FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 mei 2022

Real Madrid verslaat Liverpool in finale Champions League

Real Madrid heeft zich voor de veertiende keer in de clubhistorie de Champions League gewonnen. In Parijs wonnen de Madrilenen met 1-0 dankzij een goal van Vinicius Junior in de tweede helft.

De aftrap werd door chaos buiten het stadion ruim een halfuur uitgesteld. Na een rustig openingskwartier kwam Liverpool steeds beter in de wedstrijd en kreeg ook een aantal mogelijkheden om de score te openen, maar steeds lag Thibaut Courtois in de weg. Vooral de redding van de Belgische doelman op een inzet van van Sadio Mané was indrukwekkend.

Real Madrid had het moeilijk met Liverpool en kwam aanvallend met moeite in het spel voor, al mocht de Spanjaarden even juichen na een doelpunt van Karim Benzema. Het doelpunt van de Franse spits werd afgekeurd voor buitenspel, waarna de VAR enkele minuten nodig had om de beslissing te bevestigen.

Een klein kwartier in de tweede helft mocht Real Madrid wel juichen. Uit een harde lage voorzet van Federico Valverde kon Vinicius Junior van dichtbij binnen tikken. Na de 1-0 van Real moest Liverpool nog meer komen dan daarvoor en dat deden de Engelsen dan ook, maar steeds lag Courtois in de weg voor Liverpool. In de laatste tien minuten pakte Courtois nogmaals uit met een geweldige redding op een schot van Salah.

Real Madrid hield zodoende de nul en pakte voor de veertiende keer de Champions League en mag daarbij uitblinker Courtois danken voor zijn geweldige optreden.

KLM kan Franse staatssteun aflossen met Nederlandse miljoenen

De Nederlandse regering kan niet voorkomen dat het geld dat het in Air France-KLM steekt, gebruikt wordt voor aflossing van de Franse staatssteun.

De Nederlandse staat doet bij de aandelenemissie mee als 'normale investeerder'. Daardoor kunnen geen voorwaarden aan een eventuele aandelenkoop gesteld worden. Indirect betaalt het kabinet dan mee aan een miljoenenbonus voor topman Ben Smith. Meer hierover bij RTL.

Eerste MotoGP-pole Di Giannantonio, jonge garde grijpt de macht

De kwalificatie voor de Grand Prix van Italië in de MotoGP heeft zaterdag voor een bijzondere uitslag gezorgd. Dat er een rits nieuwe talenten richting de top gaat was al een tijd duidelijk, maar zaterdag grepen ze toch echt even de macht.

Op het circuit van Mugello lopen alle Ducati's geweldig en niemand toonde dat beter dan MotoGP-rookie Fabio Di Giannantonio. Met een fabelachtige ronde snelde hij naar zijn eerste poleposition ooit, voor VR46-coureurs Marco Bezzecchi en Luca Marini, óók op Ducati's.

De tweede startrij wordt geopend door de Ducati's van Johann Zarco en Francesco Bagnaia - het thuismerk neemt de hele top-5 in beslag. Fabio Quartararo start op zijn Yamaha vanaf plek zes, terwijl rij drie wordt gevuld door de Aprilia van Aleix Espargaro en de Honda's van Takaaki Nakagami en Pol Espargaro.

In de Moto2 reed Aron Canet naar de pole, een dikke tiende voor Pedro Acosta en Sam Lowes. Celestino Vietti, Mattia Pasini en Ai Ogura nemen daar de tweede rij in beslag, Bo Bendsneyder vertrekt vanaf plek zeventien en Zonta van den Goorbergh mag op de 26e plek plaats gaan nemen.

De pole in de Moto3 was voor Deniz Öncü, die net iets sneller was dan Daniel Holgado en Dennis Foggia. Op rij twee staan Sergio Garcia, Izan Guevara en John McPhee.

Oekraïne: Rusland steelt metaal uit haven Mariupol

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan metaal uit Mariupol te hebben gestolen en het land uit te hebben gevaren.

