FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 augustus 2022

Random Pics van de Dag #714

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

10e wereldtitel mountainbiker Schurter, Ferrand Prevot wint met bizar machtsvertoon

In het Franse Les Gets is zondag volle bak gestreden om de wereldtitels mountainbiken op de cross-country, het olympische onderdeel van de sport. Dat was bij de mannen een spannende strijd, bij de vrouwen dan weer bepaald niet.

Vrouwen
Al vroeg in de eerste ronde pakte oud-wereldkampioene en thuisfavoriete Pauline Ferrand Prevot de leiding. De kersvers wereldkampioene op de shorttrack had in no-time een gat van een halve minuut te pakken en breidde dat gestaag uit naar bijna twee minuten - het behoeft geen nadere uitleg dat de vierde wereldtitel mountainbiken in de carrière van de oud-wereldkampioene op de weg én in het veld niet in gevaar kwam.

Achter Ferrand Prevot reden de Zwitserse Alessandra Keller en de Amerikaanse Haley Batten al vrij snel samen, waar een interessant duel ontstond. Batten sloeg een gaatje, maar Keller kwam terug en haar landgenote Jolanda Neff voegde zich er ook bij. De olympisch kampioene reed vervolgens weg en pakte zilver, Batten kreeg het brons en Keller werd - achter de Française Loana Lecomte - vijfde. Anne Terpstra werd tamelijk onzichtbaar zesde op dik vier minuten, Anne Tauber finishte als 23e en Lotte Koopmans werd net als Sophie von Berswordt op een ronde gezet.

Mannen
In het begin van de race bleef een redelijk grote groep nog samen, waarbij de Britse olympisch kampioen Thomas Pidcock de enige echt grote naam was die op flinke achterstand reed. In ronde twee had negenvoudig wereldkampioen Nino Schurter uit Zwitserland de Fransman Titouan Carod én kersvers wereldkampioen shorttrack Sam Gaze achter zich, maar voor de Nieuw-Zeelander ging het fout: hij raakte bij een sprong uit balans, viel en moest opgeven.

In de derde ronde wist Pidcock na een fraaie comeback aan te sluiten bij de voorste mannen, waarna de Brit gelijk de leiding overnam en het tempo opvoerde. Schurter en de Italiaan Luca Braidot konden volgen, maar Schurter ging kort daarop even onderuit. Met nog vier ronden te gaan reed Pidcock voorop, gevolgd door Braidot, Schurter, de Spanjaard David Valero, oud-wereldkampioen Jordan Sarrou uit Frankrijk en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly.

In ronde vier opende Valero de aanval, maar hij werd teruggepakt en vormde met Schurter, Braidot en Pidcock het groepje dat de wedstrijd verder zou bepalen. De Brit leek niet geweldig sterk en haakte in de voorlaatste ronde af: hij bleek echter een leeglopende band te hebben en ging onderuit. Braidot haakte ook af en zodoende gingen Schurter en Valero, om en om aanvallend, de slotronde in met de wereldtitel als inzet.

Even leek Pidcock terug te kunnen komen bij Braidot, maar na nog een schuivertje was hij gezien: vierde. Braidot werd derde en voorin werd de strijd beslist: Schurter sloeg voor de laatste grote afdaling een gat naar Valero en de levende legende pakte zijn tiende wereldtitel, voor Valero.

Skater wordt met geweld beroofd

Een 25-jarige man rijdt in de nacht van zondag op maandag op zijn longboard, een soort lange skateboard, terug naar huis in Utrecht. Even na 1:30 uur komt hij drie jongens tegen die hem de weg versperren. Dit leidt tot een ruzie en een mishandeling, waarbij het slachtoffer korte tijd buiten westen geraakt.


Zware mishandeling 25-jarige man door drie jongens (bron: YouTube)

De skater wordt geschopt en geslagen en hij krijgt zelfs een fiets en fietsenrek tegen zich aan gegooid. Als hij op de grond ligt gaat de mishandeling gewoon door en wordt hij over zijn hele lichaam, inclusief hoofd, geschopt.

De man was slim genoeg om zich richting een beveiligingscamera te bewegen, waardoor alles op video is vastgelegd. Hij raakt kort buiten bewustzijn en merkt dan dat al zijn spullen, inclusief telefoon, zijn gestolen.

De skater weet hulp te halen bij een café in de buurt, zij bellen een ambulance, waarna een hersenschudding wordt geconstateerd. 

Het gaat om drie lichtgetinte jongens die alle drie in straattaal spraken. Heeft u een idee wie dit agressieve drietal is? Twijfel dan geen moment en bel één van de tiplijnen: 0800-6070 of anoniem 0800-7000.

Ben jij één van de jongens, ga dan zo snel mogelijk naar een politiebureau en geef je aan.

Axelsen nieuwe wereldkampioen badminton, Yamaguchi opnieuw de beste bij de vrouwen

Deze week waren de WK badminton in Tokio. Bij de mannen ging de winst naar Viktor Axelsen. De Deense nummer één van de wereld verloor in het toernooi geen game en was in de finale ook oppermachtig, bij de vrouwen ging de winst naar de Japanse Akane Yamaguchi.

