FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 maart 2023

Uitslag RKC Waalwijk - NEC

NEC heeft op bezoek bij RKC Waalwijk een goede overwinning geboekt. De Nijmegenaren wonnen het duel met 1-3.

Vooral in de eerste helft ging het uitstekend voor NEC, dat na een half uur al een 0-3 voorsprong had. Na een goede actie van Dimata zorgde Tannane voor de openingstreffer, Tavsan maakte de 0-2 en uit een vrije trap zorgde Tannane ook voor de 0-3. RKC probeerde wel wat terug te doen en Seuntjes was ook dichtbij maar zijn schot raakte de lat.

Ook na rust gaf RKC de moed niet op. Kramer kreeg een grote kans maar mistte, Anita was even later wel succesvol. Daarna was Lobete dicht bij 2-3 maar ook hij slaagde er niet in te scoren. Omdat Tannane een penalty mistte bleef het spannend maar NEC gaf nu geen doelpunten meer weg.

RKC Waalwijk

1 - 3

N.E.C. Nijmegen

 61' Anita    18' Tannane
26' Tavsan 
 31' Tannane
 
 
 Gele kaart: Oukili, Vaessen, (RKC Waalwijk), El Karouani, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.418
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Tannane mist pen.(71)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Lelieveld (Bakkali/46)
Gaari
Adewoye
Lutonda (Jozefzoon/46)
Clement
Anita
Seuntjens
v.d.Buijs (Bakari/73)
Oukili (Biereth/ 62)
Kramer (Lobete/62)
  Cillessen
v.Rooij
Márquez
Kramer
El Karouani
Schöne
Proper
Tannane
Tavsan (Musaba/84)
Dimata
Mattsson (Baldursson/76)

Iwasa wint heerlijke F2-sprintrace in Jeddah

Op het Jeddah Corniche Circuit hebben de jongelingen in de Formule 2 zaterdag de sprintrace afgewerkt van hun weekeinde in Saoedi-Arabië. Dat werd een fantastisch stukje racen, waarbij het tot de laatste meters een heerlijke race om te kijken was.

Poleposition was in handen van Jak Crawford, met Ralph Boschung naast zich, gevolgd door Kush Maini, Ayumu Iwasa, Jehan Daruvala en Jack Doohan - Richard Verschoor vertrok vanaf de negentiende plek. Crawford behield de leiding bij de start, Iwasa schoot door naar de tweede plek, voor Boschung, Maini, Daruvala en Oliver Bearman.

Bij het ingaan van ronde twee kwam Iwasa vanuit de slipstream voorbij Crawford naar de leiding, kort daarop kwam de safety car naar buiten: Zane Maloney was in het middenveld gespind en kwam stil te staan. Na een korte onderbreking konden we door, waarbij Boschung de tweede plek over wist te nemen van Crawford. Het duurde niet lang, want met een veel te enthousiaste poging probeerde Theo Pourchaire de vijfde plek van Bearman over te nemen: de twee raakten elkaar, safety car.

Met Iwasa, Boschung, Daruvala en Crawford voorop konden we door, maar de van plek tien vertrokken Victor Martins - veruit de snelste in de kwalificatie - nam Crawford al snel te grazen, nog in dezelfde ronde gevolgd door Maini. Martins ging rap voorbij Boschung naar plek drie, terwijl Daruvala de aanval opende op leider Iwasa - Martins zat daar ook op te azen.

De drie vooraan maakten er een fantastisch schouwspel van, met vier ronden te gaan had Iwasa nog altijd de leiding, maar dit keer zat Martins op zijn nek. De Japanner hield echter knap vol en pakte de overwinning na een bijzonder leuke race, voor Martins en Daruvala. Verschoor kwam uiteindelijk als zestiende over de meet.

Nova heeft vijf winnaars gekozen voor FOK!-abo Complimentendag

Op 1 maart was het Complimentendag. Een mooie gelegenheid voor FOK!  Frontpage om een vijftal FOK! abonnementen (30 dagen) te verloten onder users die in de reacties een compliment geven aan iemand anders. Het maakt niet uit aan wie of waarvoor een compliment gegeven wordt, zolang het maar positief en recht uit het hart is.

Onze nieuwe aanwinst AI-chatbot Nova heeft uit 13 geldige inzendingen 5 complimentgevers gekozen die een 30 dagen FOK-abo kado krijgen.

De winnaars zijn Qltel, Lavenderr, BekiekUtMoar, Loveyoulongtime en King Roland. De abo's worden zo verstuurd, veel plezier ermee!

