FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 januari 2023

Schreuder ontslagen bij Ajax

Ajax heeft zijn trainer Alfred Schreuder ontslagen. Dat laat algemeen directeur Edwin van der Sar weten tijdens een interview met ESPN. Onder Schreuder wisten de Amsterdammers zeven wedstrijden op rij niet weten te winnen.

Edwin van der Sar in het persbericht op Ajax.nl: "Het is een pijnlijke beslissing, maar ook een noodzakelijke. Na een goede start van het seizoen verloren wij vervolgens onnodig veel punten. Ook het spel was wisselvallig. Door het WK was er een vroege en lange winterstop. Alfred kreeg de tijd en hield ons vertrouwen om zaken te veranderen en te verbeteren. De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat hij het tij niet kon keren, terwijl wij van mening zijn dat hij ondanks de vele transfers een sterke en kampioenswaardige selectie tot zijn beschikking had. We hebben ook de laatste weken weer veel punten verloren en we zagen helaas geen vooruitgang."

Naast Schreuder is ook assistent-trainer Matthias Kaltenbach ontslagen bij Ajax.

AI Picture Gallery #106

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #844

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Ajax - FC Volendam

Ajax heeft opnieuw niet weten te winnen in de eredivisie. Tegen Volendam werd het in de Johan Cruijff Arena 1-1, waardoor de Amsterdammers nu zeven wedstrijden op rij niet heeft kunnen winnen in de competitie.

Ajax had tegen Volendam het overwicht, maar kwam het moeilijk tot kansen tegen de ploeg van coach Wim Jonk. Bij rust werd er ook niet gescoord en in de tweede helft werd het er niet beter op voor de Amsterdammers. In de tweede helft kwam de ploeg van Alfred Schreuder ook nog eens op achterstand nadat Damon Mirani uit een vrije trap raak kopte.

Ajax kon nog steeds amper kansen creëren tegen Volendam. Na een lange bal op invaller Lorenzo Lucca die doorkopte op een andere invaller Mohammed Kudus wist Ajax te scoren. in het restant van de wedstrijd probeerde Ajax het nog wel, maar zou het uiteindelijk gelijk blijven, waardoor Ajax opnieuw punten in de eredivisie verspeeld.

Uitslag FC Groningen - Cambuur Leeuwarden

SC Cambuur heeft donderdag een belangrijke overwinning geboekt in de Eredivisie. Tegen degradatieconcurrent FC Groningen wonnen de Friezen met 0-1. Het duel in Groningen werd even stilgelegd nadat supporters van de thuisploeg het veld betraden uit onvrede.

In de eerste helft was FC Groningen de betere ploeg, alleen tot veel kansen leidde dat niet en stond het na 45 minuten voetballen nog steeds 0-0 op het scorebord. In de tweede helft deed Cambuur wat meer mee in het spel en kreeg ook wat kansen. Een kwartier voor tijd kwam Cambuur toch op voorsprong dankzij een volley van Daniel van Kaam.

Nadat de 0-1 op het scorebord stond kwam er een groep van vijftien supporters op het veld om hun ongenoegen te uiten over hun ploeg FC Groningen. Na de onderbreking werd het voetbal weer hervat en in de korte tijd die nog gespeeld moest worden was FC Groningen nog dicht bij de gelijkmaker via Ramon Pascal Lundqvist, maar zijn lobje eindigde op de lat, waardoor het 0-1 bleef in het voordeel van Cambuur. Door de zege gaat Cambuur op doelsaldo FC Groningen voorbij in de stand en is Groningen nu de nummer laatst in de eredivisie.

Rybakina en Sabalenka naar finale Australian Open

Tennissters Elena Rybakina en Aryna Sabalenka gaan in Melbourne strijden om de titel in het damesenkelspel op de Australian Open. De Kazachse en Wit-Russische plaatsten zich donderdag voor de eindstrijd, wat voor Sabalenka de eerste wordt op een Grand Slam-toernooi.

Rybakina, als 22e geplaatst, nam het op tegen de als 24e geplaatste Wit-Russische Victoria Azarenka. De Australian Open-winnares van 2012 en 2013 plaatste in set één de eerste break, maar leverde haar service ook gelijk weer in. Dat gebeurde daarna andersom, waarna Rybakina de sterkste was in de tiebreak. In set twee brak Rybakina haar opponente al op 1-1, en met een break op 4-2 deed ze Azarenka de das om: 7-6 (4), 6-3.

Sabalenka kwam Melbourne binnen als de nummer vijf op de plaatsingslijst en speelde tegen de Poolse Magda Linette, 45e op de wereldranglijst. Linette opende met een break in de eerste game, maar Sabalenka sloeg snel terug en was oppermachtig in de tiebreak. In set twee had de Wit-Russische een paar matchpoints nodig, maar verder maakte ze het soepel af: 7-6 (1), 6-2.

Zaterdagochtend, Nederlandse tijd, staan de twee tegenover elkaar in de finale.

Negen Palestijnse doden na Israëlische militaire actie in Jenin

De Palestijnse president Abbas heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd na een dodelijke Israëlische militaire operatie in het vluchtelingenkamp Jenin.

Lokale media meldden dat er 9 Palestijnen werden gedood en nog eens 20 gewond raakten bij de aanval op de Westelijke Jordaanoever. Abbas noemde de actie 'een bloedbad door het leger van de Israëlische bezetters'. Ondertussen verzamelden tienduizenden Palestijnen zich in Jenin voor een begrafenisstoet voor de doden. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de internationale gemeenschap en de VS op om onmiddellijk actie te ondernemen 'tegen de Israëlische moordmachine'. De speciale coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Wennesland, reageerde via Twitter. Hij was diep bezorgd en bedroefd door het aanhoudende geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Het Israëlische leger verklaarde de gebeurtenissen als een gevolg  van het arresteren van een militante groep die banden heeft met de Islamitische Jihad, hierop ontstond een vuurgevecht.

Wereldwijd hackernetwerk "Hive Ransomware" opgerold

Veiligheidsdiensten in de VS en Duitsland hebben een wereldwijd netwerk van computercriminelen opgerold. Er is beslag gelegd op een groot aantal servers, data en toegang tot het netwerk.

