Sinterklaas, rot toch op!

Tijdelijke UserIconDoe mee met de FOK!-Sinterklaascolumnwedstrijd. Raad welke columnist welke column heeft geschreven, en schrijf je vermoeden in de comments onder de columns! Alle columns waarvan jij de schrijver kunt proberen te achterhalen, worden gepost onder het pseudoniem FOK!Sinterklaas. Uitslag maandagavond op FOK!radio, en natuurlijk ook op de FP. 

Eigenlijk zijn kinderen maar schijnheilige wezens. Tenminste, wanneer het aankomt op het vereren van de heilige der heiligen van jeugdig Nederland: Sint Nicolaas van Myra.

Ga maar na. De gehele winter, lente en zomer is er geen haan die kraait naar de goedheiligman. Hij zal zijn baard wel bijknippen, zijn tabberd stomen of schrijven aan z’n magnum opus, met de weinig fantasievolle titel het grote boek van Sinterklaas. Het zal elke peuter werkelijk aan zijn of haar reetje roesten. Al heeft hij het gehele tweede en derde kwartaal maagzweren. Nooit valt er een hanenpotige brief of harkpoppige tekening bij de wegkwijnende oude van dagen op de deurmat. Laat staan dat iemand zich bekommert om het lot van zijn getinte gevolg. Ze zullen wel ergens in een Madrileense buitenwijk liggen bij te bruinen, so what? Val daar ons kroost niet mee lastig! Amerigo staat bij gebrek aan penen en suikerklontjes te verhongeren in een bloedhete achenebbisj-stal, maar in Nederland gaat het normale leventje gewoon door. Zonder die ouwe lul met zijn pikzwarte narren.

Hoewel tegenwoordig de pepernoten en chocoladeletters het afscheidscomité van de zomer vormen, beginnen cadeaukriebels zo halverwege de herfst onze kinderen in hun greep te krijgen. De spanning stijgt wanneer Wegwijspiet zijn leider door de -altijd onstuimige- Golf van Biskaje loodst. Niet geheel toevallig gaat dit samen met toenemende gehoorzaamheid en een daling van het aantal kwajongens- en kwameisjesstreken. Vanaf het moment dat Pakjesboot 12 uit het niets opdoemt in een lullig smal Nederlands binnenvaartje, is het helemaal één en al zoetheid wat de kinderklok slaat. In de daaropvolgende weken wordt de rust gewaarborgd door de camera’s van het Sinterklaasjournaal, die fungeren als securitymedewerkers voor volwassenen. De devote kinderen halen het niet in hun schijnheilige hoofdjes om hun gewenste skateboard of blokkendoos op het spel te zetten voor het normale gejengel. Hij wordt uit volle borst toegezongen, er worden toneelstukjes speciaal voor Hem opgevoerd, prentenboeken voor Hem gemaakt, werkmijters voor Hem gefabriceerd en stoomboten voor Hem gevouwen. O, wat is Hij lief, aardig en gul. We houden van onze genereuze Held.

Tot 6 december. Alle cadeautjes zijn afgeleverd, het doel is bereikt. Als een dief in de nacht verdwijnt Nicolaas op 6 december uit beeld. Arme ziel. De zucht van verlichting is tot in Spanje te horen. Ze hebben het weer voor elkaar. Dino King en Barbie zijn in the pocket. En de de gulle bejaarde? Hoe hij zijn zomerresidentie in Spanje bereikt zal peuterend, kleuterend en ander heikneuterend Nederland een grote biet zijn. Dat zoekt hij zelf maar uit. Joe, doei en de mazzel! Al moet hij door storm en regen, wind en hagel, al leidt hij schipbreuk en moet hij per reddingsbootje verder, waarop nietsontziende piraten hem overvallen. Als hij volgend jaar maar weer de weg naar ons koude kikkerlandje weet te vinden. In zijn 1731e levensjaar.
Hij moet wel heel erg vergevingsgezind zijn om ieder jaar maar weer de barre tocht richting de lage landen te ondernemen, en de ondankbare honden te belonen voor de jaarlijkse halfverrotte wortel en een paar vals gezongen noten.

Of zijn hart groot genoeg is om ook volgend jaar weer te overherfsten in Nederland, waag ik echter te betwijfelen. Want alsof de totale onverschilligheid en desinteresse nog niet pijnlijk genoeg is, wordt hij dit jaar zo ongeveer letterlijk naar Spanje getrapt. Onder invloed van de actiegroep Weg met Sinterklaas, wil men er zeker van zijn dat die oude knar met zijn allochtonen ophoepelt naar het zuiden. Stel je voor dat hij er nog een midweekje Center Parcs aan wil vastplakken. 'Anders is het zo verwarrend voor de kinderen.' Ga toch weg. Op de foeilelijke website is te lezen dat Sinterklaas een enge verklede man is, die kinderen de stuipen op het lijf jaagt. Wat voor jeugdtrauma deze druktemakers hebben opgelopen weet ik niet, maar laat de oude man alsjeblieft op zijn gemak de terugreis aanvangen. 5 december is al uitputtend genoeg. Helaas heeft de gemeente Haarlem besloten de drijfjacht op de goedheiligman te steunen. Zij hebben de twijfelachtige eer om hem op 6 december via het Spaarne richting Spanje te bonjouren. Dan kunnen de kinderen eindelijk met een gerust hart weer ongehoorzaam zijn, hun zusje aan haar staart trekken, de buurjongen laten struikelen en het klasgenootje met de flaporen pesten.

Dag Sinterklaasje, tot nooit weerziens.