FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 juni 2022

Toyota domineert stoffige Safari Rally met 1-2-3-4'tje

In Kenia is afgelopen weekeinde de Safari Rally weer afgewerkt, de zesde wedstrijd van het wereldkampioenschap rally van dit jaar. Het werd weer behoorlijk stofhappen, nadat het vorig jaar nog één grote modderpoel was.

Op de vrijdag pakte Sebastien Ogier de leiding, maar voor de Franse Toyota-coureur ging het fout op de laatste proef van de dag: de tweede passage over de slopende en stoffige Kedong-proef leverde hem een lekke band en dik twee verloren minuten op. WK-leider Kalle Rovanperä sloot de dag als leider af, voor Toyota-genoten Takamoto Katsuta (+14,6) en Elfyn Evans (+22,4), met ook Hyundai-rijder Ott Tänak (+25,3) nog volop in de strijd.

Zaterdag was het een waar slagveld op de steppes van Kenia. Tänak moest zijn auto kapot aan de kant zetten en verloor een minuut of veertig, bij Thierry Neuville en zijn Hyundai ging ook weer van alles fout en de Belg verloor elf minuten. Rovanperä stoomde ondertussen lekker door en behield dwars door de modder en de drek de leiding, veertig seconden voor Evans, die het vaak zwaar had. Katsuta bleef op 1:25 minuten nog in de buurt, een dikke minuut voor Ogier - Neuville stond op elf minuten, maar wel op de vijfde plek.

Op de slotdag ging het voor bijna iedereen wat beter, en Rovanperä kon samen met navigator Jonne Halttunen overtuigend naar weer een zege rijden. Evans en Scott Martin finishten op 52,8 seconden als tweede, plek drie was op 1:42 minuten voor Katsuta en Aaron Johnston. Neuville scoorde met winst in de power stage nog wat extra punten, voor parttimers Loeb en Ogier.

Tien doden en meer dan 200 gewonden door explosie chloorgas in Jordanië

Door een explosie van gifgas in de Jordaanse havenstad Aqaba zijn tien mensen om het leven gekomen. Er vielen er zeker 251 gewonden door het ongeval. De haven en de omgeving zijn afgezet. Zo meldt de NOS

De gifwolk ontstond toen een tankcontainer uit een hijskraan viel en daardoor lek raakte. Die moest verscheept worden naar Djibouti in de Hoorn van Afrika, maar viel bij het transport uit een kraan. Er was zo'n 25 ton giftig chloorgas in opgeslagen.

Random Pics van de Dag #661

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Van Rijthoven en Griekspoor beginnen goed op Wimbledon

Tim van Rijthoven en Tallon Griekspoor zijn goed begonnen op Wimbledon. Van Rijthoven won in de eerste ronde met overtuiging van Federico , terwijl Griekspoor in de openingsronde te sterk was voor Fabio Fognini.

Van Rijthoven begon stroef aan het duel tegen Delbonis. Na zeven games keek de Nederlander tegen een 2-5 achterstand aan, maar knokte zich terug in de set en via een tiebreak pakte de nummer 104 van de wereld de set. In set twee en drie was Van Rijthoven duidelijk te sterk voor de Argentijn en pakte met overtuiging de winst. Hij won met 7-6 (7),6-1,6-2. Van Rijthoven, die met een wildcard toe werd gelaten aan Wimbledon, speelt tegen de Spanjaard Carlos Taberner of de Amerikaan Reilly Opelka.

Ook Griekspoor wist zich te plaatsen voor de tweede ronde op Wimbledon. Griekspoor verloor de eerste set nog wel tegen de Italiaan Fognini, maar herstelde zich knap. Hij won set twee en zette daarna door. Ook in set drie en vier was de Nederlander de betere speler op de baan. Hij won met 5-7, 7-5, 6-3 en 6-4.

In de volgende ronde neemt Griekspoor het op tegen de jonge Spanjaard Carlos Alcaraz, die het in zijn openingsronde lastig had met de Duitser Jan-Lennard Struff.

NAVO wil het aantal rapid response-troepen drastisch verhogen tot 300.000

Met het oog op de Russische agressieoorlog in Oekraïne wil de NAVO het aantal snelle reactietroepen verhogen van 40.000 tot meer dan 300.000. Dat maakte secretaris-generaal Stoltenberg voorafgaand aan de topontmoeting van de 30 lidstaten in Madrid bekend. Daar moet een besluit worden genomen.

De geplande herstructurering van de troepen maakt onderdeel uit van een nieuw krijgsmachtmodel voor het gehele alliantiegebied. Dit zorgt ervoor dat meer soldaten op grotere paraatheid worden gezet. De troepen moeten worden toegewezen aan specifieke gebieden. Details voor noodsituaties moeten worden vastgelegd in nieuwe regionale defensieplannen, die volgend jaar klaar moeten zijn.

Volgens de informatie zullen de troepen in vredestijd meestal onder nationaal bevel staan, maar in noodgevallen kunnen ze worden opgeroepen door de opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa. Daarom wordt besproken dat sommige units binnen 10 dagen klaar moeten zijn voor uitzending. 

