FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 april 2023

Eerste MotoGP-zege voor Bezzecchi en team Rossi in nat Argentinië

In het natte Argentinië is zondagavond op het Autódromo Termas de Rio Hondo de Grand Prix van Argentinië in de MotoGP verreden. Op het natte circuit viel een stukje MotoGP-geschiedenis te noteren, want we kregen een nieuwe winnaar in de koningsklasse van de motorsport.

De startopstelling was hetzelfde als voor de sprintrace, maar Alex Marquez had nu ook voor het eerst écht poleposition in een Grand Prix, met Marco Bezzecchi en Francesco Bagnaia naast hem op de eerste rij. Franco Morbidelli, Maverick Viñales en Johann Zarco volgden, voor Luca Marini, Jorge Martin en Aleix Espargaro.

Bezzecchi pakte met een goede start de leiding, voor Marquez en Bagnaia, terwijl Binder na zijn zegetocht van zaterdag nu in ronde één op het asfalt lag. Bezzecchi reed ondertussen beetje bij beetje weg van Marquez, die Bagnaia en Morbidelli nog achter zich aan had - Fabio DiGiannantonio en Alex Rins voerden de rest aan.

Met een ronde of tien te gaan schoof Bagnaia voorbij Marquez naar plek twee, maar dat feestje was van korte duur: de regerend wereldkampioen schoof even later over het voorwiel onderuit. Zo had Marquez weer even ademruimte op plek twee, hoewel Morbidelli er niet ver achter zat.

Morbidelli kreeg het in de slotfase erg lastig: hij haakte af bij Marquez en werd van plek drie verdrongen door een lekker op stoom gekomen Zarco. De Fransman zette zijn Ducati ook nog binnendoor bij de één jaar oudere versie van Marquez, maar op Bezzecchi stond geen maat: hij pakte zijn eerste zege én de allereerste zege van het VR46-team van Valentino Rossi, alsmede de leiding in het WK, voor Zarco en Marquez.

Arbolino wint Moto2-race Argentinië, Nederlanders buiten de punten

Op het Autódromo Termas de Rio Hondo in Argentinië hebben de jonge motorsporttalenten in de Moto2 de Grand Prix van Argentinië afgewerkt. Dat gebeurde onder natte omstandigheden, nog wat meer dan tijdens de Moto3 eerder.

Poleposition op het natte Argentijnse asfalt was voor Alonso Lopez, met Aron Canet en Somkiat Chantra ook nog op rij één, gevolgd door Jake Dixon, Pedro Acosta, Celestino Vietti, Manuel Gonzalez, Tony Arbolino en Joe Roberts - Bo Bendsneyder vertrok als zeventiende, Zonta van den Goorbergh als twintigste.

Canet kende een goede start, te goed zelfs: het was een valse en dus kreeg hij een dubbele longlappenalty. Dixon vertrok heerlijk en pakte de leiding, voor Lopez, Canet, Arbolino, Gonzalez en Darryn Binder. Na een matige start kwam Lopez al snel beter op gang en hij nam de leiding weer terug, waarna hij met Arbolino en Dixon een kopgroepje vormde.

Canet en Binder vormden een achtervolgend duo, maar daar moest Binder vrij rap afhaken en dus werd het voor Canet een eenzame bedoening. Voorin streden vooral Arbolino en Lopez om de winst, Dixon wachtte zijn kans af. Die kwam niet, hoewel een derde plek nog altijd prima was, één dag na de geboorte van zijn dochter. Arbolino hield Lopez af en pakte de winst, Bendsneyder en Van den Goorbergh eindigden met plekken 22 en 18 buiten de punten.

Russische militaire blogger gedood bij explosie in St. Petersburg

De bekende Russische militaire blogger Tatarsky is om het leven gekomen bij een explosie in een centraal gelegen café in Sint-Petersburg, minstens 19 andere gasten raakten gewond. Het café zou toebehoren aan het hoofd van de Wagner-huurlingengroep Prigozhin, de gevel van het gebouw raakte beschadigd bij de explosie.

Russische media en militaire bloggers zeiden dat Tatarsky een bijeenkomst bijwoonde die naar verluidt was georganiseerd door een Russische patriottische groep in café 'Street Food Bar No. 1' in het centrum van Sint-Petersburg. Een jonge vrouw gaf hem een goudkleurig beeldje, dat korte tijd later ontplofte. De vrouw wordt gezocht. De 40-jarige journalist en blogger, onder het pseudoniem Vladlen Tatarskij, afkomstig uit Donbass in Oost-Oekraïne, stierf op slag na de explosie.

Het Russische persbureau Tass meldde dat Tatarsky, wiens echte naam Maxim Fomin is, onder verschillende pseudoniemen tekst- en videoreportages heeft geleverd vanuit zowel Oekraïne als het Kremlin. Hij zou meer dan 560.000 volgers op Telegram hebben gehad. Tatarsky vocht eerst als opstandeling voor de onafhankelijkheid van het door Rusland gecontroleerde Donbass vanaf 2014 voordat hij zich tot de journalistiek wendde. Op zijn blog verspreidde hij video's van wat er aan het front in Oekraïne gebeurde en gaf hij onlangs jonge Russische soldaten tips over hoe ze zich in de frontlinie moesten gedragen.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat iedereen die op het moment van de explosie in het café aanwezig was, wordt onderzocht op mogelijke betrokkenheid. Volgens berichten in de media is het café eigendom van Yevgeny Prigozhin, het hoofd van de beruchte Wagner-huurlingengroep.

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne in februari 2022 heeft Rusland te maken gehad met verschillende branden en explosies zonder duidelijk verband met het conflict in Oekraïne. De dochter van de radicale ideoloog Alexander Dugin kwam in augustus om het leven bij een autobomexplosie in Moskou. De 29-jarige Darya Dugina was filosoof en publicist. Ze was een aanhanger van de aanvalsoorlog in Oekraïne.

Oekraïne presenteert 12-puntenplan om de Krim te 'bevrijden'

De secretaris van de Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne, Oleksiy Danilov, heeft een 12-puntenplan gepresenteerd om het Krim-schiereiland, dat in 2014 door Rusland is geannexeerd, te "bevrijden". Als onderdeel van de "ontzetting" zou bijvoorbeeld de Krimbrug naar het Russische binnenland moeten worden afgebroken, zei Danilov op Facebook.

