FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 juni 2022

Kamminga zwemt naar WK-zilver in Budapest

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Budapest is zondagavond de tweede finalesessie afgewerkt. Dat werd geopend met Nederlandse deelname en leverde gelijk een toch wel zeldzame medaille op voor de Nederlandse (mannen)ploeg.

100m schoolslag mannen, finale
Voor Nederland gelijk het hoofdnummer van de avond en kans op de tweede mannelijke wereldkampioen ooit, na Marcel Wouda in 1998. Dat lukte niet helemaal, maar Arno Kamminga pakte net als op de Olympische Spelen in Tokyo wél zilver. Met 58,62 seconden legde hij het af tegen de Italiaan Nicolo Martinenghi (58,26), terwijl de Amerikaan Nic Fink in 58,65 brons pakte.

100m vlinderslag vrouwen, finale
Torri Huske opende bijzonder hard, maar de jonge Amerikaanse kon dat doortrekken: in 55,64 seconden - nog geen twee tienden boven het wereldrecord - zwom ze naar de wereldtitel. Europees kampioene Marie Wattel uit Frankrijk werd in 56,14 seconden tweede, brons was in 56,41 voor de Chinese Zhang Yufei.

100m rugslag mannen, halve finales
Geen Nederlanders, maar wel een fantastische tijd voor Apostolos Christou: met 52,09 seconden benaderde de Griek het wereldredord van Ryan Murphy (51,85). De Chinees Xu Jiayu, dubbel regerend wereldkampioen, plaatste zich met de tiende tijd niet voor de finale, net als zijn voorganger Mitchell Larkin uit Australië.

100m schoolslag vrouwen, halve finales
Tes Schouten kwam er wat een finaleplaats niet echt aan te pas: de Nederlandse tikte aan na 1:07,20 minuten en dat bleek de vijftiende en langzaamste tijd van de halvefinalisten, waarvan de Duitse Anna Elendt met 1:05,62 de snelste was.

50m vlinderslag mannen, finale
De Amerikaanse topfavoriet Caeleb Dressel maakte het weer waar: in 22,57 seconden knalde hij naar de wereldtitel, net als in 2019. De 42-jarige Braziliaan Nicholas Santos pakte voor het vierde WK op rij een niet-gouden medaille, zilver in 22,78 seconden, één honderdste voor de Amerikaan Michael Andrew.

100m rugslag vrouwen, halve finales
Kira Toussaint zat er weer uitstekend bij in de halve finales: met haar tijd van 59,16 seconden plaatste ze zich als vierde voor de eindstrijd van maandagavond. Maaike de Waard redde het net niet: met 1:00,15 seconden kwam ze één tiende tekort om de finale te bereiken.

200m vrije slag mannen, halve finales
Een bijzondere prestatie voor een van de grootste talenten van de afgelopen jaren: de nog altijd maar 17-jarige Roemeen David Popovici zwom de snelste tijd in 1:44,40 minuten, een nieuw wereldjuniorenrecord.

200m wisselslag vrouwen, finale
Na zilver op de Spelen in Tokyo was er nu de wereldtitel voor de Amerikaanse Alex Walsh, die in 2:07,13 overtuigend naar het goud zwom. De Australische Kaylee McKeown werd in 2:08,57 tweede en verwees de Amerikaanse Leah Hayes in 2:08,91 naar het brons.

F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider had het met de Red Bull zwaar tegen de Ferrari van Carlos Sainz, maar trok toch aan het langste eind. Lewis Hamilton mocht als derde mee naar het podium.

Verstappen startte in Montreal vanaf poleposition en was goed weg. De Nederlander dook de eerste bocht in voor Fernando Alonso en Sainz. Daarachter sloot de rest van het veld aan en kon voor Sergio Perez en Charles Leclerc de inhaalrace beginnen. Perez schoof al snel door vanaf dertien naar elf, terwijl Leclerc in de beginfase plaats negentien voor zestien verruilde. Alonso kon niet lang genieten van plek twee, want de Spanjaard verloor al snel zijn tweede plek aan Sainz.

Eerste uitvaller was Perez die na negen ronden motorische problemen met de Red Bull kreeg en de auto aan de kant moest parkeren. Ook Kevin Magnussen had problemen, want de Deen kreeg de meatball-vlag vanwege een kapotte voorvleugel nadat hij in de openingsronde Hamilton had geraakt. Verstappen maakte van het maleur bij Perez gebruik om van banden te wisselen, terwijl ook Hamilton dat deed. Dit gaf de leiding aan Sainz, voor Alonso en Verstappen.

De Nederlander ging Alonso snel voorbij en moest daarna een gat van 5,5 seconde op Sainz dichten. Ver daarachter had Leclerc moeite om door het veld te komen, want de Monegask zat rondenlang klem achter Alexander Albon en Valtteri Bottas. Albon zag uiteindelijk Bottas passeren, direct daarna gevolgd door Leclerc. Laatstgenoemde kreeg opnieuw een plek cadeau doordat de voor hem gestarte Mick Schumacher stilviel. Het zorgde voor een tweede virtuele safety car waarna veel rijders een stop maakten. Sainz gaf de leiding op aan Verstappen, waarna de Spanjaard op plek drie achter Alonso terecht kwam, maar net voor de al eerder gestopte Hamilton. Sainz en Hamilton pakten al snel de plekken twee en drie, ruim achter Verstappen.

Halverwege de race begon Sainz het gat met Verstappen langzaam maar zeker te dichten, terwijl het duo vooraan niets te duchten had van Hamilton en Russell. Daar verder achter hield Esteban Ocon de nog niet gestopte Leclerc achter zich, voor Alonso, Valtteri Bottas, Lance Stroll en Guanyu Zhou. Leclerc had na 42 ronden genoeg van zijn harde banden, maar door een mislukte stop kwam de Monegask terecht achter het treintje met Stroll, Zhou, Yuki Tsunoda, en Daniel Ricciardo.

Verstappen maakte in ronde 44 zijn tweede stop en kwam net achter Hamilton terecht op plek drie. De Nederlander passeerde al snel de Brit die een ronde later ook een stop maakte. Met nog 20 ronden te gaan kwam de safety car naar buiten nadat Tsunoda in de eerste bocht bij het uitrijden van de pits van de baan vloog. Sainz maakte er gebruik van door een tweede stop te maken en achter Verstappen weer naar buiten te komen. Meer rijders volgden, terwijl het hele veld langzaam maar zeker aansloot bij leider. Verstappen. Sainz lag tweede, voor Hamilton, Russell, Ocon, Alonso, Leclerc, Bottas, Vettel en Zhou.

Het veld werd met zestien ronden te gaan weer losgelaten. Verstappen probeerde een gaatje te slaan met Sainz, maar de Spanjaard wist binnen DRS-afstand te blijven met de Nederlander, terwijl Hamilton daarachter toekeek. Daarachter lag Russell, voor Leclerc die Ocon en Alonso was gepasseerd.

