FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 november 2022

Random Pics van de Dag #786

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Smith wint eindelijk major met Grand Slam of Darts

Al acht keer eerder stond Michael Smith in de finale van een major maar bij negende mocht hij eindelijk de beker mee naar huis nemen. De Engelsman won vanavond de Grand Slam of Darts door in de finale Nathan Aspinall met 16-5 te verslaan.

Al vroeg in de wedstrijd liep Smith en het verschil werd verder in de wedstrijd alleen maar groter. De laatste acht legs won hij zelfs allemaal.  Na zijn benutte matchdart liet hij zich van vreugde vallen op het podium. Daarbij haalde de 32-jarige Smith zijn elleboog open. "Ik heb goed gespeeld dit toernooi, maar mijn dubbels wilden niet altijd vallen. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen", aldus Smith na afloop tegenover Viaplay.

In de halve finale rekende Smith ook al af met Raymond van Barneveld. De Hagenees keek bij de eerste break al tegen een 0-5 achterstand aan. Daarna ging Smith echter dubbels missen langzaam maar zeker kroop Van Barneveld dichterbij tot het uiteindelijk 10-10 werd. Na een cruciale break op 13-12 liep Smith uit naar een 16-12 overwinning.

Black Friday deals en show and tell

Het is de zondag voor Black Friday, maar in Nederland is het het hele jaar Black Friday, lijkt het wel. Vandaag in de aanbieding bij BOL.COM de volgende meuk. Leuk voor als je toch al iets nodig hebt.

Vergeet niet je aankoop te melden. En heb je zelf ergens een superdeal gezien voor een product, linken en tonen mag vandaag

Een van de beste deals in mijn ogen is de Google Chromecast met Google TV. Een chromecast waarop android apps draaien, en met afstandsbediening. Zo maak je elke tv 'smart', ben je af van de trage interface van je eigen tv als die smart is en hoef je je geen zorgen te maken over het verdwijnen van apps van je televisie. Inpluggen in de hdmi poort van je tv, stekker erin en klaar.

De HD versie, die content tot 1080p afspeelt, koop je nu voor 3 tientjes. Wil je ook 4K afspelen? Dan ben je 2 tientjes meer kwijt.

Hier een uitgebreide review van Linus Tech Tips:

Maar goed, niet iedereen zit te wachten op een streamingdevice natuurlijk (of je hebt er al een), dus wat is er vandaag nog meer?

Nou, er is nogal dikke korting op gezichtsverzorging en parfums. Zoek je nog iets voor jezelf of heb je nog een cadeautje nodig voor onder de boom of in de zak van Sinterklaas, kijk dan eens hier. Misschien vind je iets, misschien ook niet. Kijken kan sowieso geen kwaad

Voor ALLE deals van Bol.com kijk je hier.

Meer Black Friday? Kijk eens in ons feestdagenforum in het Black Friday topic.

Disclaimer:
Linkjes naar webshops en producten kunnen affilliate linkjes bevatten. Bezoek je een site via een linkje op onze pagina's en koop je iets dan kan het zijn dat wij een bescheiden percentage van je aanschaf ontvangen. Dit kost jou niets extra.

Schouten in baanrecord naar World Cup-zege, Nuis en Krol geklopt door Howe

In Heerenveen is zondag de tweede World Cup langebaanschaatsen van het seizoen alweer afgerond. Op de derde en laatste dag van het weekeinde in Thialf stonden er weer drie individuele afstanden op het programma, gevolgd door de teamsprint bij de mannen.

1500m mannen
Kjeld Nuis opende het bal met een ijzersterke rit: 1:43,64 minuten, waar eeuwige concurrent Thomas Krol met 1:43,83 in de rit erna nét op tekort kwam. De twee hielden lang stand, ook na het optreden van het Amerikaanse supertalent Jordan Stolz, maar in de voorlaatste rit gingen de tijden er toch aan: de Canadees Connor Howe opende erg rap en hield vol voor 1:43,38 minuten en de winst. Nuis en Krol completeerden het podium wel, Patrick Roest opende te traag en moest genoegen nemen met plek zes (1:44,11). Wesly Dijs werd dertiende in 1:45,20 minuten, voor de 1:45,38 van Louis Hollaar.

500m vrouwen
Kim Min-sun was in Stavanger al snel en in Thialf deed de Zuid-Koreaanse er nog een flinke schep bovenop: met 37,21 seconden benaderde ze Angelina Golikova's baanrecord en pakte ze ruimschoots de winst. Vanessa Herzog uit Oostenrijk werd in 37,48 seconden tweede, voor de 37,51 van Jutta Leerdam. Met een PR van 37,55 werd Marrit Fledderus vijfde, voor Femke Kok's 37,66 seconden, terwijl Dione Voskamp (9e in 37,89) en Michelle de Jong (11e in 37,92) er iets verder achter zaten.

