Kutje-pik-andijvie!!

Een zeer goede vriendin van mij – en tevens eigenaresse van het gezellige huiskamerrestaurant Ratatouille in Amsterdam waar aankomende zaterdag de columnistenvoorleesavond zal plaatsvinden – heeft als stopwoord: “Kutje-pik-andijvie!” Ik moet er altijd weer om lachen. Ze zegt het als ze een drukke dag heeft gehad, of als ze zich opeens bedenkt dat ze nog iemand moet bellen, als het hectisch is in de keuken, eigenlijk zegt ze het te pas en te onpas. Het bekt ook best lekker, moet ik zeggen. Roep het maar eens hardop: “Kutje-pik-andijvie!” Je voelt je meteen een stuk beter. Alsof er een last van je schouders valt. Ik vraag me ook meteen af hoe deze titel het zal doen bij de FOK!-lezers. Is het een intrigerende titel? Noopt het tot lezen van dit verhaal? Ik hoop het maar. Want het is op FOK! toch altijd maar weer afwachten of je goed gelezen wordt.

Wat gaan er toch prachtige columns verloren op FOK!. Nou ja, verloren, ik bedoel te zeggen dat sommige columns over de 7000 views krijgen, terwijl andere columns rond de 1000 klikjes blijven hangen. Neem nou deze column van EstherSchrijft : "Vrijheid moet je vieren."   Een juweeltje toch? Die had je toch niet mogen missen? Maar ja, het zal wel door de titel komen. Vrijheid moet je vieren. Je weet al, dat het in zo’n column niet over Geert Wilders zal gaan. Of over de kut van de buurvrouw. Maar geloof me, behalve seks, Marokkanen, en Geert Wilders zijn er nog ongelooflijk veel andere onderwerpen hoor, die fijn zijn om te schrijven en te lezen. EstherSchrijft zal ook aanstaande zaterdag twee van haar columns voorlezen. En die zijn altijd  zeer de moeite waard.

Voor mijn collega bazbo heb ik veel respect. Hij heeft al twee boeken op zijn naam staan en zijn schrijfstijl boeit me enorm. En als je die man hoort voorlezen, dan vind ik het jammer dat we geen gesproken columns op FOK! hebben. Kutje-pik-andijvie! Want een column aan kunnen klikken en dan met de ogen dicht achterover leunen en je de column laten voorlezen door bazbo… dat is een feest. Misschien weten de luisteraars van FOK! radio dit wel. Maar ook bazbo moet het meestal hebben van titels als ‘Geile boodschappen.” Terwijl deze column, " Van druiven en peren," toch echt de moeite van het lezen waard is! En dan maar zo weinig lezers en zo weinig reacties. We hebben hem er achter de schermen nog mee geplaagd. “Je had als titel ‘Van pruimen en bananen’ moeten doen! Dan had je veel meer views gehad!” En dat is wel waar.

Ik vind het helemaal niet moeilijk om een column te schrijven. Als ik maar eenmaal het onderwerp heb waar mijn column over moet gaan, dan gaat het verder borrelen en gisten in mijn hoofd, en na wat schrappen, veranderen en verbeteren heb ik dan een column waar ik of heel blij mee ben, of redelijk blij. Tja, het kan niet altijd kaviaar zijn. Maar dan begint het gedoe pas. Kutje-pik-andijvie! Wat moet ik nu weer eens voor een titel verzinnen opdat de brave FOK!-lezertjes als een magneet worden aangetrokken tot mijn column?

Bornfree heeft net zijn serie “Nachtritten: sexy lading” afgerond. Wat een prestatie, om zo’n serie te schrijven! Maar liefst 43 afleveringen. Met wisselende kijkcijfers, maar daar heeft Bornfree zich nooit door laten ontmoedigen. Zelf heb ik me ook twee keer aan een serie gewaagd, maar dat valt niet mee. Het is ook moeilijk om daarmee een vast publiek aan je te binden. Mensen haken af, of zien deel 23 staan in de tracker en hebben geen zin om vanaf deel 1 te gaan lezen. Een voordeel is wel, dat je maar één keer een titel hoeft te bedenken, en moet kunnen tellen. Tot 43 in dit geval. Geweldig gedaan, Bornfree!

