FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 september 2022

Random Pics van de Dag #728

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NFL: Kampioenen Rams weggevaagd door Bills, Bengals in zinderende OT onderuit

De NFL is weer begonnen, week één zit er na wedstrijden op de donderdag, zondag en maandag inmiddels op. Tijd voor een eerste blik, maar voor de twee Super Bowl-teams van afgelopen seizoen ging het in elk geval niet al te best.

Los Angeles Rams - Buffalo Bills
De Rams, verdedigend kampioenen, kregen thuis gelijk een 26-yard touchdown pass van Bills-quarterback Josh Allen op Gabe Davis om de oren. In het tweede kwart kwam de ploeg via onder meer een korte pass van Matthew Stafford op Cooper Kupp op gelijke hoogte (10-10), maar daar bleef het voor de thuisploeg bij. Alleen bediende Isaiah McKenzie en Stefon Diggs en rende zelf ook nog een touchdown binnen, wat de Bills de 10-31 zege opleverde.

Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers
De verliezend finalisten van vorig jaar begonnen niet lekker: een 31-yard interception return van Minkah Fitzpatrick zette de Steelers op voorsprong. Dat groeite via een korte touchdown pass van Mitch Trubisky op Najee Harris uit naar 3-17, maar de Bengals kwamen terug nadat quarterback Joe Burrow eerst Tyler Boyd bediende voor de touchdown en daarna Mike Thomas vond voor de two-point conversion.

In de slotseconden strokken de Bengals de stand gelijk: Burrow's eerste poging mislukte, daarna bereikte hij Ja'Marr Chase in de endzone voor 20-20. Het leek de winst op te leveren, ware het niet dat Fitzpatrick het extra punt blokkeerde namens de Steelers en er overtime nodig was. Daarin trapte Chris Boswell namens de Steelers van 55 yards op de paal, maar even later was het vanaf 53 yards wel raak: 20-23 winst voor Pittsburgh.

Overigens zijn we bij FOK!sport op zoek naar een NFL-liefhebber die zin heeft om zo nu en dan eens wat stukjes te schrijven over de sport, laat het vooral weten als je interesse hebt!

Uitslagen NFL week 1
Los Angeles Rams - Buffalo Bills 10-31
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 26-27
Chicago Bears - San Francisco 49ers 19-10
Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers 20-23 OT
Detroit Lions - Philadelphia Eagles 35-38
Miami Dolphins - New England Patriots 20-7
New York Jets - Baltimore Ravens 9-24
Washington Commanders - Jacksonville Jaguars 28-22
Carolina Panthers - Cleveland Browns 24-26
Houston Texans - Indianapolis Colts 20-20 OT
Tennessee Titans - New York Giants 20-21
Minnesota Vikings - Green Bay Packers 23-7
Arizona Cardinals - Kansas City Chiefs 21-44
Los Angeles Chargers - Las Vegas Raiders 24-19
Dallas Cowboys - Tampa Bay Buccaneers 3-19
Seattle Seahawks - Denver Broncos 17-16

Ajax in slotfase ten onder in Champions League tegen Liverpool

Ajax heeft dinsdagavond in de Champions League op de valreep met 2-1 verloren van Liverpool. De Amsterdammers hielden Liverpool lang op 1-1, maar in de slotfase kopte Joël Matip de verdiende 2-1 raak.

Liverpool was duidelijk de betere ploeg en de thuisploeg kwam ook terecht op voorsprong door een doelpunt van Mohamed Salah. Liverpool bleef doordrukken en Ajax had het lastig, maar toch wisten de Amsterdammers op gelijke hoogte te komen dankzij een prachtige goal van Mohammed Kudus.

In de tweede helft was opnieuw Liverpool de betere ploeg, maar in het eerste deel van de tweede helft kreeg de thuisploeg geen grote kansen en de kans dat Ajax een resultaat te halen in Liverpool en Daley Blind kreeg in de tweede helft nog een uitstekende kopkans om de Amsterdammers op voorsprong te zetten, maar de linksback kopte net naast.

In de slotfase zette Liverpool nog eens aan en kreeg steeds betere kansen. Vlak voor tijd was het alsnog raak voor de thuisploeg nadat Matip raak kopte en verdiend won van Ajax. Door de nederlaag komt Liverpool in punten gelijk met Ajax. Napoli en Rangers FC komen morgen nog in actie. Dat duel was een dag opgeschoven vanwege de overleden koningin Elizabeth.

Discord Voice is nu beschikbaar op Xbox-consoles

Vanaf vandaag is Discord Voice beschikbaar voor alle Xbox Series X|S- en Xbox One-consoles.

Met deze nieuwe update kun je rechtstreeks vanaf je console met iedereen op Discord praten via spraakkanalen of groepsgesprekken. Dit maakt het gemakkelijker om verbinding te maken met je vrienden, op mobiel, Xbox of pc. Je kunt ook zien wie er in gesprek is en wie er aan het woord is terwijl je op je console speelt. Je kunt ook het geluid aanpassen en schakelen tussen Discord Voice en Xbox game chat terwijl je speelt.

Ga naar de mobiele Discord app en koppel je Discord account aan je Xbox. Je moet deze stap ook doorlopen als je al eerder accounts hebt gekoppeld. Vervolgens kun je lid worden van elk Discord voice kanaal of bellen en overbrengen naar je Xbox.

Xbox Discord

Hondendrollen overschrijden de stikstofnorm, neem jij afscheid van je hond?

Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat hondendrollen schade kunnen aanrichten in de natuur. In de uitwerpselen zit namelijk stikstof en fosfor. Hierdoor komt jaarlijks 11 kilogram stikstof en 5 kilogram fosfaat per hectare grond vrij. Dit is net zoveel als de uitstoot van de landbouwsector, industrie en verkeer.

De drollen vallen buiten op straat of in het groen snel uiteen en trekken de grond in, waar ze zich ophopen. Het gevolg hiervan is dat er veel planten doodgaan waardoor de biodiversiteit afneemt. Er ontstaat tevens een overvloed aan brandnetels, bramen en kruipertjes, waardoor andere planten minder ruimte krijgen om te groeien.

Vijftig procent van de stikstofuitstoot kan worden voorkomen door de hondenpoep op te ruimen. Ook zou hierdoor fosfor grotendeels niet meer in de natuur terechtkomen. Daarnaast is het goed om de hond aangelijnd te houden, zodat niet het hele natuurgebied wordt ondergescheten. Een stadsecoloog is van mening dat mensen beter moeten nadenken voordat ze een hond aanschaffen, naast hun drollen veroorzaken honden diverse soorten van overlast.

Zou jij afscheid nemen van je hond om de natuur te beschermen? 

Poepende puppy (Foto:Pixabay)
Poepende puppy (Foto:Pixabay)

Demo van Harvestella vandaag op komst

Ninteno en Square Enix lieten ons meer zien van Harvestella. Later vandaag komt er een demo met de begindagen van het eerste seizoen op de boerderij beschikbaar in de Nintendo eShop.