Oekraïne: minstens 11 doden bij raketaanval op winkelcentrum Krementsjoek

Bij een Russische raketaanval op een winkelcentrum in de Oekraïense stad Krementsjoek zijn zeker elf mensen om het leven gekomen. De verantwoordelijke gouverneur Lunin maakte bekend dat er ook meer dan 40 gewonden waren.

Op foto's was te zien dat het gebouw in brand stond en dikke rookwolken opstegen. De Oekraïense president Zelenskyy zei dat er op het moment van de raketaanval minstens 1.000 burgers in het gebouw aanwezig waren die geen bedreiging vormden voor het Russische leger.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei dat de wereld geschokt is door deze aanval van Rusland. Ook de Britse premier Johnson veroordeelde de beschietingen.

De stad Krementsjoek ligt op ongeveer 100 kilometer van de frontlinie in het oosten van het land. De stad is de locatie van de grootste olieraffinaderij van het land, die het doelwit was van Russische aanvallen.

Vluchtauto van uit Pompekliniek ontsnapte tbs'ers in Amsterdam aangetroffen

De politie heeft de vluchtauto van de twee tbs'ers die vorige week ontsnapten uit de Pompekliniek in Nijmegen gevonden. De auto werd donderdag aangetroffen in Amsterdam. De bestuurder van die auto is aangehouden, maar inmiddels vrijgelaten en geen verdachte meer. Luciano Dijkman en Sherwin Windster zijn nog niet terecht. Zo meldt AT5

Dat bevestigt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van De Telegraaf. De recherche kwam de vluchtauto op het spoor dankzij recherchewerk en tips van mensen die de auto hadden zien rijden. Waar in Amsterdam de auto werd aangetroffen, wil het OM niet zeggen.

De aangehouden Amsterdammer die in de auto reed, blijkt niets met de ontsnapping van de tbs'ers te maken te hebben. Hij was volgens het OM niet degene die bij de uitbraak achter het stuur zat. Hoe het kan dat hij donderdag in de bewuste auto rondreed, kan een woordvoerder eveneens niet zeggen.

De politie vraagt vanavond aandacht voor de ontsnapping in het programma Opsporing NL op RTL 5. De twee konden ontsnappen doordat handlangers een gat in het hek van de instelling in Nijmegen knipten. Ze werden opgepikt door een witte Volkswagen Golf GTI.

De 24-jarige Luciano Dijkman werd in 2016 neergeschoten door de politie in Osdorp. Dat gebeurde nadat hij er met een auto vandoor wilde gaan. Hij werd dagen na de beschieting aangehouden in een woning in West. Hij deed aangifte tegen de agent die de kogel afvuurde, maar die werd niet vervolgd.

De tweede ontsnapte tbs'er heet Sherwin Benshomin Windster. Hij is in 2019 veroordeeld tot 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en TBS voor een dubbele afpersing en een gewapende overval waarbij een van de slachtoffers is overleden.

Dode door tornado in Zierikzee

Hallo!

Ongekend en vooral zeer heftige buien trekken momenteel over een deel van het land. Dit buiencomplex produceerde een echte tornado in Zierikzee. Helaas heeft dit inmiddels ook een dodelijk slachtoffer tot gevolg gehad. In eerste instantie was er sprake van een waterhoos.

Naast de dode zijn er ook 10 gewonden gevallen. De schade is enorm. De hulpdiensten roepen de bevolking ook op om vooral thuis te blijven. 

Uiteraard kom ik hier later op terug. 

Nintendo komt met third-party Nintendo Direct Mini

De geruchten deden al de ronde, maar nu heeft Nintendo zelf een Nintendo Direct Mini aangekondigd. Deze is vanaf morgen te bekijken als on-demand video op YouTube. De Direct staat compleet in het teken van third-party games.

Verwacht hier dus geen Nintendo-games te zien. Die volgen hoogstwaarschijnlijk later in het jaar in een 'grote' Nintendo Direct of via losse aankondigingen. De video is morgen vanaf 15:00 uur Nederlandse tijd te bekijken.

Boeren blokkeren de snelwegen met tractors en balen hooi

Op verschillende plekken in het land worden de snelwegen geblokkeerd door boeren met tractors. Dat leidt tot kilometerslange files en vertragingen. Zo meldt de NOS

Een van de blokkades is bij Best op de A2 richting Den Bosch. Daar zijn volgens de politie ongeveer vijftien trekkers aanwezig. Er liggen ook hooibalen op de weg. De weg is niet toegankelijk meldt de ANWB op Twitter. De ANWB adviseert mensen die richting Venlo willen om de richting van Maastricht te volgen.

Ook op de A28 van Hoogeveen naar Assen rijden zestig tot zeventig boeren met tractoren. Op de A67 in Noord-Brabant blokkeren zo'n veertig trekkers de weg. Ter hoogte van de afrit Liessel, tussen Eindhoven en Venlo, is de weg afgesloten.

Op de A2 en A67 is de politie aanwezig. Die laat weten dat er eerst gevraagd wordt of de boeren de weg willen vrijmaken. Doen ze dat niet, dan worden er boetes uitgedeeld. Een vervolgstap is het wegslepen van de landbouwvoertuigen, zegt de politie.

