FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 september 2022

Overleden man op dak Bonifatiuskerk was mogelijk koper aan het stelen

Op het dak van de Bontifatiuskerk in Leeuwarden is afgelopen nacht een dode man aangetroffen.

Update 23.30 uur:
De man die in de nacht van zaterdag op zondag dood werd aangetroffen op het dak van de Bonifatiuskerk was mogelijk bezig met het stelen van koper. De politie sluit dat scenario niet uit en neemt het mee in het onderzoek, bevestigt een politiewoordvoerder berichtgeving van andere media.

Eerdere berichtgeving:
Een bekende van de man, die zich zorgen maakte omdat hij al enige tijd onbereikbaar was, ging op zoek, klom het dak op en vond hem daar. De vindplaats is niet op het schip van de kerk, maar op een kerkelijk bijgebouw aan de zijde van de Amelandsdwinger. Aan die kant staat de kerk in de steigers. Zo meldt DvhN.

Uitslag Feyenoord - Sparta

Feyenoord heeft zondag in de Rotterdamse derby een makkelijke overwinning geboekt. In de eigen Kuip won de ploeg van Arne Slot met 3-0.

Feyenoord begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam al na vijf minuten op voorsprong via Orkun Kökçü. Tien minuten voor de rust verdubbelde Javairô Dilrosun de score, al ging de doelman van Sparta niet geheel vrijuit.

Na rust zou Feyenoord nog een doelpuntje meepakken en dat was vooral te danken aan de invallers Paixão en Santiago Giménez. De Braziliaan verzorgde de assist op Giménez, die knap afwerkte. Door de simpele overwinning neemt Feyenoord de tweede plek op de ranglijst weer over van PSV en staat twee punten achter Ajax.

Feyenoord

3 - 0

Sparta Rotterdam

 5' Kökçü
 35' Dilrosun
 73' Gimenez
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen (Benita/84)
Trauner
Hancko
López
Q.Timber
Dilrosun (Wieffer/74)
Kökçü (Bullaude/84)
Jahanbakhsh
Danilo (Gimenez/63)
Idrissi (Paixão/63)
  Olij
Sambo
Vriends
Auassar
Pinto (Meijers/64)
Kitolano
Namli (Brouwer/89)
De Guzman (Lokilo/ 64)
Lauritsen (Saito/33)
Mijnans
v.Crooij

Pogacar verslaat Van Aert in GP de Montréal

Tadej Pogacar heeft de GP de Montréal op zijn naam geschreven. De Sloveen was in een sprint met vijf te snel voor Wout van Aert. Andrea Bagioli sprintte naar de derde plaats.

Voor de meesten is de GP de Montréal de laatste voorbereidingskoers voor het WK en we kregen een prachtige koers te zien in Canada. Na de start kregen we een kopgroep van zes, waarna Jumbo-Visma in eerste instantie de achtervolging inzette op de kopgroep. Halverwege de wedstrijd kwam daar ook UAE team Emirates erbij en vooral op de beklimmingen trok de ploeg stevig door.

De voorsprong van de kopgroep ging hard achteruit en zou dan ook worden teruggepakt. In de laatste plaatselijke ronde op de langere klim was het Daniel Felipe Martínez die als eerste door trok en naar Simone Velasco en Frederik Wandahl reed, die even daarvoor waren weggereden. Daarna versnelde Tadej Pogacar en kreeg Wout van Aert en Andrea Bagioli met zich mee. Later zouden ook Adam Yates en David Gaudu aansluiten en die vijf zouden strijden voor de winst.

Yates probeerde het halverwege de ronde nog wel, maar kreeg niemand eraf en gingen we sprinten met vijf en Gaudu ging als eerste aan. Pogacar sprintte naar de Fransman toe met Van Aert in zijn wiel. De Sloveen ging makkelijk voorbij Gaudu en hield Van Aert makkelijker achter zich. De Belg moest nog zijn best doen om tweede te worden, want Bagioli kwam nog sterk opzetten. Yates werd vierde, voor Gaudu.

Man opgepakt voor bedreigen Premier Rutte

Een 61-jarige Amsterdammer is vrijdag aangehouden voor het bedreigen van Premier Mark Rutte. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. De man is inmiddels weer vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte in de zaak. Zo meldt AT5

Volgens de woordvoerder kreeg de politie afgelopen vrijdag lucht van de vermeende bedreiging. Nog diezelfde dag werd de verdachte aangehouden. Eerder vandaag berichtte De Telegraaf dat de man werd verdacht van het plegen van een aanslag, maar dat klopt volgens de politie niet.

VS herdenkt slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001

In de VS werden de bijna 3.000 slachtoffers van de terroristische aanslagen in 2001 herdacht.

President Biden legde een krans bij het Pentagon in Washington, een van de plaatsen waar die dag een aanslag plaats vond. Op Ground Zero in de New Yorkse wijk Manhattan werd de klok geluid om de herdenking te beginnen. Daarna werden, zoals elk jaar, de namen van de slachtoffers voorgelezen.

Op 11 september 2001 kaapten zelfmoordterroristen van het terroristische netwerk Al Qaida vier vliegtuigen. Ze vlogen twee van hen de torens van het World Trade Center in New York in, een ander het Pentagon in Washington. Eén vliegtuig stortte neer in Pennsylvania nadat mensen aan boord de terroristen hadden aangevallen. Het brein achter de aanslagen, Bin Laden, werd in 2011 gedood tijdens een Amerikaanse militaire operatie.

Spanje: Tienduizenden eisen onafhankelijkheid voor Catalonië

Tienduizenden mensen demonstreerden in Barcelona op de nationale feestdag van Catalonië voor onafhankelijkheid van Spanje.

Waarnemers schatten dat er minder mensen op de been waren dan vorig jaar. De politie sprak toen over zo'n 100.000 demonstranten. In de jaren voor de pandemie namen meer dan een miljoen mensen deel.

Vijf jaar geleden hield de separatistische regionale regering een referendum over afscheiding van Spanje, wat als illegaal werd beschouwd. Als gevolg hiervan werd Catalonië tijdelijk onder gedwongen bestuur geplaatst door de  regering in Madrid. Het toenmalige regionale regeringshoofd, Puigdemont, en enkele van zijn medecampagnevoerders vluchtten naar het buitenland. Andere separatisten werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, maar kregen in 2021 gratie.

Evenepoel grijpt eindzege in Vuelta; slotrit voor Molano

Juan Sebastian Molano heeft de slotrit van de Ronde van Spanje gewonnen. In de massasprint was de Colombiaan van UAE team Emirates de snelste, voor Mads Pedersen en zijn ploeggenoot Pascal Ackermann. Remco Evenepoel is de eindwinnaar van de Vuelta.

De laatste etappe in de Vuelta was er een van nog geen honderd kilometer. Zoals zo vaak is de slotrit er een van de verschillende plichtplegingen en zo was het ook vandaag. In de etappe waren er verschillende aanvallen, maar uiteindelijk mochten de sprinters zich gaan opmaken voor de laatste sprint in de Vuelta en daarin was Juan Sebastián Molano de beste, voor Mads Pedersen en zijn ploeggenoot Pascal Ackermann. Mike Teunissen en Danny van Poppel zaten er in de massasprint ook goed bij en werden vierde en vijfde.

De eindzege in de Ronde van Spanje was voor Remco Evenepoel. De 22-jarige Belg is de de eerste Belgische eindwinnaar van een grote wielerronde sinds 1978, toen Johan De Muynck de Giro d'Italia op zijn naam schreef. Evenepoel nam in de eerste bergrit de leiderstrui over van Primoz Roglic en stond die niet meer af. Hij won met twee minuten verschil op Enric Mas en ook de piepjonge Juan Ayuso staat op het eindpodium.

De groenetrui voor de beste sprinter ging naar Pedersen en de blauwwitte bergtrui was voor Richard Carapaz. Beide renners wonnen drie ritten in de Vuelta.