Dat heeft het Duits parket in Stuttgart bekendgemaakt. De websites van de groep genaamd 'Hive Ransomware' zijn geblokkeerd. Volgens de informatie waren de hackers verantwoordelijk voor meer dan 1.500 ernstige cyberaanval en wereldwijd, ook op bedrijven. Volgens schattingen van onderzoekers zou de schade aan de getroffen bedrijven en openbare instellingen 'in de miljarden lopen'.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie in Washington zei dat het netwerk meer dan 100 miljoen dollar aan losgeld had ontvangen. Ziekenhuizen, schooldistricten, financiële firma's en belangrijke infrastructuur in meer dan 80 landen werden getroffen. In Washington bedankte de Amerikaanse procureur-generaal Garland de internationale partners – vooral Duitsland en Nederland – voor hun grensoverschrijdende samenwerking.

In Nederland gijzelde Hive de gegevens van zeker vijf bedrijven, waarvan MediaMarkt de bekendste is.

De federale politie van de FBI en de geheime dienst in de VS, evenals het openbaar ministerie in Stuttgart, het hoofdbureau van politie in Reutlingen en de federale recherche in Wiesbaden in Duitsland waren betrokken bij het onderzoek naar 'Hive'.

Spaanse handballers na thriller naar halve finales WK, Frankrijk klopt Duitsland

Op het wereldkampioenschap handbal hebben de Spaanse mannen zich geplaatst voor de halve finales. In een werkelijk zinderende kwartfinale werd Noorwegen verslagen door de wereldkampioen van 2005 en 2013.

Noorwegen en Spanje gingen lange tijd gelijk op, met scorende kracht van vooral Kristian Bjørnsen aan Noorse zijde en Angel Fernandez Perez bij de Spanjaarden. Noorwegen leek het te gaan pakken, maar in de absolute slotfase kwam Spanje terug en met anderhalve seconde te gaan kwam een break terecht bij Daniel Dujshebaev, die Spanje met een heerlijke ram op 25-25 zet. Twee zinderende verlengingen later was het Spanje dat aan het langste eind trok: 35-34.

Olympisch kampioen Frankrijk maakte er tegen Duitsland ook lang een mooie strijd van, maar later in de tweede helft capituleerden de Duitsers: 35-28. Zweden rekende met 26-22 af met Egypte, terwijl tweevoudig regerend wereldkampioen Denemarken geen kind aan Hongarije had: 40-23.

De halve finales worden vrijdagavond gespeeld, met Spanje - Denemarken om 18.00 uur en Frankrijk - Zweden om 21.00 uur.

Skeletonster Bos 4e halverwege WK, Kreher en Weston bovenaan

In het Zwitserse St Moritz is het wereldkampioenschap skeleton donderdag afgetrapt. In het skioord, de geboortegrond van de sport, wordt elk jaar weer opnieuw de baan opgebouwd tussen St Moritz en het dorpje Celerina, wat voor de enige echte natuurijsbaan in de wereld zorgt met grote internationale wedstrijden.

Vrouwen
De Nederlandse Kimberley Bos - aan wie je hier overigens je vragen kunt stellen! - deed het in de eerste run meer dan uitstekend en wist een goede start een goed vervolg te geven: ze noteerde de tweede tijd op 0,11 seconden van de verrassende Duitse Susanne Kreher. In run twee zakte Bos met een foutje halverwege wat weg, maar na twee van de vier runs staat ze op 0,54 seconden op een keurige vierde plek.

Kreher hield haar voorsprong in de tweede run uitstekend vast. De wereldkampioene bij de junioren van vorig jaar gaat zo de tweede dag in met een voorsprong van 0,39 seconden op de Canadese Mirela Rahneva, die in run twee van de vijfde plek naar voren kwam. Haar snel startende landgenote Jane Channell staat op 0,50 seconden op plek drie, terwijl Bos achter zich vooral dreiging zal zijn van de Duitse wereldkampioene Tina Hermann (+0,59) en de Oostenrijkse veterane Janine Flock (+0,64).

Mannen
De Brit Matt Weston is in goede vorm en liet zijn intenties duidelijk zien: op het nieuwe Dukurs-materiaal gaan de Britten als een jekko dit seizoen en met twee keer de met afstand snelste run lijkt de titel al bijna vergeven te zijn aan Weston. De Italiaan Amadeo Bagnis is weer helemaal in vorm en staat op 1,13 seconden op de tweede plek, terwijl er met Marcus Wyatt op plek drie (+1,30) nog een Brit op podiumkoers ligt.

Weston en Wyatt zijn dan nog niet eens de enige Britten die voorin meedoen: Craig Thompson heeft dit seizoen, een jaar later dan zijn teamgenoten, ook de nieuwe slee ontvangen en staat op 1,38 seconden op de vijfde plek. Plek vier wordt op 1,31 seconden in beslag genomen door de Zuid-Koreaan Jung Seung-gi, waardoor in elk geval de strijd om het zilver nog spannend is.

De beslissing
Vrijdagochtend komen de mannen om 09.00 uur weer in actie voor run drie, om 10.45 uur gevolgd door de vierde en laatste run. De vrouwen beginnen om 13.30 uur aan run drie en staan om 15.00 uur klaar voor run vier. Een en ander is uiteraard weer te volgen in het topic op het FOK!forum, waar ook informatie over livestreams te vinden is.

Winterse uitbreiding voor GRID Legends

Codemasters en Electronic Arts hebben de vierde en laatste uitbreiding genaamd Winter Bash voor GRID Legends uitgebracht. De Winter Bash-uitbreiding nodigt spelers uit om op pad te gaan met Ajeet Singh, de monteur uit het Driven to Glory-verhaal. De uitbreiding voegt drie nieuwe bolides en acht verhalende events toe en daagt spelers uit om nieuwe driftroutes te trotseren.

Winter Bash brengt verschillende events met zich mee in winterse weersomstandigheden en spelers worden bovendien herenigd met de protagonist uit het Driven to Glory-verhaal: Valentin Manzi. Samen scheuren zij rond op de vijf nieuwe, besneeuwde Okutama Sprint-routes. Daarnaast zijn er 45 bestaande routes van een update voorzien om ruimte te maken voor boost gates en ramps via de Race Creator.

De lijst met bolides in GRID Legends wordt verder uitgebreid met de klassieke SRT Viper GTS-R, die terugkeert als ‘Drift Tuned’-variant, de BMW 2022 TII Race Car en de Bugatti Bolide, die voor de allereerste keer te vinden zal zijn in GRID Legends. Daarnaast bevat Winter Bash nieuwe gesponsorde carrière-events, iconen, liveries en banners, zodat spelers zich kunnen uitleven met extra in-game customisation-opties.

"De feestdagen liggen al even achter ons, maar in GRID Legends gaat het feest beginnen. Meer routes, boosts, ramps en vooral heel veel lol: dat is waar deze DLC om draait", zei Paul Lovell, Senior Games Designer bij Codemasters. "Daarnaast kunnen spelers de liveries gebruiken die bekend zijn van teams uit het Driven to Glory-verhaal."

