FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 juni 2022

Slot door vakgenoten gekozen tot trainer van het seizoen

Arne Slot is de winnaar van de Rinus Michels Award. De coach leidde Feyenoord het afgelopen seizoen naar de finale van de Conference League. Hij volgt Erik ten Hag op. Deze prijs kreeg hij van zijn vakgenoten. 

Slot werd verkozen boven Ten Hag (Ajax), Ron Jans (FC Twente), Joseph Oosting (RKC Waalwijk) en Kees van Wonderen (Go Ahead Eagles). In zijn eerste seizoen in Rotterdam werd Slot derde in de Eredivisie, maar vooral de Europese prestaties van Slot en Feyenoord waren indrukwekkend. De Rotterdammers zorgden voor een grote coëfficiëntenpolonaise door de finale van de Conference League te bereiken. In Tirana werd met 1-0 verloren van AS Roma. Slot is de eerste Feyenoord-trainer sinds Ronald Koeman (2011/2012) die de prijs in ontvangst mag nemen.

Er was nog een prijswinnaar. Bert van Marwijk kreeg de oeuvreprijs. De 70-jarige trainer won in 2002 met Feyenoord de UEFA Cup en bereikte acht jaar later met het Nederlands elftal de finale van het wereldkampioenschap. De oeuvreprijs wordt niet elk jaar uitgereikt. Eerder viel de prijs ten deel aan onder anderen Louis van Gaal, Johan Cruijff, Foppe de Haan, Kees Rijvers, Leo Beenhakker en Dick Advocaat.

Welke crisis telt voor jou persoonlijk het zwaarst?

Afgelopen week vloog de ene na de andere crisis je om de oren. "Probleemdossiers zijn van alle tijden, er zijn altijd zaken die opgelost moeten worden. Maar het lijkt erop dat we nu wel een kritische grens hebben bereikt", zegt hoogleraar crisismanagement Boin. "De crises zijn niet meer opzichzelfstaand, maar lopen nu ook door elkaar heen."

Veel van de crises waar we in zitten, zijn een voorbeeld van een zogenoemde creeping crisis, zegt Boin. Dat is een crisis die je allang had kunnen zien aankomen, maar waarmee niets is gedaan. "Ik kan er wel tien noemen waarbij dat nu het geval is. Kijk naar Schiphol. Jaren en jaren is daar niets aan gedaan en kon de luchthaven zijn gang gaan. Daar hebben we nu de gevolgen van."

Welke crisis(effect) telt voor jou persoonlijk het zwaarst? 

Welke crisis telt voor jou het zwaarst? (Foto:Pixabay)
Welke crisis telt voor jou het zwaarst? (Foto:Pixabay)

Pro League-winnaar Nederland sluit in stijl af tegen Spanje

De hockeymannen hebben hun Pro League-campagne glansrijk afgesloten. In Den Bosch werd Spanje, dat liefst vijftien strafcorners onbenut liet, met 4-1 geklopt. Nederland was vorige week al zeker van de eindzege in het landentoernooi.

Tien duels in een maand. Elke week een dubbel, soms zelfs twee. De hockeyzomer van de Oranjemannen zit erop. Die was gevuld met allemaal Pro League-wedstrijden. Mooie meetmomenten richting het moment wanneer het écht moet gebeuren, het WK.

De oogst? Veel doelpunten – 33 inclusief vandaag. Een aantal close calls, zoals de dubbel tegen India. Eén harde draai om de oren, van Duitsland (4-1 nederlaag), uiteraard de winst in de Pro League. Maar belangrijker nog: het blijvende goede gevoel.

De Oranjemannen hebben zichzelf bewezen op het juiste spoor te zetten. Het jonge, compleet verbouwde team kon prima meekomen tegen hun tegenstanders, die allemaal in de top-8 van de wereldranking staan. Sterker nog: waren in de meeste gevallen de betere. Dat liet de ploeg van Jeroen Delmée zondag niet meteen zien. De gastheren moesten eerst een serie van vijf strafcorners doorstaan, voordat ze zelf gevaarlijk konden worden.

Van Dam breekt de ban
Op het moment dat Nederland een schotkans kreeg, was het wel meteen raak. Thijs van Dam maaide vanaf de kop van de cirkelhars en hoog richting het doel, recht op doelman Adrian Rafi af. De bal was echter te hard om tegen te houden voor de Spaanse sluitpost.

Ook het volgende schot op doel leverde een treffer op. Een fraaie backhandvoorzet van Tjep Hoedemakers werd op waarde geschat door Jaïr van der Horst, die vandaag z’n vierde interland speelde. De aanvaller van Den Bosch prikte ‘m fijn binnen: 2-0.

Het onervaren Oranje, vandaag zonder vaste klanten Lars Balk, Jonas de Geus, Jip Janssen en Thierry Brinkman, was dus enorm effectief. Dat bleek opnieuw vier minuten na de goal van Van der Horst, toen Floris Wortelboer met een doffe dreun met z’n backhand voor de 3-0 tekende. Wederom was dit geen treffer waar keeper Rafi nog lang aan terug wil denken; de bal ging dwars door z’n benen.