Uitslag AZ - FC Twente

AZ heeft niet kunnen winnen van FC Twente. In Alkmaar kwam de ploeg van Pascal Jansen nog wel voor, maar in de slotfase werd het alsnog 1-1, waardoor AZ zakt naar de derde plaats.

Na een saaie eerste helft kwam AZ vroeg in de tweede helft op voorsprong via Jens Odgaard. In de slotfase van de wedstrijd werd het alsnog gelijk na een doelpunt van Manfred Ugalde, waardoor beide ploegen genoegen moeten nemen met één punt.

Door het gelijkspel van AZ ziet het PSV voorbij gaan in de stand en staat voorlopig derde. Later op de avond kan ook Feyenoord de Alkmaarders voorbij gaan. FC Twente staat voorlopig op de vijfde plaats.

AZ

1 - 1

FC Twente

 54' Odgaard    81' Ugalde
 
 Gele kaart: Clasie, (AZ), Hilgers,Misidjan, (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.269
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhulst
Hatzidiakos (Sugawara/61)
Beukema
Dekker
Kerkez
Reijnders
D.de Wit (Barasi/79)
Clasie
Evjen (Lahdo/33)
Odgaard (Bazoer/79)
v.Brederode (M.de Wit/61)
  Unnerstall
Brenet
Hilgers
Pröpper
Smal
Zerrouki
Vlap (Rots/58)
Kjölö (Brama/41)
Cerný (Ugalde/79)
v.Wolfswinkel
Tzolis (Misidjan/58)

Swiatek wint US Open op overtuigende wijze

Tennisster Iga Swiatek heeft voor de eerste keer in haar carrière de titel gepakt op de US Open. De Poolse nummer één van de wereld, die dit jaar en twee jaar geleden de Roland Garros-titel pakte, was in New York in de finale te sterk voor Ons Jabeur.

De als vijfde geplaatste Jabeur leverde haar eerste servicegame van de finale gelijk al in, maar de Tunesische kon even later op gelijke hoogte komen. Ze werd echter nog eens twee keer gebroken en daarmee was set één weg, waarna het in de tweede set heen en weer ging.

Swiatek brak Jabeur, maar de Tunesische sloeg terug, en dat herhaalde zich gelijk daarna nog eens. Op 6-5 liet Swiatek een eerste matchpoint liggen, maar in de tiebreak wist ze het vervolgens toch af te maken: 6-2, 7-6 (5).

Ondertussen werd de titel in het gemengd dubbelspel gewonnen door een Australisch duo. Storm Sanders en John Peers, als vierde geplaatst, waren met 4-6, 6-4 [10-7] te sterk voor het Belgisch-Franse duo Kirsten Flipkens/Édoard Roger-Vasselin. Het was Sanders' eerste Grand Slam-titel, Peers won in 2017 de Australian Open al eens in het mannendubbelspel.

Uitslag Cambuur - FC Groningen

FC Groningen heeft zondagmiddag drie punten gepakt op bezoek bij SC Cambuur. De ploeg van trainer Frank Wormuth won in Friesland met 0-1.

FC Groningen begon goed aan de wedstrijd en was twee keer dicht bij de openinsgtreffer. Eerst schoot Paulos Abraham op de paal en daarna kreeg Florian Krüger een mogelijkheid, maar ditmaal lag de doelman van Cambuur in de weg. Daarna werden de Friezen wat sterker, maar bij rust was het nog 0-0.

In de tweede helft leek Cambuur op voorsprong te komen. Silvester van der Water scoorde, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel, waarna Tomás Suslov de wedstrijd besliste door geplaatst binnen te schieten. Vlak voor het eindsignaal leek Radino Balker de 0-2 te maken, maar ook deze treffer werd afgekeurd, ditmaal vanwege een handsbal. In de slotfase probeerde Cambuur het nog wel, maar kwam niet meer tot scoren en pakte Groningen de winst in Friesland.

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 1

FC Groningen

     71' Suslov
 
 Gele kaart: Balk, Breij, (sc Cambuur Leeuwarden), Suslov,Sverko, Dankerlui,Irandust, (FC Groningen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Virgínia
v.Wermeskerken
Tol (Boere/78)
Smand (Mac-Intosch/46)
Bangura
Hoedemakers
Paulissen
D.v.Kaam (Breij/62)
v.d.Water (Sambissa/62)
Uldrikis
Balk (Mambimbi/28)
  Verrips
Kasanwirjo (v.Gelderen/46)
Te Wierik
Balker
Määttä
Pelupessy
Duarte
Valente (Sverko/61)
Suslov (Irandust/90 6)
Krüger (Pepi/46)
Abraham (Dankerlui/ 87)

Uitslag PSV - RKC

PSV is zondag in de slotfase tegen RKC Waalwijk ontsnapt aan nieuw puntenverlies in de Eredivisie. In blessuretijd scoorde Cody Gakpo vanuit een penalty de enige treffer van de middag: 1-0.

PSV speelde niet goed tegen RKC en toch was PSV in de eerste helft een aantal maal dicht bij de openingstreffer. Uit een vrije trap schoot Gakpo op de lat en niet veel later nog op de paal. Ook Guus Til raakte het aluminium. De ingevallen middenvelder kopte op de paal.

PSV leek op weg naar puntenverlies, maar dankzij een laat gegeven penalty vanwege gevaarlijk spel bleven de drie punten in Eindhoven nadat Gakpo vanaf elf meter raak schoot.

PSV

1 - 0

RKC Waalwijk

 90+6' Gakpo(pen)    
 
 Gele kaart: Gutiérrez, (PSV), Gaari,Adewoye, v.d.Buijs,Kramer, Vaessen, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 28.432
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Benítez
Hoever (Branthwaite/58)
Teze
Obispo
Mwene (Max/46)
Veerman
Simons
Gutiérrez (Sávio/71)
Saibari (Til/58)
El Ghazi (Vertessen/82)
Gakpo
  Vaessen
Lelieveld
Gaari (Oukili/75)
Adewoye
v.d.Buijs
Lutonda
Bakari (H.Mulder/82)
Anita
Clement (Vroegh/88)
Kramer
Lobete (Bakkali/62)

Stel je vraag over stijgende prijzen en energierekening aan burgemeester Halsema

Aanstaande vrijdag is burgemeester Halsema weer te gast bij AT5 voor het tweewekelijkse Gesprek met de Burgemeester. Het zal dan gaan over de sterk stijgende prijzen van energie en andere boodschappen en wat dat betekent voor Amsterdammers de komende maanden. Zo meldt AT5

Exploderende energieprijzen en boodschappen die steeds duurder worden. Iedereen merkt de gevolgen van de sterk gestegen inflatie. De gemeente houdt er rekening mee dat 42 procent van de inwoners op termijn last krijgt van de hoge energierekening.

Heb je een vraag aan de burgemeester over alle gestegen kosten, wat dat betekent voor jouw situatie, of wat de gemeente kan doen om de effecten van de koopkrachtcrisis te verzachten, dan kan je die vraag mailen naar politiek@at5.nl. We leggen een selectie van de vragen aan haar voor.

Het Gesprek met de Burgemeester wordt aanstaande vrijdag om 19.15 uur uitgezonden en ieder uur herhaald, en is ook te bekijken op de website van AT5.

F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde in Monza voor Charles Leclerc en George Russell. Nyck de Vries pakte bij zijn Formule 1-debuut twee punten in een race die achter de safety car eindigde.

Leclerc startte vanaf poleposition en was goed weg, voor Russell die de tweede bocht even af stak, maar geen plaats verloor. Daniel Ricciardo schoof door naar de derde stek, terwijl McLaren-teamgenoot Lando Norris slechts weg was en terugviel naar plek zeven. Verstappen vertrok als zevende, maar kwam na de eerste ronde door als vierde. De Nederlander rolde snel Ricciardo op en lag al derde. De Vries kende ook een prima start en handhaafde de achtste positie. Vanaf plaats zeventien schoof Carlos Sainz met de Ferrari snel door naar de veertiende plaats, voor de minder goed gestarte Sergio Perez.