Terwijl je van een vredig boerenleven geniet in het dorpje Lethe, keert het seizoen van de dood telkens weer terug om alles te doen verwelken. Trek door de wereld en probeer een manier te vinden om het onheil te stoppen in deze levenssimulatie-RPG. Door de veranderende seizoenen verken je een fantasierijke wereld, verzorg je gewassen, maak je nieuwe vrienden, neem je het op tegen vijanden in dynamische gevechten en ontrafel je langzaam het mysterie van het seizoen van de dood.

Mocht je de demo uitproberen en later besluiten de game te kopen dan worden je opgeslagen demo-gegevens overdragen. Harvestella wordt op 4 november uitgebracht voor de Nintendo Switch en pc via Steam.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key aangekondigd

De Atelier Ryza-serie gaat verder, met een gloednieuw deel die vandaag tijdens de Nintendo Direct is aangekondigd, genaamd Atelier Ryza 3: Alchemist of the End and the Secret Key. De game komt op 24 februari 2023 uit voor in ieder geval Nintendo Switch.

Tijdens de Nintendo Direct van vandaag hebben we de allereerste trailer ooit gezien, waarin een open-wereld-RPG wordt onthuld met elf helden die op reis gaan wanneer er plotseling vreemde eilanden verschijnen. Natuurlijk speelt Ryza de hoofdrol, die met haar vrienden de situatie moet onderzoeken om hun thuisland te beschermen.

Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion komt in december uit

Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion komt op 13 december uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch en pc. Dat heeft uitgever Square Enix vandaag aangekondigd. Het gaat hier om een remake voor de PSP-game uit 2007. In deze game speel je als Zach Fair, een belangrijk figuur in het verhaal. Verder maken Cloud en Sephiroth uiteraard ook onderdeel uit van de game.

Releasedatum van Master Detective Archives: Rain Code bekend

Uitgever Spike Chunsoft en ontwikkelaar Too Kyo Games hebben een releasedatum gegeven voor Master Detective Archives: Rain Code tijdens de Nintendo Direct. De game komt in de lente van 2023 uit.

Master Detective Archives: Rain Code wordt ontwikkeld door dezelfde creatieve staf van Danganronpa en komt naar het westen. Het concept van de game wordt beschreven als een 'donker fantasiemysterie'. Het onderzoeken van moorden wordt een deel van het verhaal. Spelers zullen een rechercheur met geheugenverlies besturen die wordt gevolgd door een Shinigami en zaken oplossen door plaats delict en bewijsmateriaal te onderzoeken. De Shinigami zal een rijk creëren dat de plaats delict verbindt met de waarheid. Mystery Phantoms zullen proberen je voortgang te belemmeren, en ze verslaan door de waarheid te gebruiken is de enige manier om te gaan.

Resident Evil-games komen naar Nintendo Switch

Capcom gaat binnenkort moderne Resident Evil-games beschikbaar maken voor de Nintendo Switch. Resident Evil 7: Biohazard komt op 28 oktober uit en later dit jaar moeten ook Resident Evil: Village en de remakes van Resident Evil 2 en 3 uitkomen.

Let wel, het gaat hier wel om cloud-versies van alle games. Dat betekent dat je de games en met een actieve internetverbinding via de servers van Capcom kunt spelen. Je kunt vanaf vandaag al een demo van Resident Evil: Village via de eShop proberen om te kijken hoe dat gaat.

Theatrhythm komt terug met nieuwe sequel

Square Enix heeft vandaag Theatrhythm: Final Bar Call aangekondigd. Het ritme-spel moet al op 16 februari 2023 uitkomen en is voorlopig alleen voor Nintendo Switch aangekondigd. Deze nieuwe versie bevat maar liefst 390 speelbare nummers van de Final Fantasy serie.

Square Enix heeft verder al aangekondigd dat spelers later 90 extra nummers van andere series via DLC kunnen kopen. Je kunt dan muziek spelen van onder meer Nier, Legend of Mana en Octopath Traveler.

Derde uitbreiding voor Mario Kart 8 Deluxe

Er komen deze winter meer circuits naar Mario Kart 8 Deluxe met set 3 van de DLC Mario Kart 8 Deluxe – Circuit-uitbreidingspas.

Set 3 beschikt over acht circuits, waaronder Dennenboomdorp uit Mario Kart Tour en Peach’ Paleistuin uit Mario Kart DS. Koop de Circuit-uitbreidingspas los in de Nintendo eShop of speel de content zonder extra kosten als onderdeel van een lidmaatschap van Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket. De circuits kunnen niet los worden gekocht.

Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse na 15 jaar naar het Westen

Koei Tecmo Europe kondigt de remaster van hun klassieke Japanse horroravontuur Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse aan, digitaal beschikbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, en Windows PC via Steam begin 2023.

De originele game werd in 2008 exclusief in Japan uitgebracht voor de Nintendo Wii. Dit is dus de eerste keer dat Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse beschikbaar in het Westen is om te spelen, niet alleen in heel Europa, maar op meerdere consoles en pc.

Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse speelt zich tien jaar af nadat vijf meisjes op mysterieuze wijze zijn verdwenen op een festival op het eiland Rōgetsu, een eiland in het zuiden van Japan. Hoewel alle meisjes uiteindelijk werden gered, gingen hun herinneringen verloren, met slechts de vage herinnering aan een enkele melodie en een schijnbaar bezeten gemaskerde vrouw die danste in het maanlicht. Nu, tien jaar later, zonder herinnering aan de gebeurtenissen rond hun verdwijning, zijn twee van de vijf meisjes overleden. Ze zijn ontdekt met bedekte gezichten en gevonden in een tragische, huilende pose. De overige drie meisjes gaan nu naar het griezelige eiland om het mysterie van de dood van hun vrienden op te lossen, terwijl ze ook het mysterie van de achtergelaten herinneringen ontrafelen.

Terwijl de meisjes het eiland Rōgetsu verkennen, vertrouwen ze op het maanlicht en een zwakke zaklamp om naar aanwijzingen te zoeken. Het verhaal vordert door het ontdekken van relikwieën zoals oude krantenartikelen en aantekeningen die de meisjes helpen het geheime verleden van het eiland te ontrafelen. Tijdens het verkennen worden de meisjes ook geconfronteerd met een reeks geesten. Ze zullen de Camera Obscura moeten gebruiken om wraakzuchtige geesten af te weren en hun macht af te sluiten door ze te fotograferen. Gedurende het spel zullen de meisjes sterkere lenzen moeten uitrusten en verschillende films moeten verwisselen om de krachtigste geesten vast te leggen, terwijl ze ook de camera moeten gebruiken om "dingen die niet kunnen worden gezien" vast te leggen om hen te helpen het bewijs te vinden over hun verleden.

Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse bevat een geheel nieuwe fotomodus, nieuwe en gewijzigde kostuums en verbeterde graphics, waaronder de verbeterde weergave van schaduwen en licht. Daarnaast zijn in-game scènes en personagemodellen opgepoetst.