Nova kiest 5 winnaars van een FOK-abonnement!
Nova kiest 5 winnaars van een FOK-abonnement!

Update 22.10 uur: Drie deelnemers waren al in het bezit van een FOK!-abo en wilden graag hun prijs doorgeven, dus ik heb Nova verzocht drie andere namen uit te kiezen. Dit zijn Joop_van_Amerongen , roos94 en SiGNe.

Nova kiest 3 andere winnaars van een FOK-abonnement!
Nova kiest 3 andere winnaars van een FOK-abonnement!

Uitslag FC Emmen - Sparta

Sparta heeft zijn dertiende overwinning van het seizoen geboekt. In de uitwedstrijd tegen FC Emmen wonnen de Rotterdammers met 0-2 en staan daarmee voorlopig op een knappe vijfde plaats in de eredivisie.

Sparta heeft via twee prachtige goals van FC Emmen gewonnen. Vlak voor rust zorgde Koki Saito voor de openingstreffer. De Japanner kreeg de bal op links, maakte een individuele actie en plaatste de bal in de verre hoek. Vito van Crooij besliste in de 89ste minuut voor de beslissing. De aanvaller speelde twee man uit en werkte beheerst af.

Door de zege staat Sparta nu voorlopig op een keurige vijfde plaats in de eredivisie met 46 punten uit 26 wedstrijden. FC Emmen strijd nog altijd tegen degradatie, al staat de ploeg van Dick Lukkien nog wel op een veilige vijftiende plaats.

F1: Perez pakt poleposition in Saoedi-Arabië, Verstappen verliest aandrijfas

Sergio Perez heeft voor het tweede jaar op rij de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië. De Mexicaan was met zijn Red Bull met een tijd van 1.28,265 een fractie sneller dan Charles Lecerlc met de Ferrari en Fernando Alonso met de Aston Martin. Max Verstappen strandde met een kapotte aandrijfas in Q2, terwijl Nyck de Vries in het eerste deel al uitgeschakeld werd.

De Vries kon in de derde vrije training niet rijden vanwege een motorwissel en ging daarom blind de kwalificatie in. De Nederlander spinde in zijn eerste vliegende ronde door problemen met de achterremmen. In zijn laatste poging bleek de batterij niet genoeg opgeladen waardoor plek achttien zijn deel werd. Lando Norris eindigde een plek lager doordat de Brit in de laatste bocht de muur raakte en linksvoor de ophanging afbrak. Logan Sargeant raakte een snelle tijd kwijt vanwege baanlimieten en spinde later in de sessie nog. Daarvoor was het stuivertje wisselen en Yuki Tsunoda en Alexander Albon vielen op het laatste moment buiten de boot.

In de tweede sessie ging bij Verstappen in een snelle ronde een aandrijfas kapot, waardoor de Nederlander geen tijd neer kon zetten. Voor de andere coureurs was het wederom stuivertje wisselen met kleine verschillen. Nico Hülkenberg werd er op het laatste moment buiten geduwd, terwijl ook Guanyu Zhou, Kevin Magnussen en Vatteri Bottas klaar waren.

Perez zette in Q3 met een tijd van 1.28,265 direct de toon voor Leclerc en George Russell. In de laatste run verbeterde Perez zijn tijd niet, maar het was genoeg voor de eerste startplek. Leclerc kwam nog wel heel dichtbij, net als Alonso. Russell eiste plaats vier voor zich op, voor Carlos Sainz, Lance Stroll, Esteban Ocon, Lewis Hamilton, de verrassende Oscar Piastri en Pierre Gasly. Leclerc zal door een gridstraf van tien plaatsen de race aan gaan vangen vanaf plek twaalf.

'Hoe Silicon Valley Bank in 36 uur omviel'

De Silicon Valley Bank klapte in een tijdsbestek van minder dan twee dagen in elkaar voordat FDIC-toezichthouders de controle over de bank innamen. In die tijd daalde de aandelenkoers van de bank met meer dan 60%, ontstond een bankrun van $ 42 miljard en ontstond er een liquiditeitscrisis. Hier een tijdlijn hoe de ineenstorting van de SVB het op één na grootste bankfaillissement ooit in de VS werd en wat dit in de toekomst voor hun klanten betekent.

Nederlandse (20) omgekomen na lawine in skioord Oostenrijk

Een 20-jarige vrouw uit Amsterdam is vrijdag omgekomen bij een lawine in het Oostenrijkse skioord Serfaus. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt na berichtgeving van Oostenrijkse media, dat er iemand is overleden. Zo meldt AT5

De vrouw was volgens Oostenrijkse media buiten de piste aan het skiën. Volgens Die Presse veroorzaakte dit een sneeuwmassa van 30 meter breed en 80 meter lang.