GRID Legends’ nieuwe Winter Bash-uitbreiding is nu verkrijgbaar voor Xbox Series X|S en PlayStation 5, evenals voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Spelers die in het bezit zijn van de Deluxe Edition krijgen direct toegang tot de update en kunnen vrienden uitnodigen om gratis mee te spelen. Let op: toegang voor vrienden is beschikbaar op momenten dat de Deluxe Edition-eigenaar speelt. Een speler moet in het bezit zijn van de DLC en beide spelers moeten tegelijkertijd online zijn om te spelen.

Douane onderschept bijna 27.000 brieven met drugs

De Douane onderschepte in 2022 bijna 27.000 keer drugs in uitgaande briefpost. Dat is veel meer dan de 15.500 keer dat de Douane in 2021 in postpakketten vond. Dat bleek uit de drugscijfers 2022, die de Douane vandaag bekendmaakte.

Het grootste deel van de in beslag genomen drugs bestaat uit xtc of MDMA (de werkzame stof in xtc). De Verenigde Staten en Australië zijn daarbij de belangrijkste landen waar de drugs naar toe hadden moeten gaan. En de politie- en douanediensten van Zuid-Amerika onderscheppen cocaïne bestemd voor Nederland al vaker in hun eigen land.

Meer controles op postpakketten
Er is een flinke stijging in het aantal in beslag genomen drugs per post in 2022. Dit komt waarschijnlijk doordat de Douane in 2022 vaker is gaan controleren op drugs in de post. En smokkelaar lijken steeds meer te kiezen voor briefpost. Drugs versturen via de post kan namelijk anoniemer dan via een pakket. Na 2 rustige coronajaren neemt het aantal dancefeesten over de hele wereld weer toe. Ook dat speelt een rol. De Douane vindt steeds vaker LSD. Deze vangsten zijn flink toegenomen en zelfs bijna verdubbeld. Van ruim 1.600 naar bijna 3.200 keer.

Ook in buitenland meer in beslag genomen
Verder valt op dat er ook in het buitenland meer cocaïne voor Nederland in beslag is genomen. Zuid-Amerikaanse douane- en politiediensten namen in 2022 bijna 110 ton cocaïne in beslag. In 2021 ging het nog om 41 ton. De Nederlandse Douane werkt steeds meer samen met andere landen. Zo gaat de Douane scanbeelden uitwisselen met Brazilië en België. En komen er liaisons in Zuid-Amerikaanse landen om de samenwerking te versterken. Die liaisons zijn collega’s van de Nederlandse douane, die in die landen werken.

Smokkelaars gebruiken rip-off
De douane ziet dat smokkelaars vooral rip-off gebruiken bij cocaïnesmokkel. Dat betekent dat ze de cocaïne niet in een gewone lading verwerken. Maar dat ze deze aan een legale lading toevoegen. Dan stoppen smokkelaars bijvoorbeeld een sporttas vol met cocaïne tussen de lading. En verwerken ze de drugs niet meer in de product of verpakkingsmaterialen zelf. Dit ziet de Douane bij scheepsladingen maar ook bij luchtvracht.

Door douane in beslag genomen drugs 2020-2022 (Bron: douane)
Door douane in beslag genomen drugs 2020-2022 (Bron: douane)

Brieven (Foto: Pixabay)
Brieven (Foto: Pixabay)

Openbaar Ministerie past verdenking Lil Kleine aan naar 'gewone mishandeling'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verdenking rond de mishandelingszaak van rapper Lil Kleine aangepast naar 'gewone mishandeling'. Jorik Scholten, zijn echte naam, werd eerst verdacht van een poging tot zware mishandeling. De Amsterdamse rapper wordt nog wel steeds vervolgd door het OM. Zo meldt AT5

Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving van Shownieuws. Het OM heeft de verdenking aangepast nadat Jaimie Vaes, de ex van Lil Kleine, een verklaring zou hebben afgelegd over de vermeende mishandeling. 

Vorig jaar februari werd de Amsterdamse rapper aangehouden nadat er beelden naar buiten waren gekomen, die onder meer werden verspreid via het roddelkanaal van Yvonne Coldeweijer, waarop het leek of hij Vaes met haar hoofd tussen de autodeur klemde. Uit de verklaring die Vaes zou hebben afgelegd zou echter blijken dat haar hoofd niet tussen de deur van de auto was geklemd en dat Scholten niet met de autodeur zou hebben geslagen. 

Tegen Het Parool reageert de advocaat van Vaes op de situatie. "Dit is een overweging die het Openbaar Ministerie moet maken. Jaimie heeft één verklaring afgegeven en aangifte gedaan. Maar als het OM na die aangifte nu besluit dat de aanklacht afgezwakt moet worden, dan is dat aan hen. Wij zijn daar trouwens best verontwaardigd over. De beelden spreken voor zich", aldus raadsvrouw Kim Beumer. 

Trailer: lol met het huisspook in We Have a Ghost

Wat doe je als je in een huis met een spook blijkt te wonen? Vrienden maken! Netflix heeft de trailer vrijgegeven van We Have a Ghost, een komedie met een knipoog naar horror.

Wanneer Kevin in zijn nieuwe huis een spook, genaamd Ernest, ontdekt, wordt zijn familie een social media sensatie. Maar wanneer Kevin en Ernest het mysterie van Ernests verleden onderzoeken, worden ze het doelwit van de CIA.

We Have a Ghost, met David Harbour als Ernest, Niles Fitch als Kevin en ook Jennifer Coolidge en Anthony Mackie, is op Netflix te streamen vanaf 24 februari.

Releasedatum van Story of Seasons: A Wonderful Life bekendgemaakt

Marvelous Europe heeft aangekondigd dat Story of Seasons: A Wonderful Life op 27 juni wordt uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, Steam voor pc en Nintendo Switch. De releasedatum kwam met een trailer die in papercraft-stijl gemaakt is.

Story of Seasons: A Wonderful Life brengt spelers naar Forgotten Valley, een rustige gemeenschap waar ze hun nieuwe zorgeloze leven beginnen met het verbouwen van gewassen en het fokken van dieren, en een generatieoverspannend verhaal vertellen. Spelers brengen leven in het land, vinden liefde onder de vriendelijke mensen van de stad en maken blijvende herinneringen met een eigen gezin.

Cel- en taakstraf voor oplichter die zich voordeed als modellenscout

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 41-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor oplichting. Hij deed zich via sociale media voor als modellenscout en wist een aantal vrouwen over te halen geld naar hem te sturen voor onder meer opdrachten en een fotoshoot. De man krijgt een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.