3000m vrouwen
In de vijfde rit jutten Joy Beune en Ivanie Blondin elkaar op naar een tijd onder de vier minuten, waarbij Beune met 3:58,72 de snelste was. Irene Schouten kwam daarna in actie en wilde revanche nemen voor haar nederlaag van vorige week, met succes: een ijzersterk slotstuk hielp Schouten naar de winst in een dijk van een baanrecord van 3:54,04 minuten. De Canadese Isabelle Weidemann ging in dezelfde rit naar 3:57,70 en plek twee, met 3:58,31 pakte de Noorse Ragne Wiklund plek drie. Beune werd vierde, Marijke Groenewoud zesde (3;59,90) en Antoinette Rijpma - De Jong achtste (4:00,24).

Teamsprint mannen
Met Merijn Scheperkamp, Joep Wennemars en Hein Otterspeer had Nederland een team in goede vorm en dat leverde een uitstekende prestatie op: tweede in 1:19,82 minuten. Met 1:19,55 was alleen China met Lian Ziwen, Yang Tao en Ning Zhongyan sneller. De Amerikanen pakten met Jordan Stolz, Cooper McLeod en Austin Kleba de derde plek in 1:19,90 minuten, één honderdste voor Noorwegen.

Bautista sluit World Superbikes-seizoen in stijl af op Phillip Island

Op het altijd fraaie Australische Phillip Island is dit weekeinde het seizoen in het World Superbikes-kampioenschap afgesloten. Het was wegens COVID-perikelen de eerste keer sinds maart 2020 dat men op het klassieke circuit reed en het wisselvallige weer zorgde voor flink wat chaos en spektakel.

Race één
Kersvers wereldkampioen Alvaro Bautista begon op zijn Ducati vanaf poleposition, voor de Kawasaki's van Jonathan Rea en Alex Lowes en gevolgd door de Yamaha's van Toprak Razgatlioglu, Andrea Locatelli en Garrett Gerloff - Michael van der Mark zette zijn BMW op de vijftiende plek op de grid neer op het natte Australische asfalt.

Bautista kwam de openingsronde als beste door, Razgatlioglu had Rea en Lowes te grazen genomen en Locatelli volgde op plek vijf, voor de van plek veertien gekomen Axel Bassani. Al vrij snel had Bautista het echter wat lastig: Rea ging er voorbij en ook Razgatlioglu kwam langs de Ducati van de Spanjaard, even later gevolgd door Lowes.

Razgatlioglu pakte plek één snel van Rea over, maar de Noord-Ier sloeg terug en ook Lowes schoof door. In het achterveld had Hafizh Syahrin ondertussen de overstap naar slicks gemaakt, dus de ogen waren op de Maleisiër gericht, terwijl Lowes plek één over had genomen van Rea. Richting de helft van de race werd het spannend: Rea én Razgatlioglu kwamen slicks halen, Lowes en Bautista bleven nog buiten.

Bautista kwam een ronde later ook binnen en kwam ruim achter Rea en Razgatlioglu de baan weer op, waarna Lowes met elf ronden te gaan toch ook maar binnen kwam - hij kwam achter Bautista terecht. Scott Redding, Kyle Smith en Oliver Konig waren nog over op de regenbanden, maar Rea reed inmiddels dik acht seconden per rondje sneller dan leider Redding.

Ook Redding kwam noodgedwongen binnen, waardoor Smith de leiding even in handen had, wat uiteraard een kansloze exercitie was geworden. Rea had al snel de leiding weer terug, ruim voor Razgatlioglu, die dan weer ruim voor de vechtende Lowes, Bautista en Locatelli reed - Smith was inmiddels al voorbij gereden door de gehele top-5 en zakte steeds sneller weg.

Voor Rea kwam de overwinning niet meer in gevaar, waarmee hij een einde maakte aan een reeks van 24 races zonder zege, de langste reeks in zijn extreem succesvolle tijd bij Kawasaki. Razgatlioglu werd tweede, Lowes completeerde het podium, voor Locatelli en Bautista. Van der Mark reed redelijk mee, maar ging kort voor het einde onderuit.

Superpolerace
Na een flinke regenbui was het circuit weer goed nat, maar de bandenkeuzes waren flink verschillend en met dezelfde startopstelling als in race één konden we van start. Razgatlioglu pakte de leiding, voor Lowes, Locatelli en de zeer sterk gestartte Van der Mark. De Nederlander kwam echter al snel naar binnen: hij was vertrokken op de intermediates en dat ging niet goed samen met de BMW.