De lawine werd vrijdag rond 10.40 uur gemeld. Tientallen mensen gingen op zoek naar haar, waaronder bergredding, skileraren en medewerkers van de berglift. In de loop van de middag werd het lichaam van de wintersporter ontdekt.

Meerdere bronnen melden aan NH Nieuws dat de vrouw uit Volendam komt. Op de site Groot Waterland is er een condoleance geopend voor het slachtoffer. Ze zou voor haar overlijden in Amsterdam gewoond hebben.

Moulin Rouge stopt met Python-act na protesten dierenrechtenactivisten

Na protesten van dierenrechtenactivisten heeft de Moulin Rouge in Parijs een nummer met pythons uit de show verwijderd. Zoals het variététheater verklaarde, is het welzijn van dieren 'altijd' belangrijk voor haar geweest. De act werd al jarenlang opgevoerd. 

In het in opspraak geraakte optreden duikt een danseres in een transparant zwembad om daar met pythons te zwemmen. Dierenrechtenactivisten hadden bezwaar gemaakt omdat water niet de natuurlijke habitat van pythons is. Duidelijk is te zien dat de dieren erg hun best doen om hun kop boven water te houden. Het stadsbestuur van Parijs had ook geëist dat het nummer uit de show zou worden verwijderd.

Uitslag FC Utrecht - Go Ahead Eagles

FC Utrecht heeft voor de derde keer op rij verloren. Nadat eerder pijnlijk in de kwartfinale van het bekertoernooi van Spakenburg en in de competitie van Fortuna Sittard werd er ditmaal in de Galgenwaard verloren van Go Ahead Eagles: 1-2.

In de eerste helft kwam FC Utrecht nog wel op voorsprong. Na veertig minuten spelen profiteerde Anastasios Douvikas van een fout van Gerrit Nauber en schoot zijn dertiende van het seizoen binnen. Toch stond het bij rust gelijk. Eerst kwam de thuisploeg nog goed weg nadat geen strafschop werd gegeven na hands, maar in de extra tijd van de eerste helft maakte Oliver Edvardsen gelijk nadat hij attent reageerde op een mislukt schot.

Net zoals in de eerste helft was ook de tweede helft niet best. Utrecht was via een kopbal van Sander van de Streek dicht bij een nieuwe voorsprong, maar zijn kopbal eindigde op de paal en leek er geen winnaar te komen tussen de beide ploegen. Maar net zoals in de eerste helft scoorde Go Ahead Eagles opnieuw in de extra tijd. Ditmaal maakte Willum Willumsson het doelpunt en dat betekende de winst voor Go Ahead Eagles, die daarmee stijgen naar de elfde plaats.

Van der Poel wint Milaan-Sanremo

Mathieu van der Poel heeft Milaan-Sanremo op zijn naam geschreven. De 28-jarige Nederland reed net voor de top van de Poggio weg bij Filippo Ganna, Tadej Pogacar en Wout van Aert en soleerde vervolgens naar de zege. Ganna kwam op vijftien seconden als tweede over de finish, voor Van Aert.

De 114e editie van Milan Sanremo kende een traditioneel verloop. Vanuit de start reed een kopgroep weg, waarna er controle was in het peloton. De kopgroep bestond uit acht renners met daarbij de Nederlander Jan Maas. De vroege vluchters kregen nooit veel ruimte van het peloton en vlak voor de voorlaatste beklimming van de dag de Cipressa werd de kopgroep voorbij gereden.

Op de Cipressa werd er vooral tempo gereden door de ploeg van Tadej Pogacar, maar door de tegenwind bleef een grote groep samen, waarna de Poggio de beslissing moest brengen. Opnieuw nam UAE Emirates het initiatief halverwege de slotbeklimming en dat zorgde voor een breuk in het peloton. Matteo Trentin liet rond de tiende plaats een gat vallen, waarna Pogacar zijn aanval inzette. Filippo Ganna reed het dicht, waarna ook Wout van Aert en Van der Poel nog konden aansluiten. Vlak voor de top van de Poggio demarreerde Van der Poel en de Nederlander van Alpecin-Fenix ging met een kleine voorsprong de afdaling in. Ondanks dat Van Aert het gat probeerde te dichten naar Van der Poel met in zijn wiel Ganna en Pogacar bleef Van der Poel vooruit.

Van der Poel kwam solo in Sanremo en pakte de winst in de eerste monument van het jaar. Ganna werd op vijftien seconden tweede, gevolgd door Van Aert en Pogacar.