Enkelspel mannen
Viktor Axelsen heeft met overtuiging de wereldtitel in het mannen enkelspel gewonnen. De Deense nummer één van de wereld en olympisch kampioen stond het hele toernooi geen game af, en ook in de finale was Axelsen oppermachtig tegen Thai Kunlavut Vitidsar. De drievoudige wereldkampioen bij de junioren verloor de eerste game kansloos, maar kon in de tweede game meer tegenstand bieden. Dat was alleen niet voldoende om een derde af te dwingen en ging voor de tweede keer de wereldtitel naar Axelsen: 21-5, 21-16.

Enkelspel vrouwen
Bij de vrouwen ging de winst ook naar de nummer één van de wereld. Akane Yamaguchi was in de finale tegen olympische kampioene Chen Yu Fei te sterk. Yamaguchi won de eerste game van de Chinese, waarna Chen de tweede game won. Maar in de derde en beslissende game nam Yamaguchi voor eigen publiek al snel afstand van de Chinese en zou haar tweede wereldtitel pakken op rij.

Dubbel mannen
Het mannendubbelspel werd voor het eerst gewonnen door Aaron Chia en Soh Wooi Yik. Het duo uit Maleisië was in de finale met 21-19, 21-14 Mohammad Ahsan en Hendra Setiawan, die al driewereldtitels veroverde in het dubbelspel.

Dubbel vrouwen
In het dubbelspel bij de vrouwen ging het goud naar de favorieten Chen Qing Chen en Jia Yi Fan. Het Chinese koppel en nummer één van de wereld waren in twee games te sterk voor het Zuid-Koreaanse koppel Kim So Yeong en Kong Hee Yong: 22-20, 21-14.

Mixed dubbel
Ook in het mixeddubbel was er succes voor China. Zheng Si Wei en Huang Ya Qiong wonnen in twee games van de thuisspelers Watanabe en Arisa Higashino met met 21-13, 21-16.

SC Cambuur Leeuwarden - AZ

AZ heeft op het nippertje een overwinning geboekt tegen SC Cambuur Leeuwarden. Pas in de blessuretijd scoorde Clasie het enige doelpunt van de wedstrijd.

Lang viel er weinig te beleven in Leeuwarden. Na een half uur kwam er eindelijk wat leven in de wedstrijd. Uldrikis kopte op de paal waarna de bal in de handen van keeper Verhulst terecht kwam. Die zette direct de tegenaanval in maar Pavlidis slaagde er in kansrijke positie niet in te scoren.

Na rust kreeg Cambuur een grote kans om op voorsprong te komen toen het met meerdere spelers vrij stond in het strafschopgebied van AZ maar hier werd niet van geprofiteerd. Even later moest de thuisploeg met tien man verder toen Jacobs na ingrijpen van de VAR rood kreeg.

Ook tegen tien man had AZ het moeilijk leek het met een gelijkspel genoegen te moeten gaan nemen. Uiteindelijk zorgde een pegel van Clasie alsnog voor de overwinning.

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 1

AZ

     90' Clasie

 
 Gele kaart: Paulissen, (sc Cambuur Leeuwarden), Kerkez, (AZ)
 Rode kaart: Jacobs (55) (sc Cambuur Leeuwarden),
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Virgínia
v.Wermeskerken
Tol
Smand
Bangura
Jacobs
Hoedemakers
Paulissen (v.d.Water/78)
Sambissa (Breij/58)
Uldrikis (Smit/78)
Balk (Ter Heide/84)
  Verhulst
Hatzidiakos (Sugawara/64)
Beukema
Martins Indi
Kerkez (M.de Wit/ 46)
Evjen (Barasi/88)
Reijnders
D.de Wit
Clasie
v.Brederode (Lahdo/64)
Pavlidis (Odgaard/46)

Treinverkeer Noord-Holland plat door staking: zoek alternatief

De Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben voor morgen opnieuw een staking aangekondigd. Het is de derde actiedag van de aangekondigde estafettestaking. Morgen rijden er de hele dag helaas vrijwel geen treinen in het grootste deel van de provincie Noord-Holland.

Een woordvoerder van de NS: "We adviseren reizigers van, naar en binnen deze regio alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen en kort voor vertrek de Reisplanner te raadplegen. Alternatief busvervoer is niet mogelijk. NS vindt het buitengewoon vervelend voor reizigers die hiermee te maken krijgen."

Langere reistijden, vaker overstappen
De woordvoerder: "Om de dienstregeling in de rest van Nederland zo goed mogelijk te rijden, rijden we treinen van en naar station Voorhout, Almere Oostvaarders, Amsterdam Bijlmer ArenA en Utrecht Centraal. Toch heeft deze staking ook gevolgen op het treinverkeer in de rest van het land. Het stakingsgebied is namelijk nauw verweven met onze dienstregeling en dat maakt dat ook in de rest van het land reizigers hinder ondervinden van de staking. Dit betekent dat reizigers landelijk rekening moeten houden met langere reistijden en vaker overstappen."