De verdachte deed zich tussen september 2019 en april 2021 voor als modellenscout. Onder een valse naam informeerde hij via sociale media bij vrouwen of zij interesse hadden in modellenwerk. Vervolgens bood hij ze opdrachten of een contract aan. 

Twee vrouwen liet hij geld overmaken naar zijn bankrekening om zogenaamd de opdrachten of fotoshoot te bekostigen. Een derde vrouw maakte hij wijs dat zijn rekening bevroren was en dat hij daardoor de kinderopvang van zijn dochter niet kon betalen; ook haar liet hij geld overmaken. De vrouwen zouden hun geld uiteindelijk terugkrijgen, maar dit gebeurde niet. 

Volledige bekentenis
De rechtbank keurt het verwerpelijke gedrag van de verdachte ten zeerste af. Hij ging geraffineerd te werk. Hoewel hij wist dat de slachtoffers het geld zelf hard nodig hadden, hield hij de vrouwen aan het lijntje en wilde hij er zelf financieel beter van worden. De rechtbank heeft ook oog voor de houding van de verdachte nadat hij werd aangehouden. De verdachte legde een volledige bekentenis af, neemt daarmee verantwoordelijkheid en erkende het door hem aangedane leed. Bovendien kwam hij niet eerder met justitie in aanraking.

De rechtbank legt conform de eis van de officier van justitie een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden op. Daarnaast moet hij de slachtsoffers schadevergoedingen betalen van in totaal 4.425 euro.

Jagen op tijger met vleugels in Wild Hearts

EA Originals en Koei Tecmo hebben vandaag een nieuwe gameplay-trailer van hun aankomende hunting game Wild Hearts gepubliceerd. In deze trailer kunnen spelers een van de meest woeste Kemono, de Golden Tempest, in actie zien.

In de gameplay-beelden neemt een team jagers het op tegen de Golden Tempest. Dit is een gigantisch, met de natuur vergroeide tijger die gouden vleugels gebruikt om zijn territorium te beschermen. Terwijl de Kemono brult, springt en met zijn staart door het jachtgebied zwaait, kunnen jagers hun gevechtsplan en aanvalsstrategieën aanpassen met de Karakuri-craftingsystemen van de game om Azuma met succes te verdedigen.

Wild Hearts is vanaf 17 februari 2023 verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S tegen een adviesprijs van € 79,99 en pc via de EA app, Steam en Epic Game Store tegen een adviesprijs van € 69,99.

Wat maakt de Leopard 2 zo krachtig in vergelijking met andere westerse tanks?

Na weken van toenemende politieke druk van binnen en buitenland, heeft Duitsland ermee ingestemd Leopard 2 tanks naar Oekraïne te sturen, een mogelijk keerpunt voor het zwaar bevochten land in zijn slopende, langdurige strijd tegen Rusland.

Duitsland zal Kyiv voorzien van 14 Leopard 2 tanks en bijbehorende munitie uit zijn nationale voorraden, evenals de nodige training om ze op het slagveld te bedienen. Door deze beslissing hebben ook andere Europese landen groen licht gekregen voor de export van deze tanks van Duitse makelij naar Oekraïne. 

Maar wat maakt de Leopard 2 tanks precies zo belangrijk?
De Leopards zijn ontwikkeld door Krauss-Maffei Wegmann (KMW), een in München gevestigd defensiebedrijf, en worden gebruikt door verschillende Europese landen, waaronder Polen, Spanje, Griekenland, Finland, Zweden, Denemarken en Zwitserland, evenals andere landen zoals Canada en Turkije.

Volgens KMW zijn er vier modellen van Leopard 2: A4, A5, A6 en de nieuwste aanwinst, de A7+, die het bedrijf omschrijft als 'de meest geavanceerde gevechtstank ter wereld'. Duitsland stuurt de A6-versie, die een maximumsnelheid van 70 km/u, een bereik van 450 kilometer, een 120 mm kanon met gladde loop en een 7,62 mm machinegeweer heeft.

De Leopard is "behoorlijk krachtig met betrekking tot vuurkracht. De tank kan dus over een behoorlijk groot bereik afvuren waarbij men kan kiezen uit verschillende soorten munitie naar gelang het beoogde doelwit," vertelde Dr. Christian Mölling, hoofd van het Centrum voor Veiligheid en Defensie bij de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen (DGAP), aan Euronews.

"Het heeft een zeer geavanceerd pantser, wat ook belangrijk is voor de tankbemanningen. Als je niet bang hoeft te zijn tijdens beschietingen, biedt dat een groot psychologisch voordeel voor de bemanning".

"En het derde punt is het manoeuvreren", voegde Mölling eraan toe. "Het is een behoorlijk snel voertuig. Dit geeft je dus ook een zeker tactisch voordeel bij het vrij snel in- en uitrijden, maar ook bij het overbruggen van afstanden in een vrij kort bereik."

Logistiek gezien bieden de Leopards een belangrijk voordeel ten opzichte van de Amerikaanse M1 Abrams en de Britse Challenger 2: grotere voorraden van onderdelen. "Het zijn reserveonderdelen, het is reparatie, onderhoud en revisie die moeten worden gedaan. En daar is de voorraad van Leopard veel groter van", aldus Mölling. "Zelfs door simpelweg tanks te kannibaliseren, kun je reserveonderdelen verkrijgen. Het aantal opties dat je hebt om ze te bedienen is dus veel eenvoudiger."

Oekraïne schat dat het 300 westerse tanks nodig heeft om een tegenoffensief te lanceren dat Rusland terug kan duwen naar de vooroorlogse linies.

KMW zegt dat het tot nu toe 3.500 Leopard-eenheden over de hele wereld heeft geleverd. Westerse landen zullen ervoor zorgen dat hun eigen militaire capaciteiten niet worden verzwakt door de voortdurende leveringen aan Kyiv. De oudste modellen Leopards zullen waarschijnlijk naar Kyiv worden gestuurd, terwijl Europese regeringen werken aan het upgraden en/of aanvullen van hun eigen resterende tankvoorraad. Landen zullen heel snel een beslissing moeten nemen over het aanvullen van hun tanks. "Tegelijkertijd moet men beslissen welk type tanks een belangrijk militair verschil zullen maken in de toekomst, wat ook gecompliceerder wordt door de oorlog in Oekraïne", zei Mölling. "De logistiek in een grote oorlog is een hoofdpijndossier en kan een ware nachtmerrie worden voor de strijdkrachten in de frontlinie". 