Na een zeer spannende slotfase werd Verstappen als eerste afgevlagd voor Sainz en Hamilton. Russell pakte plek vier, voor Leclerc, Ocon, Alonso, Bottas, Zhou en Stroll.

Nederland winnaar van Pro League na winst op India

De derde editie van de FIH Pro League is gewonnen door Nederland. Op het complex van Rotterdam won Oranje na een vroege achterstand met 2-1 van India. Het is de eerste keer dat de hockeyheren de Pro League hebben gewonnen.

Trots hield aanvoerder Thierry Brinkman iets voor half zeven de beker omhoog, pronkend aan het publiek. Het winnen van de Pro League werd door het Nederlands elftal groots gevierd. Voor Oranje was het de eerste titel sinds het gewonnen EK van 2021 in het Wagener Stadion. Voor een groot deel van de selectie was het de eerste prijs in het shirt van Oranje. Maar ondanks de knappe 2-1 winst zag het er vroeg in de wedstrijd niet naar uit dat Nederland de titel zondag al veilig zou stellen. Oranje kende een valse start.

Verspreid over het goed gevulde stadion aan de Hazelaarweg in Rotterdam sprongen plukjes toeschouwers van India opeens dolgelukkig op van hun stoel. In de eerste minuut van de wedstrijd kwam India meteen op voorsprong tegen Oranje. Het was balverlies van verdediger Floris Wortelboer op de middenlijn dat het doelpunt van India inleidde. De Indiase hockeyer Abhishek dribbelde de cirkel in en legde de bal met een handig wippertje voorbij verdedigers Jip Janssen en Lars Balk. Een juweel van een actie, waarna hij de bal met zijn forehand voorbij keeper Maurits Visser schoot: 0-1.

Snelle gelijkmaker van Jip Janssen
De start van Oranje was verschrikkelijk. Maar Nederland herpakte zich en domineerde een groot deel van het eerste kwart. Jasper Brinkman legde de bal op een Indiase voet, wat de eerste strafcorner van de wedstrijd opleverde. Steenhard sleepte Janssen de 1-1 binnen. Zijn vuist ging de lucht in, om het doelpunt te vieren.

In het eerste kwart bleef Nederland op zoek naar een goal en haalde het twee strafcorners, die niet werden verzilverd. Maar het begin van het tweede kwart voelde als een déja vu. Opnieuw leek India op voorsprong te gaan komen. Door een tackle op een Indiase stick mocht India een strafbal nemen. Maar keeper Visser stopte de push van Harmanpreet Singh, waardoor het 1-1 bleef. Ook de rest van de wedstrijd keepte Visser sterk.

Halverwege het tweede kwart was Oranje dichtbij de 2-1. De vierde strafcorner van de wedstrijd werd door Janssen hard tegen de handschoen van de Indiase keeper Pawan gesleept. Dat bracht Joep de Mol in stelling. De verdediger tenniste de bal in de rebound tegen de lat.

Het was een open wedstrijd met kansen over en weer. Via een mogelijkheid voor Dennis Warmerdam was Nederland dichtbij een doelpunt. India sloot het tweede kwart af met vier strafcorners op rij. Maar elke poging werd door Nederland gelezen. Zodoende was de ruststand in het heerlijke duel 1-1.

Winnende goal van Jorrit Croon
Kort na rust was het een prachtige pass van Teun Beins die Terrance Pieters in scoringspositie bracht. Glijdend zette de aanvaller van Kampong zijn stick tegen de bal. Een mooie tip-in, maar de bal zeilde rakelings naast.

Ondertussen kwam concurrent België in Londen op een 0-2 voorsprong tegen Engeland. De boodschap was duidelijk. Wilde Nederland zichzelf zondagmiddag al kronen tot winnaar van de FIH Pro League, dan moest er gescoord worden en India worden verslagen.

Dat doelpunt viel vlak voor het einde derde kwart uit een strafcorner. De gedachten gingen uit naar een rechtstreekse sleeppush van Jansen. Maar de specialist bediende aangever Jorrit Croon, die de bal prachtig tegen de touwen tikte: 2-1. Voor de speler van Bloemendaal was het zijn eerste interlandgoal op Nederlandse bodem.

Zowel India als Nederland miste aan het begin van het laatste kwart een strafcorner, waardoor het een spannende wedstrijd bleef. Via een kans van Derck de Vilder was Nederland dichtbij de 3-1. Dat leverde een strafcorner op, twee achter elkaar zelfs, maar het vizier van Oranje stond niet op scherp.

Vier minuten voor tijd kreeg India via de strafcorner een kans op de gelijkmaker. De flats van Jarmanpreet Singh was boven de plank, waardoor het doelpunt niet geldig was. Thijs van Dam sloeg in de slotfase de bal voorlangs het doel van India. Daardoor bleef het 2-1, genoeg voor het Nederlands elftal om zich de winnaar van de FIH Pro League te mogen noemen.

Random Pics van de Dag #654

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Drie honden vallen kudde schapen aan, 13 dode en meerdere gewonde dieren

In Rosmalen zijn zondagochtend dertien schapen doodgebeten in een natuurgebied door drie honden. Nog eens drie schapen waren zo gehavend dat agenten de dieren uit hun lijden hebben verlost met hun dienstwapen, volgens de politie. Zo meldt de NOS.

De schapen liepen los in het natuurgebied, dat vrij toegankelijk is, en horen bij een kinderboerderij meldt Omroep Brabant. Op de kinderboerderij is volgens de politie met grote verslagenheid gereageerd.

Toen agenten de schapen vonden, was het niet bekend wie de eigenaar was van de dieren. "Onze prioriteit lag bij het welzijn van de schapen en op dat moment was het het beste om de dieren niet langer te laten lijden", legt de woordvoerder uit. "Later werd duidelijk dat de eigenaar er geen bezwaar tegen had." 

"Het leek erop dat de honden zijn losgebroken", vertelde een woordvoerder van de politie aan RTL. "Het waren grote honden, maar van welk ras is onduidelijk."

De eigenaar van de kinderboerderij heeft aangifte gedaan tegen de eigenaar van de honden en stelt de hondenbezitter aansprakelijk voor de kosten. De honden zijn inmiddels in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie beslist wat er met de honden gaat gebeuren.

Quartararo meesterlijk in Grand Prix van Duitsland

Op de bloedhete en altijd lastige Sachsenring is zondagmiddag de Grand Prix van Duitsland in de MotoGP afgewerkt. Helaas was dat bepaald niet de meest spannende race ooit, maar in het zonovergoten Duitsland voelde de regerend wereldkampioen zich als een vis in het water.

Francesco Bagnaia vertrok op zijn Ducati van poleposition, naast de Yamaha van Fabio Quartararo en de Ducati van Johann Zarco, met Aleix Espargaro (Aprilia), Fabio di Giannantonio en Jack Miller (beiden Ducati) op rij twee.

