Angstzaaien voor beginners

Met opgetrokken wenkbrauwen las ik afgelopen week het interview met Jean-Claude Juncker in het NRC. Volgens hem komt er een grote, internationale crisis bij een Nederlands "nee" in het komende referendum over het handelsverdrag met Oekraïne. Juncker schetst een angstbeeld waarin "de Russen winnen".

Volgens mij is hij vergeten dat de Koude Oorlog alweer eventjes geleden was. Dat valt niet alleen te blijken uit deze uitspraak, maar ook in de expansiedrift van de EU richting Rusland. Bijna elk Oost-Europees land dat ooit een satellietstaat van de USSR was, behoort nu tot de Europese Unie of heeft er een bepaalde overeenkomst mee. Dat vind ik zorgelijk. De Russen winnen niet als wij Oekraïne niet bij de Europese Unie willen. Noch winnen de Russen als wij Oekraïne niet als handelspartner willen hebben.

Oekraïne moet je niet willen als partner. Het is een corrupt en zeer crimineel land. Het is niet nodig om die bij de EU te halen en dat beseft Juncker ook wel. Waar is hij dan mee bezig? Met een smiegerig oorlogje tegen Rusland? Een krachtmeting, spierballen tonen? Lijkt mij het meest waarschijnlijk.

Juncker staat zeer bekend als een angstzaaier. In de EU doet hij alsof er zonder de EU de derde wereldoorlog uitbreekt en in Griekenland riep hij op om 'extreme krachten niet aan de macht te laten komen', doelend op Syriza. Meneer Juncker, zonder de EU breekt de hel niet los. Zonder de EU hadden we wel minder problemen met Griekenland gehad en was de burgeroorlog in Oekraïne waarschijnlijk nooit uitgebroken. Zonder de EU zijn handelsovereenkomsten óók mogelijk.

Zonder de EU hadden wij als Nederland nog onze eigen soevereiniteit en hoefden wij niet met elk besluit vader EU lief aan te kijken. Zonder de EU konden wij nog stemmen op een soevereine regering die niet opzij moet stappen als er weer een bevel uitgaat van keizer Juncker.

Bangmaken met een continentale crisis als wij "nee" zeggen tegen een verdrag met een corrupt land? Laat me niet lachen. Het is onze verantwoordelijkheid om onszelf niet wéér in de problemen te helpen bij de toetreding van een land tot de EU. Wij moeten Europees strateeg zijn? Laat ons dan tegenstemmen, dat is strategisch het allerbeste voor ons. Niemand in Europa heeft baat bij meer corruptie, bij meer geld dat verdwijnt en bij meer onrust.

Het laatste antwoord van Juncker in het interview was helemaal belachelijk. Over het referendum van 2005 zei hij: 'In 2005, tijdens het referendum over de Europese grondwet, is er door politici te weinig campagne gevoerd [..]'. Propaganda gevoerd, bedoelt u? Het antwoord van de burger was toch duidelijk? Een krachtig 'NEE' tegen een Europese grondwet. Een krachtig 'NEE' tegen meer soevereiniteitsoverdracht. Een krachtige streep door de plannen van de EU om een EUSSR te worden. Ik verwacht een krachtig 'NEE' tegen een verdrag met een corrupt, crimineel land.