FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 augustus 2022

Random Pics van de Dag #706

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ingebrigtsen pakt ook EK-goud op 1500m, Klaver naar finale en Thiam pakt zevenkampgoud

Op het Europees kampioenschap atletiek in München is donderdagavond weer een mooie avondsessie afgewerkt. Dat was wel inclusief de nodige vertraging, want er trok een forse regen- en onweersbui over München, maar dat mocht de pret daarna niet drukken.

1500m mannen, finale
Topfavoriet Jakob Ingebrigtsen deed een poging om na de vijf kilometer wederom de 1500 meter te winnen en dat kwam eigenlijk geen moment in gevaar. Hij koos vroeg de kop en beetje bij beetje liep hij iedereen kapot, om vervolgens in 3:32,76 minuten net als vier jaar geleden het goud te pakken, voor de Brit Jake Heyward (3:34,44) en de Spanjaard Mario Garcia (3:34,88).

200m mannen, halve finales
Taymir Burnet liep weer een prima race en snelde in 20,44 seconden naar de derde plek in zijn halve finale, wat net niet genoeg was: hij had zeven honderdsten harder moeten lopen om als tijdsnelste de finale te bereiken.

200m vrouwen, halve finales
Ook Jamile Samuel kwam honderdsten tekort om de finale te beriken: haar 23,13 seconden was acht honderdsten te langzaam voor een plekje als tijdsnelste, nadat ze ook derde werd in haar halve finale. Lieke Klaver kreeg het wél voor elkaar: in 22,92 seconden werd ze tweede en dat was voldoende.

5000m vrouwen, finale
Yasemin Can uit Turkije was samen met de Schotse Eilish McColgan en thuisfavoriete Konstanze Klosterhalfen favoriet voor de medailles en dat drietal liep zich dan ook los van de rest. Can sloeg een gaatje en leek op weg naar goud, maar gedragen door het publiek kwam Klosterhalfen terug en snelde ze in 14:50,47 naar het goud, voor Can (14:56,91) en McColgan (14:59,34). Maureen Koster sloot een sterke race in 15:03,29 als vierde af, seconden buiten de medailles dus, Diane van Es werd in 15:26,44 minuten dertiende.

Kogelslingeren mannen, finale
Met 80,92 meter in de derde poging gooide Bence Halasz zich naar de derde plek, terwijl de Pool Wojciech Nowicki er met twee worpen één en twee centimeter achter zat. Dat veranderde in poging vijf: Nowicki gooide met 82,00 meter het goud binnen, de Hongaar Halasz pakte zilver en brons was met 79,45 meter voor de Noor Eivind Henriksen.

Zevenkamp
Met de afsluitende 800 meter nog te gaan moest Nafissatou Thiam een prima voorsprong verdedigen, wetende dat vooral de Poolse Adrianna Sulek de aanval zou kiezen. Thiam finishte in 2:17,95 minuten en dat was voldoende, hoewel de eindstand van 6628 punten voor de Belgische bepaald niet geweldig was - concurrente Anouk Vetter gaf echter geblesseerd op. Sulek liep naar het zilver met 6532 punten, de Zwitserse Anna Kälin pakte met 6515 punten brons en een Zwitsers record.

Hoogspringen mannen
Gianmarco Tamberi was toch weer in redelijke vorm, vooral knap gezien de lastige omstandigheden. Op 2,30 meter maakte hij zijn eerste foutje, maar daarna haalde hij het en dat was goed voor goud. De Oekraïner Andriy Protsenko, die door Tamberi naar Italië gehaald werd om daar te komen trainen, deed op 2,32 meter nog een laatste poging, maar dat lukte niet: brons met 2,27 meter, de hoogte waar de Duitser Tobias Potye verrassend zilver mee won.

Verspringen vrouwen
Ivana Vuleta sprong in haar allereerste poging al naar 7,06 meter en daarmee was de deur al deels gesloten voor de rest. Malaika Mihambo kwam in ronde twee met 7,03 meter nog in de buurt, en ook een 6,99 meter in de laatste poging was bijna goed genoeg, maar net niet: goud voor Vuleta, voor Mihambo en de Britse Jazmin Sawyers (6,80 meter).

Burgemeester Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotest tijdens Vuelta

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma is goed voorbereid op de aangekondigde boerenprotesten tijdens de Vuelta, die vrijdag  met een tijdrit door Utrecht van start gaat. "Alles gaat in overleg."

Dijksma is als burgemeester van de stad, maar ook als gastvrouw van de Vuelta, verantwoordelijk voor het veiligheidsaspect. De boerenorganisaties hebben aangegeven te gaan demonstreren tijdens de Vuelta en dat is volgens Dijksma “hun goed recht”. Alles is ook in goed overleg gegaan, vertelt Dijksma, die samen met de boeren en de Vuelta-organisatie om tafel heeft gezeten. Meer hierover bij WNL.

Ajax verlengt contract Timber; Schuurs voor negen miljoen euro naar Torino

Tweemaal spelersnieuws uit Amsterdam. Jurrien Timber heeft een nieuw contract getekend en Perr Schuurs heeft in Italië een handtekening gezet bij Torino. 

Jurriën Timber blijft trouw aan Ajax. De 21-jarige verdediger heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw contract tot medio 2025. Ajax was al geruime tijd in gesprek met Timber, die in de voorbije maanden in de belangstelling stond van meerdere Europese topclubs. De achtvoudig international besloot echter voor een nieuw contract bij Ajax te gaan. "Jurriën is gelukkig bij Ajax en wil dit seizoen opnieuw succesvol zijn met de club", aldus Christopher Coffie, zijn zaakwaarnemer namens Forza Sports Group. "Het gevoel is goed en met een nieuw contract wordt dit nog maar eens bevestigd." De international speelde tot nu toe 76 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en maakte daarin vier doelpunten.

Voor Schuurs komt er na 4,5 jaar een eind aan een periode in Amsterdam. Ajax en Torino FC hebben overeenstemming bereikt over de overgang van Schuurs. De verdediger stond nog tot en met 30 juni 2025 onder contract bij Ajax. Ajax kwam met de Italiaanse club een transfersom overeen van € 9 miljoen. Dat bedrag kan middels variabelen nog oplopen naar € 11,3 miljoen.  Twee miljoen euro gaat nog naar Fortuna Sittard, dat een doorverkooppercentage had bedongen. 

Ajax schijnt met Ahmetcan Kaplan al een vervanger voor Schuurs op het oog te hebben. De negentienjarige verdediger brak vorig seizoen door bij de Turkse kampioen Trabzonspor. Bij Torino, dat vorig seizoen tiende werd in de Serie A, is Schuurs op zijn beurt de opvolger van de naar Juventus vertrokken Bremer. De 25-jarige verdediger leverde Torino een bedrag van zo'n 41 miljoen euro op. Schuurs zal zaterdag in het thuisduel met Lazio mogelijk debuteren voor Torino.

Ajax draait achterstand om en FC Twente kent geen genade met kampioen Moldavië in Champions League

De vrouwen van Ajax en FC Twente hebben de eerste horde genomen in de voorrondes van de Champions League. Ajax won in Denemarken van het Zweede Kristianstads met 3-1. Landskampioen FC Twente had thuis geen kind aan Agarista CSF. Het werd 13-0.

Na ruim een kwartier spelen moest Ajax een doelpunt incasseren. Keeper Lize Kop kon een ogenschijnlijk makkelijk schot niet keren: 0-1. Pas na rust stond de gelijkmaker op het bord. Victoria Pelova Chasity Grant gaf een goede pass op Victora Pelova, die de bal door de benen van doelvrouw Melina Loeck speelde: 1-1. Even later kwam Ajax zelfs op voorsprong. Een goede aanval vanaf rechts werd bekroond met een goal van invaller Eshly Bakker: 2-1. In blessuretijd maakte Grant er nog 3-1 van.