De ambtenaren op de Krim, die tijdens de annexatie betrokken raakten bij de Russische bezetters, zouden worden onderworpen aan een "zuivering" in de trant van de denazificatie van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, zei Danilov. Volgens stap twee van het plan moeten collaborateurs en verraders van de Oekraïense staat strafrechtelijk worden vervolgd. Danilov maakte ook speciaal melding van rechters, openbare aanklagers en leden van de veiligheidstroepen die in 2014 de kant van Rusland hebben gekozen.

Russen die zich na februari 2014 op de Krim hebben gevestigd, moeten worden uitgezet. Landaankopen en andere contracten zouden worden ontbonden. Bovendien moeten politieke gevangenen, waaronder veel Krim-Tataren, onmiddellijk worden vrijgelaten.

Rusland heeft herhaaldelijk gedreigd de Krim met alle mogelijke middelen te zullen verdedigen. Bovendien waarschuwde Moskou het Westen om geen wapens aan  Kyiv te leveren waarmee de Krim heroverd zou kunnen worden.

Uitslag Fortuna Sittard - FC Groningen

FC Groningen ziet directe degradatie steeds dichterbij komen. In de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard werd er met 3-1 verloren, waardoor het verschil naar de nummer zestien inmiddels is opgelopen naar zeven punten.

Fortuna Sittard kende een droomstart in het thuisduel tegen FC Groningen. Na drie minuten kwamen de Limburgers al op voorsprong via Iñigo Córdoba. Na de 1-0 mocht Groningen de bal hebben, maar kon daarvan uit niet veel creëren en alleen Elvis Manu kreeg een mogelijkheid. Vlak voor rust verdubbelde Córdoba de score door uit een rebound te scoren.

In de tweede helft werd Groningen wel gevaarlijker en kreeg meerdere kansen. Zo was er een goede kopkans van Florian Krüger, eindigde een schot van Isak Määttä op de paal. Een kwartier voor tijd maakte Ricardo Pepi toch de aansluitingstreffer uit een counter, maar verder kwamen de Groningers niet. In blessuretijd besliste Paul Gladon de wedstrijd door de 3-1 te maken.

Door de nederlaag ziet FC Groningen het verschil naar plaats veertien, vijftien en zestien oplopen naar zeven punten met nog zeven wedstrijd te gaan in de eredivisie.

Vicepremier Italië noemt ChatGPT-verbod excessief en hypocriet

Italië heeft als eerste Westers land actie ondernomen tegen een door kunstmatige intelligentie aangedreven chatbot, ChatGPT. De nationale gegevensbeschermingsinstantie heeft de chatbot tijdelijk geblokkeerd vanwege privacyzorgen en omdat het leeftijdsverificatie van gebruikers niet kon garanderen.

De Italiaanse vicepremier en transportminister Matteo Salvini, tevens leider van coalitiepartij Lega, noemde het besluit van de Privacywaakhond "buiten proportioneel" en "hypocriet". Salvini gaf aan dat vrijwel alle online diensten te maken hebben met privacykwesties en pleitte voor gezond verstand.

Het door Microsoft-gesteunde OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, heeft de toegang voor Italiaanse gebruikers opgeschort op verzoek van de gegevensbeschermingsinstantie. OpenAI verklaart dat het actief werkt aan het verminderen van het gebruik van persoonlijke gegevens bij het trainen van zijn AI-systemen, zoals ChatGPT.

Salvini waarschuwt dat het verbod de nationale zakelijke en innovatieve belangen kan schaden. Hij hoopt op een snelle oplossing en het herstellen van de toegang tot ChatGPT in Italië. Volgens Salvini vereist elke technologische revolutie internationale samenwerking tussen toezichthouders en wetgevers voor controle en regulatie.

De Italiaanse Gegevensbeschermingsautoriteit heeft niet gereageerd op de opmerkingen van Salvini.

Zelf kennismaken met ChatGPT? Praat eens met Nova, onze forumbot.

Italiaanse ban op ChatGPT 'excessief' (afbeelding: Midjourney / FOK.nl)
Italiaanse ban op ChatGPT 'excessief' (afbeelding: Midjourney / FOK.nl)

Ontketende Pogacar wint Ronde van Vlaanderen voor Van der Poel

Tadej Pogacar heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. In een prachtige wedstrijd reed de 24-jarige Sloveen op de laatste keer van de Oude Kwaremont Mathieu van der Poel uit het wiel en reed vervolgens solo naar de winst. Van der Poel eindigde op een tweede plaats. Mads Pedersen maakte het podium compleet door de sprint voor de derde plaats te winnen, vlak voor Wout van Aert.

Vanuit de start werd er hard gereden in de 107ste editie van de Ronde van Vlaanderen. Mathieu van der Poel was zat al snel achter een breukje in het peloton, maar zijn ploeggenoten zetten het scheve werk recht. Ook Tadej Pogacar moest even in de achtervolging nadat de Sloveen werd opgehouden door een valpartij. En een domme actie Filip Maciejuk kwam ook Wout van Aert ten val, waardoor de topfavorieten voor de winst allemaal wat hadden meegemaakt voordat de finale begon in de Ronde van Vlaanderen.

Acht vroege vluchters, met de Nederlanders Daan Hoole en Elmar Reinders, kregen pas laat wat ruimte van het peloton. Ze pakte al snel een voorsprong van zes minuten, maar die voorsprong slinkte ook snel toen er vaart werd gemaakt in het peloton. Toch zou er voor Pogacar, Van der Poel en Van Aert een gevaarlijke situatie ontstaan nadat veel schaduwfavorieten wegreden na de Molenberg. Onder meer waren Mads Pedersen, Stefan Küng en Kasper Asgreen mee gesprongen. Die achtervolgende groep reed naar de kopgroep toe en namen maar liefst meer dan drie minuten op het peloton, waar de ploegen van de favorieten in eerste instantie een afwachtende houding aanhielden.

In aanloop naar de tweede beklimming van de Oude Kwaremont zag UAE-Emirates het gevaar en versnelde naar de kasseibeklimming, waarna Pogacar zich voor de eerste keer toonde. Op de beklimming reed hij iedereen uit het wiel en deed anderhalve minuut af van de voorsprong. Na de Oude Kwaremont kwamen Van der Poel, Van Aert, Christophe Laporte en Tom Pidcock terug op het wiel van Pogacar. Op de Koppenberg moesten Laporte en Pidcock afhaken en kregen we in de achtervolgende groep Pogacar, Van der Poel en Van Aert. Op de Kruisberg moest Van Aert passen bij een versnelling van Van der Poel en reed de Nederlander samen met Pogacar naar de kopgroep, waar ondertussen Pedersen was weggereden.