Met een prima start werkte Quartararo zich naar de leiding, voor Bagnaia, Espargaro, Zarco, Di Giannantonio, Miller, Maverick Viñales, Luca Marini, Jorge Martin en Takaaki Nakagami. Voor Bagnaia was het snel klaar: in de vierde ronde ging hij in bocht één tegen het asfalt, een zware klap voor zijn titelkansen.

Nakagami kon na zeven ronden ook al inpakken, ook de Japanner ging onderuit. Ondertussen reed Quartararo beetje bij beetje weg bij Zarco, die de tweede plek in had genomen en op zijn beurt een gaatje sloeg naar de Aprilia's van Espargaro en de verrassend sterke Viñales.

Voor Viñales ging het toch niet lekker: zijn Aprilia leek er bar weinig zin meer in te hebben en in plaats van eindelijk een goed resultaat, parkeerde hij in de pitstraat. Miller sloot ondertussen aan bij Espargaro, waardoor er wel nog steeds een duel om de derde plek te zien was.

Met vier ronden te gaan was de situatie als volgt: Quartararo eenzaam op kop, Zarco eenzaam op plek twee en Espargaro strijdend met Miller, terwijl Marini langzaam maar zeker in de buurt kwam. Een foutje van Espargaro hielp Miller naar plek drie en die stond hij niet meer af.

Wereldkampioen Quartararo schreef zo een uitermate dominante zege bij op zijn palmares, Zarco bekroonde een ijzersterke race met plek twee en Miller completeerde het podium, voor Espargaro, Marini, Martin, Brad Binder, Di Giannantonio, Miguel Oliveira en Enea Bastianini.

Fernandez domineert Moto2-race op bloedhete Sachsenring

De Grand Prix van Duitsland in de Moto2 heeft wat de winst betreft zondag weinig spanning opgeleverd. Op de bloedhete Sachsenring was het wel spannend wat de overige podiumplaatsen betreft, dus de fans konden zeker genieten.

Sam Lowes, Albert Arenas en Augusto Fernandez vertrokken vanaf de eerste startrij, voor Jake Dixon, Marcel Schrötter en Aron Canet - Bo Bendsneyder startte als achttiende, Zonta van den Goorbergh als 24e.

Lowes startte prima en behield de leiding, Fernandez kwam snel door naar de tweede plek, voor Schrötter, Arenas en Pedro Acosta. Niet veel later nam Fernandez de leiding over en al snel sloeg hij een gat naar Lowes, die Acosta, Schrötter en Arenas achter zich aan kreeg.

Met zeven ronden te gaan schoof WK-leider Celestino Vietti in de subtop onderuit, wat concurrent Ai Ogura een mooie kans opleverde. Kort voor het einde schoof Acosta binnendoor bij Lowes naar plek twee, maar de Brit liet zich niet kisten en sloeg terug.

Toch was Lowes ineens weer even de snelheid kwijt: Acosta ging er voorbij en ook Schrötter werkte zich naar een podiumplek. Op Fernandez stond werkelijk geen maat, hij won met een kleine tien seconden voorsprong. Plek twee ging na een mooie slotronde naar Acosta, voor Lowes, Schrötter en Fermin Aldeguer. Bendsneyder finishte kleurloos als zestiende, Van den Goorbergh werd achttiende.

Wolff boos op andere F1-teambazen vanwege porpoising-maatregelen

Gisteravond overlegden de Formule 1-teambazen in Montreal over de voorgenomen maatregelen tegen het overmatig stuiteren van diverse F1-wagens en Toto Wolff was niet bepaald gelukkig met houding van zijn collega teambazen daar.

De teambazen waren bij elkaar omdat de FIA het 'porpoising' wil verminderen en daarbij waarschijnlijk de teams die veel last blijven houden van overmatig stuiteren, zal dwingen de rijhoogte te verhogen (klik hier voor een uitgebreid artikel). Wolff snapt uiteraard dat deze nieuwe maatregel zijn team flink zal raken. Er zijn diverse teams die last hebben van 'porpoising' maar Mercedes is één van de teams waar het het ergst is.

De Mercedes-teambaas had gehoopt op andersoortige maatregelen die zijn team minder zouden treffen, maar zijn collega teambazen zagen volgens ingewijden niks in zijn plannen. Wolff noemde de houding van collega’s 'ergerlijk' en  'oneerlijk’' zo meldt de Telegraaf.

"In deze sport probeert iedereen een voordeel te behalen, maar de situatie is te ver gegaan. Er zijn teambazen die de boel proberen te manipuleren en politieke spelletjes spelen, terwijl de FIA met een snelle oplossing probeert te komen. Niet alleen wij hebben last van het gestuiter. In Baku gold dat voor heel veel teams en coureurs, de auto’s zijn gewoon te stijf. Het gaat om veiligheidsrisico’s. Als er dan kleine manipulaties volgen op de achtergrond, vind ik dat gewoon zielig", aldus de Mercedes-teambaas.

"Natuurlijk vragen mensen zich nu af of mijn standpunt oprecht is, of niet. Maar ook Red Bull-coureur Pérez heeft geklaagd, of coureurs van andere teams. Het is niet het probleem van één team. Dit komt door het ontwerp van de auto’s met het huidige grondeffect en dat moet worden aangepakt. En alleen het verhogen van de rijhoogte lost die stijfheid niet op", aldus Wolff.

Idioot in graafmachine verwoest politiewagen, politie lost waarschuwingsschoten

Een 40-jarige man uit Oostrum is zondag 19 juni aangehouden nadat hij op de Broekstraat in Tilburg met een graafmachine op agenten inreed. Voordat de man kon worden aangehouden is er pepperspray ingezet, zijn er waarschuwingsschoten gelost en is hij getaserd.

De man zou rond 09.00 uur op een nabijgelegen parkeerplaats een autoruit hebben vernield, terwijl er nog iemand inzat. Het slachtoffer in het voertuig kende deze man niet. Hierop werd de politie gealarmeerd. Ondertussen rende de dader even verderop een erf van een bedrijf aan de Broekstraat op en stapte hier in een graafmachine. Hij startte het voertuig en reed ermee over het terrein. Agenten die inmiddels op de locatie waren, riepen dat hij uit moest stappen.

Ondertussen zagen zij dat hij een mes in zijn hand hield. De politie sprayde met pepperspray, maar dit bleek onvoldoende te werken. Toen de verdachte met de graafmachine inreed op de politiewagen, werden er waarschuwingsschoten gelost. Vervolgens werd de man getaserd en kon hij worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en zit vast voor verder onderzoek. De politiewagen werd bij het inrijden verwoest. De agenten bleven ongedeerd. Waarom de man dit allemaal deed is nog niet bekend.

Verstappen: "Het waren verraderlijke omstandigheden"

Op een natte baan in Montreal wist Max Verstappen gisteravond beslag te leggen op de pole position voor de Grand Prix van Canada. Met een ruime marge bleef de Nederlander Fernando Alonso voor en met concurrent Charles Leclerc op de negentiende startplaats kan Verstappen vandaag een belangrijke slag slaan in de strijd om de wereldtitel.