De magneten van Blaak
Aan de overkant gebeurde ook genoeg. Spanje mocht in de eerste helft namelijk maar liefst tien corners nemen. Goed om erbij te zeggen: zes pogingen kwamen voort uit een eerder gegeven corner. Nog belangrijker was dat Pirmin Blaak geweldig stond te keepen. Het leek alsof de keeper van Oranje-Rood magneten in zijn handschoenen, stick en legguards had gestopt.

Terwijl Blaak na rust vrolijk verder ging met het tegenhouden van corners – ook nummer elf en twaalf werd gepareerd – tilde Nederland de score naar 4-0. Ditmaal was het Steijn van Heijningen die fraai opkwam over de linkerkant en Terrance Pieters vond. De aanvaller van Kampong was zaterdag in de eerste ontmoeting met Spanje ook al trefzeker.

Invalbeurt Meijer
In de slotfase gingen de handen nog eenmaal op elkaar. Niet voor een doelpunt, omdat Derk Meijer in de laatste acht minuten het doel mocht verdedigen. De reserve-doelman, die deze zomer nog niet in actie was gekomen, moest binnen een paar minuten een tegengoal slikken, toen een Spaanse cornerrebound in het hoekje vloog: 4-1.

Die regen van vijftien corners was het enige minpunt in de fraaie zege, waarin Nederland heel zorgvuldig omging met z’n kansen. Een mooi slot van die bomvolle, maar heerlijke maand. Eentje die zeer hoopgevend is voor het WK in India, dat in januari wordt gehouden.

Nederland – Spanje 4-1 (3-0)
14. 1-0 Van Dam
19. 2-0 Van der Horst
23. 3-0 Wortelboer
41. 4-0 Pieters
55. 4-1 Lacalle (sc)

Waterpolosters naar kwartfinale WK na overwinning tegen Canada

De Nederlandse waterpolosters hebben op de WK in Boedapest de kwartfinales bereikt. In de tussenronde tegen Canada maakte Oranje vooral in het derde kwart het verschil tegen de Canadese waterpolosters en wonnen uiteindelijk met 10-7 (1-2, 2-1, 6-2,1-2).

Na twee kwarten waren Nederland en Canada volledig in evenwicht en bij rust stond het 3-3. Pas in het derde kwart ging het lopen bij de Nederlandse waterpolosters en binnen vijf minuten liep Oranje van 3-3 uit naar een 8-3 voorsprong.

In het vierde kwart ging Oranje weer slordig om met de kansen en wist daarin maar één keer te scoren, maar Canada zou niet meer terugkomen. Dat was vooral te danken aan de Nederlandse keepster Laura Aarts en de paal en lat. In de kwartfinale speelt Oranje tegen Griekenland.

Otten deelt opname Baudet: "Wat moet ik in godsnaam zeggen over die kutboeren"

Dat oud-FVD'er Henk Otten weinig meer op heeft met zijn voormalige politieker partner Thierry Baudet is allang duidelijk en gisteravond putte Otten uit zijn Forum voor Democratie-archief om aan te tonen dat Baudet helemaal niks op heeft met de boeren. Dit in tegenstelling tot wat hij wil doen laten geloven:

Uiteraard werd Otten gevraagd naar zijn motieven voor het delen van het fragment. De senator legde uit dat de boze boeren beter voor de BBB kunnen kiezen in plaats van de FVD:

Tweede Kamer zetelpeiling: 'BBB dendert naar het Torentje, verschil VVD 3 zetels'

Waarschijnlijk heeft de inbreng van BBB in het stikstofdebat en boerenprotesten deze week gezorgd voor de forse stijging in deze peiling. Mark voelt de hete adem van Caroline in zijn nek, nu ze nog maar 3 zetels op hem achter ligt. 

Deze peiling laat zien hoe groot de politieke en electorale aardverschuivingen kunnen worden tussen vandaag en de verkiezingen in maart 2023 voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

G7-top: 'lol om de ontblote torso van Poetin'

Aan het begin van hun vergadering maken de staatshoofden en regeringsleiders op de G7-top grappen over de Russische president Vladimir Poetin, die graag in zijn blote bast poseert. De eerste werksessie gaat eigenlijk alleen over de vraag of de deelnemers bij de zomerse temperaturen hun colberts uit moeten doen.

"Jassen aan? Jassen uit?", vraagt de Britse premier Boris Johnson terwijl er nog fotografen in de kamer aanwezig zijn. De Canadese premier Justin Trudeau stelt vervolgens voor te wachten tot de officiële foto van de ronde. Maar Johnson houdt vol: "We moeten laten zien dat we sterker zijn dan Poetin." Trudeau maakt dan de grap dat de G7-groep op de foto gaat "met ontbloot bovenlijf", zoals Poetin deed in 2009.

Zonder in te gaan op de vraag over kleding, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een gepassioneerde amazone: "Paardrijden is het beste." Maar Johnson gaat door en zegt: "We moeten ze onze borstkas laten zien."

Mooie Grand Prix van Nederland levert Ducati-succes op in Assen

Op het TT Circuit van Assen is zondagmiddag de Grand Prix van Nederland in de MotoGP afgewerkt. Het werd een race met vele facetten, maar al met al was het voor ruim honderdduizend toeschouwers een bijzonder vermakelijke editie.