In hoger beroep 10 jaar celstraf na dubbele verkrachting en mishandeling

Een 23-jarige man is door gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 10 jaar cel. Hij heeft 2 vrouwen verkracht en een van hen opgesloten in haar eigen huis. De rechtbank Oost-Brabant legde de man een celstraf van 6 jaar op.

In februari 2020 liep de man langs een tuin waar op dat moment een 67-jarige vrouw bezig was met snoeiwerkzaamheden. Hij bood spontaan aan te helpen. De vrouw bood hem als dank voor zijn hulp wat te drinken aan, waarna ze aangaf dat de man weer moest vertrekken. De man wilde echter een kus, wat de vrouw weigerde. Daarop volgde een worsteling waarbij de man de keel van de vrouw dichtkneep en zei dat hij seks met haar wilde. De vrouw weigerde dit ook, waarop de man haar verkrachtte onder het roepen van bedreigingen dat hij haar zou doden. Daarna sloot hij de vrouw op in het toilet, barricadeerde de deur en verliet de woning. De vrouw werd uiteindelijk bevrijd door haar buurvrouw.

Enkele weken later was de man op bezoek bij een bekende van hem, een 63-jarige vrouw. Toen zij op enig moment aangaf dat de man moest vertrekken, gaf hij aan dat hij wilde blijven slapen. De vrouw weigerde dit. De man heeft haar toen tegen haar wangen gestompt en haar bovenkleding zodanig stevig vastgepakt en gedraaid dat deze strak om haar hals kwam te zitten. Terwijl de man haar in bedwang hield, pakte hij een mes en met dat mes in zijn hand heeft hij haar bovenkleding opengescheurd. Hij riep daarbij dat hij haar zou doden. Vervolgens verkrachtte hij de vrouw. Hij verliet de woning 1,5 uur later.

Vrijspraak voor poging tot doodslag
Met de rechtbank Oost-Brabant, maar anders dan het Openbaar Ministerie, vindt het hof de pogingen tot doodslag niet bewezen. Hoewel het hof de grote angst die beide slachtoffers hebben doorstaan niet in twijfel trekt, is dat niet voldoende om te concluderen dat er een aanmerkelijke kans bestond dat zij zouden te komen overlijden door het handelen van de man. Hij wordt daarom vrijgesproken van poging tot doodslag.

Uitgangspunt
Sinds mei 2022 geldt binnen de rechtspraak een nieuw oriëntatiepunt voor straftoemeting voor verkrachting dat gedifferentieerd is naar de mate van dwang. Indien sprake is van een verkrachting met ernstig geweld geldt als uitgangspunt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 48 maanden. Gelet op het toegepaste geweld, het groot aantal vernederende en bedreigende handelingen, volgt het hof dit uitgangspunt.

Hogere celstraf
Weliswaar betuigde de man spijt tegenover de slachtoffers, maar omdat hij de tenlastegelegde feiten blijft ontkennen is het voor het hof niet duidelijk waar deze spijt zich op richt. De celstraf die het hof aan de man oplegt, is hoger dan de rechtbank. Het hof vindt dat de celstraf die de rechtbank oplegde onvoldoende recht doet aan de ernst van de feiten.

De man moet daarnaast aan beide vrouwen 15.000 euro schadevergoeding betalen.

Werkgeversonderzoek: organisaties zijn positief over flexibel werken

Eén op de drie werknemers blijft voor minimaal de helft van de tijd nog thuiswerken, ook nu het thuiswerkadvies al een tijd is vervallen. Mooi nieuws: organisaties zijn erg positief over het hybride werken. Dit blijkt uit een groot werkgeversonderzoek uitgevoerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het onderzoek is vandaag gepubliceerd.

Ruim twee op de drie organisaties heeft een thuiswerkregeling. Veel organisaties hebben de voorzieningen en regelingen met betrekking tot hybride werken in het afgelopen jaar dan ook verbeterd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheden om online te vergaderen en de ICT- en Arbovoorzieningen in de eigen werkkamers thuis. Ook de thuiswerkvergoeding wordt vaker aangeboden door organisaties (van 38% in 2020 naar 60% in 2021). Dat betekent dat bijna alle bedrijven die een thuiswerkregeling hebben (68%) daar ook een vergoeding voor bieden (60%).

Minister Harbers: “Gelukkig kunnen we elkaar weer vaker en makkelijker in het echt treffen. Tegelijkertijd staat niemand graag in de file. Door deels op kantoor én deels thuis te werken kunnen we de piekbelasting verminderen. De stimulans van werkgevers om minder of anders te reizen helpt bij het verminderen de hoeveelheid files.”

Staatssecretaris Heijnen sluit zich daarbij aan. “Het stimuleren van meer duurzame alternatieven voor woon-werkverkeer draagt bij aan het verbeteren van onze luchtkwaliteit. De fiets, elektrische auto’s of het flexibel werken zijn allemaal opties om de uitstoot te verminderen en samen te zorgen voor schonere lucht.”

Het doel van de werkgeversenquête is inzicht te krijgen in de maatregelen en acties die werkgevers nemen om duurzaam reisgedrag onder werknemers te bevorderen. Duurzaam reisgedrag kan worden opgesplitst in drie categorieën: minder reizen, zoals met thuiswerkregelingen, anders reizen en schoner reizen.