"Het waren verraderlijke omstandigheden. Maar we zijn kalm gebleven, hebben geen fouten gemaakt en maakten de juiste beslissingen in het laatste gedeelte van de kwalificatie. Ik ben er superblij mee dat ik hier op pole positie sta", aldus de Red Bull-coureur na afloop van de kwalificatie, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander vertelde dat hij ondanks de moeilijke omstandigheden genoot op de baan. "Het is ook geweldig om na een paar jaar weer terug te zijn in Montreal en het is fantastisch om zoveel fans te zien. Je krijgt op deze baan het gevoel in een kart te rijden mede dankzij de echte kerbstones. Ik geniet ervan om hier te rijden en kijk uit naar morgen."

Verstappen was niet meteen te euforisch in aanloop naar de race van vandaag. "Maar ik mag niet verwachten dat het een rechttoe rechtaan race zal gaan worden. Ik denk dat het dicht bij elkaar zal zitten met Ferrari, want ik moet rekening houden met Sainz die vlak achter me staat", aldus de regerend wereldkampioen.

Verstappen: "Het waren verraderlijke omstandigheden" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Het waren verraderlijke omstandigheden" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Moto3-coureur Guevara oppermachtig op Sachsenring

Op de altijd lastige Sachsenring is zondagochtend de Grand Prix van Duitsland in de Moto3 afgewerkt. Wat de winst betreft was dat niet bijster spannend, maar daarachter werd er wel geknokt.

Izan Guevara vertrok van poleposition en ook Dennis Foggia en Daniel Holgado stonden op de eerste rij, met Ayumu Sasaki, Tatsuki Suzuki en Ryusei Yamanaka op de geheel Japanse tweede startrij, voor David Muñoz, WK-leider Sergio Garcia en Matteo Bertelle.

Na de schermutselingen in de openingsronde - vooral in het middenveld ging het voor een paar rijders mis - had Guevara gewoon de leiding, voor Foggia, Suzuki, Muñoz en Holgado. Deniz Öncü reed zich vanaf de 24e plek in no-time naar de top-10, maar dat had een verklaring: een valse start en dus kreeg hij een dubbele longlappenalty.

Guevara sloeg vrij snel een gaatje naar Foggia, die achtervolgd werd door Garcia, Suzuki, Sasaki en Holgado. In het vervolg van de race kwam Guevara geen moment meer in de problemen, hij pakte een overtuigende zege. Foggia en Garcia knokten ondertussen om de overige podiumplaatsen en na een stevige strijd won Foggia dat duel, terwijl Garcia derde werd, voor Sasaki, Suzuki, Holgado en de knap herstelde Öncü.

Zwemsters Toussaint, De Waard en Schouten naar halve finales WK

Op het wereldkampioenschap langebaan hebben de Nederlandse deelneemsters het zondagochtend prima gedaan. Er kwamen er drie in actie in de series in Budapest en alledrie mogen ze zich op gaan maken voor de halve finales.

100m rugslag vrouwen
Kira Toussaint deed het keurig en tikte na 59,69 seconden aan, wat goed bleek voor de vijfde tijd. Maaike de Waard had met 1:00,46 iets langer nodig, maar haar tiende tijd was ook voldoende voor een plek in de halve finales.

Olympisch kampioene en wereldrecordhoudster Kaylee McKeown verscheen niet aan de start. Vermoedelijk wil de Australische zich op de finale van de 200m wisselslag richten, die kort na de halve finales van de 100m rugslag gepland staat.

100m schoolslag vrouwen
Met een tijd van 1:07,18 minuten benaderde Tes Schouten haar eigen nationale record en plaatste ze zich als veertiende voor de halve finales. Een finaleplek zal wel lastig worden, daarvoor moet het vermoedelijk nog wel een seconde harder gaan.

Spookrit eindigt in drama: 2 doden en 5 gewonden bij frontale botsing bij Hooghalen

Bij een ernstig verkeersongeval op de A28 nabij Hooghalen zijn in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 juni twee personen overleden. Vijf anderen raakten gewond. Bij het ongeval botste een spookrijder frontaal op een tegemoetkomend voertuig. De bestuurders van beide voertuigen zijn overleden. Kort voor dit ongeval kreeg de politie meerdere meldingen van een spookrijder op de A28. Agenten hebben geprobeerd het spookrijden te doen stoppen en er heeft een korte achtervolging plaatsgevonden. Het onderzoek naar de toedracht is gestart.

Zondagnacht omstreeks 00:30 uur kreeg de politie meerdere meldingen van een spookrijder die met hoge snelheid over de A28 reed, vanuit de richting van Haren. Meerdere agenten zijn hierop naar de A28 gereden om de spookrijder te laten stoppen. Nabij Assen leek het voertuig te stoppen. Toen agenten de bestuurder wilden controleren ging deze er weer met hoge snelheid vandoor. Hierop ontstond er een achtvolging. Vanaf de afslag Assen-Noord reed het voertuig richting Beilen, opnieuw spookrijdend. Er is door agenten geprobeerd om het verkeer stil te leggen en te waarschuwen voor het spookrijdende voertuig, maar ter hoogte van Hooghalen botste het voertuig frontaal op een tegemoetkomend voertuig. Bij het ongeval waren nog drie andere voertuigen betrokken.

Twee personen overleden en meerdere gewonden
Direct na de aanrijding zijn de hulpdiensten (waaronder brandweer, ambulance en het MMT) opgeroepen, maar voor de bestuurster van het voertuig waar de spookrijder frontaal op botste mocht de hulpverlening niet meer baten. Zij is ter plaatse aan haar verwondingen overleden. Het gaat om een 35-jarige vrouw uit Leek. Ook de bestuurder van het spookrijdende voertuig (een 30-jarige man uit Assen) kwam bij het ongeval om het leven. Vijf anderen (alle vijf inzittenden van de andere drie betrokken voertuigen) raakten gewond. Het gaat om een 67-jarige vrouw uit Stadskanaal, een 68-jarige man uit Stadskanaal, een 37-jarige vrouw uit Musselkanaal, een 60-jarige man uit Assen en een 52-jarige vrouw uit Assen. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Onderzoek gestart
Op de plaats van de aanrijding is onderzoek gedaan door specialisten van de politie. De weg is hiervoor meerdere uren in beide richtingen afgesloten geweest. Er is onder andere sporenonderzoek gedaan en er zijn getuigen gehoord. Omdat er aan de aanrijding een achtervolging vooraf ging, is de Rijksrecherche in kennis gesteld. Ook zij zullen onderzoek doen.

Bent u getuige geweest van de aanrijding op de A28 of hebt u het spookrijdende voertuig zien rijden? Deel uw informatie met de politie. Misschien bent u wel in het bezit van dashcambeelden waarop het spookrijdende voertuig of de aanrijding is te zien. Informatie delen met de politie kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: minder warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Er is tamelijk veel bewolking en er trekken enkele buien over, lokaal is ook onweer mogelijk. Vooral in het zuiden is er ook zon. De maximumtemperatuur ligt tussen 16°C in het noordelijk kustgebied en 24°C in het zuidoosten. De wind is noordelijk en overwegend matig, 3-4 Bft, langs de zuidwestkust eerst soms vrij krachtig, 5 Bft.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en is er kans op een bui, in het zuidoosten mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De noordelijke wind is landinwaarts zwak tot matig en langs de zuidwestkust af en toe vrij krachtig.

