FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 augustus 2022

Wijnaldum breekt scheenbeen op training AS Roma

Een enorme domper voor Georginio Wijnaldum. De middenvelder heeft op de training van AS Roma hoogstwaarschijnijk zijn scheenbeen gebroken en lijkt daarmee deelname aan het WK te kunnen vergeten.

Voor een breuk staat normaal gesproken een herstel van enkele maanden. De komende dagen moet uit onderzoek blijken hoe ernstig de blessure precies is.

Wijnaldum was juist deze zomer naar AS Roma vertrokken om een grotere kans op WK deelname te hebben. Bij zijn vorige club Paris Saint-Germain kwam hij weinig aan spelen toe en hij raakte daardoor uit de gratie bij bondscoach Louis van Gaal.

Slotavond EK atletiek levert Nederland vierde en vijfde plaatsen op

In München is zondagavond het Europees kampioenschap atletiek afgesloten. Dat gebeurde met nog een fraai avondje atletiek, waarin eigenlijk elke wedstrijd wel flinke spanning kende, met daarbij ook volop Nederlandse deelname.

4x100m mannen
Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Joris van Gool en Raphael Bouju liepen een uitstekende race, maar het was nét niet genoeg: Bouju finishte in 38,25 seconden als vierde. Het goud ging in 37,67 seconden naar de Britse topfavorieten Jeremiah Azu, Zharnel Hughes, Jona Efoloko en Nethaneel Mitchell-Blake, voor Frankrijk (37,94) en Polen (38,15).

4x100m vrouwen
Met Groot-Brittannië én Frankrijk, twee van de topploegen, ging het halverwege bij een wissel fout, een mooie medaillekans voor N'Ketia Seedo, Zoë Sedney, Jamile Samuel en Naomi Sedney, maar helaas: alsnog vijfde in 43,03 seconden, zes duizendsten achter Spanje. Het publiek ontplofte ondertussen zo ongeveer, want favorieten Alexandra Burghardt, Lisa Mayer, Gina Lückenkemper en Rebekka Haase brachten Duitsland in 42,34 seconden het goud, voor Polen (42,61) en Italië (42,84).

100m horden vrouwen
De avond begon met de halve finales, waarin Nadine Visser overtuigend de finale haalde en Maayke Tjin-A-Lim en Zoë Sedney uitgeschakeld werden. In die finale ging Visser erg lekker mee, maar een medaille zat er nét niet in: de Zwitserse Ditaji Kambundji drukte de borst net iets eerder over de finish voor brons in 12,74 seconden, voor Visser (12,75). Goud was voor de Poolse Pia Skrzyszowska in 12,53 seconden, voor de verrassende Hongaarse Luca Kozak in 12,69 seconden.

Hoogspringen vrouwen
Met de 19-jarige Britt Weerman kreeg Nederland in de afgelopen maanden ineens een outsider, ze werd onlangs zelfs vicewereldkampioene bij de junioren. In München ging het goed en was ze één van de vijf dames die de 1,93 meter haalden, maar op 1,95 meter ging het mis. Doordat de Servische Angelina Topic, die haar op het WK junioren ook al klopte, zonder fouten tot en met 1,93 meter kwam pakte die het brons en werd Weerman vierde. Goud was voor de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh met 1,95 meter, dezelfde hoogte - maar met minder foutsprongen - als de Montenegrijnse Marija Vukovic.

800m mannen
De Belg Eliott Crestan had het tempo er aanvankelijk goed in zitten, maar hij werd er in de beslissende fase toch uit gelopen. Mariano Garcia uit Spanje nam de leiding en sprintte naar het goud in 1:44,85 minuten, door de Brit Jake Wightman - olympisch kampioen op de 1500m - nét achter zich te houden (1:44,91). Brons was er in 1:45,19 voor de Ier Mark English, vlak voor Andreas Kramer uit Zweden en de Fransman Benjamin Robert.

10km mannen
Het veld bleef geruime tijd bij elkaar, waarbij er uiteraard beetje bij beetje lopers af moesten haken. In de slotfase schopte Zerei Kbrom Mezngi uit Noorwegen het tempo omhoog en hij leek op weg naar de winst, maar dat was buiten één man gerekend: de Italiaan Yemaneberhan Crippa zette nog eens aan en sprintte vol langs Mezngi heen naar het goud in 27:46,13 minuten, voor de Noor (27:46,94) en de Fransman Yann Schrub (27:47,13).

Speerwerpen mannen
Met 87,28 meter in de tweede ronde pakte Jakub Vadlejch de leiding, maar die hield de Tsjech niet vast: Julian Weber uit Duitsland ging er met 87,66 meter overheen in de vierde ronde. Dat bleek uiteindelijk de gouden worp, terwijl die van Vadlejch zilver opleverde. Brons was er met 86,44 meter voor Lassi Etelätalo, eindelijk weer een Fin op het speerwerppodium.

20km snelwandelen mannen
Drie mannen staken aanvankelijk boven de rest uit, want nadat Perseus Karlström na zo'n dertien kilometer een versnelling doorvoerde zaten alleen de Spanjaarden Alvaro Martin en Diego Garcia nog in zijn kielzog. De Zweed moest niet veel later dan weer passen na een aanval van Martin en die snelde in 1:19.11 uur naar het goud. Zilver was op twaalf seconden toch nog voor Karlström, terwijl Garcia op 35 seconden het brons pakte.

20km snelwandelen vrouwen
Maria Perez uit Spanje leek met afstand de sterkste, maar kort na de helft van de wedstrijd ontving ze haar derde rode kaart en moest ze twee minuten in de strafbox plaatsnemen - haar kans was gezien. Voorin maakten Saskia Feige uit Duitsland en de Portugese Ana Cabecinha het tempo, maar ook Cabecinha werd bestraft en ondertussen nam Antigoni Ntrismpioti het over. De Griekse snelde weg en pakte na het goud op de 35km in 1:29.03 uur ook het 20km-goud, voor de Poolse Katarzyna Zdzieblo (1:29.20) en Feige (1:29.25).

Ajax naar playoffs Champions League; Vrouwen Twente weer uitgeschakeld door Benfica

De vrouwen van Ajax hebben zich geplaatst voor de playoffs voor de Champions League. Voor FC Twente is de finale van de voorronde het eindstation. Ajax won zondagmiddag van Eintracht Frankfurt. FC Twente ging in eigen huis onderuit tegen Benfica.

Ajax haalde in het Deense Hjørring de playoffs door Eintracht Frankfurt met 2-1 te verslaan. Chasity Grant bezorgde Ajax een droomstart. De 21-jarige aanvaller kon het strafschopgebied in dribbelen en scoorde met een bekeken rollertje in de verre hoek. Mede door een fraaie redding van keeper Lize Kop na een vrije trap van Frankfurt ging Ajax met een voorsprong rusten, maar Frankfurt kwam in de 55e minuut op gelijke hoogte. Lara Prasnikar nam het Duitse doelpunt voor haar rekening.

Tot een verlenging of de bekende quote van Gary Lineker kwam het niet. In de 83e minuut ingevallen Eshley Bakker probeerde het in de blessuretijd met een omhaal uit een corner en zag haar poging buiten bereik van de keeper in de hoek verdwijnen.

Voor Ajax wacht nu volgende maand de playoffs. Er wacht een zware tegenstand, want Ajax zal niet geplaatst zijn bij de loting. Paris Saint-Germain of Bayern München kan de volgende tegenstander zijn.

FC Twente haalde de volgende ronde niet. Benfica bleek net zoals vorig jaar te sterk. Het werd 2-1. In Enschede kwam FC Twente door een doelpunt van Ana Vitória na elf minuten op achterstand tegen Benfica. Na iets meer dan een uur spelen verdubbelde Francisca Nazareth de voorsprong. Renate Jansen bracht de spanning een kleine twintig minuten voor tijd terug door vanaf de linkerkant van het zestienmetergebied op fraaie wijze raak te schieten. De gelijkmaker bleef vervolgens uit. 

De tweede voorronde behelst een dubbele ontmoeting met een uit- en thuiswedstrijd. Die duels worden op 20, 21, 28 en 29 september gespeeld.  De finale van de Champions League is dit seizoen in het Philips Stadion in Eindhoven op 3 of 4 juni.