Door de nipte zege houdt Ajax zicht op deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League. De Amsterdammers spelen zondag tegen Eintracht Frankfurt, dat met 2-0 te sterk was voor Fortuna Hjørring (Den). Als deze wedstrijd ook wordt gewonnen, gaat de ploeg van coach Suzanne Bakker naar de playoffs voor de groepsfase van de Champions League.

Mede door zeven goals van spits Fenna Kalma won de de ploeg van trainer Joran Pot in Enschede met 13-0 van de Moldavische club Agarista CSF, de kampioen van Moldaviè. Bij rust stond het al 7-0 voor FC Twente. Kalma had toen al vier keer gescoord voor de tukkers. De topscoorder van de Eredivisie van vorig seizoen werd opvallend genoeg niet geselecteerd voor het Europees kampioenschap afgelopen zomer. FC Twente neemt het zondag in de finale van het minitoernooi in Enschede op tegen Benfica, dat eerder op donderdag met 9-0 won van KF Hajvalia uit Kosovo. 

De Champions League bij de vrouwen kent voor de tweede keer een groepsfase van zestien clubs. De kampioenen van Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje zijn zeker van deelname aan de groepsfase. De overige twaalf komen uit de kwalificaties. 

Boer (40) krijgt cel- en werkstraf voor uitlokken blokkade A18 via WhatsApp

De politierechter veroordeelt een 40-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre voor het uitlokken van een blokkade op de Rijksweg A18 (ter hoogte van Westendorp). De man krijgt een gevangenisstraf van 60 dagen waarvan 56 voorwaardelijk. Daarbij moet de man een werkstraf van 100 uur verrichten. Ook moet de man een schadevergoeding van ruim 3.600 euro betalen.

Op 28 juli 2022 waren er op de Rijksweg A18 bij Westendorp zogenoemde boerenprotestacties, gericht tegen de stikstofplannen van het kabinet. Zo'n 30 personen met tractoren blokkeerden de snelweg door onder meer mest, stro en grond te dumpen. Dit deden zij op de op-/afrit van de A18, terwijl het donker was. Na deze gecoördineerde actie reed de groep weg. Door via WhatsApp op te roepen om deel te nemen aan de dumpactie bracht de man de veiligheid van het verkeer in gevaar. Na afloop van de actie is het afval in opdracht van Rijkswaterstaat door een aannemer naar de berm verplaatst. Boeren, waaronder verdachte, hebben het afval daar de volgende dag verwijderd.

Over de strafrechtelijke grens
Door via WhatsApp-berichten op te roepen tot actie heeft de man anderen uitgelokt om een openbare weg te versperren. Volgens de politierechter is de man over de strafrechtelijke grens gegaan. Er hadden ernstige dingen kunnen gebeuren: 'U hebt zorgen over de positie van boeren en over uw gezin, dat begrijp ik. Maar iemand anders had hier getroffen kunnen worden door een ongeluk.'

Strafbepaling
De rechter benadrukt dat de vrijheid van demonstratie een belangrijk recht is, maar je mag daarbij geen anderen in gevaar brengen. De rechter veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 60 dagen waarvan 56 voorwaardelijk. Hij heeft 4 dagen in voorarrest gezeten en hoeft daarom niet terug de cel in, tenzij hij in de proeftijd (van 2 jaar) opnieuw een strafbaar feit begaat. Daarbij legt de rechter hem een werkstraf op van 100 uur.

Schadevergoeding
Rijkswaterstaat diende een schadevergoeding in voor het verplaatsen van materiaal naar de berm en het nemen van veiligheidsmaatregelen tijdens de actie. De rechter veroordeelt de man hoofdelijk tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 3.600 euro. Dit betekent dat zowel de man als eventuele andere daders ervoor verantwoordelijk zijn dat deze schade wordt vergoed.

Rutte maakt zich zorgen over koopkracht, vanavond met coalitie Catshuisoverleg

Minister-president Mark Rutte maakt zich erg zorgen over de koopkracht van de Nederlanders. Hij vindt dat een heel serieus probleem, waar een oplossing voor moet komen. Vanavond is er in het Catshuis een coalitie-overleg, waar naast Rutte onder meer de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten bij aanwezig zullen zijn.

Behalve de koopkracht zullen ook andere actuele hoofdpijndossiers worden besproken zoals de stikstofplannen en de asielcrisis.

Rutte kan nog niet aangeven aan welke oplossingen het kabinet denkt. Dat is volgens hem een proces dat niet in een dag is uitgewerkt. De oplossingen voor de verschillende crises in Nederland moeten met elkaar in balans zijn, vindt hij. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Den Haag: wegens lerarentekort gaan leerlingen dag minder naar de basisschool

Leerlingen van minstens zes basisschoolklassen in Den Haag gaan de komende tijd maar vier dagen in de week naar school vanwege een chronisch tekort aan leraren. Voor de vijfde dag wordt een lesprogramma voor thuis verstrekt.

Dat laat onderwijskoepel De Haagse Scholen weten aan de Telegraaf. De organisatie meldt niet welke scholen het betreft. Volgens de krant gaat het onder meer om een basisschool in stadsdeel Laak waar de groepen 6, 7 en 8 op vrijdagen thuiszitten. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Testbereidheid risicogroepen apenpokkenvirus neemt af

De GGD Amsterdam heeft ruim drieduizend vaccinaties tegen het apenpokkenvirus gezet, zo meldt de dienst in een update. Het tempo lijkt er goed in te zitten, begin deze week werd de tweeduizendste vaccinatie gezet. Toch is nog niet duidelijk of de verspreiding van het virus afremt; de testbereidheid in de risicogroep neemt af, meldt AT5.

In Nederland is het virus tot nu toe bij zo'n 1.087 mensen vastgesteld. Ruim de helft van de besmettingen (569) werd gevonden in Amsterdam.

Lagere testbereidbeid
Volgens de GGD neemt de testbereidheid bij mensen die risico op het virus hebben gelopen af. Hierdoor kan de dienst geen conclusies verbinden aan de nieuwe besmettingscijfers.

"Dat mensen zich minder laten testen, kan twee dingen betekenen: of ze willen niet meer testen, of de groep waar de uitbraak is, heeft het gehad of is gevaccineerd", laat een woordvoerder weten.

Speciaal telefoonnummer
De GGD heeft inmiddels een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen. Mensen die vragen hebben over het virus, testmogelijkheden of quarantaine kunnen tussen 9.00 en 16.30 uur bellen met 020-5559390

Scholier (15) aangehouden voor verwurgen van vier leerlingen bij 'choking game'

Een 15-jarige jongen uit Amsterdam is begin deze maand aangehouden voor het aanleggen van een wurggreep bij vier scholieren als onderdeel van een 'stikspel' of 'choking game'. De vier scholieren verloren korte tijd hun bewustzijn. De verstikkingen zijn vastgelegd op camerabeelden van de school waar het gebeurde. Zo meldt AT5.

Het wurgspel, internationaal bekend als de 'choking game', veroorzaakt een korte roes door het dichtknijpen van de halsslagader. De stik-challenge is al enkele maanden een trend op het onder kinderen populaire TikTok.

Eerder overleden jongeren in zowel binnen- als buitenland aan het uit de hand lopen van het wurgspel, aldus een Amsterdamse jeugdofficier van justitie. "Het verwurgen van iemand zien wij niet als een spelletje, maar als een misdrijf. Daarvoor kun je door het Openbaar Ministerie worden aangehouden en worden vervolgd. Dit kan in de toekomst problemen opleveren voor bijvoorbeeld je droombaan omdat je geen verklaring omtrent gedrag (VOG) zou kunnen krijgen."