Francesco Bagnaia zette zijn Ducati op poleposition, naast de Yamaha van Fabio Quartararo en de Ducati van Jorge Martin. Op rij twee zagen we met Marco Bezzecchi en Jack Miller ook twee Ducati's, met de Aprilia van Aleix Espargaro er tussenin, voor Johann Zarco (Ducati), Miguel Oliveira (KTM) en Alex Rins (Suzuki) op rij drie.

Bagnaia ging er met een wereldstart vandoor, Espargaro kwam naar plek twee, voor Quartararo, Martin, Bezzecchi en Miller, die nog wel een longlappenalty moest nemen wegens het hinderen van Maverick Viñales in de kwalificatie. Voor Quartararo was het niet veel later klaar: hij ging veel te enthousiast binnendoor bij Espargaro, schoof onderuit en tikte de Aprilia-coureur het grind in.

In het achterveld schreef Darryn Binder een Yamaha af, hoewel de Zuid-Afrikaan er zelf gelukkig wel goed vanaf kwam. Bagnaia bleef de koppositie vasthouden, maar Bezzecchi en Martin beten zich er goed in vast, op enige afstand gevolgd door Viñales, Brad Binder, Miller en Takaaki Nakagami.

Halverwege de race ging Quartararo, die ondertussen al in de pitstraat was geweest, nog eens onderuit in de jacht op helemaal niks. Ondertussen begonnen er in de Drentse lucht wat druppels te ontstaan, hoewel het nog niet nat te noemen was. Dat duurde niet lang: met negen ronden te gaan werd de witte vlag gezwaaid en dus mocht er van motor gewisseld worden om regenbanden te halen.

Martin begon terug te vallen en werd in rap tempo gepasseerd door Viñales, Binder en Miller, terwijl Espargaro een fraaie opmars maakte en inmiddels op plek zeven reed. Bagnaia en Bezzecchi leken redelijk zeker van hun plek, maar Viñales werd alsmaar meer aangevallen door Miller, terwijl Martin's zesde plek onder vuur kwam te liggen door Espargaro.

Een poging van Miller om Viñales bij de voorlaatste passage door de GT-bocht te pakken mislukte: de Australiër moest afhaken en de podiumplekken leken bekend. Espargaro kwam als zesde de Ramshoek uit, maar ramde zich in de laatste remzone langs Binder én Miller naar plek vier, terwijl Bagnaia, Bezzecchi en Viñales inderdaad het podium vulden - Bezzecchi's eerste ooit.

Zuid-Afrika: minstens 22 doden door onbekende oorzaak in nachtclub

In een nachtclub in Zuid-Afrika zouden zeker 22 mensen dood zijn aangetroffen.

Volgens de nieuwssite Daily Dispatch werden in de vroege uurtjes van zondag hulpdiensten opgeroepen naar de Enyobeni Tavern in Scenery Park, aan de rand van Oost-Londen, in de provincie Oost-Kaap.

Reuters meldde dat hij zei dat ze tussen de 18 en 20 jaar oud waren, maar er zijn ook berichten dat ze jonger waren, waarbij AP zei dat ze naar verluidt een examenfeest bijwoonden.

Siyanda Manana, een woordvoerder van de provinciale gezondheidsafdeling van de Oost-Kaap, vertelde Reuters: "We gaan onmiddellijk autopsies uitvoeren zodat we de waarschijnlijke doodsoorzaak kunnen achterhalen. We hebben het nu over 22 lichamen."

Nog eens vijf mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt de lokale omroep eNCA.

De Daily Dispatch voegde eraan toe dat er speculaties waren dat de overledenen waren blootgesteld aan een soort gif of door de enorme drukte in de club.

De eigenaar van de club, Siyakhangela Ndevu, vertelde de eNCA dat hij zondagochtend vroeg ter plaatse was geroepen.

Hij zei: "Ik weet nog steeds niet wat er echt is gebeurd, maar toen ik 's ochtends werd gebeld, kreeg ik te horen dat de plaats te vol was en dat sommige mensen probeerden de taverne binnen te komen."

"We zullen echter horen wat de politie zegt over de doodsoorzaak", voegde de heer Ndevu eraan toe.

De Zoeloe-krant Isolezwe News zegt dat ooggetuigen hen vertelden dat "overal lichamen" lagen zonder tekenen van verwonding.

Vonnis in Johnny Depp - Amber Heard rechtzaak bekrachtigd door rechter

Het is nu officieel: Amber Heard moet haar ex-man Johnny Depp 10,35 miljoen dollar betalen na hun opzienbarende smaadproces waar de beschuldigingen over en weervlogen. De rechter heeft het vonnis nu bevestigd.

Actrice Amber Heard moet haar ex-man Johnny Depp 10,35 miljoen dollar betalen. Volgens Amerikaanse media heeft de rechter in het smaadproces het vonnis vrijdagavond bevestigd na een korte hoorzitting in Virginia. Bovendien heeft rechter Penney Azcarate de acteur veroordeeld tot betaling van 2 miljoen dollar aan zijn ex-vrouw. De jury had de boete op 1 juni vastgesteld. De bevestiging van het vonnis door de rechter is dus slechts een formaliteit.