Uitslag RKC - Feyenoord

Feyenoord heeft een moeizame zege geboekt op RKC. In Waalwijk wonnen de Rotterdammers dankzij een benutte strafschop van Danilo met 0-1.

Feyenoord had het lastig met RKC. De Rotterdammers creëerde weinig kansen maar werd halverwege de tweede helft geholpen door de VAR. De scheidsrechter had een overtreding van Thierry Lutonda over het hoofd gezien, maar na ingrijpen legde de scheids de bal alsnog op de stip, die vervolgens werd benut door Danilo.

De Braziliaanse spits, die op de eerste speeldag tegen Vitesse al twee keer trefzeker was, bracht zijn seizoenstotaal zo op drie. Door de overwinning van Feyenoord staan de Rotterdammers nu op de tweede plaats, op twee punten van Ajax.

RKC Waalwijk

0 - 1

Feyenoord

     68' Danilo (pen)
 
 Gele kaart: Bel Hassani, Gaari, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.578
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Lelieveld
Gaari
Adewoye
v.d.Buijs (Kuijpers/83)
Lutonda (Clement/76)
Vroegh
Oukili (Lobete/83)
Bel Hassani (Anita/57)
Daneels (Jozefzoon/57)
Kramer
  Bijlow
Geertruida
Trauner
Rasmussen
Hartman (Taabouni/77)
Q.Timber
Szymanski (Pedersen/70)
Kökçü (Toornstra/46)
Dilrosun
Danilo (Giménez/88)
Idrissi (Wålemark/46)

Ach jeetje toch: wat heeft Mart Hoogkamer het toch zwaar!

Hallo daar!

Ik moest er een artikeltje over schrijven. Want wat heb ik toch te doen met Mart Hoogkamer. Nou kreeg die arme jongen alwéér een bierdouche over zich heen. Hij was dermate aangeslagen dat hij zijn optreden opnieuw heeft afgebroken. Het niet al te snuggere publiek in totale verbijstering en verdriet achter gelaten. 

Ook ik was verbijsterd, hoe kunnen ze de zanger van die enorme 'wereldhit'  Ik Ga Zwemmen'  zo behandelen? Ook ik kon een traantje niet onderdrukken.

Plaats van gebeuren? Een boerenrockfestival ergens in Drenthe. Het is mij even ontgaan waar precies, maar zelfs de schouwburg van Assen was blijkbaar nog iets te groot.

ZIjn vorige,na 8 seconden afgebroken, optreden was ergens in het land op een kermis. Tja, en dan ook nog zeggen dat je je gage van 8000 Euro niet terug gaat geven. Zien wij hier een nieuwe Sieuwert opstaan? 

Zelfs wereldberoemde collega's als Danny Froger, Wolter Kroes, Tim Douwsma en een zekere Jeffrey Heesen staken Mart een hart onder de riem.

Ik probeer echt de sites van de grote podia in ons land te bekijken of ik de naam van Mart Hoogkamer ergens tegen kom. Het is mij nog niet gelukt.

Het publiek in de bekende en grotere podia of zalen is blijkbaar nog niet klaar voor Mart Hoogkamer. 

En terecht...........méér dan terecht.  

Salarisverschil top bedrijfsleven en werknemer steeds groter, is dat terecht?

Volgens een onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de ceo's van 112 grote bedrijven en instellingen in Nederland blijkt dat de beloning van bestuursvoorzitters in 2021 fors is gestegen.

De beloning in de top steeg met 32 procent, tot gemiddeld 2,8 miljoen euro. Ter vergelijking: de cao-lonen stegen vorig jaar met 2,2 procent. Bestuursvoorzitters verdienden gemiddeld 40 keer zoveel als hun gemiddelde werknemers. In 2020 was dat nog 35 keer zoveel. Dat de beloningen zo sterk stegen, komt doordat de economie in 2021 verrassend snel herstelde van de coronacrisis. Bedrijven presteerden beter dan verwacht, dus bestuurders ontvingen grotere bonussen. 

De eerste Nederlander op de lijst is Bob van Dijk van techinvesteerder Prosus met 22,9 miljoen euro. Hij laat Lucian Grange van Universal Music Group met 274,7 miljoen en Glen Fogel van Booking met 24,9 miljoen voor zich. Shell-topman Ben van Beurden staat nog net in de top 10 met een beloning van 7,38 miljoen euro. Daarmee verdiende hij een kwart meer in 2020.

Een bestuurder draagt meer en andere verantwoordelijkheden dan zijn ondergeschikten, en zit daarvoor ook op een topsalaris. Maar is het eerlijk dat de veel hogere beloning ook nog eens zo veel harder stijgt dan dat van hun werknemer?

Salarisverschil man-vrouw minder groot (Pixabay)
Salarisverschil top bedrijfsleven en werknemer steeds groter (Pixabay)

Haller verrast Van Aert in Hamburg

Marco Haller heeft verassend de Bemer Cyclassics, de nieuwe naam van de Duitse World Tour-wedstrijd in en rond Hamburg, gewonnen. De Oostenrijker van Bora-hansgrohe won voor de Belgen Wout van Aert en Quinten Hermans.

De Duitse wedstrijd was omwille van sinds 2019 niet meer verreden, maar dit jaar stond de wedstrijd weer op de koerskalender met vooral veel sprinters. Yevgeniy Gidich (Astana Qazaqstan), Jacopo Mosca (Trek-Segafredo) en Anthony Jullien (AG2R Citroën) waren de vroege aanvallers, maar het viertal zou in de finale geen rol van betekenis vertolken.

Vlak voor de laatste twee keer de beklimming van de Waseberg reed Ide Schelling naar de kopgroep toe, terwijl in het peloton een grote valpartij was, waarbij meerdere favorieten voor de zege erbij lagen. Wout van Aert, een van de grote favorieten kon nog net de valpartij ontwijken. Op 22 kilometer van de meet werd Schelling weer ingerekend door Mikkel Bjerg en ploeggenoot Patrick Konrad, die waren weggereden uit de eerste groep.

Op de laatste beklimming van de Waseberg reed Konrad zijn vluchtgenoten eraf, terwijl Van Aert in het voorste peloton doortrok. Jhonatan Narvaez en Quinten Hermans en twee renners van Bora-hansgrohe Konrad en Marco Haller konden volgen, waardoor we een kopgroep van vijf kregen met nog zeventien kilometer te gaan.

Het peloton volgde op twintig seconden alleen zouden ze nooit meer bij de kopgroep van vijf komen dankzij de goede samenwerking vooraan. In de sprint met vijf verraste Haller van Aert. De Oostenrijker verraste de Belgen Van Aert en Hermans en pakte zo zijn eerste zege in de WorldTour, voor de Belgen. Narvaez legde beslag op de vierde plaats, voor Konrad.

Bolsonaro probeert telefoon influencer af te pakken na gefilmde belediging

Een influencer, Wilker Leao, filmde het moment waarop hij Bolsobaro onder meer voor 'lafaard' uitschold. Hierop probeerde Bolsonaro de mobiel van Leao af te pakken. De mannen zouden na het incident kort met elkaar hebben gesproken over de Braziliaanse politiek.

Bolsonaro begroette net enkele van zijn aanhangers buiten zijn verblijf  toen Leao roet in het eten gooide. De president is van de week de verkiezingscampagne gestart voor de verkiezingen in oktober. 

Verenigd Koninkrijk: grootste vrachthaven gaat in staking

Zo'n 2.000 medewerkers in de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk hebben zondag hun werk voor een 8-daagse staking neergelegd, omdat ze een beter loon eisen in het licht van de stijgende kosten van levensonderhoud in hun land.

De vakbond Unite die de staking van Felixstowe Port organiseert slaagde er niet in overeenstemming te bereiken met het moederbedrijf dat de haven exploiteert, Hutchison Ports. Daardoor besloten de arbeiders te staken tot 29 augustus.

Bijna de helft van de containervracht die het VK binnenkomt, gaat via Felixstowe in Suffolk, Oost-Engeland. Een staking die meer dan een week duurt kan ertoe leiden dat schepen moeten worden omgeleid naar alternatieve havens in het VK of in Europa.

"Stakingsacties zullen veel vertragingen veroorzaken en zullen enorme overlast veroorzaken in de Britse toeleveringsketen, maar dit geschil is volledig door het bedrijf zelf veroorzaakt", zei Bobby Morton, de nationale officier van de Unite vakbond voor dokken, in een Unite-verklaring eerder deze maand.

