FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 juli 2022

Ruime zege AZ op Tuzla City

AZ heeft relatief eenvoudig de volgende ronde van de Conference League bereikt. In de tweede kwalificatieronde werd Tuzla City met 0-4 geklopt. Vorige week wonnen de Alkmaarders in eigen huis al met 1-0.

Tuzla City had na de kleine nederlaag van vorige week nog hoop op een goed resultaat maar nu bleek het kwaliteitsverschil duidelijk te groot. Het claimde na een half uur, toen de stand nog 0-0 was, nog wel penalty bij een duel tussen Sam Beukema en spits Semir Smajlagic. Scheidsrechter Ghaltakhchyan ging hier echter niet in mee. Nog voor rust besliste AZ de ontmoeting definitief toen Dani de Wit scoorde uit een voorzet van Jens Odgaard.

In de tweede helft was het verzet van de thuisclub gebroken en liep AZ verder uit. Na een voorzet van De Wit verdubbelde Pavlidis de score en de ingevallen debutant Mayckel Lahdo zorgde voor de 0-3. Tien minuten voor tijd bepaalde een andere debutant, Fedde de Jong, de eindstand op 0-4.

In de volgende ronde treft AZ nu Dundee United. Op 4 augustus wordt in Schotland gespeeld, een week later is de return.

Goat Simulator 3 komt in november uit

Goat Simulator 3 komt op 17 november uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc (Epic Games Store). Dat heeft ontwikkelaar Coffee Stain North aangekondigd. De sequel op de culthit uit 2014 belooft nog meer chaos met geiten in de hoofdrol. Goat Simulator 2 bestaat overigens niet en de ontwikkelaar heeft nog niet uitgelegd of het om een grap gaat.

In deze game speel je wederom als Pilgor de geit. Uiteraard is er wel een nieuwe sandbox om te verkennen, een eiland genaamd San Angora. Goat Simulator 3 bevat verder lokale en online multiplayer tot en met vier spelers.

The Lord of the Rings: Gollum is met een paar maanden uitgesteld

The Lord of the Rings: Gollum wordt een paar maanden uitgesteld. Dat hebben uitgever Nacon en ontwikkelaar Daedalic Entertainment bekendgemaakt. Het spel zou eigenlijk al op 1 september uitkomen voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Dat de game zo vlak voor de release alsnog werd uitgesteld is wellicht geen verrassing. Drie weken geleden werd de eerste gameplaytrailer getoond (de trailer hieronder) en die werd door fans stevig bekritiseerd vanwege de relatief slechte graphics en matig uitziende gameplay.

"We danken al onze fans voor hun geduld en ondersteunen. We zijn hard aan het werk om het verhaal van Gollum eer aan te doen. Dat gezegd hebbende, we denken dat we een paar extra maandjes kunnen gebruiken om de best mogelijke ervaring te kunnen leveren. We zullen op een later moment een nieuw releasedatum bekendmaken", aldus Daedalic Entertainment.

PS5 krijgt foldersysteem en gaat 1440p ondersteunen

Sony is vandaag met een nieuwe bètatest gestart voor toekomstige PS5-updates. Een select groepje gebruikers kunnen de bètaversie al testen en de nieuwe functies uitproberen.

De belangrijkste toevoeging is misschien wel 1440p HMDI-video ondersteuning. Deze schermresolutie is standaard op veel gamemonitoren, dus het is fijn om het er eindelijk bij te hebben. Verder zijn er ook 'gamelists', een functie die precies zoals ouderwetse folders werkt. Je kunt in totaal 15 van die folders maken en daarin honderd games per folder doen. Tenslotte kunnen gebrukers nu een test doen om 3D audio te vergelijken met regulier stereogeluid.

Volgens Sony worden deze nieuwe features in de loop van 2022 naar alle PS5-eigenaren uitgerold.

Doctor Who-acteur Bernard Cribbins (93) overleden

Vandaag is bekendgemaakt dat Bernard Cribbins is overleden. Hij werd bij het grote publiek bekend door zijn rol als Wilf in de televisieserie Doctor Who. 

Wilfred Mott was overigens niet zijn eerste kennismaking met het Doctor Who-universum. In 1966 speelde hij al de Doctor's companion in de film Daleks' Invasion Earth 2150 AD. Ruim 40 jaar later keerde hij dus terug om de grootvader van een andere companion te spelen, namelijk Catherine Tate's Donna Noble. Hij speelde de rol tijdens het vierde seizoen van de succesvolle show.