Volgens het Kyiv Independent-portaal zei de Oekraïense mensenrechtencommissaris, Lyudmyla Denisova, dat Rusland was begonnen met het plunderen van de staalvoorraad en al 3.000 ton had verscheept naar Rostov aan de Don in Rusland. Voordat Mariupol werd bezet, lag er in de haven zo'n 200.000 ton metaal en gietijzer opgeslagen, zegt ze.

Hauger oppermachtig in doodsaaie F2-sprintrace Monaco

In de straten van Monaco hebben de jonge coureurs in de Formule 2 zaterdag de sprintrace afgewerkt. Dat was allemaal niet het grootste spektakelstuk, maar er staat in elk geval weer een resultaat in de boeken.

De race begon met Jake Hughes op poleposition, ondanks een stevige crash in de kwalificatie op vrijdag. Dennis Hauger startte naast hem, Jehan Daruvala vertrok vanaf plek drie en Marcus Armstrong stond op de vierde startplek. Het drama voor Hughes was nog lang niet voorbij: bij de start bleef de Van Amersfoort-coureur staan.

Hauger pakte zo de leiding, Daruvala volgde, voor Armstrong, Enzo Fittipaldi, Jüri Vips, Jack Doohan, Theo Pourchaire en Liam Lawson. Na tien ronden was dat nog altijd de stand, tot Clement Novalak zijn MP Motorsport-auto in duel met Ayumu Iwasa in de muur reed: safety car.

Na een paar ronden konden we door voor een race waarin verder niks meer gebeurde. Hauger won met overmacht, Daruvala bolde als tweede over de finish en Armstrong completeerde het podium, voor Fittipaldi, Vips en Pourchaire - Richard Verschoor reed een keurige race en werd dertiende.

Tennisser Middelkoop stunt én verliest van oud-partner op Roland Garros

Voor tennisser Matwé Middelkoop was het een bewogen dag op Roland Garros. De 38-jarige Nederlandse dubbelspecialist kwam in actie in het mannendubbeltoernooi én het gemengd dubbelspel, met wisselend succes.

Samen met de Indiër Rohan Bopanna is Middelkoop bij de mannen als zestiende geplaatst. In de achtste finales stonden ze tegenover de als tweede geplaatste Kroaten Nikola Mektic en Mate Pavic, maar die boden ze uitermate goed partij. Het werd een heuse thriller en na 2,5 uur waarin de duo's elkaar niks toegaven zegevierden Middelkoop en zijn kompaan: 6-7 (5), 7-6 (3), 7-6 (10).

In het gemengd dubbelspel speelde Middelkoop samen met landgenote Demi Schuurs. De twee stonden tegenover landgenoot Wesley Koolhof, met wie Middelkoop zijn eerste internationale successen boekte, en de Japanse Ena Shibahara. Dat als tweede geplaatste duo was te sterk: met 6-3, 6-4 plaatsten ze zich voor de kwartfinales.

Verstappen over kwalificatie: "Erg ongelukkig"

Het hele weekend heeft Max Verstappen al moeite om het perfecte rondje te rijden met zijn Red Bull op het smalle stratencircuit van Monaco en ook vandaag tijdens de kwalificatie liep het niet van een leien dakje. Nadat de Nederlander zijn laatste snelle ronde moest afbreken na een crash van teamgenoot Sergio Perez en Carlos Sainz belandde hij op de vierde startpositie voor de race van morgen.

"Het is een lastig weekend tot nu toe voor mij. Maar, tijdens de laatste run koos ik voor een andere strategie dan de auto’s om mij heen, en mijn laatste ronde was best goed, totdat ik mijn ronde moest afbreken vanwege de rode vlaggen", zo blikte de koploper in het WK terug na de kwalificatie, lezen we op Verstappen.nl.

"Het is erg ongelukkig, want ik denk dat we beter dan vierde hadden kunnen staan. Voor de pole had ik niet kunnen vechten want ik denk dat Charles en Ferrari dit weekend echt enorm snel zijn, maar een tweede plek zou mooi zijn geweest. Het is heel jammer, maar dat is ook Monaco. Het kan natuurlijk gebeuren zo’n rode vlag als iedereen aan het pushen is. Dit is het tweede jaar op rij, maar het is zoals het is", aldus Verstappen.