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont toonde Pogacar nogmaals zijn klasse. Hij reed iedereen uit het wiel en ging direct op en over Pedersen. Van der Poel, die niet veel later de Deen ook voorbij reed, kreeg het gat niet meer dicht in de laatste tien vlakke kilometers. De Nederlander werd tweede op zestien tellen van de ontketende Pogacar. Pedersen won in de achtergrond de sprint voor de derde plaats, vlak voor Van Aert.

Results powered by FirstCycling.com

Koppel vindt creepy geheime kamer met ijzeren bed in nieuwe woning

Een echtpaar dat hun nieuwe woning in Brighton, East Sussex, aan het opknappen was, deed een bizarre ontdekking. Steven en Carolyn Sparks vonden namelijk een geheime kamer met een ijzeren bed achter de muren van een badkamer in de kelder.

De kelder stond niet vermeld in de makelaarsgegevens en het paar wist zelfs niet van het bestaan van de kelder toen ze het Victoriaanse pand kochten. Carolyn vertelde: "We ontdekten dat er een kelder in het gebouw was nadat we het pand hadden gekocht. Het was gemakkelijk te missen omdat het enkel toegankelijk was via een kleine wc-ruimte."

Bij het verkennen van de kelder, die ooit werd gebruikt om kolen op te slaan, kwamen ze de geheime kamer tegen. Carolyn, die vaak hun eigendommen op social media deelt, besloot wat griezelige beelden van hun onverwachte vondst te maken.

Toen het echtpaar de vorige huurder vroeg naar het bed, legde zij uit dat haar dochter een horrorfilm had opgenomen in de kelder als onderdeel van een schoolopdracht. De huurder was sindsdien vanwege haar angst voor spinnen en gezondheidsproblemen nooit meer naar de kelder teruggekeerd om het bed op te halen.

De betreffende kamer was onderdeel van het oorspronkelijke Victoriaanse pand en werd ooit gebruikt als opslagplaats voor kolen. Buiten het huis is nog een toegangsgat zichtbaar waar ooit kolen naar beneden werden gestort.

Foto's van de nogal creepy kamer vind je bij de bron

Uitslag Sparta - Feyenoord

Feyenoord heeft een grote stap gezet op weg naar het kampioenschap. Het profiteerde van het puntverlies Ajax eerder vandaag en won van stadsgenoot Sparta met 1-3.

Feyenoord begon goed aan de wedstrijd en was al snel dicht bij een doelpunt, Jahanbakhsh raakte echter de lat. Even later was het wel raak toen Paixão de 0-1 scoorde. Ook in de rest van de eerste helft was Feyenoord de betere ploeg maar het doelpunt viel aan de andere kant, een fraai schot van Pinto zorgde voor de gelijkmaker. Daarna kregen de bezoekers het even lastig en Sparta kreeg vlak voor rust zelfs een penalty, Van Crooij zag zijn inzet echter gekeerd door Wellenreuther.

In de tweede helft was Feyenoord weer oppermachtig maar ging het slordig met de kansen om. Gimenez scoorde wel een doelpunt na een voorzet van Jahanbakhsh en nadat Hancko de 1-3 maakte was de wedstrijd beslist.

Sparta Rotterdam

1 - 3

Feyenoord

 33' Pinto    12' Paixão
 70' Gimenez
 76' Hancko
 
 Gele kaart: Verschueren, (Sparta Rotterdam), Wieffer, (Feyenoord)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.606
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: V.v.Crooij mist pen.(45+3)
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Sambo
Vriends
Eerdhuijzen
Pinto
V.v.Crooij
v.Mullem
Verschueren
Kitolano (Namli/74)
Saito
Lauritsen
  Wellenreuther
Pedersen
Trauner
Hancko
Hartman
Wieffer
Szymanski
Kökçü (Milambo/90 3)
Jahanbakhsh (Dilrosun/71)
Gimenez
Paixão (Danilo/82)

Random Pics van de Dag #900

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Suzuki wint knotsgekke Moto3-race in Argentijnse regen

Op het Autódromo Termas de Rio Hondo hebben de jongelingen in de Moto3 zondag de Grand Prix van Argentinië verreden. Dat gebeurde onder regenachtige omstandigheden, anders dan tijdens de kwalificatie, waardoor het voor veel coureurs flink aanpassen was.

Op de voorste startrij van de natte grid stonden Ayumu Sasaki, Deniz Öncü en Diogo Moreira, met achter hen Ivan Ortola, Jaume Masia, Tatsuki Suzuki, David Alonso, Scott Ogden en Andrea Migno - Collin Veijer vertrok vanaf de zeventiende plek. Moreira kende een goede start en nam de leiding, Öncü en Ortola volgden en Sasaki zakte wat weg.

Öncü nam al snel de leiding over, maar de Turk deed vervolgens wat hij helaas wel vaker doet: op een dergelijk moment onderuit gaan. Suzuki nam de leiding over en sloeg een mooi gaatje, terwijl vooral David Almansa vanaf de 25e startplek bijzonder sterk naar de voorkant van de achtervolgende groep reed.

Almansa handhaafde zich goed in de strijd om de tweede plek, waar hij duelleerde met Sasaki, Masia en teamgenoot Xavi Artigas - Ortola ging ondertussen onderuit. Sasaki ging lekker in die strijd om plek twee, sloeg een klein gaatje...en ging vervolgens op nare wijze onderuit, uitgerekend als misschien wel de meest ervaren coureur in de hele groep.

De volgende die zich wat los wist te rijden uit de grote groep was Masia, maar ook hij stuiterde het grind in vanaf plek twee. Artigas nam zo de leiding over in de groep, David Muñoz en Almansa volgden. Ook dat ging niet goed, want krap een ronde later schoven Artigas én Muñoz onafhankelijk van elkaar in een langzame bocht onderuit.

Moreira profiteerde van al het gebeuren door zich naar plek twee te rijden, waar Almansa nog altijd goed voorin zat, strijdend met Migno, Daniel Holgado, Ogden en Riccardo Rossi. In de laatste ronde deed Ogden een drieste poging om Almansa in te halen, wat resulteerde in een beuk voor de jonge Spanjaard, die niet overeind kon blijven en zo toch geen droomdebuut kende als vervanger van de geblesseerde Joel Kelso.