Vorig jaar verloor Cribbins zijn vrouw, met wie hij 66 jaar samen was. Bernard Cribbins is 93 jaar geworden.


Wiebes sprint naar tweede dagzege in Tour de France Femmes

Lorena Wiebes heeft haar tweede dagzege in de Tour de France behaald. De renster van Team DSM was duidelijk de snelste na een rit van 175 kilometer. De 23-jarige Nederlandse won voor wereldkampioene Elise Balsamo. Klassementsleider Marianne Vos kwam als derde over de streep en behield haar leiderstrui.

Lang reed een kopgroep van vier rensters vooruit, met Victoire Berteau (Cofidis), Antri Christoforou (Human Powered Health), Emily Newsom (EF) en Anya Louw (AG Insurance). Op twintig kilometer werd de kopgroep gehalveerd en waren Berteau en Christoforou nog over, maar in het slot werden ze ingerekend door het peloton.

In de massasprint die zou volgen was Lorena Wiebes veruit de snelste. De 23-jarige Nederlandse van team DSM won met ruim voor wereldkampioene Elise Balsamo en Marianne Vos. Vos behield door haar derde plaats wel de leiding in het algemeen klassement en staat ze ook nog aan kop in de groene trui.

De rit van Bar-le-Duc naar Saint-Dié-des-Vosges werd overigens ontsierd door een massale valpartij, met Lotte Kopecky en Chantal van den Broek-Blaak als voornaamste slachtoffers.

Ana de Armas is Marilyn Monroe in trailer voor Blonde

Marilyn Monroe bestaat niet, meldt Ana de Armas (Knives Out, No Time to Die) in de rol van... Marilyn Monroe. Zij speelt de rol in Blonde, waarvoor er vandaag een trailer is verschenen.

In de stijlvolle trailer (kleur én zwart-wit, smal- én breedbeeld) wordt een indruk gewekt van de Monroe-biopic, gebaseerd op het boek van Joyce Carol Oates.

Blonde, geregisseerd door Andrew Dominik, is op Netflix te zien vanaf 28 september.

De eerste beelden van Christopher Nolans Oppenheimer

Het duurt nog een jaar voordat de nieuwe film van Christopher Nolan, Oppenheimer, in de bioscopen te zien is, maar we krijgen alvast een heel klein voorproefje in een teaser die vandaag is verschenen.

De teaser toont niets zinnigs over verhaal en personages; het is vooral een sfeerbeeld van de film over de man die de atoombom uitvond.

Oppenheimer, met Cillian Murphy als Robert Oppenheimer, is te zien vanaf 20 juli 2023, in onder andere IMAX en 70mm.

Porsche neemt 50 procent belang in Red Bull Technology

Hoewel het voor velen niet uit de lucht komt vallen, lijkt de eerste echte indicatie dat Porsche zal toetreden tot de Formule 1 een feit. In een officieel document blijkt dat het Duitse automerk 50 procent van de aandelen van Red Bull Technology wil overnemen.

Beide partijen moesten hun aanvraag indienen bij mededingingsautoriteiten om hun samenwerking goed te laten keuren. Dit gebeurde bij diverse landen binnen de EU, maar ook twintig landen buiten de EU. Een van de landen is Marokko, die het wettelijk verplicht stelt om goedgekeurde aanvragen te publiceren. Zodoende traden diverse details naar buiten over de samenwerking tussen Red Bull en Porsche.

Uit het document blijkt dat Porsche zich vanaf 2026 voor tien jaar aan Red Bull bindt met een aandeel van 50 procent in Red Bull Technology. Naar alle waarschijnlijk zal het zusterteam AlphaTauri ook profiteren van de samenwerking, maar blijft het team volledig in handen van Red Bull. 

Motorreglementen zorgden voor uitstel formele aankondiging

Naar verluidt zou de samenwerking tussen Porsche en Red Bull aangekondigd worden tijdens de Grand Prix van Oostenrijk. Dit werd echter uitgesteld doordat de FIA de nieuwe motorreglementen voor 2026 nog niet had goedgekeurd. Porsche wilde pas definitief toetreden tot de Formule 1 zodra de reglementen helder waren. De samenwerking zou nu 4 augustus formeel worden aangekondigd.

De F1-teams dringen de FIA er op aan de reglementen rond te hebben voor de zomerstop. De Grand Prix van Hongarije zal komend weekend de laatste wedstrijd zijn voordat de Formule 1 weer op gang komt eind augustus op het circuit van Spa-Franchorchamps.

