Plas, glas... Vieze smaak in je bek

columnicon harry64In de rubriek Plat Haags nemen P8, Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. De laatste tijd hebben wij op FOK! Een zeer interessante serie genaamd FOK!toen. Hierin neemt collega Bert Superworm de lezer mee terug in de tijd.

Al lezende viel mij op een bepaald moment op dat er qua politiek weinig veranderd is. Het gekonkel, vriendjesmatsen, liegen, zelfverrijking en oorlogen ontkennen is van alle tijden en alle kleuren. Het verneuken van de meerderheid door een minderheid komt in alle eeuwen terug. Zo ook het verschijnsel van opkijken tegen die minderheid.

Ik begrijp nooit zo goed hoe een mens in staat is om alles wat hem lief is op te offeren voor wat gelul in de ruimte en gebakken lucht van types waar je normaal gesproken je hond op los laat als ze aan de deur komen met hun glibberige babbel. Je zou er haast de conclusie uit trekken dat we graag belogen, bedrogen en beroofd worden.

Vandaag de dag komen dankzij de techniek de nieuwtjes ons snel ter ore. Justitie bijvoorbeeld, die een ordinaire doodrijder van een kind een knuffelstrafje van een paar weekjes zinloos werk laten doen wel een strak plan vindt en als een soort autisten niet in staat zijn om te begrijpen wat dat met de ouders doet. Anderzijds wordt een trieste gek die een rommeltje naar de leden van het koninklijk huis gooit weer wel zo effectief en hard mogelijk aangepakt.

Maar ook gewoon in de samenleving wordt er naar mijn mening best wel vreemd omgegaan met nieuwsfeiten. Worden er in een vaag Afrikaans land duizenden vrouwen en kinderen verkracht in een achterlijke oorlog, zeggen we 'oh wat erg' en vervolgens droppen we een paar euro extra als er weer een aan de deur geschooid wordt door een bedelbedrijf. Als echter in Noorwegen een Noorse gek nog geen honderd kinderslachtoffers maakt, staat hier het hele land op zijn achterste digitale benen. Dat is raar want Noorwegen is ook ver weg.

Nog meer vreemd gedrag. Neem nou roken. We laten ons met weinig moeite de kroeg uit jagen met het sigaretje, rokers de grond in trappen mag gewoon vandaag de dag. Hoe harder je een roker denigrerend bejegent, des de groter is het applaus dat je krijgt als je weer eens zo'n aso hebt duidelijk gemaakt wat een smerig goor varken hij of zij wel niet is. Maar nu komt het rare, als men in Rusland precies het zelfde doet met homo's dan is dat ineens mensonterend.

Onze regering doet daar ook driftig aan mee. Wel een belerend vingertje opsteken naar die foute stoute Russen die die arme homo's zo beroerd behandelen. Ondertussen subsidieert die zelfde overheid hier wel antirook clubs die van dat geld weer van die fijne campagnes maken waarin de roker tot op het bot wordt afgebrand als was die een homo in Rusland.

Eigenlijk is er geen politiek meer in Nederland. De definitie van politiek is namelijk een manier voor het besturen en ordenen van tegenstellingen in een samenleving zodat deze samenleving effectief en productief functioneert. Daarvoor moeten partijen tegenstellingen zijn van elkaar. Tussen de Nederlandse politieke partijen zijn geen tegenstellingen meer. Ze doen wel een beetje alsof, maar dat is maar show. Een soort So you think you can.... Maar feitelijk doen de partijen vandaag de dag allemaal het zelfde, Jou en mij zoveel mogelijk strippen van alles wat belangrijk is en waarde heeft voor ons. Je geld, vrijheid en persoonlijkheid zijn straks geen ruk meer waard.