De hemel bestaat dus niet?

De hemel bestaat niet. Dat heeft de theoretisch natuurkundige Stephen Hawking gezegd in een interview. Hij vergelijkt het menselijk brein met een computer. Die werkt ook niet meer wanneer verschillende onderdelen het opgeven. En voor kapotte computers is er ook geen hemel of hiernamaals. Volgens Hawking is de hemel een sprookje voor mensen die bang zijn in het donker.
Of het een droevig idee is dat iets niet bestaat? Integendeel. Het mooie van iets wat niet bestaat is dat je het kan maken. Start from scratch.

Laat even los of je gelooft in een hemel of niet. Hoe zag de hemel, die volgens Hawking dus niet bestaat, er ook alweer uit? Als een enorme tuin, die voor een groot deel lijkt op het paradijs uit Genesis. Een nagenoeg perfect hof met prachtige bomen en grazige weiden. De lucht is altijd strak blauw en het water altijd op precies de goede temperatuur. Het zonlicht is sterk, maar we verbranden niet. (Komt het zonlicht van onder? Dat zou wel moeten, als we ervan uitgaan dat de zon van de hemel dezelfde zon is als de zon van de aarde. Als dat zo is, zou de hemel zomaar eens op de kop kunnen hangen, omdat anders de grazige weiden het zonlicht tegenhouden. Dat geeft niet als het zo is. In de hemel is toch geen zwaartekracht. En als het er wel is, loopt het bloed niet naar ons hoofd, omdat we geen lichaam meer hebben.)
Dit niet al te uitgebreide plaatje tekenen mensen vaak uit, wanneer je ze vraagt de hemel te schetsen. Op dat zonnetje van beneden na dan.

Maar die hemel bestaat niet volgens Hawking, dus eigenlijk valt er niet zo veel uit te tekenen. Of eigenlijk, juist wel: alles. Er is dus niets, er is nog geen ontwerp van de hemel. We kunnen het volledig invullen zoals we willen. Toe, help me, hoe zou de hemel eruitzien? Bevindt het zich in een kolossale loods, op een veld, of strak betegeld plein? Of begint het echt met een volledig leeg vel? Teken met me mee. Hoe zou de hemel eruit moeten zien als we hem nu konden ontwerpen? (Geen gekke job trouwens, (binnen‘huis')architect van de hemel. Dat staat indrukwekkend op de CV.)
Laten we het wel of niet bestaan van God even in het midden laten en ons volledig richten op het interieur en exterieur van de hemel.

Een voorzetje. De hemel heeft een briljante geluidsinstallatie. Als je muziek wilt luisteren, klinkt het overal en altijd zeer goed. (Qua geluid dan. Immers, zelfs de ultieme installatie kan Go Back To The Zoo nog niet lekker laten klinken. Maar dit even terzijde, dit is de hemel, dus met Go Back To The Zoo hebben we niets te maken, die hebben daar niks te zoeken.) De grond is zacht. De hemel is niet oneindig. Want er is niets zo vervelend als een eindeloze wandeling. De hemel heeft een eindpunt in de vorm van wanden. Maar die wanden kunnen wel van vorm en plaats veranderen. De hele hemel kan dat, álles kan van vorm veranderen. Zodat je telkens weer verrast kan worden. Eén wand is een enorme boekenkast, een andere een gigantische muziekcollectie. Maar desondanks hoef je nooit te zoeken en vind je altijd direct wat je zoekt. Er ligt nooit iets op de grond waar je hard je teen aan kan stoten. En gebeurt dat wél een keer, dan is het de steen die lijdt. En als je een meisje wilt versieren, maar zij besluit je een blauwtje te laten lopen, doet ze dat op zo'n wijze dat je zelfvertrouwen ervan toeneemt. (Blauwtjes lopen moet blijven bestaan, ook in de hemel. Al was het alleen maar omdat je anders omgedraaid zelf ook nooit iemand een blauwtje zou mogen laten lopen. Stel je voor.) Er bestaan wel seizoenen in de hemel, maar die kan je per dag kiezen. Afhankelijk van je humeur en activiteit. De seizoenen zijn héél plaatselijk. Zodat je gewoon een boek kunt lezen in de zon wanneer iemand anders zin heeft in schaatsen. Gezeik over politiek, geloof, Apple en moslims vindt plaats op gezette tijden. We mogen elkaar best even stevig bestrijden met woorden, maar dat gaat niet eindeloos door.

Zetten we banken neer? Of zitten we gewoon op de grond? Moeten we überhaupt zitten of zweven we? Zijn er ook minder leuke dingen? Blijven kleuren hetzelfde? Of kunnen we besluiten dat een boom vandaag gewoon geel met blauw is? Zijn er begraafplaatsen? Bestaan meertjes uit water? Of een andere vloeistof? Überhaupt vloeistof? Fantaseer met me mee. De hemel bestaat niet, volgens Hawking. Laten we hem verzinnen. Los van een eventuele God die daar zou zitten op een troon. Hoe ziet het eruit? Laten we de mooiste plaats ter wereld samen verzinnen.