Maandagochtend is er een afwisseling van zon en wolkenvelden en is er in het zuidoosten nog kans op een (onweers)bui. In de middag komt er steeds meer zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 16°C in het noordelijk kustgebied en 23°C in het zuidoosten. De noordwestelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

De dag eindigde met een diverse lucht in Purmerend (Foto: Pukeko)
De dag eindigde met een diverse lucht in Purmerend (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

'Een zonsopkomst in de ruimte'

Het internationale ruimtestation draait elke 90 minuten een baan om de aarde en ziet elke dag 16 keer de zon op en 16 keer de zon onder gaan. Veel van deze zonsopgangen vinden plaats terwijl de bemanning aan het werk is of slaapt, maar ESA-astronaut Alexander Gerst heeft deze verbluffende timelapse van een zonsopgang vastgelegd om met ons hier op aarde te delen.

De foto's zijn door Alexander gemaakt met een interval van twee per seconde en de video is gemonteerd met 25 beelden per seconde.

Europa 'verdort' door de hitte, alleen in Griekenland regent het

Volle stranden, druk bezochte fonteinen, uitverkochte ijssalons: Spanje, Frankrijk en Italië hebben te kampen met een ongewoon vroegtijdige hittegolf. In Andalusië is de thermometer al gevaarlijk dicht bij de 50-gradengrens geklommen. In Noord-Griekenland hebben vakantiegangers echter een paraplu nodig.

Spanje beleeft de ergste hittegolf tijdens juni sinds 1950, met temperaturen die plaatselijk meer dan 44 graden Celsius bedragen. In de steden zoeken de mensen vaak verkoeling in fonteinen, ijssalons en winkelcentra met airconditioning, meldden de media. Sommige stranden aan de Middellandse Zee en de Atlantische kust waren in de vroege ochtend al bommetje vol. Het record voor deze hitteperiode werd afgelopen vrijdag gevestigd in Andújar, Andalusië, met 44,2 tot 44,3 graden.

Volgens de weerdienst Aemet zal het ook dit weekend, bijzonder warm worden met 40 tot 42 graden, vooral in de regio's Catalonië, Navarra en Baskenland in het noordoosten en noorden van het land, en in Andalusië in het zuiden. In de hoofdstad Madrid zal de kwikkolom naar verwachting stijgen tot 39 graden. Op het vakantie-eiland Mallorca worden maxima tot 37 graden verwacht.

Ook 's nachts zal er geen echte afkoeling zijn, in grote delen van Spanje zullen de temperaturen nauwelijks dalen tot 20 graden nadat de zon onder is gegaan. Deze 'tropische nachten' beroven de Spanjaarden van hun slaap. De hitte en de droogte bevorderen het uitbreken van talrijke bosbranden die, volgens officiële cijfers, in enkele dagen tijd in verschillende delen van Spanje al meer dan 25.000 hectare hebben verwoest. Dit komt overeen met een oppervlakte van ongeveer 35.000 voetbalvelden. De ergste branden zijn in het Sierra de la Culebra-gebergte bij de grens met Portugal in het noordwesten van Spanje, waar reeds 20.000 hectare bos is verwoest en 1700 mensen in veiligheid moesten worden gebracht.

Aemet kondigde aan dat de hittegolf na zondag aanzienlijk zou afnemen na een goede week. In Madrid, bijvoorbeeld, zal het nog steeds rond de 30 graden zijn. Op Mallorca en in Navarra zullen de lokale bevolking en de vakantiegangers tot ten minste maandag overvloedig blijven zweten bij temperaturen tot 37 graden.

Frankrijk: vroegste hittegolf sinds 1947
Ook in Frankrijk wordt dit weekend het hoogtepunt van een hittegolf verwacht met temperaturen boven de 40 graden, die al dagen aanhoudt. De weerdienst noemde het de vroegste hittegolf sinds 1947, en naar verwachting zal bijna het hele land er zaterdag mee te maken hebben gehad.

Veertien departementen in het zuidwesten van het land waren op hun hoede, omdat de temperatuur plaatselijk 42 graden zou kunnen bereiken, aldus de weerdienst. Verschillende festivals, sport- en culturele evenementen zijn afgelast vanwege de extreme hitte. Vrijdag werden al in 11 gemeenten al warmterecords gebroken - in Carcassonne werd rond 40,4 graden gemeten.

De hittegolf piekte zaterdag in Frankrijk met temperaturen boven de 42 graden. In Biarritz aan de Atlantische kust bij de Spaanse grens was de hoogste temperatuur ooit gemeten 42,9 graden. Vanaf zondagavond worden in Frankrijk stormen verwacht vanaf de Atlantische kust, die later waarschijnlijk ook andere delen van het land zullen treffen. Lokaal kunnen deze stormen gepaard gaan met hevige windstoten en stevige onweersbuien. De hittegolf daarentegen zal in Oost-Frankrijk naar de Duitse grens waarschijnlijk alleen maar langer duren. 

Zaterdagavond is een kitesurfer overleden en zijn drie anderen gewond geraakt bij een storm aan de Normandische kust. Een helikopter werd gebruikt om te zoeken naar een vermiste persoon in zee, zo meldt de omroep France Info, verwijzend naar de prefectuur. De extreem hevige storm duurde ongeveer 20 minuten en trof de stad Villers-sur-Mer. De 31-jarige kitesurfer werd door een sterke windstoot geraakt, door de lucht tegen de gevel van een restaurant geslingerd en gedood. Cafétafels en stoelen werden door de storm omver geblazen, waarbij drie klanten in een casino gewond raakten. De prefectuur heeft een psychologisch crisisteam opgezet. Reddingswerkers hebben per boot en helikopter naar een vermiste persoon op zee in Deauville gezocht. Een grote triatlon georganiseerd in Deauville moest worden afgelast omdat de dorpstenten van de atleten waren weggeblazen. De deelnemers kregen een onderkomen in het dorp aangeboden.

Hitte in Groot-Brittannië, droogte in Italië
In Groot-Brittannië is ook ongewoon warm, met temperaturen die vrijdagmiddag op sommige plaatsen tot boven de 30 graden stegen, waardoor voor de derde dag op rij de temperatuurrecords voor de tijd van het jaar werden gebroken.

In Noord-Italië lijdt de Povlakte onder de ergste droogte in 70 jaar. In het sterk agrarische gebied hebben sommige gemeenten de waterdistributie nu op rantsoen gezet. Volgens de landbouwvereniging Coldiretti bedreigt de droogte de helft van de landbouwgrond in de Povlakte en bijna een derde van de landbouwproductie van het land. De president van Lombardije, Attilio Fontana, sprak van een "uitzonderlijk moeilijke situatie". Hij kondigde aan dat binnenkort de noodtoestand zou worden afgekondigd.

