Naakte studentes en een Nijmeegs fietsenhok

Even met het stadhuis van Nijmegen gebeld. “Kunt u mij even doorverbinden met de heer Paul Depla, wethouder te uwer stede?” Ik werd fluks doorgeschakeld, en kreeg de jonge gezagsdrager aan de lijn. “Met Depla.” “Ja, goedemiddag, Oplopers hier. Kunt u voor mij een stukje zingen?” De PvdA-corifee zette prompt de Internationale in. Na twee zinnen wist ik genoeg: Paul Depla is inderdaad geen Frans Bauer. De opmerking “Ik ben Fransje Bauer niet” van Depla in het raadsdebat over een vermeend potje pijpen in het gemeentelijke fietsenhok was dus volkomen terecht. En ook de medische wetenschap kan het verschil prima onderbouwen: Bauer had last van een zwelling in zijn keel; bij Depla was juist het kruis opgezwollen. Een heel ander gebied! Tsja, een wethouder die zich laat pijpen in het fietsenhok: ik hou het de komende tijd niet meer droog als ik de PvdA weer eens hoor zeggen dat het voor het verkeersbeleid beter is als er meer fietsenstallingen worden geopend… Wel lullig voor die mevrouw die mede-onderwerp is van de geruchten: zij heeft haar lidmaatschap van de VVD-fractie gestaakt.

Er werd sowieso behoorlijk wat afgestaakt, de afgelopen tijd. Scholieren bijvoorbeeld. Die staakten omdat ze iets minder dan 1040 uur per jaar naar school wilden, de luie donders. Stom van ze. Op school zit je lekker uit je neus te vreten; daar word je niet moe van. Auto’s vernielen en met stenen gooien is veel vermoeiender. Sukkels. Het straatbeeld werd in ieder geval ernstig ontsierd door hordes puistige pubers. Ik donderde van mijn stoel van het lachen toen er wat van die kutkinderen eieren stonden te gooien naar de bedrijfskantine van de Tweede Kamer, in de overtuiging dat ze nu het ministerie van Onderwijs aan het bekogelen waren. En de voorzitter van het LAKS liet zich door een briljante actie van een verslaggever uit de tent lokken door op tv even aan zijn moeder te vertellen dat-ie vanavond pas laat thuis zou zijn. De lul.

Nog meer gestaakt deze week? Ja. De vervolging van een vieze man. Ook gestaakt. Omdat de rechtbank het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaarde. Frits Zwager uit Amsterdam had stiekem camera’s opgehangen in de badkamer van een huis dat-ie aan studentes verhuurde. Pal onder de Westertoren, in die mooie en fijne Jordaan. De beelden van de naakte studentes werden gevonden op de computer bij Frits thuis. Maar de politie was zonder toestemming bij hem binnengegaan en had daarvan bovendien geen melding gemaakt. De rechter vond dat daarmee “de belangen van de verdachte waren geschaad”. Totaal van de pot gerukt. Hoe zit het eigenlijk met de belangen van de begluurde studentes? Wat is nou erger? Zonder ingevuld papiertje wél mooi even het bewijs tegen een vieze gluurder ophalen, of in je blote reet onder de douche begluurd worden? Wiens belangen zouden nou zwaarder moeten wegen? Ben ík nou gek of is die rechter geschift? Verschrikkelijk toch, dat in ons land recht wordt gesproken door wereldvreemde mafkezen in jurken?

En nog even wat, qua staken: er zijn mensen die willen dat Geert Wilders zijn voorbereidingen staakt. Ben ik tegen. Want ondanks mijn hartgrondige hekel aan hem ben ik stiekem toch wel benieuwd naar zijn film. Nu we het toch over mafkezen in jurken hebben.