Verstappen maakte korte metten met Russell en kon na vijf ronden al de aanval openen op Leclerc die slechts twee seconden voor hem reed. Sainz ging in de beginfase als een warm mes door de boter en schoof al snel de top tien binnen. Red Bull haalde Perez binnen voor een eerste stop, maar de Mexicaan kwam op de laatste plaats buiten met een bolide die rechtsvoor rookte vanwege remproblemen. De eerste uitvaller was echter Sebastian Vettel die zijn Aston Martin na elf ronden rokend langs de kant zette. Er volgde een virtuele safety car.

Ferrari haalde Leclerc snel binnen voor zijn eerste stop, waardoor Verstappen de leiding over nam, voor Russell. Leclerc kwam net voor de deur van Ricciardo naar buiten, waardoor de Monegask nog derde lag. Teamgenoot Sainz nam snel de vierde plaats van Ricciardo over die daarna onder vuur kwam te liggen van Pierre Gasly. De Fransman verremde zich bij de eerste bocht en moest achter de Australiër aansluiten.

Verstappen stopte pas na 25 van de 53 ronden, waardoor Leclerc weer naar de leiding ging. De Monegask had tien seconden voorsprong op de Nederlander, met daarachter de nog niet gestopte Sainz en Russell. Verstappen reed het gat met de Ferrari rustig dicht, waardoor Ferrari besloot om Leclerc nogmaals binnen te halen. De Monegask kwam op twintig seconden achterstand weer de baan op, maar liep slechts heel langzaam in op de leider.

Vijf ronden voor het einde kwam er een safety car nadat Ricciardo zijn McLaren tussen de beide Lesmobochten neerzette. Vrijwel het gehele veld maakte van de gelegenheid gebruik om een stop te maken. De race eindigde in een enorme anticlimax omdat de safety car de als derde liggende Russell oppikte in plaats van Verstappen en Leclerc. Hierdoor was er te weinig tijd om nog te kunnen racen.

Na 53 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Leclerc, Russell, Sainz, Hamilton, Perez, Norris, Gasly en De Vries die bij zijn debuut met een negende plaats en twee punten bekroonde. Het laatste punt ging naar Guanyu Zhou.

Uitslag FC Utrecht - Vitesse

In een weinig verheffende wedstrijd heeft FC Utrecht met 1-0 gewonnen van Vitesse. Het betekende voor de Arnhemmers al hun vierde nederlaag in zes duels.

In de eerste helft gebeurde er weinig. Beide ploegen speelden de bal vooral achteruit en er waren slechts twee kansjes te noteren.  Boussaid schoot voorlangs en Van der Maarel voorkwam maar net de 0-1.

Ook in de tweede helft was de amusementswaarde niet hoog. Ook nu waren er weinig kansen en leek de wedstrijd in een bloedeloze 0-0 te gaan eindigen. Uiteindelijk bvezorgde Dost na slecht uitverdedigen van Vitesse alsnog zijn club de winst.

FC Utrecht

1 - 0

Vitesse

 84' Dost    
 
 Gele kaart: , Wittek, (Vitesse)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.807
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Ter Avest (Klaiber/ 46)
v.d.Maarel
Sagnan (Kluivert/78)
v.d.Kust (Warmerdam/78)
Sylla
Brouwers (Bozdogan/46)
Toornstra
Boussaid (v.d.Streek/85)
Dost
Douvikas
  Scherpen
Arcus
Flamingo
Meulensteen
Cornelisse (Frederiksen/ 86)
Wittek
Bero
Tronstad (Ferro/90)
Kozlowski (Manhoef/56)
Vidovic (Sankoh/ 56)
Bialek

Britse koninklijke bijen rouwen om Elizabeth, geïnformeerd over nieuwe baas Charles III

De Britse koninklijke imker heeft - volgens een eeuwenoude traditie - de bijenkorven in de tuinen van Buckingham Palace en Clarence House op de hoogte gebracht van de dood van koningin Elizabeth II.

En de bijen zijn ook, op gepaste wijze, verteld dat hun nieuwe eigenaar nu koning Charles III is.

De officiële paleisimker, John Chapple, 79, vertelde DailyMail hoe hij vrijdag naar Buckingham Palace en Clarence House reisde na het nieuws van de dood van de koningin om het bijgelovige ritueel uit te voeren.

De imker legde zwarte linten met strikken over de bijenkorven, waar tienduizenden bijen wonen, voordat hij ze het trieste nieuws meedeelde dat hun bazin was overleden en dat een nieuwe baas vanaf nu de leiding zou hebben.

Vervolgens vroeg hij de bijen braaf te zijn voor hun nieuwe baas -  die zelf ooit de pers haalde omdat hij met planten kon praten.

Aan dit vreemde ritueel ligt een oud bijgeloof ten grondslag, namelijk dat de bijen geen honing zouden produceren, en de korf zouden verlaten of zelfs zouden sterven, als zij niet op de hoogte werden gebracht van een verandering van eigenaar.

Volgens de koninklijke imker heeft naar eigen zeggen op elke bijenkorf geklopt en gezegd: "Elizabeth is dood, maar ga niet weg. Charles zal een goede baas voor je zijn."

Op het hoogtepunt van de zomer zorgt meneer Chapple voor meer dan een miljoen koninklijke  bijen, maar tegen het einde van de zomer is hun aantal gedaald. Hij zei: "In Clarence House zijn er twee bijenkorven en in Buckingham Palace zijn er vijf. In deze tijd van het jaar bevat elke korf 20.000 stuks, misschien iets meer, maar ik ben niet zo goed in het tellen ervan. In de zomer zijn het er meer dan een miljoen."

De heer Chapple vertelde dat hij al 15 jaar de officiële imker van het paleis is. Hij zei: "Ik kreeg een e-mail van de hoofdtuinman hier in Buckingham Palace om hier te komen praten over bijen. Ik dacht dat ze een probleem hadden met bijen, maar het bleek dat ze bijen wilden houden, dus vanaf nu pas ik hier op de bijen."

Amsterdamse jeugdcriminaliteit verhardt: 'steeds jonger en geweldadiger'

Jeugdcriminaliteit wordt steeds harder, ze beginnen vaker op jongere leeftijd met zware criminele activiteiten en schromen niet extreem geweld te gebruiken. Tijdens corona was er een verdrievoudiging van het aantal jongeren dat verdacht werd van moord, doodslag op poging daartoe. "Een van de engste gevoelens die je kan hebben is om achterom te moeten kijken, zeker als kind."

"Je merkt in de wijken dat hele jonge jongens al worden gerekruteerd. En dat die veel vatbaarder zijn en veel verder gaan dan mensen die wat ouder zijn", vertelt de 27-jarige James, geboren en getogen in West. Hij zit op een bankje in de Jordaan, een van de plekken waar hij in zijn jeugd veel uithing.

"Ze hebben geen besef wat ze doen. Het is dezelfde reden als waarom ik verder ging", vervolgt hij. Op zijn veertiende kwam James terecht in de jeugdgevangenis voor een gewapende overval. "Ik woonde met een paar vrienden in Lelystad en we waren bezig met kleine dingen zoals scootertjes stelen. Iemand benaderde ons met een wapen en vroeg of wij het stortkantoor wilden overvallen. Toen vond ik het een goede keuze om dat te gaan te doen, in mijn eentje. Voor geld, status. Het is eigenlijk het kopiëren van het gedrag om je heen."

Ernstige geweldsdelicten
Recente cijfers van het Openbaar Ministerie laten een zorgwekkende ontwikkeling zien. Waar in 2019 nog 32 Amsterdamse jongeren verdacht werden van moord, doodslag of poging daartoe, waren dat er in 2020 al 83. Een stijging van bijna 160 procent.

"Dit gaat over steek- en schietpartijen", verklaart psychotherapeut en onderzoeker Thimo van der Pol. Hij behandelt al jaren jongeren met deze problematiek. Ook bij ggz-instelling Arkin zien ze een toename. "Normaal zien we wel een aantal heftige delicten per jaar, maar nu was het echt vijf tot zes keer zo veel als normaal. De verklaring, dat we weten we niet zo goed. Het is wel in de coronaperiode gebeurd, dus het kan zomaar zijn dat veel dempende factoren zijn weggevallen zoals naar school gaan, sporten met vrienden, en wat leuks doen. Het kan zijn dat jongeren die al risico lopen, wat dichter op elkaar zaten waardoor dit soort dingen zijn gebeurd."

