Schoonmoederdag illegalen

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

columnicon harry64
vacuüm, niets, leeg, ik zou even zo snel niet weten over welk stuk Haags uitschot ik zou moeten struikelen vandaag. Het is moederdag vandaag, hebben we zo met zijn allen afgesproken. Een afspraak die elk jaar weer door de meesten trouw wordt nagekomen.

 

Het naleven van afspraken is wel iets dat voor de meeste plucheplakkers moeilijk is. Dat valt mij dan weer wel op. VVD en PvdA hebben een afspraak omtrent het strafbaar stellen van illegale ofwel afgewezen asielzoekers. Een deel van de PvdA is het daar niet mee eens.

 

Ik snap zelf de logica van die strafbaarstelling ook niet helemaal. Wat heb je eraan om iemand die hier niet meer hoort te verblijven wegens afgewezen, een boete te kunnen geven die ze niet kunnen betalen, of op te kunnen sluiten?

 

Wat lost dat dan op? Naar mijn idee helemaal niets. Het is een beleid dat veel overeenkomsten vertoont met het gedoogbeleid rondom wiet. Ook daar speelt, dankzij de onduidelijke stuurloze regelgeving, of in ieder geval de uitvoering van die regels, willekeur van de betreffende ambtenaar de hoofdrol. Zo word je dan als wietgebruiker dus er erg afhankelijk van of de betreffende ambtenaar wel of niet lekker geneukt heeft, of is, of dat 'ie met een pokkenbui zijn werk doet.

 

Al vergelijkend vraag ik mij af of er ook vandaag moeders zullen zijn die moeite hebben met illegale schoonzoons en schoondochters, in de volksmond ook wel aangeduid als exen. Moeten die dan met extra bloemetjes betalen bij het feitelijk illegaal aanwezig zijn bij de moederdagschoonmoeder, of is opsluiten in de tuin, of op het balkon een gepaste maatregel?