Tunic komt ook naar Nintendo Switch

Tunic komt op 27 septemer uit voor de Nintendo Switch. Dat is dus tegelijk met de eerder aangekondigde PS4/PS5-port. De Zelda-achtige culthit kwam voor het eerst in maart uit voor Xbox-platforms en pc.

Tunic is voornamelijk een puzzelspel waarin je uitgebreid gebruik moet maken van een boek om aanwijzingen te vinden. Verder zijn er natuurlijk ook veel gevechten tegen lastige vijanden.

Babylon's Fall beëindigt service in februari 2023

Babylon's Fall wordt op 27 februari 2023 verwijderd en is vanaf dan niet meer speelbaar (ook niet offline). De game is dan ook vanaf later vandaag niet meer te koop. De live service actie-RPG van Platinum Games kwam begin maart uit en houdt en is straks in minder dan een jaar klaar. Dit alles is op zich geen verrassing, want de game was een enorme flop.

Spelers die de game al hebben kunnen nog wel 'Season 2' dus tot februari blijven spelen.

Bayonetta gaat de wereld redden in nieuwste sequel

In Bayonetta 3 gaat de beroemde gameheks de wereld redden. Dat is anders dan voorheen, want in de eerste twee games vocht ze vanwege meer persoonlijke omstandigheden. In het derde deel dreigen zogenoemde 'homunculi' monsters de wereld te vernietigen. Bayonetta krijgt uiteraard ook hulp van haar vriendin Jeanne en er zijn nieuwe personages.

Bayonetta 3 komt op 28 oktober uit voor Nintendo Switch.

Jip en Janneke vieren platina jubileum

Jip en Janneke wie kent ze niet. Het duo, bedacht door schrijfster Annie M.G. Schmidt, viert vandaag hun platina jubileum. 70 jaar geleden, op 12 september 1952, verscheen het eerste verhaaltje in Het Parool. De verhaaltjes, in begrijpelijke kindertaal geschreven, werden geïllustreerd door Fiep Westendorp. 

De verhalen gaan over twee buurtkinderen en de dingen die ze meemaken in en rond het huis van één van de twee. Takkie de hond en poes Siepie zijn twee belangrijke bijfiguren. Ook de ouders van Jip en Janneke, met name de moeder van Jip, duiken regelmatig op. Enkele van de verhalen die Jip en Janneke beleefde waren geïnspireerd door de dingen die de zoon van Schmidt en zijn buurmeisje beleefde. 

Meer over de geschiedenis van Jip en Janneke kun je hier vinden. Op 10 oktober 1992 werd in Zaltbommel, de geboorteplaats van Fiep Westendorp, aan de Waalkade een standbeeld van Jip en Janneke en Takkie de hond onthuld. 

Het standbeeld van Jip en Janneke aan de Waalkade in Zaltbommel  (Foto: FOK!/DJMO)
Het standbeeld van Jip en Janneke aan de Waalkade in Zaltbommel (Foto: FOK!/DJMO)

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe aangekondigd

Nintendo kondigt nog één Kirby-titel aan voor het dertig jarig bestaan van de serie. Kirby's Return to Dream Land Deluxe komt naar Nintendo Switch.

Deze versie laat iedereen in co-op spelen als Kirby, wat het combineren van vaardigheden extra interessant maakt. Daarnaast is er een nieuwe vaardigheid om te gebruiken: Mecha Kirby. Tot slot zijn er diverse minigames om te spelen.

De Deluxe-versie van Kirby's Return to Dream Land komt uit op 24 februari 2023.

Titel en releasedatum van The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 onthuld

In een nieuwe Nintendo Direct-videopresentatie heeft Nintendo de officiële naam en de releasedatum van het vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild onthuld.

Het vervolg heet The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en speelt zich zowel op de grond als hoog boven Hyrule af. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom komt uit op 12 mei 2023 voor de Nintendo Switch.

Goldeneye en meer Nintendo 64-games onderweg naar Switch Online+

Tijdens de Nintendo Direct heeft Nintendo een aantal Nintendo 64-games aangekondigd die binnenkort naar Nintendo Switch Online+ komen.

Het betreft Pilotwings 64, Mario Party, Mario Party 2, Mario Party 3, Pokémon Stadium, Pokémon Stadium 2, 1080 Snowboarding en Excitebike 64. De grootste verrassing is de toevoeging van Goldeneye, inclusief online gameplay. Release dates van de titels zijn nog niet bekendgemaakt, maar toe nu toe houdt Nintendo ongeveer één game per maand aan.

Eerste Splatfest voor Splatoon 3 is een feit

Eén van de leukste elementen van Splatoon zijn de splatfests, die uiteraard ook in deel drie weer hun opwachting maken. Het thema voor de eerste Splatfest voor Splatoon 3 is bekendgemaakt.

Dit keer moet je kiezen wat je mee zou nemen naar een onbewoond eiland: Uitrusting, Eten of Vermaak. Van 23 tot en met 25 september kun je strijden voor jouw keuze.

Splatoon 3 is verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Octopath Traveler II aangekondigd voor februari

Square Enix heeft tijdens de Nintendo Direct van vandaag Octopath Traveler II aangekondigd. Ook in dit deel volgen we weer acht unieke heroes die elk hun eigen verhaalijnen hebben.

Nieuw in dit deel is dat elke hero overdag en 's avonds andere acties hebben om uit te voeren in de overworld. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Octopath Traveler II komt uit op 24 februari 2023.

Nintendo Switch-versie It Takes Two in aantocht

De ultieme co-op game van vorig jaar, It Takes Two, krijgt na lang wachten eindelijk een Nintendo Switch-versie. De game komt op 4 november naar de console.

Pre-orders zijn vanaf vandaag te plaatsen. In de game speel je als man en vrouw die door een moeilijke fase in hun huwelijk gaan. Na een wens van hun kind veranderen ze in kleine poppen en moeten ze ene terug naar 'normaal' zien te vinden.

Fire Emblem Engage aangekondigd voor Nintendo Switch

Nintendo en Intelligent Systems komen met Fire Emblem Engage, de nieuwste telg in de langlopende serie. De game bevat de klassieke Fire Emblem-gameplay die we gewend zijn.

Tijdens de game maak je gebruik van 'fusies', waarmee je voormalige helden kunt oproepen om je in de strijd te helpen. Denk aan Marth en Sigurd.Daarnaast is het de bedoeling dat je jouw kasteel weer opbouwt en zorgt dat er bevolking intrekt.

Wordt de Divine Dragon in Fire Emblem Engage, wanneer deze uitkomt op 20 januari 2023.

Menselijke resten gevonden in zoekactie naar UvA-studente Sumanta Bansi

Op een bedrijventerrein in Hoorn zijn dinsdag menselijke resten gevonden tijdens een zoektocht naar de vermiste UvA-studente Sumanta Bansi. Manodj B., de man die verdacht wordt van het ombrengen van Sumanta, zou volgens De Telegraaf hebben opgebiecht waar hij het lichaam heeft gedumpt. Zo meldt AT5

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er op een bedrijventerrein menselijke resten zijn gevonden. Het is nog onduidelijk of die daadwerkelijk van Sumanta zijn. De zaak komt spontaan in een stroomversnelling doordat verdachte Manodj B. op aandringen van zijn nieuwe advocaat, Theo Hiddema, openheid van zaken heeft gegeven over wat er precies gebeurd is en wat hij met het lichaam heeft gedaan.