Schiphol
Station Schiphol Airport blijft tijdens deze actiedag voor noodzakelijke reizen bereikbaar. Er is beperkt treinverkeer tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal. NS adviseert reizigers voor Schiphol Airport (als dat mogelijk is ) gebruik te maken van alternatief vervoer.

Internationaal
Ook internationale treinreizigers ondervinden morgen hinder van de staking. De Intercity tussen Brussel en Amsterdam - rijdt tussen Rotterdam en Brussel en rijdt minder vaak dan reizigers gewend zijn. De ICE naar Frankfurt rijdt morgen drie keer vanuit Amsterdam. De IC Berlijn rijdt in Duitsland tot Bad Bentheim. De Nightjet vanuit Wenen rijdt morgen niet verder dan Keulen en de Nightjet vanuit Zurich niet verder dan Frankfurt. Thalys en Eurostar rijden niet.

Cao-gesprekken
De woordvoerder: "We begrijpen de zorgen van onze collega's over de financiële situatie en werk-privé balans heel goed. De waardering voor onze collega's in een voor ieder onzekere tijd willen we daarom graag terug laten komen in de nieuwe cao. Tegelijkertijd hebben we als bedrijf te maken met krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. We zien voldoende aanknopingspunten om het gesprek te hervatten voor een goede cao voor onze collega's en praten hier graag over verder met de vakbonden."


Ook morgen is de stakingsregeling van kracht. Klik hier voor meer informatie.

Arrestatie na schieten met gel blaster

De politie arresteerde zondagochtend rond 02:00 uur in Oost-Souburg een verdachte (22) uit Ritthem, omdat hij met een gel blaster op een voorbijganger schoot.

De verdachte schoot zondagochtend 28 augustus rond 01:30 uur in de Kanaalstraat met een zogeheten gel blaster op een passerende fietser. Zij werd in haar gezicht geraakt en raakte licht gewond. Agenten konden de verdachte dankzij aanwijzingen aanhouden voor mishandeling.

Het balletjespistool is in beslag genomen en wordt vernietigd. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Grote gevolgen
De politie ziet de afgelopen weken meer meldingen binnenkomen van mensen die worden beschoten met gel blasters. Dit zijn verboden wapens en zijn soms niet te onderscheiden van echte vuurwapens. In het wapen zitten zogenaamde waterballetjes die met kracht worden afgeschoten. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn.

Behalve dat het een brandend en pijnlijke plek geeft, kunnen ook kwetsbare lichaamsdelen als ogen geraakt worden. Het gebruik van dit wapen levert ook andere gevaren op. Als agenten een gel blaster niet kunnen onderscheiden van een echt vuurwapen, bestaat de kans dat zij hun vuurwapen moeten gebruiken.

Uitslag Excelsior - PSV

PSV heeft zondagmiddag op overtuigende wijze afgerekend met Excelsior in de Eredivisie. Mede dankzij twee treffers van zowel Ibrahim Sangaré als Xavi Simons wonnen de Eindhovenaren ruim in Rotterdam.

Bij rust was de overwinning van PSV al veilig. In de tweede minuut had Joey Veerman PSV uit een afgeslagen corner al op voorsprong geschoten en later zouden de Eindhovenaren uitlopen naar een 0-3 voorsprong bij rust door twee doelpunten van Sangaré.

Na rust liep PSV uit naar een 1-6 winst. Simons wist twee keer na rust te scoren en ook Cody Gakpo was trefzeker voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij. Siebe Horemans redde de eer voor de thuisploeg.

Excelsior

1 - 6

PSV

 74' Horemans    2' Veerman
 29' Sangaré
 45' Sangaré
 55' Simons
 59' Gakpo
 84' Simons
 
 Gele kaart: , Til, (PSV)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Horemans
S.Nieuwpoort (Markelo/63)
El Yaakoubi
Tjoe-a-on
Azarkan (v.Duinen/54)
Eijgenraam
Goudmijn
Ayoub (Fein/63)
Driouech (Donkor/85)
Kharchouch (Baas/ 63)
  Benítez
Mwene
Teze
Obispo (Branthwaite/61)
Max
Sangaré (Gutiérrez /46)
Simons
Veerman
Bakayoko (Sávio/74) Saibari (Vinícius/46)
Gakpo (Til/61)

Uitslag FC Volendam - FC Twente

FC Twente heeft voor het eerst dit seizoen punt verlies geleden in de eredivisie. In de uitwedstrijd tegen FC Volendam werd er met 1-0 verloren dankzij een laat doelpunt van Lequincio Zeefuik.

In de uitwedstrijd tegen Volendam kreeg FC Twente genoeg kansen om de score te openen, maar bij Volendam speelde Filip Stankovic een uitstekende wedstrijd, De doelman van Volendam hield Ricky van Wolfswinkel en Michel Vlap van scoren.

Met nog zeven minuten te spelen kwam Volendam in eigen huis zelf op voorsprong via Zeefuik. De 17-jarige speler van Volendam wist een assist van Daryl van Mieghem binnen te werken. FC Twente kreeg in de blessuretijd nog de kans op de 1-1, maar opnieuw kreeg Van Wolfswinkel de bal niet in het goal, waardoor Volendam de eerste overwinning van het seizoen pakte.