Wetenschappers creëren 'shape-shifting' metalen robot

Ingenieurs hebben miniatuurrobots ontworpen die snel en omkeerbaar kunnen schakelen tussen een vloeibare en een vaste hoedanigheid.

Wetenschappers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh gebruikten hiervoor gallium, een metaal dat al smelt bij 29 C, en verrijkten dit met magnetische deeltjes. Wanneer er een wisselend magnetisch veld door het metaal wordt geleid, kan de robot in korte tijd smelten, zich voortbewegen en opnieuw in model komen. Het zou een oplossing kunnen bieden voor sommige medische ingrepen. 

"Door robots de mogelijkheid te geven om te schakelen tussen vloeibare en vaste vormen, krijgen ze meer functionaliteit", zegt Chengfeng Pan, een ingenieur aan de Chinese Universiteit van Hong Kong die de studie leidde.

"Een daarvan is dat ze het materiaal laten reageren op een wisselend magnetisch veld, zodat je door inductie het materiaal kunt opwarmen en de faseverandering kunt veroorzaken. Maar de magnetische deeltjes geven de robots ook mobiliteit en het vermogen om te bewegen als reactie op het magnetische veld.”

Het idee is eigenlijk geïnspireerd door zeekomkommers en andere dieren die in de natuur voor komen en die kunnen veranderen tussen stijve en slappe toestanden om ofwel het draagvermogen te verbeteren of schade door hun omgeving te voorkomen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 4

Het is bijna niet de moeite van het vermelden waard, zo weinig komt er deze week in de bioscopen, maar er zit toevallig een juweeltje tussen. Dus hier zijn de drie nieuwe films in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters in deze week.

The Banshees of Inisherin

In The Banshees of Inisherin volgen we twee goede vrienden Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) die in een moeilijke situatie belanden wanneer Colm plotseling besluit hun vriendschap te verbreken. Op het eiland voor de Westkust van Ierland, waar de twee wonen, probeert een verwarde Padraic de vriendschap nieuw leven in te blazen met hulp van zijn zus Siobhan (Kerry Condon). Zij heeft haar eigen problemen met Dominic, de zoon van de lokale politieman. De gebeurtenissen escaleren volledig als Colm een drastisch ultimatum stelt om zijn voornemen tot het beëindigen van de vriendschap duidelijk te maken.

Snow and the Bear

In een klein grensstadje in Turkije lijkt de winter dit jaar eindeloos te duren. Door hevige sneeuwval zijn de wegen geblokkeerd en het gerucht gaat dat beren vroeg uit de winterslaap zijn opgestaan en een aantal dieren in de buurt hebben gedood. Aslı is een jonge verpleegster uit de hoofdstad die onlangs is aangesteld in het kleine dorp. Wanneer een lokale bewoner, Hasan, vermist raakt in de nacht dat ze ruzie met hem heeft, bevindt Aslı zich al snel middenin een spel van verstrengelde machtsverhoudingen, geheimen en twijfel.

Eternal Spring

Het waargebeurde verhaal van een groep Chinese activisten die een gedurfd en gevaarlijk plan uitvoeren om de Chinese staatstelevisie te hacken. Het doel is de aanklachten van de regering over hun verboden spirituele groepering te weerleggen.

Anonieme verkopen kunst Hunter Biden zet Republikeinen op scherp

Tot $ 225.000 betalen voor een abstract kunstwerk van Hunter Biden? De zaken van de zoon van de president zijn de Amerikaanse Republikeinen een doorn in het oog. Ze eisen duidelijkheid over de anonieme kopers van de werken. De Trump-partij vermoedt dat er corruptie achter zit.

In het kader van hun onderzoek naar de familie van de Amerikaanse president Joe Biden willen de Amerikaanse Republikeinen nu informatie over de kunstverkopen van zijn zoon Hunter. De Republikeinse voorzitter van de 'Key Committee on Oversight and Reform', James Comer, schreef in een woensdag gepubliceerde brief aan de New Yorkse galeriehouder Georges Bergès dat hij de gegevens wil van de anonieme kopers van Hunter Biden-kunstwerken die in de galerie worden tentoongesteld. Hoewel Hunter Biden een onervaren kunstenaar is, heeft hij exorbitante bedragen ontvangen voor de verkoop van zijn kunstwerken. De deal van Bergès met Hunter Biden roept vragen op over de vraag of de familie Biden 'opnieuw' invloed verkoopt.

Bergès schreef dat de kunstwerken van Hunter Biden tussen de $ 55.000 en $ 225.000 zouden moeten opleveren, schreef Comer. Het is volgens hem zorgwekkend dat de zoon van president Biden de ontvanger is van anonieme transacties van grote bedragen zonder verantwoording, zei hij. "De identiteit van de kopers blijft onbekend, en u schijnt de enige te zijn die van deze lucratieve transacties op de hoogte is." 

Op Twitter voegde Comer eraan toe: "Waarom zou iemand Hunter Biden zoveel dollars betalen voor een kunstwerk dat waarschijnlijk waardeloos is? Hij is geen Pablo Picasso." Hunter Biden had in november 2021 zijn eerste tentoonstelling bij Georges Bergès Gallery in New York. De New York Times schreef destijds dat het werk meer betekenis had dan het werk van een amateur, maar dat niemand 'groen van jaloezie' zal worden.

In de uit de hand gelopen verkiezingsstrijd van 2020 besteedde het kamp van toenmalig president Donald Trump veel aandacht aan de nevenfuncties en perikelen van Hunter Biden. Joe Biden heeft een verklaring gegeven voor de lucratieve functie van Hunter Biden in de raad van commissarissen van het Oekraïense gasbedrijf Burisma - terwijl Joe Biden vice-president was onder president Barack Obama. Trump heeft ook herhaaldelijk de drugsverslaving van Hunter Biden onder de aandacht gebracht.

Comer schreef verder dat zijn commissie 'de macht' van president Biden en zijn familie in binnen- en buitenland onderzoekt. Volgens hem profiteert de familie Biden al 10 jaar van de politieke functies van Joe Biden.


Haiku kunstwerk Hunter Biden ( Afbeelding: Georges Berges gallery via Instagram)
'Haiku' van Hunter Biden ( Afbeelding: Georges Berges gallery via Instagram)

Moskou: VS en NAVO steeds meer betrokken bij oorlog Oekraïne

Moskou ziet de aangekondigde tankleveringen als directe betrokkenheid van het Westen bij het conflict in Oekraïne. De betrokkenheid bij Oekraïne groeit gestaag, aldus Kremlin-woordvoerder Peskov. Rusland is echter niet van plan de oorlog te verklaren aan de VS of aan de EU-landen.