Griekenland: nu nog regen en onweer
In Griekenland daarentegen zullen de mensen hun paraplu's op veel plaatsen moeten dragen: In het noorden en westen blijft het ook in het weekend regenen en soms onweren. Dit is het geval op het schiereiland Peloponnesos, dat populair is bij toeristen, en in de Noord-Griekse havenstad Thessaloniki. In de regenachtige streken zal het echter warm blijven met temperaturen rond 27 graden.

Vakantiegangers op Kreta en de Cycladen daarentegen kunnen zich verheugen op onvervalste zonneschijn en temperaturen rond 30 graden. Meteorologen verwachten dat de hittegolf boven West-Europa Griekenland pas vanaf het midden van volgende week zal bereiken - en dan waarschijnlijk in een afgezwakte versie.

Bitcoin daalt tot onder de $18.000

De waarde van de bitcoin is nog steeds aan het kelderen en neemt de andere cybervaluta's mee. Het wordt ook lastig voor de bedrijven die geld verdienen in de crypto-industrie. Het probleem is dat er - in tegenstelling tot banken - geen verplichte inzage in de boeken is.

Cryptocurrency Bitcoin zette zijn recente daling op zaterdag voort en viel ver onder de cruciale $ 20.000. Soms kostte de oudste en bekendste cybervaluta slechts $ 17.649, ongeveer 14 procent minder dan op vrijdag en het laagste in 18 maanden.

In november 2021 was een bitcoin rond de $ 68.000, en de waarde is sinds het begin van het jaar met meer dan 60 procent gedaald. De cryptocurrency Ethereum verloor in de periode 73 procent. Volgens CoinMarketCap.com is de gecombineerde marktwaarde van alle bijna 20.000 cybervaluta's onlangs onder de drempel van één biljoen dollar gedaald.

"De doorbraak van $ 20.000 laat zien dat het vertrouwen in de crypto-industrie is ingestort", zei marktanalist Edward Moya van The Americas OANDA zaterdag. "Er zijn te veel cryptocurrencies en crypto-uitwisselingen die onder enorme financiële druk staan gezien de kosten van lenen", zei hij, verwijzend naar stijgende rentetarieven. Veel kleine beleggers die hun geld in cryptocurrencies hadden geïnvesteerd, zouden nu permanent worden afgeschrikt.

De prijsdaling gaat gepaard met aanzienlijke verliezen op de wereldwijde aandelenmarkten als gevolg van de vrees voor een recessie. Jochen Stanzl, hoofdmarktanalist bij CMC Markets, verwees een paar dagen geleden naar een algemene uitverkoop in de risicomarkten. Als Bitcoin aan het einde van de maand niet terug stijgt tot net onder de $33.000, bestaat het risico van een nieuwe crash naar de $10.000, vanuit technisch oogpunt.

Duizenden ontslagen
Op de markt voor cybervaluta waren beleggers onlangs bezorgd over de moeilijkheden van Celsius Networks, een aanbieder van cryptocurrency-leningen. Celsius had gezegd dat het opnames en overboekingen tussen rekeningen opschortte om de liquiditeit en operaties te kunnen stabiliseren. Het bedrijf leent digitaal geld, verstrekt door cryptovaluta gesteunde leningen en biedt spaarproducten aan klanten die hun cybervaluta bij het bedrijf beleggen. Op zijn website adverteert het bedrijf met een jaarlijks rendement tot wel 17 procent.

De markt vreest dat andere bedrijven in de sector mee in de afgrond worden gezogen. Een probleem is dat bedrijven als Celsius in een grijs gebied opereren, legt Matthew Nyman van advocatenkantoor CMS uit. In tegenstelling tot klassieke banken zijn ze niet onderworpen aan duidelijke regelgeving met bijbehorende openbaarmakingsvereisten. Verschillende bedrijven in de branche hebben aangekondigd dat duizenden werknemers zullen worden ontslagen. Tegen deze achtergrond hebben diverse beleggers onlangs afscheid genomen van aandelen in de cryptocurrency-sector en bedrijven die zich bezighouden met de blockchain-technologie waarop cryptocurrencies zijn gebaseerd.

Biden (79) kwam ten val: Witte Huis in paniek maar niets aan de hand

De Amerikaanse president Joe Biden viel tijdens een ochtendritje met zijn fiets, maar raakte blijkbaar niet gewond. Op video van de distributielijst van journalisten van het Witte Huis is te zien hoe de 79-jarige opstaat en zegt: "Het gaat goed." Hij zei dat hij zijn evenwicht verloor toen hij zijn voet uit de pedaallus probeerde te trekken.

Tijdens de fietstocht met zijn vrouw Jill wilde Biden stoppen bij hun strandhuis in de staat Delaware om met voorbijgangers te praten. De twee reden vijf minuten na het incident weer verder.

Het resultaat van de val was vooral "een lichte paniek bij de geheime dienst en de aanwezige pers", aldus het Witte Huis. Biden liep geen zichtbare schrammen of blauwe plekken op. "Er is geen medische behandeling nodig. De president kijkt ernaar uit om de rest van de dag met zijn gezin door te brengen", zei de functionaris.

Biden is de oudste Amerikaanse president in de geschiedenis en over zijn gezondheid wordt veel gespeculeerd. In november 2021 verklaarde zijn arts dat hij "kerngezond van lijf en leden" was.

Rusland: 'bijna twee miljoen Oekraïners in veiligheid naar ons land gebracht'

Volgens het Moskouse leger zijn bijna twee miljoen mensen vanuit de bevochten gebieden van Oekraïne naar Rusland overgebracht. Een vertegenwoordiger van het ministerie van Defensie schatte het totale aantal Oekraïners op 1,936 miljoen, waaronder 307.000 kinderen.

Volgens Moskou worden de mensen uit de gevechtszones en uit de separatistische gebieden van Donetsk en Loehansk naar veilige oorden gebracht in Rusland. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan mensen niet toe te staan te vluchten naar Oekraïense gebieden die onder controle staan van de regering van Kyiv. Vanuit het oogpunt van Oekraïne wordt hun bevolking door Rusland gedeporteerd.

Frankrijk: tweede ronde parlementsverkiezingen

Vandaag vindt in Frankrijk de beslissende tweede ronde van de parlementsverkiezingen plaats.

Op het spel staan 572 zetels in de Nationale Assemblee die afgelopen zondag in de eerste ronde nog niet zijn toegewezen. Slechts vijf kandidaten van de 577 hebben in de eerste ronde de overwinning behaald.

Er wordt reikhalzend uitgekeken of de partijalliantie achter president Macron haar absolute meerderheid kan behouden. Met name de nieuwe alliantie van de linkse partijen, socialisten, groenen en communisten rond de politicus Mélenchon kunnen aanzienlijk meer zetels verwachten in het parlement. In enkele Franse overzeese gebiedsdelen zijn de verkiezingen gisteren al begonnen vanwege het tijdsverschil.

