FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 november 2022

Uitslag PSV - AZ

PSV is zaterdag de koppositie in de Eredivisie kwijtgeraakt. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij verloor thuis met 0-1 van AZ.

Vangelis Pavlidis zorgde na achttien minuten voor het enige doelpunt van de wedstrijd. PSV was daarna meerdere malen gevaarlijk onder meer via Cody Gakpo en Érick Gutiérrez. Voor AZ was Tijjani Reijnders aan het eind van de eerste helft dicht bij de 0-2.

Na rust werd een doelpunt van Gakpo afgekeurd vanwege buitenspel en zorgde invaller Noni Madueke nog bijna voor de 1-1, maar zijn inzet eindigde op de paal, waardoor AZ de drie punten meeneemt naar Alkmaar.

Door de overwinning van AZ verliest PSV de koppositie. Zondag kan Feyenoord de winterkampioen worden van de eredivisie, dan moet de ploeg minstens gelijkspelen tegen Excelsior.

Uitslag FC Emmen - Ajax

Ajax heeft wederom puntverlies geleden in de Eredivisie. Tegen FC Emmen werd het na een 1-3 voorsprong uiteindelijk 3-3.

De openingsfase verliep al slecht voor de Amsterdammers. Na een onnodige overtreding van Wijndal zorgde Veldmate met een fraaie vrije trap voor de 1-0. Lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten want twee minuten later zorgde Taylor alweer voor de 1-1. Dat het vooral in de verdediging niet goed zit bij Ajax bleek al in de eerste helft want Emmen kreeg ook in de eerste helft al diverse kansen, waaronder een grote voor Araujo. Desondanks leek Ajax al voor rust de zege veilig te stellen na doelpunten van wederom Taylor en Bergwijn.

In de tweede helft bleef Emmen op jacht naar doelpunten en bij Ajax daalde het niveau nog verder. Nadat Zivkovic de aansluitingstreffer maakte rook het helemaal bloed. Namens Ajax trof Kudus nog wel de lat maar voor de rest was het vooral tegenhouden. Emmen kreeg loon naar werken toen Bouchouari een voorzet wou geven maar de bal pardoes in de goal belandde.

FC Emmen

3 - 3

AFC Ajax

 6' J.Veldmate
 58' Zivkovic
 84' Bouchouari
   8' Taylor
 21' Taylor
 25' Bergwijn
 
 Gele kaart: Assehnoun, Mendes, (FC Emmen), Grillitsch, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.309
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Bouchouari
Araujo
J.Veldmate
Burnet
Mendes
Bernadou
Diemers
Veendorp
Assehnoun (El Messaoudi/75
Vlak/89)
Zivkovic
  Pasveer
Rensch
J.Timber
Bassey (Blind/46)
Wijndal (Lucca/86)
Berghuis (Grillitsch/82)
Álvarez
Taylor (Klaassen/58)
Tadic
Brobbey (Kudus/46)
Bergwijn

F1: Russell verrast met winst in sprintrace Brazilië

George Russell heeft de sprintrace in Brazilië op zijn naam geschreven. De Britse Formule 1-coureur versloeg op Interlagos Carlos Sainz en Lewis Hamilton. Max Verstappen reed met een gehavende Red Bull naar plek vier, wat voor de hoofdrace de derde stek zal worden vanwege een gridstraf voor Sainz.

Kevin Magnussen startte vanaf poleposition en was goed weg op zijn zachte banden. Verstappen naast hem startte op mediums en moest hierdoor wat meters prijsgeven met Russell achter zich. De Brit opende al snel de aanval op Verstappen die zich breed maakte. Beiden liepen in op Magnussen. Verder naar achteren sloop Sainz naar plek vier met niet ver daarachter Hamilton.

Verstappen wist na twee ronden Magnussen in te halen op het rechte stuk van start/finish en zo een gaatje te slaan met de rest. Magnussen viel al snel ten prooi aan de rest van de snelle coureurs, maar kon zich halverwege de race handhaven op plek zes. De Deen had minder druk van achteren omdat de Alpine-coureurs elkaar raakten en beide bolides beschadigd raakten. Fernando Alonso moest met een kapotte voorvleugel de pits opzoeken en Ocon kampte met kapot bodywork waardoor hij minder snelheid in zijn auto had.