Anders reizen
Werkgevers motiveren hun medewerkers actief om een duurzamer alternatief voor de auto te kiezen, zoals bijvoorbeeld de fiets. Er is nu vaker een aanschafvergoeding voor medewerkers beschikbaar voor een fiets of e-bike. In 2021 was deze beschikbaar bij 48 procent van de organisaties, nu bij 56 procent. Door een vergoeding krijgen meer mensen de kans om een goede fiets aan te schaffen en daarmee naar het werk te fietsen. Daarnaast hebben minder organisaties leaseauto’s en/of een eigen wagenpark beschikbaar voor zakelijke mobiliteit om het gebruik van de auto verder te verminderen op korte afstand.

Schoner reizen
Meer werkgevers kiezen voor de overstap op schonere vervoermiddelen zoals elektrische auto’s. Vier op de tien organisaties hebben in 2021 het aandeel elektrische auto’s sterk verhoogd (39%). Dit is een sterke toename ten opzichte van een jaar eerder toen bij 24 procent van de organisaties het aandeel elektrische auto’s sterk werd uitgebreid.

Verwachtingen
Vier op de tien werkgevers verwachten komend jaar (verder) aan de slag te gaan met duurzaam reizen. Ze geven in het onderzoek aan (meer) bezig te gaan met het stimuleren van anders reizen, het stimuleren van minder reizen en/of het stimuleren van schoner reizen.

De rechtbank veroordeelt man voor hulp bij zelfdoding

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een 45-jarige man uit Ameland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren voor het opzettelijk behulpzaam zijn bij de zelfdoding van een jonge vrouw uit Middelstum.

Op 23 augustus 2020 wordt het levenloze lichaam van een vrouw aangetroffen in haar woning in Middelstum. Over haar hoofd zit een dichtgeknoopte plastic zak die door middel van een luchtslang aangesloten is op een gasfles met stikstof. De rechtbank is van oordeel dat verdachte opzettelijk behulpzaam is geweest bij haar zelfdoding door haar deze gasfles met stikstof en een (bijbehorende) luchtslang en een plastic zak te verstrekken.

Geen rechtvaardigende noodtoestand
Bij hulp bij zelfdoding heeft de wetgever een bijzondere regeling getroffen zodat een arts een beroep op noodtoestand toekomt indien hij zich aan een aantal strikte voorwaarden houdt. Daarbuiten kan een beroep op noodtoestand slechts bij hoge uitzondering worden aanvaard. Van een dergelijke uitzonderlijke situatie is naar het oordeel van de rechtbank niet gebleken.

Strafoplegging
De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf op van 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren. Verdachte heeft met zijn handelen de grens voor de vrouw om een einde aan haar leven te maken, verlaagd, terwijl het niet aan hem was om die grens te verlagen. Hij is te snel en te makkelijk meegegaan in haar doodswens. Verdachte heeft daarnaast meerdere keren niet of in strijd met de waarheid verklaard. Dit getuigt van een berekenende houding.

Anders dan de officier van justitie heeft geëist, komt de rechtbank niet tot een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank heeft daarbij in aanmerking genomen dat verdachte de overtuiging heeft gehad dat hij in morele zin juist heeft gehandeld en dat hij heeft willen voorkomen dat de vrouw op een andere en wellicht meer schadelijke wijze een einde zou maken aan haar leven.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

FOK! Wat een weer: Langzaam naar zonniger weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!

Het was niet echt een zonnige zondag, maar het ziet er naar uit dat we zonniger dagen in het vooruitzicht hebben. Zoals het er nu naar uit ziet gaat woensdag de warmste dag van de week worden met zo'n 25 tot 28 graden waarna het donderdag weer gaat afkoelen. 

Maar laat ik niet te veel op de zaken vooruit lopen, of doen alsof ik net zoveel kennis van het weer heb als onze vaste weermannen Stephan en Username. Spieken dus bij het KNMI voor wat het weer ons  de komende 24 uur gaat brengen  

Vanavond trekken er er enkele wolkenvelden over ons land en langs de oostgrens kan nog steeds wat regen vallen. Er wordt weinig wind verwacht.

Vanochtend is het in de oostelijke helft van het land bewolkt en in het noordoosten kan er eerst nog wat regen vallen. In de westelijke helft van het land schijnt de zon en daar is het droog, wel is er aan het eind van de ochtend ook in het westen een enkele bui mogelijk. De wind wordt matig vanuit het westen tot zuidwesten, vlak aan zee kan er enige tijd een vrij krachtige woei zijn.

Vanmiddag hebben we een afwisseling van zon en wolken met vooral in het noorden kans op enkele buien. De middagtemperatuur varieert van 19°C vlak aan zee tot 23°C in het zuidoosten. De west tot zuidwestenwind is matig.

Vanavond zullen er opklaringen zijn maar hou er rekening mee dat er nog steeds een enkele bui kan voorkomen. Boven land is er weinig wind merkbaar, aan zee is de wind matig en uit het zuidwesten.