Het proces tussen de twee ex-echtgenoten heeft wekenlang voor een mediaspektakel gezorgd: Johnny Depp had Amber Heard beschuldigd van smaad nadat de laatste zichzelf in december 2018 in een artikel in de 'Washington Post' had omschreven als een "publiek figuur die huiselijk geweld niet schuwt". De jury oordeelde grotendeels in het voordeel van Depp.

Gehoord om beroep aan te tekenen
Een jurylid bracht verslag uit over de kijk van de jury op de zaak en het proces. Heard's tranen tijdens de hoorzitting werden door het jurylid op 'Good Morning America' omschreven als "krokodillentranen": "Het kwam niet geloofwaardig over. Het leek alsof ze in staat was om een schakelaar om te zetten op haar emoties. Als ze een vraag beantwoordt, huilt ze, en twee seconden later is ze weer ijskoud. Het leek niet natuurlijk." Heard werd door de meerderheid van de jury gezien als de agressor in de relatie, vertelde het jurylid.

Amber Heard had kort na het proces aangekondigd dat ze in beroep zou gaan tegen het vonnis. Via haar advocaten heeft de actrice toegegeven dat ze de 10,35 miljoen dollar - minus de 2 miljoen dollar die ze van hem krijgt, is het 8,35 miljoen dollar - aan schadevergoeding die aan Depp is toegekend, niet kan betalen.

Volgens de Daily Mail probeerden Heard's advocaten tot op het laatste moment nog tot een schikking te komen om het bedrag aan schadevergoeding te verlagen. De zaak zal over drie weken naar het Hof van Beroep van Virginia worden gestuurd. Tot dan hebben beide partijen tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Boris Johnson denkt al aan een derde ambtstermijn

De Britse premier Boris Johnson ploetert zich met succes van het ene schandaal naar het andere schandaal in zijn eerste ambtstermijn in het Britse Parlement. Maar ondanks alle kritiek op hem, laat hij zich niet afschrikken, en maakt hij blijkbaar plannen voor een zeer lang verblijf in Downing Street.

Boris Johnson heeft irritatie gewekt met uitspraken over zijn politieke toekomst als Brits premier. Op de vraag van een journalist of hij zich bij de volgende verkiezingen kandidaat zou stellen voor een tweede termijn, antwoordde de conservatieve politicus tijdens een bezoek aan Rwanda in het weekeinde: "Op dit moment denk ik na over een derde termijn en wat er dan zou kunnen gebeuren. Maar ik zal daar naar kijken als de tijd rijp is."

Desgevraagd sprak hij het vertrouwen uit dat hij de volgende verkiezingen voor zijn tweede termijn, die regelmatig in 2024 plaatsvinden, zeker zal winnen. Hij denkt zelfs "aan een derde termijn - tot halverwege de jaren 2030", voegde hij eraan toe. Johnson is sinds 2019 in functie.

Veel tegenwind voor de 58-jarige
Er klinken echter steeds meer geluiden in politiek Londen dat men de regeringsleider zo snel mogelijk uit Downing Street wil zien vertrekken. De 58-jarige overleefde onlangs een motie van wantrouwen van zijn conservatieve fractie, maar met veel tegenwind. Aanleiding voor de stemming was de affaire van feestjes in Johnsons ambtswoning tijdens de Corona Lockdown.

Enkele dagen geleden leed Johnson in twee tussentijdse verkiezingen een bittere verkiezingsnederlaag, wat zijn secretaris-generaal Oliver Dowden ertoe aanzette ontslag te nemen - waarbij  Dowden ronduit uitsprak dat toch iemand de verantwoordelijkheid moest nemen.

Volgens de Telegraph bereidt Johnson momenteel de invoering voor van nieuwe importregels voor staal om de binnenlandse staalfabrikanten te beschermen tegen goedkoper staal uit het buitenland. Dit is bedoeld om stemmen te winnen, vooral in economisch achtergestelde gebieden in Engeland, zo meldde de krant. De invoering van de nieuwe importregels zou echter een opnieuw een schending van het internationaal recht kunnen betekenen.

Bendsneyder pakt fraaie 5e plek in Moto2-race Assen

De Grand Prix van Nederland in de Moto2 is net als de Moto3 eerder op de dag een fraai stukje racen geworden. Ook hier werd het pas in de slotronden beslist, en het publiek kon genieten van een mooie race van Bo Bendsneyder.

Jake Dixon had de poleposition in handen, Albert Arenas en Sam Lowes stonden ook op de eerste rij en Ai Ogura, Alonso Lopez en Jorge Navarro vormden de tweede startrij - Bo Bendsneyder vertrok van de achtste plek, Zonta van den Goorbergh maakte zijn TT-debuut vanaf plek 21.

Lopez pakte met een dijk van een start de leiding, voor Dixon, Arenas en de zeer sterk vertrokken Marcel Schrötter - Lowes ging in de Haarbocht veel te wijd en viel terug tot in het achterveld, waar hij al snel het grind in ging, de zevende keer in de afgelopen acht races dat hij geen resultaat liet noteren.

Lopez hield ondertussen de leiding vast, Schrötter werkte zich naar plek twee. Dixon, Arenas en Augusto Fernandez zaten er vlak achter en kregen zowaar gezelschap van Bendsneyder, die na zijn - zoals zo vaak - slechte start bijzonder lekker op dreef was gekomen.

