FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 oktober 2022

Random Pics van de Dag #744

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AI Picture Gallery #7

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Marathon Londen levert Keniaanse en Ethiopische zeges op

De marathon van Londen heeft zondag winst opgeleverd voor Kenia én Ethiopië. Bij de mannen was er Keniaans succes, terwijl de grote atletiekconcurrenten uit Kenia bij de vrouwen met de eer gingen strijken.

Bij de mannen liep na 35 kilometer nog een kleine groep voorop, waarbij grootheid Kenenisa Bekele net was afgehaakt. Amos Kipruto oogde daar erg sterk en niet veel later liet hij de rest dan ook achter zich. De Keniaan werd niet meer bijgehaald en in 2:04.39 uur snelde hij naar de winst, voor de Ethiopiër Leul Gebresilase (2:05.12) en de Belg Bashir Abdi (2:05.19).

Ook bij de vrouwen was er na 35 kilometer nog altijd een groepje bijeen en ook daar ging één van hen er vandoor richting de 40 kilometer. Yalemzerf Yehualaw, die eerder nog onderuit was gegaan, zette een versnelling in en werd niet meer bijgehaald: ze pakte de winst in een indrukwekkende 2:17.26 uur, voor de Keniaanse Joyciline Jepkosgei (2:18.07) en de Ethiopische Alemu Megertu (2:18.32).

Uitslag RKC - Sparta

Sparta Rotterdam heeft zondag met tien man een punt gepakt tegen RKC Waalwijk. Na een rode kaart voor Shurandy Sambo maakten de Rotterdammers de 2-2 in Brabant.

Tot twee keer toe zou RKC op voorsprong komen tegen Sparta. Na tien minuten spelen opende Michiel Kramer de score. De spits kopte een voorzet van Iliass Bel Hassani, maar bij rust stond het gelijk nadat Arno Verschueren RKC-doelman Etienne Vaessen kansloos liet na een afstandsschot.

In de tweede helft kwam RKC opnieuw op voorsprong, ditmaal maakte Bel Hassani het doelpunt voor RKC. Twee minuten na de 2-1 kwam Sparta met tien man te spelen na een rode kaart van Sambo, maar toch wisten de Rotterdammers er één punt uit te slepen dankzij een nieuw doelpunt van Verschueren. Bij die 2-2 bleef het ook in Waalwijk.

Beachvolleybalsters Schoon en Stam winnen Parijs; zilver voor Brouwer en Meeuwsen

Beachvolleybalsters Raisa Schoon en Katja Stam hebben op de Pro Tour het Elite 16-toernooi van Parijs gewonnen. In de finale won het Nederlandse duo met 21-16, 22-20 van Tina Graudina en Anastasija Samoilova uit Letland.

Schoon en Stam begonnen uitstekend aan de finale in Parijs. In het begin van de set nam het Nederlands duo direct vier punten voorsprong en zou die voorsprong in de eerste set niet meer weggegeven. De tweede set was het spannender tegen de Europees kampioen, maar uiteindelijk pakte ze ook set twee door te winnen met 22-20.

Bij de mannen grepen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen net naast de zege in Parijs. Tegen olympisch en wereldkampioenen Anders Mol en Christian Sorum werd er met 19-21, 18-21 verloren.

In de eerste set had het Nederlands koppel tot aan 18-18 steeds de leiding in de openingsset, waarna de Noren op het juiste moment toesloeg. In de tweede set had het duo uit Noorwegen altijd de leiding en zou ook de set pakken, waardoor Brouwer en Meeuwsen genoegen moesten nemen met het zilver in Parijs.

Volleybalsters verliezen van favoriet Italië op WK

De Nederlandse volleybalsters hebben de laatste groepswedstrijd tegen Italië verloren. Koploper Italië was in vier sets te sterk: 1-3 (13-25, 25-22, 16-25, 21-25).

Italië was de favoriet voor de zege en in de eerste set maakte de Italiaanse volleybalsters dat ook waar. Italië won de openingsset met duidelijke cijfers. In set twee herstelde Nederland zich knap en zou de wedstrijd in evenwicht, maar in set drie en vier was Italië weer een maatje te groot voor Oranje.

Beide landen waren al zeker van een plek in de volgende ronde. In elk van de vier poules van zes landen gaat de top vier naar de tweede groepsfase, waarin de onderlinge resultaten van de eerste fase worden meegenomen.

Besparen op gas: 'terracottapot kacheltje leidde tot brand'

Een inwoonster van Arnhem zocht net als veel anderen naar manieren om te besparen op gas. Ze vertelt: "Ik zag filmpjes over verwarming middels die bloempotkacheltjes voorbij komen en dat wilde ik ook wel proberen. Ik kocht er twee op Marktplaats. Ik ben zelf niet zo’n knutselaar. Nadat het kacheltje een paar uur gebrand had (en inderdaad best wat warmte af gaf) sloeg ineens de vlam er in. Achteraf is de conclusie dat het te heet werd onder de bloempot waardoor de paraffine van de kaarsjes tot ontbranding is over gegaan. We zagen het gelukkig op tijd dus de schade is beperkt gebleven tot een stinkende woonkamer."

Vera Bergkamp gaat maandag aangifte doen over lekken onderzoek Khadija Arib

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib verlaat de Tweede Kamer, zo meldt ze op Twitter. Afgelopen week ontstond er ophef nadat via NRC uitlekte dat het presidium Arib onderzocht voor grensoverschrijdend gedrag, terwijl Arib hier over nog niet was geïnformeerd. Ze sprak direct al van een dolksteek door huidig Kamervoorzitter Bergkamp. Zo meldt de NOS.

Update 20.15 uur: Kamervoorzitter Vera Bergkamp doet morgen namens het bestuur van de Tweede Kamer aangifte van het lekken van vertrouwelijke informatie in de kwestie rond oud-Kamervoorzitter Khadija Arib.

Update 2 oktober 2.05 uur: Het vertrek van Khadija Arib (61) komt aan als een mokerslag in Den Haag. De dochter van een Marokkaanse gastarbeider klom in een paar decennia op tot gerespecteerd én gevreesd politicus.

Partijleider en fractievoorzitter van de PvdA Attje Kuiken zegt 'overvallen' te zijn door het vertrek van haar partijgenoot Khadija Arib die haar vertrek zaterdagavond aankondigde via Twitter. Arib had Kuiken hierover niet vooraf ingelicht.

Eerdere berichtgeving: In de brief waarin Arib haar vertrek aankondigt, bedankt ze de Kamerleden Leijten, Omtzigt, Marijnissen, Ouwehand, Van der Plas en Pouw-Verweij. Die drongen bij het presidium aan op opheldering over de kwestie, en stelden een ultimatum: uiterlijk maandag aanstaande om 13.00 moesten Bergkamp en het dagelijks bestuur van de Kamer duidelijkheid geven over de kwestie. 

Arib geeft in haar toelichting over haar vertrek aan dat het haar zwaar is gevallen dat haar eigen fractiegenoten van de PvdA ontbraken onder het verzoek tot opheldering met ultimatum. "Dat laatste heeft bijgedragen aan mijn besluit."

Lees voor de aanleiding: Khadija Arib werkt niet mee aan onderzoek: 'sprake van politieke afrekening'  

Uitslag Excelsior - FC Utrecht

Het duel in de eredivisie tussen middenmotors Excelsior en FC Utrecht heeft een overwinning opgeleverd voor de Domstedelingen. De wedstrijd eindigde niet geheel verdiend in een 0-1 zege voor de bezoekers.