"Deze dagen is het heel anders dan in mijn tijd", merkt James op. "Vroeger wilden we allemaal veel geld maken en deden we daar domme dingen voor. Nu gaat het veel meer om status. Als je vroeger in elkaar geslagen werd, zei je 'goed gevecht'. Nu staat het op Instagram voor iedereen om te zien, voor de rest van je leven. Dan zou je sneller iets terug willen doen, het wordt meer uitdagen."

Het is een observatie die Randell Thorpe uit Gein deelt. Hoewel hij zelf nooit het criminele pad op is gegaan, heeft hij het van dichtbij meegemaakt. "Geld is vervloekt, dat zeg ik altijd. In de beginperiode doe je het natuurlijk om te providen. Als er geen eten thuis is, overleef je het ook niet. Je begint met kleine delicten. Geld wordt verslavend: het is altijd weer een hoger bedrag dan de laatste keer. Op een gegeven moment ben je zo een lifestyle gewend. Het wordt een concurrentiestrijd. Dan moet je risico’s nemen, en die risico’s zijn meestal fataal geweest."

Randell en James zijn beiden credible messengers bij ADAMAS, een netwerk van onder andere psychologen, therapeuten en jongerenwerkers die hun eigen ervaring gebruiken om jongeren op het rechte pad te krijgen en houden. Deze credible messengers zijn sinds 2021 actief in Amsterdam.

"Uit eigen ervaring en de ervaring van de jongeren, kan ik zeggen dat ze vaak moeite hebben met identificatie. Dat begint op school: een leraar die niet op de hoogte is. Wij weten wél wat er speelt, waar ze vandaan komen", duidt Randell, die zich voornamelijk richt op jongeren in Zuidoost. "Zo krijg je credibility: ik ga eerder met jou in gesprek als jij verstand hebt van waar ik doorheen ben gegaan."

Ook James weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om een positief rolmodel te hebben. "Iemand die daadwerkelijk in je leven staat. En niet een medewerker waar je één keer per week een gesprek mee hebt, maar iemand die je echt in je leven betrekt en andersom."

Het is de manier hoe hij zelf werkt als credible messenger. "Ik ben 24/7 bereikbaar, ik denk dat dat belangrijk is en dat dat mist."

Zware wapens de norm
In een periode van vier jaar, tussen 2010 en 2014, heeft Randell ruim dertien vrienden moeten begraven. "Dan heb ik het niet over een kogel, maar letterlijk afgemaakt en afgeslacht. Die zijn er niet meer, kunnen het niet meer vertellen. Dus ik ben blij dat ik dan in mijn functie wel kan."

Hij maakt zich zorgen over het toenemende wapengebruik onder jongeren. "Vroeger als er steekpartijen waren, was het messen uit de keukenla van je moeder. Tegenwoordig heb je machetes van veertig tot zestig centimeter lang. Als je dat in je lichaam krijgt is het wel wat anders dan een aardappelschilmesje."

De politie bevestigt dit beeld. Martin Nanninga houdt zich al 45 jaar bezig met de aanpak van jeugdige criminelen en is nu districtscoördinator jeugdcriminaliteit West bij de politie Amsterdam. Hij ziet dat jongeren die voor het eerst in aanraking komen met de politie, dat vaker doen met een zwaar delict. De normalisering van wapens heeft hier volgens hem een grote rol in.

"Een voorbeeld is een straatroof", zegt Nanninga. "De jongen heeft geen antecedenten, pleegt een straatroof met een mes die hij bij zich heeft om mee af te dreigen. Het gaat fout, iemand verzet zich, en het mes wordt gebruikt. Als jongeren ermee worden geconfronteerd dat jongeren uit hun omgeving het slachtoffer worden van een misdrijf hebben ze de neiging om zichzelf ook te gaan bewapenen."

Het heftige wapengebruik onder jongeren baart hem zorgen: "Het is iets wat al aardig wat jaren speelt, maar de afgelopen paar jaar is het wel enorm toegenomen."

Wapens zijn tegenwoordig makkelijker te vinden en kopen voor jongeren. "Vroeger had je het darkweb, het duurde tien minuten voordat je überhaupt verbinding met het internet kon maken. Dan had je al geen zin meer. Nu pak je je telefoon, ga je naar bepaalde applicaties en websites, en binnen tien minuten kan je een zwaar wapen hebben voor niet zo heel veel geld."

Dat een wapen krijgen zo makkelijk is, is volgens Randell ook bekend onder jongeren zelf. "Iedereen weet dat. Ook als je het zelf niet weet, heb je wel iemand in je netwerk. Dat is ook de social media van tegenwoordig, wat we vroeger niet hadden. De contacten maken gaat heel snel."

"Er is voor mij altijd een reden geweest vroeger om een wapen te dragen", reageert James. Hij droeg sinds de gewapende overval op zijn veertiende een pistool. "Je maakt natuurlijk vriend en vijand op straat en een van de ergste gevoelens die je kan hebben is om achterom moeten kijken. Ik ben gezegend dat ik dat niet meer hoeft. Maar dat is een van de engste dingen, zeker als kind."

Ronselen
Een gerichte aanpak is nu hard nodig, benoemen de instanties en experts. Want waar de georganiseerde misdaad vroeger in een aparte bubbel bleef, maken ze steeds vaker gebruik van kwetsbare jongeren.

Dat komt voor een groot deel door de drugscriminaliteit, denkt onderzoeker Thimo van der Pol. "Daar zie je de laatste twee decennia een cultuurverandering. Jonge kwetsbare jongens worden geronseld om hele heftige dingen te doen. Dus niet alleen meer naar de havens gaan om drugs op te halen, maar ook afrekeningen doen en geweld gebruiken binnen de criminaliteit. Dat zien we ook wel met de moord op advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries."

Van alle jongeren in de stad loopt 6,5 procent het risico betrokken te raken bij zware drugscriminaliteit, blijkt uit onderzoek van overheidsorganisatie Zicht op Ondermijning. Dat baseren ze op kenmerken zoals onder andere vroegtijdige schoolverlaters, Halt-straffen op jonge leeftijd en ook omstandigheden in de buurt. De drie plekken met het hoogste risico zijn de Vogelbuurt in Noord, Bijlmer-Centrum in Zuidoost en Slotermeer in Nieuw-West.

Dat het precies om deze wijken gaat, is volgens Van der Pol geen verrassing. "Wat je vaak ziet, is dat deze jongeren in buurten wonen waar veel armoede heerst, waar veel psychiatrie om hun heen is, en ook veel geweld en drugsproblematiek. Er moet een bepaalde kwetsbaarheid in ze zitten. 99 Procent van de jongeren die in dezelfde omstandigheden wonen doen dit niet. Dat vergeten we vaak: we moeten nieuwsgierig zijn naar het verhaal van deze jongeren. Als je dat hoort, ga je het ook beter begrijpen. Dat het in een bepaalde context gebeurt."

Volgens Randell wordt er te weinig geïnvesteerd in de nieuwe generatie. "Vooral hier. Buurthuizen gaan dicht en zo niet is er geen gepast aanbod. Waar ga je de jongeren dan bereiken als je op school alleen op het didactische zit? Je wordt snel afgewezen op school dat je te min bent, maar dat komt misschien omdat je laat naar bed bent gegaan en niet hebt gegeten in de ochtend. Je kunt je niet concentreren, je wordt van school afgekickt. Die negatieve gedachtes neem je mee en dan ga je automatisch de straat op naar jongens die wél dezelfde ideeën als jou hebben, wel even een schouderklopje. Je valt er zo makkelijk in, dan is het logisch dat je bepaalde dingen gaat doen die niet altijd geaccepteerd worden."