"Je ziet dat de Ferrari heel goed de bochten kan nemen en ik had zelf meer last van onderstuur dan ik had gewild, dus die twee dingen helpen niet, vooral hier op een baan als Monaco waar de auto heel snel moet draaien. Daarom denk ik dat het iets lastiger was", zo analyseert de Nederlander het snelheidsverschil tussen Ferrari en zijn Red Bull.

Verstappen weet wat hem morgen te doen staat en hoopt op wat regen. "We zien het morgen wel. Het is een beetje balen van vandaag, maar uiteindelijk moet je altijd geconcentreerd blijven tijdens de wedstrijd. En wie weet als er regen aan komt is het altijd een beetje chaos. Door de olie en de witte strepen op het asfalt blijft het altijd glad hier."

Dramatische dag voor Luiten op Dutch Open

Joost Luiten beleefde zaterdag een dramatische dag op het Dutch Open in Cromvoirt. De tweevoudig winnaar van het toernooi zakte ver weg op de ranglijst en schaamde zich na afloop voor zijn spel.

"Ik schaamde me op de baan voor mijn spel", reageerde de 36-jarige Luiten na de derde ronde, die hij afsloot in 79 slagen, zeven boven par. "Schaamte, frustratie, woede, cynisme. Het liefst was ik na negen holes van de baan gelopen."

"Het leek wel alsof ik vandaag voor het eerst golfte", vervolgde Luiten, die het toernooi in 2013 en 2016 won. "Ik heb geen bal goed geraakt. Dit was echt een dag waarop ik in de ronde al snel dacht: waarom ben je gaan golfen en niet gaan studeren?" Het was voor Luiten zijn slechtste prestatie tot nu toe op de banen van Bernardus Golf in Cromvoirt. Hij opende donderdag met een ronde 65 en ging toen nog aan de leiding. Vrijdag zakte hij al weg met een ronde 75. 

"Natuurlijk weet ik dat ik aan veranderingen werk en dat het nog niet volmaakt is, maar het verschil was te groot. Donderdag was voor mij echt het bewijs dat ik de goede weg ben ingeslagen, maar ik heb nog geen B-spel voor wanneer het niet lekker gaat. Dit is een flinke dreun."

Lars van Meijel, de andere overgebleven Nederlander in het toernooi, ging rond in 77 slagen en zakte eveneens op de ranglijst. De Fransman Victor Perez en de Brit Matt Wallace voeren na drie ronden de ranglijst aan, beiden met een totaal van 206. Zondag is de afsluitende dag van de 102e editie van het Dutch Open.

Hindley grijpt de macht in koninginnenrit Giro d'Italia, Covi wint voorlaatste rit

Jai Hindley heeft de macht gegrepen in de Giro d'Italia. In de koninginnenrit van de Ronde van Italië ging de Australiër van Bora-hansgrohe op de Passo Fedaia drie kilometer van de streep ten aanval. Hij kraakte daarbij Richard Carapaz, die anderhalve minuut verloor op Hindley, waardoor de Australiër de nieuwe leider is in de Giro. De voorlaatste rit werd gewonnen door Alessandro Covi.

De voorlaatste etappe was de koninginennrit in de Ronde van Italië, met de Passo San Pellegrino, de Passo Pordoi en de Passo Fedaia als beklimmingen. Vooraf werd dat het voor de dagzege zou gaan tussen de favorieten voor de eindzege, maar dat viel behoorlijk tegen. Vanuit de start kreeg een kopgroep van vijftien renners de ruimte van het peloton.

Ze pakte zes minuten voorsprong, waarna Bahrain - Victorious de leiding nam in het peloton. Ondanks dat de achtervolging vroeg op gang kwam kwamen ze niet snel dichter bij de kopgroep. Op de Passo San Pellegrino en de Passo Pordoi bleef de ploeg van Mikel Landa tempo rijden zonder dat ze dichter bij de kopgroep kwamen. De winnaar zou in de kopgroep zitten en daar was Alessandro Covi de sterkste. De Italiaan ging er alleen vandoor op de Passo Pordoi en en zou het tot het einde volhouden. De renner van UAE Team Emirates won met een halve minuut voorsprong op Domen Novak en Giulio Ciccone.