De 8-daagse staking volgt op de staking die werknemers in het openbaar vervoer op de spoor- en busnetwerken uitvoeren. Ook deze beroepsgroepen dringen aan op betere lonen om de stijgende inflatie tegen te gaan.

Waarom staken Felixstowe-werknemers?
De vakbond Unite heeft de werkmaatschappij van Hutchison Ports ervan beschuldigd voorrang te geven aan winst boven eerlijke beloning.

"We krijgen te horen dat we een loonsverlaging moeten accepteren, terwijl bazen en aandeelhouders recordwinsten voor zichzelf nemen", zei Sharon Graham, secretaris-generaal van de vakbond, op Twitter.

Hutchison Ports had de arbeiders een 'eerlijke' schikking aangeboden; een loonsverhoging van 7% en een eenmalige betaling van 500 Britse ponden  (ongeveer € 600).

Het had al aangegeven dat de vakbond van de haven de deal had geaccepteerd. De genoemde vakbond vertegenwoordigt ongeveer 500 medewerkers die werken in leidinggevende en technische functies. Deze vakbond staat los van Unite, die vooral havenarbeiders vertegenwoordigt.

Deze laatste weigerde de schikkingsovereenkomst omdat deze aanzienlijk lager is dan de huidige inflatie in het land.

Een woordvoerder van Hutchison Ports vertelde Reuters dat de haven de impact van de staking op de Britse toeleveringsketens "betreurt".

De haven van Felixstowe behandelt jaarlijks zo'n 4 miljoen containers, afkomstig van ongeveer 2.000 schepen.

Het is de eerste staking in de haven sinds 1989.

Singapore haalt homoseks uit het strafrecht

Premier Lee Hsien Loong van Singapore heeft aangekondigd dat zijn land seks tussen mannen zal decriminaliseren. De juridische definitie van het huwelijk, als een verbintenis tussen een man en een vrouw, zal echter niet worden gewijzigd.

Singapore gaat seks tussen mannen decriminaliseren, kondigde premier Lee Hsien Loong zondag aan tijdens een belangrijke beleidstoespraak. De minister-president zei dat de samenleving in de stad steeds meer homo's accepteert.

"Ik geloof dat dit het juiste is om te doen, en iets dat de meeste Singaporezen nu zullen accepteren," zei Lee Hsien Loong tijdens de jaarlijkse nationale dagrede, waarbij hij opmerkte dat Sectie 377A van het wetboek van strafrecht, een wet uit het koloniale tijdperk die seks tussen mannen strafbaar stelt, zou worden ingetrokken.

Maar de regering is niet van plan om de wettelijke definitie van het huwelijk in de stadstaat te veranderen, waarin het huwelijk wordt omschreven als een verbintenis tussen een man en een vrouw, voegde hij eraan toe.

"Zelfs als we Sectie 377A intrekken, zullen we het instituut van het huwelijk handhaven en beschermen... Volgens de wet worden in Singapore alleen huwelijken tussen een man en een vrouw erkend," voegde Lee eraan toe.

Erfenis uit koloniaal tijdperk
In Singapore kunnen overtreders op grond van sectie 377A maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen, maar de wet wordt momenteel niet actief gehandhaafd.

Er zijn al tientallen jaren geen veroordelingen uitgevoerd voor seks tussen instemmende volwassen mannen, en de wet heeft geen betrekking op seks tussen vrouwen of andere genders.

Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender- en queergroepen (LGBTQ) hebben de wet meerdere malen aangevochten, maar geen van hen is daarin geslaagd.

Singapore is het laatste Aziatische land dat dichter bij het beëindigen van de discriminatie van leden van de LGBTQ-gemeenschap is gekomen.

In 2018 schrapte het hoogste gerechtshof van India ook een verbod op homoseksuele seks uit het koloniale tijdperk, terwijl Thailand onlangs dichter bij de legalisering van partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht is gekomen.

Uitslag Sparta - Ajax

Ajax heeft de uitwedstrijd bij Sparta gewonnen. Op het Kasteel wonnen de Amsterdammers met 0-1 dankzij een afstandsschot van Steven Bergwijn.

Ajax begon zonder Antony. De buitenspeler wordt in verband gebracht met Manchester United en de Braziliaanse buitenspeler voelde zich niet klaar om te spelen tegen Sparta. Steven Berghuis verving Antony en ook Calvin Bassy mocht in de basis spelen.

Zonder groots te spelen zorgde Steven Bergwijn voor de enige treffer van de middag. De buitenspeler zorgde met een afstandsschot voor de 0-1. Later kregen de Amsterdammers de score om verder uit te bouwen en vooral Brian Brobbey kreeg de kans op 0-2, maar zijn inzet eindigde op de lat.

De Amsterdammers werden slordiger en Sparta rook zijn kans. Dat leverde twintig minuten voor tijd twee schietkansen op, voor Jason Eyenga-Lokilo en Younes Namli, maar tot twee keer toe wist Remco Pasveer te redden.

Door de zege zijn de Amsterdammers koploper in de eredivisie met negen punten uit drie wedstrijden.

Sparta Rotterdam

0 - 1

AFC Ajax

     37' Bergwijn
 
 Gele kaart: De Guzman, (Sparta Rotterdam), Álvarez, (AFC Ajax)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.606
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Sambo (Abels/67)
Vriends
Auassar (Brym/88)
Pinto
De Guzman (Eerdhuijzen/88)
Mijnans
Kitolano
v.Crooy (Namli/46)
Lauritsen
Lokilo (Engels/78)
  Pasveer
Rensch
J.Timber
Bassey
Blind
Álvarez
Tadic
Taylor
Berghuis (Klaassen/65)
Brobbey (Kudus/73)
Bergwijn

Wiebes sprint naar Europese titel na spannend duel met wereldkampioene Balsamo

Lorena Wiebes is de nieuwe Europees kampioen bij de vrouwen. De snelle Nederlandse was in München net te snel voor de wereldkampioene Elisa Balsamo. Het brons ging naar de Italiaanse Rachele Barbieri.

Op het vlakke parcours rondom München leek een massasprint onvermijdelijk. Nederland had met Lorena Wiebes op papier ook de snelste sprinter aan de start en Oranje reed dan ook volledig in dienst van Wiebes. In de laatste twintig kilometer probeerde verschillende landen het wel om weg te rijden uit het peloton, maar uiteindelijk kwam alles samen en kon er in München gesprint worden voor de Europese titel.

Naast Nederland had ook Italië ingezet op de sprint Elisa Balsamo. De sprint werd perfect aangetrokken voor de wereldkampioene, maar Ballsamo kwam na een spannende sprint net te kort tegen de snelle Wiebes. Voor de Nederlandse was het de eerste titel op een groot kampioenschap.

Bennett sprint opnieuw naar ritzege in Vuelta

Sam Bennett heeft na de tweede rit ook de derde rit in de Vuelta. De sprinter van Bora-hansgrohe won voor Mads Pedersen en Daniel McLay. Edoardo Affini nam de leiderstrui over van ploeggenoot Mike Teunissen.

Vandaag stond de laatste rit in Nederland op het programma in de Ronde van Spanje met start en aankomstplaats in Breda. Vanuit de start reed er een kopgroep van zeven renners weg, met daarbij Julius van den Berg. De leider in het bergklassement had het gezelschap van José Herrada, Jan Bakelants, Thomas de Gendt, Ander Okamika, Pau Miquel en Mikel Iturria.

De kopgroep nam een maximale voorsprong van drie minuten, waarna er vrij snel controle was in het peloton door de sprintersploegen. Op het enige knikje van de dag - de Rijzendeweg - kwam de Gendt als eerste boven voor Van den Berg, waardoor de Nederlander zijn bergtrui behield. Daarna hieleden ze het nog even vol, maar op tien kilometer van de finish waren ze al bijgehaald en konden voor de tweede keer deze Vuelta opmaken voor een massasprint.

In die sprint was Sam Bennett opnieuw de snelste. De Ierse sprinter werd opnieuw perfect gebracht door zijn Nederlandse ploegmaat Danny van Poppel en maakte het af voor Mads Pedersen en Daniel McLay. Mike Teunissen liet zich helemaal naar acheteren zakken in het peloton en verloor daardoor de rode leiderstrui aan zijn ploeggenoot Edoardo Affini.