FC Volendam

1 - 0

FC Twente

 83' Zeefuik    
 
 Gele kaart: Douiri, v.Mieghem, (FC Volendam),
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 6.750
Arbiter: Bos
 
Opstelling:   Opstelling:
Stankovic
Douiri (James/ 46)
B.Plat
Mirani
Murkin
Benamar
Mühren (Zeefuik/76)
Eiting
v.Mieghem
Veerman (W.Ould-Chikh/58)
B.Ould-Chikh (El Kadiri/71)
  Unnerstall
Brenet (Everink/ 76)
Pröpper (Bruns/46)
Hilgers
Smal
Rots (Misidjan/71)
Zerrouki
Steijn (Vlap/46
Ugalde/85)
Sadílek
Tzolis (Cerný/71)
v.Wolfswinkel

Evenepoel maakt indruk in Vuelta; vluchter Meintjes wint op steile slotklim

Remco Evenepoel heeft in de negende etappe van de Vuelta a España zijn leidende positie in het algemeen klassement verstevigd. De leider in het algemeen klassement reed op de zware slotklim iedereen uit het wiel en verstevigde de leiding in het algemeen klassement. Vluchter Louis Meintjes soleerde naar de ritzege.

De negende etappe van de Vuelta voerde het peloton over 171,4 kilometer van Villaviciosa naar Les Praeres de Nava, een beklimming van de eerste categorie. Een slotklim van 3,8 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 13 procent. Het was lang wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg in de negende rit, maar na ruim één koersen ontstond er toch een kopgroep. Dylan van Baarle en Thymen Arensman waren meegesprongen met een kopgroep van tien, maar Arensman liet zich al snel terugzakken.

De rest van de kopgroep zou gaan strijden om de dagzege en daarin was Meintjes de sterkste. Op de steile slotbeklimming was de Zuid-Afrikaan duidelijk de sterkste van de kopgroep en pakte de ritzege. Tussen de klassementsrenners was Evenepoel duidelijk de sterkste. De klassementsleider reed iedereen uit het wiel en verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement. De jonge Belg heeft nu een voorsprong van ruim één minuut op Enric Mas. Primoz Roglic, de nummer drie, volgt al op een kleine twee minuten van de 22-jarige Belg.

Van Aert sprint naar winst in Bretagne Classic

Wout van Aert heeft zondag de Bretagne Classic-Ouest France op zijn naam geschreven. De Belg van Jumbo-Visma was in een sprint van een kleine groep de snelste, voor Axel Laurance en Alexander Kamp.

Van Aert was in de finale van de Franse WorldTour-wedstrijd actief. Hij trok meerdere malen in de aanval, maar zou nooit weggeraken op het heuvelachtige parcours in Plouay en kregen we uiteindelijk een sprint van 25 renners. Daarin was Van Aert de snelste voor de verassende Fransman Laurance en de Deen Kamp.

Voor de Belg van Jumbo-Visma is het zijn negende overwinning van het seizoen en lijk Van Aert in vorm te geraken voor het WK in Australië over vier weken.

Uitslag Grand Prix van België

Max Verstappen heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Nederlander startte vanwege een gridstraf als veertiende, maar pakte na een snelle inhaalrace onbedreigd de zege. Teamgenoot Perez eindigde als tweede en klom achter Verstappen ook naar de tweede plek in het kampioenschap. Carlos Sainz mocht de bokaal voor plek drie mee naar huis nemen.

Sainz startte op Spa-Francorchamps vanaf poleposition omdat Verstappen een van de vele coureurs was die een gridstraf opgelopen had. De Nederlander vertrok vanaf plek veertien, met titelrivaal Leclerc direct achter hem. De AlphaTauri's van Pierre Gasly en Yuki Tsunoda vertrokken vanuit de pits. Sainz was prima weg bij de start, maar dat gold niet voor Sergio Perez die plaatsen verloor aan Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Dit duo raakte elkaar bij Les Combes, waarna de Mercedes even door de lucht vloog. Later in de ronde parkeerde Hamilton zijn bolide aan de kant met schade.

Verstappen kende een uitstekende start, al moest de Nederlander enkele malen in de remmen om uit de problemen te blijven. Zo moest hij uitwijken voor de langzaam rijdende Hamilton, maar ook voor Lance Stroll en Alexander Albon. Na de eerste ronde kwam hij als achtste door, voor Leclerc die niet veel later naar binnen moest vanwege een tearoff die rechtsvoor in de remmen terecht was gekomen. Dit deed de Monegask onder de safety car veroorzaakt na een crash tussen Nicholas Latifi en Valtteri Bottas die de volgende uitvaller was.

Sainz leidde de herstart, voor Perez, George Russell, Alonso, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Albon, Verstappen, Stroll en Kevin Magnussen. Verstappen liet er geen gras over groeien, want hij pakte snel Albon, Ricciardo en Vettel, waardoor hij na zes ronden op plek vijf was aangeland. Ook Alonso en Russell gingen er snel aan, waardoor hij op plek drie aangeland was. Leclerc reed op zijn nieuwe banden in het achterveld en zat klem in een DRS-trein.