Suzuki reed ondertussen volstrekt onbedreigd naar de winst, waarna Moreira de strijd om de tweede plek won. Migno completeerde het podium, voor Ogden en Holgado - Rossi crashte in de slotfase nog. Veijer kwam er helaas niet aan te pas en werd uiteindelijk 22e.

Italiaanse premier zegt 'arrivederci' tegen Engels; boetes tot 100.000 euro

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft plannen om een nieuwe wet in te voeren die het gebruik van buitenlandse woorden in officiële communicatie verbiedt, met name het Engels. De wet heeft als doel de Italiaanse taal te beschermen en stimuleert het gebruik van 'de taal van Dante' binnen het openbaar bestuur.

De partij van premier Meloni, Fratelli d'Italia, ziet de verspreiding van de Engelse taal als vernederend. De wet moet ook de benamingen van banen in het Engels verbieden, tenzij er geen vertaling bestaat. Buitenlandse bedrijven die actief zijn in Italië moeten ervoor zorgen dat interne regels en arbeidscontracten in het Italiaans worden omschreven. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete tussen de 5.000 en 100.000 euro.

Volgens het wetsvoorstel is de toenemende Anglomanie (een overdreven voorkeur voor alles wat Engels is) niet alleen een kwestie van mode, maar heeft het ook gevolgen voor de samenleving als geheel. Om de Italiaanse taal en uitspraak verder te beschermen, moet er een comité komen dat toezicht houdt op het correcte gebruik ervan op scholen, in de media en in reclames.

Dit comité zou kunnen betekenen dat het strafbaar wordt om bijvoorbeeld 'bru-shetta' te zeggen in plaats van 'bru-sketta'.

Met de invoering van deze wet hoopt de Italiaanse regering de nationale taal en cultuur te beschermen en te bevorderen, in een tijd waarin de invloed van het Engels steeds groter wordt.

'Bezopen Russische soldaten oorzaak grote verliezen op strijdveld'

De Britse regering gelooft dat alcoholgebruik onder de Russische strijdkrachten een van de redenen is achter het hoge aantal slachtoffers onder de Russische troepen in Oekraïne. Sinds de aanvalsoorlog iets meer dan een jaar geleden begon, heeft Rusland tot 200.000 strijdkrachten verloren door verwondingen of door overlijden. Een groot aantal hiervan is toe te schrijven aan andere oorzaken dan de daadwerkelijke gevechtsoperaties, legt het Britse Ministerie van Defensie uit, daarbij verwijzend naar bevindingen van de geheime dienst. "Russische bevelhebbers beschouwen wijdverbreid alcoholmisbruik mogelijk als bijzonder schadelijk voor de effectiviteit van gevechtsoperaties", aldus het leger.

Eerder deze week meldde een Telegram-zender dat er een "extreem hoog" aantal alcoholgerelateerde incidenten, misdaden en doden zijn onder de strijdkrachten, aldus de Britten. Zwaar drinken komt wijdverbreid voor in de Russische samenleving en wordt stilzwijgend geaccepteerd als onderdeel van het militaire leven, ook tijdens gevechtsmissies. Andere belangrijke oorzaken van slachtoffers buiten de daadwerkelijke gevechten zijn mogelijk slechte wapentraining, verkeersongevallen en klimatologische oorzaken zoals onderkoeling. 

Na 'stikstofcompromis' schiet BBB naar 36 zetels in peiling Tweede Kamer

Sinds 2002 hebben regeringspartijen niet zoveel zetels verloren als bij de peiling van vandaag. BBB staat nog maar 2 zetels achter op de voltallige coalitie van vier regeringspartijen samen. De uitslag van deze peiling is van na de persconferentie van vrijdagavond over het bereikte 'stikstofcompromis'.

Het is aannemelijk dat het voortdurende gestuntel van Rutte lV zorgt voor de opmars van BBB waardoor de coalitie in deze peiling nog maar 38 van hun 78 zetels overhoudt. In 2002 verloren de toenmalige coalitie van PvdA en VVD samen 36 zetels van de 83. Lees meer hierover op Peil.nl.

De peiling heeft ook gevraagd naar wat men bij de PS 2023 heeft gestemd en wat men op dit moment zou willen stemmen als er Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden.

En naar aanleiding van de vraag of het kabinet beter op had kunnen stappen of dat ze mogen aanblijven:

Huisarts voor tuchtcollege wegens verstrekken herstelbewijzen corona

De gezondheidsinspectie vindt dat een huisarts uit het Limburgse Meijel stevig door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch moet worden aangepakt omdat hij zeker vijftien mensen een coronabewijs heeft gegeven terwijl hij dat volgens haar niet had mogen doen. Dat bleek vrijdag bij de behandeling van de zaak.

Hij had deze mensen alleen een bewijs mogen geven als hij ze zelf zou hebben gevaccineerd, maar dat had hij in deze gevallen niet gedaan. Hij verstrekte ze bewijzen omdat ze een besmetting zouden hebben doorgemaakt. Volgens de arts waren de regels aanvankelijk heel erg onduidelijk en heeft hij destijds zo verantwoordelijk mogelijk gehandeld. Lees verder bij Skipr.

Parijs houdt referendum over verhuur elektrische stepjes

In de Franse hoofdstad Parijs is een referendum begonnen over het beëindigen van de verhuur van elektrische stepjes. Burgemeester Hidalgo heeft het referendum geïnitieerd. Ze verwees onder meer naar tal van ongelukken.

De stepjes zijn snel, stil en zouden goed zijn voor het klimaat, maar veel Parijzenaren zijn helemaal klaar met de elektrische stepjes in hun stad. Vooral het roekeloze rijgedrag van veel bestuurders zorgt voor irritatie bij veel inwoners.

Drie verhuurbedrijven bieden ongeveer 15.000 e-stepjes aan in Parijs. In december zijn de regels voor verhuur aangescherpt om een dreigend verbod af te wenden. De verhuurvergunningen lopen eind augustus af.

De uitslag van de volksraadpleging wordt vanavond verwacht. Ongeacht de uitkomst heeft de Franse minister van Transport Beaune al nieuwe regels voor het gebruik van de elektrische stepjes aangekondigd.