Miljoenen voor de aanpak
Om het probleem tegen te gaan, investeert de stad flink. Zo zijn er masterplannen gemaakt voor Zuidoost en Nieuw-West en krijgt ook Noord een specifieke aanpak. Daarnaast komen er nog miljoenen aan vanuit het Rijk.

"De oplossing zit hem, en daar bent ik echt rotsvast van overtuigd, in vroegtijdig ingrijpen en signaleren", verklaart Nanninga van de politie. "Als je bij kinderen die dreigen af te glijden vroegtijdig kan ingrijpen, het liefst op de leeftijd basisschool, dan valt er over het algemeen wat sneller eer te behalen dan als de jongeren al enige tijd in de criminaliteit zitten."

"Maar dat kost capaciteit, en het is algemeen bekend dat wij nogal problemen hebben met capaciteit, maar dat geldt ook voor veel andere organisaties."

Onvoldoende vertrouwen
Voor vroegtijdige signalering is het van belang dat partijen goed samenwerken. Toch blijken de obstakels groot, onder andere door privacy. "Het is een groot goed, maar werkt ons ook wel tegen", vervolgt Nanninga. "Soms is er tussen de organisaties ook onvoldoende vertrouwen. Dan is men bang dat een andere organisatie aan de haal gaat met hun informatie en dingen gaat doen waar niemand blij van wordt."

Een andere zorg is dat het geld te gefragmenteerd wordt ingezet. "Er zijn altijd heel veel ideeën", aldus Van der Pol. "En dan gaat al dat geld daar naartoe, terwijl er echt een integrale aanpak moet zijn, want het is een groot probleem. Dus zet het nou in op een groot integraal plan in plaats van al die gefragmenteerde plannetjes die even helpen, maar dat op de lange termijn niet doen."

Als het aan Randell ligt moet er op een andere manier geïnvesteerd worden in de jongeren. "We pompen nu heel veel geld in bepaalde dingen, maar we zien het resultaat nog steeds niet, al sinds ik klein ben. Dus laten we het anders aanpakken en kijken wat deze jongeren nodig hebben, laat het ze zelf maar even bepalen wat ze nodig hebben, en laten we daarin investeren. Dan weten we in ieder geval dat het geen miskoop is, want het komt vanuit verlangen. Er wordt heel veel over deze jongens gesproken, maar er wordt niet met ze gesproken. En dat zorgt ervoor dat het probleem in stand blijft."

Perspectief is waar volgens hem de focus op moet liggen. "Ze zijn zo creatief, dus laten we stoppen met de standaard dingen, zoals magazijnwerk. Dat is ook hersendodend voor deze jongeren. Laten we meer met hun creativiteit doen. Dan zie je dat het goud wordt uiteindelijk. Daar geloof ik heilig in."


Velerlei nieuwe insecten en spinnen in Nederland, waaronder giftige wolfspin

Nederland wordt vanwege de stijgende tempraturen steeds interessanter voor insecten en spinnen die gedijen bij een warmer klimaat. Zo meldt WNL.

Een van de meest opvallende nieuwtjes is de komst van de valse wolfspin. Deze spin hoort eigenlijk in het Middellandse Zeegebied thuis, net als de marmertrilspin, die zich flink verspreidt door Nederland. De spinnen kunnen kennelijk overleven in Nederlandse tuinen, die steeds warmer worden. Dit soort spin werd in vergelijking met vorig jaar twee keer zo vaak waargenomen , ieder jaar lijkt de populatie in Nederland zich te verdubbelen. De spin is giftig en agressief, zijn beet is vergelijkbaar met de gevolgen van een wespensteek.

Agema (PVV): 'De politiek wordt ideologischer en de coalitie blokkeert debatten'

Tweede Kamerlid van de PVV, Fleur Agema, ergert zich enorm aan alle debatten die worden gevoerd. Die debatten gaan volgens haar veel te vaak over ‘kleine zaken’ en niet over oplossingen voor de verschillende actuele crisissen in Nederland. Meer hierover bij WNL.

Agema denkt dat er maar één oplossing is en dat is dat het kabinet valt. Paul van den Bosch, hoofdredacteur van AD Regio, denkt dat dat niet snel plaats gaat vinden. “Ze houden elkaar vast. En ik als burger zit nu echt niet te wachten op verkiezingen. We zitten midden in een crisis.”



Vier maanden voorwaardelijk voor vrouw die man in oog stak

Een 26-jarige vrouw krijgt een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een taakstraf van 180 uur voor het mishandelen van een man. Het slachtoffer, een vriend van de vrouw, werd daarbij in zijn linkeroog gestoken, waardoor hij aan die kant permanent blind raakte. Zo meldt AT5.

De vrouw was samen met andere vrienden in december 2019 bij de man te gast voor een kerstdiner. Ze kreeg een hoogoplopende ruzie met de gastheer, die haar vervolgens het huis uit begeleidde. Nadat de vrouw daarna opnieuw binnen wist te komen, stak ze de man met een scherp voorwerp in zijn gezicht.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder acht maanden cel. Omdat er is aangetoond dat de vrouw, als slachtoffer van seksueel misbruik, trauma's heeft opgelopen waardoor ze nu met psychische problemen kampt, kiest de rechter voor een lagere straf. Wel moet de vrouw een schadevergoeding van 35.000 euro betalen en is ze verplicht zich te laten behandelen bij een forensische zorginstelling.

Felipe Drugovich nieuwe Formule 2-kampioen

Op het circuit van Monza is gedurende het weekeinde de titelstrijd in de Formule 2 beslist. Op zaterdag werd de sprintrace verreden, zondag was de hoofdrace aan de beurt. Op 19 en 20 november wordt het seizoen afgesloten, na twee maanden pauze rijdt men dan in Abu Dhabi.

Sprintrace
Frederik Vesti mocht vanaf poleposition vertrekken en had Logan Sargeant naast zich staan, voor Jüri Vips, Ayumu Iwasa, Jehan Daruvala, Richard Verschoor, Marcus Armstrong en Liam Lawson. Kampioenschapsleider Felipe Drugovich moest vanuit het middenveld starten en dat ging niet goed: hij kwam in aanraking met Amaury Cordeel en lag eruit.

In de eerste chicane lagen Ollie Caldwell en Tatiana Calderon in de clinch en dat zorgde voor een neutralisatie. Na het vertrek van de safety car konden we door, met Vesti voorop, voor Vips, Iwasa, Daruvala, de slecht vertrokken Sargeant en Verschoor. Vips nam daarbij de leiding over, Sargeant ging langs Daruvala naar de vierde plek.

De Indiër pakte Sargeant weer terug en ging vervolgens vanuit de slipstream ook langs Iwasa, terwijl Verschoor zich niet veel later langs Armstrong naar plek zes reed. In de ronden daarop duelleerde hij met Iwasa om de vijfde plek, uiteindelijk met succes. Bij het ingaan van de slotronde deed hij nog een poging bij Sargeant, maar dat lukte niet.

Vips reed ondertussen naar een fraaie zege, voor Vesti en ruim voor Daruvala. Sargeant hield de vierde plek vast, voor Verschoor, maar de ogen gingen naar de pitstraat. Daar stond Drugovich, en nadat Theo Pourchaire de grindbak in ging en ver terug viel was de Braziliaanse MP Motorsport-coureur de nieuwe Formule 2-kampioen.

Hoofdrace
We gingen van start met Jack Doohan op poleposition, naast Liam Lawson en voor Marcus Armstrong en kersvers kampioen Felipe Drugovich. Richard Verschoor startte vanaf de vijfde plek, naast Jehan Daruvala en voor Ayumu Iwasa en Jüri Vips. Doohan kwam bijzonder slecht weg en Lawson profiteerde door de leiding te pakken, voor Armstrong, Drugovich en Verschoor.

Het duurde allemaal niet lang tot het fout ging, want bij het uitkomen van de eerste chicane klapten er in het achterveld een paar op elkaar. Ralph Boschung was rechtdoor gegaan en kwam uiterst onhandig terug de baan op, waarbij hij Pourchaire raakte. Beiden gingen de muur in en ook de tijdelijk teruggekeerde Luca Ghiotto werd slachtoffer, terwijl Doohan een paar bochten later samen met Logan Sargeant hard de grindbak in ging na een rare beweging van Iwasa.

