Dertig homo's van Satudarah

Massale vechtpartij blijkt een ruzie tussen een paar tienertrutjes. Een massale aanval op journalist Jan Roos blijkt achteraf ook gewoon niet helemaal waar te kunnen zijn. Of tenminste: de verklaring van één enkele man zonder getuigen, is wat een beetje journalist een 'dun verhaaltje' zou kunnen noemen.

Dat neemt niet weg dat de sociale media ontploffen rond dit soort flutberichten. Menig Twittereraar, Facebooker en – jawel – Fokker gooit er meteen een paar getinte medelanders in. Hele theorieën worden het net op gepleurd. Voor je het weet is IS er bij betrokken en leven we volgend jaar in een Islamitisch Europa.

Oké. Iedereen mag zijn of haar mening hebben en uiten. Maar moet dat meteen onder ieder beroerd stukje nieuwsgaring? Het oogt sowieso niet al te sterk als je één specifieke mening onder ieder willekeurig artikel plakt, zonder eerst even te verifiëren of het wel van toepassing en - niet onbelangrijk – wáár is. Als je ieder willekeurig bericht gebruikt om jouw mening kracht bij te zetten, sta je aardig voor lul als dit bericht gewoon niet blijkt te kloppen of geen flikker met jouw mening te maken heeft.

Ook onder de serieuzere berichtgeving over de moord op Linda van der Giesen in Waalwijk werden binnen tien tellen de kreten eerwraak, getint en moslim gegooid. Lekker voor de nabestaanden die waarschijnlijk meteen al wisten dat de psychopathische crimineel John F. verantwoordelijk was voor deze zieke daad. Feitelijk wordt met dit soort reacties ontkend dat ene Johnnie ook in staat is tot het stalken en bedreigen van verschillende vrouwen en tot moord.

Is het dan echt zo vreselijk om te moeten aanvaarden dat een crimineel of moordenaar ook in je eigen straat kan wonen en blank kan zijn? Of krijgen sommige lui serieus een harde plasser van dit soort suggesties?

Nog eentje. Eén meisje zou op de Beverwijkse kermis door zeker vijftig jongeren zijn aangevallen. In de reacties werd al snel de etniciteit van die vijftig jongeren geduid. Dat konden alleen maar Marokkanen zijn. Achteraf ging het om een ordinaire bitchfight tussen vier bakvissen van dertien tot vijftien jaar. Niet eens moslima's.

Jan Roos maakte het echter nog bonter. “Aangevallen door twaalf Marokkaanse jongens met stokken, ijzeren staven en stenen omdat ik bij PowNed heb gewerkt” twittert Jan. Geen foto's. Geen video's. Geen getuigen. En dan ook nog een stoere tweet waarin hij meldt dat hij ze wel heeft weggejaagd. Gewoon zo'n stukje tekst dat ik hier ook het internet op kan pleuren.

Thako schrijft: “Zojuist dertig homo's van Satudarah in elkaar getrapt. Nu op een terrasje aan de thee.”

Ik heb het opgeschreven. Maar is het dan ook waar? Iedere andere reactie dan “Wat een mongool” slaat dan helemaal nergens op. Geen enkel oordeel en geen enkele mening over leden van Satudarah kan ooit worden gestaafd aan dat ene stukje tekst. Het kan namelijk ook gewoon keihard gelogen zijn.

Voor de goede orde: ik drink nóóit thee. Heel die zin slaat dus al nergens op.