Van der Poel is pas de vierde Nederlandse winnaar van de Italiaanse koers en de eerste sinds Hennie Kuiper in 1985. Ook Jan Raas (1977) en Arie den Hartog (1965) wisten deze wedstrijd te winnen.

Results powered by FirstCycling.com

Verstappen domineert derde vrije training in Saoedi-Arabië

Max Verstappen heeft veruit de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De Nederlandse Formule 1-coureur klokte op het circuit van Jeddah een tijd van 1.28,485 waarmee hij maar liefst zes tienden sneller was dan Red Bull-teamgenoot Sergio Perez. Fernando Alonso was met de Aston Martin best of the rest met bijna een seconde achterstand.

Nyck de Vries kwam tijdens de derde sessie helemaal niet in actie omdat de Hondamotor van de AlphaTauri-coureur problemen gaf en gewisseld moest worden. Het duurde even voordat de andere coureurs het asfalt op kwamen. Toen dat wel het geval was nestelde Verstappen zich op de harde banden meteen tussen de voorsten die allemaal op zacht reden.

In de tweede run verbeterde Verstappen zich constant en was de enige die onder de grens van de 1.29 minuten bleef, met teamgenoot Perez er vlak boven. Ferrari was druk bezig met de auto's in orde krijgen en pas in de slotfase reden de rode bolides een snel rondje, maar verder dan de plekken zes en tien kwamen Charles Leclerc en Carlos Sainz niet.

Australië: miljoenen dode vissen na hitte en overstromingen

Een hittegolf en recente overstromingen hebben geleid tot een massale uitsterving van inheemse vissen in een afgelegen gebied in het zuidoosten van Australië. 

Foto's en video's in Australische media tonen een tapijt van dode vissen die langs de rivier de Darling drijven nabij de stad Menindee in het uiterste westen van New South Wales. News.com.au meldt miljoenen dode vissen. Het zou voornamelijk gaan om zoetwaterharing en kleinere aantallen andere soorten met een groot lichaam, karpers, baars en Murray-Kabeljauw. Omroep ABC schreef zaterdag dat er in de voorgaande jaren herhaaldelijk vissterfte is geweest in Menindee, maar de huidige grote aantallen dode vis doet volgens de autoriteiten de eerdere vissterfte in het niet vallen.

Het sterven van de vissen is waarschijnlijk te wijten aan een combinatie van hitte en lage zuurstofniveaus veroorzaakt door de zich terugtrekkende overstromingen, zei het ministerie van Primaire Industrieën. Voor dit weekend werden in de regio temperaturen van meer dan 40 graden Celsius verwacht, aldus ABC.

Al in 2019 vissterfte in dezelfde regio
Tijdens de ernstige droogte eind 2018 en begin 2019 was er in de rivier bij Menindee volgens de AAP al eerder een enorme vissterfte die door lokale bewoners werd geschat op miljoenen dode vissen. Australië wordt bijzonder hard getroffen door de klimaatcrisis: hittegolven, overstromingen en bosbranden treffen natuur en mensen. In januari waren er meldingen van tientallen dode karpers uit de rivier de Murray, de vissen lagen te rotten in de zon na ernstige overstromingen in de zuidelijke staat Victoria.

Trump verwacht zijn eigen arrestatie en roept op tot protesten

De voormalige Amerikaanse president Trump verwacht zijn arrestatie volgende week en heeft daarom opgeroepen om hiertegen te protesteren. 

Trump verwees naar interne informatie van het New York Attorney's Office. Op zijn platform 'Truth Social' vroeg hij zijn achterban letterlijk om "het land weer terug te nemen". De rechterlijke macht onderzoekt Trump wegens vermeende corruptie. Kort voor de presidentsverkiezingen van 2016 zou zijn advocaat $ 130.000  zwijggeld hebben betaald aan een vrouw met wie Trump jaren eerder seks had gehad. De betaling is mogelijk in strijd met de wetgeving inzake campagnefinanciering. Trump ontkent de beschuldigingen.

De eerste bijeenkomst van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2024 staat gepland voor komend weekend in Waco, Texas.



Snowboardcrossers Nörl en Bankes winnen in Veysonnaz, De Blois 7e

's Werelds beste snowboardcrossers streden de afgelopen dagen in het Zwitserse Veysonnaz weer om de winst in de World Cup-wedstrijden aldaar. Het was de voorlaatste stop van het seizoen, komende week komt men in Canada in actie voor de seizoensfinales.