In de eerste helft was Excelsior de betere ploeg en kreeg het diverse grote kansen via o.a. Van Duinen, Baas en Goudmijn. Het was echter de eerste kans voor Utrecht die direct in ging, Van de Streek kopte raak uit een hoekschop. Dost kreeg een goede mogelijkheid op de 0-2 maar hij miste
daarna alleen voor doelman Van Gassel.

Ook in de tweede helft was Excelsior de betere ploeg maar grote kansen leverde dit niet op. Utrecht was op de counter nog het gevaarlijkst Van Gassel hield Bozdogan en Zagre van scoren af. In de blessuretijd claimde de thuisclub nog een penalty toen van Duinen werd neergehaald maar zowel scheidsrechter Martens als de VAR zag er niks in.

Excelsior

0 - 1

FC Utrecht

     31' v.d.Streek
 
 Gele kaart: Horemans, El Yaakoubi, (Excelsior), Bozdogan, (FC Utrecht)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.142
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Horemans
El Yaakoubi
Seymor
Tjoe-A-On (Awoudja/ 84)
Azarkan (Kharchouch/69)
Baas
Goudmijn (Donkor/78)
Ayoub
Driouech (Lamprou/69)
v.Duinen
  Barkas
Klaiber (Ter Avest/ 68)
v.d.Maarel
Sagnan
Warmerdam
Maeda (Sylla/68)
Toornstra (Brouwers/57)
v.d.Streek (Redan/80)
Bozdogan
Younes (Zagre/58)
Dost

F1: Uitslag Grand Prix van Singapore

Sergio Perez heeft de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Mexicaan profiteerde met de Red Bull op een opdrogende baan optimaal van een goede start en hield na een stevig gevecht de Ferrari van Charles Leclerc van zich af. Carlos Sainz pakte de derde positie, terwijl kampioenschapsleider Max Verstappen in een rommelige race niet verder kwam dan plek zeven.

De race startte, een uur later dan gepland, op een natte baan met Leclerc op poleposition, voor Perez en Lewis Hamilton. Mercedes-coureur George Russel vertrok vanuit de pits na een late motorwissel, waarvoor hij zijn elfde startplek op moest geven. Perez greep meteen de eerste positie voor Leclerc en Sainz. Verstappen kende een hele slechte start en viel terug naar de twaalfde positie. Alexander Albon spinde in het achterveld en viel terug naar de laatste positie.

Verstappen klom in de beginfase vanaf twaalf snel door naar de negende plek, maar kwam daarna klem te zitten achter de Aston Martin van Sebastian Vettel. Voor Nicholas Latifi en Guanyu Zhou was de wedstrijd na zeven ronden voorbij. Latifi maakte een foutje, waardoor Zhou aan de buitenkant van de Canadees kwam en het duo elkaar raakte met veel schade tot gevolg. Er volgde een Safety Car waardoor het veld ineen schoof. Kevin Magnussen moest zijn voorvleugel laten vervangen na contact met Verstappen in de eerste ronde en viel terug naar het achterveld.

Na tien ronden werd het veld weer vrijgegeven en Verstappen profiteerde direct door Vettel en Pierre Gasly te passeren voor plek zeven. De Nederlander zat daarna rondenlang klem achter de Alpine van Fernando Alonso, terwijl vooraan Perez en Leclerc wegliepen bij Sainz en Hamilton. Daarachter lag Norris die een kleine voorsprong had op Alonso tot de motor van de Spanjaard het in zijn 350e wedstrijd begaf. Dit gaf de zesde plek aan Verstappen. Een virtuele safety volgde en Mercedes was met Russell de eerste die het aandurfde om hem op slicks naar buiten te sturen. De Brit verloor veel tijd omdat de baan nog te nat was.

Het was bijltjesdag, want Alexander Albon viel uit na eerst de muur geraakt te hebben en daarna Esteban Ocon met een motor die de geest gaf. Hierdoor waren er opnieuw virtuele safety cars. Verstappen lag op dat moment vlak achter Norris. Hamilton maakte een foutje, waardoor zijn Mercedes in de muur belandde en hij de voorvleugel beschadigde. Norris passeerde hem, terwijl Verstappen er nog niet voorbij kwam.

Vooraan stopte Leclerc na 35 ronden als eerste van de toppers binnen om naar mediums te gaan, gevolgd door Perez, Sainz en Verstappen. Norris reed nog een ronde door, wat voordelig was omdat Yuki Tsunoda de AlphaTauri in de banden zette en er een safety car volgde. De top tien werd door elkaar geschud door de actie op de baan. Perez leidde, voor Leclerc, Sainz, Norris, Verstappen, Daniel Ricciardo, Lance Stroll, Sebastian Vettel, Hamilton en Gasly.

Verstappen probeerde naar de herstart Norris snel te passeerden, maar verremde zich volledig, reed rechtdoor en kon richting pits voor een nieuwe set banden. Hij moest achteraan aansluiten, maar kreeg plek dertien cadeau vanwege een lekke band van George Russell die zijn band stuk reed op de Haas van Mick Schumacher. Ook de Duitser moest de pits opzoeken met een kapotte auto.

Leclerc voerde in de slotfase de druk bij Perez op en met behulp van DRS werd de strijd met Perez spannend. Een foutje van Leclerc zorgde er echter voor dat de Monegask afhaakte en Perez een gat van twee seconden kon slaan. Verstappen reed met het mes tussen de tanden toch weer de punten in en passeerde in de slotfase nog enkele andere coureurs.

Na ruim twee uur rijden werd Perez als winnaar afgevlagd, voor Leclerc en Sainz. Norris pakte voor McLaren een belangrijke vierde plaats, voor Ricciardo, Stroll, Verstappen, Vettel, Hamilton en Gasly.

Uitslag NEC - Feyenoord

In navolging van PSV en Ajax heeft ook Feyenoord dit weekend punten laten liggen. In de uitwedstrijd tegen NEC kwamen de Rotterdammers niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

In de eerste helft begon Feyenoord sterk en na een gemiste kopkans van Danilo zorgde Quinten Timber voor de terechte 0-1. Toch was het bij rust weer in evenwicht nadat Ivan Márquez voor de gelijkmaker zorgde. In de tweede helft was de wedstrijd meer in balans zonder grote kansen.

Door het gelijkspel staat Feyenoord op vierde plaats met zeventienpunten uit acht wedstrijden. NEC is in de stand terug te vinden op de tiende plaats.

Pinoké naar KO8 van EHL na zege op Engelse kampioen

Pinoké heeft zijn debuut in de Euro Hockey League opgesierd met een plek in de KO8, die volgend jaar met Pasen wordt gespeeld. De Amsterdamse formatie won zondag tijdens de KO16 in Hamburg met 3-1 van de Engelse kampioen Old Georgians. Doelman Hidde Brink vervulde in het boeiende duel een heldenrol door onder meer een strafbal te pakken, Miles Bukkens was bij alle Pinoké-treffers betrokken.

Na het laatste fluitsignaal vierden de Pinoké-spelers terecht een feestje. Door de tweede plaats van vorig seizoen mocht de ploeg van coach Jesse Mahieu dit jaar voor het eerst in de historie meedoen aan de EHL. Het hoogste Europese podium past bij de ambities van de Amsterdamse formatie, die de laatste jaren flink aan de weg timmert.

