Mars van de Vrijheid

Op 20 september opnieuw een tweede Mars van de Vrijheid door de Schilderswijk. Slim idee. Constructief ook. Daar gaan we mensen mee overtuigen en 'bekeren'. Nu komen al die moslims wel weer bij zinnen. Nu gaan ze wel snappen dat 'wij' het menen. Aldus Wilders.

Oké. Ik zie geen enkele reden om NIET tegen ISIS – of IS - te demonstreren. Wat die lui in Irak en Syrië uitvreten, is meer dan verschrikkelijk. Het doel van IS spreken ze gewoon uit: genocide op alles en iedereen die niet exact hun geloof volgt. En dat brengen ze ook gewoon letterlijk in de praktijk. Ieder weldenkend mens zou de straat op moeten gaan en die psychopaten zouden moeten zien en voelen dat ze in de rest van de wereld op geen enkele sympathie mogen rekenen.

Demonstreren? Doen!

Ik had alleen bij die eerste 'mars' al mijn bedenkingen. Een aantal sympathisanten van de Palestijnen hadden in een demonstratie tegen Israël de IS vlag meegenomen en hadden zwaar foute teksten geroepen. Terecht dat daar nu onderzoek naar loopt. Maar buiten dat mag dat dus gewoon. Je mag protesteren tegen Israël.

Bij die eerste mars was de instreek in mijn ogen echter niet een protest tegen IS: de insteek was een protest tegen een uit de  klauwen gelopen protest tegen Israël. Als je dat protest nu precies wilt organiseren in de wijk waarvan je wéét dat dergelijk protest tegenstand op gaat roepen, zie ik dat nog enkel als bewuste provocatie. Alsof je een Feyenoordfeestje op de Dam wilt gaan organiseren. Alsof je een protestmars tegen woonwagenbewoners door een woonwagenkamp laat lopen!

Een oprechte mars tegen IS en tégen sympathieën vóór IS kun je in héél Den Haag houden. Als je daar 2000 man voor op de been krijgt, is dat alleen maar toe te juichen. Maar met 150 man naar de Schilderswijk lopen? Dat is een rechtstreekse confrontatie uitlokken. En zo geschiedde ook.

En dat wil Wilders graag dunnetjes overdoen. Tienduizenden wil hij op de been! En dat kan niet op het Malieveld? Dan kan de politie vrij makkelijk beveiligen. 's Avonds kan iedereen er op televisie getuige van zijn en de boodschap komt echt wel over. Want dat lijkt mij toch het eerste doel: een boodschap van afschuw overbrengen.

En dat lukt dus niet als je bewust de confrontatie opzoekt. Als iemand mij ergens van wil overtuigen, zou dat in een goed en stevig debat best wel eens kunnen lukken. Als iemand mij echter in mijn gezicht uit gaat staan te schelden, word ik minder snel overtuigd. Sterker nog: dat irriteert mij best wel. En als men dan nog een paar stappen verder gaat, kan ik ook wel eens een hoek uitdelen.

Nee. Wilders wil geen afschuw uitspreken, oplossingen bewerken of een debat. Geert wil weer enkel de boel opnaaien om daarmee zijn eigen stellingen te bevestigen. Zoek de moslims in hun eigen omgeving op, daag ze hard genoeg uit en vertaal de tegenprotesten dan maar weer naar de 'aard van de islam'.

Ondertussen gaat IS gewoon door. Weten die veel waar de Schilderswijk ligt. Ze weten wél wie Wilders is. Maar die laat zijn kop zelfs niet zien in de Schilderswijk zien.