Schrötter nam de koppositie over na een kleine tien ronden, maar niet lang daarna was het klaar: de Duitser schoof in de Strubben het grind in. Arenas had zo de leiding, voor Lopez, Fernandez, Dixon, Bendsneyder, Cameron Beaubier en Tony Arbolino, die zagen hoe WK-concurrenten Celestino Vietti en Ai Ogura ook aansloten met dik tien ronden te gaan.

Bendsneyder's opmars stokte ook even en in een paar bochten tijd viel hij toch terug tot de zevende plek. Dat was wel één positie voor Lopez, want die had het inmiddels ook zwaar. Beaubier viel vervolgens vanuit prima positie, dus schoof Bendsneyder weer door, maar met Vietti verloor hij wel de aansluiting bij de top-4.

In de voorlaatste ronde was het Arenas die onderuit ging, waardoor Fernandez op weg kon naar de zege. Ogura finishte als tweede, Dixon hield Vietti nog nét van zich af en completeerde het podium, met Bendsneyder op een meer dan uitstekende vijfde plek. Van den Goorbergh finishte uiteindelijk als achttiende.

'Aanslag tijdens Oslo-pride was moslimterreur'

De binnenlandse veiligheidsdienst van Noorwegen (PST) heeft de aanslag in Oslo bestempeld als terreurdaad van een geradicaliseerde moslim. De terrorist is een 42-jarige man van Iraanse afkomst en stond al sinds 2015 op de radar van de veiligheidsdiensten.

De man opende rond 01.15 uur het vuur bij de gaybar London Pub. Ook in de omgeving van de bar heeft hij geschoten. Uiteindelijk kon de man worden gearresteerd, maar niet voordat hij twee mensen - mannen van in de 50 en 60 - had gedood en zeker 21 anderen had verwond, waarvan tien ernstig. De gewonden zijn allemaal buiten levensgevaar.

Het terreurniveau in Noorwegen is inmiddels naar het hoogste niveau opgeschaald. 

PST-topman Berg vertelde op een persconferentie dat de man een verleden had van geweldpleging en bedreigingen. Ook zou de man kampen met pyschiatrische problemen. Hij wordt verdacht van moord, poging tot moord en terrorisme.

In Oslo is sinds vorige week zaterdag de Oslo Pride, maar na de aanslag zijn alle verdere activiteiten van de pride dit jaar geschrapt.

Taxichauffeurs betrapt op rijden onder invloed van drugs

Bij een grote taxicontrole vrijdagnacht in Amsterdam heeft de politie vijftig chauffeurs gecontroleerd. Zes taxichauffeurs waren onder invloed van drugs. Zij zijn aangehouden. Eén chauffeur weigerde mee te doen aan een bloedproef. Zo meldt AT5

De chauffeurskaart en het rijbewijs van de taxichauffeur die weigerde mee te werken aan onderzoek zijn direct ingenomen.

Ook heeft de politie met onherkenbare auto's toezicht gehouden op taxi's rondom de controleplaats. In totaal werden er 28 proces-verbalen opgemaakt voor onder andere rijgedrag, technische gebreken en frauduleuze handelingen. Ook zijn twee lijnbusbaanontheffingen ingenomen en is één rijbewijs ingevorderd vanwege een te hoog gereden snelheid.

Eindelijk eerste GP-zege Sasaki in Assen

De Grand Prix van Nederland in de motorsport is zondag op spectaculaire wijze afgetrapt. De jongelingen in de Moto3 openden de racedag en dat werd een heerlijk spektakel tot en met de allerlaatste ronde.

Ayumu Sasaki vertrok vanaf poleposition, met Tatsuki Suzuki en Izan Guevara ook nog op de eerste rij en David Muñoz, Dennis Foggia en Jaume Masia op rij twee. Na de uiteraard lekker chaotische openingsfase had Guevara de leiding in handen, voor Sasaki, Muñoz, Suzuki, Augusto Fernandez, Masia en Foggia.

In de ronden na de start had Guevara de leiding stevig in handen, Suzuki, Sasaki en Muñoz volgden en Foggia moest in elk geval even afhaken: hij kreeg een longlappenalty wegens het afsnijden van de GT-bocht. Hij knokte zich wel weer terug, maar vijf ronden voor het einde schoof hij bij het insturen van de GT-bocht onderuit.

Met de slotfase in aantocht en acht man in de kopgroep deed Sasaki een eerste poging bij Guevara, die dat wel pareerde. Bij het ingaan van de slotronde nam Sasaki de leiding over en ook Suzuki en Masia gingen erlangs. In de slotronde schoof Muñoz onderuit en nam hij Masia én John McPhee mee; Sasaki pakte de winst, voor Guevara en WK-leider Sergio Garcia, met Suzuki op vier.

Klimmers Duffy en Grossman winnen boulderwedstrijden Innsbruck

De World Cup sportklimmen is deze week neergestreken in Innsbruck. In de Oostenrijkse regen zijn de boulderwedstrijden inmiddels afgewerkt, zondagavond is het tijd voor de finales in het leadklimmen.

