War on Terr

###
Either you're with us, or against us


Vierhonderdvijftig miljard dollar. Dat is inmiddels alleen al door de Verenigde Staten gespendeerd aan de Irak-oorlog in de vijf jaar dat dat debacle nu al duurt. Duizenden militairen verloren al hun leven, het aantal Iraakse doden loopt uit van 87.000 officiële doden tot schattingen van 1,2 miljoen. De Iraakse infrastructuur en de militaristische Saddam-vrede is geruïneerd, miljoenen vluchten de grenzen over en het hele Midden-Oosten staat op springen. Elk jaar stijgt het aantal doden door executies en autobommen haast exponentieel. Het einde is vooralsnog ver te zoeken.

Met de Serious Request-actie van 3FM werd duidelijk dat er acht miljard euro nodig is om de gehele wereld van schoon drinkwater te voorzien. Het lijkt me geen onzin als ik zeg dat er met de verwachte kosten tot Bush eindelijk optieft, vijfhonderd miljard, dan waarschijnlijk voedsel, kleding, onderwijs en een Vinex-huisje gegarandeerd kan worden aan allen die daar nu nog geen toegang tot hebben. Bedenk dat elke kogel die in Irak afgeschoten wordt gelijk staat aan tien emmers drinkwater. Van elke granaat kun je een hongerig gezinnetje een week voeden. Elke afgevuurde raket bombardeert een nooit gebouwd huis.

Amerika doet het allemaal omdat men bang is voor terrorisme en zegt op te komen voor democratie. Nu weten we allemaal dat het soort democratie dat de VS behartigen in het geheel niets weg heeft van hoe het ooit bedoeld was. Wat Amerika Irak aansmeert is eens in de zoveel jaar stemmen in ruil voor handelsembargo's, miljardencontracten, McDonald's, een gefixeerde oliemarkt en volledige militaire en politieke samenwerking, ofwel onderwerping. Irak heeft maar te luisteren.

Ondertussen grijpen de moslimlanden sterker dan ooit hun geloof aan om het via oorlog en vernedering opgelegde kapitalisme een halt toe te brengen. Allahu akbar. Aan de andere kant van de wereld zweert negentig procent van de Amerikanen bij het bestaan van hún God. Die hebben ze hard nodig met een instortende huizenmarkt, een falend bankensysteem, een munt op de rand van vrije val, torenhoge criminaliteitscijfers en tientallen miljoenen inwoners die ver onder de armoedegrens leven.

Van alle landen in de westerse wereld zijn de Verenigde Staten verreweg het meest fanatistisch religieus. Alle presidentskandidaten zijn, natuurlijk, christelijk en danken God voor alles en nog wat. Bless anything. Aan de top staat nog zeker een jaar een man met SGP-achtige ideeën, die nog steeds de uitspraak die hij maakte in zijn speech op twintig september 2001 behartigt: "Either you are with us, or you are with the terrorists." Een week voordat hij dat zei, zei een andere goede bekende, Hillary Clinton, al "every nation has to either be with us, or against us."

De keuze is nog steeds duidelijk. Óf je bent vóór het agressieve beleid van Amerika, óf je wordt gezien als tegenstander. Nederland biedt geen tegenstand. God weet inmiddels waarschijnlijk geen raad meer. Miljoenen moslims houden zich krampachtiger dan ooit aan hun beloften aan Hem, evenzoveel christenen schreeuwen om de waarheid. Dat democratie en kapitalisme beide een na te streven doel zijn, lijkt onontkoombaar, maar het geld wordt -precies om dat systeem in combinatie met hebberigheid, machtswellust en fanatisme- enigszins verkeerd verdeeld.

Obama, de zwarte Jezus, belooft verandering. Clinton, de vrouwelijke Jezus, belooft verandering. Of één van beiden het zal schoppen tot president is nog lang niet zeker. Decennia beleid van one nation under God en either with us or against us zal niet zomaar uit te wissen zijn. Het ziekelijke idee dat elke moslim een potentiële terrorist is krijg je er na tien jaar massa-indoctrinatie niet zomaar uit. Verandering, prima. Ik ben benieuwd. Als Obama en Clinton écht achter verandering staan zoals ze dat nu schreeuwen om maar stemmen te krijgen, ben ik heel erg benieuwd.

Met het onmiddellijk stopzetten van het Irak-gedoe kunnen de Verenigde Staten échte vrede behartigen. Langdurige vrede, met voedsel en onderdak voor de hele wereld. Niet alleen voor landen met olie of een zielig holocaustverhaal. Ook Kenia. Ook Tibet. Ook Burma. Laat de -hopelijk democratische- volgende president de volgende vijfhonderd miljard gebruiken in een oorlog tegen onrecht en armoede. Eerst de eigen economie weer normaliseren, dan de rest van de wereld helpen. Ik denk dat noch God, noch Allah er een probleem van zal maken. Vijfhonderd miljard voor een nieuwe wereldwijde oorlog. Hillary zei het al: "Either with us, or against us." Het beste is nog wel dat er geen doden zullen vallen. De nieuwe president zou er miljoenen mee redden. Als je dán niet in de hemel komt...


Johnny Cash zei het 37 jaar geleden al.