Vooraan vochten Verstappen en Russell een verbeten gevecht uit waarbij de Nederland zich ronde na ronde breed maakte. Russell kwam er na vijftien ronden toch voorbij en liep uit op de Red Bull, terwijl daarachter Sainz bezoek kreeg van Hamilton. Beiden liepen in op Verstappen die schade aan zijn auto leek te hebben. Sainz passeerde Verstappen waarbij de auto's elkaar raakten en de voorvleugel van de Red Bull beschadigd raakte. Dit gaf Hamilton de mogelijkheid om door te schuiven naar plek drie.

Na 24 ronden werd Russell als eerste afgevlagd voor Sainz en Hamilton. Verstappen eindigde op plek vier, voor Sergio Perez, Charles Leclerc, Lando Norris en polesitter Magnussen. Sebastian Vettel eindigde met de Aston Martin net buiten de punten, mede doordat hij buiten de baan was gedwongen door teamgenoot Lance Stroll die hiervoor tien seconden straf kreeg.

Ratten hebben gevoel voor ritme en bewegen op de maat van de muziek

Ratten hebben een aangeboren gevoel voor ritme. Dat blijkt uit een experiment aan de Universiteit van Tokyo. Tot nu toe werd het aangeboren vermogen om op het ritme van de muziek te bewegen als uitsluitend menselijke eigenschap beschouwd.

Vooral uitgesproken een tempo tussen 120 en 140 slagen per minuut is dat effectief bij mensen omdat het auditieve deel van het menselijk brein precies op dit tempo is afgestemd. Het onderzoek uit Japan laat nu zien dat wanneer ratten muziek horen, ze automatisch op de maat meegaan. En ook overduidelijk in een tempo, net als de mens, tussen 120 en 140 slagen per minuut.

Een ander resultaat van het experiment: deze snelheid is afhankelijk van de tijdconstante van de hersenen, oftewel de snelheid waarmee de hersenen op prikkels reageren. Omdat de tijdconstante bij alle dieren gelijk is, gaan de onderzoekers ervan uit dat veel andere diersoorten ook het vermogen zouden kunnen hebben om mee te bewegen op de maat van de muziek.

Uitslag FC Volendam - FC Utrecht

FC Utrecht heeft zaterdag de vierde competitiezege op rij geboekt. In de uitwedstrijd tegen FC Volendam won de ploeg van Henk Fräser met 0-4 en stijgen daarmee naar de zevende plaats.

Binnen het kwartier kwam FC Utrecht op voorsprong. Doelman Filip Stankovic wist nog redding te brengen op een inzet van Bas Dost, maar vanuit de rebound zorgde Taylor Booth voor de openingstreffer. Daarna bleef de stand lang staan, maar een kwartier voor het einde liep FC Utrecht alsnog ruim uit. Dost zorgde voor de 0-2 en later wisten ook nog Sander van de Streek en Can Bozdogan te scoren.

Voor FC Utrecht was het alweer zijn vierde zege op rij en daarmee sluit de ploeg van Henk Fräser de eerste seizoenshelft af met een voorlopige zevende plaats. Volendam blijft door de ruime nederlaag op de laatste plaats staan in de eredivisie met zes punten uit veertien wedstrijden.

Roest bezorgt Nederland eerste goud bij wereldbeker schaatsen

Patrick Roest heeft voor de eerste Nederlandse zege gezorgd bij de wereldbeker schaatsen in Stavanger. In Noorwegen was de 26-jarige Nederlander de snelste over de 5.000 meter.

Op de 5.000 meter pakte Patrick Roest de winst. In de laatste rit klokte hij een tijd van 6.20,56 en was daarmee een kleine seconde sneller dan de Italiaan Davide Ghiotto, die tot dan de snelste tijd had neergezet. Brons was voor de Beau Snellink. De jonge Nederlander moest vroeg in actie komen en reed naar 6.22,28 en dat zou hem het eerste podium opleveren op de 5.000 meter in een wereldbekerwedstrijd.

Op de 500 meter was er goud voor de Japanner Yuma Murakami, die daarmee voor de tweede keer in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd over 500 meter won. Met 34,70 was hij vijf hondstere sneller dan de Canadees Laurent Dubreuil. Kim Jun-ho pakte het brons.