Uitslag Go Ahead Eagles - Ajax

Ajax heeft in de strijd om de landstitel duur puntverlies geleden. Tegen Go Ahead Eagles kwam het niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Ajax had in de eerste helft het betere van het spel maar ook Go Ahead speelde om te winnen. Kansen waren er namens Ajax voor Klaassen en Brobbey maar deze werden niet benut. Kudus scoorde wel maar deze treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. De thuisploeg kreeg kansen dankzij Stokkers en Lidberg maar doelman Rulli greep beide keren in.

In de tweede helft kreeg de ploeg uit Deventer weinig kansen meer maar het gaf ook weinig weg. Ajax probeerde het wel maar veel verder dan een schot van Klaassen en een kopbal van Timber kwam het niet.

Go Ahead Eagles

0 - 0

AFC Ajax

 
 Gele kaart: Amofa, Edvardsen, (Go Ahead Eagles), Álvarez, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.911
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Deijl
Nauber
Amofa
Oppegard (Fontán/80)
Adekanye (Kuipers/90)
Rommens
Idzes
Willumsson
Lidberg
Stokkers (Edvardsen/68)
  Rulli
Sánchez (Lucca/87)
J.Timber
Álvarez
Baas (Wijndal/69)
Berghuis (Conceição/80)
Taylor
Klaassen
Kudus
Brobbey (Bergwijn/69)
Tadic

Overmatig drinken in 2022 gedaald naar laagste niveau ooit

Het percentage Nederlanders dat overmatig drinkt, is nog nooit zo laag geweest als afgelopen jaar. Het is opvallend dat in het jaar dat de maatregelen als gevolg van COVID-19 achterwege zijn gebleven en de horeca en winkels gewoon weer open waren, dit resultaat behaald is. Toch komt het ook niet helemaal uit de lucht vallen en is sprake van het doorzetten van een al bestaande trend. 

In 2022 bedroeg het percentage van de volwassen bevolking (18+) dat overmatig dronk 6,5%. Dit is lager dan in 2021 toen dit percentage nog op 7,3% lag. Zo’n 20 jaar geleden lag dit percentage nog rond de 12%. Een overmatige drinker is iemand die meer dan 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol per week drinkt. 

De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) is opgetogen over deze ontwikkeling. Directeur Peter de Wolf: “Het is fantastisch dat overmatig drinken in 2022 naar het laagste niveau ooit is gedaald. Wij zien al langer de trend dat mensen minder overmatig en zwaar drinken. Zo was in 2015 nog 10% zware drinker en rond 2000 lag dat percentage zelfs in de buurt van de 14%. Bij de laatste meting in 2022 was 8,3% van de 18-plusser zware drinker, een forse daling dus. Bij overmatig drinken zien we hetzelfde patroon: rond 2000 lag dit op 12%, in 2015 dronk nog 9,5% overmatig en nu zitten we dus op 6,5%. Dat is opvallend , omdat je zou kunnen verwachten dat er na de zware lockdowns van 2020 en 2021 een inhaaleffect zou kunnen plaatsvinden. Dat dit niet gebeurd is, geeft aan dat mensen echt bewust nadenken over en omgaan met hun alcoholconsumptie”.

Deze trend is ook zichtbaar in andere statistieken. Zo is het percentage vrouwen dat drinkt tijdens de zwangerschap gedaald van 5% in 2016 naar 2,5% bij de laatste meting in 2021. 

De Wolf: “Er is sprake van een brede bewustwording van consumenten in allerlei stiutaties. Het is goed om te zien dat ook de inspanningen vanuit de sector zoals de BOB-campagne en ‘Geniet, maar drink met mate’, maar ook de investeringen en promotie in alcoholvrije varianten en de voorlichting die de sector geeft, een bijdrage hebben geleverd aan die bewustwording. Ook rond de sportverenigingen en richting studenten worden allerlei initiatieven uitgerold.”

STIVA ziet wel dat na een scherpe daling van alcoholgebruik door minderjarigen in de periode 2003 tot 2014 op dit moment sprake is van een stabiilisatie en zelfs een heel lichte stijging. De Wolf: “Het zou goed zijn om met speciale focus op het drinken onder de 18 jaar te kijken naar hoe alle partijen – overheid, bedrijfsleven en maatschappeljke organisaties – samen kunnen optrekken om hier nog extra resultaat te boeken.”

Syrië: doden en gewonden door Israëlische luchtaanval

Bij een Israëlische luchtaanval op doelen in Syrië zouden er doden en gewonden zijn gevallen.

Volgens het Syrische staatspersbureau Sana is de stad Homs aangevallen. Minstens vijf soldaten raakten gewond. Volgens het in het VK gevestigde Syrian Observatory for Human Rights kwamen ook verschillende pro-Iraanse strijders om het leven bij de aanval.

Het is de derde Israëlische aanval op Syrisch grondgebied in drie dagen tijd. Deze aanvallen zijn meestal gericht op pro-Iraanse milities en Hezbollah-strijders of op posities van het Syrische leger. Israël geeft meestal geen commentaar bij vragen over de aanslagen.

ANC wil "vriendschap" met Poetin-partij versterken

Hooggeplaatste vertegenwoordigers van ANC, de regeringspartij van Zuid-Afrika,  beëindigen vandaag een meerdaags bezoek aan Rusland.

Het doel is om de vriendschap met de partij Verenigd Rusland van president Poetin te versterken, aldus het ANC. Sinds donderdag is een delegatie in Moskou op bezoek. Volgens de informatie gingen de gesprekken over een herschikking van de wereldorde en de gevolgen van het neokolonialisme.

Het Kremlin probeert al jaren de politieke en economische banden met Afrikaanse landen aan te halen. Zuid-Afrika wordt beschouwd als een hechte partner en heeft tot nu toe geweigerd de Russische aanval op Oekraïne te veroordelen. In februari vond een controversiële gezamenlijke militaire oefening met Rusland en China plaats.

F1: Uitslag GP van Australië

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. De Red Bull-coureur startte van pole, maar moest in de openingsronde zowel George Russell als Lewis Hamilton aan zich voorbij laten gaan. Lang heeft het echter niet geduurd tot Verstappen weer terug aan de leiding ging, en deze stond de Nederlander ook niet meer af. Hamilton finishte als tweede, voor Fernando Alonso en Lance Stroll. 