Uitslag FC Groningen - Go Ahead Eagles

FC Groningen heeft zijn eerste overwinning van dit seizoen geboekt. Het won met 1-0.

Op een inzet van Lundqvist ging keeper De Lange ongelukkig in de fout. Via de paal en zijn lichaam belandde de bal in de goal. In de rest van de eerste helft was Groningen de bovenliggende partij en kreeg het mogelijkheden, maar Oratmangoen, Lundqvist en Kasanwirjo mistten de kansen. Aan de andere kant moest Verrips ingrijpen op inzetten van Fernandes en Lidberg.

In de tweede helft kregen Ngonge en Postema kansen op de 2-0. Omdat deze niet benut werden bleef Go Ahead hoop houden. Het kreeg ook diverse mogelijkheden maar het slaagde er niet in de gelijkmaker te scoren. Daardoor blijft de ploeg uit Deventer na drie duels nog zonder punten.

FC Groningen

1 - 0

Go Ahead Eagles

 3' De Lange (e.d.)    
 
 Gele kaart: Te Wierik, Kalley, (FC Groningen), Fontán, Rommens, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.575
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Kasanwirjo
Te Wierik
Balker
Määttä (Kalley/57)
Pelupessy
Lundqvist (Postema/57)
Duarte (Valente/85)
Ngonge
Larsen
Oratmangoen (Suslov/57)
  De Lange
Amofa
Idzes
Fontán
Kuipers
Linthorst
Llansana (Aventisian/85)
Rommens
Fernandes (Adekanye/63)
Lidberg
Edvardsen

Bagnaia wint Grand Prix van Oostenrijk en houdt hoop op wereldtitel

Op de Red Bull Ring is zondag de Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP afgewerkt. Dat werd een uiterst vermakelijke race, waarin het tot ver in de laatste ronde spannend bleef voor de podiumplaatsen.

Voor het eerst stond Enea Bastianini op poleposition en met Francesco Bagnaia en Jack Miller er ook nog bij stonden er drie Ducati's op de eerste rij. Jorge Martin (Ducati), Fabio Quartararo (Yamaha) en Johann Zarco (Ducati) vormden rij twee, voor Maverick Viñales (Aprilia), Joan Mir (Suzuki) en Aleix Espargargo (Aprilia).

Bagnaia kende een topstart en pakte de leiding, voor Bastianini, Miller, Martin, Viñales, Quartararo, de sterk gestartte Luca Marini, Espargaro, Zarco en Alex Rins - diens Suzuki-teamgenoot Mir was al het grind in gestuiterd. Na zes ronden was het klaar voor Bastianini: hij ging rechtdoor het grind in en de hoop op een puntenscore was weg.

Nadat alles een beetje tot rust was gekomen reden Bagnaia en Miller vlak bij elkaar voorop, op een seconde gevolgd door Martin. Quartararo, Espargaro en Viñales reden daar weer een dikke seconde achter, terwijl Martin voor hen probeerde om de aansluiting bij de twee fabrieks-Ducati's te krijgen.

Die aansluiting kwam er niet echt, maar Quartararo vond het tempo wél en ging langs Martin naar de derde plek. Vijf ronden voor het einde zette Quartararo zijn Yamaha op heerlijke wijze binnendoor bij de Ducati van Miller, waarna de jacht op Bagnaia geopend werd. Bij het ingaan van de laatste ronde deed Martin een poging Miller te pakken, maar daarbij schoof hij onderuit.

Bagnaia's overwinning kwam toch niet echt meer in gevaar, WK-leider Quartararo reed na een geweldige race als tweede over de finish, voor Miller. Marini pakte een meer dan uitstekende vierde plek, voor Zarco, Espargaro, Brad Binder, Rins, Marco Bezzecchi en de onfortuinlijke Martin.

Hond ontsnapt uit kooi in laadruimte vliegtuig

De marechaussee op Schiphol moest gisteren een ontsnapte hond uit een vliegtuig halen. Het beest had tijdens de vlucht de tiewraps van zijn kooi doorgebeten. Zo meldt AT5

Het vliegtuig was net op Schiphol aangekomen. "De hondengeleiders hebben de hond door middel van het spelen met een balletje terug weten te krijgen in de bench", schrijft de marechaussee op Instagram. "De hond wilde zich niet zo graag laten vangen."

Daarna zijn de eigenaren naar het vliegtuig gekomen. De hond was volgens de marechaussee erg blij hen te zien. "Het gaat verder goed met hem."

Moto2-coureur Ogura pakt leiding in WK met zege op Red Bull Ring

Het wereldkampioenschap in de Moto2 kent een nieuwe leider. Op de Red Bull Ring in Oostenrijk werd de Grand Prix van Oostenrijk afgewerkt en daarbij domineerde het team van Honda, dat overigens niet op daadwerkelijke Honda-motoren rijdt.

Ai Ogura stond voor de tweede keer op poleposition, Alonso Lopez en Augusto Fernandez stonden ernaast en op rij twee vonden we Jake Dixon, Somkiat Chantra en Pedro Acosta - Bo Bendsneyder vertrok vanaf de zestiende plek, Zonta van den Goorbergh stond op de 24e stek.

Al kort na de start sloeg Ogura een mooi gaatje, waarbij Lopez en Chantra probeerden bij te blijven en ook Jake Dixon een poging deed om aan te haken. Dat lukte niet helemaal en onder meer Celestino Vietti, Acosta en Aron Canet gingen er voorbij, terwijl Chantra bijna weer aan kon haken bij teamgenoot Ogura.

Met een ronde of negen te gaan reed Vietti op de derde plek, maar de titelkandidaat schoof onderuit bij het aanremmen. Ogura en Chantra reden ondertussen ver voor de rest, met Acosta op de derde plek. Ogura en Chantra knokten nog even om de winst, maar die ging gewoon naar de Japanner, die daarmee ook de leiding in het WK overnam. Chantra werd tweede, Dixon finishte voor Acosta als derde.

Directeur Greenchoice roept kabinet op tot inkomensafhankelijke energiesubsidie

Een inkomensafhankelijke energiesubsidie. Daar pleit de directeur van energiebedrijf GreenChoice Coen de Ruiter voor. Bij WNL In de Kantine doet hij een oproep aan het kabinet.

Het kabinet verlaagde eerder dit jaar de btw op energie van 21 naar 9 procent. Dit geldt tot 31 december 2022. De Ruiter hoopt dat het kabinet doorpakt en de btw-verlaging ook van kracht laat zijn in 2023. “Het kost de overheid ook niet veel”, zegt de bestuursman. “En richt je op de huishoudens die het echt heel moeilijk hebben. Ga die gericht ondersteunen.” Meer hierover bij WNL.

Griekenland na 12 jaar niet meer onder financieel toezicht van de EU

Na twaalf jaar liep gisteren het toezicht door de Europese Unie af. Premier Mitsotakis sprak van een "historische dag voor Griekenland en alle Grieken". Er komt een einde aan een pijnlijke tijd die heeft geleid tot economische stagnatie en verdeeldheid in de samenleving, zei hij in Athene. Mitsotakis beloofde zijn landgenoten nu een nieuw begin "vol groei, eenheid en welvaart".

Vanaf 2010 zat Griekenland in een ernstige financiële en schuldencrisis. De europartners en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moesten het land meerdere keren van een nationaal faillissement redden met leningen in de honderden miljarden.

Onder druk van schuldeisers moest Griekenland harde bezuinigingsmaatregelen doorvoeren, wat voor veel Grieken tot forse verliezen leidde.

Het derde leningprogramma voor het land met een zware schuldenlast eindigde vier jaar geleden. Tot nu toe is het echter onder toezicht gebleven.

Sasaki wint mooie Moto3-race op Red Bull Ring

Op de Red Bull Ring in Oostenrijk hebben de jonge motorsporttalenten in de Moto3 zondagochtend de Grand Prix van Oostenrijk afgewerkt. Het werd weer een echte Moto3-race, waarbij tot aan de laatste bochten werd geknokt om de podiumplaatsen.