Voor de klassementsrenners was het lang wachten. Pas in de laatste vijf kilometer van de slotklim gebeurde er iets. Team Ineos nam over van Bahrain - Victorious en leider Richard Carapaz leek zich goed te voelen, totdat Jai Hindley op drie kilometer van de streep ten aanval trok. In eerste instantie kon de roze leiderstrui nog mee met Hindley, maar nadat Lennard Kämna, een ploeggenoot van Hindley, zich had laten uitzakken vanuit de kopgroep moest Carapaz passen bij Hindley. In de laatste drie kilometer won Hindley vervolgens anderhalve minuut op Carapaz, die de er volledig doorheen zakte.

Bloemendaal geeft gouden seizoen glans met derde titel op rij

De trilogie van hockeyclub Bloemendaal is een feit. De Mussen zijn zaterdagmiddag voor de derde keer op rij landskampioen geworden. Ook in het twee duel werd Pinoké vrij probleemloos verslagen: 3-0. Donderdag won Bloemendaal de eerste finale-ontmoeting na het nemen van shoot-outs.

Het veld was van iedereen in een oranje shirt. Van de jonge fans, van de ouderen met bier en vuurwerk. Maar vooral van de ploeg van Rick Mathijssen. Zij hosten zich een ongeluk. Knuffelden elkaar alsof ze elkaars beste vriend waren. ‘Campione’ knalde over ’t Kopje, terwijl bij Pinoké de tranen vloeiden. De meeste hugs waren er voor Florian Fuchs, de Duitse gigant die z’n laatste duel speelde. Voor de prijsuitreiking maakten ze al een halve ereronde.

De ploeg die het hele seizoen klasse apart was in de Hoofdklasse. Waar andere teams geregeld morsten, bouwde de ploeg van Rick Mathijssen in de eerste maanden een hele grote marge op. Ze wonnen tien van hun eerste elf duels. Het zure gevoel van de mislukte Spelen van Tokio verdween op ’t Kopje, waar ook iedereen die beschadigd uit de zomer was gekomen zichzelf terugvond.

Als je zulke goede cijfers haalt, kan een dipje niet uitblijven. Die kwam er dan ook, na de onrustige aanloop richting de tweede seizoenshelft. Oude, allang gestopte vedettes als Ronald Brouwer en Santi Freixa moesten invallen tijdens oefenduels op voldoende man op de been te krijgen. Ze konden er wel om gniffelen daar in de Noord-Hollandse kustplaats.

Het kwam ook goed, ondanks een zeldzaam slippertje in maart tegen Pinoké, dat Bloemendaal als enige in de competitie versloeg. De Mussen vlogen snel weer de goede kant op en raasden door de EHL, waar ze in de finale met groot machtsvertoon Rot-Weiss Köln versloegen (4-0). In de play-offs ging het lang niet altijd vanzelf. HGC bleek een stuk stugger dan de eerste wedstrijd deed vermoeden. En bij Pinoké stond Bloemendaal 59 seconden voor tijd met 3-2 achter.

Zaterdag ging het al snel de goede kant voor de recordkampioen, die z’n 21ste titel pakte. Nadat de eerste echte kans voor Pinoké was overleefd – een naastgesleepte corner van Alexander Hendrickx – sloeg Roel Bovendeert toe. Althans, de spits kreeg de goal op zijn naam. Tachtig procent van het doelpunt kon aan Floris Wortelboer worden toeschreven. De International onderschepte een pass van Daan Bonhof, denderde op kenmerkende wijze over de achterlijn en vond met een hobbelbal de stick die van Bovendeert bleek te zijn.

De ervaren aanvaller, die er al bij was toen Bloemendaal in 2010 kampioen werd, tekende in het begin van het tweede kwart voor de 2-0. Weer van dichtbij, deze keer op aangeven van Jorrit Croon en na een mispeer van Pinoké-verdediger Niek Merkus.