De 'dansende huizen' in Amsterdam ( Foto:DJMO) (Foto:  )
De 'dansende huizen' tijdens een dagje Amsterdam ( Foto:DJMO) 

Buiktyfus wordt resistent tegen antibiotica, vaccinatie aangeraden

De bacterie die buiktyfus veroorzaakt, Salmonella enterica serovar Typhi, wordt volgens nieuw onderzoek van wetenschappers verregaand resistent tegen antibiotica en de meest resistentie variant verspreidt zich momenteel in rap tempo in met name zuidoost Azië, India en Afrika. Onderzoekers van onder meer de Stanford University zien ook steeds vaker gevallen in Europa en de Verenigde Staten, melden zij in The Lancet Microbe.

Volgens wetenschappers bestaat de ziekte al duizenden jaren, maar inmiddels beschermen we onszelf al enkele decennia tegen de aandoening door middel van antibiotica. Tegen de orale versie van antibiotica wordt de bacterie nu steeds resistenter en zelfs de nieuwste versie van de geneesmiddelen worden binnen korte tijd nutteloos.

De onderzoekers roepen op om op grote schaal te vaccineren tegen tyfus. Het voordeel is dat vaccinatie prima werkt en antibiotica niet meer nodig is. Het nadeel is dat de prik maar zo'n drie jaar bescherming biedt en dan dus herhaald dient te worden.

Sneller en goedkoper internet op jouw adres regel je zo

Sneller en goedkoper internet op jouw adres regel je zo 

Energieprijzen stijgen, brandstof en boodschappen worden duurder en dat zorgt ervoor dat veel mensen gaan zoeken naar manieren om toch te bezuinigen op andere zaken. Minder leuke dingen doen? Misschien niet nodig, want er is een manier waarmee je maandelijks flink wat geld kunt overhouden. Namelijk door over te stappen van internetprovider. 

Overstappen korting pakken

Ben je al jaren trouw aan je huidige provider en wordt het maandelijkse abonnementsgeld van je rekening afgeschreven zonder dat je er nog naar om kijkt? Hoog tijd om internet thuis te vergelijken. Dat kan aan de hand van de PostcodeCheck van ProviderCheck.nl, waar je binnen een minuutje alle deals vindt op jouw adres. De korting loopt op tot wel 50% in het eerste (half) jaar van je abonnement, waarmee je al snel honderden euro’s kunt besparen.

Extra welkomstpresentjes 

Daar houdt de pret nog niet op, want bij overstappen ontvang je ook nog eens leuke welkomstpresentjes. Hierbij kun je denken aan een gratis abonnement op een streamingsdienst, zoals Canal+ Films & Series, Viaplay, Netflix en Videoland. Daardoor bespaar je ook weer op de kosten van een dergelijke dienst, waardoor je onder de streep nóg voordeliger uitkomt. Ook gratis wifi-boosters of zelfs een smartwatch of smartphone komen in het aanbod voorbij. Check dus zeker even de deals om te kijken wat voor jou relevant is.

Behoefte aan sneller internet 

Tegenwoordig gaan we met steeds meer apparaten online en dat zorgt ervoor dat de snelheid per apparaat kan afnemen. Denk aan gelijktijdig streamen, e-mailen en videobellen en het gebruik van smart apparaten. Daardoor hebben steeds meer mensen behoefte aan sneller internet. Je kunt middels de PostcodeCheck direct zien of er een glasvezel abonnement beschikbaar is op jouw adres. Via dit razendsnelle internet zijn upload- en downloadsnelheid altijd gelijk en is internet super stabiel. Glasvezel internet wordt op steeds meer plekken in Nederland aangelegd, waardoor er zeker een kans is dat jij het al kunt gebruiken. Ook hier ontvang je bij overstappen korting op.

Overstappen snel geregeld

Dat overstappen is gelukkig helemaal niet veel werk, want je maakt gebruik van de overstapservice van providers. Dat wil zeggen dat je alleen je gegevens hoeft door te geven en dan wordt zelfs het opzeggen van je huidige abonnement door je nieuwe provider geregeld. Ook geniet je vaak van installatiegarantie en hoef je geen aansluitkosten te betalen. Tot slot ontvang je ook nog regelmatig korting op het smartphone abonnement bij dezelfde (of gekoppelde) provider. Soms ook nog op energie, zoals bij Budget Alles-in-1. Pak je voordeel en zet die datum van de afloop van je nieuwe vaste contract maar alvast in je agenda, want de kans is groot dat het na die tijd opnieuw loont om over te stappen!

Vast aan abonnement, toch besparen 

Zit je momenteel wel aan een vast contract vast en kun je dus niet zomaar van provider wisselen, dan hebben we nog een leuke tip voor je. Om lekker veel tv te kijken zonder veel geld kwijt te zijn aan streamingsabonnementen, kun je gebruik maken van gratis proefperiodes. Bijvoorbeeld NLZIET, waarmee je alles van de Nederlandse tv één maand gratis kunt bekijken. Ook Amazon Prime, met tal van films, series en documentaires kijk je 30 dagen gratis. Zo kun je toch nog mooi wat besparen.