Verstappen kwam niet goed weg bij de start en moest al meteen de van de tweede plek gestarte Russell aan zich voorbij laten gaan. Een bocht later werd Verstappen terugverwezen naar P3 door Hamilton, waardoor Mercedes na een lastige start van het seizoen toch weer beide bolides vooraan het veld had rijden. Maar terwijl voor Mercedes een droomscenario zich ontvouwde, was het voor Charles Leclerc al meteen voorbij: de Monegask liet net niet genoeg ruimte aan Lance Stroll en werd als gevolg in de rondte getikt. Stroll kon zijn weg zonder schade vervolgen, maar Leclerc kwam vast te staan in de grindbak en veroorzaakte daarmee de eerste safety car van de race.

Na de herstart bleef de volgorde vooraan gelijk, maar Verstappen voerde de druk op. Tot grote onvrede van Russell, die juist probeerde te sparen in deze fase van de wedstrijd en het nu aan de stok kreeg met zijn teamgenoot. Een echt gevecht werd het echter niet, want in de zevende ronde verloor Alexander Albon in een snelle bocht de controle over de auto en crashte hij hard in de muur. De safety car werd wederom de baan op gestuurd, en Russell pakte de kans aan om meteen aan zijn verplichte pitstop te voldoen. Hamilton en Verstappen bleven wel buiten, tot onvrede van Hamilton die over de boordradio mopperde dat hij nu in het nadeel zou zijn. Zijn ongelijk werd nog geen ronde later meteen bewezen, want door de grote hoeveelheid brokstukken besloot de raceleiding om de rode vlag uit te hangen. Iedereen die op dat moment nog geen pitstop had gemaakt, kreeg daardoor een gratis pitstop. 

Bij de herstart kon Hamilton eenvoudig de leiding behouden. Verstappen kwam voor de tweede maal niet goed weg en moest zich breed maken om Alonso achter zich te houden. Russell was teruggezakt naar plek 7, maar maakte meteen twee plaatsen goed. Verder naar achteren werd Nyck de Vries omhoog gewipt door Esteban Ocon nadat de Nederlander te weinig ruimte liet aan de binnenkant van de bocht. Beiden konden echter zonder schade hun weg vervolgen, al zakte De Vries terug naar de laatste plek als gevolg van zijn uitstapje.

Verstappen rekende twee rondes later al snel af met Hamilton door de Brit fraai eenvoudig met DRS voorbij te rijden. Nog geen ronde later besloeg het gat al twee seconden en werd duidelijk dat de racepace van Red Bull nog altijd het beste is. Russell was inmiddels opgeklommen naar de vierde plek en kreeg Alonso in het vizier toen de vlammen uit zijn Mercedes krachtbron sloegen. De Brit parkeerde zijn auto bij de uitgang van de pits en veroorzaakte daarmee een korte virtual safety car.

Toen het veld weer werd losgelaten, bouwde Verstappen zijn voorsprong verder uit naar tien seconden. Alonso drong ondertussen steeds meer aan bij Hamilton, die niet kon geloven dat Aston Martin met dat tempo op dezelfde strategie zat. Verstappen hielp ondertussen de gemeente door het gras te maaien nadat hij zijn linker voorwiel blokkeerde in de voorlaatste bocht. Het uitstapje kostte de Nederlander vier seconden, maar dit verlies werd geleidelijk weer goedgemaakt, en een wederom onbedreigde overwinning kwam in zicht.

Het venijn zat hem echter in de staart: met vijf rondes te gaan raakte Kevin Magnussen met zijn achterwiel de muur, waardoor de hele velg de geest gaf. Met nog vier rondes te gaan kwam de safety car de baan op, maar vrij snel daarna werd voor de tweede maal de rode vlag uitgehangen door de grote hoeveelheid troep op de baan, tot de grote verrassing van Verstappen en Alonso, die een rode vlag niet nodig achtten. 

Bij de herstart voor de twee ronden durende sprint ging het helemaal fout voor verscheidene coureurs. Vooraan werd Alonso van de baan getikt door een overmoedigende Carlos Sainz. Stroll profiteerde van de ontstane chaos en wist de derde plek van beide Spanjaarden over te nemen, maar belandde een bocht later zelf in het grind door een remfout. Sergio Perez had zich van achteren teruggeknokt naar plek 6, maar werd ook het grind op gedwongen door de spin van Alonso, net als Pierre Gasly. De Fransman wist zich redelijk vooraan te handhaven en kwam vlak voor zijn Esteban Ocon de baan weer op, maar zag zijn teamgenoot over het hoofd en drukte hem en zichzelf de muur in, waarmee de race in één klap voor Alpine afgelopen was. Helemaal achteraan verremde Logan Sargeant zich en torpedeerde hij zo De Vries van de baan, waarna ook voor hen de race afgelopen was.

De wedstrijdleiding onderbrak voor de derde maal de race met een rooie vlag, maar omdat de laatste ronde al begonnen was, kon er niet meer geracet worden en eindigde de race 20 minuten later alsnog achter de safety car, in de volgorde van de vorige herstart minus de vier coureurs die niet meer op eigen kracht de pit konden bereiken. Sainz kreeg voor zijn aanvaring met Alonso een straf van vijf seconden, wat door de safety car finish als gevolg had dat Ferrari met lege handen naar huis gaat.

Verstappen doet door de vijfde plek van Perez goede zaken in het kampioenschap; hij staat nu met 69 punten 15 punten voor op de Mexicaan. Alonso staat met zijn derde derde plek in even veel races nog steeds derde in het kampioenschap, maar verliest wel drie punten op Hamilton. Door het nulresultaat van zijn directe concurrenten, is Hamilton nu 18 punten los van Sainz en Stroll. 

Het Formule 1 circus gaat na een korte onderbreking op 30 april weer verder in de straten van Baku, waar ook de eerste sprintrace van het seizoen plaats vindt.

Twee Duitsers betrapt met 14 menselijke schedels in kofferbak

Vrijdagavond rond 22:50 uur controleerde de politie van Straatsburg een geparkeerde auto op een parkeerplaats in de stad Lieding, in de gemeente Straatsburg in Oostenrijk. In het voertuig zaten twee Duitsers, de 43-jarige bestuurder en een 35-jarige passagier.