Janno Botman was met een zesde plaats verrassend de snelste Nederlander in Stavanger. De debutant op de wereldbeker deed dat in 35,22. Merijn Scheperkamp en Dai Dai N'tab reden ook in de top tien van de korstte schaatsafstand.

Bij de ploegenachtervolging moesten de Nederlandse schaatssters genoegen met het zilver. Het Nederlandse trio, bestaande uit Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Antoinette Rijpma-De Jong reed naar een tijd van 3.02,29 en daarmee waren ze een halve seconden langzamer dan olympisch kampioen Canada. Brons ging naar Japan.

Journalist koopt BOA-kleding en 'speelt' voor één dag handhaver

Onderzoeksjournalist Darshan Boerema is er zonder enig probleem in geslaagd om een officieel boa-uniform te kopen en zich voor te doen als buitengewoon opsporingsambtenaar in Leeuwarden en Groningen.

Boerema laat op zijn YouTubekanaal zien dat hij de BOA-uniformen en badges 'gewoon' bij Nederlandse websites heeft besteld.

Na zijn eerdere PostNL-verhaal dook hij verder in de kleding van bedrijven en instanties. Het bleek dat Boerema bizar makkelijk aan goedgelijkende handhaving kleding komen. Logo's konden zonder legitimatie gekocht worden, maar ook kleding die op de website als BOA-kleding worden omschrijving hebben waren een makkie om aan te schaffen. 

De journalist kocht het om uit te proberen hoe geloofwaardig de outfit is en hoe makkelijk het dus eigenlijk is om misbruik te maken hiervan.

Boa-vakbond BOA ACP reageert geschokt. "Het is absoluut zorgelijk dat er op deze eenvoudige wijze een boa-uniform bij elkaar gekocht kan worden, waardoor iemand zich voor kan doen als boa/handhaver", aldus woordvoerder Maarten Brink. Meer hierover bij de NOS.

Midterms 2022: stemmen worden nog geteld, democraten houden senaatszetel Arizona

In de Amerikaanse staat Arizona wist Democraat Kelly zijn Senaatszetel te verdedigen. Volgens officiële informatie versloeg de voormalige astronaut de Republikeinse uitdager Masters bij de congresverkiezingen.

Volgens de actuele stand hebben beide partijen elk 49 zetels in de Senaat. Om een meerderheid in deze kamer te krijgen, zouden de Democraten nu de resterende verkiezingen in Nevada moeten winnen. Als de Republikeinen daar echter winnen, zal de beslissing over wie de Senaat in de toekomst zal controleren, pas op 6 december worden genomen. Want dan is er een laatste stemming in Georgia.

In de race om het Huis van Afgevaardigden wonnen de Democraten in Nevada drie zetels en één zetel ging naar de Republikeinen. De Democraten hebben momenteel in totaal 201 en de Republikeinen 211 zetels in Washington. Voor de meerderheid zijn 218 zetels nodig.

Nevada heeft meer tijd nodig om te tellen dan andere staten, omdat het ook stembiljetten moet tellen die tot vier dagen na de verkiezingen per post zijn binnengekomen.

Door fout OM zo'n 1000 avondklokboetes ten onrechte verscheurd

Zo'n duizend overtreders van de avondklokregels hoeven de boete die ze hebben ontvangen tijdens de lockdown vorig jaar niet meer te betalen. Het Openbaar Ministerie heeft ze per abuis geseponeerd, zo bevestigt een woordvoerde van het OM na berichtgeving in het AD.

De fout werd onlangs ontdekt, maar toen waren al tussen de 900 en 1200 zogenoemde sepots naar de overtreders verzonden. Het precieze aantal verscheurde boetes is volgens het OM niet te achterhalen. Het zou om ongeveer 1 procent van alle uitgeschreven avondklokboetes gaan. Alleen mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de boete en dat wilden laten voorkomen bij een rechter kunnen zo'n sepot hebben ontvangen. In een schrijven van het OM lazen de bekeurden dat "het belang van strafrechtelijk ingrijpen te gering is geworden, in verband met de lange tijd na het plegen van het feit." De 95 euro boete plus 9 euro administratiekosten werden kwijtgescholden.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat er geen sprake is van willekeur maar dat is er iets is fout gegaan. Tijdens het wegwerken van de enorme stapel boetes die was opgehoopt door onder meer corona heeft iemand ten onrechte de boetes als sepot aangemerkt. Als het OM ziet aankomen dat de verjaringstermijn niet gaat worden gehaald, dan worden kleine zaken soms geseponeerd. Dat was nadrukkelijk niet de bedoeling bij de avondklokboetes. "De impact van deze overtreding vinden we te groot voor seponeren," aldus het OM. Meer hierover bij RTLNieuws.