Bokser Rodriguez overklast Thaise legende, Akhmadaliev verdedigt titels

Voor de liefhebbers van een goede partij boksen was San Antonio afgelopen weekeinde the place to be. Er zouden vier wereldtitelgevechten op het programma staan, maar Julio Cesar Martinez moest zich terugtrekken van zijn rematch met McWilliams Arroyo, nadat een stuk zalm dat hij had gegeten bepaald niet goed bleek te zijn.

Jessica McCaskill (11-2) - Alma Ibarra (10-1)
Er waren nog prima partijen over, te beginnen met één van de groten der aarde bij de vrouwen. In het weltergewicht (-66,7kg) heeft McCaskill alle gordels in handen en die legde ze allemaal in de waagschaal tegen Ibarra: WBC, WBA, IBF, WBO, IBO en The Ring. De Mexicaanse had goede hoop en begon best voortvarend, maar al snel werd de non-stop druk van McCaskill haar simpelweg te veel en na de derde ronde hield Ibarra het voor gezien.

Murodjon Akhmadaliev (10-0) - Ronny Rios (33-3)
Sinds januari 2020 is Akhmadaliev de WBA Super- en IBF-wereldkampioen in het superbantamgewicht (-55,3kg). Tegen veteraan Rios mocht hij die verdedigen, en al vroeg nam hij het heft in handen. Rios had het zwaar, maar herstelde zich redelijk en sloeg terug, tot Akhmadaliev hem in de slotfase simpelweg overklaste. In de laatste ronde ging Rios na een stoot op het lichaam naar het canvas, waarna hij nog even opstond om vervolgens klappen te krijgen tot de scheidsrechter er een klein minuutje voor de laatste bel een einde aan maakte.

Jesse Rodriguez Franco (15-0) - Srisaket Sor Rungvisai (50-5)
In februari won Rodriguez de WBC-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg) door Carlos Cuadras te verslaan, waarmee hij de jongste huidige wereldkampioen werd. De 22-jarige 'Bam Bam' nam het in San Antonio op tegen de dertien jaar oudere Thaise legende Sor Rungvisai, die voor het eerst in ruim drie jaar weer buiten Thailand vocht. Het werd een mooie strijd, waarin Rodriguez wel vele malen beter was. Hij stuurde de Thai alle kanten op en in de achtste ronde maakte hij het op zeer overtuigende wijze af.

Dit is de lelijkste hond ter wereld

De dame hieronder is zeker niet de lelijkste (d)Hont (ja, met een t ja)

Camille Dhont (niet de lelijkste hont ter wereld)
Camille Dhont (niet de lelijkste hont ter wereld)

maar de 17-jarige hond hieronder is dat wel. Mr. Happy Face is zijn naam en met zijn uit z'n bek hangende tong, kale en scheve kop, enorme flaporen en zichtbare tumoren is hij verkozen tot lelijkste hond ter wereld tijdens een ugly dog-competitie in Californië, die bedoeld is het adopteren van honden te promoten, ongeacht hun uiterlijk.

De eigenaar hoopte tijdens de lockdowns een baby te krijgen of een hond te adopteren, maar hij koos uiteindelijk voor de hond, die hij adopteerde uit het asiel. 

Eigenaar Jeneda Benally werd door het personeel voorbereid op wat hij te zien zou krijgen, maar toen hij het beestje zag besloot hij hem te adopteren. Bij zijn vorige baasje werd het hondje mishandeld en verwaarloosd, maar Benally vind dat ook dit lelijke hondje liefde verdient. 

Vanwege zijn verleden is het hondje wel ziek. Volgens het asiel zou hij nog maar hooguit enkele weken te leven hebben, maar Mr. Happy Face woont ondanks dat alweer tien maanden bij zijn nieuwe baasje.

Random Pics van de Dag #660

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Erdogan ontmoet leiders van Zweden en Finland vóór NAVO-top

De Turkse president Tayyip Erdogan zal dinsdag in de aanloop naar de top in Madrid een gesprek hebben met de leiders van Zweden en Finland en met de NAVO, zei de Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin zondag.

Finland en Zweden hebben het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd als reactie op de Russische inval in Oekraïne. Maar de aanvragen stuitten op verzet van Turkije, dat woedend is over de steun van Helsinki en Stockholm aan Koerdische militanten en wapenembargo's tegen Ankara.

In een toespraak tot de omroep Haberturk zei Kalin dat hij en vice-minister van Buitenlandse Zaken Sedat Onal maandag in Brussel ook een andere gesprek met Zweedse en Finse delegaties zullen bijwonen.

"Op verzoek van de secretaris-generaal van de NAVO zal er in Madrid een vierzijdige top op het niveau van de leiders plaatsvinden, waaraan onze president zal deelnemen", zei hij.

Kalin zei dat de aanwezigheid van Erdogan bij de besprekingen met Zweden, Finland en de NAVO op dinsdag "niet betekent dat we op ons eerder ingenomen standpunt terugkomen."

Kalin zei dat Turkije en de Noordse landen het grotendeels met elkaar eens waren geworden op een aantal punten en  het goed was al men nog een keer om de tafel ging zitten voor de NAVO-top in Madrid.

