Minder bekende redenen om gezond te eten

Dat mensen doorgaans gezonder zijn, meer energie hebben en vaker een normaal lichaamsgewicht hebben, als ze letten op hun eten, is wel algemeen bekend.
Alleen weten de meeste mensen niet meer wat gezond is. “Ik kan beter een eierkoek eten dan een banaan, want in die koek zitten minder calorieën.”
Dat een banaan veel waardevolle voedingsstoffen bevat, (zoals vitaminen, mineralen, kalium en magnesium) en een eierkoek vooral wit meel en suiker, doet er blijkbaar minder toe.

“Mijn kinderen snoepen de oren van mijn hoofd, maar ze zijn niet dik. We hoeven nergens op te letten.”
“O, bij ons wel. Mijn zoon is echt te zwaar, dus ik ben overgestapt op cola light en vetvrije yoghurt.”
Deze dialoog klinkt misschien absurd, maar er zijn veel mensen die zo hebben leren denken.
Gezonde claims voor voedsel (of beter gezegd vulling) uit pakken, bakjes en zakjes vliegen ons om de oren.

Vers, zelf bereid eten, waar voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, eiwitten en/of natuurlijke vetten al in zitten (en niet zijn toegevoegd), staat steeds verder van ons af. Toch kunnen we weer terugkeren naar de basis. Naar voeding die jagers en verzamelaars ook zouden herkennen.
Ook groenten uit de diepvries kunnen prima zijn, zoals spinazie. Omdat ze al ingevroren worden, hebben ze weinig bewerking nodig om houdbaar te blijven.
Als we de voedingsstoffen binnenkrijgen die we nodig hebben, dan voelen we eerder veilig. We ervaren geen (dreigende) tekorten.
Tekorten laten ons in de overlevingsmodus schieten. Onbewust geloven we dat we moeten vechten of vluchten om ons bestaan veilig te stellen.
Wie goed doorvoed is, ervaart eerder tevredenheid, rust en helderheid. We zijn scherper van geest, wat helpt om ons doelen te bereiken. Er komt meer uit ons handen. We presteren beter.
Ook aan kinderen is dit te zien. Kinderen die gezond eten, zitten lekkerder in hun vel, zijn vrolijker en relaxter. Ze gedragen zich meestal beter. Ze reageren zinniger op uitdagingen en kunnen beter leren.

Ook is het verstandig om bij verpakkingen de lijst met ingrediënten te raadplegen. Hoe minder ingrediënten, hoe natuurlijker het product meestal is.
Producten met toegevoegde zoetstoffen en E-nummers vermijd ik liever.
Het bestanddeel dat als eerste op het rijtje staat, komt het meest voor in het product en wat achteraan aan staat, daar zit het minste van in.

Als ik me aan mijn 'dieet' houd, heb ik meer grip op mezelf en de situatie. Ik kan meer stress aan en op hoger niveau functioneren.
Gezond houdt voor mij in: zoveel mogelijk zoals de natuur het bedoeld heeft. Puur, zelf bereid.
Veel verse groenten en fruit, peulvruchten, rijst, biogarde, eieren van kippen die buiten rond kunnen scharrelen en gras, struiken en bomen om zich heen hebben. Roomboter is helemaal niet ongezond. Het is veel gezonder dan bewerkte (trans)vetten. Ook plantaardige oliën kunnen in natuurlijke vorm gezond zijn. In bewerkte vorm kunnen ze echter toxisch zijn.
Wat gezond is, verschilt per individu. Ieder lichaam reageert anders. Maar bijna iedereen zal beter reageren op zelfgemaakt eten dan op kant-en-klaar producten uit de fabriek.

Door ons lichaam te geven wat het nodig heeft, nemen we helderder waar en tegelijk is stress beter hanteerbaar. We kunnen meer aan.
Indrukken als kleur, muziek en smaak komen meer binnen. De zintuigen zijn fijner afgestemd. We zijn ons bijvoorbeeld eerder bewust van de kleurschakeringen van de hemel.
Door de helderheid, leren we onszelf beter kennen. Wat hoort bij ons en wat niet. Zo kunnen we persoonlijke ballast makkelijker loslaten en alleen uit de omgeving halen waar we iets aan hebben.

Allemaal leuk en aardig, zullen mensen misschien denken, maar hoe doe ik dat? Wat kan ik nog eten? Bovendien lijkt het niet vol te houden, jezelf nooit iets lekkers gunnen.
Maar waarom zou iets lekkers ongezond moeten zijn?
Voorbeelden van mijn lievelingseten: pompoensoep, spinazie, omelet, groentepannenkoeken, roti, salades, fruit, biogarde met bosbessen.
Als traktatie een stukje pure chocola, een zelfgemaakt gebakje of gedroogde vruchten.
Het voordeel van iets zelf maken, is dat ik ook zelf bepaal wat erin gaat. Op deze manier zal ik minder snoepen, omdat het tijd kost om het te bereiden. Dat werpt een drempel op.