F1: Verstappen grijpt poleposition in Canada

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Canada. De Nederlander ging op een opdrogende baan in Montreal rond in een tijd van 1.21,299 waarmee hij de verrassende nummer twee Fernando Alonso zes tienden voor bleef. Carlos Sainz reed naar de derde tijd, terwijl Verstappen zijn titelrivalen Sergio Perez en Charles Leclerc vanuit het achterveld moeten starten.

Het asfalt in Canada was in de derde vrije training al nat, maar aan het begin van de kwalificatie waren de baancondities nog een stuk slechter. Vrijwel alle rijders gingen direct naar buiten om direct maar een tijd neer te zetten. De omstandigheden werden door het rijden van de coureurs langzaam maar zeker beter, al gingen een aantal zo nu en dan buiten de baan. Het was flink stuivertje wisselen waarbij toch een aantal verrassingen te noteren vielen. Pierre Gasly, Sebastian Vettel, Lance Stroll, Nicholas Latifi en Yuki Tsunoda vielen buiten de boot. Voor Tsunoda niet verrassend omdat de Japanner door het wisselen van motoronderdelen straf heeft ontvangen, maar voor Vettel en Stroll wel omdat zij het in de derde training goed deden.

Na Q1 droogde het asfalt verder op waardoor de eerste rijders direct op de intermediates naar buiten gingen. Deze band bleek al snel de betere te zijn, maar niet voor Sergio Perez die zijn Red Bull in bocht drie niet gestuurd kreeg en vooruit in de muur belandde, het leverde een rode vlag op. Na een korte pauze werd de baan sneller en sneller, waarbij Verstappen duidelijk de boventoon voerde. In de laatste seconden vielen Valtteri Bottas en Alexander Albon buiten de boot, terwijl Lando Norris door motorische problemen geen tijd klokte. Leclerc wist dat hij achteraan moest starten en zette geen tijd meer neer.

Verstappen was ook in het laatste deel van de kwalificatie op de opdrogende baan heer en meester en reed onbedreigd naar de polepostion. Achter de Nederlander ontspon zich een mooie strijd om de tweede plek die uiteindelijk naar Alonso ging, voor Sainz. Lewis Hamilton kende tot nu toe een lastig weekend maar greep wel plek vier, voor de verrassend snelle Haas-coureurs Kevin Magnussen en Mick Schumacher. Esteban Ocon sloot aan op plek zeven, voor George Russell die als enige de gok waagde om naar de slicks te gaan, maar de baan was er nog te nat voor. Daniel Ricciardo en Guanyu Zhou sloot de top tien af.

Topprestaties bij Diamond League Parijs, Van Diepen derde op 800m

In Parijs is zaterdagavond weer een Diamond League-wedstrijd afgewerkt. Het atletiekseizoen is inmiddels vergevorderd en is zo langzamerhand op weg naar het wereldkampioenschap in Eugene, wat in Parijs ook wel bleek: er werden uitstekende prestaties neergezet.

400m vrouwen
Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's was op weg naar een overtuigende zege en liep joggend naar de winst in 50,10 seconden. Het Poolse duo Natalia Kaczmarek (50,24) en Anna Kielbasinska (50,28) zat er maar net achter, Lieke Klaver werd in een persoonlijk record van 50,80 seconden vijfde.

Discuswerpen vrouwen
Met 68,68 meter gooide de Amerikaanse Valarie Allman in de vierde worp het meetingrecord van Sandra Perkovic uit de boeken. Het leverde Allman de winst op, voor de Kroatische Perkovic en haar 68,19 meter, terwijl de Duitse Kristin Pudenz met 64,39 meter de derde plek pakte.

200m mannen
Favoriet Andre de Grasse bleef steken op plek vier, de winst ging naar een onverwachte naam: Luxolo Adams uit Zuid-Afrika, die in een toptijd van 19,82 seconden - zijn eerste keer onder de twintig - de winst pakte. Met een Dominicaans record van 20,03 werd Alexander Ogando tweede, voor de 20,26 van de Fransman Mouhamadou Fall.

3000m steeplechase vrouwen
Na een relatief rustig begin trok Winfred Mutile Yavi de gashendel stevig open. De voor Bahrein uitkomende Keniaanse snelde op indrukwekkende wijze naar de winst in 8:56,55 minuten, de zevende tijd ooit gelopen. De Ethiopische Sembo Alemayehu werd in 9:09,19 tweede, voor landgenote Mekides Abebe (9:11,09).

110m horden mannen
Devon Allen heeft na zijn supertijd van vorige week (12,84) constant de ogen op zich gericht, maar die tijd evenaarde hij in Parijs niet. De Amerikaan won wel: in 13,16 seconden was hij te snel voor de Braziliaan Rafael Pereira (13,25) en de Fransman Just Kwaou-Mathey (13,27).

800m mannen
Tony van Diepen zat er constant goed bij en de Nederlander leek even op weg naar de winst. Toch kwam Benjamin Robert met een ziedend eindschot nog naar voren en de Fransman pakte in 1:43,75 minuten de winst, voor het Australische record van Peter Bol (1:44,00) én de 1:44,14 van Van Diepen, weer een persoonlijk record.

Polsstokhoogspringen mannen
Ben Broeders was lekker bezig en de Belg bekroonde dat zowaar met een Diamond League-zege: hij sprong over 5,80 meter, net als Renaud Lavillenie, maar op basis van de foutsprongen pakte Broeders de winst. Lavillenie's landgenoot Thibaut Collet werd met 5,75 meter derde.

400m mannen
Op Steven Gardiner stond niet echt een maat: de olympisch kampioen uit de Bahama's won in een scherpe 44,21 seconden, voor de Dominicaan Lidio Feliz (44,92) en de Zuid-Afrikaan Zakhiti Nene (44,99) - Liemarvin Bonevacia finishte in 45,75 seconden als vijfde.

100m horden vrouwen
Zonder de dominante Jasmine Camacho-Quinn houd men wat minder rekening met supertijden, maar dat bleek onterecht: de Nigeriaanse Tobi Amusan raasde in een Afrikaans record van 12,41 seconden - een echte toptijd - naar de winst, voor de 12,63 van Devynne Charlton uit de Bahama's en de 12,73 van de Britse Cindy Sember.

Hoogspringen vrouwen
Een Oekraïns feestje, voor zover Oekraïners op het moment feestjes vieren uiteraard. Yaroslava Mahuchikh sprong als enige over 2,01 meter en pakte de winst, terwijl landgenote Iryna Gerashchenko over 1,98 meter sprong. Met Yuliya Levchenko sprong de derde Oekraïnse over 1,95 meter, ze deelde plek drie met de Australische Nicola Olyslagers.

Hinkstapspringen mannen
De Cubanen maakten er een leuk feestje van, aangevoerd door de indrukwekkende 17,66 meter van Jordan Diaz Fortun. Dat was één centimeter verder dan landgenoot Andy Diaz, terwijl hun naar Portugal overgestapte oud-landgenoot Pedro Pablo Pichardo met 17,49 meter de derde plek pakte.