De eerste van de toppers die naar elf ronden stopte was Sainz die van zacht naar medium ging en als zesde weer naar buiten kwam. Dit gaf de leiding aan Perez, maar niet voor lang, want Verstappen haalde snel zijn teamgenoot in. De Nederlander trok een flink gat en reed pas na veertien ronden de pits in voor de eerste bandenwissel. Dit gaf de leiding terug aan Sainz, voor Verstappen, Perez, Russell en Leclerc.

Lang duurde het niet voordat Verstappen de eerste plaats terugveroverde. De Nederlander trok direct een flink gat met de Spanjaard die opnieuw Perez achter zich wist. Na ruim twintig ronden schoof Perez door naar plek twee, ten koste van Sainz. Verder naar achteren reed Esteban Ocon goede inhaalrace en schoof halverwege de race door naar plek acht, waarna hij jacht kon maken op Vettel.

Er volgde een tweede serie stops, waarbij Verstappen opnieuw de laatste was die stopte en eenvoudig de leiding behield. Verder naar achteren profiteerde Ocon optimaal van een inhaalactie van Vettel op Pierre Gasly uitkomen van La Source. Op Kemmel was Vettel het haasje, want hij zal zowel Ocon als Gasly passeren, al passeerde de Duitser vanwege zijn versere banden al snel weer Gasly.

Na 44 ronden werd een dominante Verstappen als eerste afgevlagd, voor Perez en Sainz. Russell eindigde op plek vier, voor Alonso en Leclerc. De Monegask probeerde door een late stop de snelste ronde te rijden, maar slaagde niet in zijn opzet en reed bovendien te snel in de pits, waardoor plek zes zijn deel was. Ocon werd zevende, voor Vettel, Gasly en Albon.

Uitslag FC Utrecht - Ajax

Ajax heeft ook zijn vierde competitiewedstrijd van dit seizoen gewonnen. Op bezoek bij FC Utrech boekte het een eenvoudige 0-2 overwinning.

Utrecht begon met nieuwkomer Jens Toornstra in de basis maar keek al snel tegen een achterstand aan. Na tien minuten kopte Steven Berghuis Ajax op een 0-1 voorsprong. Kort voor rust verdubbelde Brian Brobbey de score uit een voorzet van Berghuis.

Na rust werd het spel rommeliger maar Utrecht slaagde er geen moment in de spanning terug in de wedstrijd te brengen. Ajax kreeg na een mooie aanval nog wel een grote kans op de 0-3 maar Steven Bergwijn schoot naast.

FC Utrecht

0 - 2

AFC Ajax

     10' Berghuis
 45+1' Brobbey
 
 Gele kaart: Boussaid, Dost, (FC Utrecht), J.Timber, Rensch, Tadic, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.471
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Ter Avest
v.d.Maarel (Kluivert/75)
Viergever
v.d.Kust (Warmerdam/75)
Toornstra
Brouwers (Shein/75)
Boussaid (Booth/ 58)
Sylla
Dost
Redan (Douvikas/67)
  Pasveer
Rensch (Sánchez/38)
J.Timber (Magallán/83)
Bassey
Blind (Baas/56)
Berghuis (Klaassen/82)
Álvarez
Taylor
Tadic
Brobbey (Kudus/ 82)
Bergwijn

Bestuurder bestelbus rijdt gasten op Belgisch terras van de sokken

Een man werd gearresteerd nadat hij met een busje was ingereden op het terras van een restaurant in een drukke straat in België. 6 mensen zijn behandeld voor lichte verwondingen en shock. Het is nog onduidelijk of zijn daad opzettelijk was of niet.

Update 12.25 uur: De bestuurder van het busje die vrijdag op hoge snelheid inreed op terrassen in Brussel zou gefrustreerd zijn over het nieuwe anti-autobeleid van de Belgische hoofdstad.

De 28-jarige verdachte man is tijdens zijn werk als koerier is vastgelopen in de binnenstad. Uit frustratie zou hij daarom agressief rechtsomkeert hebben gemaakt. 

Britney Spears 'did it again': op één in hitlijst ondanks afkrakende recensies

Britney Spears is terug in de hitlijsten! Op vrijdag bracht de popster een duet uit met Elton John genaamd 'Hold Me Closer', een remix van zijn hit 'Tiny Dancer' uit 1971. Britney heeft op social media haar dank uitgesproken aan haar fans en Elton voor het nummer dat al na één dag bovenaan staat. Het is zes jaar geleden dat Britney nieuwe muziek uitbracht terwijl de popprinses aan het vechten was om een einde te maken aan het 13-jarig onder bewind staan bij haar vader. 

De single staat in 40 landen op 1 in de downloadlijst van iTunes, maar recensenten vinden het nummer niet om aan te horen.

Hold me closer volgt hetzelfde recept als Cold heart, de hit die Elton John (75) vorig jaar scoorde met Dua Lipa.

Dit keer gaat het om een mix van Elton's nummers 'Tiny dancer', 'The one' en 'Don’t go breaking my heart'. De formule blijkt ook nu een succes in de hitlijsten. 