B. werd afgelopen zomer veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op Sumanta, maar heeft altijd ontkend er iets mee te maken te hebben. De 22-jarige Sumanta Bansi verdween in februari 2018 en is sindsdien spoorloos. 

B. zou tijdens het verhoor meer prijs hebben gegeven. Meteen daarna zijn verschillende rechercheurs naar de rand van een Hoorns bedrijventerrein gegaan om te zoeken. Het zou gaan om een nieuwe locatie, waar nog niet eerder gezocht is. De afgelopen jaren werd er al gezocht in natuurgebied De Hulk en bij het Robbenoordbos, vlak bij de Afsluitdijk. Dat was zonder resultaat.

"Verder onderzoek moet uitwijzen of hetgeen is gevonden inderdaad verband houdt met de vermissingszaak van Sumanta Bansi", zo schrijft het OM. In het belang van het onderzoek worden er op het moment geen verdere mededelingen gedaan.

Lies of P uitgebreid in beeld

Lies of P is een bijzonder interessante actie-game die vooral doet denken aan Bloodborne. Round8 Studio, de vrij onbekende ontwikkelaar van de game, heeft maar liefst veertig minuten gameplay van het spel vrijgegeven.

In deze duistere versie van Pinocchio ben je op zoek naar je vader Geppetto. Je speelt dus als een mechanische Pinocchio die gebruik kan maken van heel wat wapens. Bekijk anders de gameplaybeelden hieronder. Lies of P moet in 2023 uitkomen voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Bestuur Amsterdam BIJ1 stapt op: 'racisme binnen de partij en fraude op ledenlijst'

Het bestuur van de Amsterdamse afdeling van BIJ1 heeft besloten om zijn taken definitief neer te leggen. Dat laat BIJ1 weten in een mail aan de leden van de partij. Volgens het bestuur is er racisme binnen de partij, zat het niet goed met de partijleiding en was er sprake van fraude op de ledenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo meldt AT5.

Het bestuur wijst erop dat ze fout zaten om zich niet uit te spreken op 'cruciale momenten'. "Wij betreuren het enorm dat wij niet hebben opgetreden toen bleek dat de kans aanzienlijk was dat er gefraudeerd was tijdens de ledenvergadering die de lijst voor de gemeenteraad vaststelde", schrijft het bestuur. "Hierdoor sprong Nilab Ahmadi van plek 13 naar plek 3. We wilden de campagne niet negatief beïnvloeden dus kozen we ervoor niet te handelen. Achteraf gezien was dit fout."

Daarnaast ligt het Amsterdamse bestuur in de clinch met de partijleiding. "Zij hebben niet adequaat opgetreden en tegelijkertijd hebben zij op ondemocratische wijze geprobeerd om lokale besluitvormingsprocessen te beïnvloeden", zo staat in de mail. "Zo heeft de partijleiding Dinah Bons willen voorschuiven als fractievoorzitter, terwijl zij nog niet eens officieel beëdigd was als raadslid."

Vrijdag leek Carla Kabamba nog de voorzitter te worden van de Amsterdamse fractie, maar dat wordt door de partijleiding als niet gewenst gezien. Dat terwijl 'tijdens de maandenlange afwezigheid van Jazie Veldhuyzen zijn taken werden waargenomen door Kabamba' aldus het bestuur. Volgens hen heeft zij hier ook nooit erkenning voor gekregen. De vorige fractievoorzitter, Jazie Veldhuyzen, zit momenteel ziek thuis. 

Het bestuur van BIJ1 spreekt zich ook uit over 'anti-zwart racisme en misogynoir (haat jegens zwarte vrouwen, red.) gedrag' dat in alle lagen van de partij aanwezig zou zijn. Het vertrek van Quinsy Gario en Jursica Mill en de 'structurele ondermijning van het Amsterdams bestuur door Jazie Veldhuyzen' stelt het bestuur als twee voorbeelden hiervan. 

"Zwart leiderschap wordt niet erkend, niet gewaardeerd en wordt veelal tegengewerkt", zo schrijft het bestuur. "Deze voorbeelden laten zien dat de strijd die BIJ1 tegen racisme levert op dit moment meer gefocust is op het bestrijden ervan in de buitenwereld. We beseffen ons nog onvoldoende dat er sprake is van anti-zwart racisme en afrofobie binnen de partij."

"Als dit zo doorgaat, dan valt BIJ1 echt uitéén", zo besluit het bestuur de mail. 

Renaissanceschool opgeschrikt door brief 'Fascisten opgerot'

Ouders met leerlingen op de Renaissanceschool in Almere voelen zich bedreigd. Vlakbij de ingang van de school zagen ze maandagochtend een brief met de tekst 'Fascisten opgerot' hangen.

De Renaissanceschool, die uit de koker komt van de politieke partij Forum voor Democratie, is eind augustus op een geheime locatie van start gegaan met vier leerlingen die les krijgen van één leraar.

Tegen een verslaggever van 1Almere zeggen de ouders ook een stortvloed van negatieve reacties over zich heen te krijgen vanwege de schoolkeuze voor hun kind.

Verschillende politieke partijen in de gemeenteraad van Almere keuren de brief af. 

Leefbaar Almere, D66, SP, GroenLinks, DENK, Respect Almere, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren vinden de brief onacceptabel. Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren: "Dreigbrieven ophangen op een plek die door kinderen wordt bezocht, is zeker niet de manier hoe dit debat gevoerd zou moeten worden." Roelienke van der Snoek van de ChristenUnie: "Onze fractie schrikt van het feit dat ouders en kinderen bedreigd worden."

De Renaissanceschool is een privéschool geïnitieerd door de politieke partij Forum voor Democratie. De lessen worden gegeven in een gebouw dat gehuurd wordt van de beheersstichting Scouting Cornelis Lelygroep Almere.

Partijen als Leefbaar Almere, CDA, DENK, GroenLinks en SP zijn niet tegen de oprichting van deze school. Volgens hen valt de oprichting onder de grondwettelijke vrijheid van onderwijs. Wel moet de school zich aan regels houden en het is volgens hen aan de onderwijsinspectie om te beoordelen of de school daar aan voldoet.

Sommige partijen zeggen zich zorgen te maken om de inhoud van het onderwijs, omdat deze gebaseerd is op de ideeën van Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Jaap Steenkamer van GroenLinks: "GroenLinks keurt de ideologie van de oprichters van deze school af. Het is zorgelijk dat de partij die hierachter zit het nodig vindt om dit soort scholen op te richten. En ik vind het jammer voor de kinderen die daar naar school gaan."