DriekOplopers. Nou, hij heeft over kijkcijfers niet te klagen. En dat is geen wonder, want hij kan geweldig goed schrijven, is helemaal op de hoogte van wat er speelt in de politiek tot wat de BN-ers allemaal uitvreten, en weet op die manier elke vrijdag ernstige en luchtige zaken op vakkundige manier aaneen te smeden tot een logisch verhaal. Maar hij gaat voor de provocerende titels. Als er seks, Marokkanen, Wilders en namen van bekende Nederlanders in voorkomen, dan weet hij dat hij goed zit bij het FOK!- publiek. Dus deze column: "Grote schoonmaak"  is voor zijn doen heel matigjes gelezen. Kutje-pik-andijvie! Heel matigjes zelfs! Zou het door de brave titel komen? Of door het feit dat de column op 1 januari ’s morgens om zes uur is geplaatst? Ik weet het niet…

Veel lezers, of beter gezegd, bijna álle lezers hebben deze prachtige column van Bakoenin gemist. "Mijn einde." 214 views en drie reacties. Dat is balen voor een columnist. Terwijl die column toch echt de moeite van het lezen waard is. Hup! Ga lezen allemaal! Die column heeft Bakoenin toch niet voor de kat zijn viool geschreven? Nee, voor jullie! Bakoenin is ook een kunstenaar qua schrijven en titels. Jammer, dat je er niet bij bent aanstaande zaterdag, Bakoenin!

Het valt mij op, dat mijn persoonlijke columns – die me toch het meest na aan het hart liggen -  het slechtst gelezen worden. Vorige week schreef ik twee columns. Op maandag las ik een column voor op FOK!-radio. Hartverwarmende reacties. Maar wel weinig views. "Blessuretijd". En ook het verhaal "Nuchter blijven" betekende veel voor mij. Een ingrijpende gebeurtenis. Al lees je de column niet, je zou de reacties eronder eens moeten bekijken. Alleen die eerste al… En dan de reactie van de user van wie ik dit niet mag schrijven omdat zijn buurjongen overleden is aan kanker. Soms vraag ik me werkelijk af, of mensen wel bij hun volle verstand zijn gezien de reacties die er geplaatst worden. Het is makkelijk, om het werk van een ander af te kraken, maar denkt men wel eens na over de reden waarom een schrijver schrijft?

Alle columnisten die voor FOK! schrijven, doen dit op vrijwillige basis en met heel veel plezier. Zij steken een hoop tijd in het bedenken en verwoorden van hun columns. Het is prettig als er inhoudelijk op de columns wordt ingegaan door users, óók als ze het niet met je eens zijn. Maar op het moment dat de schrijver als persoon wordt aangevallen, dan vind ik dat uiterst respectloos. Je gaat dan de columnist niet uitschelden, maar je bekritiseert de inhoud van de column. Kutje-pik-andijvie! Ik kan me daar soms echt over opwinden. Ik zou nog zoveel goede schrijvers kunnen opnoemen en voorbeelden van columns die het verdienden om door mensen gelezen te worden. Maar dan komt er geen eind aan deze column.

Over het algemeen is het gewoon heel erg leuk om te schrijven en gelezen te worden. Of gehoord te worden, zoals aanstaande zaterdag. Dan hebben we onze derde voorleesavond! De eerste keer was het in Amsterdam, de tweede keer in Apeldoorn, en nu weer in Amsterdam. De volgende keer gaan we naar Tilburg. En de keer daarna misschien wel naar Friesland. Zo komen we overal. Jij komt toch ook? Wij vinden het leuk om de lezers te ontmoeten, misschien vind jij het wel leuk om de schrijvers te ontmoeten. En te horen voorlezen uit eigen werk. We hebben bij vorige gelegenheden users ontmoet, en dat was erg leuk. Kutje-pik-andijvie! Zorg gewoon dat je er bent aanstaande zaterdag!