De 15-jarige jongen is onder voorwaarden vrijgelaten, zodat hij kan werken aan zijn gedrag. "De kans op herhaling van het plegen van gewelddadige strafbare feiten kan zo mogelijk worden voorkomen", aldus het Openbaar Ministerie.

Gemeente Amsterdam schrijft per minuut één parkeerboete uit

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut ondanks het feit dat het door de coronacrisis een stuk rustiger was in de hoofdstad dan normaal. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Amsterdam die door NH Nieuws zijn opgevraagd. Zo meldt AT5.

Al die boetes leverden in totaal een slordige 36 miljoen euro op. 29 miljoen daarvan ging naar de gemeentekas, 7 miljoen verdween in de staatskas.

Top drie overtredingen
Veruit de meeste boetes werden uitgeschreven voor het niet of onvoldoende betalen van parkeergeld. Maar liefst 489.200 keer kregen automobilisten vorig jaar een zogenaamde naheffingsaanslag toegestuurd. Kosten: 66,50 euro plus een uur parkeergeld. In 2019 was deze boete nog 47,60 euro. De gemeente verklaart de fikse stijging doordat de handhavingskosten gestegen zouden zijn.

Een kleine 14.000 automobilisten kregen een boete voor het ongeoorloofd stilstaan op de rijbaan. Kosten: 100 euro. En ruim 4500 automobilisten kregen een boete voor het parkeren van hun wagen op een plek waar dat niet mag. Ook daarvoor moest 100 euro worden betaald.

'Weinig empathie vanuit gemeente'
Uit recent onderzoek van de gemeentelijke ombudsman blijkt dat parkeerboetes de grootste bron van irritatie vormen voor Amsterdammers. Uit een inventarisatie van de 1378 klachten die de Amsterdamse ombudsman vorig jaar binnenkreeg, gingen 204 klachten over parkeren.

Ombudsman Munish Ramlal vindt dat de gemeente weinig empathie richting Amsterdammers toont als het gaat om de afhandeling van klachten. Volgens hem is de klachtbehandeling slecht en verzandt de gemeente in juridisch geneuzel in plaats van oplossingsgericht denken: "Niet nadenken over hoe dingen beter kunnen, zoals even bellen na drie boetes, in plaats van steeds maar doorgaan met boetes als een kip zonder kop."

De gemeente bestrijdt dat de 'menselijke maat' zou ontbreken. Een team van ambtenaren is volgens de gemeente dagelijks bezig om bezwaren op een nette manier te behandelen. In totaal is er afgelopen jaar tegen 76.100 parkeerboetes bezwaar ingediend. 48.382 daarvan zijn door de gemeente kwijtgescholden.

Asielzoekers boos over hotelmaaltijden, politie trekt wapenstok

Asielzoekers die in het Utrechtse Star Lodge Hotel mogen verblijven zijn boos. Erg boos. De catering van het ecovriendelijk designhotel voldoet niet.

Het is voor de 350 asielzoekers verschrikkelijk om week-in-week-uit het gratis weekmenu te moeten eten. Daarnaast wordt er niet geluisterd naar klachten dat het eten overdag gewoonweg te weinig is en het 's avonds niet de goedkeuring van de asielzoekers krijgt. Er wordt niet naar ze geluisterd. Daarom zijn ze boos. Erg boos.

Zo boos, dat op maandag de politie gebeld werd. Een tiental agenten moest met getrokken wapenstok naar binnen om de orde te herstellen. Daarbij werd één agressieve bewoner aangehouden, die uiteraard al weer op vrije voeten is.

Woordvoerder Jan Scholten van opvangorganisatie COA was geschokt. Blijkbaar niet van het gedrag van de asielzoekers, maar van de kwaliteit van het eten, want hij gaat kijken of deze in samenspraak met de cateraar aan de wensen van de asielzoekers aangepast kan worden.

De asielzoekers zijn echter de slechtsten niet en ook zij denken in oplossingen. Ze willen gewoon meer gratis geld. Om dan maar zelf boodschappen te doen en te koken. Hoe ze dat willen gaan doen in een hotelkamer zonder keuken is echter nog een openstaande vraag waar nog niet goed over nagedacht lijkt.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 33

Aliens, anime en arthouse. Het aanbod in de middelste week van augustus allitereert aanzienlijk. Waar kunnen niet-Lowlandsgangers dit weekend naartoe?

Nope

Jordan Peele heeft het moderne horrorgenre op zijn kop gezet met Get Out en daarna Us. Nu geeft hij een nieuwe draai aan de zomerfilm met zijn meest recente popnachtmerrie: het grootse horroravontuur Nope. In de film werkt Peele weer samen met Daniel Kaluuya (Get Out, Judas and the Black Messiah), die bijgestaan wordt door Keke Palmer (Hustlers, Alice) en Steven Yeun (Minari, Okja). Zij spelen de inwoners van een klein gehucht in het binnenland van Californië die een mysterieuze en angstaanjagende ontdekking doen.

Dragon Ball Super: Super Hero

De Red Ribbon Army was ooit weggevaagd door Son Goku. Een aantal individuen die zijn nalatenschap voorzetten, hebben de ultieme android gemaakt: Gamma 1 en Gamma 2. Deze androids noemen zichzelf “Super Heroes”. Ze vallen Piccolo en Gohan aan... Waar is de nieuwe Red Ribbon Army op uit? Nu gevaar dreigt, is het tijd voor... Super Hero!

The Island

In deze geanimeerde en muzikale hervertelling van het klassieke verhaal van Robinson Crusoe, is Robinson een dokter gestrand op een eiland, dat al snel wordt overvallen door migranten, bewakers en ngo’s. De film is een kleurrijke en surrealistische komedie, die spreekt over actuele zaken zoals vluchtelingenproblematiek en rassendiscriminatie, door middel van visuele poëzie en symboliek.

Coupez!

In een verlaten gebouw lopen de opnamen van een low-budget zombie-horrorfilm volledig uit de hand. De cast en crew hebben al heel wat te stellen met hun driftige regisseur (Romain Duris), maar wanneer blijkt dat hij een eeuwenoude zombievloek heeft ontketend om de film meer authenticiteit te geven is de waanzin compleet: in een chaotische one-shot waarin lichaamsdelen en bloedspetters rondvliegen moeten ze zombies én hun agressieve regisseur van zich afslaan in afwachting van de verlossende final cut. Maar is dat het hele verhaal?

A Parked Life

A Parked Life is een intiem portret van een van de vele Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die als nomaden in West-Europa leven. Hij ziet de scheuren in Europa door zijn voorruit en de scheuren in zijn huwelijk op zijn telefoon.

Alcarràs

Zo lang ze zich kunnen herinneren besteedt de Solé familie de zomer aan het oogsten van perziken op hun boomgaard in Alcarràs. Dit jaar kan echter de laatste keer zijn, als blijkt dat de eigenaar overweegt het land te verkopen. Er liggen plannen op tafel om de perzikbomen te kappen en zonnepanelen te plaatsen. Een breuk binnen de hechte familie is het gevolg, die hierdoor het risico loopt meer dan alleen hun huis te verliezen.

Le Sommet des Dieux

In hun poging om als eersten de top van de Mount Everest te bereiken verdwenen George Mallory en Andrew Irvine in 1924 spoorloos. Het enige bewijs dat ze ooit de berg bedwongen zouden hebben, is via Mallory's fototoestel. De toevallige vondst van de camera, zeventig jaar later in Kathmandu, lokt journalist Fukamachi naar de top van de goden. Deze indrukwekkende film is gebaseerd op de succesvolle manga van Jiro Taniguchi en Baku Yumemakura, en is geïnspireerd op ware gebeurtenissen. Hij neemt de kijker mee op een spannend avontuur in het adembenemende landschap van de Himalaya.