Piepklein, steenrijk, stronteigenwijs: Qatar

Alle ogen zijn gericht op Qatar. Het gastland van het wereldkampioenschap voetbal krijgt veel kritiek. Als gevolg van slechte omstandigheden tijdens de bouwactiviteiten voor het WK in Qatar zijn volgens mensenrechtenorganisaties enkele honderden tot mogelijk zelfs duizenden arbeidsmigranten om het leven gekomen.

Qatar zelf en de Wereldvoetbalbond FIFA spreken beiden van 3 doden bij de bouw van WK-stadions.

In deze video legt NOSop3 uit wat Qatar voor land is.

Kabinet onderzoekt eenmalige tegemoetkoming AOW-hiaat voor Surinaamse ouderen

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden voor een eenmalige onverplichte tegemoetkoming voor een groep ouderen uit de Surinaamse gemeenschap. Het gaat om ouderen van Surinaamse herkomst die voorafgaand aan de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 naar Nederland kwamen. Deze ouderen hebben geen volledige AOW opgebouwd omdat de jaren dat men in Suriname woonde niet meetellen voor de AOW-opbouw. Zij ervaren dat als een groot onrecht, aangezien Suriname toen wel deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoewel een reparatie van de onvolledige AOW-opbouw niet mogelijk is, wil het kabinet onderzoeken of een gebaar van erkenning wel mogelijk is.

Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: “De gesprekken met ouderen uit de Surinaamse gemeenschap hebben een diepe indruk op mij gemaakt. In het vraagstuk rondom de onvolledig AOW ervaren zij groot onrecht. Ik begrijp die gevoelens. Daarom start het kabinet een onderzoek naar een eenmalige onverplichte tegemoetkoming, als gebaar van erkenning richting deze ouderen.”

De commissie Sylvester heeft op 1 juli 2021 geadviseerd deze groep ouderen een onverplichte tegemoetkoming te geven in verband met hun onvolledige AOW-opbouw. De Raad van State adviseerde daarna op 29 oktober dat er geen juridische aanknopingspunten zijn voor reparatie van de onvolledige AOW-opbouw. Naar aanleiding van dat advies concludeert het kabinet dat er geen mogelijkheden zijn om tegemoet te komen aan de onvolledige AOW-opbouw. In plaats daarvan onderzoekt het kabinet daarom of een eenmalige onverplichte tegemoetkoming als gebaar van erkenning wel mogelijk is. Het kabinet wil de Tweede Kamer in het eerste kwartaal van 2023 informeren over de uitkomst van het onderzoek.

Extra maatregelen voor acuut betere jeugdbescherming

Het kabinet gaat extra maatregelen nemen om op korte termijn de druk op de jeugdbescherming te verlichten. Concreet richten zij zich op het verlichten van de werkdruk voor professionals, een voorrangsregeling voor de meest kwetsbare kinderen en het voorkomen dat kinderen uit gezinnen met ernstige problemen een kinderbeschermingsmaatregel opgelegd krijgen. Met zo’n maatregel van de kinderrechter krijgen gezinnen verplicht hulp bij de opvoeding. Dit zijn noodzakelijke stappen om voor een acuut betere jeugdbescherming te zorgen.

'Ieder kind heeft het recht om thuis veilig op te groeien en zich te ontwikkelen. Wanneer dit in gevaar dreigt te komen, moet er hulp en ondersteuning geboden worden aan gezinnen om het tij te keren. De overheid kan als laatste redmiddel ingrijpen in het gezinsleven om het kind in veiligheid te brengen,' schrijven de bewindspersonen in een brief aan de Tweede Kamer. 'Het gaat ons zeer aan het hart dat die ondersteuning en zorg op dit moment tekortschiet, ondanks de tomeloze inzet van de hardwerkende professionals. Wij begrijpen het belang en we voelen de urgentie.'