Porsche neemt belang van 50 procent in Red Bull Technology (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Porsche neemt belang van 50 procent in Red Bull Technology (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Duitse voetbalsters naar EK-finale in en tegen Engeland

Op het Europees kampioenschap voetbal hebben de Duitse vrouwen zich geplaatst voor de finale. In Milton Keynes werd Frankrijk opzij geschoven door de veelvoudig kampioen, zondag wordt om 18.00 uur in Londen de finale gespeeld.

Na een kleine veertig minuten was het voor het eerst echt raak, nadat Duitsland eerder al een kans uit het doel gestompt zag worden: Svenja Huth leverde een heerlijke pass af en Alexandra Popp tikte de Duitse ploeg fraai naar een 1-0 voorsprong.

Duitsland kon niet lang van de voorsprong genieten, want kort voor rust schoot Clara Matéo op doel, met succes: de bal belandde via keepster Merle Frohms in het doel voor de gelijkmaker. Vervolgens bleef het een tijd relatief rustig, tot Delphine Cascarino en Wendie Renard na een dik uur een grote kans op Frohms zagen eindigen.

Een kwartier voor tijd werd de bal het Franse strafschopgebied in geslingerd en daar stond Popp klaar: de doelpuntenmachine kopte de 2-1 binnen. Frankrijk kreeg nog een kans om op gelijke hoogte te komen, Duitsland liet een kans op de genadeslag liggen en het bleef bij 2-1: Duitsland speelt zondag de finale tegen Engeland.

Kim Jong-un: klaar voor militaire confrontatie met de Verenigde Staten

De Noord-Koreaanse heerser Kim Jong-un heeft aangegeven bereid te zijn om een nucleair afschrikmiddel te mobiliseren. "Ik zal nogmaals duidelijk maken dat Noord-Korea klaar is voor elke militaire confrontatie met de Verenigde Staten", zei hij tijdens een evenement ter gelegenheid van de verjaardag van het Koreaanse staakt-het-vuren, dat Noord- en Zuid-Korea formeel nog steeds in oorlog houdt.

In een toespraak op de 69e verjaardag van het einde van de Koreaanse Oorlog van 1950-53 zei hij: "Onze strijdkrachten zijn grondig voorbereid om op elke crisis te reageren, en de afschrikking van onze natie voor een nucleaire oorlog is ook volledig klaar om haar absolute kracht trouw te mobiliseren, nauwkeurig en snel aan zijn missie."

De Noord-Koreaanse leider beschuldigde de VS van het "demoniseren" van Noord-Korea om zijn "gevaarlijke, illegale vijandige daden" jegens Pyongyang te rechtvaardigen.

Hij zei dat militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea de Amerikaanse "dubbele standaarden" aantonen omdat het de routinematige militaire activiteiten van Noord-Korea - een duidelijke verwijzing naar zijn rakettests - als provocaties of bedreigingen bestempelt.

"Dat drijft de bilaterale betrekkingen tot het punt waarop het moeilijk is om terug te keren naar een staat van conflict", volgens Un.

Elke poging van Zuid-Korea om het noorden preventief te verzwakken, zal ook worden beantwoord met een streng antwoord en "vernietiging".

Vettel stopt eind dit jaar met Formule 1

Sebastian Vettel vertrekt aan het einde van dit seizoen uit de Formule 1, zo liet de Duitser weten via sociale media. Hiermee komt er een einde aan een roemrijke carrière die de Aston Martin-coureur vier wereldkampioenschappen opleverde.

"Ik kondig hierbij mijn vertrek aan uit de Formule 1 aan het einde van dit seizoen", liet Vettel via zijn Instagram-account weten. "Ik hou van deze sport. Het is het middelpunt van mijn leven geweest voor zo ver ik me kan herinneren, maar er is voor mij ook een leven naast de baan. Ik heb een familie en ik hou ervan bij ze te zijn. Daarnaast zijn er andere interesses ontstaan naast de Formule 1"

"Mijn passie komt samen met bepaalde aspecten die me tegenstaan. Wellicht dat ze in de toekomst worden opgelost, maar dan moet de wil om het te veranderen nog veel groeien. Praten is niet genoeg en we kunnen het ons niet veroorloven om te wachten. Er is geen alternatief".