Miles Bukkens was na afloop verguld met het bereiken van de volgende ronde: ‘Dit is geweldig. We speelden goed vandaag in een wedstrijd die voor de supporters heerlijk moet zijn geweest. Hidde heeft in ons het eerste kwart gered door alle corners en zelfs een strafbal te pakken. Zonder hem hadden wij het niet gered vandaag. Zelf heb ik lekker gespeeld en was ik blij met mijn 3-0, waardoor de overwinning binnen was. Ik kijk uit naar de KO8.’

In de Europese ouverture van zijn ploeg scoorde Bukkens zaterdag vier keer in de de eclatante 16-0 overwinning op Slavia Praag, een ploeg die het in de Promotieklasse in Nederland nog moeilijk zou hebben. Old Georgians was zondag een ploeg van een heel ander kaliber.

Old Georgians is een team dat qua verhaal en ambities veel lijkt op de Amsterdamse formatie. De club uit het Engelse graafschap Surrey kwam pas in het seizoen 2019/2020 voor het eerst uit in de hoogste Engelse competitie, maar nam geen genoegen met een plek onderin. Leunend op een selectie van Ierse, Schotse en Engelse internationals plus talenten uit de eigen opleiding bestormde Old Georgians direct de ranglijst. De opmars resulteerde afgelopen seizoen in de winst van de dubbel, de landstitel en de beker.

Coach Michael Hughes van Old Georgians heeft diverse bekende namen in zijn ploeg, waaronder international Sam Ward. De aanvaller vergaarde niet alleen bekendheid door zijn vele treffers voor Engeland, maar ook vanwege het verschrikkelijke hockeyongeluk dat zijn gezicht verbrijzelde en waardoor hij nog altijd met een masker speelt. Ward had met twee treffers een groot aandeel in de 4-0 zege van Old Georgians tijdens de debuutwedstrijd van Old Georgians in de EHL tegen Arminen.

Heerlijke duik
Ward toonde zondag tegen Pinoké ook zijn kwaliteiten. Nadat Alexander Hendrickx al binnen een minuut de eerste corner voor Pinoké op de klomp van goalie George Pinner zag stranden, mocht Ward tot driemaal toe aanleggen vanaf de kop van de cirkel. De eerste werd gered door Hidde Brink, de tweede eruit gelopen en de derde eindigde op de voet van Morris de Vilder: strafbal voor de Engelsen. Ward zette zich achter de bal, pushte in de hoek, maar Brink redde met een heerlijke duik.

De Pinoké-keeper verkeerde in uitstekende vorm en dat was maar goed ook, want Old Georgians liep Pinoké met de nodige fysieke kracht veelvuldig onder de voet. Tussen de Engelse krachtpatsers stal Ashley Jackson de show. De inmiddels 35-jarige middenvelder, die een paar jaar geleden in het shirt van HGC nog geregeld de hockeyliefhebbers in vervoering bracht, strooide kwistig met heerlijke passjes. De ploeg van Mahieu piepte en kraakte, maar haalde zonder kleerscheuren het eerste kwart: 0-0.

Briljante aanname
In het tweede kwart was het EHL-duel meer in evenwicht. Pinoké speelde zorgvuldiger, leed minder balverlies, waardoor de Amsterdammers meer grip kregen op de wedstrijd. Grote kansen bleven uit, tot Luca Wolff de bal in de cirkel scoopte. Na een briljante aanname vanuit de lucht bediende Miles Bukkens zijn aanvalsmaatje Marlon Landbrug, die de bal slim in de lange hoek tikte: 1-0 voor Pinoké.

Old Georgians dreigde direct terug te slaan, maar ook de zevende corner van de Engelsen werd door Brink uit het doel gered. Met een misschien niet terechte, maar wel lekkere voorsprong, ging Pinoké na dertig minuten rusten in Hamburg.

Belgische combi
Ook bij de tweede Amsterdamse treffer in het derde kwart vertolkte Bukkens een belangrijke rol. Hij dolde eerst een tegenstander, behield het overzicht en bediende Florent van Aubel aan de andere kant van het veld. De Belg zag zijn landgenoot Sébastien Dockier in de cirkel vrij staan. Zijn pass was precies op maat, waardoor Dockier met een keurige tip-in de Belgische combi met een treffer bekroonde: 2-0.

Bukkens zelf was vlak daarna dichtbij de beslissing. Na een gave combinatie tikte de aanvaller, die deze week hoort of hij is gekozen tot wereldtalent van het jaar, net naast het doel. De duikeling die volgde, zorgde voor een goor wit shirt en broek door het opmerkelijk smerige kunstgras in Hamburg.

Het leek wachten op de beslissing. Tot vlak voor het einde van het derde kwart de bal plots in het Amsterdamse doel lag. Een strafcorner van Carson werd aangeraakt en liet voor het eerst de geweldig keepende Brink kansloos. Pinoké had geen referral meer, maar de arbitrage besloot zelf de hulp in te roepen van de videoscheidsrechter. Die constateerde dat de corner gevaarlijk was, waardoor er een streep ging door de Engelse treffer.

Bekroning
Nadat Griffith een gele kaart had gekregen in het vierde kwart, was de koek wel op voor de Engelse formatie. Pinoké kreeg diverse kansen op een grotere voorsprong. Die kwam er uiteindelijk van de stick van Miles Bukkens, die zijn sterke optreden bekroonde met een treffer. Na een goede aanval sloeg de aanvaller zijn backhand niet eens heel goed in, maar de grabbelende Engelse goalie liet de bal door zijn handschoenen glippen: 3-0.

Daarmee was de wedstrijd klaar, al volgde er voor Brink nog een domper in de laatste minuten. Na een loepzuivere scoop van Jackson ramde Lee Morton de bal op de plank voor de 3-1 eindstand.

De Europese zegetocht van Pinoké krijgt Pasen volgend jaar een vervolg bij de KO8, waarvoor Bloemendaal zich als landskampioen al had geplaatst.

Pinoké – Old Georgians 3-1
1-0 Marlon Landbrug
2-0 Sébastien Dockier
3-0 Miles Bukkens
3-1 Lee Morton

Negen NAVO-leden veroordelen Russische annexatie en steunen aanvraag Oekraïne

De presidenten van negen NAVO-landen in Midden- en Oost-Europa hebben de Russische annexatie van vier bezette Oekraïense gebieden veroordeeld en als illegaal afgedaan.

"We herhalen onze steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. We erkennen de pogingen van Rusland om Oekraïens grondgebied te annexeren niet en zullen dit ook nooit erkennen", zeiden ze in een gezamenlijke verklaring. Het werd ondertekend door de staatshoofden van Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Noord-Macedonië, Montenegro, Roemenië en Slowakije.

"We steunen Oekraïne in zijn verdediging tegen de Russische invasie, roepen Rusland op zich onmiddellijk terug te trekken uit alle bezette gebieden en moedigen alle bondgenoten aan om hun militaire hulp aan Oekraïne aanzienlijk te verhogen", schreven de presidenten. Degenen die verantwoordelijk zijn voor misdaden moeten ter verantwoording worden geroepen en voor de rechter worden gebracht.