Andere partijen zoals D66 en de VVD zijn tegen de school. Martine van Bemmel van D66: "Ik vind deze scholen geen goede zaak." Colette Holter van de VVD gaat nog een stap verder: "Wij willen geen Renaissanceschool in Almere. We zijn voor openbare scholen, omdat kinderen daar neutraal onderwijs krijgen. Op dit moment kunnen we deze school helaas niet tegenhouden. De onderwijsinspectie is aan zet. Mochten er ooit financiële middelen gevraagd worden van de gemeente dan zullen wij daar niet aan meewerken."

Italiaanse volleyballers wereldkampioen na winst op titelverdediger Polen

Voor de liefhebbers nog even terug naar de zondagavond: de Italiaanse volleyballers hebben zich voor de vierde keer in de historie laten kronen tot wereldkampioen. In het Poolse Katowice weerhield de ploeg uitgerekend thuisland Polen ervan om de derde wereldtitel op rij te pakken.

Italië werkte zich naar de finale via zeges op Cuba (3-1), Frankrijk (3-2) en Slovenië (3-0), terwijl Polen af had gerekend met Tunesië (3-0), de VS (3-2) en Brazilië (3-2), een zinderende halve finale. In de eindstrijd begon Polen goed en won het de eerste set, waardoor het feest in het stadion lekker op gang kwam.

Vervolgens leek het echter een beetje op bij Polen, waar de foutjes erin begonnen te sluipen. Italië sloeg terug en trok de stand gelijk, waarna set drie relatief eenvoudig werd gewonnen. In de vierde set ging het even gelijk op, maar Italië maakte het tot verdriet van het publiek af: 22-25, 25-21, 25-18, 25-20.

De wedstrijd om de derde plek was niet al te spannend. Na de eerste twee sets met 25-18 gewonnen te hebben verloor Brazilië set drie met 22-25 tegen Slovenië, maar een derde keer 25-18 bracht het brons alsnog binnen.

Russische lokale politici roepen op tot aftreden van Poetin

Tientallen Russische lokale politici hebben opgeroepen tot het aftreden van president Vladimir Poetin. Er voegen zich steeds meer mensen bij de groep, zo schreef de gedeputeerde van een stadsdeelraad van Sint-Petersburg, Xenia Torstrem, op Twitter.

"We vinden dat de acties van president Poetin de toekomst van Rusland en zijn burgers schaden", staat in de petitie die ze publiceerden.

Volgens Torstrem is het tot nu toe ondertekend door meer dan 40 lokale politici uit St. Petersburg en Moskou.

Verschillende Moskouse politici hadden vorige week al een soortgelijk ontslagverzoek ingediend bij Poetin. Zijn retoriek wordt afgewisseld met 'intolerantie en agressie' en werpt Rusland terug naar het tijdperk van de Koude Oorlog.

Levenslange gevangenisstraf voor moord tankbediende na mondkapjes ruzie

De moord op een medewerker van een tankstation in Idar-Oberstein, Rijnland-Palts zorgde voor veel ophef in Duitsland. Na een ruzie over het niet dragen van een mondkapje gedurende een mondkapjesplicht schoot een boze klant een jonge tankstationmedewerker dood.

Nu hoort de dader levenslang eisen. De rechtbank van Bad Kreuznach classificeerde in het vonnis de daad als moord en volgde daarmee de eis van de officier van justitie.

De verdediging had de beschuldiging van moord van de hand gewezen. De twee advocaten van de 50-jarige dader hadden gepleit voor doodslag.

Volgens een deskundige pleegde de dader de moord terwijl hij zwaar onder invloed van alcohol verkeerde, met een promillage van twee in zijn bloed, tijdens de schietpartij.

De misdaad bij het tankstation op 18 september 2021 veroorzaakte afschuw in het hele land. De vraag wie de dader was speelde geen rol in het proces, want dat was vanaf het begin duidelijk. De verdachte had bekend thuis een pistool te hebben gehaald uit woede omdat de medewerker hem geen bier wilde verkopen zonder dragen van een coronamasker en schoot de jongen neer toen hij terugging naar het tankstation. Er waren ook videobeelden van de misdaad.

De dader had geen wapenvergunning voor de revolver. Daarom werd hij ook veroordeeld voor illegaal wapenbezit. De moeder van het 20-jarige slachtoffer nam als medeaanklager deel aan het proces.

De zaak bracht een brede discussie op gang over de radicalisering van corona-ontkenners en zogenaamde complotdenkers die voornamelijk in extreemrechtse chats en forums tot uiting kwam. 

Nieuw: de muziekwereld van de Primeurman! (1)

Welkom!  

Zoals u ongetwijfeld heeft vernomen heb ik het weerbericht voorlopig even voor gezien gehouden. Dat wil niet zeggen dat ik FOK! verlaten heb. Integendeel. Ik begin nu met iets nieuws waar ik oprecht heel veel plezier aan beleef, zoals ik dat ook had met het weer. Namelijk muziek. Als er even geen foto was bij het weerbericht was, wilde ik ook al heel graag een mooi stukje muziek plaatsen, maar dan leende het weer zich er weer net voor.  

Inderdaad, er zijn al vaker rubrieken geweest betreffende muziek. Met natuurlijk Dekatophetspek als de nestor betreffende muziek. Uiteraard ga ik dat niet nadoen. 

Ik kies iedere dag twee tracks van een album waar ik persoonlijke herinneringen aan heb, dus het wordt echt een beetje mijn dingetje. Ik vertel er leuke of minder leuke annekdotes bij. Ik ga dus niet het hele album ontleden of iets dergelijks. Puur eigen beleving. 

Ik kies dan vaak één grote en bekende hit + één albumtrack die je niet of zelden op de radio hoort. Ook zullen albums/tracks aan bod komen die waarschijnlijk niet veel mensen kennen.  

We trappen af met niemand minder dan David Bowie. 

Het album komt uit 1977. 

Ik hoorde het voor het eerst in 1987. Het was heel toevallig. Ik was pas jarig geweest en had toen als 7-jarig knap ventje mijn eerste radio gekregen. We komen hier later nog over te spreken.

Het moment dat ik 'Heroes' voor het eerst hoorde op een donkere dag in oktober, mijn zus was rond 8 oktober jarig, en ik had meteen iets van: WAUW! Het maakte enorm indruk op mij. Op dat moment ben je nog niet heel erg bewust wie dat zong. Later zei mijn zus dat dat David Bowie was. Dat was dus mijn eerste kennismaking met deze fantastische muzikant. 

Zodoende zijn er dus herinneringen die je dankzij een bepaald nummer of artiest altijd en voor de rest van je leven bij zullen blijven.  

Als tweede track kies ik 'Sons Of The Silent Age'. Je moet dan kiezen, want het hele album is natuurlijk fantastisch. 

Tot morgen luitjes!  

Yesilgöz haalt uit naar Baudet, woke en verspreiders complottheorieën

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) deed maandagavond 12 september enkele duidelijk uitspraken in de HJ Schoo-lezing van EW.

