Tour 13: Doe mij maar een kopstootje

Men hield Mark niet bij in het sprintje
Maar Renshaw verdiende een lintje
Door een stoot met zijn kop
Kwam zijn maatje voorop
En nu pakken ze samen een pintje

 

Het was te verwachten vandaag en het gebeurde ook. Een ontsnapping meteen na de start en daarna urenlang die kopgroep, op het gemakje achtervolgd door het peloton en op het einde een massasprint. Dat was al duidelijk toen Columbia met nog 114 kilometer te gaan al op kop ging rijden.
Toch was er nog wel iets te beleven toen Charteau, Pineau, Barredo en Cunego er niet ver van de top van een bergje vandoor gingen, maar dat bleek toch voornamelijk vanwege de punten voor de bolletjestrui van Pineau.
Verder was er op veertig kilometer van de aankomst ineens een aanval van twee renners, maar die was zo snel ten einde dat ik niet eens weet wie het waren. Ze hadden zeker net een sms’je naar huis gestuurd met de mededeling dat ze zo even in beeld gingen komen.
Verder moesten we het doen met raadseltjes. Je kon bijvoorbeeld proberen te raden waarover Cavendish en Armstrong het hadden en waar Contador en Schleck over zaten te kleppen.
Misschien had Armstrong wel aan Cavendish die tip over de kopstoot in de sprint gegeven. En misschien had Schleck wel aan Contador toevertrouwd dat hij rondemiss Laura, de vriendin van sprinter Gert Steegmans, de vorige avond geneukt had. De twee lachten namelijk smakelijk om de opmerking van Andy en het is bekend dat Andy van mooie rondemissen houdt. Mooie rondingmissen dus.
De rest van de etappe zat je alleen maar naar renners met ijs in de nek of op hun handen te kijken. Heel veel ijs, want het was weer bloedheet vandaag in de Tour.

Met nog meer dan 25 kilometer te rijden werden de vluchters al gegrepen. Maar eerst moesten de drie nog proberen om het rode rugnummer te bemachtigen natuurlijk. De prijs voor de strijdlustigste renner. Dat is altijd nog tweeduizend euro en als je dan bedenkt dat je maar achthonderd euro verdient als je als eerste op een col van buitencategorie aankomt, dan snap ik wel waarom er altijd weer renners proberen te ontsnappen aan het peloton.

Toch werd het nog even spannend. De route liep namelijk over het algemeen richting Noordwest, maar omdat ze om Valence heen draaiden, gingen de laatste kilometers in zuidelijke richting en kwam de wind schuin achter te staan. Dat was het sein voor Saxo Bank om te proberen waaiers te vormen en zodoende misschien concurrenten voor de gele trui te elimineren. Het liefst natuurlijk Contador en Menchov want die hadden in het verleden wel vaker niet op zitten letten. Dit keer lette iedereen wel goed op en bovendien was de wind net niet gunstig genoeg voor het vormen van waaiers.

Dus werd het een massasprint en de afloop was voorspelbaar. Cavendish won zijn derde etappe van deze Tour. Renshaw solliciteerde naar een basisplaats in het Nederlands elftal door een kopstoot uit te delen aan Julian Dean. Ondertussen heeft die oude Petacchi de groene trui afgesnoept van die oude Hushovd.

De lul van de dag:

Ik vind Petacchi wel de lul van de dag, ondanks het feit dat hij de groene trui heeft veroverd.
Hij deed het helemaal goed en maakte er een lange sprint van. Al vanaf 350 meter ging hij aan. Ik heb al eens verteld dat oude sprinters meer macht en duurzaamheid hebben en dat jonge sprinters zoals Cavendish meer explosiviteit hebben. Dus Petacchi was weer slim.
Komt die kut-Engelsman er toch nog voorbij!

Morgen gaan we naar Mende, hart van de Louzère en de toegangspoort tot de Gorges du Tarn en de Cévennes. Mensen die eens willen voelen hoe warm het in de hel is omdat ze een slecht geweten hebben, kunnen daar terecht, want het is er zomers vaak bloedheet. Het stadje ligt in het Centraal Massief op 731 meter hoogte.
In de tijd van de Romeinen heette het Mimata. De stad heeft al heel wat te verduren gehad gedurende de eeuwen. Het is een pelgrimsstad die gebouwd is rondom het graf van de heilige Privat, een bisschop die weigerde zijn volk uit te leveren aan de Alemannen en daarom vermoord werd. Hij werd een heilige en de pelgrims die naar zijn graf trokken, maakten de ontwikkeling van de stad mogelijk. Het bisdom Mende krijgt heel veel macht, maar in 1479 veroverde de Hugenoot Merle de stad, roeide de geestelijkheid uit en vernietigde de kathedraal die er toen was. Later heeft de pest nog aardig huisgehouden in Mende.
De kathedraal is in de 17e eeuw gerestaureerd en omstreeks 1900 werd een voorhal toegevoegd. De kathedraal bezat vroeger de grootste klok van de christelijke wereld: de Non Pareille. In de 16e eeuw is die klok gesmolten door de Protestanten en alleen de klepel is nog te zien. Je kunt dus daar niet zeggen dat je de klok hebt horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.

De renners moeten morgen de Côte de la Croix-Neuve op aan het einde van de rit. Een redelijk steile klim van ongeveer vijf kilometer en bekend als de Laurent Jalabert klim. Jalabert zegevierde daar in 1995 op de 14e juli. Hij bestormde daar zijn eigen Bastille en won. Het was de mooiste zege uit zijn carrière. Verwacht morgen dus geen sprinters. Als er geen kopgroep met mensen als Voigt, Aerts, Moerenhout en Barredo vooruit is dan wint daar een van de klassementsrenners.