"We hebben de onderhandelingen tot een bepaald punt gebracht. Het is voor ons niet mogelijk om hier een stap terug te nemen," zei hij over de besprekingen van maandag.

Eerder deze maand heeft Turkije gezegd dat de voorstellen die het van Zweden en de NAVO heeft ontvangen in antwoord op zijn eerdere schriftelijke eisen aan de twee NAVO-kandidaten had gesteld, bij lange na niet aan zijn verwachtingen voldeden en dat bij eventuele onderhandelingen eerst de Turkse bezwaren besproken moesten worden.

Fun met Funda 240#: 'Scheef wonen' in Mierlo

Excentriek, exceptioneel en uitzonderlijk mooi (als je er van houdt). Deze villa heeft een unieke signatuur en mag worden betiteld als een meesterstuk. Het diagonale lijnenspel, de gestucte gevels en grote ramen met houten lamellen aan de voorzijde vormen samen een villa die tot de verbeelding spreekt. Het perceel van 1828m2 verkeert, net als de villa, in een uitstekende staat.

Vanzelfsprekend is deze villa voorzien van een luxe verwarmd buitenzwembad. Het dak is voorzien van zonnepanelen en de villa wordt verwarmd via een grond warmtepomp met wtw-installatie. 

Deze villa heeft 4 slaapkamers en ligt aan de Elenaar in het centrum van Mierlo, op minder dan 5 minuten lopen van de supermarkt en alle denkbare voorzieningen.

Er is ruime parkeergelegenheid op eigen terrein en de diagonale lijnen van de villa zijn ook zichtbaar in het tuinontwerp aan de voorzijde.

De vraagprijs is op aanvraag beschikbaar, maar wordt door kenners op €2.750.000 geschat.

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)
'Scheef wonen' in Mierlo (Foto:Funda)

Staat Rusland echt op de rand van een mogelijk faillissement?

Vandaag, 27 juni, verstrijkt voor Rusland een termijn om 100 miljoen dollar rente te betalen op twee staatsobligaties die in dollars en euro's zijn uitgegeven. Rusland had de betalingen al op 27 mei moeten verrichten, maar heeft dat niet gedaan.

Hierop werd een aflossingsvrije periode van 30 dagen ingesteld, die nu afloopt. Aangezien in het obligatiedocument geen precieze termijn is vastgesteld, heeft Moskou de tijd om tot eind dinsdag, 28 juni, zijn schuldeisers te betalen.

Daarna zou het land als insolvabel kunnen worden aangemerkt en niet langer mogen lenen. Wat zijn financiële situatie betreft, is Rusland eigenlijk geen geval van faillissement.

Als een staat schulden heeft, is daarover rente verschuldigd - en als een staat ze niet kan betalen, wordt deze als insolvent beschouwd, met vaak dramatische gevolgen. Een dergelijk geval bedreigt nu ook Rusland, althans op papier. In werkelijkheid is de situatie echter veel gecompliceerder.

De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij:

Wanneer is een staat insolvabel?
In principe wordt een staat als insolvent beschouwd als hij zijn schulden niet meer kan betalen, d.w.z. problemen heeft met rentebetalingen of schuldaflossingen. Dergelijke problemen doen zich doorgaans voor wanneer overheden boven hun stand hebben uitgegeven en te hoge schulden hebben of anderszins kredietwaardigheid hebben verloren en een liquiditeitsprobleem hebben. Typische voorbeelden zijn de eerdere nationale faillissementen van Argentinië of de financiële problemen van Griekenland tijdens de eurocrisis van 2010. De situatie in Rusland is echter heel anders.

Wat is er zo bijzonder aan de Russische kwestie?
Rusland is door zijn financiële situatie eigenlijk geen geval van een staatsfaillissement. Het land beschikt over aanzienlijke financiële middelen in binnen- en buitenland. De belangrijkste bron van inkomsten zijn de grote hoeveelheden grondstoffen die Rusland in de loop der jaren aan het buitenland heeft verkocht. In ruil daarvoor ontving het land deviezen, d.w.z. vreemde valuta. Bovendien heeft Rusland naar internationale maatstaven geen hoge schuldenlast: met ongeveer 20 procent van de economische output is de schuldquote aanzienlijk lager dan in veel westerse geïndustrialiseerde landen.

Waarom heeft Rusland moeite om zijn staatsschuld af te lossen?
De belangrijkste reden zijn de zware financiële sancties die vooral door Westerse landen aan Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. De sancties sluiten Rusland en zijn banken in feite uit van het financiële systeem, dat wordt gedomineerd door westerse staten. Een aanzienlijk deel van de in het buitenland opgeslagen financiële reserves van Rusland wordt ook geblokkeerd door sancties. En Amerikaanse banken mogen nu geen betalingen van de Russische staat naar hun klanten doorsturen. Door deze beperkingen is het voor Rusland bijna onmogelijk om zijn schuldeisers in het buitenland te betalen - ook al zijn de financiële middelen er wel degelijk.