Daniel Holgado vertrok voor het eerst van poleposition en had Ayumu Sasaki en Deniz Öncü naast zich staan, met Riccardo Rossi, Dennis Foggia en Diogo Moreira op de tweede rij. Tatsuki Suzuki begon lekker en had na de eerste schermutselingen de leiding, voor David Muñoz, Holgado, WK-leider Sergio Garcia en diens teamgenoot en WK-concurrent Izan Guevara.

Öncü zat er ook goed bij, maar ging na een paar ronden wijd en sloot middenin de grote kopgroep weer aan. Richting de helft van de race werd er nog altijd flink geknokt om elke positie, waarbij Guevara, Holgado, Öncü en de van een dubbele longlappenalty teruggekeerde Sasaki vooral om de eerste paar plekken vochten.

Met nog twee ronden te gaan had zich een kopgroepje van vier mannen losgereden van de rest: Sasaki, Suzuki, Öncü en Muñoz. In een mooie slotronde hield Sasaki de leiding vast en hij reed naar de winst, voor landgenoot Suzuki en Muñoz, met Öncü als nummer vier. Garcia finishte op een prima vijfde plek, Guevara beperkte de schade op plek zeven ook netjes.

Deze bedrijven profiteren van de hoge energieprijzen

De energieprijzen zijn op hun hoogste niveau ooit. Huishoudens die nu een nieuw energiecontract afsluiten, betalen zo’n 0,65 euro per kWh voor stroom en 3,00 euro per m3 voor gas. Ook de benzineprijs heeft dit jaar een recordniveau bereikt. Een steeds grote groep mensen dreigt door de inflatie in de financiële problemen te komen, waarschuwt het Nibud.

Maar sommige bedrijven beleven nu juist hun glorietijden en profiteren sterk van de hogere stroom- en gasprijzen. Welke bedrijven zijn dit? En is er een extra belasting nodig voor hun uitzonderlijke winsten?

Olie- en gasbedrijven
De olie- en gassector profiteert maximaal van de huidige crisis. Dat komt mede omdat ze aan alle onderdelen binnen de keten geld verdienen. Denk aan het oppompen, verschepen, bewerken, verkopen en verhandelen van olie en gas. Bovendien hebben deze bedrijven de touwtjes in handen en kunnen ze besluiten om meer te produceren bij hoge prijzen en minder te produceren bij lagere prijzen. Tabel en infographic zijn hier te vinden.

Eigenaren wind- en zonneparken
De stroomprijs inmiddels zo hoog dat aandeelhouders van wind- en zonneparken hun opgewekte elektriciteit met een enorme winstmarge kunnen verkopen. Ook uitbaters van kerncentrales en waterkrachtcentrales die hun stroom verkopen doen zeer goede zaken. De kosten die gepaard zijn voor het opwekken van de stroom liggen per kWh aanzienlijk lager dan de omzet die wordt gegenereerd bij de verkoop van deze stroom.

Leveranciers zonnepanelen en warmtepompen
Door de hoge energieprijzen is het voor huishoudens steeds interessanter om het energieverbruik terug te dringen, bijvoorbeeld door te investeren in: warmtepomp, zonnepanelen en isolatie De terugverdientijd van dit soort investeringen ligt in veel gevallen op minder dan vijf jaar. Installateurs en leveranciers die actief zijn in deze branche doen uitstekende zaken. Door de enorme populariteit van duurzame oplossingen zijn er lange wachttijden ontstaan.

Extra belasting (windfall tax)
Leden van het Europese Parlement hebben in juli met de Europese Commissie en Raad gediscussieerd over de mogelijkheden om uitzonderlijke winsten van energiebedrijven te belasten. Ook vanuit de Tweede Kamer wordt er geopperd om een meevallersheffing, ook wel bekend als ‘windfall belasting’, op korte termijn in te voeren. Met als doel om met name armere gezinnen enigszins te compenseren voor hun hoge energierekening.

In het Verenigd Koninkrijk bestaat een dergelijke belasting al. Daar moeten olie- en gasbedrijven extra belasting over hun winst betalen. Het tarief is daar gestegen van 40 naar 65 procent. Ook in Italië is een soortgelijke belasting ingevoerd. In dat land worden zelfs banken die profiteren van de hoge energieprijzen straks extra belast.

In Nederland niet mogelijk
Volgens het kabinet is het onmogelijk om een windfall belasting op korte termijn te realiseren. Dat heeft volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Hans Vijlbrief (Economische Zaken en Klimaat) te maken met een aantal knelpunten:

  • Het is niet (goed) te meten welk deel van de winst nu precies te danken is aan de hoge prijzen 
  • Het kost de belastingdienst twee jaar om zo’n extra heffing in te voeren 
  • De meeste winst van olie- en gasbedrijven gaat al naar de staat, namelijk via de vennootschapsbelasting en aparte heffingen voor bedrijven die grondstoffen uit de Nederlandse bodem mogen halen.

Dochter van Dugin ('Poetin's brein') omgekomen door explosie in auto

Nabij Moskou is vannacht Daria Dugina omgekomen bij een explosie. Ze was de dochter van Poetins huisideoloog Alexander Dugin. De ontploffing is waarschijnlijk veroorzaakt door een geplaatst explosief.

Dugina was de 30-jarige dochter van Aleksandr Dugin, een politiek filosoof en Russische ultra-nationalist die beschouwd wordt als het brein achter de Russische inval in Oekraïne. Zijn bijnaam is ‘Raspoetin’ wegens zijn invloed op president Poetin.

Onderzoekers hebben een strafzaak geopend naar de moord op Daria Dugina, zeggende dat rond 21.00 uur plaatselijke tijd op zaterdag, in de buurt van het dorp "Bolshiye Vyazemy, een explosief, vermoedelijk geïnstalleerd in de Toyota Land Cruiser, afging op een openbare weg en waardoor de auto in brand vloog," zei de persdienst van het Russische Onderzoekscomité volgens TASS. "De vrouwelijke bestuurder overleed ter plaatse. We hebben de identiteit van de overledene vastgesteld: het is journaliste en politiek analiste Daria Dugina," voegde het toe in een post op Telegram.

Andrei Krasnov, hoofd van de sociale beweging Russky Gorizont (Russische Horizon) en een persoonlijke kennis van de familie van de vrouw, vertelde TASS op zondag dat Dugina werd gedood toen haar auto in brand vloog na een explosie.

Krasnov zei dat hij Dugina persoonlijk kende en dat de auto waarin zij reed aan haar vader toebehoorde. Hij denkt dat Alexander het werkelijke doelwit van de ontploffing was, of mogelijk beiden, meldde Tass. "Het is de auto van haar vader," vertelde Krasnov aan TASS. "Dasha (Daria) rijdt in een andere auto, maar zij reed vandaag in zijn auto, en Alexander ging apart."

De hooggeplaatste Dugin is een extreem-rechtse Russische auteur en ideoloog, die wordt gezien als de architect of "geestelijk brein" van de Russische invasie in Oekraïne. Hij zou een grote invloed hebben op de Russische president Vladimir Poetin en wordt vaak omschreven als "Poetin's brein".

Toen Dugina "de snelweg opreed in de buurt van het dorp Bolshiye Vyazemi, was er een explosie, de auto vloog onmiddellijk in brand," vertelde Krasnov aan TASS. "De auto brandde volledig uit. Ze verloor de controle over het stuur omdat ze met hoge snelheid reed," voegde Krasnov toe, zoals geciteerd door TASS.

Beelden van de nasleep van de explosie begonnen zaterdag te circuleren op de Russische sociale media, waarop een voertuig in brand lijkt te staan aan de kant van de weg en vernielde auto-onderdelen verspreid liggen over het omliggende gebied. CNN is niet in staat om de beelden onafhankelijk te verifiëren.

Ondertussen inspecteren forensische experts, onderzoekers en explosievenexperts de plaats delict. "Op basis van de resultaten van de inspectie zal een aantal onderzoeken worden aangewezen, waaronder forensische, explosieve engineering en moleculair-genetische. Alle mogelijke versies van het misdrijf worden onderzocht," zei de persdienst, volgens TASS.

Dugina, de dochter, is geboren in 1992 en studeerde filosofie aan de Staatsuniversiteit van Moskou, aldus TASS. In maart 2022 heeft het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën Dugina een sanctie opgelegd voor haar bijdrage aan een artikel op de website van United World International (UWI) waarin werd gesuggereerd dat Oekraïne "ten onder zou gaan" als het tot de NAVO zou worden toegelaten. Dugina was hoofdredacteur van UWI.