Mannen
De eerste boulder was te makkelijk: iedereen haalde de top, vijf van de zes finalisten zelfs in één keer. De tweede was wellicht te moeilijk, niemand haalde er de top. Op boulder drie was de eerste echte move uitermate lastig: Colin Duffy (VS), Lee Doh-yun (KOR) en Yoshiyuki Ogata (JPN) haalden de top en bezetten dus de top-3, de rest kwam niet voorbij de eerste move.

Op de lange vierde boulder moest Lee genoegen nemen met een zone, het 'halverwegepunt', maar in een uiterste poging haalde Duffy wél de top. Alleen Ogata kon hem nog van de winst houden, maar dat lukte niet: Duffy pakte met drie tops de winst, voor Lee en Ogata. Beiden kwamen met evenveel pogingen tot twee tops en vier zones, maar op basis van de halve finales ging plek twee naar Lee.

Vrouwen
Na drie boulders was duidelijk dat het om twee dames ging: de Amerikaanse Natalie Grossman en de Duitse Hannah Meul hadden als enige drie keer de top gehaald, Grossman had daar één poging minder voor nodig gehad. De rest kwam op de uiterst lastige tweede en derde boulders niet eens tot de zone, dus daar werd alleen nog geknokt om de derde plek.

Op de vierde en laatste boulder haalde Meul in haar tweede poging de top, nadat een vrijwilligster haar per ongeluk nog op de neus tikte met een borstel. Grossman klom echter in één keer naar de top en daarmee pakte de Amerikaanse wéér een overwinning, voor Meul. Plek drie ging uiteindelijk naar de Japanase Miho Nonaka, die als enige van de rest een tweede top pakte.

Liefhebbers van bacon, kunnen zich nu besprenkelen met bacongeur!

Hou je zo van bacon dat je ernaar wilt ruiken - zonder het gedoe van bacon bakken?

De geur, Wright N°100 genaamd, werd donderdag uitgebracht om het 100-jarig bestaan van het baconmerk te vieren, aldus een persbericht van Wright Brand Bacon. 

Echte spekliefhebbers kunnen de vlezige geur voor $19,22 kopen op Wright100.com.

De genderneutrale geur werd gecreëerd in samenwerking met Ann Gottlieb, die geuren heeft helpen ontwikkelen voor klanten als Britney Spears, Victoria's Secret en Calvin Klein. De geur is niet puur spek: Wright N°100 bevat noten van bacon, appelhout, bergamot, witte patchouli, sandelhout en ahornsiroop, aldus het persbericht.

"We worden maar één keer 100 en met dat in ons achterhoofd wilden we iets unieks en speciaals creëren om consumenten te helpen ons honderdjarig bestaan met ons te vieren," zei Cal Tharp, senior brand manager voor Wright Brand.

"Een van de dingen die Wright Brand bacon speciaal maakt is dat het echt houtgerookt is, dus we dachten waarom niet onze kenmerkende echte houtgerookte geur bottelen om de zintuiglijke ervaring van onze bacon uit te breiden," zei Tharp.

De geur bevat ook een noot van Mousse de Saxe, een combinatie van leer en vanille die populair was in 1922, als een knipoog naar het oprichtingsjaar van het merk.

Wright Brand werd in 1922 gelanceerd in Vernon, Texas, en werd in 2001 overgenomen door Tyson Foods corporation.

Turn on, tune in, drop out

‘Turn on, tune in, drop out’, heilige woorden van de tot psilocybine bekeerde Dr. Sir Timothy Francis Leary met 25 liter zuivere LSD in zijn valies op weg naar zij die vochten tegen de oorlog. Zij die vochten in de oorlog kwamen als heroïneverslaafde terug en the power of the people reageerde en toonde de onmacht van een regering. Mede door de angst van verlies van controle en president Nixon persoonlijke afkeer voor ‘drugs’ en de onmacht gevoeld in de bovenste politieke regionen, kondigde Nixon in 1971 ‘the war on drugs’ af.

Beschuldigingen van geweld over en weer bij politieactie Ketelbrug

Wat heeft er zich precies afgespeeld op de Urker kotter UK-146 die woensdagmiddag voor de Ketelbrug lag om de actievoerende boeren te ondersteunen? Feit is dat de politie ingreep en 14 opvarenden heeft gearresteerd. De partijen beschuldigen elkaar van het gebruik van geweld. Zo meldde Omroep Flevoland van de week.

De politie had informatie gekregen dat een kotter naar de brug onderweg was. Het ging om de UK 146. Die zou om doorvaart onder de brug vragen, om vervolgens onder de openstaande brug stil te blijven liggen. De brug zou daardoor open blijven staan. Het doel was om aan weerszijden van de Ketelbrug een file te laten ontstaan, zodat boeren flyers aan de automobilisten konden uitdelen.

De UK 146 is van visondernemer Anja Keuter. Zij bevestigt in het Reformatorisch Dagblad het plan, maar dat de kotter zou wegvaren als er sprake was van een calamiteit. De opvarenden van de vissersvloot zijn solidair met de boeren, zegt de actiegroep Eendracht Maakt Kracht.

Bagnaia pakt poleposition voor GP van Nederland

De poleposition voor de Grand Prix van Nederland in de MotoGP is een prooi geworden voor Francesco Bagnaia. De Italiaan was op zijn Ducati zaterdagmiddag de snelste op het circuit van Assen, maar het was wel spannend.