Pinoké kreeg binnen tien minuten aardige kansen op de aansluitingstreffer. Twee corners boden echter geen uitkomst. Dat kwam ook omdat specialist Hendrickx, donderdag nog goed voor twee goals, bij keren niet aan slepen toekwam. De eerste keer zat hij op de bank, nummer twee schoot onder de stick van zijn stopper door.

Toen vervolgens ook Marlon Landburg een vrije schotkans om zeep hield, wist Pinoké dat ze een loodzware opdracht hadden in de tweede helft. De formatie van Jesse Mahieu maakte veel meer technische fouten dan in de eerste ontmoeting en was simpelweg minder effectief dan twee dagen geleden.

De wedstrijd werd daardoor niet het zinderende gevecht waar na het spektakelstuk op Hemelvaartsdag zo naar uit werd gekeken. Pinoké werkte zich een ongeluk en kreeg nog een serie van drie corners, die allemaal geen resultaat opleverden. Het was wachten op een bevlieging. Een echte surprise, zoals de dolksteek van Niklas Wellen in de heenwedstrijd. Zoals de verrassende corner van Miles Bukkens in het tweede duel met Amsterdam.

Maar dat special effect, die extra vlam, die ontbrak vandaag bij Pinoké. Ze konden het Bloemendaal niet moeilijk genoeg maken. De titelhouder boog soms mee, maar bleef altijd flexibel. Stond geen moment echt op breken. En kwam zo de tweede helft, waarin ze echt onder druk werden gezet, zonder kleerscheuren door.

Waar Bloemendaal twee dagen terug nog angstvallig naar de klok keek, werd er nu rustig naar het eigen scorebord geloerd dat richting de nul kroop. Tim Swaen tilde zelfs anderhalve minuut voor de tijd de score uit een cornerrebound naar 3-0. Die 21ste titel was een feit. Eentje na een grandioos seizoen en een play-offs, waarin ze weer eens op het juiste moment piekten. Dat blijken ze de laatste jaren prima te kunnen op ’t Kopje.

Ze hadden dus gelijk in de winter. Het kwam goed.

Bloemendaal – Pinoké 3-0
’13 1-0 Bovendeert
’21 2-0 Bovendeert
’68 3-0 Swaen (sc)

F1: Leclerc grijpt pole in Monaco, Verstappen vierde

Charles Leclerc heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Monaco. Op zijn thuiscircuit reed de Monegask met de Ferrari een tijd van 1.11,376 waarmee hij twee tienden sneller was dan teamgenoot Carlos Sainz en de Red Bull van Sergio Perez. Kampioenschapsleider Max Verstappen reed slechts de vierde tijd in de kwalificatie die eindigde met een crash van Perez en Sainz.

Het begin van de kwalificatie in de straten van Monte Carlo was wat tam, maar de tijden werden sneller en sneller, waarbij de Ferrari's en de Red Bulls de boventoon voerden. Daarachter was het flink stuivertje wisselen en de coureurs moesten veel ronden rijden om maar zeker te zijn om erbij te zitten. Er was ruim twee minuten voor het eind een korte rode vlag toen Yuki Tsunoda bij het uitkomen van de tunnel de muur raakte en lek reed. Daarna was er een run om nog een rondje te kunnen rijden, maar dat lukte niet iedereen. Hierdoor vielen Pierre Gasly en Guanyu Zhou buiten de boot. Ook Albon, Nicholas Latifi en Lance Stroll vielen buiten de boot. Tsunoda was wel door, ondanks de lekke band.

In het tweede deel werd het tempo nogmaals flink opgeschroefd door de topteams, waarbij ook Lando Norris zich meldde. Dat gold niet voor McLaren-teamgenoot Daniel Ricciardo die buiten de boot viel en op weg naar de uitgang lijkt. In de slotminuten was het als vanouds stuivertje wisselen en vielen Tsunoda, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen en Mick Schumacher ook af. Voor Bottas gold dat het missen van baantijd op de vrijdag hem opgebroken heeft.