Mannen
Martin Nörl stond namens Duitsland in de finale, samen met de Canadees Eliot Grondin, Lorenzo Sommariva uit Italië en de jonge Spanjaard Alvaro Romero. Die ging er als beste vandoor en kreeg Grondin achter zich aan, maar na een felle strijd tussen de Canadees en Sommariva kwam Nörl naar voren. De Duitser ging voorbij Romero en pakte de overwinning, terwijl Romero met plek twee zijn eerste World Cup-podium pakte, voor Sommariva. Glenn de Blois werd namens Nederland derde in de kleine finale, nadat hij in de halve eindstrijd na een bijna-valpartij uitgeschakeld werd.

Vrouwen
De Britse topfavoriete Charlotte Bankes werd vergezeld door Chloe Trespeuch uit Frankrijk, de Tsjechische Eva Adamczykova en de nog Josie Baff uit Australië. De beste start was voor Adamczykova, maar Bankes kwam langszij en Trespeuch meldde zich ook voorin. De Française werd wat weggedrukt door Bankes, die wederom de overwinning pakte, voor Adamczykova. Plek drie ging ook niet door voor Trespeuch, want in de laatste meters schoof Baff door voor haar derde World Cup-podium van haar seizoen en haar carrière.

Man (20) veroordeeld voor bedreigen en aanrijden slachtoffer met scooter

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Babberich tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 2 maanden en een taakstraf van 60 uur. De man maakte zich schuldig aan bedreiging en het met een scooter aanrijden van het slachtoffer. 

Op 8 juli 2021 stond de man in Zevenaar samen met een medeverdachte - die zich op een later moment voor de rechter moet verantwoorden -  in alle vroegte het slachtoffer op te wachten. Hij wilde verhaal halen voor een hem 'vermeend' door het slachtoffer aangedaan onrecht. De man was voorbereid op een confrontatie en had ter bescherming van zichzelf iemand meegenomen. Toen het slachtoffer voorbij fietste, haalden ze hem op hun scooter in en versperden hem de weg. Nadat de medeverdachte een mes toonde, ging het slachtoffer er te voet vandoor. De man reed vervolgens samen met de medeverdachte met de scooter hard achter hem aan en reed het slachtoffer aan. 

Toepassen jeugdstrafrecht
De man heeft een strafblad, maar is niet eerder veroordeeld voor dit soort feiten. Deskundigen denken dat de man baat kan hebben bij een pedagogische aanpak. Daarom past de rechtbank het jeugdstrafrecht toe in plaats van het volwassenenstrafrecht. 

Bijzondere voorwaarden
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich melden bij de reclassering, meewerken aan de gedragstraining cognitieve vaardigheden en meewerken aan een ambulante behandeling.

Te weinig bewijs ontucht kinderdagverblijf, wél cel- en taakstraf voor kinderporno

Er is onvoldoende bewijs dat een 56-jarige man uit Hilvarenbeek ontucht pleegde met een jongetje dat aan zijn zorg was toevertrouwd. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt hem wel voor het bezit van kinderporno en legt daarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 3 maanden en een maximale taakstraf van 240 uur.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat hij als verpleegkundige van een medisch kinderdagverblijf in Waalre ontucht pleegde met een 5-jarig kind. De verdachte ontkent dit. Naast de verklaringen van het jongetje ziet de rechtbank geen steunbewijs in het strafdossier. Dit is nodig om tot een bewezenverklaring te kunnen komen. Aangezien het nodige bewijs ontbreekt, spreekt de rechtbank de verdachte vrij van dit verwijt. 

Hij wordt wel veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Tijdens het onderzoek naar de ontuchtzaak trof de politie op zijn telefoon een door de verdachte aangemaakte en beveiligde map aan met daarin seksueel getinte foto's van minderjarigen. 

Misbruikt en uitgebuit
Het bezit van kinderporno is een ernstig delict. Voor de productie hiervan worden kinderen seksueel misbruikt en uitgebuit. Ze worden voor een camera gezet om te poseren en seksuele handelingen te verrichten of te ondergaan. Deze slachtoffers kunnen aanzienlijke psychische schade oplopen die ook vele jaren later nog diepe sporen nalaat. De schade voor de kinderen wordt nog eens vergroot doordat het vrijwel onmogelijk is om een afbeelding of video die op het internet is gezet, daarvan af te halen.