5000m mannen
Op Selemon Barega stond geen maat vanaf het moment dat de laatste haas het voor gezien hield: de Ethiopiër soleerde naar de winst in een fraaie 12:56,19 minuten, waarmee hij een gooi deed naar de dubbel op het WK - Ethiopië laat liever niemand dubbelen, maar Barega loopt graag de vijf én tien kilometer. Thierry Ndikumwenayo uit Burundi werd in 13:05,24 minuten tweede, voor de Ethiopiër Muktar Edris (13:06,54) - Mike Foppen finishte als zevende in 13:20,34 minuten.

Speerwerpen vrouwen
Een wat matige wedstrijd, zoals al wel een beetje verwacht kon worden: met een matige 63,13 meter ging de winst naar de Japanse Haruka Kitaguchi, voor de 62,56 meter van de Letse Lina Muze en de 62,09 meter van Liveta Jasiunaite uit Litouwen.

100m vrouwen
Shelly-Ann Fraser-Pryce was van de partij en het ging weer onmeunig hard met de Jamaicaanse veterane: ze snelde naar de winst in 10,67 seconden, de gedeeld twaalfde tijd ooit gelopen - gedeeld met onder meer haar eigen tijd van Nairobi vorige maand. De Britse Daryll Neita werd in 10,99 seconden tweede, voor de 11,01 van de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou.

Excuses van premier Rutte voor Dutchbat III, 27 jaar na val van Srebrenica

"De gekmakende machteloosheid, dat je niet hebt kunnen doen waarvoor je ooit militair bent geworden. Mensen beschermen, onze democratische rechtstaat verdedigen. Dat gevoel afgesneden te zijn van de buitenwereld, door alles en iedereen in de steek gelaten. En ook de gemakkelijke verwijten achteraf, van critici die zelf hoog en droog in het veilige Nederland zaten. Dus ja, ik begrijp die vraag heel goed: waar was de wereld?" Dat zei minister-president Mark Rutte zaterdag tegen ongeveer 350 veteranen van Dutchbat III.

Bijna 27 jaar na de val van Srebrenica waren ze in Schaarsbergen om bij te praten, herinneringen op te halen en elkaar te steunen bij nog steeds veel niet verwerkt leed. Leed omdat zij soms verantwoordelijk zijn gehouden voor de genocide, die de Bosnische Serviërs onder leiding van Mladić hebben uitgevoerd.

Wereld liet het afweten
Het antwoord op ‘Waar was de wereld?’ bleef uit. Rutte: “Het confronteert ons meteen met het afschuwelijke lot van de ruim 8.000 jongens en mannen die na de val van Srebrenica in koelen bloede werden vermoord. Waar was de internationale gemeenschap toen zij bescherming nodig hadden? Het antwoord blijft schrijnend en snoeihard. De wereld liet het op een verschrikkelijke manier afweten.”

Hartverscheurende keuzes
Voor heel veel veteranen is Srebrenica nog altijd geen voltooid verleden tijd, weet Rutte: “Het gebrek aan erkenning wordt nog elke dag gevoeld. Erkenning voor het feit dat het mandaat, materieel en de militaire steun tíjdens de uitzending tekortschoten. Dat jullie op pad werden gestuurd met een opdracht die gaandeweg onuitvoerbaar bleek. Terwijl in de compound op een zeker moment zelfs aan de meest elementaire levensbehoeften tekort was.”

Ongelijke strijd
Ook minister van Defensie Kajsa Ollongren liet zich over de situatie van destijds niet onbetuigd. “En toen de aanval kwam, en de gevraagde hulp juist níet, stonden jullie in Srebrenica voor een ongelijke strijd. Een handvol pantservoertuigen met mitrailleurs, tegenover een overmacht van tanks en artillerie. Terwijl ondertussen 55 van jullie gegijzeld werden door de Bosnische Serviërs. En nadat duizenden Bosnische mannen en jongens de bergen introkken, vingen jullie met een paar honderd soldaten tienduizenden doodsbange mensen op. Jullie stonden er alleen voor. Het werd een humanitaire ramp van ongekende omvang.”

Rutte noemde voorts dat er, eenmaal thuis, weinig begrip was voor de onmogelijke positie van Dutchbat III en de hartverscheurende keuzes die de militairen in de chaos van het moment moesten maken, vaak in een split second. “En er was niet genoeg steun vanuit de politiek en defensietop, toen vanuit allerlei hoeken en gaten al snel een regen van onterechte kritiek op Dutchbat neerdaalde.”

De rug toegekeerd
Ook Ollongren deelt de mening dat Nederland de militairen van Dutchbat III de rug toekeerde. “Te lang zijn jullie ervaringen niet erkend. Oók – misschien wel juist – niet door Defensie. Jullie zijn gehoord, maar er is niet geluisterd. Er was te weinig nazorg, te weinig steun en te weinig weerwoord in de beeldvorming. Niet voor jullie en niet voor jullie thuisfront. Dat heeft diepe sporen achtergelaten. Velen van jullie hebben vandaag de dag nog te kampen met de gevolgen van de VN-missie. Over veel levens hangt een blijvende schaduw.”

Onterecht in het beklaagdenbankje
Volgens Rutte zijn bijna 27 jaar na dato sommige woorden nog altijd niet uitgesproken. “Het is waar, en ook al vaak gezegd, dat de Srebrenica-missie plaatsvond onder een VN-mandaat. Maar dat doet niets af aan de speciale verantwoordelijkheid van de Nederlandse staat. Voor de omstandigheden waaronder jullie werden uitgezonden, voor de opvang na terugkeer en voor het gebrek aan support toen Dutchbat III in de beeldvorming onterecht in het beklaagdenbankje terecht kwam.”

Excuses en waardering
Rutte vervolgde: “Daarvoor maak ik vandaag namens de Nederlandse regering excuses aan alle vrouwen en mannen van Dutchbat III. Aan jullie en aan de mensen die er vandaag niet bij zijn. Met de grootst mogelijke waardering voor de manier waarop Dutchbat III onder moeilijke omstandigheden steeds heeft geprobeerd het goede te doen, zelfs toen dat eigenlijk niet meer ging.” Om deze boodschap nog meer kracht bij te zetten had Ollongren voor iedere Dutchbat III veteraan het Defensie Ereteken voor Verdienste in brons.

De bijeenkomst van zaterdag is een gevolg van eerdere aanbevelingen van de commissie Borstlap over zorg, erkenning en waardering voor Dutchbat III-veteranen. De commissie kwam met de adviezen na een onderzoek van ARQ naar deze groep. Defensie meldde vorig jaar de aanbevelingen over te nemen.

Toespraak minister Ollongren bij reünie Dutchbat III op 18 juni 2022 in Schaarsbergen

Toespraak premier Rutte bij reünie Dutchbat III op 18 juni 2022 in Schaarsbergen



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.