Laal Singh Chaddha

Een hartverwarmende film die het levensverhaal vertelt van een gewone man genaamd, ‘Laal Singh Chaddha’, en het concept van Forrest Gump in een nieuw jasje steekt, waarin de moderne geschiedenis en cultuur van India centraal staan. De film brengt Aamir Khan, de ster van Lagaan, samen met Kareena Kapoor Khan, voor een optimistisch verhaal met hart en humor. We volgen Laal vanaf zijn kindertijd, hoe hij een unieke band met zijn alleenstaande moeder opbouwt en zijn reis van liefde, onschuld en noodlot, waarbij hij de vele uitdagingen van het leven overwint. Terwijl hij de harten verovert van de mensen die hij onderweg tegenkomt, herinnert hij ons eraan dat iedereen een eigen verhaal heeft, zelfs de mensen waar je dat niet van zou verwachten. 

Hart op de juiste plek

In de romantische komedie Hart op de juiste plek zien we hoe de jonge en succesvolle Eve (Stijn Fransen) haar droomleven leeft. Een toffe baan als freelance trendwatcher, een leuke vriendengroep en samenwonend met haar knappe vriend Ricardo (Jasper Demollin) in de grote stad. Door een onverwachte gebeurtenis is ze ineens niet meer zeker van haar ogenschijnlijke onaantastbare geluk. Ricardo lijkt het namelijk verdacht goed te kunnen vinden met zijn bazin Anthea (Tanja Jess). Eve twijfelt geen moment en wijst hem de deur, maar er is één probleem: het is zijn huis. Eve staat op straat. Ze pakt haar spullen om tijdelijk bij haar beste vriendin Rebecca (Fenna Ramos) in te trekken, maar in de kleine studio hebben ze amper privacy. Ze gaat fanatiek op zoek naar een eigen woning, maar helaas blijkt al snel dat de woningen in en rondom de stad onbetaalbaar zijn. Ze is genoodzaakt tijdelijk terug te keren naar haar ouderlijk huis in het dorpje Zeilne om bij haar moeder Kristien (Irene Moors) in te trekken. Ze heeft niets meer met haar geboortedorp en vrienden van vroeger. Het is het begin van een trip down memory lane met oude vrienden, haar jeugdliefde Luuk (Jan Versteegh) en een familieruzie die na jaren nog steeds rondgaat in het dorp. Is er dan echt niets veranderd? Al snel blijkt dat haar ex-vriend Luuk helemaal niet zo saai is als dat ze dacht. En dat ze zich best op haar gemak voelt in deze rustige omgeving. Wanneer ze van haar opdrachtgever een vaste baan krijgt aangeboden mét penthouse in de stad moet ze kiezen; op welke plek ligt haar hart nu écht?!

Bol overtuigend naar EK-finale 400m horden, Vetter stapt uit zevenkamp

Op het Europees kampioenschap atletiek in München zijn ook donderdagochtend weer de nodige series, kwalificaties en halve finales afgewerkt. Dat leverde voor Nederland wat weinig verrassend succes op, maar ook teleurstellend nieuws.

400m horden vrouwen, halve finales
Met kersvers 400 meter-kampioene Femke Bol heeft Nederland de topfavoriete voor goud en dat liet ze in de halve finales zien: met een ontsnappen ogend slotstuk liep ze in 53,73 seconden naar de snelste tijd van iedereen, ruim een halve seconde sneller dan de eerste achtervolgsters. Daar komt bij dat de concurrentie tegen de limiet leek te zitten, terwijl Bol nog wel een ruime seconde harder leek te kunnen.

Zevenkamp, 6/7 onderdelen
Anouk Vetter opende de tweede dag met 6,27 meter bij het verspringen niet ideaal, maar ook niet dramatisch, en zeker met de uiterst tegenvallende 6,08 meter voor de Belgische topfavoriete Nifassatou Thiam was er mogelijk nog wat hoop. Dat was echter buiten Vetter's lichaam gerekend: ze bleek een achillespeesblessure te hebben en hield het na het verspringen voor gezien.

Bij het speerwerpen stelde Thiam met 48,89 meter ook ernstig teleur, maar doordat met Vetter de enige potentiële concurrente weg is gevallen staat de Belgische gewoon zeer ruim aan de leiding met alleen de 800 meter nog te gaan. De Zwitserse Annik Kälin staat op plek twee, maar moet Adrianna Sulek uit Polen van het lijf houden voor zilver. Sofie Dokter staat op plek veertien, nadat ze veel punten verloor bij het verspringen - daar ging technisch van alles mis, waardoor een uiterst goede sprong niet meegerekend kon worden.

800m mannen, series
Tony van Diepen had het bepaald niet makkelijk, maar wist in de laatste meters nog net stand te houden op de benodigde derde plek in 1:47,67 minuten. Djoao Lobles begon sterk, maar zakte wat weg en eindigde in 1:48,00 minuten als vierde in zijn heat, niet genoeg voor een plek in de halve finales.

400m horden mannen, halve finales
Zowel Ramsey Angela als Nick Smidt kwamen er eigenlijk niet echt aan te pas. Angela begon erg sterk, maar zakte in de laatste meters helemaal weg: achtste in 49,99 seconden. Smidt werd in zijn halve finale zesde in 50,29 seconden, ook dat was niet genoeg.

200m mannen, series
Taymir Burnet liep een uitstekende race en won zelfs met verrassend groot verschil: met 20,48 seconden was hij de op één na snelste van allemaal, met als kanttekening wel dat de echte toppers pas in de halve finales instromen.

200m vrouwen, series
Ook Jamile Samuel zat er prima bij in de series: met 23,00 seconden was ze in haar serie zelfs de snelste, en uiteindelijk waren er maar twee andere dames nipt sneller in de andere series. Lieke Klaver stroomt in de halve finales in, net als de rest van de snelsten van Europa.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Rutger Koppelaar kende geen enkel probleem en met één sprong over 5,65 meter was de finaleplek binnen. Menno Vloon had het wat lastiger, maar in zijn tweede poging ging ook hij over 5,65 meter en dus kan ook hij zich op gaan maken voor de finale.

Noodweer treft Corsica: zeker 3 doden

Dag allemaal!

Gisteren vielen er in delen van ons land een aantal buien die zo her en der aardig wat regen achterlieten. Zeker niet overal overigens.

Dit stelde echter helemaal niets voor vergeleken met een werkelijk monster-complex dat op de Middellandse Zee ontstond en voor een enorme ravage heeft gezorgd op Corsica. Dit gebeurde vanmorgen. Veel mensen sliepen toen nog. 

Helaas zijn er tot nu toe al zeker 3 doden geteld, maar waarschijnlijk zal dit aantal verder gaan oplopen. Diverse campings zijn compleet verwoest. Verder zijn er ook berichten dat er veel reddingsteams de zee op zijn gegaan om vermiste boten te gaan zoeken. Hier is tot nu toe nog niet zo veel over bekend. 

De Franse weerdienst had vanmorgen code GEEL uitgegeven voor het getroffen gebied, dus heel veel mensen zijn dus compleet verrast. Code geel is in principe hetzelfde als hier: alert zijn.

De windsnelheden kwamen tot boven de 200 km/u uit en daar is weinig tegen bestand. 

Pas nadat het complex overgetrokken was werd er opgeschaald naar ORANJE. 

Dit kan je rustig falen noemen. Gisteravond had ook Reinier v/d Berg in Nederland het al over noodweer met mogelijk grote gevolgen en ook ESTOFEX had een Level 3 uitgegeven. 

Hier zal zeker nog over nagesproken worden, zeker gezien de atmosferische omstandigheden van dat moment. 

Ondertussen trekt dit buiencomplex via het noorden van Italie richting Oostenrijk en levert nu vooral heel veel regen op. 

Voor het komende herfstseizoen zie ik dit helaas veel vaker gaan gebeuren. Het zeewater is daar ruim 26 graden, en zodra er een depressie ontstaat.... brrrr. niet aan denken nog.  