Russische nationalisten uiten forse kritiek op oorlogsvoering in Oekraïne

In Rusland wordt het Kremlin door nationalistische personen en oorlogszuchtige bloggers bekritiseerd voor het falen en de misstappen van de Russische strijdkrachten in de oorlog in Oekraïne. Hun verhaal is in tegenspraak met de versie die wordt verkondigd door het Kremlin, dat de negatieve berichtgeving over het optreden van Rusland onder de pet houdt.

In Telegram-kanalen verwijten critici die de Russische campagne in Oekraïne over het algemeen steunen, de regering van de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland zich onvoldoende heeft voorbereid op deze oorlog, dat er onnodig veel slachtoffers zijn gevallen en dat het offensief van Rusland traag verloopt.

"Terwijl het Kremlin achterblijft, vernietigen onze Oekraïense vrienden alles wat ze kunnen bereiken," schreef Igor Girkin, een extreem-rechtse nationalist, nadat Oekraïense strijdkrachten in juli Russische doelen hadden getroffen met door de VS geleverde wapens. "Het falen van de Russische militaire strategie in Oekraïne is duidelijk," zei hij eerder deze maand.

De heer Igor Girkin, die in 2014 het bevel voerde over pro-Russische separatistische troepen die de Donbas aan de controle van Oekraïne probeerden te ontrukken, is een van de meest uitgesproken critici van het Russische optreden in de oorlog.

Dergelijke stemmen - velen dringen er bij het Kremlin op aan om agressiever aan te vallen in Oekraïne - zouden de basis kunnen leggen voor een militaire opstelling, die Poetin tot nu toe heeft vermeden, aldus analisten.

"Veel van deze commentatoren klagen dat de Russische regering niet ver genoeg gaat," zegt Rob Lee, senior fellow bij het Foreign Policy Research Institute. "Als Poetin besluit de oorlog te laten escaleren, zullen zij dat steunen, daar zouden ze blij mee zijn. In dat opzicht zouden ze nuttig zijn voor de Russische regering."

"Poetin realiseert zich waarschijnlijk dat er grote militaire mislukkingen zijn die men niet kunt ontkennen," zei Lee. "Er moet dan een uitlaatklep zijn. Misschien is het prima zolang het gericht is op de militaire leiding, in plaats van de politieke leiding.."

Volgens de Russische staatsmedia heeft Poetin in juni een vergadering achter gesloten deuren gehouden met militaire correspondenten. Het Kremlin heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

De pro-oorlog critici volgen niet de officiële lijn van het Kremlin dat de oorlog volgens plan verloopt. Zij noemen het conflict een "oorlog", in plaats van een "speciale militaire operatie", zoals het Kremlin eist, en zij drijven de spot met sommige verdoezelingen van het Russische Ministerie van Defensie.

Eerder deze maand, na explosies op een luchtmachtbasis op de Krim - een gebied in Oekraïne dat in 2014 illegaal door Rusland werd geannexeerd - beweerde het Russische ministerie van Defensie dat munitie op de basis tot ontploffing was gebracht. Het ministerie zei ook dat er geen vliegtuigen beschadigd waren en dat er geen gewonden waren op de Russische luchtmachtbasis daar.

"Als dit een brand was, dan was het een zeer beschamende brand. De grappen terzijde, ik wed op een aanval door kruisraketten," schreef Roman Saponkov, een oorlogscorrespondent ingebed bij Russische troepen in Oekraïne. Saponkov reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Een populair pro-Russisch Telegramkanaal genaamd "Voennyi Osvedomitel," of "War Informer", plaatste een foto van een vernield vliegtuig op de luchtmachtbasis en maakte melding van gewonden en een dode als gevolg van de explosies, onder verwijzing naar plaatselijke functionarissen.

Later toonden satellietbeelden uitgebreide schade aan vliegtuigen op de luchtmachtbasis.

Het Britse Ministerie van Defensie zei dat de explosies op de Krim hebben geleid tot het verlies van acht gevechtsvliegtuigen, maar zei dat de oorspronkelijke oorzaak van de ontploffingen niet bekend was.

Telegram is een van de weinige informatieruimten die gemakkelijk toegankelijk zijn voor Russen en die een verscheidenheid aan standpunten over de oorlog bieden. In Rusland worden kritische commentaren van denktanks en universiteiten gecensureerd, aldus de heer Lee. Door de staat gesteunde media domineren het Russische nieuws en staan slechts zelden enige erkenning van de Russische zwakte toe.

"In twee dagen van gevechten in 'open veld' verloor ik gelijk vijf [strijders], terwijl er zeven gewond raakten. In termen van doden, is dat een hoger aantal dan in de drie maanden in de gevechten om Mariupol," schreef veteraan Donbas commandant Alexander Khodakovsky op zijn Telegram kanaal eerder deze maand. De post kreeg meer dan 2 miljoen views.

Het Russische ministerie van Defensie zei in maart dat er in het conflict 1.351 Russische soldaten zijn gedood, een cijfer dat sindsdien niet meer is bijgewerkt. Het Pentagon denkt dat er wel 80.000 Russische militairen gewond of gedood zijn.

De heer Khodakovski zei dat het hoge aantal slachtoffers gepaard gaat met bescheiden resultaten en gaf de schuld aan de top-down militaire commandostructuur van Rusland die de besluitvorming en de levering van de benodigde wapens heeft vertraagd.

"En dus wordt ons offensief gedwarsboomd, en dus wordt onze verdediging gebroken. Het is geen subjectieve factor, het is hoe het systeem is opgezet," schreef de heer Khodakovski. "Het is voor iedereen duidelijk dat we minder voorbereid waren op de operatie dan we hadden gewild," schreef hij in juli.

Mr. Khodakovsky kon niet bereikt worden voor commentaar.

De kritiek van oorlogszuchtige en pro-Russische commentatoren nam vorige maand toe, nadat het Russische offensief in de oostelijke Oekraïense regio Donbas tot stilstand was gekomen.

De pro-oorlogsstemmen spraken ook hun verontwaardiging uit over het feit dat Oekraïne begon met het gebruik van door de VS geleverde meervoudige lanceerraketsystemen Himars en andere precisiewapens om Russische munitiedepots en commandocentra te raken.

"Westerse artilleriesystemen hebben ons onaangenaam verrast met hun bereik, nauwkeurigheid en verscheidenheid aan moderne munitie," schreef Aleksandr Sladkov, een correspondent voor de Russische staatstelevisiezenders, die bijna 900.000 volgers heeft op Telegram, in een post op 2 augustus. In de post vergeleek hij de voor- en nadelen van Russische en Oekraïense wapensystemen.

Mr. Sladkov weigerde commentaar te geven.

De heer Girkin, die het Kremlin verwijt dat het zijn Donbas-initiatief in 2014 niet heeft gesteund, is bijzonder kritisch.

Girkin riep op tot zware straffen voor de Russische legerleiding, waaronder minister van Defensie Sergei Shoigu, in reactie op de Himars-aanvallen door Oekraïense troepen. Als de heer Girkin in de schoenen van de heer Poetin had gestaan "zouden ze hoogstwaarschijnlijk niet zijn weggekomen met alleen een vuurpeloton," zei de heer Girkin in een video die vorige maand op zijn Telegram-kanaal werd geplaatst. Hij heeft Poetin ook rechtstreeks bekritiseerd, een potentieel gevaarlijke gok in Rusland.

Girkin zegt dat hij zich gedwongen voelt zich te blijven uitspreken om Rusland te helpen zijn doelen te bereiken.

Girkin is, samen met drie anderen, voor een Nederlandse rechtbank aangeklaagd in verband met het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne in 2014 en de moord op 298 mensen aan boord. Hij heeft de aanklacht ontkend.

Volgens Telemetrio, een analysedienst voor Telegramkanalen, is het aantal volgers van Girkin op Telegram gegroeid van ongeveer 15.000 volgers voor de oorlog tot meer dan 430.000 volgers nu. Hij is een voormalige reserve-officier van de Russische Federale Veiligheidsdienst met monarchistische en imperialistische opvattingen, en een leider van een Russische nationalistische organisatie genaamd Novorossija Beweging, of Nieuw Rusland Beweging, die pleitte voor de uitbreiding van Rusland in Donbas en andere gebieden die wat hij noemt het Russische volk verenigen, volgens Mihai Varga, een docent en onderzoeker aan het Instituut voor Oost-Europese Studies aan de Freie Universität Berlijn, waar hij rechtse politieke stromingen bestudeert.