Werkdruk verlichten
Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport willen dat de jeugdbeschermers verlichting krijgen in hun werk. Dat kan door hen taken uit handen te nemen. Juridische medewerkers en gedragsdeskundigen kunnen bijvoorbeeld voor verlichting zorgen.

In september kondigde het kabinet al een stevig pakket aan maatregelen aan in de jeugdbescherming dat nu verder wordt uitgebreid. Zo wordt volgend jaar 20 miljoen euro uitgetrokken door gemeenten en het Rijk om de werkdruk van jeugdbeschermers te verlagen en komt er verspreid over meerdere jaren 10 miljoen euro om meer professionals als zij-instromers te werven. Daarnaast wordt al gewerkt aan een versnelde structurele verbetering. Belangrijk is daarbij dat gehoor wordt gegeven aan de roep vanuit de sector om niet met nieuw beleid te komen, maar om verder te bouwen aan bestaande goede ervaringen en hen hiervoor tijd te geven. Daarmee wordt voorkomen dat de werkdruk toeneemt.

Voorrang bij toewijzing jeugdhulp
De bewindslieden roepen gemeenten en aanbieders op om bij het toewijzen van jeugdhulp kinderen met een beschermingsmaatregel van de rechter voorrang te geven bij de verdeling van jeugdhulp. Wél wordt een uitzondering gemaakt als de hulpvraag van kinderen zonder maatregel urgenter is. Vanaf het tweede kwartaal volgend jaar wordt hiervoor een afwegingskader gemaakt om te bepalen hoe de afweging gemaakt kan worden.

Daarnaast komt het kabinet met maatregelen die als doel hebben dat minder kinderen worden doorverwezen naar de jeugdbescherming. In de praktijk wordt nog te vaak de jeugdbescherming ingeschakeld voor bijvoorbeeld een complexe vechtscheiding en als er opvoedproblemen in het gezin spelen door hoge schulden of verslaving, terwijl dat kan worden voorkomen door eerder hulp en ondersteuning te bieden. Daardoor hebben minder kinderen jeugdbescherming nodig en wordt de druk erop ook minder.

FOK! Zien en doen: Stap terug in de tijd met de Museumstoomtram

Wil je je weer even jong voelen? Even lekker gek doen en met je hoofd uit het raam van een trein hangen? Bij de museumstoomtram die tussen Hoorn en Medemblik rijdt kan het! In dit rijdende stukje historie stap je terug in de tijd en maak je een treinreis tussen Hoorn en Medemblik. Voorafgaand of juist aansluitend kun je een boottripje maken tussen Medemblik en Enkhuizen. Morgen is de laatste reguliere vaardag van dit jaar, maar de stoomtram tussen Hoorn en Medemblik heeft ook dit jaar verschillende speciale themaritten voor de liefhebbers! 

FOK! Zien en doen: Museumstoomtram Hoorn (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Zien en doen: Museumstoomtram Hoorn (Foto: FOK!/DJMO)

AI Picture Gallery #42

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sint Maarten was weer feest!

Sint Maarten verliep niet overal zoals verwacht

Maar er waren ook goede zangers

En Utrecht had de mooiste optocht!

FOK! Wat een weer: fris begin, later zon

herfstbanner

Goede morgen!

Landinwaarst is het fris als je vanochtend de deur uit gaat. De minimumtemperatuur ligt in groningen met 0.2 graden iets boven het viespunt, aan de kust is het beduidend warmer met 7-8 graden. Landinwaars vanaf de lijn Woensdrecht en Goningen is de minimumtemperatuur 0 tot 2 graden bij een heldere lucht. De dag begint dan ook met op veel plekken dichte mist waarvoor code geel is afgegeven, dit geldt voor het hele land, uitgezonderd Limburg en zeeland.

Later in de ochtend klaart het op en breekt de zon door. Het noorden blijft bewolkt. In de middag klaart het ook in het noorden op en wordt het 11 graden in het noorden tot 17 in het zuiden van Limburg. Neerslag valt er niet bij een matige zuid oosten wind. Ook vanavond is het droog, wel kan er plaatselijk mist ontstaan. 

Aankomende nacht wordt het wederom fris met 2 tot 7 graden, morgenochtend kan plaatselijk mist ontstaan.

Tot morgen!


Nabij Zürich was het woendag niet helemaal helder (Foto: aloa)
Nabij Zürich was het woendag niet helemaal helder (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.