Omdat de verdachte blijft ontkennen, ziet de reclassering weinig aanknopingspunten om het gedrag van de verdachte met bepaalde bijzondere voorwaarden (zoals een behandeling) te veranderen. Ook kunnen een psychiater en een psycholoog niet vaststellen dat er sprake is van een psychische stoornis. Door dit alles kan de rechtbank zich geen oordeel vormen over de eventuele kans op herhaling en dus evenmin over de wijze waarop dit risico zou kunnen worden ingeperkt. Dit maakt dat de rechtbank geen bijzondere voorwaarden verbindt aan de voorwaardelijke celstraf. Naast die geheel voorwaardelijke straf vindt de rechtbank een maximale taakstraf van 240 uur op zijn plaats.

'Waarom zouden jongeren tegenwoordig minder vaak seks hebben? '

Het CBS concludeert na een onderzoek over seksualiteit dat ouderen van 75+ tegenwoordig seksueel actiever zijn dan voorheen, terwijl jongeren juist minder seksueel actief dan voorgaande jaren. Vooral bij jongeren tussen 16 en 25 jaar is een daling waar te nemen. Ouderen zijn relatief langer bij elkaar, terwijl jongeren vaker one night stands hebben.

Regionale omroep 'Open Rotterdam' ging de straat op en vroeg aan Rotterdammers wat ze vinden van de dalende seksuele activiteit onder jongeren. Een van de geïnterviewden is van mening dat social media jongeren onzeker maakt, ook over hun lichaam, waardoor ze minder snel zomaar met iemand seks willen hebben.

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit voor Poetin

De Oekraïense president Zelensky heeft het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Russische president Poetin wegens vermeende oorlogsmisdaden verwelkomd. Het Kremlin stelde daarentegen dat Rusland de jurisdictie van het ICC niet erkent, waardoor arrestatiebevelen als nietig worden beschouwd.

De Oekraïense procureur-generaal Kostin bedankte de hoofdaanklager Khan van het Internationaal Strafhof. Volgens Kostin zijn er al meer dan 1.000 pagina's met onderzoeksresultaten aan Den Haag overhandigd. Dienovereenkomstig werd de 'ontvoering' van meer dan 16.000 kinderen uit de Oekraïense regio's Donetsk, Luhansk, Kharkiv en Cherson gedocumenteerd. Tot nu toe is Kyiv erin geslaagd om 308 kinderen terug te halen. De Amerikaanse president Biden sprak van een 'gerechtvaardigde' beslissing van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het ICC heeft aangekondigd dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen Poetin wegens het illegaal ontvoeren van Oekraïense kinderen naar Rusland. De rechtbank vaardigde ook een arrestatiebevel uit tegen de Russische commissaris voor kinderrechten, Lvova-Belova . Ze wordt ook beschuldigd van oorlogsmisdaden in verband met de deportatie van Oekraïense kinderen. De arrestatiebevelen worden nu gepubliceerd in plaats van achteraf, omdat wordt aangenomen dat de misdaden nog steeds aan de gang zijn en openbaarmaking zou kunnen helpen om verdere misdaden te voorkomen, aldus het Hof. 

Kremlin-baas Poetin moet als commandant ter verantwoording worden geroepen. Het is echter onwaarschijnlijk dat Poetin daadwerkelijk voor de rechtbank in Den Haag zal verschijnen.

Rusland noemt besluit 'zinloos'
Moskou noemde de beslissing van de Haagse rechtbank 'zinloos'. Kremlin-woordvoerder Peskov zei: "Rusland erkent, net als een aantal andere landen, de jurisdictie van deze rechtbank niet, daarom zijn de beslissingen van deze rechtbank vanuit juridisch oogpunt nietig." Woordvoerster Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat Moskou "niet zou meewerken met de rechtbank". Rusland is "geen partij bij het ICC" en heeft "geen verplichtingen".

Borrell: Arrestatiebevel is nog maar het begin
Het hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Borrell, schreef op Twitter dat de uitvaardiging van een arrestatiebevel nog maar het begin is om Rusland ter verantwoording te roepen voor de misdaden die ze begaan in Oekraïne. "Dit is een belangrijke beslissing voor internationale gerechtigheid en voor de bevolking van Oekraïne", benadrukte Borrell.

Onderzoek van een jaar
De aanklager bij het Strafhof, Khan, startte een jaar geleden een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Khan was drie keer persoonlijk in Oekraïne, onder meer in de regio Kyiv, waar een bloedbad heeft plaatsgevonden in Bucha. De aanhoudingsbevelen zijn een eerste stap op weg naar een rechtszaak. Uit eerdere onderzoeken blijkt echter dat het moeilijk is om hoge ambtenaren ter verantwoording te roepen. In meer dan 20 jaar zijn er slechts vijf veroordelingen geweest voor zogenaamde core crimes. Geen van de veroordeelden zijn topvertegenwoordigers van een machtsstructuur.