De heer Girkin heeft ook het Russische leger veroordeeld voor willekeurige aanvallen op de burgers in Oekraïne.

De voorstanders van de oorlog leveren waardevolle informatie over het verloop van de oorlog voor westerse analisten.

"We volgen ze niet alleen omdat ze een ander perspectief bieden dan wat we zien van het Russische ministerie van Defensie. Ze voorzien ons ook van beelden ter plaatse," zegt Kateryna Stepanenko, een Rusland-onderzoeker bij het in Washington D.C. gevestigde Institute for the Study of War, een onderzoeksorganisatie. "Soms voelt het lezen van Girkin alsof ik mijn eigen conclusies lees", voegde ze eraan toe.

De militaire bloggers fungeren ook als spreekbuis voor de strijders aan het front die het gevoel hebben dat hun commandanten niet reageren op hun behoeften, aldus Frederick W. Kagan, directeur van het Critical Threats Project aan het American Enterprise Institute, een conservatieve denktank.

Het Telegram-blog Rybar plaatste op 15 augustus een brief die volgens het blog afkomstig was van een Russische soldaat die in Oekraïne vocht, en die klaagde over het gebrek aan moderne uitrusting. De soldaat schreef dat de meeste eenheden oude pantservoertuigen hebben die van slechte kwaliteit zijn en kapot gaan.

De enige kritiek die de Russische regering lijkt te tolereren komt van de groep pro-oorlog bloggers, zeggen analisten. Tot nu toe zijn de heer Girkin en andere militaire bloggers niet gecensureerd, ondanks een nieuwe wet die het in diskrediet brengen van de Russische strijdkrachten verbiedt. De regering van Poetin heeft inmiddels duizenden strafzaken geopend tegen critici op de oorlog in Oekraïne.

Russische invasie in Oekraine (Foto:Pixabay)
Russische invasie in Oekraine (Foto:Pixabay)

EK-brons voor mountainbikester Terpstra

Op het Europees kampioenschap mountainbiken heeft Anne Terpstra Nederland een medaille bezorgd. Op grote afstand van het Franse topduo pakte ze het brons in een natte en daardoor toch best zware race in het Olympiapark in München.

Het parcours an sich was bepaald niet geweldig, het had meer weg van een veredeld rondje veldrijden. Door de regen bleef de klei en andere troep echter overal aan plakken en dat maakte het wel pittig. Pauline Ferrand Prevot en Loana Lecomte uit Frankrijk ontsnapten al snel en het was Ferrand Prevot die - na een fraaie aanval - merkte hoe problematisch de aangekoekte klei kon zijn: haar ketting liep eraf, ze kreeg hem er nauwelijks meer op en haar ruime voorsprong werd een achterstand van een minuut.

Lecomte koerste lekker door en kwam uiteindelijk niet meer in de problemen, terwijl Ferrand Prevot's fiets wel in orde bleef en zij op een dikke halve minuut het zilver kon pakken. Ver achter hen schudde Terpstra de Zwitserse uitdaagsters van zich af en op dik drie minuten pakte ze het brons, een halve minuut voor de Zwitserse Jolanda Neff.

Vuelta: Etappe 3 - De Ronde van West-Brabant

De tweede etappe van de Vuelta a España leverde zowaar een sprintzege op voor Sam Bennett, die door Danny van Poppel weer perfect werd begeleid in de straten van Utrecht. Vandaag volgt dan natuurlijk de derde etappe, de laatste van het Nederlandse drieluik.

De 193,5 kilometer lange etappe gaat van start in Breda, waar men later in de middag ook zal finishen. Vervolgens wacht een heuse Ronde van West-Brabant, men komt bijna door elke plek van belang in die omgeving, zoals in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier duidelijk te lezen is.

Via onder meer Baarle-Nassau - inclusief enkele meters in België - en Gilze trekt het peloton langs Zevenbergen, naar Bergen op Zoom en het 'klimmetje' op de Rijzendeweg. Via Sint-Willebrord wordt de ronde om Breda dan voltooid: start om 12.25 uur, finish tussen vijf en half zes. Eurosport is er de hele tijd bij, de NOS niet en Sporza gedeeltelijk.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Portiers met een bodycam: wordt dat straks gemeengoed in het nachtleven?

In het buitenland en in andere Nederlandse uitgaanssteden zie je ze steeds vaker: bodycams bij beveiligers in het nachtleven. Dat is goed voor het publiek en de veiligheid op straat, zeggen voorstanders. En dat niet alleen: "Steeds meer beveiligers zien er ook het nut van in". Bij de Chin Chin Club in Amsterdam krijgen beveiligers bodycams om de veiligheid van bezoekers en personeel te waarborgen. Zo meldt AT5.

Een camera op het jasje of vest van een portier, dat naar wens kan worden aangezet. De beelden belanden in een goed beveiligd computerprogramma, waar clubmanagers - en indien nodig politie - de video kunnen bestuderen. De inzet van zo'n mobiel camerasysteem, bodycams, is op dit moment nog geen gemeengoed in Amsterdam. Maar in de horeca en het beveiligingsleven zien ze tekenen dat daar de komende tijd verandering in gaat komen.

Bij de Chin Chin Club op de Rozengracht krijgen beveiligers cams om de veiligheid van bezoekers en personeel te waarborgen. Ook zullen de beveiligers, die de club bij een extern bedrijf uit Almere inhuurt, een pak gaan dragen voor een professionelere uitstraling.

Een medewerker van de club, die anoniem wenst te blijven, vertelt dat de maatregel ook is bedoeld om het imago van de club te verbeteren. Op Google Maps schrijven meerdere bezoekers over negatieve ervaringen met het beveiligingspersoneel van de club. Recent nog deed een passant aangifte omdat beveiligers hem van de fiets zouden hebben getrokken, klappen hadden uitgedeeld en homofobe dingen naar zijn hoofd hadden geslingerd. De politie heeft de zaak inmiddels gesloten; hoewel er geen vervolging komt heeft de Chin Chin Club afscheid genomen van enkele betrokken beveiligers.

Deëscalatie
Het uitrusten van horecabeveiliging met bodycams is geen ongewone stap, vertelt Reinier Willems van ZEPCAM, een Delfts bedrijf gespecialiseerd in bodycams. "In Engeland en Australië is het al vrij normaal. Daar zie je het ook al bij apothekers en in supermarkten. Door de verhufterisering van de maatschappij is er steeds meer behoefte aan dit soort deëscalerende middelen."

Want behalve dat de draagbare camera incidenten vast kan leggen en zo bewijsmateriaal kan leveren, zorgt het ook voor een bepaalde uitstraling, vertelt Geert Sijtzema van International Security Agency (ISA). "Wij leveren veel portiers rondom het Leidseplein. Die jongens maken op een avond mee dat ze dertig keer voor rotte vis worden uitgemaakt. Helaas hoort het erbij tegenwoordig. Een agent kan nog een boete uitschrijven, maar een portier moet er kennelijk maar mee omgaan." Als uitgaanspubliek ziet dat beveiligers een camera dragen, zijn er beduidend minder incidenten, weet Sijtzema. "Omdat stappers aan de deur de camera zien en dan denken: ik moet me gedragen."

Ongewoon
Op dit moment is de inzet van bodycams in het Amsterdamse nachtleven nog niet gebruikelijk. "Vier weken geleden heb ik nog een inventarisatie gedaan bij een flink aantal clubs", zegt Eveline Doornhegge van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "Dat leverde een gemengd beeld op. Je merkt dat er wel over wordt nagedacht. Zeker omdat na de coronacrisis het publiek over het algemeen soms minder aanspreekbaar is."

Sijtzema bevestigd dat de inzet van bodycams in Amsterdam nog ongewoon is. "Ik denk dat Amsterdam een beetje achterloopt wat dit betreft. Zeker als je dat vergelijkt met andere uitgaanssteden, zoals Rotterdam of Breda." Dat komt mede doordat Amsterdam op straat al veel camera's heeft hangen. "Maar daar heb je bij incidenten achter de voordeur dan weer weinig aan. Soms zie je trouwens ook dat beveiligers het zelf niet zien zitten. Omdat het invloed heeft op hoe je je werk doet en hoe je mensen aanspreekt."