Na een paar ronden was de boel opgeruimd en kon het groen gezwaaid worden, met Lawson voorop, voor Drugovich, Armstrong, Verschoor en Iwasa. Bij de herstart nam Armstrong plek twee over, een ronde later ging Vips voorbij Verschoor. Amper een ronde later ging Calan Williams rechtdoor de barrières in, waardoor de safety car de baan betrad en coureurs op zachte banden een pitstop kwamen maken - Daruvala, Iwasa, Armstrong en Vesti met name.

Lawson en Vips kwamen wat later naar binnen, kort daarop volgde een rode vlag: er moesten zaken gerepareerd worden. Verschoor was niet naar binnen geweest en had zo de leiding bij de herstart, voor Sato, Daruvala, Iwasa en Armstrong, die tien seconden tijdstraf kreeg wegens het verkeerd binnenrijden van de pitstraat - Verschoor en Sato moesten nog een stop maken.

Verschoor kende een prima herstart, wetende dat hij een gat moest gaan slaan, terwijl Armstrong ook nog een stop-and-go-penalty in mocht komen lossen. Met vijf ronden te gaan kwam Verschoor eindelijk binnen voor zachte banden, waardoor Daruvala de leiding over kon nemen, voor Vesti, Iwasa, Enzo Fittipaldi en Dennis Hauger.

Daruvala's overwinning kwam niet in gevaar, Vesti en Iwasa completeerden het podium. Verschoor's late stop was met geen mogelijkheid meer goed te maken: hij was als tiende terug de baan op gekomen en finishte daar ook.

Ministerie weigerde hulp bij crisis Ter Apel, waardoor kwetsbaren buiten sliepen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid weigerde hulp bij het opvangen van kinderen en kwetsbare asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Stichting INLIA, die vluchtelingen in nood helpt, heeft sinds juni meerdere keren aangeboden om kinderen en kwetsbare asielzoekers op te vangen. Omdat die hulp geweigerd werd, moesten deze mensen buiten slapen. Het ministerie erkent dat het de hulp heeft afgeslagen en laat weten dat daarvoor excuses zijn aangeboden. Zo meldt DvhN.

Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer (KRO-NCRV). INLIA is een kerkelijke netwerkorganisatie die vluchtelingen in nood helpt. "We hebben bij herhaling aangeboden om kwetsbare asielzoekers op te vangen. We hadden bedden gereserveerd in kerken rond Ter Apel, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Het ministerie heeft daar later excuses voor aangeboden, want er lagen zwangere vrouwen en kinderen buiten. Dat had nooit mogen gebeuren", stelt INLIA-directeur John van Tilborg. 

Waarom het ministerie de hulp halstarrig bleef weigeren, is onduidelijk. Toen de burgemeester van Groningen Koen Schuiling eind augustus alsnog een beroep op INLIA voor de noodopvang van asielzoekers deden, is er gewoon adequaat hulp verleend door INLIA. De stichting vangt nu zo'n 400 asielzoekers op in verschillende Groningse kerken.

Turkije uit beschuldiging naar Griekse kustwacht van beschieting vrachtschip

Turkije heeft de Griekse kustwacht ervan beschuldigd schoten te hebben gelost op een vrachtschip in de Egeïsche Zee. De Turkse staatsomroep TRT meldt op basis van gegevens Turkse kustwacht dat het schip op dat moment in de internationale wateren voer. De Griekse kustwacht heeft daardoor het internationale recht geschonden, volgens Turkije. De 18 bemanningsleden zijn ongedeerd. Griekenland heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging. Meer hierover bij de NOS.

Heftige regenval in Zeeland

Goeiedag!  

Ik heb er in de landelijke media maar bijzonder weinig over gehoord, en wat ik er kort over hoorde was vaak nog onjuist ook. Randstedelijke arrogantie? Ja, absoluut. Men zegt het vaker en ik sluit mij daar volledig bij aan. En dat terwijl de situatie toch echt wel uniek was. Zeeland is toch een beetje te ver rijden voor de meeste mensen, en bovendien is het weekend en dan vinden ze een regenbuitje niet de moeite waard, want bij 'ons' schijnt de zon en dus gaan we gewoon maar naar het terras toe. 

Enfin, we hadden te maken met een depressie die ons weer al een aantal dagen aan het beinvloeden was. Dit in de vorm van soms stevige regen- en onweersbuien. Uiteindelijk trok die depressie van noordwest naar zuidoost over ons land heen. Voor uw regenliefhebber kon de koers van deze depressie niet ongunstiger uitpakken dan dat hij nu deed. Nabij de kern en ten noorden daarvan zat stabielere lucht zodat de buien die er waren nauwelijks actief waren. 

Ten zuiden daarvan zat de meest onstabiele lucht die streek over warm zeewater van ruim 21 graden. Dat was vragen om moeilijkheden. Ook kwam dit systeem tot stilstand, zodat er een strook over Zeeland urenlang de volle lading kreeg. En hoe!  Alleen het noorden van de provincie kreeg met zo'n 30 tot 40 mm iets minder.

In een een gebied van noordwest naar zuidoost kwam het via Middelburg naar Terneuzen toe tot tropische regenval. Uiteindelijk kwam er een meetstation tot de bizarre hoeveelheid van 193 mm. Dat was aan het begin van de middag bereikt, terwijl ik in de loop van de middag nog steeds overal 60 mm. hoorde. Zeer betreurenswaardig.  

Ook in Terneuzen viel ruim 160 mm. Diverse meetstations daar om heen kwamen ook tot 100 mm of meer. Het KNMI-station in Vlissingen kwam tot ruim 47 mm. 

Ook speelde mee dat men verwacht had dat de depressie sneller zou gaan wegtrekken, wat dus niet gebeurde. Dus de buienstroom bleef maar door- en door gaan. Ook kwam het tot soms fel onweer. 

Het neerslagrecord in Nederland wat er in 24 uur is gevallen staat genoteerd in Voorthuizen en bedraagt 208 mm. Deze hoeveelheid viel in 1948. Daar kwamen we gisteren dus akelig dicht bij in de buurt.

De overlast was enorm. De beelden spreken voor zich en momenteel zijn ze nog bezig om de schade op te nemen. De schade loopt waarschijnlijk op tot minstens een miljoen Euro. 

Ook in het oosten en zuidoosten van het land kwamen er gisteren forse regen- en onweersbuien voor. Daar viel plaatselijk zo'n 20 tot 25 mm.

En waar was het gisteren weer een zonnige dag? 3x raden.  

Mede door de zeer saaie zomer en alle mislukkingen in korte tijd qua spectaculair weer alhier, is dit voorlopig mijn laatste bijdrage wat betreft het weer/weerbericht alhier. Ik wordt er te gefrrustreerd van, en als ik s'morgens al het idee krijg om s'avonds een weerbericht te moeten maken, dan wordt ik al chagarijnig of gestresst. Ik kan dus niet de passie en energie geven voor een leuk en objectief weerbericht. (Met een beetje humor)

En nee, ik heb inderdaad geen middelen om het op te zoeken. Ik ga mij dus even concentreren op anderen dingen. 

Ik vond echter wel, dat de gebeurtenissen van gisteren even vermeld moesten worden. 

Formule 3-titel voor Victor Martins na chaotisch slot in Monza

Op het circuit van Monza is zondagochtend het kampioenschap in de Formule 3 afgesloten. Dat werd een tamelijk chaotisch gebeuren, met tot die tijd in elk geval een vermakelijke race.

Alexander Smolyar had de poleposition in handen en had Zane Maloney naast zich, voor Roman Stanek, kampioenschapsleider Victor Martins, Arthur Leclerc en Oliver Bearman. Bearman, Maloney, Stanek én Leclerc konden in elk geval in theorie de titel nog pakken, terwijl de nummer twee in het kampioenschap, Isack Hadjar, het na een kwalificatiecrash vanaf plek zestien moest proberen.