Het satellietbeeld zegt alles. Met een geweldige Over-Shooting-Top. 

Satellietbeeld Corsica (Foto: Sat24)
Satellietbeeld Corsica (Foto: Sat24)

Werkloosheid verder toegenomen in juli

Het aantal werklozen is in juli 2022 verder toegenomen tot 353 duizend. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met 12 duizend per maand, enerzijds doordat meer mensen hun baan verloren en anderzijds doordat meer niet-werkenden op zoek gingen of op zoek bleven naar werk. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6 duizend per maand toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind juli 157 duizend lopende WW-uitkeringen.

In juli hadden 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn, of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de laatste drie maanden is deze niet-beroepsbevolking met gemiddeld 6 duizend per maand afgenomen naar het laagste aantal sinds juni 2009.

Werkloosheidspercentage in juli toegenomen
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. In april 2022 bereikte de werkloosheid met 3,2 het laagste percentage in de reeks met maandcijfers vanaf 2003. Daarna nam de werkloosheid toe, naar 3,6 procent in juli en is weer op het niveau van begin dit jaar.

UWV: WW neemt verder af in juli
Eind juli 2022 verstrekte UWV 157 duizend WW-uitkeringen. Dat zijn er 4 duizend minder dan een maand eerder (-2,5 procent). Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal WW-uitkeringen af met 68 duizend (-30,1 procent). In juli 2022 kwamen er 18 duizend nieuwe WW-uitkeringen bij en zijn er 22 duizend beëindigd.

UWV: Gebruikelijke toename vanuit onderwijs
In nagenoeg alle sectoren nam het aantal lopende WW-uitkeringen af in juli. Het aantal lopende WW-uitkeringen vanuit het onderwijs nam daarentegen juist toe (+9,8 procent). Dit is een gebruikelijke ontwikkeling in de zomermaanden en heeft te maken met het aflopen van tijdelijke arbeidscontracten aan het einde van het schooljaar. De grootste afname van WW-uitkeringen vond plaats vanuit de sectoren horeca en catering (-9,0 procent) en bouw (-8,4 procent).

Meer baanverlies en meer niet-werkenden op zoek
De stijging van het aantal werklozen met 37 duizend in de afgelopen drie maanden is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking.  meer informatie bij het CBS.

Koopwoning bijna onbereikbaar voor alleenstaande met middeninkomen

Alleenstaanden met een middeninkomen maken geen enkele kans op een koopwoning in bijvoorbeeld Amsterdam. Ook in de rest van Nederland is de kans op een koopwoning voor deze groep nihil, zo is te lezen op de site van AT5.

Dat concludeert De Hypotheker na onderzoek. Dat er geen woningen zijn komt met name omdat deze groep potentiële kopers nu minder kan lenen dan een jaar eerder vanwege de gestegen hypotheekrente. Slechts één procent van alle woningen is voor hen bereikbaar, terwijl dat een jaar eerder nog 3,3 procent en het jaar daarvoor 4,7 procent was.

"Het aanbod van betaalbare woningen voor deze groep is daarmee met 70 procent gedaald in één jaar tijd", aldus de hypotheekorganisatie. "Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen óók zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Slechts 20 procent van de te koop staande woningen zijn voor hen beschikbaar."

Lagere hypotheek
Voor het onderzoek werd in kaart gebracht hoeveel woningen per regio bereikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen. Voor 2021 is het modale inkomen door het Centraal Plan Bureau vastgesteld op 38.000 euro. Met dat salaris kan een single, bij de huidige marktrente van 3,6 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. Dit is veel minder dan vorig jaar toen alleenstaanden met een modaal inkomen nog 188.000 euro konden lenen.

Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 65.000 euro kunnen in de huidige markt een hypotheek afsluiten van 304.000 euro, terwijl dat een jaar eerder nog 344.000 euro was.

Geen aanbod
Voor modale eenverdieners is er in Amsterdam en Den Haag helemaal geen aanbod meer en in Eindhoven en Utrecht is een zeer bescheiden percentage aan woningen beschikbaar (0,2 procent). In Rotterdam maken eenverdieners van alle grote steden nog de meeste kans met een half procent. In Limburg (6 procent), Groningen (5 procent) en Zeeland (4 procent) maken zij de meeste kans, hoewel ook daar het woningaanbod voor deze groep steeds verder slinkt. Bekijk hier een overzicht van het aanbod per provincie.

Oranje onder 20 naar kwartfinales WK na zege op Ghana

De Nederlandse voetbalsters voor speelsters onder 20 jaar hebben een knappe prestatie geleverd door op het wereldkampioenschap de kwartfinales te bereiken. Door een 4-1 zege op Ghana werd achter Japan de tweede plaats in de groep veiliggesteld. In de kwartfinales wacht een duel met Nigeria.

Oranje zat in de groep met titelverdediger Japan en de Vernigde Staten. De ploeg onder leiding van bondscoach Jessica Torny ging eerder met 1-0 onderuit tegen de Japanners, maar van de VS werd met 3-0 gewonnen. 

Ghana was op papier de zwakste opponent en mede door enorm geblunder van de keepster werd het prijsschieten voor Oranje. Eerst kreeg Liz Rijsbergen na zwak ingrijpen van de goalie de bal precies voor haar voeten en vlak na rust kreeg ook Ziva Henry op vrijwel dezelfde manier een doelpunt in haar schoot geworpen.

Oranje speelde niet groots, maar boekte toch een ruime overwinning. De ploeg werd in het zadel geholpen door twee vrijwel identieke miskleunen van de Ghanese keeper Konlan waarna Liz Rijsbergen (28e minuut) en Ziva Henry (51e minuut) er als de kippen bij waren om te profiteren. Die 2-0 voorsprong zou, na een eerste helft vol slordige passing, voor voldoende comfort moeten zorgen, maar twee minuten laten volgde alweer de aansluitingstreffer waarbij Doris Boaduwaa de bal met een vlammend schot in de kruising joeg.

Nederland ging door met kansen creeëren. De grootste was voor Rijsbergen die alleen op de keeper afging, maar verzuimde de bal op de vrijstaande Rosa van Gool af te leggen. Een minuut later maakte de rechtsbuiten het goed door met een harde, droge knal vanaf de rand van het strafschopgebied raak te schieten: 3-1. Zes minuten voor tijd werd Kim Everaerts in de zestien onderuit geschoffeld, waarna aanvoerder Marit Auée voor de tweede keer op dit WK een penalty benutte: 4-1.

Met Nigeria treft Oranje in de volgende ronde ook de andere Afrikaanse deelnemer aan het WK in Costa Rica. Nigeria bleef dankzij drie kleine zeges Frankrijk voor in de groepsfase.

Nationale Monumentenorganisatie en Stichting Monumentenbezit verwerven Kasteel Nuwendoorn

De provincie Noord-Holland draagt via de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) de 13e-eeuws kasteelruïne Nuwendoorn ‘om niet’ over aan Stichting Monumentenbezit en verleent daarbij een eenmalige instandhoudingsvergoeding van € 2,1 miljoen. Monumentenbezit draagt zorg voor de uitvoering van het beheer en stelt de historische plek opnieuw open voor het publiek.

De provincie vindt het belangrijk dat erfgoed wordt behouden, onderhouden en publiektoegankelijk is, en wil de kennis en kunde van deze monumentenorganisaties benutten voor het behoud van Kasteel Nuwendoorn.

