Kielhaal het kabinet

Het is tijd om de piratenlapjes op te bergen; het kabinet zet per direct een punt achter onze meest beoefende nationale sport. Piraterij, het downloaden uit illegale bronnen, is na een uitspraak van het Europees Hof verboden. VEVO heft er het glas op en Brein-parasiet Tim Kuik weet nu zeker dat hij D66 stemt. De simpele burger is er echter een stuk minder blij mee: films, series en games kunnen niet langer legaal uit de bodemloze torrentput gehengeld worden. Wat doen we nou met deze uitspraak van het kabinet?

Mijn antwoord daarom is eigenlijk heel simpel: negeren. Over tot de orde van de dag, middelvinger naar het Binnenhof. Jij en ik zullen geen enkel last hebben van een downloadverbod, simpelweg door het verbod aan je laars te lappen. Eigenlijk op dezelfde manier als wanneer je wel eens tegen een boom aan pist, of als winkelier een scheve komkommer in de schappen hebt gelegd. Het verbod staat, maar is niet te handhaven.

Volgens een onderzoek van Spotify uit juni 2013 downloaden 1,8 miljoen Nederlandse ip-adressen illegaal muziek; dat is meer dan een kwart van de Nederlandse internetaansluitingen. Het effectief handhaven van een downloadverbod zou daarom onmogelijk zijn. Er zijn te veel overtreders, en bovendien: hoe kom je erachter of iemand überhaupt illegaal downloadt? Om weer het wildplasvoorbeeld erbij te pakken: de overheid zou op elke hoek van de straat een camera (pluspunten voor een drone) moeten plaatsen om te controleren wie er waar wildplast.

Hetzelfde geldt voor het downloadverbod: de overheid zou flinke inbreuk op onze privacy moeten maken om te controleren wie er z'n fapmap aanvult met illegale torrents. Dat is onwenselijk en, ironisch genoeg, ook iets waar het kabinet altijd fel tegen was. Het Europees Hof in Luxemburg heeft echter minder interesse in de praktische toepassing: 'Het feit dat er geen enkele technische voorziening bestaat om de vervaardiging van ongeoorloofde privékopieën te bestrijden, kan aan deze vaststelling geen afbreuk doen'. aldus het perscommuniqué. Roger that, Straatsburg. Dank voor de goede zorgen.

Stichting Brein gaat geen roet in het eten gooien: Kuik heeft aangegeven dat alleen illegale handelaars op het menu staan, nu het jachtseizoen voor de nobele auteursrechtenorganisatie geopend is. Ook het Openbaar Ministerie houdt de handen thuis, aangezien het een civielrechtelijke in plaats van strafrechtelijke aangelegenheid is. Eigenlijk hoef je als fervent downloader maar bang te zijn voor één ding: auteursrechthebbende kennissen over de vloer. Zien die dat jij hun laatste thriller, single of blockbuster hebt gedownload kunnen ze je aanklagen. Die kans is voor Henk en Ingrid uit Schubbekutveen echter zo klein, dat zij met gerust hart het laatste seizoen House of Cards uit de torrentboer kunnen trekken. Zonder ook maar een cent voor Netflix te betalen.

Een vraag die bij veel mensen opkomt is: waarom? Waren we niet ooit een liberaal land dat koploper was in foute dingen goedvinden? Het antwoord is simpel: regeltjes. Als lidstaat van de Europese Unie is Nederland verplicht om regulering 2001/29/EG op te volgen, waarin de Europese auteursrechtwetgeving staat. Nederland heeft al die tijd deze regulering zo geïnterpreteerd dat illegaal downloaden perfect legaal was, maar door de uitspraak van het Hof komt daar nu een einde aan. Maar niet heus, verdomme.

Kielhaal het kabinet, kielhaal het verbod, kielhaal iedereen die zich laat afschrikken door schreeuwerige nieuwskoppen. Bij dezen het dringende verzoek om uTorrent, BitTorrent of welk downloadprogramma dan ook deze avond wat extra overuurtjes te laten draaien. Piraterij is voor velen de ingang naar de wondere wereld van onvervalste creativiteit en plezier. Je moet het jezelf toe eigenen, en zeker niet laten afpakken door het Hof. Het morele vraagstuk laat ik graag in het midden, zolang je maar weet: je hebt mijns inziens het recht om het te overwegen. Tijd voor muiterij.