Ze benoemde expliciet FVD-leider Thierry Baudet en de Groep Van Haga. "Politici trekken zonder met hun ogen te knipperen de onafhankelijkheid van onze rechtspraak in twijfel, Thierry Baudet retweet een video waarin agenten ‘fascisten’ werden genoemd en uit online openlijk jodenhaat. Het hondenfluitje is inmiddels ingeruild voor een heel blaasorkest," zei Yeşilgöz, die haar lezing opende met het verhaal van haar ouders die met gevaar voor eigen leven  een vrijheidsstrijd voerden in Turkije waardoor ze zich gedwongen voelden het land te ontvluchten.

Volgens Yesilgöz is de uit de Verenigde Staten overgewaaide woke-beweging een probleem. "Ik heb het hier expliciet niet over emancipatiebewegingen die pleiten voor gelijke rechten en inclusie. Die hebben mijn steun. Waar ik mij zorgen over maak, zijn de stromingen die zich richten op het tegenovergestelde: op uitsluiting. Mensen die vinden dat zij mogen bepalen welke informatie of mening juist is en wat niet juist is. Of wat kwetsend en wat niet kwetsend is. Wie wel deugt en wie niet deugt. Die onder het mom van inclusie alleen maar bezig zijn met uitsluiten. Deze ‘wokisten’ willen bepalen ‘wie recht van spreken heeft’ en zien woke zijn meer als een vorm van recht tot censuur. Alleen als je tot de juiste groep hoort, mag je meepraten.”

Wokisten willen volgens Yesilgöz ‘safe spaces eisen op universiteiten’. "Door elke vorm van zogenaamd confronterende kennis uit te sluiten.” Maar op die manier wordt volgens de VVD minister de ‘vrijheid van meningsuiting ondergeschikt’ gemaakt aan emoties. Een ‘zelfgeclaimd recht’ om ‘niet gekwetst te worden’. "Dit legt een enorme druk op de vrijheid van meningsuiting. Wokisme bevordert onverdraagzaamheid, terwijl verdraagzaamheid nu juist de kern van de democratische rechtsstaat is.”

De VVD'er hekelt in haar speech ook ‘complottheorieën en ondermijnende uitlatingen’. "Te lang hebben wij met elkaar gedacht: geef maar geen aandacht. Dan wordt het niet groter, en gaat het wel weg. Maar dat is niet waar.”

"Het verdwijnt niet en de onwelriekende reuzel sijpelt zelfs de Tweede Kamer binnen. De ophef genereert aandacht, en de aandacht zorgt voor naamsbekendheid, likes, aanzien, invloed, geld en stemmen. Het is een verdienmodel geworden van partijen als Forum en de Groep Van Haga, die verder geen enkele inhoudelijke agenda meer hebben. Net als de woke-beweging halen zij hun inspiratie vooral uit de Verenigde Staten. Alsof dat het belang van Nederland dient”, volgens Yesilgöz.

Verder benoemt ze de fouten die de overheid heeft gemaakt bij de afwikkeling van aardbevingsschades in Groningen en de toeslagenaffaire en steekt daarvoor hand in eigen boezem. "De instituties die onze rechtsstaat vormen en die slachtoffers bescherming hadden moeten bieden, hebben gefaald. En te lang nam niemand daarvoor verantwoordelijkheid.”

Ook keek ze kritisch naar haar eigen portefeuille: "De afgelopen jaren zien we een gestage toename van het aantal bedreigingen en geweldplegingen door drugscriminelen. Officieren van justitie die hun werk inmiddels anoniem doen. Journalisten die worden beveiligd. Rechercheurs die tijdelijk in safe houses moeten wonen. Dit is de werkelijkheid waarin we leven. Weet u nog dat wij de terreur van de Italiaanse maffia destijds Italiaanse toestanden noemden? Vandaag de dag kijken Italianen met bezorgdheid naar Nederlandse toestanden. Natuurlijk, na de moorden op Wiersum en De Vries werden de talkshows een week of twee gevuld met verontwaardigde duiders en deskundigen. Maar daarna keerden de meesten van ons toch weer terug naar business as usual. Dat is onbegrijpelijk.”



FIOD houdt Jumbo-topman Van Eerd aan op verdenking betrokkenheid witwassen

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de politie zijn vanmorgen het huis van Jumbo-topman Frits van Eerd binnengevallen. Hierbij is Van Eerd aangehouden.

De inval vindt plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, zo bevestigt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. De aanhouding is gedaan vanwege een grotere witwaszaak, waarbij nog acht andere personen zijn aangehouden. Van Eerd zou niet de hoofdverdachte zijn, volgens het OM. Die spreekt juist van een hoofdverdachte van 58 jaar oud uit de gemeente Aa en Hunze.

Er zijn meerdere invallen in het kader van het witwas-onderzoek gedaan in Noord-Brabant, Drenthe en Groningen.

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De Jumbo-baas heeft weleens deelgenomen aan de Dakar Rally.

Decathlon en H&M zullen consumenten voortaan beter informeren over duurzaamheid

Sportwinkelketen Decathlon en modeketen H&M zeggen toe duurzaamheidsclaims op hun kleding en/of websites aan te passen of niet meer te gebruiken. Ze beloven consumenten duidelijker te informeren om zo het risico op misleiding over duurzaamheid te voorkomen. Daarnaast doneren zij respectievelijk 400.000 euro en 500.000 euro aan verschillende duurzame doelen ter compensatie van hun onduidelijke en onvoldoende onderbouwde duurzaamheidsclaims. Dat hebben ze toegezegd na onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM legt daarom geen sancties op.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: ‘Consumenten die duurzame keuzes willen maken, moeten erop kunnen vertrouwen dat de claims die bedrijven op hun producten of website zetten ook kloppen. We zijn tevreden dat de bedrijven erkennen dat zij duidelijker hadden moeten informeren over de duurzaamheid van hun producten. En dat zij verschillende duurzaamheidsclaims en de onderbouwing daarvan aanpassen. Zij nemen maatregelen om hun klanten in de toekomst beter te informeren. We waarderen het dat de bedrijven ook een flink bedrag schenken aan duurzame doelen als compensatie voor de vage duurzaamheidsclaims. De schenkingen zijn aan onafhankelijke organisaties die bijdragen aan duurzaamheid en kleding.’

De ACM zag in de kledingsector veel mogelijk misleidende duurzaamheidsclaims. Daarom heeft de ACM in het voorjaar van 2021 kledingaanbieders aangesproken om hun claims kritisch te bekijken. Daarna heeft de ACM haar onderzoek voortgezet bij onder andere Decathlon en H&M. In het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat Decathlon en H&M hun producten aanbieden met algemene termen zoals “Ecodesign” en “Conscious“ zonder hierbij direct bij de claim duidelijk het duurzaamheidsvoordeel te benoemen.

Tijdens het onderzoek boden de bedrijven aan hun werkwijze te willen aanpassen en hiervoor een toezegging te willen doen. De ACM gaat de toezeggingen gedurende 2 jaar controleren.