Erfgoed behouden en toegankelijk maken
Kasteel Nuwendoorn was in de 13e eeuw een dwangburcht van graaf Floris V van Holland in Krabbendam. Het kasteel bestond uit een woontoren, een hoofdburcht en een voorburcht. De provincie Noord-Holland was sinds 1983 eigenaar van het terrein en heeft de kasteelmuren op het terrein gedeeltelijk opgebouwd en een uitkijktoren geplaatst. Gedeputeerde Cultuur, Rosan Kocken: “Nuwendoorn is een uniek monument. Daarom heeft de provincie Noord-Holland de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de locatie. Wij willen Nuwendoorn behouden en de toegankelijkheid voor het publiek verbeteren. De kennis en kunde van een professionele monumentenorganisatie leveren daar een belangrijke bijdrage aan.”

Openstelling
Nuwendoorn zal in de nabije toekomst weer worden opengesteld voor recreanten en toeristen. Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “We zijn verheugd dit archeologische rijksmonument aan onze unieke verzameling monumenten te mogen toevoegen. Monumentenbezit draagt vanaf nu, in nauwe samenwerking met de gemeente Schagen, zorg voor de openstelling en activatie van de plek. Concreet betekent dit dat we onder andere een nieuwe toegangsbrug en informatievoorziening ontwikkelen om vanaf mei 2023 zoveel mogelijk mensen het unieke bouwwerk en het verhaal te laten beleven.”

Tijdens Open Monumentendag op 10 september stelt Monumentenbezit de ruïne van Nuwendoorn open. Het publiek kan de plek dan bezoeken en de nieuwe plannen bekijken die in samenwerking met provincie en gemeente zijn gemaakt. Nuwendoorn is de vijfde ruïne van Monumentenbezit. Het in 2016 verworven Kasteel Radboud is eveneens een oude dwangburcht van graaf Floris V van Holland.

Zorgeloze oude dag
De instandhoudingsvergoeding wordt door de Nationale Moumentenorganisatie (NMo) beheerd. Uit het rendement ontvangt Monumentenbezit jaarlijkse een uitkering ten behoeve van de financiering van de instandhoudings- en publieksvoorzieningen. Deze constructie wordt sinds 2016 toegepast, toen het Rijk 29 monumenten op gelijke wijze via de NMo overdroeg. Inmiddels beheert Monumentenbezit in samenwerking met de NMo 31 andere rijksmonumenten en monumentenensembles. Marlo Reeders, directeur NMo: “Deze constructie blijkt een succesformule voor monumenten waarvan de exploitatie niet of nauwelijks de kosten voor het onderhoud kan dragen. Op deze wijze worden deze monumenten voorzien van een zorgeloze oude dag.”

Minister bezoekt militairen in Roemenië

Defensieminister Kajsa Ollongren bracht gisteren een bezoek aan ongeveer 200 Nederlandse militairen op het Joint National Training Centre in Cincu, gelegen in het midden van Roemenië. De militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, de genie en het National Support Element leveren sinds enkele weken hun bijdrage aan de missie in Roemenië.

“Dit is een van de plekken waar we met Nederlandse troepen de oostflank van de NAVO helpen versterken. Ik vond het belangrijk deze plek te bezoeken omdat onze inzet in Roemenië nieuw is”, aldus Ollongren. “Na de Russische inval in Oekraïne zijn de rode baretten in maart meteen in Roemenië gaan trainen. Nu leveren we schouder aan schouder met de Belgische en Franse collega’s een belangrijke bijdrage aan de battlegroup.”

Deze battlegroup is ingezet ter afschrikking van Rusland en dient ter geruststelling van bondgenoten in de regio. In geval van escalatie kunnen de militairen snel reageren om het grondgebied van de NAVO te beschermen. Ollongren: “Op enkele honderden kilometers hemelsbreed van de grens met Oekraïne is het mooi dat we als Nederland hier een ontzettend belangrijke bijdrage aan kunnen leveren voor de NAVO.”

Berg verzet
Ollongren bracht een bezoek aan het genietaakteam, dat letterlijk een berg werk verzet om Camp Bertholet te creëren. Dit moet het nieuwe onderkomen worden voor de Nederlandse, Franse en Belgische militairen. In de afgelopen weken groef een samengestelde eenheid genisten (van 102 en 103 Constructiecompagnie, 112 Pantsergeniecompagnie, 11 geniecompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade en mensen en materieel van bouwbedrijf Snijder BV) 100.000 kuub klei af. Per dag wordt er momenteel 80 kuub beton gestort.

Net uit het veld
Sinds 2 weken maakt 12 Charliecompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade deel uit van Battle Group Forward Presence, geleid door de Fransen. De rode baretten zijn volop bezig met de integratie in de multinationale gevechtsgroep. Bij het bezoek van de minister kwamen ze net uit het veld na een 24-uur durende oefening. “Naast de missie biedt onze aanwezigheid in Roemenië kansen. Het gebied is een uitdagende omgeving om te trainen”, aldus Ollongren.

De battlegroup is nu gereed voor inzet. Kijkend naar de Nederlandse militaire inzet, zegt Ollongren: “Ik ben onder de indruk van wat de militairen in zo’n relatief korte tijd hebben neergezet.”

Snelle deployment
De Roemeense staatssecretaris van Defensie gaf aan dankbaar te zijn voor de Nederlandse aanwezigheid in het gebied. Ollongren: “Ik denk dat de Russische president verrast is door de snelheid en het formaat van de deployment van NAVO-troepen.”

FOK! Wat een weer: Hollands zomerweer: zon, regen en bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi weerberichtgeinteresseerden!

Regen, regen en nog eens regen althans hier. Onze Primeurman had een slechte dag met 11mm neerslag viel er in Phoenix, Arizona meer neerslag dan in zijn woonplaats. Hij had er dus goed de pest in aangezien er in de rest van Noord-Holland zo'n 40 tot 70 mm neerslag is gevallen. 

De minimumtemperaturen lagen gister op 14.3 C bij Hoogeveen tot 19.4 C bij Arcen, eigenlijk best een warme nacht nog. De maximumtemperaturen lagen van 19.8 C bij Vlieland tot 26 C bij Enschede.

Waarschuwingen
Er is een waarschuwing voor onweersbuien met hagel vanavond in de noordoostelijke provincies.

Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?

Vanochtend is er in het (noord)westen kans op een beetje zon, maar verder zijn er veel wolken. In de kustprovincies is er kans op een enkele lichte bui. Er staat boven land weinig wind, langs de kust waait de wind uit het noorden en is deze matig en eerst nog vrij krachtig.

Vanmiddag is er kans op een enkele bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Af en toe breekt de zon door. De maximumtemperatuur ligt tussen 22°C in het westen en 26°C plaatselijk in het oosten en zuiden. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

Vanavond is het op de meeste plaatsen droog en schijnt vooral in het westen de zon geregeld. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordwesten.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Af en toe zon, vrijdag en begin volgende week ook wat regen of een enkele bui. In het weekeinde waarschijnlijk meest droog en tijdelijk warm. De kans op uitgifte van waarschuwingen is na woensdag voorlopig klein.

  • Do 18-08-2022 Max. 24° Min. 16° Neerslag 0/3mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht N 3
  • Vr 19-08-2022 Max. 24/25° Min. 14/16° Neerslag 1/4mm Neerslagkans 60%
    Zonneschijn 20% Zonkracht 5 Windkracht W 3
  • Za 20-08-2022 Max. 22/23° Min. 13/15° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht W 3
  • Zo 21-08-2022 Max. 22/24° Min. 13/15° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht ZW 3
  • Ma 22-08-2022 Max. 22/25° Min. 14/16° Neerslag 0/5mm Neerslagkans 60%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3

De klimaatpluim lijkt nog een hittegolf vanaf 24 augustus aan te kondigen
KNMI weer en klimaatpluim 170822 (Bron: KNMI)
KNMI weer en klimaatpluim 170822 (Bron: KNMI)

Regen (Foto:PLY)
Regen (Foto:PLY)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Langdurige droogte leidt tot watertekort, waar bespaar jij het meeste water op?

