Geef de rashond een spuitje

U heeft een rashond? Gut, wat schattig. En wanneer gaat u ermee naar de dierenarts voor een spuitje? Ja, een spuitje. Het is algemeen bekend dat een rashond garantie geeft voor een ongezond dier. De hond krijgt kanker, hoofdpijn, reuma, hartproblemen, epileptische aanvallen, kan niet meer ademen, u verzint het maar en uw hond krijgt het. Gegarandeerd. Dus. Heeft u al een afspraak gemaakt met uw dierenarts? Oh, u zegt dat het nog maar een pup is. Nou ja, ik geef u nog een jaar of vijf. Geniet ervan hè.

Als een vrouw in verwachting is, hoor je haar altijd zeggen: “Het maakt me niet uit of het een jongetje of een meisje wordt. Als het maar gezond is. En nou ja, als het niet gezond is, dan houden we er net zo veel van, hoor!” Ook bij fokkers staat vaak de gezondheid van het dier voorop. Bij koeien gaat het om de beste melkproductie, varkens worden gefokt op het beste vlees, een schaap op de dikste wollen vacht. Paarden worden gefokt op hun kracht, snelheid en een lang leven. En honden... honden niet. De hond wordt opgenomen in het gezin als het derde kind. Maar dan wel het ziekste kind van allemaal.

Wie een rashond koopt, koopt gegarandeerd een zieke hond. De genetische ziekten en afwijkingen zijn direct al aanwezig of slapen zacht in het lijfje van de hond. Achter de trouwe bruine ogen, onder de zachte krullende vacht en in dat schattige warme lijfje zit een tijdbom, dat elk moment af kan gaan. Heeft u een Pim Fortuynhondje, ook wel bekend als een Cavalier King Charles Spaniel? Gefeliciteerd, u heeft een klassiek gevalletje chronische hoofdpijn door een te klein schedeltje in huis. U heeft een Engelse Bulldog? Bel Meatloaf even of hij de zuurstofpompen uit zijn hoogtijdagen nog heeft. Wie een Chow Chow koopt, krijgt een blindengeleidehond gratis.

De fokkers zijn schuldig. Zij fokken al jarenlang bewust met de mooiste honden, om zo dicht mogelijk bij het schoonheidsideaal van een bepaald ras te komen. Zij gaan met hun mooiste hond naar een show, waar keurmeesters de honden bekijken op alle rasspecifieke kenmerken. Heeft het Caveliertje uitpuilende oogjes? Kan het schedeltje kleiner? Kunnen de oortjes nog langer, zodat 'ie er zelf over struikelt? Is hij schattig genoeg? Is hij ook verkrijgbaar in de kleur blauw? Het uiterlijk is ontzettend belangrijk, maar naar de gezondheid van het dier wordt nooit gekeken. De winnende hond krijgt een prijs en is veel geld waard. Met de slechte genen van deze hond wordt doorgefokt, in de hoop het ras nog mooier te maken met nog kleinere schedeltjes en nog langere oortjes. Het gevolg hiervan is dat de hersentjes te groot zijn geworden voor de schedeltjes. Daardoor heeft iedere Cavalier chronische hoofdpijn. Maar een fokker hoeft zich daar geen zorgen om te maken; dat moeten de baasjes maar doen.

De baasjes kunnen boos worden op de fokkers. Maar wie betaalt al dat geld voor die zielige hondjes? Dat zijn de baasjes. En daarmee houden de baasjes de markt in stand, waardoor er alleen nog maar ziekere honden gefokt worden. Het is ook nauwelijks meer mogelijk om een gezonde rashond te fokken, want die zijn al uitgeroeid door de menselijke selectie op schoonheid. Wie een echte liefhebber is van een ziekgefokt ras, laat de hond uitsterven.

Op dit moment zijn er nog veel te veel mensen met een zieke rashond. En dat zal niet veranderen, tot iedereen zich daarvan bewust wordt. Als er weer een hondje aan een riempje voorbijtrekt terwijl er hijgende telefoonseksgeluiden uitkomen, zeggen mensen: “Wat schattig!” Maar de enige manier om rashonden te redden, is door maatschappelijke druk uit te oefenen op de baasjes. “Wat zielig!” is de enige gepaste opmerking. Maar ik daag u uit om wat creatiever te zijn dan dat.

En als u dan toch per se naar een fokker gaat voor een rashond, vraag dan niet welk hondje het liefst of het mooist is. Vraag om een gezonde hond, zonder gezwellige kanker, die niet aan de zuurstof hoeft, die zelf voort kan planten, die niet aan zijn conditie hoeft te werken middels intensieve epileptische aanvallen en waarbij u geen blindengeleidehond nodig heeft. Het wordt tijd dat de klant ook eens veeleisend wordt. “Als het maar gezond is”, toch?