De negen staatshoofden betuigden ook hun steun aan de wens van Oekraïne om lid te worden van de NAVO. "We steunen het besluit van de NAVO-top in Boekarest in 2008 over het toekomstige lidmaatschap van Oekraïne van harte", schreven ze. Destijds kreeg Oekraïne het vooruitzicht om op een later tijdstip toe te treden tot de defensie-alliantie

'Joint statement of Presidents of Central and Eastern Europe

02 października 2022

Joint statement of Presidents of Central and Eastern European NATO Member States on Russian attempts to illegally annex Ukrainian territories.

We Presidents of Central and Eastern Europe, countries whose leaders have visited Kyiv during the war and witnessed with their own eyes the effects of Russian aggression, cannot stay silent in the face of the blatant violation of international law by the Russian Federation, and therefore are issuing the following statement:

We reiterate our support for the sovereignty and territorial integrity of Ukraine. We do not recognize and will never recognize Russian attempts to annex any Ukrainian territory.

We firmly stand behind the 2008 Bucharest NATO Summit decision concerning Ukraine’s future membership.

We support Ukraine in its defence against Russia's invasion, demand Russia to immediately withdraw from all the occupied territories and encourage all Allies to substantially increase their military aid to Ukraine.

All those who commit crimes of aggression must be held accountable and brought to justice.

Miloš Zeman - President of the Czech Republic

Alar Karis - President of the Republic of Estonia

Egils Levits - President of the Republic of Latvia

Gitanas Nausėda - President of the Republic of Lithuania

Stevo Pendarovski - President of the Republic of North Macedonia

Milo Đukanović - President of Montenegro

Andrzej Duda - President of the Republic of Poland

Klaus Iohannis - President of Romania

Zuzana Čaputová - President of the Slovak Republic'

Bella Hadid laat jurk op zich spuiten tijdens Paris Fashion Week

Modehuis Coperni creëerde een iconisch modemoment door tijdens de sluiting van hun show tijdens de lente/ zomer 2023 Paris Fashion Week het model Bella Hadid een jurk op te spuiten. 

Hadid liep naar het midden van de catwalk, droeg niets anders dan een G-string en bedekte haar borsten met een arm, waarna twee mannen haar lichaam begonnen te besproeien met een witte substantie.

In ongeveer 15 minuten waren de mannen gereed en werden de contouren van een jurk zichtbaar op het lichaam van Hadid. Een vrouw kwam hierna naar Hadid om de 'jurk' aan te passen. De mouwen en de zoom werden in vorm gesneden en er werd een hoge split in de jurk geknipt. Nadat de laatste aanpassingen waren gedaan, liep Hadid de catwalk op om het publiek de spray-on jurk in actie te laten zien. Het modemoment is sindsdien viraal gegaan op internet.

“Modeontwerpers hebben nieuwe materialen en stoffen nodig om producten te maken die inspelen op veranderende levensstijlen en consumenteneisen. In de 21e eeuw zouden we het de eerste keer moeten maken dat wetenschap en design echt nauw samen optrekken, om zo hun onderlinge afhankelijkheid te illustreren.” Schreef 'The Cut'.

Sébastien Meyer en Arnaud Vaillant zijn het brein achter het ultramoderne Parijse label Coperni, opgericht in 2019. Het duo onthulde het geheim achter de hypermoderne vloeistof en de inspiratie achter het memorabele fashionstatement tijdens Paris Fashion Week. "Het is onze viering van de vrouwensilhouetten uit de afgelopen eeuwen", zei Vaillant in een preview op Zoom voorafgaand aan de show. "En we wilden onze esthetiek ook op een meer volwassen en wetenschappelijke manier tonen", voegt Meyer toe.

Volgens Vogue Business is de spray-on techniek ontwikkeld door Fabrican, een bedrijf opgericht door de Spaanse modeontwerper en wetenschapper Manel Torres. Fabrican vloeistof bevat katoen of synthetische vezels, gesuspendeerd in een polymeeroplossing die verdampt wanneer het in contact komt met het lichaam. Na het dragen kan het worden verwijderd, gerecycled in een oplossing en klaargemaakt voor hergebruik.

Volgens Torres voelt de stof aan als suède en kan hij als elke andere stof worden gemanipuleerd. De medeoprichters van Coperni hebben de afgelopen zes maanden samengewerkt met Torres en zijn team in het Bioscience Innovation Centre in Londen om de spray-on jurk te ontwikkelen.

En een kortere versie:

Uitslag Fortuna Sittard - FC Volendam

Fortuna Sittard heeft zondag ook de tweede wedstrijd onder trainer Julio Velázquez gewonnen. In de thuiswedstrijd tegen FC Volendam wonnen de Limburgers met 2-0.

Bij rust was de eindstand al bereikt. De Portugees Úmaro Embaló zorgde met een prachtig schot in de verre hoek voor de openingstreffer en vlak voor rust verdubbelde Oguzhan Özyakup de score. Op dat moment stond Volendam al met tien man op het veld na een rode kaart van Bilal Ould-Chikh.

In de tweede helft was Fortuna ook de betere ploeg, maar en raakte onder meer de paal en de lat, waardoor het 2-0 bleef in Limburg. Door de zege stijgt Fortuna Sittard naar de veertiende plaats, terwijl Volendam op de zeventiende plaats staat.

Vierde parlementsverkiezingen in Bulgarije in 18 maanden

Vandaag wordt in Bulgarije een nieuw parlement gekozen. Het zijn de vierde parlementsverkiezingen in 18 maanden.

In juni werd de regering van de liberale premier Petkov na zeven maanden omvergeworpen door een motie van wantrouwen. Volgens peilingen staat de PP van Petkov op de tweede plaats achter de conservatieve regerende GERB-partij van drievoudig voormalig premier Borissov. Petkov heeft een coalitie met de GERB-partij uitgesloten, daarbij verwijzend naar beschuldigingen van corruptie tegen Borisov. Het vormen van een regering zal daarom waarschijnlijk moeilijk worden op basis van de beschikbare peilingen.

De verkiezingscampagne stond in het teken van de oorlog in Oekraïne en onzekere gasvoorraden. Bulgarije, de armste lidstaat van de EU, heeft historisch en cultureel nauwe banden met Moskou. De Russische invasie van Oekraïne heeft diepe verdeeldheid in het land veroorzaakt. De stembureaus zijn open tot 20.00 uur.

Letland: partij van premier Karins wint parlementsverkiezingen

In Letland won de liberaal-conservatieve partij van premier Karins de parlementsverkiezingen.

Dat maakte de kiescommissie in Riga bekend nadat ze bijna 95 procent van alle stembureaus had geteld. Zijn partij "Jauna Vienotiba" behaalde 18,9 procent van de stemmen. De oppositiealliantie van boeren en Groenen zal de op één na grootste zijn, vóór de nieuw opgerichte electorale alliantie "United List". De oppositiepartij Harmony, wiens kernstemmers voornamelijk afkomstig zijn uit de sterke minderheid van Russische afkomst, is waarschijnlijk net de toegang tot het parlement misgelopen.

Van de drie coalitiepartners van Karins bereikte er slechts één veilig het parlement, de nationaal-conservatieve Nationale Alliantie. Er worden moeizame coalitieonderhandelingen verwacht.

De verkiezingscampagne in Letland stond in het teken van de Russische oorlog in Oekraïne.

Brazilië kiest nieuwe president, volgens peilingen Lula aan kop

Vandaag wordt in Brazilië een nieuwe president gekozen.

Meer dan 156 miljoen mensen worden opgeroepen om een beslissing te nemen. Het linkse ex-staatshoofd Lula da Silva neemt het op tegen de zittende rechtse president Bolsonaro. Andere kandidaten zullen volgens waarnemers geen groot deel van de stemmen halen. Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent haalt, vinden er herverkiezingen plaats.