Sinds woensdag 3 augustus 2022 hebben we een officieel 'watertekort' en verdeelt het Managementteam Watertekorten (MTW) het water in Nederland. Dat is nodig door de aanhoudende droogte. De afgelopen weken hebben waterschappen en Rijkswaterstaat al meerdere maatregelen moeten nemen tegen de droogte. Door de droogte zijn sommige waterstanden zo laag geworden dat dit problemen geeft voor de binnenscheepvaart. Er is geen tekort aan water uit de kraan. Wel is het advies om bewust met kraanwater om te gaan. Bijvoorbeeld door niet te lang te douchen of gewoon minder water te verbruiken.

Tijdens een periode van droogte en hitte kan de drinkwatervoorziening lokaal of regionaal tegen zijn grenzen aanlopen. Vaak is dat als eerste te merken aan een lagere waterdruk, thuis uit de kraan. Het eigen drinkwaterbedrijf geeft aan hoe de situatie in de regio is, en geeft adviezen als extra maatregelen nodig zijn. Waar bespaar jij het meeste kraanwater op? 

Kraanwater (Foto-Pixabay)
Kraanwater (Foto-Pixabay)

Fun met Funda #251: Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs

In de dorpskern van Berltsum (Berlikum), ligt zich deze pittoreske half vrijstaande woning met een perceel van 99m2 eigen grond en een beschutte, maar vooral zonnige tuin van ca. 40m2 gelegen op het zuiden.

Een leuke karakteristieke goed onderhouden woning in de oude kern van het dorp, vlakbij de Koepelkerk en aan de rand van het dorp. 

Algemeen:
- Karakteristieke woning uit 1907
- eigen grond 99m2
- tuin van 45m2 (10 bij 3.85m) gelegen op het zuiden
- verwarming en warm water middels Kombi HRE 2019 (eigendom)
- woonoppervlak 53m2
- begane grond recent voorzien van een betonvloer
- directe aanvaarding is mogelijk
- 2 kamers (1 slaapkamer)
- 1 badkamer met douche en toilet
- 2 woonlagen en een vliering
- dakraam, natuurlijke ventilatie en TV kabel
- energielabel G

Vraagprijs €112.500 k.k.

Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda) voor
Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda)

Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda) woon
Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda)

Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda) keu
Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda)

Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda) toi gang
Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda)

Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda) bov 1
Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda)

Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda) boven 2
Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda)

Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda) boven 3
Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda)

Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda) tuin
Pittoresk poppenhuis voor kleine prijs (Foto-Funda)

Celstraffen en geldboetes voor uitbuiting kwetsbare man op champignonkwekerij

De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 mannen uit Reusel veroordeeld voor het ruim 10 jaar uitbuiten van een voormalig medewerker van een champignonkwekerij. Een 52-jarige man krijgt een celstraf van 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Een 84-jarige man gaat niet de cel in, maar krijgt wel een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een geldboete van 15.000 euro. Een 51-jarige vrouw uit Reusel is vrijgesproken.

Het slachtoffer, een kwetsbare man, werkte van januari 2009 tot en met 11 februari 2019 in loondienst bij de champignonkwekerij. Hij werkte 6 dagen per week, begon meestal rond half 5 ’s morgens en eindigde pas als de andere werknemers al naar huis waren. Hij maakte lange dagen en werd niet goed behandeld. De 52-jarige man deed de urenregistratie op basis waarvan het slachtoffer structureel voor minder dan 20 uur per week werd uitbetaald.

Uitbuiting
Volgens de rechtbank valt de urenregistratie van de verdachte niet te rijmen met de bewijsmiddelen. Het slachtoffer kreeg structureel niet alle uren uitbetaald en ontving geen reiskostenvergoeding. Hij mocht niet of nauwelijks vrije dagen of vakantiedagen opnemen en op dagen dat hij ziek was, werd hij ertoe bewogen om toch te gaan werken terwijl hij daar eigenlijk niet toe in staat was. Op zijn laatste werkdag is de auto van het slachtoffer klemgezet, om te voorkomen dat hij het bedrijf verliet.

Door zijn beperkte geestesvermogen is het slachtoffer een kwetsbaar persoon in een kwetsbare positie. De 2 mannelijke verdachten waren zich daarvan bewust en hebben daar misbruik van gemaakt. Al met al is de persoonlijke vrijheid van het slachtoffer langdurig op ernstige wijze ingeperkt. Hij heeft onmiskenbaar veel angst en stress ervaren en is ernstig vernederd.

Celstraf en geldboete
De 52-jarige verdachte heeft op geen enkele wijze spijt betoond voor zijn handelen. Integendeel zelfs: op zitting ontkende hij alle beschuldigingen. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 15 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De verdachte moet ook een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Voorwaardelijke celstraf en geldboetes
De 84-jarige man had een kleinere rol bij de uitbuiting. Bovendien heeft hij een broze gezondheid. Daarom ziet de rechtbank af van het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete van 15.000 euro. Daarnaast moet hij aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Aan de champignonkwekerij waar het slachtoffer werkte, legt de rechtbank een geldboete op van 150.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Dit is een zwaardere straf dan eerder geëist door de officier van justitie omdat een lager geldbedrag naar het oordeel van de rechtbank te weinig effect heeft op het bedrijf. Daarnaast moet de champignonkwekerij een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Een 51-jarige vrouw uit Reusel wordt vrijgesproken. Volgens de rechtbank blijkt niet dat zij een significante bijdrage heeft gehad aan het delict.

Palestijnse president Abbas wekt afschuw met holocaust-beschuldiging

De president van de Palestijnse Autoriteit Abbas heeft afschuw gewekt met zijn opmerking dat de Palestijnen “vijftig Holocausts” hebben ondergaan door Israel sinds 1947. Hij maakte de opmerking tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Scholz.

Het lot van Palestijnen vergelijken met de Holocaust is uit historisch perspectief niet zinvol, maar bovendien ook een ernstige bagatellisering van de Holocaust. Het is dan ook moeilijk in woorden te vatten hoe krankzinnig het is om te spreken van maar liefst “vijftig Holocausts”.

Ondanks het conflict met Israel en later de Israelische bezetting van Palestijnse gebieden, is de Palestijnse bevolking sinds 1947 gestaag gegroeid.

Inmiddels heeft Abbas in reactie op de ontstane ophef een kort statement uitgebracht in een poging om zijn woorden af te zwakken. Hij stelt dat zijn antwoord “niet bedoeld was om de singulariteit van de Holocaust te ontkennen”, en dat hij doelde op “misdaden tegen het Palestijnse volk”. Met het statement neemt Abbas zijn woordkeuze in feite niet terug.

In de Palestijnse samenleving en de Arabische wereld in het algemeen wordt erg makkelijk omgegaan met Holocaustbagatellisering en het vergelijken van Israëlisch beleid met dat van de nazi’s tijdens de Holocaust. Dergelijke vergelijkingen raken in wezen Joden als algehele groep, vanwege het collectieve geheugen van slachtofferschap in de Sjoa. Ook wordt er soms mee geïmpliceerd dat ‘Joden beter zouden moeten weten’, vanwege wat hen als volk is omgekomen. Dergelijke nazivergelijkingen moeten daarom als antisemitisch worden beschouwd.

Holocaustontkenning
Dat Abbas zijn opmerking in Duitsland maakte, tijdens een ontmoeting met de bondskanselier, maakt het incident extra opmerkelijk en pijnlijk. In Duitsland is in de loop van tijd veel introspectie op gang gekomen over de rol van het land in de Holocaust. Ook op regeringsniveau heeft Duitsland herinneringseducatie en het afwijzen van antisemitisme hoog in het vaandel staan.

Juist om die reden is er ook veel kritiek op kanselier Scholz en zijn reactie op het incident. Hij leek non-verbaal op Abbas zijn opmerking te reageren, maar liet het daarbij. Zijn woordvoerder liet de persconferentie na de opmerking eindigen, waarop Scholz protocol bleef volgen en Abbas een hand gaf.