Veiligheid
Terwijl ook de beveiligers veel baat kunnen hebben bij bodycams. "Als je iemand eruit moet zetten, zijn dat vaak mensen die onder invloed zijn van drank of verdovende middelen. Als die zich gaan verzetten, kunnen ze zich bezeren. Als er dan een aanklacht volgt, wordt de bezoeker 9 van de 10 keer in het gelijk gesteld", vertelt Sijtzema, die denkt dat filmmateriaal van zulke incidenten juist in het voordeel van de beveiligers kunnen spreken. "Overigens speelt dat verzet onder beveiligers niet bij de betere clubs, daar werken jongens die een goede opleiding hebben gehad. Die zien het nut er wel van in."

Dat de camera's werken, daar twijfelt Sijtzema niet aan. "Kijk bij handhaving en bij de politie. Daar gebruiken ze al langer bodycams en zijn de agressiespiralen echt naar beneden gegaan." Het is volgens hem een kwestie van tijd voordat de inzet van bodycams in het nachtleven gemeengoed zal zijn, denkt hij. "Als iemand tegen een portier zegt: 'ik schiet je voor je kop' en je hebt het op beeld, kan dat ook goed zijn voor een veel groter veiligheidsbeeld. Zo'n vent is misschien al bekend bij politie en justitie." Behalve dat het dus voor portiers en stappers goed kan werken, kan je zo toekomstige raddraaiers vroeg in de kraag vatten.

Prijzig
Dus waarom zien we dat het middel nog niet massaal wordt ingezet? Behalve de beroepseer van sommige beveiligers, speelt volgens Sijtzema ook het prijskaartje een rol. "Eén zo'n camera plus de digitale infrastructuur kost zo rond de 2000 euro. Veel beveiligers zijn zzp'ers, dus dat is een behoorlijke investering." Hij vindt dan ook dat de clubs als opdrachtgever hier een rol in kunnen spelen. "Bij ISA regelen wij het zelf. In het publieke domein is bij ons de vuistregel dat we onze jongens met bodycams uitrusten. Dus ook in het nachtleven."

Oud-burgemeester en oud-minister Bram Peper (82) overleden

Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam en voormalig minister van Binnenlandse Zaken, is overleden. De 82-jarige PvdA-prominent overleed zaterdagmiddag na een kortdurend ziekbed in het bijzijn van zijn dierbaren. Zo meldt de NOS.

In 1982 werd Bram Peper burgemeester van Rotterdam en bleef dat tot 1998, toen hij werd gevraagd om minister van Binnenlandse Zaken te worden in het tweede kabinet-Kok. Begin 2000 trad hij af vanwege de 'bonnetjesaffaire', waarin hij ervan beschuldigd werd gemeentegeld te hebben gebruikt voor privézaken. Na een jarenlange juridische strijd werd Peper in het gelijk gesteld, maar zijn politieke carrière was inmiddels voorbij.

Peper werd geboren als zoon van een metaalbewerker. Zijn vader was lid van de CPN, maar brak in de jaren vijftig met het communisme. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zijn vader actief in de illegaliteit.

Peper volgde de HBS-B en was van zijn zeventiende tot zijn drieëntwintigste op semiprofessioneel niveau voetballer bij RCH. Hij werd enkele keren geselecteerd voor het Nederlands amateurelftal. Peper was 24 jaar toen zijn vader op 46-jarige leeftijd overleed. Peper studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1965 zette hij zijn studie voort aan de Noorse Universiteit te Oslo.

Hij promoveerde in 1972 in politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij als hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, tevens was hij adviseur van de toenmalige burgemeester van die stad, André van der Louw.

Peper was drie keer getrouwd en drie keer gescheiden. Uit zijn eerste huwelijk had hij twee kinderen, uit zijn tweede één kind.

Uitslag FC Emmen - FC Utrecht

FC Utrecht heeft zaterdagavond opnieuw niet kunnen winnen in de eredivisie. Tegen FC Emmen werd er met 3-2 verloren nadat de ploeg van Henk Fräser nog wel twee keer op voorsprong kwam in Emmen.

Tasos Douvikas zorgde in de tiende minuut voor de voorsprong van FC Utrecht. De Griekse spits kopte binnen vanuit een corner. Nog net voor het half uur maakte Ole Romeny vanuit een slimme cornervairant de gelijkmaker, waarna Bas Dost niet veel later Utrecht opnieuw op voorsprong zette, opnieuw uit een corner.

In de tweede helft speelde FC Emmen beter dan in de eerste helft en dat leidde ook tot meerdere kansen. In de 59e minuut scoorde Rui Mendes de gelijkmaker en twintig minuten later zorgde Jari Vlak uit een assist van Mendes voor de 3-2. In de extra tijd van de tweede helft kreeg Dost nog de kans op de 3-3, maar zijn inzet werd gekeerd door de doelman van Emmen.

Emmen pakte daarmee de eerste zege van het seizoen, terwijl Utrecht nog altijd moet wachten op de eerste zege van het seizoen.

FC Emmen

3 - 2

FC Utrecht

 27' Romeny
 59' Mendes
 79' Vlak
   10' Douvikas
 34' Dost
 
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.024
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Veendorp
Araujo
J.Veldmate (Heylen/75)
Hardeveld
Vlak
Diemers (Toufiqui/75)
Bernadou
Mendes
Zivkovic (Assehnoun/75)
Romeny (Pacheco/88)
  Barkas
Kluivert
Viergever
Sagnan (v.d.Kust/45)
Ter Avest
Brouwers (Shein/82)
Bozdogan (Booth/ 68)
Boussaid
Douvikas (Sylla/67)
Dost
Redan (Mahi/82)

FOK! Wat een weer: Geen reden tot klagen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi weerberichtgeinteresseerden!

Het was gister goed zomerweer, met alleen wat neerslag in het zuid-oosten van het land.

De minimumtemperatiren lagen van 10.3  bij Wijk aan Zee tot 18.4 C bij Lauwersoog,
de maximumtemperaturen lagen van 22.1 C bij Vlissingen tot 26.1 C bij Arcen.

Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?

Vanochtend zijn er perioden met zon. In het noorden en westen is er een kleine kans op een bui, elders blijft het droog. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 21°C aan zee tot 25°C plaatselijk in Limburg. De wind komt uit een westelijke richting en is zwak tot matig.

Vanavond zijn er opklaringen. Het blijft droog. De wind wordt veranderlijk en neemt af naar zwak.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Vrij warm zomerweer. Perioden met zon en soms een bui, vanaf donderdag kans op onweer. De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Zo 21-08-2022 Max. 23° Min. 14° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 50% Zonkracht 5 Windkracht W 3
  • Ma 22-08-2022 Max. 23/25° Min. 13/15° Neerslag 0/4mm Neerslagkans 60%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht Z 3
  • Di 23-08-2022 Max. 24/26° Min. 16/17° Neerslag 1/2mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3
  • Wo 24-08-2022 Max. 25/28° Min. 15/16° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3

Goldband in de Alphatent op Lowlands, Biddinghuizen (Foto:Klokhuisje)
Goldband in de Alphatent op Lowlands, Biddinghuizen (Foto:Klokhuisje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zaterdagavond om een uur of zeven

Zaterdagmiddag twaalf uur tweeëntwintig, de zon schijnt buiten tussen een paar wolkjes door en de oven kondigt met drievoudige dubbele piep aan dat mijn drie mini baguettes van een lichtbruin kleurtje voorzien zijn na twaalf minuten op hete lucht. De drie andere gaan in mooi dicht geplooide originele verpakking terug de ijskast in. Naïef genoeg om nog steeds in mezelf te geloven en na honderden keren de ovendeur open te trekken blijft het spannend om de kleur van mijn mini baguettes te ontdekken, afhankelijk van verschillende variabelen. Soms hebben mijn baguettes met de grillfunctie aan twaalf minuten doorstaan, soms hoor ik de drievoudige dubbele piep niet en toch heel vaak ben ik slechts een paar minuten te laat. Maar te laat is te laat en steeds met een donker crunchy einde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.