Brazilië is de grootste economie van Latijns-Amerika en bevindt zich in een diepe recessie. Ook politiek is het land diep verdeeld.

Update 13.25 uur: Volgens de meest recente peilingen gaat Lula aan kop met 50 tot 51 procent van de stemmen, en komt Bolsonaro waarschijnlijk uit op zo'n 36 tot 37 procent van de stemmen. Als deze uitslag klopt, kan Lula al in deze eerste ronde gekozen worden als president. Om dat te bereiken is een meerderheid van de stemmen nodig. Lukt dit niet, dan is er op 30 oktober een tweede ronde.

Bolsonaro's tegenstander, oud-president en oud-vakbondsleider Luiz 'Lula' da Silva, hoopt tijdens deze verkiezingen op een politieke comeback. Lula was president tussen 2003 en 2010 in een tijd dat de Braziliaanse economie groeide, onder meer vanwege de groei van grondstoffenexport en oliewinning. Maar Lula kon na twee termijnen niet meer herkozen worden, waarna zijn opvolger Dilma Rousseff aan de macht kwam. Lees meer bij NOS.

Lula noemt Bolsonaro een moordenaar vanwege zijn falend coronabeleid. De zittende president wuifde de risico's van COVID-19 weg en noemde het een 'lichte verkoudheid'. Met ongeveer 700.000 doden is Brazilië een van de landen die het hardst door de pandemie zijn getroffen.

Bolsonaro beschrijft zijn tegenstander als een dief met een veroordeling wegens corruptie. Lula's terugkeer in de politiek werd mogelijk gemaakt omdat het Hooggerechtshof in 2019 een corruptieveroordeling tegen hem vernietigde en hij werd vrijgelaten uit de gevangenis na honderden dagen in de gevangenis te hebben gezeten.

Zal Bolsonaro de verkiezingsuitslag accepteren?
Net als de voormalige Amerikaanse president Trump heeft de zittende Bolsonaro al aangegeven dat hij het resultaat mogelijk niet erkent. Hij zei meermaals dat hij de verkiezingsuitslag zou betwisten bij verlies. 'Alleen God' kan hem uit zijn ambt ontzetten, zegt Bolsonaro, die zonder enig bewijs al beweert dat er wijdverbreide fraude is in het elektronische stemsysteem van Brazilië. Volgens Lula zal Bolsonaro bij een nederlaag voor 'onrust'  kunnen zorgen.

Ex-militair Bolsonaro won vier jaar geleden met de beloftedoor dat hij Brazilië zou ontdoen van corruptie, de werkloosheid zou verminderen en de economie zou stimuleren. Daarmee trok hij de stemmen van de elite van het land, ondernemers, maar ook veel gewone mensen aan zijn zijde, meldt Reuters. Van zijn beloften is echter weinig overgebleven, zo schrijft het persbureau.

Honger als campagneprobleem
Voedselvoorziening is een belangrijk campagnethema. Zoals het persbureau AFP meldt, is Brazilië in 2021 opnieuw op de hongerkaart van het Wereldvoedselprogramma (WFP) verschenen, omdat ongeveer 29 procent van de bevolking leeft met 'matige of ernstige voedselonzekerheid'. Het land verdween pas in 2014 van de hongerkaart, nadat een economische boom en massale sociale programma's miljoenen uit de armoede hebben gehaald tijdens de regering van Lula.

Bolsonaro zelf ergerde zich onlangs aan het belang van het onderwerp in de Braziliaanse verkiezingscampagne. “Honger in Brazilië? Het is niet zo erg als wordt gezegd", zei hij in augustus. En zijn minister van Economische Zaken Guedes zei over een studie volgens welke 33 miljoen van de ongeveer 217 miljoen Brazilianen worden bedreigd door honger: "Dat is een leugen. Dat is niet waar."

Campagne voeren voor kiezers met een laag inkomen
Om kiezers met een laag inkomen aan zijn kant te krijgen, heeft president Bolsonaro bestaande sociale programma's gewijzigd en in sommige gevallen de sociale bijstand verhoogd. Hij voerde specifiek campagne in het armere noordoosten, waar een kwart van de ruim 210 miljoen inwoners woont. Zijn uitdager Lula heeft daar traditioneel veel aanhang.

Andere kandidaten zullen volgens waarnemers geen groot deel van de stemmen behalen. Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent haalt, is er een tweede ronde. Dit zou op 30 oktober plaatsvinden. Volgens deskundigen zal de opkomst bepalend zijn voor de uitslag van de verkiezingen. Ook parlementsleden, gouverneurs en senatoren worden gekozen. Er is een verplichting tot stemmen, maar er staan echter nauwelijks sancties op het wegblijven 

Gel blasters zijn speelgoed, maar is gevaarlijke trend waarschuwt politie

"Een nieuwe trend op social media die enorme ingrijpende effecten op het leven van jongeren kan hebben." Met die woorden waarschuwt de politie voor het gebruik van 'gel blasters', nepwapens waarmee je waterballetjes af kunt vuren. 

Gebruikers van ‘gel blasters’ filmen geregeld hoe zij op voorbijgangers schieten en plaatsen deze beelden vervolgens op TikTok.

In het nepwapen zitten kleine waterballetjes die met kracht worden afgeschoten. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn, waarschuwt de politie. "Behalve dat het een brandende en pijnlijke plek geeft, kunnen ook kwetsbare lichaamsdelen als ogen geraakt worden."

Ook in Groningen zorgen gel-blasters voor problemen, zo bleek afgelopen week wel. Afgelopen zaterdag werden er op de Vismarkt twee vrouwen mee beschoten. Donderdag was 112-fotograaf Patrick Wind het slachtoffer van een schietpartij met een een gel-blaster. RTVNoord ging op onderzoek naar wat zo'n gel-blaster eigenlijk is en vroeg de politie naar de eventuele gevaren en verboden.

Indonesië: dodental voetbalstadion opgelopen tot 174 na traangasgebruik bij rellen

In Indonesië zijn minstens 127 voetbalfans omgekomen nadat er rellen uitbrak na de competitiewedstrijd van Arema FC tegen Persebaya Surabaya. Daarnaast zouden er minstens 180 gewonden zijn gevallen. 

Update 12.35 uur: Het topmanagement van de wereldvoetbalbond FIFA heeft met afschuw gereageerd op de stadionramp in Indonesië. De voetbalwereld is in 'shock', zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino: "Dit is een donkere dag voor iedereen die bij voetbal betrokken is en een onvoorstelbare tragedie."

Hij betuigt "mijn diepste medeleven aan de families en vrienden van de slachtoffers die het leven lieten na dit tragische incident."

Het dodental is opgelopen tot minstens 174 mensen die stierven in massale paniek na een voetbalwedstrijd. Dat heeft de vice-gouverneur van de regio Oost-Java bekendgemaakt. Meer dan 100 gewonden werden naar ziekenhuizen gebracht en elf bevinden zich in kritieke toestand.

Volgens de politie bestormden duizenden fans het veld na het laatste fluitsignaal. Veiligheidstroepen gebruikten toen traangas. Dat zorgde voor paniek. Onder de doden waren twee politieagenten.

De woede van de fans ontstond toen de club Arema Malang de wedstrijd voor het eerst in twee decennia verloor van aartsrivaal Persebaya Surabaya.

