Krankzinnigheid troef, hebzucht troef

Krankzinnigheid troef, hebzucht troef. Wander Blaauw, bestuursvoorzitter Zorgpartners Friesland, is blind en doof als het over zijn salaris gaat. Hij verdient - of is krijgen beter? - € 392.928,= per jaar. Laat ik hier even bij aantekenen dat 65.000 mensen in 2015 hun baan verloren in de zorg. Vaak konden ze weer aan de slag als zzp’er maar dat betekende dat ze van 12 euro 50 per uur naar 10 euro per uur gingen. Er was ook geen mooie afvloeiregeling zoals bij hun topmanagers. Ze mochten van geluk spreken als ze een paar maanden salaris meekregen.

Eind 2014 is de WNT2 (Wet Normering Topinkomens) aangenomen. Deze aanscherping van de wet regelt dat het maximumsalaris niet 130 procent van een ministersalaris is, maar 100 procent. Het maximum wordt dan € 178.000,=. Dat is dus 23 procent lager dan in de WNT1.
Deze wet had dit jaar al aangenomen moeten worden, maar minister Schippers was te laat met het indienen dus wordt het een jaar uitgesteld. Bedenk daarbij dat grote wetten als de WMO 2015, maar ook de WLZ (Wet Langdurige Zorg, vervanger van de AWBZ) wel allemaal op 1 januari 2015 van kracht konden worden. Maar de WNT2 niet.
De zorgdirecteuren hebben alvast laten weten mordicus tegen deze wet te zijn. Maar natuurlijk! Van bijna vier ton naar nog geen twee ton. Wander Blaauw is niet thuis, dat begrijpen jullie wel denk ik. Hij spijkert zijn ramen en deuren dicht en staat de journalisten die ook maar iets over zijn gage te ouwenhoeren hebben te woord met de riek. Ook Schippers en Rutte komen niet binnen, zowel letterlijk als in het gevoel. Alhoewel je je moet afvragen of dit soort bestuurders dit hebben, gevoel. Zoals zoveel van die topbestuurders hebben zij geen enkele connectie meer met wat er zich in de samenleving allemaal afspeelt. Dat kan ook bijna niet, ze hebben allemaal een ego dat groter dan God is.

En dan de ‘eigen vermogens’ bij zorginstellingen. Ook dit jaar zijn er instellingen geweest die miljoenen euro’s winst hebben geboekt. Alle onderzochte instellingen hebben samen een eigen vermogen van € 4.785.097.607,=. Ze hebben ook vorig jaar een positief resultaat geboekt van € 307.050.078,=.

Terwijl steeds meer mensen letterlijk verzuipen in hun, door dit kabinet opgelegde, ‘zelfredzaamheid’ is het wachten op de eerste doden. Doodsoorzaak: ‘verstikkende zorg’, ‘doodgewenst’, ’uit de rolstoel gevallen’. Na twee weken kwam de buurvrouw om de hoek kijken omdat mevrouw begon te stinken.

Maar zeg nu eens eerlijk: moeten we naar zo’n samenleving als de Amerikanen? Waar menselijke zorg alleen voor de rijken is? Waar je je hele bezit kunt verliezen als je geen spaarcenten meer hebt en ziek geworden bent. Waar ziekenhuizen je gewoon weigeren wanneer je zorgkosten niet gedekt zijn? Persoonlijk walg ik van zo’n samenleving. Er wonen daar miljoenen Wander Blaauws. ”Wat je hebt hou je en waag er niet aan te komen. Ik heb er zes jaar voor gestudeerd, ik heb er recht op.” Nee, ik ga niets over de rijken schrijven, helemaal niets, ook niet dat het woord ‘delen’ alleen voor hun bankrekeningen geldt: delen naar rekeningen in belastingparadijzen. Ook niet dat hebzucht en zelfzucht de echte kanker in deze samenleving zijn en dat er nooit een medicijn voor gevonden zal worden.

Alle cijfers komen uit ACTIZ 50