Scholz heeft na afloop via Twitter laten weten dat hij “ten diepste beledigd” is door de opmerkingen. “Juist voor ons als Duitsers is iedere relativering van de Holocaust onverdraaglijk en onacceptabel”.

Sommige commentatoren brengen in herinnering dat Abbas met zijn PhD-onderzoek claimt te hebben aangetoond dat nazi’s en zionisten historisch in nauw partnerschap met elkaar waren. In dat licht is de opmerking van Abbas qua inhoud eigenlijk niet nieuw.

Abbas maakte zijn opmerking na een vraag over de gijzeling van het Israelische team tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. Een journalist was benieuwd of hij bereid is excuses te bieden voor de aanslag. Op 5 september dit jaar wordt herdacht dat dit precies 50 jaar geleden was. Bij de aanval werden 11 Isrealische atleten en coaches vermoord door een Palestijnse terreurgroep.

In die periode was Abbas al betrokken bij zijn partij Fatah, die banden had met de aanslagplegers. 

Bomaanslag in Kabul: zo'n 20 doden en meerdere gewonden

Bij een bomaanslag op een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker tien mensen gedood en velen gewond geraakt.

Volgens de politie gebeurde de explosie tijdens het avondgebed. Onder de doden zou zich de imam van de moskee bevinden. Tot nu toe heeft geen enkele groep de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Sinds de Taliban ongeveer een jaar geleden de macht overnamen in Afghanistan, zijn de meeste aanvallen afkomstig van de "Islamitische Staat". Tot nu toe heeft niemand publiekelijk de verantwoordelijkheid genomen voor de huidige explosie in de moskee in Kabul.

In april, tijdens de vastenmaand Ramadan, werd Afghanistan opgeschrikt door een reeks aanvallen op moskeeën, waarbij veel mensen omkwamen.

Update 1.45 uur: De informatie over het aantal mogelijke slachtoffers fluctueert tot dusver. Zo meldt het persbureau Reuters 35 doden en gewonden, daarbij verwijzend naar informatie van een inlichtingenofficier van de Taliban. De Arabische omroep Al Jazeera noemde het aantal van 20 dodelijke slachtoffers. Volgens getuigen zou de explosie erg groot zijn geweest.

Uitgestorven Tasmaanse tijger mogelijk weer tot leven gewekt

Een team van Australische en Amerikaanse onderzoekers wil de Tasmaanse tijger die zo'n 100 jaar geleden is uitgestorven weer tot leven wekken. Met een nieuwe gentechnologie moet de tijger over tien jaar weer rondlopen in de natuur. Zo meldt RTLNieuws.

De Tasmaanse tijger, die leefde op het Australische eiland Tasmanië, dankt zijn naam aan de strepen op zijn rug. Verder lijkt het dier meer op een hond of een wolf.

Uit angst dat de Tasmaanse tijger alle schapen op het eiland zou opeten, werd hij opgejaagd en afgemaakt door mensen.

Wetenschappers van de Universiteit van Melbourne en het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Colossal, dat ook werkt aan het tot leven wekken van de mammoet, willen daarvoor een nieuwe DNA-techniek inzetten. Er wordt geen gebruik gemaakt van DNA van een overleden Tasmaanse tijger, maar van een quoll dat is een soort die heel erg lijkt op de Tasmaanse tijger.

Het DNA van de quoll kunnen ze dankzij nieuwe technieken vervolgens manipuleren, legt Steven van der Mije van Naturalis uit. "Bij een quoll komt het DNA voor een groot deel overeen met dat van de Tasmaanse tijger. De stukjes die niet overeenkomen kunnen ze met nieuwe technieken nu uit zo'n DNA-cel verwijderen. Met knippen en plakken gaan ze dus het originele DNA van de tijger nabouwen, zonder afhankelijk te zijn van oud materiaal."

Saoedi-Arabië: Vrouw veroordeeld tot 34 jaar voor het gebruik van Twitter

Een Saoedische studente aan de Universiteit van Leeds die voor een vakantie naar haar vaderland was teruggekeerd, is veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf voor het hebben van een Twitter -account en voor het volgen en retweeten van verschillende dissidenten en activisten.

De veroordeling door de speciale terroristische rechtbank van Saoedi-Arabië werd uitgesproken enkele weken na het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Saoedi-Arabië, waarna mensenrechtenactivisten al hadden gewaarschuwd dat het bezoek het koninkrijk zou kunnen aanmoedigen om nog harder op te treden tegen dissidenten en andere pro-democratische activisten.

De zaak markeert ook het meest recente voorbeeld van hoe de kroonprins Mohammed bin Salman zich op Twitter-gebruikers heeft gericht in zijn repressiecampagne, terwijl hij tegelijkertijd een groot indirect belang in het Amerikaanse socialemediabedrijf controleert via het Saoedische staatsvermogensfonds, het Public Investment Fund (PIF).

Salma al-Shehab, 34, een moeder van twee jonge kinderen, werd aanvankelijk veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor de “misdaad” van het gebruik van een internetwebsite om “publieke onrust te veroorzaken en de burgerlijke en nationale veiligheid te destabiliseren”. Maar een hof van beroep sprak maandag de nieuwe straf uit - 34 jaar gevangenisstraf, gevolgd door een reisverbod van 34 jaar - nadat een officier van justitie de rechtbank had gevraagd andere vermeende misdaden in de strafoverweging mee te nemen.

Volgens een vertaling van de rechtbankverslagen, die door de Guardian zijn ingezien, bevatten de nieuwe aanklachten de bewering dat Shehab "publieke onrust wilde veroorzaken en de burgerlijke en nationale veiligheid wilden destabiliseren door de Twitter-accounts te volgen en de berichten te retweeten". Er wordt aangenomen dat Shehab nog steeds in staat zal zijn om een nieuw beroep in te stellen in de zaak.

In alle opzichten was Shehab geen aanvoerende of spraakmakende Saoedische activist, noch binnen het koninkrijk, noch in het VK. Ze beschreef zichzelf op Instagram – waar ze 159 volgers had – als mondhygiëniste, medisch pedagoog, promovendus aan Leeds University docent aan Princess Nourah bint Abdulrahman University, als echtgenote en moeder van haar zonen, Noah en Adam.

Haar Twitter-profiel liet zien dat ze 2.597 volgers had. Tussen tweets over Covid-burn-out en foto's van haar jonge kinderen, retweette Shehab soms tweets van Saoedische dissidenten die in ballingschap leefden, waarin werd opgeroepen tot de vrijlating van politieke gevangenen in Saoedi-Arabië. Ze leek de zaak van Loujain al-Hathloul te steunen, een prominente Saoedische feministische activiste die eerder gevangenzat, zou zijn gemarteld voor het steunen van het autorijbewijs voor vrouwen, en nu onder een reisverbod leeft.

Twitter weigerde commentaar te geven op deze kwestie en reageerde niet op specifieke vragen over de eventuele invloed van Saoedi-Arabië op het bedrijf. Twitter heeft eerder niet gereageerd op vragen van de Guardian over waarom een senior assistent van prins Mohammed, Bader al-Asaker, een geverifieerd Twitter-account heeft mogen behouden met meer dan 2 miljoen volgers, ondanks beschuldigingen van de Amerikaanse regering dat hij een illegale infiltratie op Twitter heeft georganiseerd dat ertoe leidde dat anonieme Twitter-gebruikers werden geïdentificeerd en gevangengezet door de Saoedische regering. Een voormalige Twitter-medewerker is in verband met de zaak door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld.

Een van de grootste investeerders van Twitter is de Saoedische miljardair Prins Alwaleed bin Talal, die via zijn investeringsmaatschappij Kingdom Holdings meer dan 5% van Twitter bezit. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.