Het is een van de grootste stadionrampen in de geschiedenis van het voetbal wereldwijd. Volgens de autoriteiten waren er 42.000 toeschouwers aanwezig in het stadion in de stad Malang. De Indonesische president Joko Widodo beval een tijdelijke stopzetting van alle Premier League-wedstrijden en een veiligheidscontrole.

Eerdere berichtgeving: Meerdere lokale media hebben melding gemaakt van het dodental - dat de hele avond opliep - van fans die stierven op het veld in het Kanjuruhan-stadion in Malang na het Op rennen van het veld na afloop van de wedstrijd. Veel supporters werden met spoed naar het plaatselijke Kanjuruhan-ziekenhuis en het Wava Husada-ziekenhuis gebracht.

Akhmad Hadian Lukita, de voorzitter van PT Liga Indonesia Baru (LIB), heeft gezegd: "We zijn bezorgd en betreuren dit incident ten zeerste. We delen ons medeleven en hopelijk zal dit een waardevolle les zijn voor ons allemaal."

Persebaya's officiële Twitter - account plaatste zaterdagavond: “De uitgebreide familie van Persebaya rouwt diep om het verlies van mensenlevens na de wedstrijd Arema FC vs Persebaya. Voetbal is geen enkel leven waard. We bidden voor de slachtoffers en steunen de achtergebleven families.”

Alle resterende wedstrijden van de BRI Liga 1 voor deze week zijn opgeschort na het incident, terwijl de Indonesische FA heeft bevestigd dat Arema de rest van het seizoen geen wedstrijden meer zal organiseren.

Persebaya Surabaya won de wedstrijd - een East Jarva derby - met 3-2, wat duizenden fans van Arema FC ertoe bracht om vanaf de tribunes het speelveld te betreden. Dit leidde ertoe dat meerdere lokale politie en leden van de Indonesische Nationale Strijdkrachten het veld opgingen om de veiligheid af te dwingen, hierbij werden spelers van Persebaya van het speelveld geëscorteerd en in veiligheid werden gebracht.

Lokale media melden dat er vervolgens schermutselingen uitbraken tussen de veiligheidstroepen en de fans op het veld, waarbij voorwerpen werden gegooid waarna veiligheidsagenten traangas begonnen te gebruiken. Suryamalang meldt dat dit zowel bij de fans op het veld als bij de tribunes werd gebruikt.

Dit zou hebben geleid tot massale paniek onder fans, ze probeerden te ontsnappen aan het traangas en daarbij vielen velen op de grond en werden vertrapt door de menigte. Er werd gezegd dat veel supporters kortademig waren na het inademen van het gas, terwijl vele anderen het bewustzijn verloren op het veld.

Een bericht in het lokale mediakanaal Kompas beweert dat het traangas op het veld en de lagere tribunes is blijven hangen nadat het was gebruikt, terwijl spelers van Arema - die nog op het veld stonden - bewusteloze fans van het veld droegen.

Algemeen voorzitter Mochamad Iriawan heeft gezegd (via Daily Star): "PSSI betreurt de acties van Aremania-supporters in het Kanjuruhan Stadium. Het spijt ons en bieden onze excuses aan aan de families van de slachtoffers en alle partijen voor het incident." De PSSI is direct een onderzoek gestart. 

Nieuw in België: kutwafels proeven

Als je graag het nieuwste van het nieuwste wil proberen en proeven; dan heb je nu je kans in Antwerpen. Daar opende onlangs de Zizi Boutique’ op de Sint Katelijnevest 50 de deuren zo meldt HLN.be.

Er worden onder meer wafels in de vormen van vagina's en penissen verkocht. Eigenaar Maarten Bovée "Onze Zizi Boutique verkoopt niet alleen heerlijke wafels met Belgische chocolade het is ook een paradijs voor mensen die graag unieke Instagramfoto’s maken van zichzelf aan de verschillende fotowalls.”

 
Embed niet zichtbaar? Klik hier.

Geen waakhond of krokodil, maar een vis

Gisteren hebben agenten van Basisteam Zaanstreek een woning aan de Heinsiusstraat in Zaandam betreden in verband met een mogelijke hennepkwekerij. In de woning troffen zij diverse ruimtes die klaargemaakt werden voor een hennepkwekerij. Alle goederen zijn in beslaggenomen en zullen worden vernietigd.

De politie verklaart op facebook: "Het pand had geen waakhond of krokodil, maar een waakvis. De vis heeft van ons voldoende eten gekregen om enkele dagen rond te kunnen dobberen. Als de nieuwe sleutel van het pand niet opgehaald wordt zullen wij de vis (inclusief kom) ophalen en overdragen aan een opvangcentrum."

 
Embed niet zichtbaar? Klik dan hier.

BMX'ster Smulders weer veruit de beste in World Cup Colombia

Ook dit weekeinde is de World Cup BMX actief in het Colombiaanse Bogota. Daar werden vorige week al twee wedstrijden afgewerkt, ook nu staat er op zaterdag en zondag een wedstrijd op het programma, dit keer als afsluiter van het seizoen. Voor Nederland ging het zaterdag in elk geval prima, bij de vrouwen dan.

Mannen
Geen topdag voor de Nederlanders: Niek Kimmann ging niet van start, Jay Schippers en Dave van der Burg sneuvelden in de kwartfinales en Justin Kimmann en Mitchel Schotman lagen er een ronde eerder al uit. Joris Daudet was in de finale de sterkste: de Fransman had er even op moeten wachten, maar de winst was binnen. De Brit Kye White werd tweede, voor de Ecuadoriaan Alfredo Campo.

Vrouwen
Laura Smulders startte sterk en was met afstand de beste, de 27e World Cup-zege kwam geen moment in gevaar voor de Nederlandse grootheid. De Amerikaanse Alise Willoughby was de beste van de rest, voor de Zwitserse Zoë Claessens. Dubbel olympisch kampioene Mariana Pajon werd in eigen land vierde, Merel Smulders eindigde als vijfde en Manon Veenstra ging er in de halve finales uit.

Mannen onder 23
Leo Garoyan pakte snel de leiding en de Franse wereldkampioen liet er geen gras over groeien: hij was de beste en pakte de winst, voor de Japanner Asuma Nakai en landgenoot Tatyan Lui Hin Tsan. De Nederlander Ynze Oegema finishte keurig als vijfde, Brian van Eeuwijk en Boris Brekelmans gingen er in de achtste finales uit.

Vrouwen onder 23
Ook dit keer geen Nederlandse deelname, maar wel weer een overtuigende Letse zege: Veronika Sturiska was met afstand de beste. De Nieuw-Zeelandse Leila Walker pakte de tweede plek, voor de Amerikaanse McKenzie Gayheart.

Finales vanaf 1:12 uur

Oliveira wint zeiknatte GP van Thailand, titelstrijd nadert zinderende ontknoping

Op een drijfnat Chang International Circuit in Buriram is de Grand Prix van Thailand in de MotoGP verreden. Dat werd een behoorlijk nat gebeuren, wat het zeker wel een vermakelijke race maakte, met een niet al te voorspelbare uitslag.

Na veel vertraging in verband met de regen, kon men zich eindelijk klaar gaan maken voor de race. Marco Bezzecchi stond voor het eerst op poleposition, naast Jorge Martin en titelkandidaat Francesco Bagnaia. WK-leider Fabio Quartararo stond op rij twee, naast Johann Zarco en Enea Bastiani, waarbij Quartararo (Yamaha) de enige niet-Ducati was in de top-7, want op plek zeven stond Jack Miller - voor Marc Marquez en Luca Marini.