Tijdens de routinecontrole van de auto ontdekten de agenten een huiveringwekkende vondst: in de kofferbak lagen 14 volledig geskeletteerde, min of meer complete, menselijke schedels, zoals die in mortuaria worden bewaard. Uit onderzoek bleek dat de twee mannen de schedels vrijdagmiddag rond 15:00 uur hadden gestolen uit een vrij toegankelijk ossuarium in de gemeente Mölbling.

Als motief gaven de Duitsers aan dat ze erg geïnteresseerd waren in rouw- en begrafenisrituelen en daarom knekelhuizen en dergelijke instellingen bezochten. In de Oostenrijkse deelstaat Karinthië zijn dergelijke ossuaria nog vrij gebruikelijk, in tegenstelling tot in Duitsland. Volgens hun eigen verklaringen namen ze voor het eerst schedels mee.

De in beslag genomen schedels zullen worden teruggegeven. Na afronding van het onderzoek zullen de twee Duitsers worden aangegeven bij het openbaar ministerie van Klagenfurt.

Schedels in kofferbak - ter illustratie (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
Schedels in kofferbak - ter illustratie (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)

Audi-Bende gesnapt: acht Nederlanders opgepakt na Duitse plofkraak

Acht Nederlandse verdachten zijn gearresteerd na een plofkraak in het Noord-Duitse Oldenburg. De mannen, tussen de 20 en 32 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, worden beschuldigd van het opblazen van een geldautomaat met explosieven en zware bendediefstal. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen noemt de arrestatie een belangrijk succes in de strijd tegen plofkraken.

De verdachten werden opgepakt na een grootschalige zoekactie die volgde op de plofkraak met twee explosies. Omwonenden zagen een grijze personenwagen met hoge snelheid wegrijden, waarna de politie de achtervolging inzette. De vluchtwagen werd later onbeheerd aangetroffen met een lekke voorband en kapotte bumper. In de auto vonden agenten explosieven en jerrycans met benzine.

Tijdens de zoekactie werden twee andere verdachte voertuigen aangehouden met in totaal acht verdachten. Verder onderzoek moet uitwijzen wie de plofkrakers zijn en wie deel uitmaakte van het 'ophaalteam'. De politie waarschuwde automobilisten voor het meenemen van lifters in de omgeving van Großenkneten, aangezien er mogelijk nog andere verdachten op de vlucht waren.

Dit is het tweede succes in korte tijd bij de bestrijding van plofkraken. Begin dit jaar werden in Nederland negen verdachten opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor ruim vijftig plofkraken in Duitsland. De arrestaties vonden plaats na een onderzoek van ruim een jaar in samenwerking met de Duitse politie.

Vrouw rijdt met haar BMW de metrotunnel in, eindigt op station

Een vrouw in Brussel zorgde onlangs voor een bizar tafereel toen ze met haar BMW een spoortunnel inreed en het metrostation Diamant bereikte. Volgens een MIVB-woordvoerder was de vrouw per ongeluk de tunnel binnengereden en raakte ze in paniek, waarna ze doorreed tot ze licht zag.

Het incident vond plaats kort voor middernacht, waardoor het tramverkeer nauwelijks hinder ondervond. De MIVB kon de auto tijdig uit de tunnel takelen, zodat alles hersteld was voor de dienstverlening de volgende ochtend begon.

De vrouw was bij het Meiserplein per ongeluk de tramtunnel in gereden, in plaats van de autotunnel. Ze reed in paniek door tot het eerstvolgende metrostation, waar ze uiteindelijk tot stilstand kwam.

Ondanks de getroffen maatregelen door de MIVB om dergelijke vergissingen te voorkomen, wist de vrouw toch de tunnel in te rijden. De woordvoerder gaf aan dat ze "heel goed gemikt" moet hebben, aangezien het systeem dit bijna onmogelijk maakt.

De bestuurster riskeert een boete voor haar opmerkelijke actie. Op Instagram zijn beelden te zien die vanuit een tegemoetkomende metro zijn gemaakt.

Vier dodelijke slachtoffers bij eenzijdig ongeval in Jirnsum

Bij een eenzijdig verkeersongeval aan de Rijksweg in Jirnsum (Friesland) zijn zaterdagavond 1 april vier mannen om het leven gekomen. Om 21:25 uur kwam bij de meldkamer de eerste melding binnen van een ernstig ongeval. Een auto is van de weg geraakt en tegen een boom gereden waarna het voertuig in een sloot is beland. Hulpdiensten waaronder politie, brandweer, ambulance en de traumahelikopter (MMT) gaan ter plaatse.

Aangekomen bij de plaats van het ongeval zien hulpverleners dat de vier inzittenden van de auto zijn overleden aan hun verwondingen. Het gaat om vier mannen van 41, 39, 39 en 35 jaar. Alle mannen komen uit de gemeente Súdwest-Fryslân.

De politie is een onderzoek gestart. Specialisten van Forensisch Opsporing Verkeer hebben in de avond en nacht onderzoek verricht. Ook wordt er gesproken met mogelijke getuigen en omwonenden. De politie is in het onderzoek op zoek naar getuigen. Ten tijde van het ongeval zouden er mogelijk mensen over het fietspad hebben gefietst. Ze zijn specifiek op zoek naar deze fietser(s).

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Rechercheteam onderzoekt overlijden baby

Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) van de politie stelt een nader onderzoek in naar aanleiding van een mogelijk verdacht overlijden van een baby, vrijdag 31 maart jongstleden. Het gaat om een baby van zeven weken, een jongetje, dat is overleden in een ziekenhuis in Rotterdam.

De omstandigheden rond de mogelijke oorzaak van overlijden zijn zodanig dat in overleg met de Officier van Justitie een uitgebreid rechercheonderzoek is gestart. In het kader van dat onderzoek is zaterdag 1 april 2023 door Forensische Opsporing in een woning in Breda naar sporen gezocht.

Politie en Openbaar Ministerie benadrukken dat alle scenario’s nog open staan en dat het in deze fase van het onderzoek helemaal niet zeker is dat het gaat om een misdrijf, er kan ook sprake kan zijn van een natuurlijk overlijden of een noodlottig ongeval. De politie en het OM doen in belang van het onderzoek geen verdere mededelingen op dit moment. 

F2-hoofdrace vol incidenten in Melbourne wordt prooi voor Iwasa, Verschoor 7e

Ook in de Formule 2 is zondagochtend in Albert Park de hoofdrace in Melbourne verreden. Op het Australische asfalt werd het een race vol incidenten, met spanning tot het eind voor ongeveer alle posities.