Na het besluit om gevechtstanks aan Oekraïne te leveren, verandert het Westen zichzelf steeds meer in een oorlogspartij vanuit het perspectief van het Kremlin. "Alles wat het Bondgenootschap en de door mij genoemde hoofdsteden (Europa en de VS) doen, wordt in Moskou gezien als directe betrokkenheid bij het conflict", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het Russische persbureau Interfax. Deze inzet groeit voortdurend.

Moskou heeft de VS en de EU herhaaldelijk beschuldigd van het voeren van een oorlog bij volmacht tegen Rusland in Oekraïne. Niettemin zal Rusland hen de oorlog niet verklaren, zei Peskov. Rusland blijft de invasie van Oekraïne een 'speciale militaire operatie' noemen en deze status zal niet veranderen. 

'Hybride Oorlog' tegen Rusland
Nikolai Patrushev, secretaris van de machtige Russische Nationale Veiligheidsraad, voerde een soortgelijk argument aan: "De Verenigde Staten en de NAVO zijn betrokken bij het conflict in Oekraïne", vertelde de naaste vertrouweling van president Vladimir Poetin aan het Russische staatspersbureau TASS. Ze probeerden het te verlengen, zei Patrushev. Wat er vandaag in Oekraïne gebeurt, is het resultaat van de jarenlange 'hybride oorlog' die door het Westen tegen Rusland wordt gevoerd.

Woensdag kondigde de Duitse regering in overleg met andere westerse bondgenoten aan Leopard 2-tanks aan Oekraïne over te dragen, andere Europese landen volgden dit voorbeeld. Ook de VS zegde een groot aantal Abrams tanks toe aan Oekraïne.

Ondanks de tegengestelde mening in het Kremlin, weigert de Russische leiding nog steeds haar eigen invasie van Oekraïne als oorlog te benoemen. President Vladimir Poetin heeft tot nu toe alleen de staat van beleg afgekondigd met de bijbehorende beperkingen van de burgerrechten in de vier geannexeerde Oekraïense regio's. Sinds het begin van de oorlog heeft het Russische parlement echter tal van wetten aangescherpt die de vrijheden van mensen verder hebben ingeperkt.

Bij NS check je in en uit met je contactloze betaalpas

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers die vol tarief tweede klas reizen - naast de OV-chipkaart bij NS ook in- en uitchecken met de contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Je hoeft niet meer langs een kaartautomaat om een kaartje te kopen of saldo te laden, maar kunt direct inchecken en je trein halen. Met de introductie van OVpay wordt reizen met het openbaar vervoer nog makkelijker.

OVpay
In- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard is een van de nieuwe betaalvormen die de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink invoeren onder de overkoepelende naam OVpay, in samenwerking met de banken en OV-autoriteiten. In het overgrote deel van Nederland is reizen met je betaalpas inmiddels mogelijk. Naar verwachting is het nieuwe in- en uitchecken eind maart mogelijk in het hele OV. Naast NS, is reizen met je betaalpas vanaf 31 januari ook mogelijk in de treinen van Qbuzz (Merwedelijn), en Arriva (Limburg). 

Het draait om gemak
De afgelopen maanden hebben ruim 3000 reizigers meegedaan aan een pilot. Deze reizigers hadden al eerder de mogelijkheid om bij NS met een contactloze betaalpas in- en uit te checken. NS heeft geleerd van deze pilot en heeft de techniek waar nodig verbeterd om het proces zo makkelijk mogelijk te maken voor de reiziger. ‘’Het in- en uitchecken voor de trein is vanaf vandaag net zo makkelijk en snel als het contactloos afrekenen van boodschappen. Het draait om gemak. Zo kun je zonder eerst een kaartje te moeten kopen, gebruikmaken van de trein", vertelt Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur NS. Reizen met betaalpas, of dat nou een fysieke pas is of op je mobiel, is een aanvulling op reizen met de OV-chipkaart of een (online) ticket. Smit: 'We willen reizigers hiermee een extra keuze bieden om nog gemakkelijker met het OV te reizen.' 

Reisoverzicht checken  
De prijs van een reis met je betaalpas is gelijk aan de prijs van een reis met een OV-chipkaart vol tarief tweede klas. De kosten van gemaakte reizen worden per dag bij elkaar opgeteld en zijn de volgende dag voor de reiziger zichtbaar op het betaaloverzicht van de bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door je betaalpas te koppelen aan Mijn NS of door op ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die vermeld staat in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. 

Aangezien de poortjes vanaf 31 januari -naast de OV-chipkaart- ook chips van een betaalpas, creditcard of mobiel lezen, vragen wij onze reizigers om de gewenste pas los bij het poortje aan te bieden. Dit voorkomt dat reizigers per ongeluk inchecken met de verkeerde pas en te veel betalen voor hun reis. Het huren van een OV-fiets/ OV-ebike of het krijgen van reizigerskorting op een P+R terrein, kan niet met een betaalpas

ABN Amro: huizenprijzen dalen fors meer dan eerder verwacht

De dip die er nu is op de woningmarkt zal flink doorzetten. ABN Amro verwacht dit jaar een forse daling van de huizenprijzen. Volgens de bank verliezen koophuizen dit jaar 6 procent van hun waarde, en daar blijft het niet bij. Volgend jaar zakt het nog eens met 4 procent. Verwacht wordt dat andere banken ook met dit soort voorspellingen gaan komen.  Zo meldt AT5.

Afgelopen jaar daalden de huizenprijzen volgens de NVM ook al ruim 6 procent. Toen zei de makelaarsvereniging dat de ‘ergste oververhitting wel uit de markt’ was. 

De bank laat weten dat ze drie maanden geleden nog uitgingen van een prijsdaling van 2,5 procent dit jaar, maar stelt dat bij naar een daling van 6 procent, gevolgd dus door een afname van 4 procent volgend jaar. De bank is somber over de huizenmarkt vanwege de hogere hypotheekrente, de zwakke vooruitzichten voor economische groei en de recente prijsdalingen. 

Vergeleken met de berekeningen van andere banken is ABN Amro tot dusver dus de somberste. De Nederlandsche Bank berekende onlangs dat de prijzen in twee jaar met 6 procent zullen dalen. Rabobank denkt dat er dit jaar 3 procent vanaf gaat. ING houdt het op een daling van 2 procent. 

Kopers nemen de tijd 
ABN Amro denkt dat de hypotheekrente hoog blijft en dat de inkomens niet snel genoeg stijgen om dit te compenseren. Woningzoekenden zien dat ook en stellen de aankoop van een woning uit. De prijzen dalen, dus ze zullen wachten, is de verwachting. Het aantal transacties daalt dit jaar naar verwachting met 5 procent. In 2024, als een gemiddelde woning zo’n 25.000 euro goedkoper zal zijn, trekt het aantal verkopen weer een beetje aan. 