De carrière van Vettel begon voortvarend. In slechts zijn derde volledige F1-seizoen wist hij in 2010 beslag te leggen op de titel met het team van Red Bull. Een periode van dominantie volgde, waarbij de Duitser tot en met 2013 onafgebroken het kampioenschap wist te winnen. Successen behaalde hij ook bij Ferrari, maar niet in dezelfde mate als bij Red Bull. De gedroomde titel met de Scuderia bleef voor Vettel helaas uit en hij moest noodgedwongen vertrekken bij de Italiaanse formatie aan het einde van 2020.

In 2021 volgde een korte opleving bij Aston Martin. De coureur wist fraaie podia te pakken tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan en Hongarije, maar huidig seizoen moet de Duitser met lede ogen aanzien hoe de Britse renstal geen vuist kan maken. Een valse noot in het slotakkoord van een uiterst imposante Formule 1-loopbaan.

Lawrence Stroll, mede-eigenaar van het Aston Martin F1-team, is dankbaar voor de samenwerking met de Duitser en zijn geleverde diensten: "Ik dank Sebastian vanuit de grond van mijn hart voor het geweldige werk dat hij heeft geleverd. We hebben hem duidelijk gemaakt dat we langer met hem door wilden, maar hij heeft zelf de beslissing gemaakt om een andere weg in te slaan, en dat respecteren we. Hij heeft enkele geweldige races voor ons gereden en zijn ervaring en expertise met de monteurs was voor ons van essentieel belang".

Caroline van der Plas ernstig bedreigd, voorlopig geen media optredens

Een woordvoerder van de BoerBurgerBeweging heeft aan RTL Boulevard laten weten dat Caroline van der Plas (55) tijdelijk een stap terug doet na een reeks bedreigingen. De politica zal gedurende die periode niet verschijnen in de media of werkbezoeken doen.

Partijlid Henk Vermeer legt uit dat de bedreigingen ernstig van aard zijn en dat momenteel nog onbekend is uit welke hoek de bedreigingen komen. Volgens hem wordt Van der Plas al langere tijd bedreigd, maar dat de piek nu is bereikt. Zo zou er een bedreiging zijn geuit dat Van der Plas 'hetzelfde lot als Pim Fortuyn staat te wachten'. 

Wadjet Eye komt met nieuwe point-and-click horrorgame

Point-and-click veteranen Wadjet Eye, bekend van toppers uit het genre zoals Unavowed en de Blackwell-serie, hebben een nieuwe titel aangekondigd. The Excavation of Hob's Barrow is een point-and-click horrorgame en wordt ontwikkeld in samenwerking met indie-studio Cloak & Dagger Games.

Cloak & Dagger Games is geen bekende studio maar hebben in de afgelopen jaren gestaag naam gemaakt op het gebied van retro/horror/point-and-click, met als meest recente game The Terrible Old Man, een gratis Lovecraftiaanse point-and-clicker op Steam. In The Excavation of Hob's Barrow volgen spelers de antiquair Thomasina Bateman terwijl ze arriveert in het afgelegen stadje Bewlay, nadat ze is opgeroepen om te assisteren bij recente opgravingen.

De game speelt zich af in het Victoriaanse tijdperk en maakt veelvuldig gebruik van echte Engelse folklore. Volgens de Steam-pagina kunnen gamers een 'duister, complex en evoluerend' verhaal verwachten. The Excavation of Hob's Barrow moet dit jaar verschijnen voor Windows, Mac en Linux. Bekijk de trailer hieronder.

Duizenden euro's en harddrugs gevonden in Rotterdam na reeks incidenten

Tussen januari en juli van dit jaar werden verschillende woningen en bedrijven beschoten en met explosieven bestookt in Rotterdam-West. Twee ondernemers werden afgeperst en door de beschietingen onder druk gezet om geld te betalen. Het onderzoek naar de incidenten gaat onverminderd door. Afgelopen maandag werden er na een doorzoeking van de woning van een 19-jarige Rotterdammer grote hoeveelheden drugs en cash geld gevonden.

Op maandag 25 juli heeft de politie een doorzoeking gedaan in de woning van één van de verdachten. Het gaat om een 19-jarige man uit Rotterdam. Tijdens de doorzoeking werden duizenden euro’s cash geld gevonden evenals hoeveelheden (hard)drugs. Bovendien zijn er meerdere telefoons in beslag genomen. Deze worden onderzocht.