Luister en oordeel zelf over het nummer:

Voor de Britney liefhebbers, haar muzikale evolutie:

Verschoor 4e in F2-hoofdrace op Spa, Doohan overtuigt met winst

De jongelingen in de Formule 2 hebben zondagochtend hun hoofdrace op het circuit van Spa-Francorchamps afgewerkt. De bandenkeuzes speelden weer een flinke rol, met name de keuze omtrent de volgorde waarop de verplichte compounds gebruikt werden.

Kampioenschapsleider Felipe Drugovich had de poleposition te pakken en had landgenoot Enzo Fittipaldi naast zich staan, voor Logan Sargeant, Jack Doohan, David Beckmann, Liam Lawson, Richard Verschoor en Theo Pourchaire, de enige echte uitdager van Drugovich.

Drugovich kende een prima openingsronde, Doohan en Beckmann gingen voorbij Fittipaldi en ook Lawson, Verschoor én Pourchaire reden allemaal langs Sargeant. Voor Pourchaire was het echter snel klaar: in de derde ronde had hij ineens geen power meer.

Lawson nam in een stevig duel Fittipaldi te grazen en met de DRS ging Verschoor er op Kemmel ook simpel langs naar plek vijf. Na zeven ronden kwamen Fittipaldi en Sargeant als eerste van de voorste mannen nieuwe banden halen, ook onder meer Marcus Armstrong kwam naar binnen.

Lawson kwam een rondje later binnen voor een stop die moeizaam verliep, Doohan en Beckmann kwamen nog een ronde later. Drugovich wachtte nog heel iets langer en verloor zo de leiding aan Doohan, terwijl Lawson en Fittipaldi flink duelleerden.

Verschoor was juist op de hardere banden gestart en reed op plek één dus langer door, maar met tien ronden te gaan kwam ook hij zijn stop maken. Verschoor kwam op de negende plek de baan weer op, maar had wel een ruim bandenvoordeel ten opzichte van de mannen voor hem.

De Nederlander reed soepel langs Armstrong en ook Hauger was kansloos. Via de slipstream en simpel uitremmen kwam Verschoor makkelijk langs Beckmann, een paar bochten later verschalkte hij Sargeant met twee vingers in zijn neus bij Les Combes.

Een ronde later had Fittipaldi net zo weinig kans en dus reed Verschoor op plek vier, waarna de eerste echte uitdaging begon: bijna acht seconden was de achterstand op Lawson. Dat bleek wat teveel en dus werd hij keurig vierde; Doohan pakte de winst, voor Drugovich en Lawson.

Geheime diensten gaan overheidsdocumenten Trump's Mar-a-Lago onderzoeken

De Amerikaanse inlichtingendiensten gaan naar verluidt de vertrouwelijke overheidsdocumenten onderzoeken die in beslag zijn genomen op het landgoed Mar-a-Lago van voormalig president Trump.

Dit wordt gemeld door de New York Times en andere media, daarbij verwijzend naar een brief van de coördinator van de geheime dienst Haines aan hooggeplaatste medewerkers. Het diepgaande onderzoek is bedoeld om te verduidelijken of er nationale veiligheidsrisico's zijn ontstaan door de opslag van de documenten in het huis van Trump. De diensten gaan dus ook onderzoeken of onbevoegden toegang hadden tot de documenten.

Er lopen momenteel onderzoeken tegen Trump voor het opslaan van talrijke geheime documenten op zijn privélandgoed.

NAVO wil haar aanwezigheid in het Noordpoolgebied uitbreiden

De NAVO wil haar aanwezigheid in het Noordpoolgebied vergroten. Secretaris-generaal Stoltenberg kondigde dit aan en rechtvaardigde het door de toenemende Russische militaire activiteiten in de regio. Hij vertelde Welt am Sonntag dat Moskou bezig is met het heropenen van bases uit het Sovjettijdperk en het inzetten van ultramoderne wapens zoals hypersonische raketten in het Noordpoolgebied.

Volgens Stoltenberg toont ook China toenemende belangstelling voor het noordpoolgebied. De NAVO investeert al in maritieme verkenningsvliegtuigen om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie. De secretaris-generaal benadrukte dat het gebied van groot strategisch belang is voor het militaire bondgenootschap.

Het noordpoolgebied is de cruciale verbinding tussen Noord-Amerika en Europa en vormt tevens de kortste afstand tussen Noord-Amerika en Rusland. Door klimaatverandering en smeltend ijs wordt het ook als scheepvaartroute steeds belangrijker, aldus Stoltenberg.

Samen met de Canadese premier Trudeau reisde hij vrijdag naar het Canadese deel van het noordpoolgebied. Het was het eerste bezoek van een secretaris-generaal van de NAVO daar. Canada staat van oudsher sceptisch tegenover een NAVO-aanwezigheid in zijn arctische gebieden. Trudeau zei echter dat de geopolitieke situatie veranderde nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. De VS hebben aangekondigd dat ze een speciale gezant voor het noordpoolgebied zullen aanstellen.

