[F1] Voorbeschouwing 2016 - Deel 1

Op het moment dat Nico Rosberg in Abu Dhabi voor de laatste maal over start/finish kwam zat ik al te kijken naar hoogtepunten van eerder in het jaar. Elk jaar opnieuw kijk ik meer uit naar het nieuwe seizoen en regelmatig word ik teleurgesteld. Ook afgelopen jaar was niet echt spannend. Vettel zorgde nog voor hoop in Maleisië, maar daarna was dat ook snel weer voorbij. Het werd wederom een jaar waarin Mercedes en vooral Lewis Hamilton onverslaanbaar waren.

Komend jaar verandert er in de reglementen niet veel en de verwachting is dan ook dat Mercedes voor het derde jaar op rij met de coureurs- en constructeurstitel aan de haal gaat. Veel interessanter is wat daarachter gaat gebeuren. Daarom bespreek ik een paar teams die wel eens kunnen verrassen.

Ten eerste hebben we Renault terug in de F1 met een fabrieksteam. De auto die onlangs werd gepresenteerd was gewoon de Lotus van vorig seizoen met een andere livery. Renault heeft aangegeven dat zowel het ontwerp als de livery mogelijk nog veranderen. Het was dan ook meer een moment van Renault om bekend te maken wat ze komend jaar willen, verwachten en met wie ze de oorlog willen winnen. Jolyon Palmer was al lange tijd bekend en nu weten we dus ook zeker dat Kevin Magnussen de 2e coureur is. Magnussen kan echt een prima pot sturen en met een goede auto heeft hij bewezen dat hij mee kan doen om podiumplaatsen. Het is jammer dat dit ten koste is gegaan van Pastor Maldonado: de Venozolaan zorgde regelmatig voor kokend bloed bij veel fans, maar hij zorgde ook voor actie. Ik hoop dat hij volgend jaar terugkomt.

Dan hebben we ook Manor. Afgelopen maanden hebben ze bij diverse teams goede mensen weggehaald en komt er een krachtbron van Mercedes in plaats van een Ferrari. Mooi om te zien dat een team dat in 2014 nog bijna failliet was een dergelijke wederopstanding doormaakt. Tevens is er het nieuws dat Pascal Wehrlein is aangesteld als coureur. Niet heel gek en eigenlijk al lang verwacht maar toch mooi nieuws voor die jongen. Wie de tweede coureur wordt is nog niet duidelijk, maar met nog anderhalve week te gaan tot de eerste tests is het een kwestie van tijd voordat dit bekend wordt.

En dan de nieuweling: Haas F1. Al lange tijd is bekend dat dit team dit jaar voor het eerst mee gaat doen en ze pakken het groots aan. Allereerst is er natuurlijk een prima coureur aangesteld in de vorm van Romain Grosjean. Niet alleen is het een sympathieke vent met een minstens net zo'n brede glimlach als Daniel Ricciardo, hij kan ook goed rijden. Naast hem komt koorknaapje Esteban Gutierrez te rijden die niet echt een hoogvlieger is. Werd in 2013 behoorlijk zoek gereden door Nico Hülkenberg en reed in 2014 met de slechtste Sauber ooit. Ik ben er van overtuigd dat Haas komend seizoen wel eens puntjes kan gaan pakken maar dat moet dan vooral komen van Grosjean.

Zoals eerder gezegd: over anderhalve week zijn de eerste tests en weten we ook hoe de livery van sommige teams er uit gaat zien. Wintertests zeggen echter weinig over de posities van de teams, dus voordat we daarover kunnen oordelen moeten we nog ruim een maand wachten. Tot die tijd kijk ik nog wel wat samenvattingen.