Reeks incidenten
Er wordt onderzoek gedaan naar de beschietingen van panden in Rotterdam-West begin van dit jaar, waarbij twee ondernemers werden afgeperst. Eind juni werd daar opnieuw een pand beschoten en beschadigd door het plaatsen en laten afgaan van een explosief. Ook wordt onderzoek gedaan naar drie heftige gebeurtenissen die op 5 en 6 februari op korte afstand van elkaar plaatsvonden bij een aantal woningen in dezelfde wijk.

Aanhoudingen
De onderzoeken hebben sindsdien niet stilgelegen. Tussen 10 mei en 7 juni werden er al zeven verdachten aangehouden. Dinsdagochtend 14 juni werden er nog twee mannen (een 23-jarige man uit Oud-Mathenesse en een 25-jarige man uit Spangen) aangehouden in hun woningen. Donderdagochtend 7 juli kwam daar nog een 21-jarige man uit Rotterdam bij. Van alle aangehouden verdachten, zit momenteel nog één man vast. Dat betreft een 30-jarige Rotterdammer. Of alle genoemde incidenten met elkaar te maken hebben, wordt onderzocht.

Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Dalfsen

In Dalfsen (provincie Overijssel) is op een vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 88.000 eenden op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen zes andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen nog 26 andere pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Ophokplicht
Het besmette bedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht op 28 juni is opgeheven. In het 10km gebied rondom de besmette locatie is op basis van de gebiedsregeling opnieuw een ophok- en afschermplicht van kracht, maar deze geldt niet voor de hele regio.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook is in een aantal regio’s de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio’s geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

FOK! Wat een weer: Zonnig en wat warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

De zomer is in volle gang en we hebben al enkele zeer warme dagen gehad. De komende 10 dagen behoort een nieuwe opstoot van hitte tot de mogelijkheden.

Gister waren de minimumtempersturen van 7,3 C bij Gilze-Rijen tot 15,2 C bij Hoek van Holland,
de maximumtemperaturen van 19,1 bij Leeuwarden en Vlieland tot 23 C bij Arcen.

De verwachtingen voor vandaag zijn:

Vanochtend zijn er vooral in het midden en zuiden perioden met zon, het blijft droog. De wind komt uit het noordoosten en is matig.

Vanmiddag neemt de bewolking van het zuiden uit geleidelijk toe maar is er ook ruimte voor de zon. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het Waddengebied tot lokaal 26°C in Limburg. De noordoostelijke wind is matig, aan zee soms vrij krachtig.

Vanavond zijn er in het noorden opklaringen aanwezig, in het zuiden overheerst de bewolking. Het blijft overal droog. De wind is matig en komt uit het noordoosten.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Perioden met zon, af en toe een bui en geleidelijk warmer.
De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Do 28-07-2022 Max. 23° Min. 11° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht NO 3
  • Vr 29-07-2022 Max. 21/23° Min. 13/14° Neerslag 0/3mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht N 3
  • Za 30-07-2022 Max. 23/24° Min. 12/14° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht W 2
  • Zo 31-07-2022 Max. 24/26° Min. 14/16° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 7 Windkracht W 3

Wolkendek boven Assendelft, gezien vanaf de N246 (Foto:Klokhuisje)
Wolkendek boven Assendelft, gezien vanaf de N246 (Foto:Klokhuisje)

Pluimenoverzicht op 27 juli 2022 ( Bron-KNMI)
Pluimenoverzicht op 27 juli 2022 ( Bron-KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Opnieuw verkeersoverlast door boerenprotesten

Opnieuw zijn er boerenprotesten aan de gang; dit keer op de A7 tussen Hoorn en Den Oever bij Middenmeer. Het verkeer richting Hoorn kan omrijden over de N242 en N241. Verkeer richting Den Oever kan omrijden via de N307 en de N240. 

Op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn is de afrit bij Voorst nog dicht: daar liggen nog restanten van de boerenprotesten van gisteren. Dit verkeer kan omrijden via Almelo en Zwolle over de A35 en A28. 

Man aangehouden na dragen Hells Angels hesje

Een 48-jarige man uit de gemeente Alkmaar is dinsdagavond rond 23.45 uur in Haarlem aangehouden. Dit omdat de man 'colors' (clubkleding) droeg van de verboden motorclub Hells Angels.

Agenten in Zandvoort zagen de verdachte op zijn motor rijden. Daarbij droeg de man een hesje van een verboden motorclub. Op De Ruijterweg in Haarlem werd de verdachte aan de kant van de weg gezet. De man is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Daar is het hesje van de verdachte in beslag genomen.