Maloney pakte bij de start de leiding, voor Smolyar, Martins, Stanek, Bearman en Leclerc. In het achterveld gingen Rafael Villagomez en David Vidales de grindbak in: safety car. Een paar ronden later konden we door, waarbij Smolyar met een rokende band de leiding pakte, tot Martins hem een paar bochten later te grazen nam.

Maloney ging kort daarop ook langs Smolyar, die moest gaan verdedigen tegen Stanek en Leclerc. Dat ging niet helemaal goed: de twee uitdagers schoten bij de eerste chicane rechtdoor, terwijl Maloney net de leiding over had genomen van Martins. Smolyar had bij de eerdere aanvaring ook een probleem opgelopen en verloor in rap tempo posities.

Voorin werd stevig geknokt, veelal vanuit de slipstream op het rechte stuk bij start/finish, waarbij Bearman zich via Martins naar plek twee knokte, terwijl William Alatalo inmiddels op de vierde plek reed, voor Crawford en Leclerc. Met vijf ronden te gaan kwam de safety car de baan weer op: Kush Maini en Brad Benavides waren op ongelukkige wijze stevig de muur in gegaan.

De rode vlag werd er ook snel bij gepakt, want de barrière moest gefixed worden, en tijdens die rode vlag kwam een cruciaal bericht binnen: Martins kreeg vijf seconden tijdstraf wegens het overschrijven van de track limits. Met het hele veld bij elkaar was dat wat punten betreft natuurlijk dodelijk, terwijl Maloney en Bearman op één en twee stonden.

Niet veel later kwam het allesbeslissende bericht: 'race will not be resumed', de race was voorbij en daarmee de titelstrijd ook. Martins kwam uitermate goed weg, want hij was niet de enige met een straf en hij zakte slechts terug naar plek vier. Daarmee hield hij nog genoeg punten over om de titel te pakken, terwijl de winst - en plek twee in het kampioenschap - voor Maloney was. Bearman werd tweede, voor Crawford, en pakte plek drie in de titelstrijd.

Vuelta: Etappe 21 - Sprinten in Madrid na ereronde Evenepoel

Het is alweer zover, ruim drie weken na de start in Utrecht zijn we aangekomen bij de 21e en laatste etappe van de Vuelta a España van 2022. Remco Evenepoel gaat hem winnen, de eerste Belgische winnaar van een grote ronde sinds 1978, het mocht ook wel weer eens.

Na drie vaak niet al te enerverende weken gaat men vandaag nog één keer van start en wel in Las Rozas. Daar begint een iets minder dan honderd kilometer lange rit, waarbij men tot aan Madrid vooral lekker na zal genieten. In Madrid staat dan een rondje op het programma en na negen keer mag men gaan sprinten om de etappewinst.

Na ook dit jaar weer ruim zestig uitgebreide voorbeschouwingen heeft Rellende_Rotscholier er hier nog één gepost, als afsluiter van het groterondejaar. Daarin zien we dat de etappe pas tegen half zes gaat beginnen, de finish wordt grofweg rond acht uur verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

NS en vakbonden bereiken akkoord; stakingen van de baan

FNV Spoor meldt dat er een akkoord is gsloten met de NS, waardoor verdere stakingen voorlopig van de baan af zijn. Naast een structurele loonsverhoging van gemiddeld 9,35% over 18 maanden, krijgt het personeel tweemaal een eenmalige uitkering van €1.000 euro, te weten in december 2022 en in juli 2023.

Het akkoord moet nog wel aan de leden voorgelegd worden, maar in ieder geval zijn de stakingen die voor komende dinsdag en donderdag gepland stonden, van de baan.  

FOK! Wat een weer: Beetje van hetzelfde als vandaag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Op een enkele regenbui na, mochten we vandaag niet klagen. Het leek zelf iets warmer dan gisteren.

Afgelopen nacht is het nergens 'koud'geweest met temperaturen van 13.1 C bij Hoogeveen tot 15.9 C bij Wilhelminadorp. De maximumtemperaturen lagen van 18.8 C bij Arcen tot 22 C bij Amsterdam.

Wat zijn de verwachtingen voor vandaag?

Vanochtend is het half bewolkt en in het noorden komt er plaatselijk een lichte bui voor. Eventuele mist verdwijnt in de loop van de ochtend. Er is weinig wind.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en het is op de meeste plaatsen droog. De temperatuur loopt op naar ongeveer 22°C. Er is weinig wind.

Vanavond zijn er opklaringen en is het overal droog. Er is weinig wind.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Eerst warm en zonnig. Dinsdag en woensdag enkele buien. Daarna perioden met zon en nog een kleine kans op een bui. Temperaturen dalend naar rond of iets onder normaal. De kans op uitgifte van waarschuwingen is na vandaag klein.

  • Zo 11-09-2022 Max. 22° Min. 12° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 60% Zonkracht 4 Windkracht W 2
  • Ma 12-09-2022 Max. 24° Min. 12° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 50% Zonkracht 4 Windkracht Z 3
  • Di 13-09-2022 Max. 22° Min. 15° Neerslag 1/5mm Neerslagkans 70%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 4 Windkracht NW 3
  • Wo 14-09-2022 Max. 20° Min. 11/14° Neerslag 0/10mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 20% Zonkracht 4 Windkracht N 3
  • Do 15-09-2022 Max. 19° Min. 12° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 4 Windkracht NW 3
  • Vr 16-09-2022 Max. 18° Min. 11° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 3 Windkracht NW 3

 (Webcam haven van Waalwijk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Meer beelden van Tom Clancy's The Division Heartland

Uitgever Ubisoft en ontwikkelaar Ubisoft Montreal hebben een nieuwe "Developer Intro"-trailer uitgebracht voor de gratis te spelen multiplayer-shooter Tom Clancy's The Division Heartland.

Tom Clancy's The Division Heartland is een gratis te spelen multiplayer-shooter voor survival-actie die Division Agents meeneemt naar een nieuwe landelijke locatie, de Midwest-Amerikaanse stad Silver Creek. Kies uit een nieuwe reeks speelbare personages en verken de stad terwijl je met en tegen andere spelers vecht terwijl er een groep gevaarlijke Rogue-agenten, een agressieve factie die bekend staat als de Vultures, en een dodelijk virus het gehucht teisteren.

Tom Clancy's The Division Heartland komt uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, pc en cloud in 2022 tot 2023.

Boze Wiggler en Rayman in Mario + Rabbids Sparks of Hope

Uitgever Ubisoft en ontwikkelaar Ubisoft Milan hebben een nieuwe acht minuten durende gameplay-video van Mario + Rabbids Sparks of Hope uitgebracht, waarin een nieuwe planeet en baasgevecht tegen de gigantische Wiggler wordt getoond.

De bedrijven hebben ook aangekondigd dat de plannen na de release van de game drie downloadbare inhoud bevatten, en Rayman zal de krachten bundelen met Rabbid Peach en Rabbid Mario als speelbaar personage in de derde uitbreiding.

In onderstaande gameplay-video vechten Mario en zijn vrienden om de levendige planeet Terra Flora te redden van de mysterieuze schurk Cursa. Om dit te doen, zullen ze Rabbid-vijanden uitschakelen en het opnemen in een baasgevecht tegen een enorme Wiggler, die woedend en geïnfecteerd is door Cursa's duistere invloed. De nieuwe gameplay toont ook de mogelijkheden die de Sparks kunnen bieden tijdens gevechten door Heroes hun elementaire krachten te lenen, evenals veel van de verschillende bewegingen, combo's en acties die spelers tot hun beschikking hebben.

Mario + Rabbids Sparks of Hope komt op 20 oktober uit voor Switch.

Piraatje spelen in Skull and Bones

Uitgever Ubisoft en ontwikkelaar Ubisoft Singapore hebben nieuwe trailers voor Skull and Bones uitgebracht waarin de wereld en gameplay van de game worden getoond, evenals commentaar van het ontwikkelingsteam.