Red Bull-talent Ayumu Iwasa vertrok van poleposition en had Theo Pourchaire naast zich, gevolgd door Victor Martins, Isack Hadjar, Zane Maloney, Oliver Bearman, Arthur Leclerc, Kush Maini, Jak Crawford en Dennis Hauger - Richard Verschoor nam plaats op de achttiende startplek.

Iwasa kende een uitstekende start en behield de leiding, voor Pourchaire, Martins, Hadjar, Bearman, Leclerc, Hauger en de drie plekken teruggevallen Maloney. Bearman kreeg echter een tijdstraf van vijf seconden wegens agressief rijden, terwijl het na acht ronden fout ging voor Crawford: Jack Doohan zette zijn auto binnendoor en Crawford ging de banden in.

Martins was perfect gepositioneerd op de baan om direct de pitstraat in te duiken voor zijn verplichte stop, nog voor er daadwerkelijk sprake was van een safety car-situatie, die uiteraard kort daarna wel kwam. Bij de eerstvolgende ronde kwam vrijwel iedereen op zachte banden binnen om mediumbanden te halen, waarbij Hadjar en Bearman elkaar raakten in de pitstraat: een lekke band voor Bearman was het gevolg.

Nog even later kwam Doohan alsnog binnen om zijn mediums om te ruilen voor zachte banden, met nog tweederde van de race te gaan. Zo konden we uiteindelijk door met Frederik Vesti en Roy Nissany voorop, en met Iwasa op plek vijf en Pourchaire op plek zeven, voor Hadjar, Martins en Hauger, als de voorste mannen die hun stop achter de rug hadden.

Vesti sloeg na de herstart snel een fors gat, terwijl er hevig werd gevochten om de tweede plek, met onder meer Nissany, Enzo Fittipaldi en Maini, die nog moesten stoppen, en Iwasa en Pourchaire, die Hadjar van de baan tikte. Met name Iwasa en Pourchaire waren prima bezig en met dik tien ronden te gaan reden ze voorbij Maini naar de tweede plek, met alleen Vesti er nog voor.

Richting het einde van de race ramde Nissany zijn auto de muur in: safety car, waardoor onder meer Vesti zijn stop kwam maken. Fittipaldi deed dat ook en zowel Vesti als Fittipaldi gleden op koude banden de baan af, wat voor Fittipaldi pas helemaal fout ging: hij reed de baan weer op, maar precies waar Nissany's auto stond gleed de Braziliaan ineens in de rondte de muur in.

De safety car kwam even later binnen, zodat we door konden voor een drie ronden lange sprint: Iwasa voorop, voor Pourchaire, Hauger, Martins, Leclerc, Maloney en de op nieuwe én zachte banden rijdende Vesti. Nog voor de herstart ramde Martins tegen de achterkant van Hauger, Vesti ging in bocht één al langs Maloney naar wat nu de vierde plek was, wegens het wegvallen van de twee ervoor.

Iwasa reed ondertussen overtuigend naar de zege, voor Pourchaire en Leclerc, die zijn eerste Formule 2-podium pakte. Verschoor reed wederom een uitstekende hoofdrace met prima strategie en wellicht een tikkeltje geluk: de Nederlander finishte zeer netjes als zevende.

FOK! Wat een weer: droogte in aantocht

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Daar zijn we weer! Ditmaal met goed nieuws, het afgelopen uur is het op het zuiden van Limburg na oveal droog geweest en dat zal het blijven. Het noorden mag het zonlicht als eerst aanschouwen deze ochtend, in het midden van het land is het nog bewolkt maar droog. In Limburg regent het nog, maar niet voor lang, ook daar komt de zon vandaag tevoorschijn. De temperatuur is wel iets aan de frisse kant met 9 graden in het noorden tot 11 in het zuiden. De noordoostenwind laat het kouder aanvoelen.

Ook vanavond is er en zon en aankomende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de -2 in het oosten tot 3 graden boven het vriespunt in het westen. De komende dagen verlopen ook droog, donderdag of vrijdag kan er pas weer een buitje vallen, in de langere verwachting stijgt de middagtemperatuur enkele graden. Tot morgen!

langzaam maar zeker komt de lente op gang (Foto: Anouk)
Langzaam maar zeker komt de lente op gang (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Bortoleto wint ook tweede hoofdrace van Formule 3-seizoen

De jongelingen in de Formule 3 hebben zondagochtend hun hoofdrace afgewerkt van het weekeinde in Australië. In Albert Park in Melbourne werd een tamelijk chaotische, maar wel vermakelijke race verreden.

Poleposition was voor Gabriel Bortoleto, met Gregoire Saucy naast zich. Ze werden gevolgd door Gabriele Mini, Leonardo Fornaroli, Zak O'Sullivan - die de sprintrace achteraf won na diskwalificatie van Franco Colapinto - en Paul Aron. Colapinto, Dino Beganovic, Luke Browning, Caio Collet, Oliver Goethe en Sebastian Montoya completeerden de top-12.

Bortoleto begon lekker en had na de chaotische eerste ronde de leiding in handen, voor Saucy, Mini, Fornaroli en O'Sullivan. Montoya werd ondertussen uit de race getikt door Christian Mansell, terwijl het in ronde twee klaar was voor Colapinto: de Argentijnse MP Motorsport-coureur eindigde zijn onfortuinlijke weekeinde met een klap tegen de muur na een in een duel opgelopen lekke band.

Terwijl Colapinto op adem kwam ramde Mari Boya de auto van Mansell, waardoor Boya de grindbak in vloog: safety car, die dankzij Colapinto toch de baan al op zou komen. Na een paar ronden konden we verder, minus Kaylen Frederick: de Amerikaan reed achter de safety car achterop bij Nikola Tsolov en kon met een kapotte ophanging inpakken.

Met Bortoleto, Saucy en Mini voorop vond men eindelijk een beetje een ritme, tot Ido Cohen halverwege in de rondte werd getikt door Rafael Villagomez: safety car. Na de herstart werd er vooral geknokt achter de podiumplaatsen, zoals rond de zevende plek met Aron, Collet en Beganovic. Saucy kon wel aanhaken bij Bortoleto, maar een echte aanval zat er niet in.

Bortoleto hield Saucy van zich af en pakte de winst, net als in de hoofdrace in Jeddah, Mini completeerde het podium, voor Fornaroli, O'Sullivan, Browning, Aron en Beganovic.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.