Lavrov: "Dit is ons land"
Rusland heeft herhaaldelijk zijn aanspraken op de regio duidelijk gemaakt. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei vorig jaar: "Het is voor iedereen al lang volkomen duidelijk dat dit ons territorium is, dit is ons land." Volgens de NAVO heeft Moskou onlangs honderden bases in het Noordpoolgebied uitgebreid of opnieuw geactiveerd.

Daardoor staan er S-400 middellangeafstandsraketten gestationeerd die tot Groenland of Alaska reiken. Russische MiG-31 gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers kunnen landen op de arctische archipel van Franz Josef Land. Moskou testte afgelopen november hypersonische raketten op het Kola-schiereiland in het noordwesten van Rusland. Daar is ook de Russische Noordelijke Vloot met ballistische kernraketten gestationeerd. Ze wordt gemoderniseerd met nieuwe nucleaire onderzeeërs. Drie weken geleden is een nieuwe Russische marinedoctrine in werking getreden, waarmee de militarisering van het poolgebied wordt bevorderd.

Strijd om smeltend ijs maakt hulpbronnen toegankelijker
De achterliggende redenen van de toenemende militarisering is vooral de rijkdom aan grondstoffen in de regio. Een groot deel van de aardgasreserves van Rusland bevindt zich in het Russische Noordpoolgebied. In totaal bevindt ongeveer een derde van 's werelds aardgasreserves en 16 procent van 's werelds oliereserves zich in het Noordpoolgebied. Ook zijn er grote hoeveelheden zeldzame aardmetalen, goud, ijzer, grind en zand in de bodem aanwezig.

De exploitatie van deze grondstoffen wordt steeds aantrekkelijker naarmate het zee-ijs smelt als gevolg van de opwarming van de aarde. Onder meer de acht lidstaten van de Arctische Raad maken vorderingen. Naast Rusland zijn dit de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland en IJsland.

De spanningen in deze Raad zullen waarschijnlijk toenemen nu Finland en Zweden lid worden van de NAVO. Er zijn dan geen neutrale leden meer die eerder aandrongen op natuurbehoud en een milieuvriendelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen en militarisering afwezen. China breidt ook zijn aanwezigheid in het noordpoolgebied uit. Onlangs heeft het land er verschillende onderzoeksstations opgezet.

Vuelta: Etappe 9 - Een bizarre slotklim wacht

De achtste etappe van de Vuelta a España was vermakelijk en leverde weer een zege op voor Jay Vine, de Australiër van Alpecin-Deceuninck die twee dagen daarvoor ook al bergop won. Vandaag wacht weer een loodzware slotklim, maar die is wel anders: veel korter en veel steiler.

Vanuit Villaviciosa zetten de renners koers naar Les Praeres, de slotklim die na 171,4 kilometer bedwongen is. Via de Alto del Torno wordt men opgewarmd voor het klimwerk, wat serieuzer wordt met de Mirador del Fito: tien kilometer aan 5,5 procent. De Alto de la Llama is dan wel goed te doen, net als de langere La Campa, maar daarna gaat het echt los.

Na nog wat vlakke en heuvelachtige kilometers zit men op een paar kilometer van de finish, maar die ligt wel een halve kilometer hoger. De klim op Les Praeres is schier onmenselijk te noemen, bijna vier kilometer aan gemiddeld dertien procent, met om de haverklap stukken van ruim boven de twintig en één keer zelfs even boven de dertig procent, wandelen is waarschijnlijk sneller.

Rellende_Rotscholier heeft een en ander hier voorbeschouwd, iets minder uitgebreid dan normaal, maar dat mag de pret niet drukken. Om 12.40 uur gaan we van start, Eurosport is er kort daarna bij, de NOS volgt iets later en daarna komt Sporza pas. De finish staat wederom tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Eerste Barbadiaanse F3-zege ooit dankzij Maloney

Op het circuit van Spa-Francorchamps hebben de jongelingen in de Formule 3 zondagochtend hun hoofdrace van het weekeinde afgewerkt. Het was een uiterst vermakelijke race, waar tot in de slotfase geknokt werd.

Caio Collet vertrok van poleposition, met naast hem Zane Maloney, de coureur uit Barbados die zaterdag zo hard crashte met Oliver Goethe. Francesco Pizzi vertrok vanaf plek drie, voor Goethe, Roman Stanek, Jonny Edgar, Alexander Smolyar en Oliver Bearman.

Maloney kende een goede start en pakte de leiding, maar dat deed hij door bij Les Combes rechtdoor te gaan. Die positie moest hij teruggeven en zo ging de leiding naar de ook start vertrokken Goethe, voor Collet. Aan het einde van de openingsronde ging het fout: Kush Maini remde véél te laat, raakte de slecht gestartte Pizzi en tikte daarna op uiterst knullige wijze ook nog eens kampioenschapskandidaat Victor Martins én Federico Malvestiti eruit.

Na een paar ronden safety car konden we door, met Goethe, Collet, Maloney, Stanek, Edgar en Bearman voorop. Op Kemmel ging Collet via de slipstream gelijk terug naar de leiding en ook Maloney kwam langs Goethe. Niet lang daarna stond Gregoire Saucy bij het uitkomen van Les Combes in de bandenstapel: safety car.