VN-Mensenrechtenraad beschuldigt Russische troepen van oorlogsmisdaden
Het rapport van een onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad met ernstige beschuldigingen aan het adres van Rusland is gisteren in Genève gepubliceerd. Dienovereenkomstig hebben Russische troepen in Oekraïne oorlogsmisdaden begaan, zoals moorden met voorbedachten rade, mishandeling van burgers en verkrachtingen.

VS verzoekt Turkije om na akkoord Finland ook Zweden tot NAVO toe te laten

De Verenigde Staten verwelkomden het akkoord dat de Turkse president Erdogan zijn toestemming heeft gegeven aan de toetreding van Finland tot de NAVO. Erdogan heeft het parlement gevraagd om de aanvraag van Finland voor lidmaatschap goed te keuren.

Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zei: "We moedigen Turkije aan om ook snel de toetredingsprotocollen van Zweden te ratificeren." Ondertussen moet Hongarije zijn ratificatieproces voor de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO "onverwijld" voltooien, voegde de hoogste veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Biden eraan toe. "Zweden en Finland zijn sterke, capabele partners die de waarden van de NAVO delen, het Bondgenootschap zullen versterken en zullen bijdragen aan de Europese veiligheid", zei Sullivan.

Finse premier: belangrijke stap
Erdogan had na een ontmoeting met de Finse president Niinistö in Ankara gezegd dat het ratificatieproces voor toetreding tot de NAVO in het parlement zou worden gestart. Erdogan blijft het verzoek van Zweden weigeren. Hij beschuldigt de regering in Stockholm ervan terroristen te huisvesten. Turkije gebruikt deze term ook om te verwijzen naar Koerdische dissidenten. De Finse premier Marin omschreef de goedkeuring van Erdogan als "een belangrijke stap." Maar: "Finland zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ook Zweden zo snel mogelijk lid wordt van de NAVO", schreef ze op Twitter.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg: Finland en Zweden moeten snel lid worden
NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg verwelkomde ook het besluit van Erdogan. Hij hoopt dat het Turkse parlement zo snel mogelijk stemt. Het belangrijkste is dat zowel Finland als Zweden snel NAVO-lid worden, niet of ze op hetzelfde moment toetreden.

Alle 30 NAVO-lidstaten moeten akkoord gaan met uitbreiding van het bondgenootschap. Naast Turkije heeft Hongarije de toetreding van Finland en Zweden nog niet goedgekeurd. De parlementaire stemming is uitgesteld tot eind maart.

Na de aanval van Rusland op Oekraïne gaven Finland en Zweden in mei vorig jaar hun decennialange beleid van militaire neutraliteit op en vroegen tegelijkertijd het lidmaatschap van de westerse militaire alliantie aan.

Wyoming wordt eerste staat die abortuspil verbiedt

Wyoming is de eerste staat in de Verenigde Staten die alle vormen van abortus met behulp van medicijnen verbiedt. 

Gouverneur Gordon ondertekende hiertoe een decreet. De Republikein wil een volledig verbod op abortus in de staat. Een rechtbank in Texas overweegt momenteel een verbod op de meest voorkomende abortuspil, mifepriston, in de gehele staat. De synthetische steroïde wordt gebruikt bij meer dan elke tweede abortus in de VS.

Abortusrechten worden beschouwd als een van de meest controversiële sociaal-politieke kwesties in de VS. Het Hooggerechtshof heeft onlangs het grondrecht op abortus afgeschaft. De beslissing van het Hooggerechtshof gaf staten het recht om abortus helemaal te beperken of te verbieden.

Goed nieuws voor de kippen

De NVWA verbetert de norm voor vangletsel bij kippen. Dat maakt de overheidsorganisatie vandaag bekend. Het aantal kippen met botbreuken en andere verwondingen moet vanaf volgend jaar omlaag. Dat betekent dat boeren en transporteurs de dieren zorgzamer moeten vangen en transporteren.

Wakker Dier voert sinds 2020 rechtszaken tegen het ruwe vangen van kippen aan de poten, waar jaarlijks pakweg tien miljoen kippen ernstig letsel bij oplopen, zoals (open) botbreuken en ernstige kneuzingen. Deze manier van vangen is al sinds 2004 in Europa verboden. Toch worden vrijwel alle kippen op deze wijze gevangen. De rechter sprak zich hierover in 2021 al uit en bevestigde de verplichting aan de NVWA om in te grijpen nogmaals afgelopen november.