Voorin namen de Kawasaki's het heft in handen, met Razgatlioglu die ook in die strijd zat. Lowes haakte daar snel af, Rea en Razgatlioglu streden om de winst. Bautista was in ronde één heel ver weggezakt op twee slicks, maar al snel was de baan daar droog genoeg voor en in no-time reed hij naar voren, waarna de wereldkampioen met dik één ronde te gaan de leiding pakte. Bautista pakte de winst, voor Razgatlioglu en Rea en met Lowes, Locatelli en Redding ook in de top-6.

Race twee
De laatste race van het jaar begon met de uitslag van de superpolerace als startopstelling: Bautista, Razgatlioglu en Rea op rij één, voor Lowes, Locatelli en Redding. Bautista kende een goede start, maar Rea kwam als leider door na één ronde, voor de zeer sterk gestartte Redding, Bautista, Razgatlioglu, Locatelli en Lowes.

Lowes kwam op gang en reed zich snel naar de derde plek, maar Bautista vond het tempo ook en kwam er weer langs, terwijl Redding in no-time terug naar de zesde plek viel. Rea werd aangevallen en gepasseerd door Bautista, terwijl Razgatlioglu aan kwam sluiten, met Lowes in zijn kielzog. Die haakte net als Razgatlioglu wel weer af, waardoor Bautista en Rea om de winst streden.

Met vijf ronden te gaan was het seizoen in één keer voorbij: de rode vlag werd gezwaaid met Bautista op kop, voor Lowes en Razgatlioglu. Xavi Fores en de afscheid nemende Eugene Laverty waren gecrasht, waarbij Laverty een bekkenblessure opliep - zijn carrière eindigde zo niet met een feestje, maar in het ziekenhuis van Melbourne.

Code geel in noordoosten van het land wegens gladheid door sneeuw

In het noordoosten van het land komt plaatselijk gladheid voor  vanwege sneeuwval.

Lokaal kan 1-3 cm sneeuw blijven liggen.
 
Het betreft de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en het noorden van Gelderland.
 
Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van gladde wegen en sneeuwval.
 
Ook kan tijdens sneeuwval het zicht teruglopen.

Skiester Shiffrin wint wederom in Finse noorden, 30e podium zonder zege Holdener

In het Finse Levi hebben 's werelds beste slalomskiesters zondag de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen afgewerkt. Net als zaterdag stond er in het hoge Finse noorden een slalom op het programma en dat werd een spannende wedstrijd.

Mikaela Shiffrin, winnares op zaterdag, begon de zondag met de snelste tijd in de eerste run. De Duitse Lena Dürr, die zaterdag de leiding had na run één, gaf dit keer 0,07 seconden toe en werd gevolgd door de Slowaakse Petra Vlhova (+0,10) en Wendy Holdener uit Zwitserland (+0,21). Ook de verrassend sterke Noorse Thea Louise Stjernesund (+0,35) en Sara Hector uit Zweden (+0,42) zaten er nog goed bij, terwijl het Kroatische toptalent Zrinka Ljutic de rest aanvoerde op 0,73 seconden van Shiffrin.

Ljutic had het in de tweede run wat lastiger en leverde één plekje in, waardoor ze achter landgenote Leona Popovic kwam te staan. Hector pakte met 0,20 seconden de leiding, Stjernesund verloor vijf plekken. Holdener maakte grote indruk en nam met 1,14 seconden plek één in handen, waar Vlhova (+0,40) ook niet aan kwam. Dürr zakte op 0,69 seconden twee plekken, met alleen Shiffrin nog te gaan. De Amerikaanse pakte er juist nog een paar honderdsten bij en won met 0,28 seconden voorsprong, waardoor ze Holdener wederom van haar eerste slalomzege hield - het was al de 30e podiumplek voor de Zwitserse. Vlhova pakte de derde plek.

Happy Birthday Joe Biden (80), zit een tweede termijn er nog in?

De Amerikaanse president Biden viert vandaag zijn 80ste verjaardag. Het is nog onduidelijk of hij zich in 2024 kandidaat stelt voor een tweede termijn. Zelf is hij optimistisch, maar veel aanhangers van de Democraten willen een jongere kandidaat.

Kort voor de midterms kreeg Biden op de CBS TV-zender de vraag wat hij antwoordt aan mensen die hem te oud vinden: "Kijk naar mij. Dat is alles wat ik denk: kijk naar mij. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel energie je hebt. Of je het werk net zo goed doet als iemand van een jongere leeftijd het zou doen."

