Backpacken of Ibiza?

Het lijkt de nationale sport te zijn geworden in Nederland. Iedereen die je spreekt is naar Australië geweest, of anders naar Zuidoost-Azië. Hordes backpackers gaan daar op ‘avontuur’. Met een groep andere Europeanen drankspelletjes doen in een hostel dat door een westerling gerund wordt. Nou Indiana Jones, pak je zweep er maar bij, dit kan spannend worden!

Komende zomer is het weer zover, ik mag weer backpacken! We kennen allemaal het gevoel. Op avontuur, nieuwe mensen, talen en culturen ontdekken. Uit je comfortzone stappen en dingen doen die je thuis niet zou durven om wat voor reden ook. Ik merk echter elk jaar opnieuw dat ‘backpacken’ niet voor iedereen hetzelfde betekent. Steeds meer mensen verwarren het met een reisje naar Ibiza.
Verdomde weinig mensen gaan echt wat nieuws doen als ze naar de andere kant van de wereld vliegen. Want wat doen ze als ze in Vietnam zijn anders dan thuis? Of je nu op het strand van Nha Trang ligt te luieren of in het stadspark van Utrecht maakt bijzonder weinig uit. Of je nu een Bavaria drinkt of een Tiger. Onveilige seks hebt met iemand van hier of van daar. En dan bij terugkomst rondlopen in je ‘same same, but different’ T-shirt.
Het irriteert me mateloos dat je tegenwoordig nergens meer kan komen zonder dat er op elke straathoek een groep backpackers (vaak inclusief Nederlanders) staat die maar wat graag met je willen aanpappen. Elke avond is het feest! Zin om morgen naar dat afgelegen tempeltje te gaan? Wat denk je zelf joh, ik heb morgen toch een kater!? En ik moet op m’n travelblog schrijven hoe hard ik hier feest.

Misschien is het ook wel de leeftijd die gaat tellen. Misschien ben ik een oude cynische zak aan het worden en is het gek dat ik me het liefst urenlang vermaak op plekken waar geen westers gezicht te bekennen is. Natuurlijk heb je zin om te feesten als je jong bent! Maar moet het dan alleen maar dat zijn? Niet stiekem ergens een museumpje tussendoor?
Dus, nieuwe lichting backpackers, neem eens de tijd om uit je comfortzone te stappen als je op reis bent. Je zal er geen spijt van krijgen. Ga eens in je eentje van het gebaande pad af! Of doe eens gek en praat een keer met een ‘local’ die niet iets aan je verkopen wil. Vraag naar hun leven, hun cultuur en hun gewoontes. Je bent hier toch niet alleen om te feesten? Je wilt jezelf toch ook ontwikkelen?
Nee? Ga dit jaar dan alsjeblieft naar Ibiza. En vergeet dan niet je ‘same same, but different’ T-shirt mee te nemen. En nee, niemand leest je travelblog.


Deze column werd geschreven door DubbelD van
blogcollectief Kaf.