Volendam platbombarderen

Even met de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer De Wolff in de buurt?”

De barkeeper vroeg mij om een ogenblik geduld. Directeur Peter de Wolff was even niet aanspreekbaar aangezien hij straalmisselijk met zijn kop in een toiletpot hing. Verantwoord feestje gehad. Na enige tijd kreeg ik de ernstig verzwakte STIVA-baas aan de lijn. “Ha, Peter! Alles goed met je? Je weet wat ze zeggen hè? ’s Nachts een vent, overdag een vent.” Zwakjes vroeg de heer De Wolff of ik wat zachter wilde spreken. Hij had ernstige hoofdpijn na het verantwoord opdrinken van een half fust bier en zes liter jenever. Zachtmoedig als ik ben, willigde ik zijn verzoek in, en fluisterde: “Zeg, Peter, vertel eens. Wat is nu precies de reden dat jouw club zo’n bezwaar heeft tegen al die drankmisbruikprogramma’s die RTL uitzendt?” STIVA-directeur De Wolff antwoordde zwakjes dat het beeld dat wordt geschetst in dit soort programma’s een te negatief licht werpt op de alcoholconsumptie in ons land en dat het nieuwe programma ‘Het Wilde Oosten’ het imago verder zal gaan schaden. Ik was in het geheel niet onder de indruk. “Man, kijk eens in het weekend op het Rembrandtplein in Amsterdam. Of op het Stratumseind in Eindhoven. Of het Stadshuisplein in Rotterdam. Een dronken menigte rolt daar vechtend en kotsend over straat en in achterafsteegjes wordt de ene dronken snol na de andere bezwangerd door een horde straalbezopen knullen. Om van die drinkschuren op het platteland nog maar te zwijgen. Het Wilde Oosten lijkt me dus een uiterst realistisch programma worden, vol kapotgezopen boerenzoons die stomdronken met hun rijdende autowrakken naar huis slingeren.” Peter de Wolff sputterde tegen dat mijn kritiek echt te fel was. Omdat er heus wel mensen zijn die minder erg drinken. Ik was niet onder de indruk: “Klopt. In de moskee bij mij om de hoek wordt aanmerkelijk minder gezopen, ja. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Verder profiteert de alcoholbranche natuurlijk fijn van het feit dat allerlei supermarkten schaamteloos alcoholica aan veel te jonge klanten verkopen.” Peter de Wolff trachtte van onderwerp te veranderen door te gaan zwammen over zijn Stichting Voor Verantwoord Alcoholgebruik, die zo pleitte voor verantwoord alcoholgebruik op een verantwoorde manier. Ik was het zat: “Flikker op! Die club van jou is net zoiets als de Vereniging voor Verantwoord Machinegeweergebruiik. Of de Bond voor Verantwoorde Belastingfraude. Schei toch uit. Jouw club is niets meer dan een mantelorganisatie van de verenigde alcoholindustrie en alcoholimporteurs. Niets meer en niets minder.” Aan de andere kant van de lijn klonk luid gesnurk. Nou ja, je roes uitslapen moet ook gebeuren…

Maar om nu te zeggen dat Peter de Wolff erg goed met zijn voorbeeldfunctie omgaat, nou nee. Net als de vier bestbetaalde  politiecommissarissen in ons land. Die verdienen veel meer dan de norm, maar tot een paar eurootjes inleveren zijn de heren niet bereid. Ook een goed gesprek met minister Opstelten veranderde niets aan het hebberigheid van de heren. Maar ben ik daar verbaasd over? Nee. Ik ben niet verbaasd. Want de begrippen ‘politie’ en ‘voorbeeldfunctie’ gaan sowieso erg moeilijk samen. Kijk maar naar al die op de stoep geparkeerde politieauto’s en het belachelijke rijgedrag van al die smerissen. Zakkenvullerij past daar qua voorbeeldfunctie gewoon prima bij. Terwijl het vak van politieagent steeds makkelijker wordt. Deze week kwam een straatrover uit Almere het politiebureau binnenlopen om te klagen dat diens slachtoffer diens foto op internet had gezet. Privacy! Oom agent hoefde de idioot alleen nog maar even in de boeien te slaan en klaar was Kees. Heerlijk toch? Als ik dit soort berichten lees, dan weet ik weer helemaal zeker dat we leven in een prachtig land. Neem nou die Lucille Werner. Dat zenuwenwijf. Op Twitter: “Spullen ingepakt nu naar @KvdBtv! Hoop dat @andriesgknevel zich goed heeft voorbereidt ;-). #spannend” Ik hoop dat Lucille ooit nog een keer fatsoenlijk leert spellen. Zou geen kwaad kunnen voor de presentatrice van een taalspelletje… Dat zeg ik. We leven in een prachtig land.

En al dat moois exporteren we met verve. En onze lelijke dingen pleuren we ook schaamteloos de grens over. Zoals die hilarische film ‘Het Bombardement’. Wordt nu in het Duits nagesynchroniseerd.  De hoofdrol wordt ingesproken door Jantje Smit, die de hoofdrol ook daadwerkelijk speelt. Arme Moffen. Moeten ze naar een waardeloze kutfilm kijken, en dan worden ze ook nog opgezadeld met zowel het smoelwerk als de stem van Jantje Smit. Een prachtige straf voor hun wandaden in de Tweede Wereldoorlog. Wat zullen die Moffen een spijt hebben… Wat? Waarvan? Van het bombardement op Rotterdam? Nee dat bedoel ik niet. Spijt van het feit dat hun Luchtwaffe destijds vergeten is, Volendam even van de kaart te vegen. Echt.

Ook een grote vergissing was vreugde over de geboorte van een luiaard in de dierentuin van Amersfoort. Iedereen blij, maar hoogst onterecht. De geboorte van een luiaard in Amersfoort is echt een logistieke vergissing. De stomverbaasde dierenoppassers hebben dat inmiddels al aan den lijve ondervonden. Ze worden de hele tijd bespuwd,  uitgescholden en lastig gevallen met een in Marokkaanse tongval geformuleerde eis van respect. Foutje. Amersfoort was de verkeerde geboorteplaats. In Nederland komen luiaards namelijk ter wereld in de Amsterdamse achterstandswijk Slotervaart…

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns