Rutte hekelt democratie

Afgelopen woensdag hebben we kunnen stemmen bij het referendum over het associatieakkoord met Oekraïne. Het resultaat liegt er niet om: een overduidelijk 'NEE'. Op je dikke muil, Brussel! Een keihard 'NEE tegen het expansionisme van de EU, een keihard 'NEE tegen militaire samenwerking met een land in burgeroorlog, een keihard 'NEE' tegen miljarden in de zakken van oligarchen en ander gespuis.

Alles ligt nu boven tafel. Onze minister-president Mark Rutte hoeft maar één ding te doen en dat is het verdrag door de papierversnipperaar halen. Er is geen enkele reden meer om nog verder te gaan met dit verdrag. Maar wat doet Rutte meteen na de uitslag? Hij belt Poroshenko om hem gerust te stellen dat Nederland nog steeds doorgaat met dit verdrag! Terwijl hij tegen ons zegt dat de ratificatie van dit verdrag 'niet zonder meer kan doorgaan', vertelt hij Poroshenko dat het verdrag de Nederlandse belangen dient en daarom doorgaat.

Brussel liegt er ook niet om. Volgens hen 'lijkt het alsof we de Nederlandse kiezer negeren, maar we moeten onze afspraken met Oekraïne houden'. Nee, dat moeten jullie niet! Wij hebben tegen dit verdrag gestemd en Nederland kan dit verdrag tegenhouden, wat de afspraken met Oekraïne ook zijn. Wij, de Nederlandse bevolking, hebben tegen dit verdrag gestemd en daar heb je naar te luisteren. Je bent slechts vertegenwoordiger van het volk en daarmee heb je geen mandaat om tegen het volk in te gaan.

En komt dit in de grote Nederlandse media? Ik heb het niet gelezen in de landelijke kranten of gezien in het journaal. De Nederlandse media lijkt het prima te vinden dat Rutte zo openlijk toegeeft niet te luisteren naar de stem van het Nederlandse volk. De media blijft stil over deze schanddaad aan het adres van het volk. Waar blijft de #ophef? Waarom is Rutte nog niet gedwongen om af te treden? Geen haan die ernaar kraait.

Natuurlijk kwam het niet onverwacht dat Rutte niet wilde luisteren naar de stem van het volk, maar ik had niet verwacht dat hij er zo eerlijk over zou zijn. Ik had ook niet verwacht dat hij al zo snel het resultaat wilde negeren. De JOVD en Plasterk wilden meteen de referendumwet wijzigen of opheffen, wat natuurlijk ook niet bepaald een verrassing was. De democratie, de volksregering, blijkt weer onwelgevallig in de ogen van onze vertegenwoordigers.

In november gaf een Kamermeerderheid aan dat ze de uitkomst van het referendum zouden steunen. Morgen, in het debat in de Tweede Kamer, kunnen we zien of ze dat daadwerkelijk meenden. Ik durf er niet op te hopen.