Woningzoekenden krijgen daarom ook steeds meer keuze. Wie wil verhuizen, zet eerst het eigen huis te koop voordat een ander huis wordt gekocht. Huizen die te koop worden gezet zullen minder kijkers en bieders  trekken en zullen veel langer te koop staan dan voorheen. Kopers nemen weer de tijd en zullen elkaar niet de tent uitvechten met overbieden.

Volgens de bank zou de hypotheekrente dit jaar een paar tienden van een procentpunt zou kunnen dalen, maar dan moet wel de inflatie beteugeld worden. Maar lage langlopende rentes onder de 2 procent zullen alleen niet meer terugkeren.

Strayed Lights lijkt interessante indie-game

Strayed Lights is een nieuwe indie-game die gisteren is aangekondigd. De mysterieuze actie-game moet al deze lente uitkomen voor alle consoles en pc. De game wordt gemaakt door Embers, een nieuwe ontwikkelaar uit Frankrijk.

Strayed Lights speel je een licht-wezen dat tegen veel grotere monsters vecht op buitenaardse locaties. Het vechtsysteem maakt gebruik van zowel ontwijken als parries en je moet ook de kleur van je personage telkens veranderen. Het spel lijkt vooral uit baasgevechten te bestaan en je speelt volgens de ontwikkelaar ook nieuwe vaardigheden vrij. Bekijk de onthullingstrailer hieronder.

Skiërs Noël en Meillard winnen bij Night Race in Schladming

De beste technische alpineskiërs van de wereld kwamen de afgelopen dagen in de World Cup in actie in Schladming. Op de klassieke Oostenrijkse Planai-piste werd de Night Race gehouden, de jaarlijkse slalom, maar ook een reuzenslalom, die de afgelaste wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen verving.

Slalom
Henrik Kristoffersen was in de eerste run de beste op de Planai, waar de Noor 0,21 seconden sneller was dan de thuisheld Manuel Feller. Loïc Meillard uit Zwitserland zat er met 0,30 seconden zeker niet ver vanaf en ook de Noor Lucas Braathen (+0,57), Ramon Zenhäusern uit Zwitserland (+0,66), de Brit Dave Ryding (+0,74) en de Fransman Clement Noël (+0,77) deden nog lekker mee.

Noël behield in de tweede run ruimschoots zijn positie, waarna Ryding met een flinke fout zes plekken inleverde. Zenhäusern ging prima naar beneden, maar Doppelmeter kwam op 0,07 seconden wel achter Noël terecht. Braathen leverde met 0,38 seconden twee plekken in, Meillard verloor drie plekken (+0,60). Feller leverde vooral onderin wat in en zakte met 0,45 seconden drie plekken terug, waarna het aan Kristoffersen was. De Noor ging echter véél te agressief naar beneden en werd slechts elfde. Noël pakte de zege, voor Zenhäusern en Braathen.

Reuzenslalom
In de eerste manche stond er geen maat op de Zwitsers: Loïc Meillard was ruimschoots de snelste, Gino Caviezel volgde op 0,64 seconden en was daarmee gelijk de enige die binnen één tel van Meillard bleef. Henrik Kristoffersen gaf 1,06 seconden toe en thuisfavoriet Manuel Feller stond op plek vier al op 1,52 seconden, voor de Sloveen Zan Kranjec (+1,65) en de Fransman Alexis Pinturault (+1,69).

Pinturault verloor in de tweede run twee plekken en kwam op 0,85 seconden van de Oostenrijker Marco Schwarz te staan. Kranjec gaf 0,60 seconden toe op Schwarz en zakte ook twee plekken, waarna de thuisfans de hoop volledig op Schwarz moesten richten: Feller finishte niet. Kristoffersen leverde met 0,49 seconden óók twee plekken in en kwam achter Schwarz en de jonge Noor Alexander Steen Olsen terecht. Met 0,22 seconden hield Caviezel dan net genoeg over om Schwarz van plek één te verdringen, waarna Meillard het af mocht maken voor zijn eerste reuzenslalomzege ooit in de World Cup. Die kwam er: Meillard dook 0,59 seconden onder Caviezel's tijd door en het Zwitserse 1-2'tje was een feit, voor Schwarz.

Bethesda kondigt The Elder Scrolls Online: Necrom aan

Tijdens de Developer_Direct en ESO Global Reveal is The Elder Scrolls Online: Necrom aangekondigd. De uitbreiding komt op 5 juni op pc en Mac. Vanaf 20 juni is het beschikbaar op consoles. ESO's release van 2023 introduceert een nieuwe klasse, zones en verhaallijn.

The Elder Scrolls Online: Necrom introduceert een nieuwe klasse: de Arcanist. Deze heeft drie nieuwe skillines namelijk Herald of the Tome, Curative Runeforms en Apocryphal Soldier. Elke nieuwe vaardigheidslijn put uit Oblivion om je te helpen damage te doen, je bondgenoten te ondersteunen en straffen op te vangen. Als Arcanist kun je een beroep doen op Runeblades, door Oblivion aangedreven projectielen naar je vijanden te lanceren, of de Apocryphal Gate, die een portaal oproept om de mobiliteit van je team te ondersteunen. Met het nieuwe Crux-systeem van de Arcanist kun je bepaalde Arcanist-vaardigheden gebruiken om een nieuwe bron genaamd Crux te genereren die je vervolgens kunt uitgeven om andere skills te versterken.

Necrom introduceert ook twee nieuwe zones die je kunt verkennen. Het schiereiland Telvanni ligt aan de oostkust van het vasteland van Morrowind en is de thuisbasis van de mysterieuze magiërs van House Telvanni en de grote stad Necrom. Voor het eerst sinds The Elder Scrolls: Arena kun je door de straten van dit Dark Elf spirituele centrum lopen. Bovendien onthult dit hoofdstuk Apocrypha, het Oblivion-rijk van Hermaeus Mora.

Het eerste deel van de uitbreiding begint met de Scribes of Fate DLC die in maart uitkomt. Het rijk Oblivion van Hermaeus Mora wordt bedreigd door een mysterieuze vijand en de Prince of Knowledge heeft een held nodig om een geheim te helpen verdedigen dat, als het wordt onthuld, de werkelijkheid zelf zou kunnen ontrafelen.