De Hoge Raad heeft deze motorclub deze maand in Nederland definitief verboden. Het verbod betekent dat de leden niet meer in het openbaar hun 'colors' mogen dragen. Meerdere clubs zijn de afgelopen jaren verboden en daar geldt het zelfde verbod voor. Na verhoor is de man heen gezonden.

Geen boete voor VoetbalTV

VoetbalTV hoeft geen boete te betalen voor het verwerken van persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens legde de boete van 575.000 euro in 2020 op, omdat VoetbalTV volgens de autoriteit geen ‘gerechtvaardigd belang’ heeft voor het verwerken van de gegevens. Dat zou in strijd zijn met de Algemene verordening gegevensbescherming. In een uitspraak van woensdag (27 juli 2022) oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State echter dat de autoriteit op onjuiste gronden deze boete heeft opgelegd.

Achtergrond
VoetbalTV is samenwerking tussen Talpa en de KNVB in de vorm van een videoplatform dat in opdracht van voetbalclubs videoregistraties maakt van wedstrijden in het amateurvoetbal. Het registreren en verspreiden van de videobeelden door VoetbalTV is een verwerking van de persoonsgegevens van (minderjarige) sporters waarop de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing is.

In de AVG staat dat voor het verwerken van persoonsgegevens een ‘gerechtvaardigd belang’ moet zijn. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een ‘gerechtvaardigd belang’ een belang dat volgt uit de wet. Het belang van VoetbalTV is volgens de AP zuiver commercieel van aard. De verwerking is daarom in strijd met de AVG.

Volgens VoetbalTV is een ‘gerechtvaardigd belang’ ieder belang dat niet in strijd is met de wet. Volgens VoetbalTV heeft zij niet alleen een commercieel belang bij de gegevensverwerking, maar zorgt zij ook voor vergroting van de betrokkenheid en het spelplezier van voetballiefhebbers. Bovendien vergemakkelijkt VoetbalTV het uitvoeren van technische analyses door trainers en analisten en biedt het de optie voor spelers, vrienden en familieleden om wedstrijden op afstand (terug) te kijken.

Wat is een gerechtvaardigd belang?
De centrale vraag in deze zaak is wat een gerechtvaardigd belang precies is en onder welke voorwaarden het verwerken van persoonsgegevens met het oog daarop rechtmatig is. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat het aan de organisatie die de persoonsgegevens verwerkt is om aan te geven wat haar belangen daarbij zijn en waarom de verwerking van die gegevens daarvoor noodzakelijk zijn. Het is vervolgens aan de AP om te beoordelen wat de organisatie werkelijk doet, of dat overeenkomt met de gestelde belangen en of die belangen gediend worden door de gegevensverwerking en of die belangen gerechtvaardigd zijn.

Niet alleen een commercieel belang
De AP heeft ten onrechte niet alle belangen die VoetbalTV heeft aangevoerd bij zijn beoordeling betrokken. Had de AP dat wel gedaan, dan had de autoriteit tot de conclusie moeten komen dat VoetbalTV niet uitsluitend een commercieel belang heeft bij het maken van beelden van voetbalwedstrijden. Ook heeft de AP niet beoordeeld of het verwerken van persoonsgegevens noodzakelijk is en is geen afweging gemaakt tussen de belangen van VoetbalTV aan de ene kant en de belangen van de betrokkenen aan de andere kant. Om die reden is de boete dus onterecht opgelegd. Dat betekent dat VoetbalTV de boete niet hoeft te betalen.

Zr.Ms. Groningen en kustwacht onderscheppen 1.620 kg drugs, verdachte overlijdt

Marineschip Zr.Ms. Groningen, momenteel voor de Kustwacht Caribisch gebied varend, heeft afgelopen week in de Caribische Zee een snelle boot onderschept. Het betreft een zogenoemde go-fast die een grote lading verdovende middelen, vermoedelijk cocaïne, vervoerde.

Aan boord van de go-fast zaten 5 opvarenden. Op het moment dat ze door hadden dat ze waren betrapt, gooiden ze verschillende balen overboord. Dat deel van de lading is verloren gegaan. Ruim 1.620 kg verdovende middelen is in beslag genomen. Tijdens de onderscheppingsactie is er door de kustwacht geschoten. Hierbij is een opvarende van de go-fast om het leven gekomen.

