Progressief is slecht voor ons land

Het is altijd leuk om te lezen. Zichzelf opgeilende progressieven die beweren dat progressief “vooruitstrevend” betekent. “Gericht op de toekomst” noemen ze dat dan. Die conservatieven zijn voor stilstand en stilstand is achteruitgang, toch?

Grappig, maar erg onjuist. Veranderen om te veranderen is een heel slechte ontwikkeling. Het levert niets op, alleen maar onrust. Vaak wordt er helemaal niet nagedacht over de consequenties van de verandering.

Een klein voorbeeld. GroenLinks pleit voor meer werk. Tegelijkertijd moeten flexwerkers meer beschermd worden en moeten bedrijven “groen” worden. 'GroenLinks wil investeren in banen, arbeid lonend maken en het werk eerlijk verdelen'. Ze denken helemaal niet aan de “braindrain”. Als bedrijven meer kosten moeten maken voor dezelfde omzet, gaan ze gewoon weg. Mensen met een mooi diploma vertrekken mee en in Nederland hebben we minder kennis. Als werknemers meer beschermd moeten worden, nemen bedrijven minder mensen aan. Zo komen er minder mensen aan een baan.

GroenLinks: ‘Het is niet normaal dat sommige werknemers veel overuren moeten maken, terwijl hun buurman helemaal geen werk of een nul-uren contract heeft.’ Ze willen daarom het werk “eerlijker verdelen”. Ze verliezen uit het oog dat het werk wat man 1 heeft, man 2 helemaal niet kan. En hoe wil GroenLinks het dan op gaan lossen? De werkweek korter maken? Dan verdient man 1 een stuk minder en kan hij de eindjes nog moeilijker aan elkaar knopen. Man 2 heeft vervolgens wel werk, maar maakt ook te weinig uren om goed te kunnen leven.

Ook een leuk, onmogelijk, standpunt van GroenLinks: ‘We gaan de welvaart eerlijk verdelen. In de komende jaren moet het belastingstelsel op de schop. Dat biedt een unieke kans. Grote bedrijven en de hyperrijken gaan gewoon belasting betalen en ontspringen niet langer de dans. Ook voor vermogens gaat gelden: hoe meer je hebt, hoe meer je betaalt.’

Het zou inderdaad heel fijn zijn als iedereen eerlijk belasting betaald. Een vlaktaks misschien? Dan betaalt de rijke meer dan de arme. Nee, dat is volgens hun niet voldoende. Iemand moet ook procentueel meer gaan betalen naarmate zijn vermogen hoger is. Dat gebeurt natuurlijk al, maar het moet nog hoger voor de rijke en nog lager voor de arme. Wat denk je dat de rijke dan gaat doen? Die emigreert zo Nederland uit. Dag geld.

Juist de grote bedrijven, die voor de meeste banen in Nederland zorgen, gaan weg. Dus meer werklozen, minder inkomsten voor de staat en meer uitgaven naar de minder bedeelden in de samenleving. Niet erg handig dus.

Hoe graag ik ook zou willen dat het allemaal eerlijk gaat, dat is gewoon niet de realiteit. De wat conservatiever ingestelde politicus neemt dat in overweging en zoekt naar de juiste oplossing. Wel vooruitgang, maar overdacht. Conservatief staat niet voor stilstand, maar voor weloverwogen vooruitgang. Niet te grote stappen zetten en wellicht voor elke twee stappen vooruit er een weer achteruit doen. Wie is er nou niet gericht op de toekomst?

Even iets heel anders. Het spel “Democracy 3” simuleert een land waarvan jij de minister president bent. Op die manier kan je de consequenties van jouw ideeën in een korte tijd testen. Natuurlijk is het niet geheel realistisch, maar het is wel leuk om te zien. Ik ben al drie keer vermoord. De eerste twee keer door de “Black Power Party” en de laatste keer door fanatieke religieuzen.