In Skull and Bones kunnen spelers een fictieve versie van de Indische Oceaan verkennen tijdens de Gouden Eeuw van piraterij. In die tijd was daar veel handel in specerijen, zijde en andere goederen voor 17e-eeuwse Europeanen. Deze plunderingen leidden piraten naar een nieuwe zakelijke kans: hun eigen geheime smokkelnetwerken.

Tijdens Ubisoft Forward heeft het Skull and Bones-team iets meer onthuld over deze netwerken, die later beschikbaar worden als je ver genoeg bent in de game. Om dat te bereiken, moet je je Infamy laten groeien en uiteindelijk je eigen piratenhol ontgrendelen dat de basis wordt van je smokkelactiviteiten. Dit is waar je hoogwaardige goederen zoals rum en opium kunt maken voordat je ze verkoopt aan degene met de diepste zakken. Vanaf hier heb je ook meer speelruimte om je eigen contracten te kiezen, in plaats van overgeleverd te zijn aan andere piraten.

De Forward-presentatie onthulde ook meer over hoe je je schepen kunt bouwen en aanpassen. Elk type schip is gericht op verschillende soorten speelstijlen, of je nu op zoek bent naar wendbaarheid, kracht of laadvermogen, maar elk type heeft ook bepaalde voordelen; de Sambuk geeft bijvoorbeeld een voordeel aan spelers die vuurwapens gebruiken, terwijl de Brig - al een zware slagman - nog meer schade kan aanrichten wanneer hij voor anker ligt. En dat is nog maar het begin - elk schip kan vervolgens worden uitgerust met verschillende wapens, munitie, bepantsering, meubels en cosmetische items, zodat spelers ze kunnen aanpassen aan specifieke taken en ze uniek kunnen maken.

Skull and Bones komt op 8 november uit voor PlayStation 5, Xbox Series, pc via Epic Games Store en Ubisoft Store, Stadia en Luna.

Trackmania komt naar consoles en cloud

De stunt-racegame Trackmaniakomt begin 2023 naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series, Xbox One, Stadia en Luna. Het heeft even geduurd: de game kwam 1 juli 2020 uit voor pc.

Trackmania blijft gratis om te spelen en bevat het nu ook cross-play en cross-progression. Spelers hebben ook de mogelijkheid om te upgraden naar een van de twee premium-abonnementen, waarmee ze toegang krijgen tot reguliere evenementen, waaronder de Cup of the Day, evenals sociale functies waarmee spelers clubs kunnen vormen, ze auto-aanpassingen kunnen creëren en delen, en privé-matches kunnen maken om eigengemaakte campagnes en wedstrijden te racen.

Assassin's Creed gaat mobile naar China

Ubisoft heeft Assassin's Creed Codename Jade aangekondigd, een gratis te spelen RPG-actie-avonturenspel voor mobiele apparaten dat zich afspeelt in het oude China.

In Assassin's Creed Codename Jade kunnen spelers hun eigen personage creëren en een unieke standalone verhaallijn ontdekken. Heel veel meer weten we nog niet, een releasedatum werd ook al niet aangekondigd. Gelukkig is er weer een vogel om ons te helpen.

Assassin's Creed gaat eindelijk naar het oude Japan

Ubisoft heeft Assassin's Creed Codename RED en Assassin's Creed Codename HEXE aangekondigd, de volgende twee spellen in de Assassin's Creed-franchise. Deze komen ooit na Assassin's Creed Mirage uit.

Assassin's Creed Codename RED zal de "volgende evolutie" zijn van het open-wereld RPG-ontwerp van de franchise en spelers meenemen naar Feudal Japan. Het is in ontwikkeling bij Ubisoft Quebec, het ontwikkelteam van Assassin's Creed Odyssey en Assassin's Creed Syndicate, met creatief directeur Jonathan Dumont.

Assassin's Creed Codename HEXE, die wordt beschreven als "een heel ander type Assassin's Creed-ervaring", is in ontwikkeling bij Ubisoft Montreal, met creatief directeur Clint Hocking. Verwacht wordt dat we in die game in Centraal Europa zijn en heksenjachten nog een dingetje zijn.

Beide games zullen deel uitmaken van Assassin's Creed Codename Infinity. Die naam was al vaker te lezen in geruchten, maar het blijkt geen spel te zijn, maar een hub die spelers verbindt via verschillende soorten Assassin's Creed-ervaringen. Infinity brengt multiplayer ook terug naar Assassin's Creed via een op zichzelf staande ervaring.

Assassin's Creed Mirage onthuld tijdens Ubisoft Forward

Tijdens het Ubisoft-evenement eerder vanavond is de nieuwe Assassin's Creed aangekondigd. Assassin's Creed Mirage speelt zich af in Baghdad en heeft Basim in de hoofdrol, een personage dat eerder al te zien was in Valhalla.

Assassin's Creed Mirage, een kortere, meer verhalende game dan recente delen in de serie, speelt zich 20 jaar voor de gebeurtenissen van Assassin's Creed Valhalla af, wanneer spelers een 17-jarige Basim (nu ingesproken door Lee Majdoub) ontmoeten die worstelt met nachtmerries en leeft als een sluwe straatdief. Gelukkig voor Basim zien Hidden Ones, voorlopers van de Assassin's, zijn potentieel en helpen ze hem uit Bagdad te vluchten naar het fort van de Hidden Ones, Alamut. Terwijl hij hun mysterieuze rituelen en leerstellingen leert, zal hij zijn unieke vaardigheden aanscherpen, zijn ware aard ontdekken en een nieuwe geloofsbelijdenis leren begrijpen.

Natuurlijk komt het grootste voordeel van een Assassin uit hun klimvaardigheden en in deze grote stad moet Basim over daken springen, hoge torens beklimmen en bewakers ontvluchten door de vier verschillende districten van Bagdad te parkouren. Als er geen informatie kan worden gevonden door aanwijzingen te verzamelen, kan Basims arend Enkidu de lucht in, gebieden onderzoeken en vijanden taggen zodat Basim die sneaky kan uitschakelen. Dat kan vanaf allerlei plekken, zoals door in de menigte toe te slaan.

Naar verluidt wil Ubisoft met deze Assassin's Creed qua stijl weer wat meer terug naar de originele games, met een meer cinematisch, lineair verloop. Assassin's Creed Mirage verschijnt in 2023 voor PlayStation 5, PlayStation 4, XBox Series X|S, Xbox One, Luna en pc.

Colapinto wint voorlaatste F3-race van het jaar, titelstrijd blijft open

Op het circuit van Monza hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdag hun sprintrace afgewerkt. Dat werd een leuke race en legde de basis voor de hoofdrace van zondag, die het kampioenschap zal beslissen - die race is de laatste van het seizoen.

Franco Colapinto vertrok vanaf poleposition, naast Caio Collet en voor Josep Maria Marti, Jonny Edgar, Jak Crawford en William Alatalo. Kampioenschapsleider Victor Martins vertrok vanaf de negende plek, zijn voornaamste titelconcurrent Isack Hadjar startte op plek vijftien.

Colapinto behield de leiding bij de start, voor Collet, terwijl Martins in duel met Arthur Leclerc de grindbak in reed en veel plekken verloor. Hadjar had ook de nodige moeite in de eerste ronde, maar hield zijn plek wel vast, terwijl Martins terug was gezakt naar de 29e plek.

Een niet al te hevige crash van Zak O'Sullivan bracht de safety car de baan op, daarna konden we door met Colapinto, Collet, Marti, Edgar en titelkandidaat Oliver Bearman voorop. Bij de herstart ging Edgar voorbij Marti naar plek drie, terwijl Hadjar in het middenveld zijn voorvleugel kapot reed - gelukkig voor hem reed Martins ook nog buiten de punten.

Met vier ronden te gaan maakte Collet een foutje, waardoor Bearman én Edgar langszij konden komen. Collet pakte de derde plek terug van Edgar, terwijl Bearman een laatste poging deed op Colapinto. Die hield stand in de laatste passage van de Parabolica en won de race, voor Bearman en Collet - Martins werd nog keurig tiende, Hadjar finishte als 27e na een forse fout.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.