Plofkip of scharrelduif?

Ik vind ALDI plofkippen best zielig, maar ik eet ze niet omdat ze niet te vreten zijn. Alleen maar vet met water. Net Erica Terpstra in haar dikke jaren dus.

Wakker Dier heeft weer reclamespotjes over de plofkip. Dit keer moet ALDI het ontgelden. Ik hoop dat het helpt, want kippen zijn levende wezens en daar ga je niet zo mee om als nu gebeurt in de bio-industrie. Het is ook helemaal niet nodig om plofkip te eten. Natuurlijk zijn biologische kippen een stuk duurder en als je het niet breed hebt, dan kies je dus eerder voor een goedkoop stuk kip als je geen vegetariër bent. Ik kan best biologisch vlees, groente en fruit betalen. Voor mij maakt het dus niet uit en voor heel veel mensen waarschijnlijk ook niet. Die hebben genoeg geld om die plofkippen te vermijden. Maar er zijn daarnaast heel veel mensen die geen geld genoeg hebben voor biologisch.

Donderdagmiddag ga ik altijd boodschappen doen en fiets ik langs een kerk waarin de voedselbank is. Daar staat dan een hele rij mensen voor de deur. Op zich al lullig natuurlijk. Is er in die kerk geen ruimte waar ze kunnen wachten op het eten? Nu kan iedereen zien dat zij naar de voedselbank moeten. Die mensen krijgen heus geen biologisch voedsel. Maar waarom kijken ze niet eens gewoon om zich heen? Je hoeft namelijk helemaal niet naar de voedselbank.

Ik heb in de tuin een bruine pergola, maar de meeste tijd is hij bijna helemaal wit. Dat is voor een groot deel te wijten aan een aantal houtduiven. De wilde houtduif is veel lekkerder dan de plofkip en hij vliegt gewoon in het wild rond. Nou, vliegt... Meestal is hij net voor je fiets weg als je aan komt fietsen en dat is niet vliegend.

En dan is daar nog de nijlgans. Dat beest is geïmporteerd, want oorspronkelijk komt hij uit Afrika. Bij de oude Egyptenaren was het beest heilig. Je ziet die gans vaak op tempels afgebeeld. Bij ons is hij pas sinds 1967, maar hij heeft in die korte tijd een enorm territorium opgebouwd. Hij heeft namelijk behoefte aan Lebensraum en schuwt daarbij het geweld niet. Hij pikt nesten van andere vogels in met grof geweld. Tijdens het hardlopen in het park lukt het echt niet meer om de stront van die dieren te ontwijken. De wolf moet maar wat sneller naar Nederland komen, want het aantal nijlganzen rijst de pan uit. Genoeg is genoeg. Ik ben een dierenvriend, maar dit wordt echt te erg.

Maar wat dacht je van gestoofde nijlgans in zoetzure saus? Een kilo Nijlgans, wijnazijn, ui, veel knoflook, sojasaus, olijfolie, water, ananas en mandarijnen. Moet je daarvoor naar de poelier? Ik dacht het niet.

En wat te denken van duif in madeirasaus? Met gehakt gevulde duif, ui, tijm, bloem, boter, zout en peper. Lekker met haricots verts en krieltjes. Moet je daarvoor naar de poelier? Ik dacht het niet.

Je kunt die beesten gewoon in het wild vangen. Je moet ze dan wel zelf de kop afhakken en schoonmaken. Dat laatste kan tijdrovend zijn, maar je spaart dus heel wat geld uit. Bovendien help je zo de strijd tegen de bio-industrie.

Duif en nijlgans zijn zodoende veel beter voor je dan plofkippen. De duif heeft een enorm geheugen. Ik had jaren geleden een conifeer bij het schuurtje. Een houtduif had daarin een nest, maar de conifeer werd veel te hoog voor mijn tuin en ik wilde daar een vijver hebben, dus ik heb hem weggehaald - natuurlijk op een moment dat er geen jonge duiven in het nest zaten. Die duif zit nu nog vaak op het schuurtje naar die plek te kijken en je ziet haar of hem denken: hier was toch die conifeer met dat nestje? Duif eten is dus goed voor je geheugen

Maar de nijlgans heeft ook grote voordelen. Waarom denk je dat er zoveel nijlganzen zijn? Het zijn de konijnen van de vogels. Ze neuken wat af. Ze neuken waarschijnlijk nog meer dan dat ze schijten. Het eten van nijlgans geeft je seksleven dus een enorme boost.

Maar als je nou vegetariër bent? Of als je nog wat lekkere groente bij de duif of de nijlgans wilt? Dan moet je toch zeker naar de supermarkt of de voedselbank? Welnee. Vroeger gingen de mensen ook naar het bos of naar de wei voor hun groenten. De brandnetel is niet alleen goed om thee van te zetten; je kunt brandnetels in stamppot verwerken of er soep van maken. En dan heb je nog de paardenbloem. Die kun je in salades verwerken en is bloedreinigend. Weegbree kun je als spinazie klaarmaken en heeft heel veel vitamines. Madeliefjes zijn niet alleen voor je haar, maar kunnen ook heel goed in de salade. Witte dovenetel, hondsdraf, klaver en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is allemaal gewoon in de natuur te vinden. Ook in de winter. Vogelmuur bijvoorbeeld.

Er zijn ook talloze boeken over groente en kruiden in de natuur. Deze week zag ik zelfs bij De Wereld Draait Door topkok Sergio Herman, de vroegere eigenaar van driesterrenrestaurant Oud Sluis, met een schaartje in de vrije natuur groente en kruiden knippen. Als hij het al doet, waarom de mensen die naar de voedselbank moeten dan niet?

Alles wat je nodig hebt om te eten is te vinden in de natuur. Waarom heel veel geld neertellen voor een wilde duif bij de poelier als ze gewoon bij je op de pergola zitten? Ik zou het wel weten als ik te weinig geld had om biologisch voedsel te kopen. Hoewel, ik zeg dat nou wel, maar ik ben toch wel een watje als het om het doden van dieren gaat. Ik ga echt die kop niet van die duif hakken en de ingewanden eruit halen. En mijn vrouw doet dat ook niet. Gelukkig hoeft het ook niet.