Het publiek is echter sceptisch. Politicoloog en opiniepeiler Christopher Borick vraagt zich af wat Biden denkt nu Donald Trump zich opnieuw kandidaat heeft gesteld. Zal Joe Biden ook weer meedoen in 2024?

"Ik heb het gevoel dat ze uiteindelijk geen van beiden een grote kans zullen maken", zegt Borick. "Beiden zijn rond de 80 jaar oud, Trump 76. En het Amerikaanse publiek in beide politieke kampen is sceptisch en ziet eigenlijk liever wat jongere kandidaten."

In een onderzoek van televisiezender CNN op de dag van de tussentijdse verkiezingen zei 67 procent van alle kiezers Biden niet meer als kandidaat te willen. Een van de studenten van Borick, Alex Wagner, heeft zojuist campagne gevoerd voor de Democraten. Hij zegt over Biden: "Hij is te oud. Ik heb in 2020 op hem gestemd, vooral om Trump te voorkomen. Hij had goede momenten. Maar nu zou ik graag iemand jonger willen zien."

Een geval van leeftijdsdiscriminatie? Stuart Olshansky, leeftijdsonderzoeker aan de Universiteit van Illinois, zegt dat er een einde moet komen aan deze vorm van leeftijdsdiscriminatie. Vanuit wetenschappelijk oogpunt behoort Biden tot de groep van 'superagers': "Deze mensen zijn best bijzonder, leiden een heel gezond, actief, productief leven, vaak tot ver in de 90."

Aan het einde van het CBS-interview, toen hem werd gevraagd hoe hij zich voelde, zei Biden zelf lachend: "Gefocust."

Vanthourenhout klopt Pidcock in heerlijk moddergevecht Overijse

Michael Vanthourenhout heeft in Overijse zijn eerste Wereldbeker-zege van het seizoen gepakt. De Europese kampioen was in zesde wereldbekerwedstrijd van het seizoen net te sterk voor wereldkampioen Tom Pidcock. Lars van der Haar maakte podium compleet in België.

Dit weekend maakte Tom Pidcock zijn rentree in het veld. Zaterdag deed de wereldkampioen niet mee voor de overwinning in Merksplas en zondag leek het ook moeilijk te worden voor de Engelsman. Pidcock had vlak na de start schakelproblemen dook als allerlaatste het veld in. Toch zou Pidcock meedoen voor de zege in Overijse.

In anderhalve ronde haalde Pidcock iedereen bij op het modderige parcours en in de derde ronde trok de wereldkampioen in de aanval. Alleen Europees kampioen Michael Vanthourenhout kon volgen en kregen we een prachtig duel tussen de twee. Pidcock leek in de voorlaatste ronde in zijn voordeel te beslissen. Op een klim trok hij stevig door en leek de Belg te lossen, maar even later kwam Pidcock ten val op de natte kasseien. Hij moest Vanthourenhout voorbij laten gaan en zou met tien seconden terug herbeginnen.

Bij het ingaan van de slotronde had Vanthourenhout nog steeds de voorsprong van tien seconden en in de slotronde kwam Pidcock wel wat dichter, maar helemaal aansluiten zou de Engelsman niet meer, waardoor Vanthourenhout zijn eerste wereldbeker van het seizoen pakte. Lars van der Haar werd in de achtergrond derde op ruim een halve minuut van de winnaar.

Results powered by FirstCycling.com

Gastland Qatar kansloos onderuit tegen Ecuador op WK voetbal

Ecuador heeft zondag de openingswedstrijd van het WK voetbal tegen gastland Qatar met 0-2 gewonnen. Enner Valencia zorgde met twee goals voor het verschil.

Na drie minuten leek Qatar al tegen een achterstand aan te kijken. Enner Valencia leek zijn land op voorsprong te zetten, maar na het ingrijpen van VAR werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Qatar kon even opgelucht zijn, maar daarna keken het organiserende land alsnog tegen een 0-1 achterstand aan. Ecuador kreeg een strafschop en die wist Valencia binnen te schieten. Na een half uur spelen werd het ook nog 0-2 voor het Zuid-Amerikaanse land nadat Valencia voor de tweede zorgde, ditmaal met het hoofd.

In de tweede helft kwam Ecuador niet meer in de problemen, terwijl het zelf niet aanzette en bleef het bij de openingswedstrijd 0-2. Door de zege gaat Ecuador logischerwijs ook aan de leiding in poule A. Groepsgenoten Nederland en Senegal spelen maandag om 17.00 uur hun eerste wedstrijd van het WK.

Pieterse domineert in Overijse en pakt haar eerste wereldbekercross

Puck Pieterse heeft voor het eerst in haar carriere een wereldbeker gewonnen bij de profs. Direct vanuit de start reed de 20-jarige Nederlandse weg bij de concurrentie in het Belgische Overijse en op het modderige parcours won ze met één minuut voorsprong leeftijds- en landgenote Fem van Empel.

Puck Pieterse nam direct de kop en zou die ook niet meer afstaan. Na een paar bochten had de Europese- en wereldkampioene al een mooie voorsprong en nam al snel een halve minuut voorsprong op Fem van Empel, de eerste achtervolgster.

Pieterse zou haar voorsprong alleen maar verder uitbreiden en na ruim vijftig minuten door de modder te rijden won ze met één minuut voorsprong op Van Empel, die daarmee wel haar leiding in het algemeen klassement verstevigde. Shirin van Anrooij, die vorige week de wereldbekercross van de Beekse Bergen won, maakte het podium vol in België.

Results powered by FirstCycling.com

Moet Matthijs van Nieuwkerk worden gecanceld?

Matthijs van Nieuwkerk ligt onder vuur nadat ex-werknemers van het programma DWDD een boekje hebben opengedaan  in de Volkskrant. Er zou door het geschreeuw en getier van de populaire presentator een ongezonde werksfeer zijn ontstaan, waardoor tientallen werknemers ziek uitvielen. Er wordt door Bekend Nederland uiteenlopend op het nieuws gereageerd van verbaasd tot verbolgen. Feit is dat een aantal opnames met hem zijn afgelast.

Heeft Matthijs van Nieuwkerk het achter de schermen te bont gemaakt, waardoor hij nu van de buis moet?

Cancel! (Foto:Pixabay)
Cancel! (Foto:Pixabay)

Turkse luchtmacht voert aanvallen uit op Koerdische milities in Syrië en Irak

Turkije lanceerde luchtaanvallen in het noorden van Syrië en trof Koerdische posten en posities van het Syrische leger, zei een oorlogswaarnemer.

Het Turkse ministerie van Defensie zei dat het Syrische YPG- en PKK-bases had beschoten omdat deze door terroristen worden gebruikt om aanvallen op Turkije uit te voeren. Het doel is om de zuidelijke deel van de grens veilig te stellen.

De Turkse regering geeft Koerdische groeperingen de schuld van de bomaanslag die een week geleden zes mensen doodde en velen verwondde in Istanbul. YPG en PKK ontkennen betrokkenheid bij de aanval.

Volgens Syrisch-Koerdische strijders werd tijdens de Turkse aanvallen onder meer de stad Kobane beschoten. Ook werden posten in de provincies Aleppo en Hassake aangevallen. Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten van de oppositie maakte bekend dat ook posities van het Syrische leger zijn geraakt. Onder de minstens twaalf doden bevonden zich Syrische soldaten.

F1: Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de laatste Grand Prix van het Formule 1-seizoen 2022 op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde in de Grand Prix van Abu Dhabi voor de vijftiende keer dit jaar en scherpte daarmee zijn zegerecord aan. Charles Leclerc en Sergio Perez eindigden als tweede en derde en eindigden ook op deze plaatsen in het kampioenschap. Ze trakteerden het publiek na afloop nog op donuts, net als de stoppende Sebastian Vettel die als tiende eindigde.

Verstappen startte op Yas Marina Circuit vanaf poleposition en was goed weg, gevolgd door Perez die de tweede positie behield, voor Charles Leclerc. Daarachter wist Hamilton de vierde plek van Carlos Sainz af te pakken, maar de Spanjaard probeerde de Brit terug te pakken. Hamilton vloog over de kerbstones, maar bleef voor de Ferrari. Het leverde nog wel een onderzoek op vanwege het verlaten van de baan en hierbij een voordeel behalen. Hamilton moest om een straf te ontlopen Sainz voorbij laten.

In de beginfase hielp Verstappen zijn teamgenoot Perez om weg te rijden bedroeg, waardoor het gat al snel enkele seconden bedroeg. Daarachter passeerde Hamilton snel Sainz, waarna George Russell de aanval poogde te openen bij de Spanjaard. Sainz wist echter Hamilton weer te passeren voor plek vier, terwijl Esteban Ocon en Sebastian Vettel streden om plek acht. Hamilton leek een probleem te hebben, want Russell haalde zijn Mercedes-teamgenoot na negen ronden in voor de vijfde plaats.

Vooraan was het Perez die na vijftien ronden als eerste naar binnen ging, gevolgd door Russell en Norris. Dit gaf Leclerc de tweede plek achter Verstappen die inmiddels een flink gat had geslagen. Perez kwam achter Vettel naar buiten en zat ruim een ronde klem achter de Duitser wat zijn aspiraties voor de tweede plek in het kampioenschap geen goed deed.

Verstappen stopte na twintig ronden voor de eerste maal en kwam net voor Perez naar buiten op plek twee. De Nederlander gaf de Mexicaan zo wel DRS. Leclerc kwam een ronde later binnen en wist Sainz net voor te blijven voor plek drie. De Monegask probeerde het gat met Perez te dichten, maar Verstappen probeerde zijn teamgenoot mee te trekken door er niet te ver voor te blijven.

Perez maakte na 33 ronden zijn tweede stop waarbij de Mexicaan terug kwam op plek zes, achter de Ferrari's en Mercedessen. De race verliep gemoedelijk, maar niet voor Nicholas Latifi die in de rondte getikt werd door Mick Schumacher, waardoor Latifi de pits op moest zoeken met een lekke band.

Verstappen en Leclerc probeerden via een eenstopper de finish te halen met daarachter Perez die met nog tien ronden te gaan tien seconden dicht moest rijden op Leclerc. De Mexicaan gaf alles wat hij had, maar kwam tekort om Leclerc de tweede plaats in het kampioenschap af te nemen. Hamilton moest nog zijn Mercedes aan de kant zetten met hydraulische problemen.

Na 58 ronden werd Verstappen voor de vijftiende maal dit jaar als winnaar afgevlagd, voor Leclerc die tweede werd in het kampioenschap, voor Perez die als derde eindigde. Sainz pakte plaats vier, voor Russell, Lando Norris, Ocon, Lance Stroll, Daniel Ricciardo en Vettel die zijn Formule 1-loopbaan met een punt afsloot. Ook voor Ricciardo, Schumacher en Latifi is hun F1-carrière voorlopig voorbij.

Vijf doden bij schietpartij in gay-nachtclub in Colorado Springs

Bij een schietpartij in LGBTQ-nachtclub 'Club Q' in de Amerikaanse stad Colorado Springs zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen en achttien gewond.

Volgens de politie zit  een verdachte vast. De gewonden zijn naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht. Het onderzoek naar het motief voor de schietpartij wordt voortgezet.

Door de snelle reactie van enkele bezoekers kon de aanvaller overweldigd worden en de schietpartij worden gestopt. 

De zaak doet denken aan de aanslag op een homobar in Orlando, Florida in 2016. Destijds schoot een militante islamitische aanvaller 49 mensen dood en verwondde er meer dan 50.

'Ieder door wolf gedood schaap te voorkomen met een geschikt hek'

Het is noodzakelijk om loslopend vee te beschermen tegen wolvenaanvallen door het plaatsen van een goede wolfwerende omheining. Dat is de mening van de Elburgse ecoloog Rick van Malssen. Toch ziet hij dat veehouders amper preventieve maatregelen nemen. “Zonde, want ieder dood schaap is te voorkomen." Lees verder bij OmroepGelderland.

De wirwar aan regels en papieren rompslomp is volgens Van Malssen een van de redenen dat veehouders niet bij de provincie aankloppen voor de beschikbaar gestelde subsidie. Er wordt hierdoor nauwelijks gebruik gemaakt van deze subsidie.

Gelderland heeft een aantal gebieden aangewezen waar de wolf zou kunnen toeslaan. Daar kan men subsidie aanvragen voor wolfwerende omheining, maar buiten die gebieden niet. Maar de wolf zal zich niet aan deze 'grenzen' storen, en overal op zoek gaan naar voedsel.

Op diverse plaatsen zijn vrijwilligers al wolfwerende hekken aan het plaatsen. 

Kijk mee naar de Zevenheuvelenloop

De Zevenheuvelenloop is de afgelopen 35 jaar ontwikkeld van een ‘loopje’ met 500 man tot een evenement waar bijna 40.000 mensen zich voor inschrijven. Hiermee is het de grootste 15 km wedstrijd ter wereld geworden. 

Het parcours staat niet alleen bekend als het mooiste van Nederland, maar ook het snelste ter wereld. Start en finish liggen op de Groesbeekseweg ter hoogte van de Sumatrastraat. Vandaar gaat het verder over de Nijmeegse Baan, Derdebaan, Zevenheuvelenweg, Meerwijkselaan, Postweg, Molenbosweg, Oude Kleefsebaan, Kwakkenbergweg, Postweg, Gelderselaan en Groesbeekseweg. De eerste 5 kilometers zijn verraderlijk door het vals plat. Het middenstuk kent pittige heuvels en voert over de Zevenheuvelenweg, de laatste vier kilometers gaan vals plat naar beneden.

Magneetvisser vist opnieuw granaten uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John heeft opnieuw een explosieve lading uit de Amsterdamse grachten gevist. Vanmorgen gooide hij zijn magneet in het Westelijke Marktkanaal bij de Jan van Galenstraat en haalde binnen een paar minuten twee handgranaten boven water. Zo meldt AT5

Al bij de eerste gooi die John vanmorgen deed, had hij beet: "Ik had meteen de hendel van een granaat aan m'n magneet. 'Foute boel', dacht ik gelijk. Toen ben ik nog een keer gaan gooien en haalde ik een handgranaat naar boven", vertelt hij. 

Een paar worpen later haalt John een handgranaat naar boven met de ontsteking er nog in. "Ik heb meteen de politie gebeld. Die waren hier redelijk snel. Later kwam de EOD en die hebben de handgranaten meegenomen."

Met vondsten als deze is magneetvisser John Vleers inmiddels een bekende geworden bij de politie. Vorig jaar viste hij met zijn magneet tientallen wapens op. "Met de 50 wapens die ik heb gevonden, zijn er 18 misdaden opgelost", vertelde hij destijds trots.

'Noppert eerste doelman van Oranje op WK'

Andries Noppert wordt de eerste doelman van Oranje. Dat melden AD en VI vandaag op basis van geluiden uit het Oranje-kamp. De doelman van sc Heerenveen zal in dat geval morgen zijn debuut voor het Nederlands Elftal maken tegen Senegal op het WK.

Noppert werd enigzins verrassend opgeroepen voor het WK voetbal, dat vandaag van start gaat. Maandag staat de wedstrijd van het Nederlands elftal op het programma tegen Senegal en de Friese doelman lijkt daar zijn debuut te maken voor Oranje.

Justin Bijlow en Remko Pasveer lijken vooralsnog genoegen moeten nemen met een plaats op de bank.

Iwasa wint prima laatste F2-race van 2022, Nederlands MP pakt ook teamkampioenschap

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is zondag het seizoen in de Formule 2 afgesloten. De hoofdrace in het Midden-Oosten zorgde voor flink wat drama en mooi racen én voor een goede partij Nederlands succes.

Het team van DAMS nam de eerste startrij in beslag, met Red Bull-junior Ayumu Iwasa op poleposition en Roy Nissany naast hem. Theo Pourchaire volgde, samen met kampioen Felipe Drugovich en voor Jack Doohan, Logan Sargeant, Dennis Hauger, Amaury Cordeel, Liam Lawson en Richard Verschoor.

Iwasa en Nissany duelleerden even om de leiding, maar bleven in positie, terwijl Drugovich en Hauger opschoven naar de derde en vierde plek, voor Pourchaire, Lawson en Sargeant - Doohan zakte op de mediumbanden terug van de vijfde naar de tiende positie.

Na de eerste ronden wist Drugovich langs Nissany te gaan, terwijl Pourchaire Hauger passeerde. De Noor ging net als Lawson na acht ronden naar binnen voor nieuwe mediumbanden en ondertussen ging Pourchaire ook langs Nissany naar de derde plek, alvorens zelf net als leider Iwasa zijn stop te maken.

Drugovich kwam kort daarna ook binnen en kwam achter Iwasa en vóór Lawson terecht, die op zijn beurt voor Hauger en Pourchaire reed. Na een paar ronden op de mediumbanden ging Pourchaire langs Hauger en na 26 van de 33 ronden kwam de belangrijkste stop: Doohan kwam vanaf de leiding binnen voor zachte banden.

Doohan kwam voor Hauger op plek vijf de baan weer op en kon zo op zijn veel betere banden gaan knokken voor de winst, maar dat duurde nog niet één bocht: zijn linkervoorwiel zat niet goed vast en liep er af, dus zijn race was voorbij. Iwasa had zo gewoon de leiding, voor Drugovich, Lawson, Pourchaire en Hauger.

Voor Pourchaire kwam het seizoen ook op een tragische manier tot een einde: uit het niks gaf zijn auto de geest, waardoor het Nederlandse MP Motorsport ook nagenoeg zeker was van de teamtitel. MP-coureur Drugovich deed in de voorlaatste ronde een poging bij Iwasa, maar de stilgevallen Ollie Caldwell zorgde voor een virtual safety car.

Drugovich deed in de laatste ronde nog een allerlaatste poging buitenom bij Iwasa, maar de Japanner verdedigde met hand en tand én met succes. Iwasa pakte zo de laatste zege van het jaar, voor Drugovich en Lawson. Verschoor finishte als zevende, MP Motorsport pakte na Drugovich' rijderstitel ook het teamkampioenschap.

Baanrenner Lavreysen wint en verliest in Champions League, Van Riessen sterk

In Berlijn is zaterdagavond de tweede wedstrijd in de Track Champions League verreden, een internationale baanwielercompetitie met op de sprint- en duuronderdelen veel van 's werelds beste renners.

