De Halalgevangenis

Hallo? Halal! Vrouwen in Nederland, zijn wij wel helemaal wakker? De eerste halalhuizen zijn een feit. Het complex “De Koningsvrouwen van Landlust” – kan het nog cynischer – is omgebouwd tot een ware vrouwengevangenis. Het was al geen geheim dat fanatieke moslims hun vrouwen graag opsluiten in huis, lekker in de keuken vasthouden en gescheiden houden van al het mannelijk bezoek, zodat ze nooit per ongeluk een man zou kunnen verleiden. En het was ook geen geheim dat een deel van deze vrouwen nooit zonder begeleiding over straat mag; ze vallen onder strenger toezicht dan een tbs’er op verlof. Achterlijk gedoe, maar vooruit, dat moeten ze allemaal zelf weten. De ronduit debiele woningstichting Eigen Haard heeft echter besloten dat ze dat best oké vindt. Dus zijn er 188 appartementen omgebouwd om mee te werken aan vrouwendiscriminatie. Bespottelijk!

Een omschrijving van zo’n appartement: “Het huis heeft een lange, centrale hal met veel deuren. Vrouwen hoeven hierdoor mannelijk bezoek niet tegen te komen.” “Extra grote keuken zodat vrouwen onder elkaar kunnen zijn.” Verder is er een extra schoenenkast zodat het schoeisel niet het reine huis in hoeft, extra wateraansluitingen om de voeten te wassen voor het gebed, en vijf slaapkamers. Het enige wat nog ontbreekt is een groot teken op de muren om aan te geven waar het oosten is, zodat zelfs de grootste mongool nog weet welke kant hij op moet knielen. Maar wees gerust hoor: Nederlanders en andere etniciteiten zijn nog steeds welkom om hier te wonen, aldus de woningstichting.

Die hele renovatie is een doorn in het oog voor alle vrouwen die maar een beetje eigenwaarde hebben. Alleen die zin al: “Extra grote keuken zodat vrouwen onder elkaar kunnen zijn.” Het klinkt als lekkere oud-Hollandse gezelligheid. Niets is minder waar. Maar ja, de zin: “Een extra grote keuken zodat vrouwen veilig opgesloten zitten en klappen krijgen van hun vent”, verkoopt niet zo goed. En dat geldt niet alleen voor moslims: “Extra grote keuken zodat ook christenvrouwen zich weer thuisvoelen aan het aanrecht”, zal ook niet zo’n succesvolle verkoopformule zijn. En dan die vijf slaapkamers. VIJF slaapkamers! Er zijn nog wel enkele slogans voor Eigen Haard om die aan de man te brengen: “Vijf slaapkamers om uw vrouw suf te neuken tot ze allemaal gevuld zijn!” “Vijf slaapkamers: nooit meer vrijen met condoom!” “SGP-mannen, prijs uw Grote en kleine Heer gelukkig met vijf slaapkamers voor uw nageslacht.”

Het is raar dat een woningstichting zich actief inzet om vrouwen zelfs binnenshuis te discrimineren. Volgens de woningstichting Eigen Haard draait het om de bewonerswensen: 85% van de bewoners is hier moslim. Op markteconomisch gebied hebben zij volledig gelijk: bouw huizen die zijn aangepast aan de mensen die er wonen, zodat het voor minstens veertig jaar makkelijker te verhuren is. Maar ethisch gezien klopt het van geen kant. Waar hebben zij hun inspiratie opgedaan? In de oud-Hollandse VOC-huizen met aparte kamertjes voor slaven of bedienden? In Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid?

Vrije vrouwen van Nederland, pikken wij dit? Blijkbaar is het nu al prima om halalwoningen neer te zetten en vrouwen te discrimineren, omdat de marktwerking dat voorschrijft. Wat is de volgende stap? Mogen mannen vrouwen slaan in huis en op straat, omdat in de toekomst een meerderheid van de mannen dat zou willen? Mogen wij vrouwen in de toekomst nog vrijelijk over straat lopen, of komen er halalwijken waar je alleen met hoofddoek en een begeleider veilig over straat kunt lopen? Nu wordt de vrijheid van een kleine groep vrouwen met toestemming van een woningstichting ingeperkt. Als je als vrouw niet een béétje beledigd bent door dit gegeven, ga dan terug naar het aanrecht en breng je vent zijn voorverwarmde pantoffels en de krant. En snel een beetje!

Waar ligt jouw grens?