Jungle bunnies

Boy, the way Glenn Miller played
Songs that made the hit parade
Guys like us, we had it made
Those were the days

2014 toonde maar weer eens aan dat men in de VS de rassenproblematiek nog lang niet heeft opgelost. Rellen in Ferguson en elders domineerden maandenlang steeds weer het nieuws. Natuurlijk was dat 43 jaar geleden niet anders. De problemen waren zo mogelijk nog groter en de strijd om burgerrechten werd nog heftig gevoerd. De serie All in the Family getuigt daarvan.

Ik keek gisteren aflevering 13 van het eerste seizoen, uitgezonden op 6 april 1971. De verhaallijn gaat ruwweg als volgt: Edith gaat in op een uitnodiging om te dineren bij het Afro-Amerikaanse gezin in de buurt. Haar man Archie weigert dit en belt af met een smoesje, waarna de Jeffersons bij Archie en Edith langskomen om het al geprepareerde eten daar maar op te eten.

Je bek valt waarlijk open van wat voor racistische shit Bunker spuit. Aziaten noemt hij 'godless gooks' 'losers' en 'red chinks'. Zwarten krijgen er nog heftiger van langs: hij noemt ze 'jungle bunnies', 'my unequals' en simpelweg 'inferior'. Natuurlijk zijn deze uitspraken compleet in lijn met zijn personage van extreem conservatieve ouderwetse huisvader, maar het is interessant dat dit soort uitspraken gewoon konden in sitcoms van die tijd.

Er zijn enorme stappen gemaakt op het gebied van racisme en burgerrechten, maar tegelijkertijd zijn controversiële kwesties die All in the Family vaak aankaart -van religie tot ras en politiek tot zaken in het nieuws- totaal afwezig in moderne sitcoms. Het is blijkbaar niet langer geoorloofd om het überhaupt te hebben over gevoelige zaken in luchtige series.

Tegenwoordig bestaan alle sitcoms in een soort Friends-universum en is er geen enkele mogelijkheid -of, blijkbaar, behoefte- meer om in te gaan op maatschappelijke debatten. Het zou mooi zijn als we er iets relaxter over gingen doen. Ook debatten over atheïsme en racisme kunnen hilarisch zijn, getuige vele All in the Family-afleveringen.

Natuurlijk zou het taalgebruik van Bunker niet meer door de beugel kunnen, maar om nou de hele kwestie te verdoezelen en op tv -en niet alleen in sitcoms- te doen alsof het probleem niet bestaat, dat doet wellicht meer kwaad dan goed. Problemen worden immers zelden opgelost door ze onbespreekbaar te maken.