De verdachten, het stoffelijk overschot en de contrabande zijn door de Kustwacht Caribisch Gebied overgedragen aan het Korps Politie Curacao. Die zet het onderzoek voort. Nu de kustwacht betrokken was bij de onderschepping en er iemand om het leven is gekomen, is ook de landsrecherche betrokken bij het onderzoek.

Douane treft 83 kilo illegale waterpijptabak aan in loods

De Douane heeft in een loods in Amsterdam West 83 kilo aan waterpijptabak aangetroffen. De tabak was bedoeld om illegaal te verspreiden onder shishalounges, waardoor de accijns ontlopen zou worden. De accijnswaarde van de tabak was in totaal 13.350 euro, zo meldt AT5. 

Tijdens verschillende controles vond de douane aanwijzingen die naar de loods in West leidden. Er werd besloten om een inspectie uit te voeren bij de betreffende loods. De douaniers die op pad gingen hoefden geen gebruik te maken van de aanwezige speurhond, de geur van de tabak was zo sterk dat deze duidelijk te ruiken was.

In de loods troffen de douaniers 83 kilo aan waterpijptabak aan, met een accijnswaarde van 13.355 euro. Dat staat gelijk aan meer dan 6.000 waterpijpsessies, gemiddeld wordt er tien tot vijftien gram tabak gebruikt per sessie. De in beslag genomen tabak zal door de douane worden vernietigd. Na onderzoek bleek dat de tabak eigendom was van een smokkelaar die vaker met de douane in aanraking is geweest.

Openbare bibliotheken ook in 2021 door corona geraakt

Bibliotheken leenden in 2021, onder meer door de landelijke coronamaatregelen, 9 procent minder fysieke boeken uit dan een jaar eerder. Het aantal uitleningen van e-books daalde ondanks een groter aanbod ook, met 4 procent. In 2021 werden luisterboeken vergeleken met een jaar eerder 25 procent minder vaak gedownload. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en de KB, nationale bibliotheek.

Het aantal fysieke boeken dat in 2021 door bibliotheken werd uitgeleend is vergeleken met een jaar eerder gedaald naar 39,6 miljoen. Dat is 35 procent minder dan in 2019. Begin 2021 waren bibliotheken voor een aaneengesloten periode van twintig weken gesloten in verband met de landelijke lockdown. Ook toen ze vanaf 20 mei weer volledig open mochten golden er beperkingen, zoals een maximum aantal bezoekers en een beperkt aanbod van activiteiten. Initiatieven als afhaalpunten en een bezorgservice voorkwamen ook in 2021 een nog sterkere daling van de uitleen.

Het aantal leden van bibliotheken nam in 2021 vergeleken met het jaar daarvoor met 110.000 af, naar iets minder dan 3,4 miljoen (-3 procent). Het aantal jeugdleden daalde met 3,5 procent harder dan het aantal volwassen leden (-2,6 procent). De daling van het aantal volwassen leden is al sinds eind jaren 90 gaande.

Uitlening e-books en luisterboeken gedaald
Ondanks een verdere groei van het online aanbod in 2021 (9 procent meer licenties), daalde het aantal uitgeleende e-books ten opzichte van 2020 met 4 procent, naar 5,4 miljoen. Vergeleken met 2019 (het laatste jaar voor de coronacrisis) is er echter nog steeds sprake van een groei van 39 procent, wat goed is voor 1,5 miljoen extra uitleningen.

Het aantal downloads van luisterboeken nam met 25 procent af naar 1,9 miljoen exemplaren, iets boven het niveau van 2019. Het hoge niveau in 2020 is deels te danken geweest aan een actie gedurende de eerste lockdown, waarbij honderd luisterboeken ook voor niet-bibliotheekleden gratis werden aangeboden.

Minder activiteiten in 2021
In 2021 organiseerden de bibliotheken 136.000 activiteiten, 4 procent minder dan een jaar eerder en 38 procent minder dan in 2019. Van de activiteiten werden er bijna 118.000 als fysieke activiteit gehouden, iets meer als het jaar daarvoor. Daarnaast organiseerden de bibliotheken 19.000 niet-fysieke activiteiten; veelal gebeurde dat online.