Vrouw (49) overleden na steekincident

Een 49-jarige vrouw die zondag 11 september in haar woning aan het Marienhof in Vianen gewond raakte bij een geweldsincident is aan de gevolgen daarvan overleden. De politie hield een 36-jarige verdachte aan op verdenking van betrokkenheid bij het incident.

Zondag 11 september omstreeks 12.10 uur kreeg de politie een melding van een ernstig geweldsincident in de woning. Agenten die snel ter plaatse kwamen, troffen in de woning het 49-jarige slachtoffer aan. Zij was zwaargewond. Ondanks inzet van diverse hulpdiensten bezweek de vrouw aan haar verwondingen.

Agenten hielden kort na het tragische incident in de nabijheid van de woning een 36-jarige verdachte aan. Hij zit vast voor verhoor. Het incident ligt in de relationele sfeer, daarom doet de politie verder geen mededelingen. 

Rotterdam The Hague Airport gewaarschuwd door ILT om dreigende geluidsoverschrijding te voorkomen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt de regionale luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA) om een dreigende overschrijding van een geluidsnorm te voorkomen. Lukt dat de luchthaven niet, dan zal de ILT hiertegen optreden. Omwonenden moeten immers beschermd worden tegen overmatige geluidhinder. De ILT heeft de directie van de luchthaven maandag op de hoogte gebracht met een waarschuwingsbrief.

Alle luchthavens in Nederland, waaronder RTHA, moeten zich aan bepaalde regels houden. Onderdeel daarvan zijn de milieuregels en de normen voor de geluidsbelasting die gelden in de omgeving van het vliegveld. De ILT brengt hierover na afloop van ieder gebruiksjaar een rapportage uit. Het gebruiksjaar van RTHA loopt van 1 november tot en met 31 oktober.

De mogelijke overschrijding dit jaar is door de luchthaven zelf gemeld bij de ILT. De luchthaven heeft een aantal acties die de geluidbelasting beperken al uitgevoerd. Daarnaast heeft zij partijen (onder meer luchtvaartmaatschappijen) op de hoogte gebracht van de ontstane situatie en daarbij gevraagd om te kijken wat zij kunnen doen om de geluidsbelasting te beperken. Dit vindt de ILT nog te vrijblijvend.

RTHA moet aanvullende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de grenswaarden in de handhavingspunten aan het einde van het gebruiksjaar 2022 niet worden overschreden. Alle activiteiten van RTHA moeten namelijk plaatsvinden binnen de grenswaarden geluid die gelden. RTHA is een luchthaven waar verschillende soorten luchtverkeer landen en starten, waaronder luchtvaartuigen die worden ingezet voor reddingsacties en hulpverlening.

Als RTHA vanaf nu geen aanvullende sturingsmaatregelen treft, dan zal de geluidsnorm sowieso worden overschreden. In dat licht geeft de ILT de dringende waarschuwing af om dat te voorkomen. De ILT heeft in 2019 ook een maatregel aan RTHA opgelegd voor een overschrijding van hetzelfde handhavingspunt dat ligt bij Schiedam.

FOK! Wat een weer: rustig nazomerweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is er veel bewolking en valt in het oosten eerst plaatselijk wat regen. In het noorden komen ook opklaringen voor, is het droog en is er ruimte voor de zon. Er is weinig wind. In het noorden staat er een matige wind uit het noordwesten.
Vanmiddag is het noorden vrij zonnig en droog. In het midden en zuiden is het bewolkt en gaat het in de tweede helft van de middag regenen.

De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Waddeneilanden tot plaatselijk nog 26°C in het zuidoosten. Er is weinig wind. In het noorden is de wind matig uit het noordwesten.Vanavond zijn er in het noorden opklaringen, elders is het bewolkt en in het zuiden regent het op veel plaatsen. Er is weinig wind.  (Bron: KNMI)

Zonsopkomst boven Castricum  (Foto: DJMO)
Zonsopkomst boven Castricum (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Gemeenten krijgen meer ruimte om huur- en koopwoningen toe te wijzen aan inwoners met lokale binding

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om eigen inwoners die een huis willen huren of kopen in hun gemeenten voorrang te geven ten opzichte van mensen van buiten de gemeente. Ook moeten gemeenten de ruimte krijgen om woningen toe te wijzen aan mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren, verpleegkundigen en politieagenten. Door een wijziging van de Huisvestingswet, die naar de Tweede Kamer is gestuurd, moet dit per 2023 mogelijk zijn.

Minister De Jonge: ‘Overal wordt de krapte op de woningmarkt gevoeld. Starters kunnen vaak op het eigen dorp geen betaalbare woning vinden, omdat de prijzen de pan uit rijzen doordat er fors wordt overboden. Vaak door mensen van buiten de regio. Ook senioren kunnen geen geschikt appartement vinden in hun eigen gemeente als ze willen doorstromen. Voor de leefbaarheid en de vitaliteit van de regio is het cruciaal dat mensen op het dorp kunnen blijven wonen als ze willen verhuizen. Door de herziening van deze wet krijgen gemeenten daar meer grip op door meer woningen toe te kunnen wijzen aan inwoners uit de eigen gemeente.’

50 procent huur en koop
Gemeenten konden eerder al 50% van de beschikbare huurwoningen toewijzen op basis van de economische of maatschappelijke binding. Binnen die 50% mocht maximaal 25% worden toegewezen aan mensen met een lokale binding. Volgens de nieuwe Huisvestingswet mogen gemeenten voor de gehele 50% bepalen hoe zij deze ruimte verdelen tussen mensen met een economische, maatschappelijke of een lokale binding. Ze mogen dus ook de gehele 50% toewijzen aan inwoners van de eigen gemeente. Ook mogen gemeenten specifieke beroepen aanmerken als cruciaal, zodat zij die beroepen kunnen helpen bij het vinden van een woning. Daarnaast mogen gemeenten naast huurwoningen nu ook koopwoningen tot de NHG-grens (€ 355.000 in 2022) gaan toewijzen op deze grond.

Herziening Huisvestingswet 2014
Het uitgangspunt van de Huisvestingswet 2014 is de vrijheid van vestiging. Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, heeft het recht om zich vrijelijk te verplaatsen en te vestigen. De instrumenten die de Huisvestingswet 2014 biedt op het gebied van woonruimteverdeling kunnen deze vrijheid beperken. Deze fundamentele rechten kunnen alleen worden beperkt indien dat noodzakelijk is voor het algemeen belang in een democratische samenleving. Dat belang is gelegen in het tegengaan van de onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan woonruimte. Daarom regelt de wet onder welke voorwaarden gemeenten deze instrumenten mogen inzetten. Gemeenten kunnen in hun huisvestingsverordening regels stellen met betrekking tot woonruimteverdeling. Binnen deze systematiek worden met de herziening van de wet wijzigingen voorgesteld die raken aan het verlenen van voorrang op basis van lokale binding.