Fabio Quartararo deed een aanval op Bagnaia's tijd, maar de wereldkampioen kwam op zijn Yamaha 0,116 seconden tekort. Pramac-coureur Jorge Martin deed het uitstekend en parkeerde zijn Ducati op 0,204 seconden ook op de eerste rij.

Rij twee wordt gevormd door Marco Bezzecchi (Ducati, +0,292), Aleix Espargaro (Aprilia, +0,364) en Jack Miller (Ducati, +0,620), die in de slotfase onderuit ging en zo voorkwam dat Espargaro nog een rap rondje neer kon gaan zetten.

In de Moto3 werd het een Japans 1-2'tje: Ayumu Sasaki was 0,066 seconden snelelr dan Tatsuki Suzuki. Izan Guevara completeerde op 0,206 seconden de eerste startrij, voor David Muñoz, Dennis Foggia en Jaume Masia.

Bo Bendsneyder deed het in de Moto2 voor eigen publiek prima: op 0,183 seconden noteerde hij de achtste tijd, Zonta van den Goorbergh start als 21e. De poleposition ging naar Jake Dixon, die Albert Arenas (+0,011) en Sam Lowes (+0,031) nét de baas was, maar ook Ai Ogura (+0,051), Alonso Lopez (+0,106) en Jorge Navarro (+0,124) zaten er dicht bij.

VS: Biden tekent tweepartijenwet voor wapenveiligheid

De nieuwe wapenwet zal "veel levens redden", zei de Amerikaanse president Joe Biden nadat hij de hervorming had ondertekend, maar waarschuwde dat er nog veel werk aan de winkel is.

De Amerikaanse president Joe Biden tekende zaterdag vlak voor vertrek naar de G7-top de eerste grote federale wapenhervorming in drie decennia, en noemde de nieuwe wetgeving "historisch" gezien de enorme politieke verdeeldheid over wapenbeheersing die in het land heerst.

Zijn ondertekening van de wapenveiligheidswet komt slechts enkele dagen nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat de Amerikaanse grondwet het recht beschermt om handvuurwapens in het openbaar te dragen voor zelfverdediging.

Het komt ook een maand nadat een massale schietpartij op een basisschool in Texas het leven heeft geëist van 19 kinderen en twee leraren. Volgens de statistieken van Education Week was dat de 27e schietpartij in 2022 op een school welke dood of letsel veroorzaakte in de VS.

Wat bepaalt de nieuwe wet?
De nieuwe wapenveiligheidswetgeving, die werd aangenomen met zowel Democratische als Republikeinse steun, omvat een verbeterde achtergrondscheck bij jongere kopers, waardoor inzicht wordt verkregen tot informatie over een eventueel strafblad. 

Het bevat ook bepalingen voor het geven van federaal geld aan staten die "rode vlag"-wetten invoeren, dwz wetten die rechtbanken toestaan wapens tijdelijk af te nemen bij mensen die als een 'bedreiging' worden ervaren.

Daarnaast heeft het bepalingen die gericht zijn op het terugdringen van illegale wapenverkoop, strengere straffen opleggen aan mensenhandelaars en degenen die voor anderen wapens kopen.

De wet zal ook de verkoop van wapens beperken bij mensen die veroordeeld zijn voor huiselijk geweld in de context van een bestaande intieme relatie. Volgens de huidige wet mag een persoon nu geen wapen kopen als hij is veroordeeld voor huiselijk geweld als hij getrouwd was met, samenwoonde met of een kind had met het slachtoffer.

De wet verbiedt echter niet de verkoop van aanvalsgeweren of kogelmagazijnen met een grote capaciteit, waar Biden eerder deze maand om vroeg.

De verplichte achtergrondchecks bij alle wapenaankopen die Biden en Democraten wensten, ontbreken ook in de nieuwe wet.

'Ik hou vol'
Bij de ondertekening zei Biden: "Hoewel dit wetsvoorstel niet aan al mijn wensen voldoet, bevat het wel maatregelen die levens zullen redden." 

"Als het onmogelijk lijkt om iets voor elkaar te krijgen in Washington, doen we iets van belang", voegde hij eraan toe. "Ik weet dat er nog veel meer te doen is en ik hou vol."

De Verenigde Staten hebben het hoogste percentage wapenbezit en meeste massale schietpartijen onder welvarende landen.  

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag de in 1913 ingevoerde beperkingen van de staat New York voor het dragen van verborgen pistolen in het openbaar verworpen als ongrondwettelijk. 

De verwachting is dat de 6 tegen 3 beslissing van de rechters uiteindelijk meer mensen in staat zal stellen legaal wapens te dragen in de straten van New York en andere grote steden zoals Los Angeles en Boston.

NASA ontdekt kraters van 'onbekende' raketinslag op de maan

Een NASA-sonde ontdekte twee kraters op het maanoppervlak - ze zijn ontstaan door een ongeplande botsing van een raketonderdeel begin maart. Waar de raket precies vandaan kwam, is nog niet duidelijk. Experts denken dat China de verantwoordelijke is. 