Na de release van Necrom, in de tweede helft van het jaar, gaat het ontwikkelteam flink wat bugs en verbetereingen doorvoeren. Een partyfinder en een all-in-one crafting station worden genoemd. Dingen waar de spelers al tijden om vragen, maar eindelijk wordt er wat aan gedaan. De vierde en laatste update van het jaar zal onder andere een endless dungeon-systeem toevoegen.

Als je The Elder Scrolls Online: Necrom preordert in de Microsoft Store ontvang je unieke bonusbeloningen bij de release van de game. De Sadrith Mora Spore Steed-mount en Sadrith Mora Spore Pony-pet krijg je er meteen bij zodat elke speler kan zien dat je al gepreorderd hebt. De pet is tot 18 april beschikbaar.

GoldenEye 007 morgen beschikbaar op gamepass

Microsoft kondigen de releasedatum van GoldenEye 007 op Xbox Game Pass aan en je hoeft niet lang te wachten, want het zal beschikbaar zijn op 27 januari 2023, morgen dus.

GoldenEye 007 is beschikbaar op Xbox One en Xbox Series X|S via het abonnement. Als je in het bezit bent van een digitale versie van Rare Replay, de compilatie van 30 klassiekers ontwikkeld door de studio die is uitgebracht om het 30-jarig jubileum te vieren, kun je de game gratis downloaden.

Skiester Shiffrin pakt World Cup-record Vonn en nadert record Stenmark met 84e zege

De beste reuzenslalomskiesters van de wereld kwamen de afgelopen dagen in actie in het Italiaanse Kronplatz. In het Pustertal stonden twee World Cup-wedstrijden gepland: de eerste werd er al gehouden, de tweede verving de naar een slalom omgezette wedstrijd in Spindleruv Mlyn.

Dinsdag
In de eerste run was de Amerikaanse Mikaela Shiffrin weer eens de beste, dit keer ging ze 0,13 seconden sneller naar beneden dan de Zwitserse Lara Gut-Behrami. Federica Brignone uit Italië volgde op 0,27 seconden en verder bleven alleen de Canadese Valerie Grenier (+0,76) en de Amerikaanse Paula Moltzan (+0,84) nog binnen een seconde van Shiffrin.

Moltzan begon prima in de tweede run, maar gleed vervolgens onderuit en finishte niet. Grenier leverde vijf plekken in, waardoor de Slowaakse Petra Vlhova, zesde na één run, met nog drie dames te gaan bovenaan stond. Brignone nam met 0,22 seconden de leiding over, waarna Gut-Behrami er met een heerlijke run nog 0,98 seconden onderdoor dook. Shiffrin mocht het afmaken en dat deed ze: met 0,45 seconden pakte ze haar 83e World Cup-zege, waarmee ze het vrouwenrecord van landgenote Lindsey Vonn definitief over wist te nemen.

Woensdag
Shiffrin was ook een dag later weer de beste in de eerste run, dit keer mer een groter verschil de Zweedse Sara Hector volgde op 0,51 seconden. Voor eigen publiek noteerde Marta Bassino op 0,65 seconden de derde tijd, voor de Noorse Ragnhild Mowinckel (+0,72) en Brignone, die op 0,90 de laatste was die nog binnen één seconde van Shiffrin bleef.

In de tweede run zakte Brignone met 0,66 seconden achterstand vier plekken weg, Vlhova was van plek tien gestegen en had nog altijd de leiding in handen. Mowinckel pakte met 0,55 seconden de leiding over, waarna Bassino uitstekend onderweg was...tot ze een foutje maakte en door in plaats van langs een poort ging. Hector kwam met 0,37 seconden achter Mowinckel terecht, waarna het wederom aan Shiffrin was. Die liet er geen gras over groeien en won met 0,82 seconden verschil, voor Mowinckel en Hector. Het was de 84e zege voor Shiffrin, die er nog twee nodig heeft om de Zweedse recordhouder Ingemar Stenmark te evenaren.

FOK! Wat een weer: code oranje en geel

winterbanner

Goede morgen!

We beginnen de dag met in het zuidoosten code oranje. Dit geldt voor de provincies Gelderland, Noord-Barabant en Limburg tot 8 uur. Daarna geldt nog code geel tot 10 uur. In Overijssel en Drenthe geldt al code geel. Als ik naar buiten kijk zie ik een grote spiegel, dus voor mijn locatie is code oranje dan ook wel terecht.

In het oostelijke deel valt nog winterse neerslag wat dus kan aanvriezen gezien de temperatuur onder het vriespunt zit. Aan de kust is het een stuk warmer met 5-6 graden. Elders in het land is het bewolkt maar droog. Het wordt tussen de 1 graad in het zuiden tot 7 in het noordwesten. Vanavond blijft het droog bij een matige wind uit het zuidwesten, aan de kust krachtig.

Morgen een rustige, droge dag met zon. Daarna wordt het warmer met 8 tot 10 graden en een grotere neerslagkans. Ik zeg: tot morgen maar weer!

Code oranje in het zuidoosten, geel in oosten en elders groen (Foto: KNMI)
Code oranje in het zuidoosten, geel in oosten en elders groen (Foto: KNMI) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Uitslag Feyenoord - NEC

Koploper Feyenoord heeft vanavond geen fout gemaakt in de Eredivisie. NEC werd eenvoudig met 2-0 verslagen.

NEC liep voornamelijk achteruit en dat ging al snel mis, binnen tien minuten kwam Feyenoord op voorsprong toen Dilrosun scoorde uit een voorzet van Pedersen. Vlak voor rust werd de wedstrijd definitief beslist toen Márquez de doorgebroken Gimenez neerhaalde in het strafschopgebied. Na beoordeling van de VAR moest Márquez er met rood vanaf en Kökcü benutte de penalty.

In de tweede helft was NEC vooral bezig een grotere nederlaag te voorkomen. Het kreeg daarbij hulp van Feyenoord wat ook niet veel energie meer wilde verspillen. gescoord werd er dan ook niet meer.

Feyenoord

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 9' Dilrosun
 45+3' Kökçü(pen)
   
 
 Gele kaart: Wieffer, (Feyenoord), Proper, aldursson, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: , Márquez (45 2) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen
Geertruida (Kasanwirjo/70)
Hancko
Hartman
Wieffer (Q.Timber/61)
Szymanski
Kökçü
Dilrosun (Wålemark/70)
Gimenez (Danilo/70)
Paixão (Idrissi/38)
  Cillessen
v.Rooij
Márquez
Sandler (Verdonk/54)
El Karouani
Schöne (Baldursson/70)
Duelund
Proper
Tavsan (Marques/76)
Dimata (Lartey Sanniez/ 54)
Cissoko (Kramer/46)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.