Er vonden in 2021 meer activiteiten in het kader van educatie en ontwikkeling plaats, mogelijk omdat die al eerder weer in klein verband werden toegestaan. Het aantal activiteiten op het terrein van leesbevordering en literatuur daalde daarentegen in vergelijking met 2020. Dit gold ook voor de activiteiten rond het thema ontmoeting en debat, waar bijvoorbeeld inloopsessies, themacafés en georganiseerde debatten onder vallen. Doordat de bibliotheken in 2021 langer gesloten bleven (20 weken) zijn die activiteiten minder vaak georganiseerd dan het jaar daarvoor, toen de bibliotheken gedurende drie kortere periodes in totaal twaalf weken gesloten waren als gevolg van lockdowns.

Financiën positief ondanks coronacrisis
De coronacrisis en de daarmee samenhangende perioden van sluiting hebben op de financiën en het personeelsbestand van de bibliotheken geen grote effecten gehad. De voornaamste bron van inkomsten voor de openbare bibliotheken wordt gevormd door gemeentelijke subsidies en bijdragen, waarvan het totaal in 2021 is toegenomen met 3,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het totaal aan ontvangen gemeentelijke subsidies bedroeg vorig jaar 442 miljoen euro.

De gebruikersinkomsten van bibliotheken zijn met 1,1 miljoen euro gedaald tot 48,4 miljoen euro, maar deze daling wordt gecompenseerd door de stijging van de gemeentelijke subsidies. Hoewel ook de lasten in 2021 stegen (vooral personele en overige lasten) bleef het resultaat voor de meeste bibliotheken positief.

Bijna 120.000 inwoners erbij in eerste helft 2022

De bevolking van Nederland is in het eerst halfjaar van 2022 met 119.900 inwoners gegroeid. Dat is een sterke groei voor een eerste halfjaar. Vooral het aantal immigranten was hoog. 4 op de 10 immigranten kwamen uit Oekraïne, maar ook uit andere landen vestigden zich meer mensen in Nederland. Het aantal kinderen dat werd geboren was lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In de eerst helft van het jaar vestigden zich 195.200 immigranten in Nederland en verhuisden 72.300 emigranten naar het buitenland. Daardoor kwamen er 122.900 duizend inwoners bij door buitenlandse migratie. Dit is vier keer zoveel als in de eerste helft van vorig jaar. De totale bevolkingsgroei kwam wat lager uit doordat het aantal sterfgevallen groter was dan het aantal kinderen dat werd geboren. Begin juli telde Nederland ruim 17,7 miljoen inwoners.

Minder kinderen geboren
In het eerste halfjaar van 2022 werden 81.100 kinderen geboren. Dit zijn er 5.400 minder dan in de eerste helft van 2021. Het aantal sterfgevallen was vergelijkbaar met vorig jaar. Er overleden 84.200 mensen. Vooral in het tweede kwartaal van 2022 was er in de meeste weken sprake van oversterfte.

De natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte) kwam hierdoor in het eerste en in het tweede kwartaal negatief uit. Dat is ongebruikelijk voor een tweede kwartaal. Alleen in 2020, toen de sterftepiek van de eerste coronagolf in april viel, was dat ook het geval.

Twee keer zoveel immigranten als in 2021
In het eerste halfjaar van 2022 vestigden zich vooral meer immigranten van buiten de Europese Unie in Nederland in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze groep bestaat voor 55 procent uit vluchtelingen die sinds de Russische invasie in Oekraïne naar Nederland zijn gekomen. Uit andere landen, binnen en buiten de EU, kwamen ook meer migranten naar Nederland. Dit waren er ook meer dan in dezelfde periode van 2019, toen zich een recordaantal immigranten in Nederland vestigde.

Na migranten met een herkomst in Oekraïne vormden Syriërs de tweede groep, gevolgd door mensen uit Turkije en India. Poolse migranten kwamen op de vijfde plaats.

Emigratie weer aangetrokken
Ook de emigratie was in de eerste helft van 2022 hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, maar deze nam minder toe dan de immigratie. De toename van de emigratie komt deels doordat een deel van de migranten uit Oekraïne Nederland inmiddels weer verlaten heeft.

Ook het aantal in Nederland geboren inwoners dat emigreert is in 2022 weer aangetrokken. Deze groep emigranten nam flink af tijdens de eerste coronagolf, waardoor het migratiesaldo in 2020 positief was: er emigreerden minder in Nederland geboren migranten dan er terugkwamen. Inmiddels is het aantal vertrekkers weer groter dan het aantal dat weer terugkeert. In de eerste helft van 2022 vertrokken per saldo 7.000 inwoners die in Nederland zijn geboren, ruim 3,5 keer zoveel als in dezelfde periode van 2021.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.