Sonja Bakkers zeepbel spat uiteen

Na vijf jaar valt het masker van de ooit zo bewierookte bloembollendochter uit West-Friesland. Het altijd goedlachse en zo gewoon gebleven goudlokje gaat scheiden van Koen, man en tevens manager van Sonja’s gratenpakkenimperium. Koen’s komende klusje is het updaten van de website van de Unilevergewichtsconsulente. Want daar staat het gezinnetje nog gezellig op de foto, met als onderschrift: ‘Lekker op vakantie met het hele gezin’. Nu houdt Sonja momenteel met haar kids nog haar stofwisseling op gang tijdens de zesmaaldaagse buffetten op een cruiseschip op de Middellandse Zee. Koen keerde al na een paar dagen kotsmisselijk terug om het vergeelde persbericht over de breuk nu eindelijk uit te sturen. 

Het was een kwestie van tijd dat de ooit zo krachtige Robijnzeepbel uit elkaar zou spatten. De verkoop van Sonja’s boekenreeks vermagerde vorig jaar met tachtig procent. Daarmee haalt het Voedingscentrum impliciet haar gelijk: Sonja’s methode biedt te weinig handvatten om op langere termijn een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Een LOI-cursusje en de Spinazieacademie bieden niet echt de basis voor een goed doordachte methodiek.

Met een charmeoffensief bij onze braadworstburen probeert Frau Sonja haar eigen kas nog te spekken. Maar aan het jarenlange, volvette kaasoffensief van Frau Antje heeft het bevallige bloembollenmeisje nog een flinke kluif.  En haar scheiding doorkruist het ideale imago volledig. Zeker nu er ook geruchten gaan over Stoute Sonja. Voor haar nieuwste boek heeft ze namelijk haar grenzen verlegd, samen met Rik Felderhof.  Lekker op werkvakantie met Rik, in zijn magere stulpje in Tanzania.
Dat Rik 60 is en Sonja 35, doet er niet toe: het gaat om je echte leeftijd.
Rik raakte dankzij Sonja 8 kilo kwijt. Bij sex als calorieënkiller verbleken alle weekmenu’s. Misschien een ideetje voor Sonja’s volgende boek? Met haar werkervaring als P(enis) & O(rgasme)-medewerkster bij Christine le Duc maakt ze daar ongetwijfeld een succesnummertje van.

Terwijl Spinazie Sonja en Rijke Rik in het hete Afrika stiekum samen spannende recepten bedachten, draaide de pr-machine van onnozele Koen thuis vrolijk door. Sonja moest in Tanzania op de foto met zielige kindertjes. Zoals een oprechte narcist betaamt, had de bloembollendochter al eerder de Sonja Bakker Foundation opgericht. De Afrikaanse aftrekpost was meteen vet verantwoord. De Foundation deelde bloem, olie, suiker en linzen uit. Want ‘in Tanzania houden ze allemaal van lekker eten’, vertelt Sonja in haar Afrikaanse romannetje. Logisch, in een land met ‘oogverblndend mooie vlinders, die groter zijn dan een appeltaart’.

Binnenkort komt Sonja terug van vakantie. Dan gaat ze meteen door naar haar zojuist aangeschafte villa in Hoorn. Manager Koen krijgt alvast wat kruimels toegeworpen: hun oude huisje in De Goorn. En dan begint de stoelenmiljoenendans rond Sonja’s afbrokkelende spinazierijk.
Ik denk dat we in West-Friesland nog wel wat vuile was buiten zien hangen binnenkort. Hoe krachtig en geconcentreerd ook, daar kan geen Robijntje tegenop.