Schijtluizen

Gisteren werd een Amber Alert uitgebracht. Een twaalfjarig jongetje was niet van school thuis gekomen en dus werd alarm geslagen. Gelukkig werd de effectiviteit van het Amber Alert bewezen en werd het kind snel en ongeschonden gevonden. Tot zover niets aan de hand. Maar ...

Een Amber Alert is mede zo effectief omdat een foto en de naam van het kind worden verspreid. Dit kind heette Eraj Alper Zorlu. Geen oer-Hollandse naam. Geen oer-Hollandse blonde jongen dus. Zo werd het bericht ook hier op FOK! gedeeld. Met als gevolg dat binnen de kortste keren alweer de meest misselijk makende verwijzingen naar buitenlanders, moslims en IS werden gemaakt. Gelukkig zijn ze door de redactie rap verwijderd, maar daarna werd het artikel nog steeds vrolijk gekaapt door idioten die er nog steeds graag een 'wij' en 'zij' discussie van wilden maakten.

Walgelijk! Voor sommigen lijkt iedere vorm van medemenselijkheid te verdwijnen, enkel en alleen omdat er geen ouderwetse Hollandse naam wordt vermeld. Waar onder andere Amber Alerts meteen de meest vreselijk angsten over het lot van het kind worden uitgesproken, werd hier de het hele artikel gebagatelliseerd. Maar vooral ook misbruikt om weer eens lekker op buitenlanders te kunnen schelden.

Klein detail. De naam is Turks. De kans is groot dat we het hier over een kind van tweede, derde of misschien wel vierde generatie Turken hebben. Verwijzingen naar 'vluchtelingen' of IS gaan dus meteen al compleet mank. Maar goed. Sommigen weten moeiteloos een twaalfjarig jongetje naar hordes naar Europa hollende IS-strijders te lullen. Sommigen pleuren onder ieder artikel gewoon de tekst “zeker licht getint”. De inhoud van het artikel maakt ze dan toch gewoon geen flikker uit.

Je zag het feitelijk ook onder de berichtgeving over de Duitser die twee jongetjes, waaronder een vluchtelingenjongetje had vermoord. Maar dan anders. Oorverdovend stil bleef het qua reacties! Waar Benno L. aan de hoogste boom moest hangen en buurten ontploften toen pedofielen in de buurt kwamen wonen, bleven de reacties hier uit. Soms is een gebrek aan reacties minimaal zo luid en veelzeggend.

Wat voor een misselijk mens moet je eigenlijk wel niet zijn? Het ene vermiste kind belangrijker te vinden dan het andere? En dan de afkomst als motivatie gebruiken? Daar ook maar meteen de hele vluchtelingenproblematiek en het internationaal terrorisme bij betrekken? En wat voor een schijtluis ben je wel niet als zelfs een kind met een 'foute naam' jouw gedachten meteen naar een Nederland vol moskeeën en onder de sharia leidt?

Dat moet het eigenlijk wel zijn. Een schijtluis. Een heel bang hoopje mens. Een onzekere persoonlijkheid met een fobie voor alles wat 'vreemd' is. Of gewoon zo bang voor confrontaties in het echte leven, dat alleen anoniem schelden op internet nog een klein beetje gevoel voor eigenwaarde geeft.

Gelukkig zijn er ook nog echte helden. Mensen die bij een Amber Alert toch extra opletten en onder anderen hebben gezorgd dat deze jongen weer veilig thuis kon worden gebracht. Geen mooier nieuws dan het nieuws dat het goed gaat met een kind.