Mijn eigen kruis

Pluijgers stuurde via de submit de volgende column in:

Het is toch van de zotte, je mag in dit land geen keppeltje dragen, je mag je niet zichtbaar als homo gedragen, je mag geen hoofddoek dragen, nog even en ik moet mijn kruisje ook af doen. Dacht je dat dit verhaal ergens anders over zou gaan? Tja het zou kunnen gaan over de reclamecampagne van Diesel, die in het preutse Engeland verboden is verklaard. Ik dacht dat dit soort dingen alleen in Amerika gebeurden maar nee. Een reclameposter waarin een dame in bikini haar kruis fotografeert mag niet en ook de dame die haar borsten ontbloot voor een bewakingscamera kan niet door de beugel. Of eigenlijk niet door de camera, maar dat is een rare zin.

Maar ik dwaal af merk ik, wat niet zo moeilijk is met deze tropische temperaturen. Je glijdt bijna spontaan van je stoel. Maar goed we hadden het over het kruisje.
Al jaren draag ik een kruisje. Hij is ongeveer 3 cm lang en hangt aan een mooi gouden kettinkje. Ik sta er niet bij stil dat ik hem draag, wil er niet per se een boodschap mee uitdragen. Nee ik draag hem omdat het bij mij hoort, omdat ik hem gekregen heb en omdat ik er kracht van krijg. Geloof ik dan niet?? Ja tenminste ik denk dat ik mezelf onder de gelovigen kan scharen, maar dat is niet de reden dat ik hem draag.
De laatste tijd zijn er heftige discussies over keppeltjes, kruizen, Davidssterren en dergelijke. Het is niet makkelijk om ergens voor te staan in deze tijd. Je moet over aardig wat moed beschikken wil je het lef hebben met een keppeltje over straat te gaan. Nu wil men in openbare functies het gebruik van hoofddoeken en andere religieuze kenmerken verbieden. Eerst was ik hier wel voorstander van. Wat een onzin om in een winkel een hoofddoek te dragen, maar toen bedacht ik me: waar ligt de grens? Bij mijn kruisje. Iedereen die afwijkt dan. Dat zijn nogal wat groepen:
mannen met lang haar
mensen met tattoo
alle zichtbare geloofsuitingen
mannen met een roze blouse
hanenkammen
skinheads
jongens met afgezakte broeken (wat is het statement, kan iemand me dat uitleggen?).

Zo kan ik nog wel even doorgaan, wat maakt deze mensen anders? Wie beslist wat wel en niet mag, de publieke opinie. Ja dan mogen we allemaal veranderen in brave Tros-burgers en kijken naar wederom een afgang van het songfestival.

Mannen met baarden en langer haar dan toegestaan, hebben het in Amerikaanse gevangenissen in Virginia sowieso niet makkelijk. Wij schrijven er een liedje over, ZZ top is er beroemd mee geworden, maar in de gevangenis, nee dan moet je de isoleercel in. Sommigen rastafari's zitten al meer dan 10 jaar in de isoleer, maar ook anderen die opkomen voor hun eigen baard krijgen eenzame opsluiting.

Ik wil een actie starten; "baas van je eigen kruis". Net als in de jaren 60 de Dolle Mina's moeten we toch in staat zijn dit tij te keren. Niemand behalve ikzelf bepaalt hoe ik eruit wil zien. Behalve als ik in de tuin topless wil zonnen, dan zien de buren me misschien. Als ik met ontblote armen naar mijn werk ga, nee dat kan niet in verband met mijn tattoo, als ik naar een feest wil op mijn birkenstocks, naar een begrafenis met mijn fleurigste jurk aan. Als ik mijn haren eens niet wil wassen. Jemig wat zijn er al veel beperkingen in ons dagelijkse leven, maar toch ik ga het proberen. Doe je mee?

*Baas van je eigen kruis*