Scratch vrouwen
Katie Archibald en Jennifer Valente gingen er al vroeg vandoor en pakten overtuigend een ronde voorsprong, waarna het de Schotse Archibald was die de overwinning pakte. De Amerikaanse Valente werd tweede, Chloe Moran uit Australië pakte uiteindelijk de derde plek - Nederlandse rensters waren er niet bij.

Keirin vrouwen
Met Laurine van Riessen, Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx stonden er drie Nederlandse vrouwen in de finale - alleen Steffie van der Peet haalde het niet. Winst zat er echter geen moment echt in: het drietal kwam tekort en met plek drie deed alleen Braspennincx het redelijk, voor Van Riessen en Van der Wouw. De Canadese Kelsey Mitchell won de finale, voor Martha Bayona uit Colombia.

Scratch mannen
Een groepje van vier wist een ronde voorsprong te pakken en van hen was de Brit Oliver Wood in de eindsprint de rapste, voor de Zwitser Claudio Imhof en Matteo Donega uit Italië - de Duitser Moritz Malcharek greep er naast. Roy Eefting werd vijfde, Matthijs Büchli zevende.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen werd zowaar wéér verslagen, net als vorige week op Mallorca: in de finale was opnieuw de Australiër Matthew Richardson de snelste. Jeffrey Hoogland werd ook dit keer in de eerste ronde al uitgeschakeld.

Afvalkoers vrouwen
Het was in de slotfase wat chaotisch rondom de Amerikaanse Lily Williams, die wel of niet in de race zat, maar uiteindelijk de derde plek toebedeeld kreeg. Haar landgenoote Valente eindigde als tweede, want Archibald was de sterkste in de sprint van de laatste overgebleven dames.

Afvalkoers mannen
Namens Nederland ging Roy Eefting er relatief vroeg uit, hij werd twaalfde, terwijl voormalig sprinter Matthijs Büchli een keurige zevende plek pakte. De jonge Canadese wereldkampioen op de scratch Dylan Bibic pakte de winst door in de eindsprint af te rekenen met de Brit William Perrett, terwijl met Mathias Guillemette ook een tweede Canadees op het podium stond.

Keirin mannen
Een getergde Lavreysen ging vroeg aan in de finale en voerde het tempo weer eens dusdanig hoog op dat helemaal niemand er nog overheen kon komen. Sprintwinnaar Richardson moest het hoofd buigen en werd tweede, voor de Duitser Stefan Bötticher en Esow, de enige sporter van internationaal formaat van de Indiase Andamanen en Nicobaren - Jeffrey Hoogland ging er ook nu in ronde één uit.

Sprint vrouwen
Van Riessen deed het erg goed en haalde de finale, maar daarin was de Française Mathilde Gros toch een maatje te groot. De andere Nederlandse dames, Van de Wouw, Braspennincx en Van der Peet, gingen er in de eerste ronde uit.

Klassementen
Lavreysen behoudt zijn leidende positie in het sprintklassement: met een eerste en tweede plek voor zowel hem als Richardson verandert er niks. Bij de vrouwen is Braspennicx de leiding kwijt en staat Bayona nu bovenaan, voor Mitchell en Gros. Guillemette voert het duurklassement bij de mannen aan doordat hij Mark Stewart passeert, Valente staat daar bij de vrouwen op één.

FOK! Wat een weer: de schaatsen uit het vet

herfstbanner

Goede morgen!

Op het uiterste zuidwesten, noorden en zuiden is de temperatuur boven de 0 gebleven. In het oosten is het op moment van schrijven - 7 tot -8, genoeg om te kunnen schaatsen in het toepasselijke Winterswijk. Elders is het -3 tot -6, behoorlijk koud dus. Langzaam aan vertrekt de koude lucht weer, in ieder geval overdag. 

Vanuit het zuiden krijgen we te maken met een regengebied wat in het noorden een winters karakter kan hebben, de zwak tot matige wind komt ook uit het zuiden. Dan de temperatuur, die ligt in Zeeland rond de 9 graden, in het noordoosten enkele graden boven de 0, daar blijft het vanmiddag nog droog.  Ook vanavond blijft het niet droog en komt de koelere lucht weer even terug, met name in het oosten en noordoosten. De wind draait naar oostelijke richtingen en wordt aan de kust vrij krachtig.

Na morgen is het weer even gedaan met de vrieskou en klimt de temperatuur naar 11 graden overdag en 5 tot 7 graden in de nacht. Maar meer daarover, in een volgend weerbericht.

Tot de volgende! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.