Invoering van de wet
Gemeenten maken op basis van de Huisvestingswet een eigen gemeentelijke huisvestingsverordening. Daarin staan de nieuwe lokale voorschriften. Gemeenten kunnen hiermee aan de slag zodra de Tweede en Eerste Kamer instemmen met de wet en deze officieel in werking treedt. Naar verwachting wordt dit 1 januari of 1 juli 2023, afhankelijk van de behandeling in beide Kamers.

Koopkracht in 2021 al onder druk door stijgende prijzen

De koopkracht van de Nederlandse bevolking steeg in 2021 in doorsnee met 0,3 procent, de kleinste stijging in recente jaren. De koopkrachtontwikkeling werd onder meer beïnvloed door sterk stijgende prijzen in het najaar. Ruim 60 procent van de werknemers ging er nog in koopkracht op vooruit, maar voor 75 procent van de pensioenontvangers daalde de koopkracht. Dat blijkt uit nieuwe CBS-cijfers over de inkomens van de Nederlandse bevolking.

De koopkracht verandert door externe ontwikkelingen, zoals prijsstijgingen, de ontwikkeling van de cao-lonen en (nieuw) beleid van de overheid, en door veranderingen in het persoonlijke leven van mensen. Zo zijn het vinden van (ander) werk, gaan samenwonen of uit elkaar gaan, en pensionering van invloed op de koopkracht. In de koopkrachtontwikkeling die het CBS publiceert, wordt met al deze invloeden rekening gehouden.

In de coronajaren hadden alle individuele gunstige en ongunstige persoonlijke veranderingen opgeteld geen effect op de doorsnee ontwikkeling, in tegenstelling tot eerdere jaren. Fiscale maatregelen hadden wel een positief effect, zoals de verlaging van het tarief van de eerste belastingschijf en verhogingen van diverse heffingskortingen.

De reële ontwikkeling van de cao-lonen was over heel 2021 negatief en drukte de koopkrachtontwikkeling. In 2020 was deze nog een stuwende kracht achter de koopkrachtgroei van 2,5 procent. De reële daling van de lonen is vanaf augustus 2021 ingezet toen de inflatie voor het eerst hoger was dan de ontwikkeling van de cao-lonen. In november en december 2021 bedroeg de inflatie meer dan 5 procent en de reële loondaling meer dan 3 procent. In 2022 stijgt de inflatie nog harder en wordt de reële loonontwikkeling verder in de min gedrukt.

Doorsnee koopkrachtstijging werknemers ruim 2 procent
De koopkrachtontwikkeling is afhankelijk van de voornaamste inkomensbron van het huishouden waar personen deel van uitmaken. Personen in huishoudens met inkomen uit werk hebben doorgaans een hogere doorsnee koopkrachtontwikkeling dan in huishoudens met een uitkering als belangrijkste bron van inkomsten. Werkenden kunnen een periodieke loonsverhoging krijgen of hun inkomen verbeteren door ander werk te zoeken.

In 2021 steeg de koopkracht van personen in werknemershuishoudens in doorsnee met ruim 2 procent. Het betreft in dit geval huishoudens met zowel in 2020 als in 2021 inkomen uit werk als belangrijkste inkomensbron. Voor personen met een pensioenuitkering ligt het aanboren van extra inkomstenbronnen minder voor de hand. In 2021 gingen zij er in doorsnee ruim 1 procent in koopkracht op achteruit.

Werknemers en zelfstandigen behoren vaker tot de hogere inkomensgroepen en uitkeringsontvangers merendeels tot de lagere inkomensgroepen. In 2021 daalde de koopkracht in doorsnee voor personen in de onderste drie van tien even grote inkomensgroepen. De doorsnee koopkracht bij personen vanaf de vierde inkomensgroep steeg.

Nog iets meer koopkrachtstijgers dan -dalers
Individuele koopkrachtveranderingen onder de bevolking verschillen. De koopkracht nam in 2021 toe voor 52 procent van de bevolking en daalde voor de andere 48 procent. Voor 20 procent van de bevolking steeg de koopkracht met 12 procent of meer. Van de werknemers ging ruim 60 procent er in koopkracht op vooruit.

Voor een kwart van de pensioenontvangers steeg de koopkracht nog, maar voor drie kwart ging de koopkracht omlaag. Voor ruim de helft van de pensioenontvangers daalde de koopkracht met maximaal 4 procent.

In tegenstelling tot andere bevolkingsgroepen hebben personen in zelfstandigenhuishoudens relatief vaak te maken met grote koopkrachtschommelingen en inkomensonzekerheid. In 2021 steeg voor 29 procent van de zelfstandigen en hun gezinsleden de koopkracht met minstens 12 procent. Maar voor 22 procent daalde de koopkracht ook even zo hard.

Koopkrachtschommelingen bij verandering van inkomstenbron
Wanneer de belangrijkste inkomstenbron van een persoon verandert, leidt dat doorgaans tot grotere koopkrachtschommelingen. Zo was in 2021 de koopkracht van startende werknemers op de arbeidsmarkt in doorsnee ruim 16 procent hoger dan in 2020 toen ze nog scholier of student waren. De koopkracht van net gepensioneerden, voorheen werknemers, lag in 2021 4 procent onder het niveau van 2020.

Defensie opent opnieuw opvangplek voor vluchtelingen en asielzoekers

Er is weer een (nood)opvang geopend op militair terrein. Zaterdag ging de poort open van deze tijdelijke locatie in de Groningse Marnewaard (ook bij Zoutkamp). Daarmee vangt Defensie nu op vijf locaties asielzoekers en vluchtelingen op. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te ondersteunen. Minister Kajsa Ollongren was maandag op werkbezoek in Groningen.

In de Marnewaard bieden tenten en containerwoningen nu onderdak aan 500 tot 700 personen. Defensie heeft de afgelopen jaren al veel gedaan om Nederland te ondersteunen bij de opvangproblematiek. Naast het bieden van onderdak, stelde het ministerie bijvoorbeeld 3.500 gewone bedden en 1.500 veldbedden beschikbaar voor noodopvanglocaties in het land.

Naast de Marnewaard zijn er ook nog opvanglocaties bij het Marine Etablissement Amsterdam met ruimte voor 250 asielzoekers en het Walaardt Sacré Kamp te Huis ter Heide met ongeveer 425 plaatsen voor de opvang van Afghanen. Op Legerplaats Harskamp in Ede vangt Defensie nog eens bijna 400 vluchtelingen uit Oekraïne op en de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp is goed voor zo’n 450 opvangplekken voor Afghanen.

Gereed in negen dagen
Bij de bouw van de opvanglocatie in de Marnewaard waren dertig militairen betrokken van de genie en van de Nationale Reserve. Het was mede door hun inspanning dat minister van Defensie Kajsa van Ollongren aan Justitie kon melden dat het nieuwe onderkomen gereed was.

Dat gebeurde in slechts negen dagen noeste arbeid. Gisteren nam ze een kijkje ter plaatse. Ze liet zich er lovend uit over het geleverde werk van de militairen en het COA. De asielzoekers in de Marnewaard blijven daar maar enkele dagen. Zodra er plek is om de asielaanvraag te registreren in Ter Apel, gaan ze daar heen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.