Met Collet, Maloney, Stanek en Goethe voorop werd het groen weer gezwaaid, maar met de slipstream kwam Maloney op Kemmel makkelijk langs Collet. Even later deed Stanek hetzelfde, dus Collet viel terug naar de derde plek.

Maloney werd niet meer aangevallen en een dag na zijn zware crash reed hij naar de eerste Barbadiaanse zege ooit in de Formule 1-paddock, inclusief de opleidingsklasses dus. Stanek finishte als tweede, voor Collett, Bearman, Goethe en Edgar - de laatste drie schoven een plekje op, want Collet kreeg vijf seconden straf voor het onveilig betreden van de baan.

FOK! Wat een weer!: komt het tropische weer nog terug dit jaar?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo daar!  

De komende tijd ben ik weer zeer regelmatig van de partij! 

Dat het zonnig en warm is geweest hoef ik denk ik niemand meer te vertellen. Alleen het actieve weer was de grote afwezige. Althans in onze omgeving dan. Het koufront dat hier vrijwel geruisloos overtrok, op enkele lokale buien in het oosten en noorden na, waar plaatselijk toch 10 mm viel, was er van neerslag op de meeste plaatsen geen sprake.

De invallende noordwestelijke wind heeft de tropische lucht uit ons land verjaagd naar Duitsland. Daar was de lucht echter dermate onstabiel dat er zeer zware onweersbuien ontstonden. Ook hier waren het lokale buien, maar met hoeveelheden van 75 tot 150 mm kun je nu niet bepaald spreken van een plaatselijk buitje.  

Ook in Spanje en Italie en zeker ook de Balkan was het vandaag feest met soms forse onweersbuien. Morgen lijkt met name het zuidelijke deel van Zweden een flinke portie regen te krijgen. Ook dit hangt samen met de overgangszone tussen tropisch en koeler weer. Uiteraard zullen dan ook in het oosten van Europa donderwolken opdoemen. Later lijkt ook Griekenland een staartje mee te gaan pikken. 

In ons land blijft het ook komende week droog met geregeld zon, maar tropische temperaturen zijn niet meer aan de orde. De eerste dagen ligt het kwik rond normaal, maar zal in de loop van de week weer wat gaan oplopen. Warmer dan 25 graden in het zuiden lijkt er niet meer in de zitten. Voor veel mensen wel zo aangenaam.

Kijken wij nog even wat verder dan zien we pas over een dag of 10 een langzame weersverandering aankomen. De kans op neerslag neemt dan toe, maar een overgang naar kil en somber herfstweer lijkt niet aan de orde te zijn. 

Fijn weekend!  

Zonsondergang Almere (Foto: Spylacopa_68)
Dit is één van de vele zonsondergangen van deze zomer. De plaats van gebeuren is Almere. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Hoe klein de kans ook mag zijn

Ik moet een jaar of tien geweest zijn, toen ik 's avond in mijn bedje lag en zoals altijd met mijn radio op in 't slaap viel, ik had dit liedje nog niet lang geleden leren kennen en het zat in mijn hoofd. Ik wou het zo graag horen en net of ik voelde dat het ergens door de lucht zweefde, werd verbazing en gelukzaligheid troef toen ik daadwerkelijk 'Sailing' te horen kreeg ergens op de FM-frequentie. So thanks Rod, never stopped Sailing since.

Lawson wint sprintrace F2 op Spa, Drugovich doet goede zaken

Een dag na zijn debuut in een vrije training in de Formule 1 heeft Liam Lawson op het circuit van Spa-Francorchamps de sprintrace in de Formule 2 aldaar gewonnen. In een prima race was hij min of meer van start tot finish de sterkste.

Poleposition was voor Ralph Boschung, voor Jehan Daruvala, maar de Indiër kampte op weg naar de grid met een probleem en kon niet starten. Zo vertrok Theo Pourchaire met Richard Verschoor vanaf rij twee, voor Liam Lawson, David Beckmann, Jack Doohan en Logan Sargeant, die dus allemaal wel één plek opschoven.

Bij de start behield Boschung de leiding, terwijl Lawson heerlijk vertrok en aanschoof op de tweede plek, voor Verschoor, Jack Doohan, Pourchaire en Felipe Drugovich. Op Kemmel slipstreamde Lawson zich in rap tempo langs Boschung naar de leiding, terwijl Doohan even later voorbij Verschoor naar de derde plek reed.

Op grofweg tweederde van de race verloor Logan Sargeant de controle over zijn auto, waarna hij bij het uitkomen van Pouhon hard in de banden klapte - hij was wel in orde en de safety car betrad de baan. Een paar mannen, aangevoerd door Drugovich, kwamen binnen om nieuwe, zachte banden te halen, een gok met nog vier raceronden te gaan.

Bij de herstart reden Lawson, Boschung, Doohan en Verschoor voorop, Drugovich voerde de mannen op zachte banden aan op plek twaalf. De Braziliaanse kampioenschapsleider reed op zijn véél betere banden rap naar voren en ging in de slotronde langs Verschoor naar plek vier. Lawson reed naar de winst, voor Doohan, die Boschung naar plek drie verwees, voor Drugovich, Verschoor en Pourchaire.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.