Bezzecchi wist met de nodige moeite de leiding te behouden in de eerste ronde, voor Bagnaia, Miller, Martin, Marc Marquez en Marini - Quartararo was bijzonder slecht weg en kwam na één ronde als zeventiende door. Bezzecchi moest wel snel een positie inleveren, want in bocht één was hij véél te wijd gegaan bij de start. Miller ging zo naar de leiding, terwijl Miguel Oliveira inmiddels naar de vierde plek was gestegen, voor Marini en Marquez.

In ronde vier ging Marini onderuit vanaf plek vijf, waardoor hij voor het eerst in zijn MotoGP-carrière de finish niet haalde. Oliveira stoomde ondertussen lekker door en nam de derde plek over van Bagnaia, waarna ze beiden voorbij Bezzecchi gingen. De op plek twintig gestartte Alex Marquez was erg goed op dreef en na negen ronden sloot hij op de vijfde plek aan bij broer Marc, voor Zarco en de wat teruggezakte Bezzecchi.

Oliveira bleef geweldig rijden en nam de koppositie over van Miller, die Bagnaia en Marc Marquez nog enigszins dicht achter zich had zitten. Zarco voerde de rest van het veld aan, voor Alex Marquez, Martin, Enea Bastianini en de prima naar voren komende Franco Morbidelli en Maverick Viñales. Quartararo kon totaal geen vuist maken, met tien ronden te gaan reed hij nog altijd op een puntloze achttiende positie.

Met vijf ronden te gaan reden Oliveira en Miller nog samen voorop, terwijl Bagnaia, Marquez en Zarco elkaar hadden gevonden in de strijd om plek drie. Oliveira hield vol en pakte zijn vijfde MotoGP-zege en na het eveneens natte Indonesië zijn tweede van het jaar. Miller en Bagnaia completeerden het podium, voor Zarco en Marquez. Quartararo finishte als zeventiende, één plek achter Bezzecchi, waardoor Bagnaia tot op twee punten is genaderd in de titelstrijd.

Uitslag FC Twente - Vitesse

Goeiedag!  

Er was gisteren nog een voetbalwedstrijd die zeker het vermelden waard is. Althans voor de fans van FC Twente. Zij zullen met een goed gevoel de rest van het weekend kunnen vieren. Voor Vitesse is er onder de nieuwe trainer Phillip Cocu nog héél wat werk aan de winkel.

Op de uitslag van 3-0 viel helemaal niets af te dingen. Twente was duidelijk een maatje te groot voor de Arnhemse club. 

In de 1e helft was het al vrij snel duidelijk dat er voor Vitesse niet veel te halen viel. Twente was de overheersende ploeg en kreeg ook een aantal kansen via Cerny. Zijn mooie trap eindigde op paal. Uiteindelijk scoorde Brenet dan toch de 1-0 in de 37e minuut. 

Na rust werd het spelbeeld niet veel anders. Twente speelde prima en Vitesse stelde daar eigenijk helemaal niets tegenover. Het was duidelijk dat de ploeg al snel het hoofd liet hangen en meer ging proberen om de schade te beperken. 

Uiteindelijk zouden er toch nog twee doelpunten vallen. Misidjan en Smal zorgde uiteindelijk voor de 3-0 eindstand. Het enige wapenfeit van Vitesse was een kans voor Frederiksen.

Twente blijft dus goed meedoen in de competitie en gezien de andere ploegen bovenin toch enigszins kwetsbaar zijn, kunnen we misschien nog heel wat leuek wedstrijden van FC Twente meemaken.

Bij Vitesse moet er nu echt wat gaan gebeuren. Het spreekt voor zich dat we geen wonderen mogen verwachten dit seizoen, maar het spelbeeld moet absoluut een stuk beter. Hopelijk slaagt Cocu daarin. Na een kleine week als trainer is het uiteraard logisch dat we hem nog niet kunnen beoordelen. 

Arbolino wint drijfnatte Moto2-race Thailand, Van den Goorbergh rijdt goed

De Grand Prix van Thailand in de Moto2 is behoorlijk in het water gevallen. Er werd wel gereden op het Chang International Circuit bij Buriram, maar het geplande einde van de race kwam er vanwege de regen uiteindelijk niet.

Kort voor de start begon het te regenen in Thailand, dus werd de start uitgesteld om iedereen de kans te geven regenbanden onder de motor te laten zetten. Thuisheld Somkiat Chantra mocht vanaf pole vertrekken, naast Tony Arbolino en titelkandidaat Ai Ogura. WK-leider Augusto Fernandez stond op plek acht, Bo Bendsneyder vertrok als dertiende en Zonta van den Goorbergh vanaf plek 24.

Chantra behield de leiding op de natte baan, terwijl Cameron Beaubier van plek elf in drie bochten naar plek twee reed, maar daarna onderuit ging. Alonso Lopez sloot aan op plek twee, voor de van plek twaalf gekomen Filip Salac en Aron Canet, die startte als achttiende. Van den Goorbergh had in no-time tien plekken te pakken, maar in ronde twee was de lol voor het thuispubliek klaar: met al een enorme voorsprong schoof Chantra onderuit.

Na drie ronden waren de eerste schermutselingen voorbij en reed Lopez voorop, met Canet in zijn kielzog. Jake Dixon en Salac reden er kort achter, voor Arbolino, Ogura en Joe Roberts. Lopez maakte een foutje en zag de drie mannen achter hem langszij drijven, waarna hij Arbolino en Ogura achter zich aan had.

Salac nam de leiding een ronde later over van Canet, en werd drie ronden later ingehaald door Arbolino. Op dat moment begonnen een paar rijders met de handen te zwaaien: het werd alsmaar natter, en de race werd in ronde negen dan ook onderbroken met de rode vlag. Dat betekende dat men níet aan tweederde van de race was gekomen en dat we dus in principe een herstart zouden krijgen.

Na een dik half uur leek de regen wat meer behapbaar te worden, tot men de baan weer op mocht om zich gereed te maken voor de herstart: terwijl men onderweg was naar de grid kwam de lokale zondvloed weer opzetten en dus werd de rode vlag weer gezwaaid. Dit keer kwam al snel het bericht: geen herstart. Arbolino pakte de winst en de halve punten, voor Salac - zijn eerste Moto2-podium - en Canet.

Nederlanders
Van den Goorbergh begon bijzonder lekker en had in no-time tien plekken gewonnen, maar daar stokte het wel. De jongeling eindigde uiteindelijk als zeventiende, net buiten de punten. Bendsneyder ging juist de andere kant op: de een na de ander viel weg, maar toch zakte hij juist vijf plekken naar uiteindelijk de achttiende plek.

FOK! Wat een weer!: nieuwe maand, nieuw weer!

herfstbanner

Goeiedag!  

Een nieuwe maand, en het weer doet daar aan mee. Na een op veel plekken uitermate natte maand gaan de hemelsluizen voor een groot deel weer even op slot de komende dagen. Alleen op woensdag kan er wat regen vallen, maar de rest van de week is het overwegend droog. 