We zijn geneigd om ongezonde producten op een voetstuk te plaatsen. Ze lijken het leven gezelliger en feestelijker te maken. Door onszelf iets te verbieden, wordt het alleen maar aantrekkelijker.
Het is dus zaak om die lekkernijen van hun voetstuk te gooien en ze te zien voor wat ze zijn. Kortstondig genot dat goed smaakt. We zeggen van deze producten te houden, maar krijgen we ook liefde terug? Hoe voelen we ons achteraf?
Energiek, vrolijk, helder of slap, opgeblazen en moe?
Wat zou een zinnigere definitie kunnen zijn van wat voedsel tot favoriet maakt? In plaats van alleen de smaak en structuur, ook wat eten voor ons doet en hoe we ons achteraf voelen.
Het voedsel waar ik echt van hou, geeft me ook liefde terug. Levensenergie in de vorm van gezondheid, zin om te werken, een positieve instelling.
In plaats van: “Ik wil dat gebakje, maar het mag niet”, kunnen we het omdraaien: “Ik mag het wel, maar wil/hoef het niet meer.”
Ook de illusie dat snoepen gezellig is, heb ik laten gaan. Als ik op visite ben en de tafel staat vol met lekkers, gaat er veel aandacht uit naar het eten, in plaats van naar de mensen om me heen. Ik ben me minder bewust van de omgeving. Zo worden zelfs mijn sociale functies uitgeschakeld.
Toen ik me daarvan bewust werd, kon ik beter in contact gaan met de mensen om me heen. Als leuke bijkomstigheid, snoepte ik ook minder.

Ook kinderen kunnen anders leren eten. Van nature weten ze feilloos wat ze nodig hebben, maar vaak zijn ze op een dwaalspoor gebracht. We kunnen hen bewust maken van de signalen van hun lichaam. Hun werkelijke behoefte volgen, in plaats van hun gedachten en emoties.
In plaats van hen verbieden om te snoepen, hen bewust maken wat het doet met hun lichaam.
Een goede richtlijn is: 'Als je iets voelt in je buik, stop dan.'
Ook zijn er genoeg gezonde lekkernijen, die een welkome aanvulling zijn in plaats van een aanslag.
Leg het accent nooit op te dik zijn/worden. Opmerkingen over gewicht kunnen minderwaardigheidsgevoelens veroorzaken. Verleg de aandacht naar respect voor het lichaam.
Als een kind gevallen is, en een geschaafde knie heeft, zijn een paar troostende armen net zo welkom als een ijsje. Liefdevolle aandacht voorkomt bovendien dat het kind lekkers als troost gaat ervaren.

Mijn zusje is een echter lekkerbek. Ze kan bijna niet wachten tot ze chips mag. Alsof ze op hete kooltjes zit.
Ik heb haar een keer gezegd dat ze er best van mag genieten, zolang ze op haar grenzen let. Luisteren naar haar lichaam, in plaats van haar hoofd of emoties.
Nu lijkt ze iets meer ontspannen te reageren en iets minder bezig te zijn met snoep. Laatst sloeg ze zelfs tiramisu af. Ze kwam van een feestje en had geen trek meer. Ik vond het mooi dat ze een grens aangaf.

Aan het begin van een nieuw eetpatroon kunnen mensen zich beroerder voelen. Het lichaam is aan het ontgiften. De afvalstoffen komen los, waardoor de klachten sterker kunnen worden. Dit is een tijdelijk proces. Als het lichaam gewend is aan het nieuwe eetpatroon, ontstaat er helderheid, monterheid en frisheid.

Het gaat er niet om het 'perfect' te doen, maar om het lichaam met liefde en respect te behandelen.
Zelf ben ik ook geen 'miss perfect'. Ook ik zondig nog wel eens met melkchocola, een gebakje, een patatje of een kroket. Het gaat om de balans. Ik probeer voor 95% gezond te eten.
Ik geloof dat liefde alle goede eigenschappen bevat, zoals waarheid, juistheid, intuïtie, vreugde, vitaliteit. Zoals violet alle kleuren van het kleurenspectrum bevat.
Liefde zorgt dat we in vrijheid het juiste kunnen doen.
Als ik de stilte toelaat, kom ik tot mezelf en kunnen er andere oplossingen komen dan als ik mijn gedachten hoor tetteren. Als er even niets hoeft, kan ik terugkeren naar de essentie en kan de geest zich openen.