Wat doet Rusland eraan?
Rusland blijft rente betalen op staatsobligaties - niet in dollars of euro's, maar in roebels. Het land heeft hiervoor een nieuwe procedure opgezet via zijn NSD-betaalkantoor. Het probleem is echter dat de betalingen van daaruit door de sancties nauwelijks naar westerse betaalkantoren en dus naar westerse crediteuren kunnen worden doorgestuurd. De betaling in roebels is ook controversieel: eigenlijk worden rentebetalingen op buitenlandse schulden meestal in Amerikaanse dollars of euro's gedaan. Daarom beschouwen experts betaling in de Russische nationale valuta als ontoelaatbaar.

Wie bepaalt of Rusland insolvent is?
Normaal gesproken is dit een geval voor de ratingbureaus. De drie belangrijkste kredietwaakhonden, Standard & Poor's, Moody's en Fitch, worden betaald door overheden en kredietverstrekkers om de kredietwaardigheid van kredietnemers te beoordelen. In het geval van Rusland worden ze echter buiten beschouwing gelaten omdat de sancties van de Europese Unie hen beletten de financiële situatie te beoordelen. Er is ook het internationale beleggerscomité CDDC, dat bestaat uit grote banken. Bij betalingsproblemen beslist zij of een kredietverzuimverzekering (CDS) verschuldigd is en of de kopers van een dergelijke verzekering een vergoeding ontvangen. Zo'n geval komt op zijn minst in de buurt van een wanbetaling en dus een staatsfaillissement.

Om wat voor bedragen gaat het?
De bedragen zijn relatief klein. Zo heeft Rusland een paar weken geleden nagelaten om $ 1,9 miljoen aan achterstallige rente te betalen als onderdeel van een achterstallige rentebetaling. Strikt genomen was dit al standaard van de Russische staat. Met de huidige rentebetalingen gaat het om aanzienlijk hogere bedragen, vaak in de honderden miljoenen. Afgemeten aan de financiële draagkracht van Rusland is dit echter nog weinig. De Russische centrale bank schat momenteel de gehele - deels geblokkeerde - deviezenreserves op bijna 600 miljard dollar.

Is de situatie vergelijkbaar met eerdere faillissementen van de Russische staat?
Nee, de situatie is compleet anders dan die van Ruslands vorige nationale faillissement in 1998. Op dat moment stonden de olieprijzen op een dieptepunt en waren de Russische deviezeninkomsten uit de export van grondstoffen niet voldoende om de schuld af te betalen. Dit keer heeft Moskou genoeg geld en is het ook bereid zijn schulden af te betalen.

Wat zouden de onmiddellijke gevolgen zijn van een wanbetaling voor Rusland?
Aangezien het betalingsverzuim niets te maken heeft met een acuut geldgebrek van de Russische overheid, zijn de directe gevolgen in eerste instantie gering. Een drastische devaluatie van de roebel of de ineenstorting van het bankwezen is niet te verwachten. Als de wanbetaling wordt vastgesteld, kunnen schuldeisers eisen dat Rusland alle schulden terugbetaalt - zelfs de schulden die niet opeisbaar zijn.

Wat zijn de langetermijngevolgen van een faillissement?
Ze zouden wel eens problematisch kunnen zijn voor Rusland. Rusland kan geen nieuwe obligaties uitgeven. Het isolement van Moskou van de wereldwijde financiële markt, geïnitieerd door de sancties, wordt daardoor versterkt. Het eigendom van Russische staatsbedrijven in het buitenland, zoals Gazprom, kan ook worden bedreigd. Eisers kunnen deze eigendommen vorderen in een rechtszaak als schadeloosstelling voor de gederfde rentebetalingen.

Canada: goudzoekers vinden gemummificeerde baby mammoet

Goudzoekers in het afgelegen noorden van Canada hebben een buitengewone vondst gedaan: tijdens het graven naar goud vonden ze een bijna volledig bewaard gebleven gemummificeerde babywolharige mammoet.

De kleine mammoet, wiens huid en vacht in tact zijn gebleven, "is prachtig en een van de meest verbazingwekkende gemummificeerde dieren uit de ijstijd die ooit zijn gevonden", zei paleontoloog Grant Zazuka. Het mammoetkalf is waarschijnlijk een meisje, en is 'Nun cho ga' (groot babydier) genoemd door vertegenwoordigers van de inheemse Tr'ondek Hwech'in-gemeenschap.

Het dier werd afgelopen dinsdag gevonden tijdens opgravingen in de permafrost ten zuiden van de stad Dawson City in de regio Klondike te Yukon. De gemummificeerde mammoet uit de ijstijd zou meer dan 30.000 jaar oud zijn.

De regering van Yukon vergeleek het met de ontdekking van een babymammoet door Rusland in 2007 in de permafrost van Siberië.

Het is "de meest complete gemummificeerde mammoet was die in Noord-Amerika werd gevonden", en pas de tweede dergelijke vondst ter wereld.

Het dier is ongeveer even groot als de Siberische mammoetbaby Lyuba die in 2007 werd gevonden, die zo'n 42.000 jaar oud was, zei de regering van Yukon in een persbericht.

Het is de best bewaarde wolharige mammoet die in Noord-Amerika is ontdekt. De gedeeltelijke overblijfselen van een mammoetkalf, Effie genaamd, werden in 1948 gevonden in een goudmijn in het naburige Alaska.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.