Dat was vandaag zeker nog niet het geval. Een koufront passeerde afgelopen nacht met daarna nog een buienstoring. Het koufront leverde zelfs even korte tijd stormkracht op in Vlissingen en een stormachtige wind langs de rest van de kust. Ook viel er flink wat regen. Op grote schaal viel er zo'n 10 tot 20 mm regen. Alleen in het zuiden was het wat minder. 

Daarna kwamen de buien en die brachten naast regen ook onweer en hagel. Dit keer bleef de westkust helaas grotendeels gespaard. In het binnenland, en dan met name in het noorden viel er nog eens zo'n 10 tot 20 en zelfs 30 mm bij. Verder stond er ook een vervelende westelijke wind. 

De komende uren kan er ook in het westen nog een bui binnendrijven. Later is die kans in het oosten weer wat groter. Uiteindelijk klaart het dan wel weer op en gaat het droge weer overheersen. De wind neemt ook langzaam wat af. 

Morgen zijn er perioden met zon. Een nieuwe storing trekt ten zuiden van ons land langs en de neerslag daarvan bereikt hooguit het uiterste zuiden/zuidwesten. In de rest van het land blijft het verder wel droog. Wel komt de bewolking wat noordelijker uit tot ongeveer het midden van het land. In het noorden blijft de zon regelmatig van de partij. 

De temperaturen liggen rond de 17 graden en de zuidwestelijke wind zwakt verder af naar matig. 

In de nacht naar maandag is er in de zuidelijke helft een grote kans op dichte mist.

Tot ziens maar weer!  

Mooie luchten (Foto: Primeurman)
Elke dag is een cadeautje in de lucht. Foto nam de Primeurman nabij de golfbaan van Spaarnwoude. (Foto: Primeurman.)

Foggia domineert Moto3-race Thailand, Guevara zet nieuwe stap naar wereldtitel

Op het Chang International Circuit van Buriram is zondagochtend de Grand Prix van Thailand in de Moto3 verreden. Dat werd een behoorlijk a-typische race, maar dat mocht de pret bepaald niet drukken.

Dennis Foggia vertrok vanaf poleposition, met ook Jaume Masia en Ayumu Sasaki op de eerste rij, voor Stefano Nepa, Diogo Moreira en Daniel Holgado - WK-leider Izan Guevara startte vanaf plek elf, concurrent Sergio Garcia moest het doen met een twintigste startplek.

Foggia kende een prima start en nam de leiding, voor Nepa, Sasaki, David Muñoz en Moreira. Voor Garcia ging het in ronde één al fout: de titelkandidaat werd onderuit gekegeld door Adrian Fernandez. Tatsuki Suzuki zat ook goed in de groep vooraan, maar zijn Honda gaf na een paar ronden de geest.

Foggia had halverwege nog altijd de leiding, gevolgd door Sasaki, Muñoz, Moreira en Riccardo Rossi - Masia zat er in zijn eentje een paar tellen achter. Even werd Foggia opgeslokt door het groepje achter hem, maar hij werkte zich snel weer naar voren en uiteindelijk konden alleen Sasaki en Rossi volgen.

De rest werd in de slotronden op grote afstand gereden, waarbij Guevara een uitstekende race reed: de kampioenschapsleider ging naar plek vier. Foggia reed onbedreigd naar een indrukwekkende zege, voor Sasaki en Rossi, die zijn eerste GP-podium ooit pakte. Nepa werd vierde, Guevara vijfde en in het kampioenschap staat hij zo met drie races te gaan 49 punten voor Foggia, de nieuwe nummer twee.

Minstens 77 doden in Verenigde Staten door orkaan Ian

De inmiddels flink afgezwakte Ian (56 km/pu) is zaterdag richting oostkust gegaan nadat hij vrijdagmiddag als orkaan van categorie 1 in South Carolina aan land kwam.

Update 2 oktober 2.00 uur: Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van orkaan Ian is opgelopen tot minstens 77, meldt televisiezender NBC.

Eerdere berichtgeving: De monsterstorm Ian kwam woensdag voor het eerst aan land aan de westkust van Florida als een krachtige orkaan van categorie 4. Hele woonwijken werden verwoest door een windkracht van meer dan 402 km/pu. Volgens informatie van lokale functionarissen is het dodental door Ian in Florida opgelopen tot minstens 52.

Deze week liet Ian een spoor van vernieling achter in de zuidwestelijke kustgemeenschappen van Florida, waaronder Fort Myers en Napels. Tampa, Orlando en steden langs de noordoostkust van Florida werden ook getroffen door stortbuien en harde wind. Over de hele staat zaten meer dan 1,3 miljoen huizen en bedrijven zaterdag vroeg nog in het donker door het uitvallen van de electriciteit.

Misschien komt er nog oorlog van

De klok slaat half elf, het is één oktober, twintig tweeëntwintig, zaterdagavond. Een Duveltje prikkelt bitter achter in de keel… bitter was het woord naar waar ik zocht. Want bitter daar smaakt alles de laatste tijd naar. Naar en bitter. Een mening hebben heeft geen zin meer, tevens richting verloren. Wat ga ik vertellen als op maar een paar duizend kilometer van hier raketten en kogels in mensen worden geschoten en steden tot puin worden herleid. Stoppen gaat het niet doen en het wordt zeker nog even erger. Rusland die mogelijks tactische kernwapens gaat gebruiken om hun geannexeerde stukken Oekraïne te verdedigen... Naar waar het daarna gaat escaleren? Toch maar eens aan mijn schuilkeldertje beginnen?

Californië: rapteksten niet langer 'bewijs' voor rechtbanken

Californië is de eerste staat die wetgeving heeft aangenomen die het gebruik van rapteksten in gerechtelijke bewijsstukken aan banden legt. Gouverneur Gavin Newsom ondertekende het wetsvoorstel. Beroemde rappers zoals Meek Mill, Ty Dolla $ign, Tyga en YG keken toe via een videolink.

De wet, de zogenaamde "Decriminalizing Artistic Expression Act", is bedoeld om artiesten te beschermen tegen het feit dat hun songteksten als onrechtmatig bewijs tegen hen kunnen worden gebruikt in strafzaken. Veel rapteksten gaan over misdaad en geweld, wat leidt tot stereotypering. 

Aanhangers van de wet stellen dat het recht op creatieve expressie moet worden beschermd. Muzikantenadvocaat en activist Dina LaPolt zei te hopen dat een soortgelijke wet op federaal niveau zal worden aangenomen, volgens een verklaring van het online portaal Variety.

In de VS worden rapteksten vaker aangevoerd als bewijs in rechtszaken. Volgens Variety verwezen officieren van justitie onlangs naar geweld in liedjes van rapper Young Thug na zijn arrestatie afgelopen mei. De muzikant wordt beschuldigd van betrokkenheid bij bendecriminaliteit.

Het Russische gasbedrijf Gazprom levert niet meer aan Italië

Volgens het Oostenrijkse ministerie van Energie heeft Gazprom verschillende contracten die nodig zijn voor doorvoervergunningen niet ondertekend. Gazprom daarentegen beschuldigt de Oostenrijkse autoriteiten ervan de vergunningen te hebben geweigerd. Gas uit Rusland voor Italië komt via Oostenrijk bij de grensplaats Tarvisio aan en wordt van daaruit gedistribueerd.

Italië heeft de afgelopen maanden zijn aankopen van Russisch gas teruggebracht van 40 naar ongeveer 25 procent. In plaats daarvan sloot de regering in Rome contracten met tal van andere leveranciers, waaronder bedrijven uit Algerije.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.