Ruim drie maanden na de botsing heeft de NASA voor het eerst een ongeplande inslag van een raketonderdeel op de maan bevestigd. NASA zei dat twee kraters van de inslag op 4 maart te zien zijn op afbeeldingen van de Lunar Reconnaissance Orbiter-sonde. Een oostelijke krater heeft een diameter van 18 meter, een westelijke krater van 16 meter. De inslag aan de andere kant van de maan kon begin maart niet live worden waargenomen of gemeten, omdat er op dat moment geen bijbehorende sondes, telescopen of meetinstrumenten in de omgeving waren.

De ontdekking van twee kraters was "onverwacht" volgens NASA en de inslagen geven aan dat het van een raket is die aan beide uiteinden grotere ladingen draagt. Dat zou aanwijzingen kunnen geven over de identiteit van de raket - want wat de maan precies raakte, was aanvankelijk nog onduidelijk.

Eerst was er sprake van een onderdeel van een SpaceX-raket, maar toen corrigeerden de wetenschappers zichzelf: het was onderdeel van een oude Chinese raket, waarschijnlijk de draagraket van de "Chang'e 5-T1"-missie, die in 2014 werd gelanceerd vanaf de aarde en de ruimte was ingeschoten. China had deze berichten echter ontkend.

Na analyse van de opnames is nu echter duidelijk dat dit object niet afkomstig is van een NASA-missie, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De inslag is de eerste bekende onbedoelde botsing van een raketonderdeel met de maan, er zijn in het verleden verschillende geplande inslagen geweest voor onderzoeksdoeleinden.

Markus Nederlands kampioene wielrennen

Riejanne Markus heeft zich zaterdag gekroond tot Nederlands kampioene wegwielrennen. De 27-jarige renster van Jumbo-Visma rekende in de slotfase af met medevluchtster Shirin van Anrooij, die eerder in de week bij de beloften nog zilver pakte op de tijdrit.

Van Anrooij en Markus sprongen een kilometer of tien voor het einde weg uit een sterke kopgroep. Echt veel ruimte kregen ze niet, het jagende groepje achter de twee had ze constant in het zicht, en in de bijzonder lastige slotkilometer op de VAM-berg leek het gedaan.

In de laatste kilometer viel het tempo bij de achtervolgers echter stil, waardoor de twee de sprint aan konden gaan. Markus had al kilometerslang nauwelijks een trap op kop gedaan en profiteerde daar perfect van: zij hield Van Anrooij nét van zich af, Lorena Wiebes won de sprint om plek drie.

Amerikaanse bedrijven gaan reiskosten voor abortus werkneemster betalen

Verschillende staten in de VS voeren ingrijpende wijzigingen uit in de wetgeving rondom abortus, slechts enkele uren nadat het Hooggerechtshof 'Roe vs Wade' heeft vernietigd. Hierdoor vervalt het landelijk recht op abortus maar moeten de staten dit individueel regelen. In veel steden wordt geprotesteerd tegen deze "oorlog tegen vrouwen". Bedrijven als Facebook en Starbucks willen vrouwelijke werknemers die in de toekomst abortus laten plegen financieel ondersteunen.

Na de abortus-uitspraak van het Hooggerechtshof waren er veel protesten in de VS. Duizenden mensen verzamelden zich opnieuw rond het Hooggerechtshof in Washington, met borden met de tekst "War on women, who's next?".

"Wat gisteren is gebeurd, is onbeschrijfelijk en walgelijk", zei de 19-jarige demonstrant Mia Stagner. "Geen enkele vrouw zou gedwongen moeten worden om moeder te worden."

Vrijdag vernietigde het Hooggerechtshof het historische arrest dat sinds 1973 landelijk van kracht was en geschiedenis had geschreven onder 'Roe v. Wade'. Dit betekent dat de afzonderlijke staten nu vrij zijn om abortus toe te staan, te beperken of helemaal te verbieden. Ten minste acht conservatief bestuurde staten legden onmiddellijk abortusverboden op.

Voor- en tegenstanders van het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof gingen vrijdag in het hele land de straat op. De demonstraties verliepen grotendeels rustig. In Phoenix, Arizona gebruikte de politie traangas, in Los Angeles braken politieagenten een demonstratie af door wapenstokken te gebruiken. In de stad Cedar Rapids, Iowa, reed een pick-uptruck door een groep demonstranten en reed hierbij over de voet van een vrouw.

Met het oog op een abortusverbod in een groeiend aantal Amerikaanse staten, bieden meerdere grote Amerikaanse bedrijven hun vrouwelijke werknemers nu de mogelijkheid aan om eventuele reiskosten te betalen voor een eventuele abortus in een andere staat.

Een aantal bedrijven, zoals de caféketen Starbucks en de online retailgigant Amazon, hadden dit al eerder toegezegd met het oog op de op handen zijnde uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Nadat het Hooggerechtshof de liberale landelijke abortuswet 'Roe vs Wade' vrijdag daadwerkelijk vernietigde, kondigden ook entertainmentgigant Walt Disney en Facebook-groep Meta andere aan om de reiskosten te betalen in het geval van een abortus. 

In een artikel op het online portaal Linkedin beloofde de outdoorspecialist Patagonia niet alleen ondersteuning voor reiskosten naar andere Amerikaanse staten. Het bedrijf beloofde ook mogelijke borgtochtkosten te dekken voor werknemers die werden gearresteerd tijdens vreedzame demonstraties voor 'recht op abortus'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.