De uitkomst van de rechtszaak is nog onduidelijk. Maar het is erg goed dat de NVWA het – zogezegd – ook van deze kant gaat aanvliegen. Dit geeft veel handhavingsmogelijkheden. De NVWA is aanwezig op de slachterij en ziet daar de vele botbreuken en kneuzingen voorbij komen.

Nu is het afwachten of de overheidsinstantie hier ook echt op gaat handhaven. Daar schort het vaak aan. Maar dat dit onderwerp – ongetwijfeld mede door onze rechtszaken – zo leeft en tot aanscherping van beleid leidt, is wel erg goed om te zien.

Het verlagen van de boetegrens gaat jaarlijks letterlijk miljoenen kippen botbreuken en ernstige kneuzingen schelen. Jammer dat het niet sneller gebeurt. Want diervriendelijker vangen is al meer dan 15 jaar wettelijk verplicht en de sector kan vandaag beginnen met rustiger vangen.

Darter Price wint mooie Premier League-avond, Van Gerwen hard onderuit

Voor de dartsfans keren we nog even terug naar de donderdagavond, want in Nottingham werd alweer de zevende speelronde van de Premier League Darts afgewerkt. Het was vooral een avond met een prima lijstje aan mooie finishes, maar ook een pijnlijke whitewash en een prima finale.

Kwartfinales
Dimitri van den Bergh en Nathan Aspinall openden de avond, waarbij de Belg snel uitliep naar een 5-2 voorsprong. Aspinall kwam terug tot 5-4, maar met een uitstekende 126-finish maakte Van den Bergh het vervolgens gewoon af.

In een Welsh onderonsje kwam Gerwyn Price op 3-1 tegen Jonny Clayton, die vervolgens drie legs op rij won voor een 4-3 voorsprong. Price kwam net op tijd weer in zijn spel, profiteerde van een paar missers van Clayton en maakte het via dubbel-10 met 6-4 af.

Michael van Gerwen maakte er tegen Peter Wright niet echt een spektakel van. De Schot kwam er nauwelijks aan te pas en wist bij God's gratie een leg te winnen, maar daar bleef het bij: 6-1 voor de kale sloopkogel, die zelf ook niet geweldig speelde.

Chris Dobey maakte vervolgens gehakt van Michael Smith, die in de eerste vijf legs geen enkele keer een dubbel wist te raken. De zesde leg pakte hij ineens keurig in veertien darts en met onder meer een twaalfdarter kwam Smith zelfs terug tot 5-4, maar Dobey schakelde op tijd even bij en won met 6-4.

Halve finales
Price opende prima tegen Van den Bergh en won drie van de eerste vier legs, maar na onder meer een leg vol missers kwam de Belg terug tot 3-3. De volgende twee legs werden netjes verdeeld, waarna Price op 5-4 kwam en op dat moment met een prachtige 156-finish de boel op slot gooide: 6-4.

Van Gerwen nam het vervolgens op tegen Dobey en dat ging niet zo best voor de Brabander. Met finishes van 114 en 103 stoomde Dobey naar de overwinning, terwijl Van Gerwen welgeteld drie kansen op een dubbel kreeg - ze gingen allemaal mis, dus Dobey won met een voor Van Gerwen nogal pijnlijke 6-0.

Finale
Met finishes van 86 en 112 opende Dobey ijzersterk, maar met onder meer een 110-finish kwam Price terug naar 2-2 en een 138-finish bracht hem op voorsprong. Dobey trok de stand nog wel gelijk, maar vanaf dat moment was Price toch weer te sterk: de Welshman pakte met 6-4 de winst en won de avond in Nottingham.

FOK! Wat een weer: enkele (onweers)buien

winterbanner

Goede morgen!

Waar het gister toch weer een mooie dag was met weinig wind en de zon te zien was, is het vandaag wat minder rustig. Aanvankelijk begint de dag met buien in het noorden. Daarna wordt het wel droog maar trekt de wind aan vanuit het zuiden van zwak naar matig. Vanmiddag begint droog met de zon, later ontstaan er opnieuw buien, mogelijk met onweer. De temperatuur ligt tussen de 12 graden op de wadden en de 18 graden in het zuiden.

Ook vanavond zijn er nog buien te vinden, mogelijk met onweer, in de nacht naar zondag blijft het ook niet droog. Morgen in de loop van de dag wordt het wel weer droger. In de komende dagen is er ook neerslag te vinden met temperaturen ruim boven de 10 graden. Tot morgen!

Een rustige zee bij de zuiderpier in Harlingen.
Een rustige zee bij de zuiderpier in Harlingen. (Foto: aloa) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.