Leclerc trapte in Q3 het gaspedaal nog dieper in en zette met een 1.11,376 een zeer snelle tijd neer. Sainz, Perez en Verstappen kwamen allen twee tienden tekort op de Monegask. Perez en Verstappen probeerden het nogmaals, maar konden in eerste instantie hun tijd niet verbeteren zodat het op de laatste run aankwam.

Hierin ging Leclerc in de eerste sector nogmaals sneller, hoe snel het uiteindelijk zou zijn geworden zal nooit bekend worden omdat Perez zijn Red Bull in de muur zette bij het ingaan van de tunnel. Direct daarna crashte de Ferrari van Sainz er tegenaan, waarna de weg geblokkeerd was en er een code rood volgde. Ook Fernando Alonso zette zijn auto nog in de bandenstapels, waardoor Leclerc poleposition pakte, voor Sainz, Perez, Verstappen, Norris, George Russell, Ferando Alonso, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Esteban Ocon.

Hockeysters Oranje nemen shoot-outs beter dan Argentinië

Het Nederlands hockeyelftal heeft zaterdagmiddag aartsrivaal Argentinië bijna op de eerste nederlaag van dit Pro League-seizoen getrakteerd. Maar met nog 2 minuut 30 op de klok incasseerde Oranje toch de 1-1. Op het veld van Union in Nijmegen ging het bonuspunt uiteindelijk naar Nederland, dat de shoot-outs het best nam.

Nederland-Argentinië was de herhaling van de finale in Tokio, waar Oranje met 3-1 winst voor de tweede keer op rij olympisch goud veroverde. Het is het mooiste affiche dat het internationale hockey te bieden heeft. Maar toch kon je langs de lijn af en toe een speld horen vallen.

Vanaf de tribunes waaide er grote delen van de wedstrijd een kille stilte over het veld heen. Misschien kwam het doordat het publiek in Nijmegen geen hockeyinterlands gewend is. Maar het Nederlands elftal gaf de 2500 toeschouwers ook te weinig munitie om een storm aan geluid te fabriceren. Met nog één minuut te hockeyen kreeg Argentinië via een strafcorner de uitgelezen kans om de winst over de streep te strekken, maar hij werd niet verzilverd. Wel kreeg de ploeg van bondscoach Jamilon Mülders in het derde kwart kansen op 2-0.

Duidelijk te merken was dat Argentinië goed op elkaar is ingespeeld, na de Pro League-campagne die de ongeslagen koploper de afgelopen weken in Europa afwerkte. Voor het overgrote deel van het Nederlands elftal was dit pas de eerste interland sinds het tweeluik met de Verenigde Staten begin april. Dat maakte het gelijkspel best een knap resultaat.

Misschien dat ook de selectiestress een rol speelde in het feit dat het nooit een meeslepend gevecht werd. Behalve een prachtig affiche was Nederland-Argentinië ook de aftrap van een serie Pro League-wedstrijden in aanloop naar het wereldkampioenschap (1-17 juli). Over een aantal weken, in ieder geval niet voorafgaand aan de twee interlands tegen Engeland van volgende week, maakt bondscoach Mülders de WK-selectie bekend. Het wordt de eerste toernooiselectie onder zijn leiding, na het vertrek van Alyson Annan.

Geen Delfina Merino
Een groot deel van de olympische selectie die in Tokio goud veroverde, is nog intact. Maar er zijn ook een aantal gaten te vullen. Dat biedt kansen voor speelsters die nog geen groot toernooi op hun cv hebben staan. Mülders haalde de afgelopen maanden Ireen van den Assem (Tilburg), Maxime Kerstholt (Pinoké) en Lisa Post (Oranje-Rood) bij het Nederlands elftal. De trainingsgroep bestaat momenteel uit 27 speelsters, van wie er 20 dit weekend op Union in actie komen. Marloes Keetels en Anne Veenendaal zijn geblesseerd. De vijf anderen, Marente Barentsen, Tessa Clasener, Stella van Gils, Fiona Morgenstern en Lisa Post, krijgen volgende week tegen Engeland speelminuten. Dan geeft Mülders de speelsters van finalisten Den Bosch en SCHC rust.

Ook bij tegenstander Argentinië speelden er selectieperikelen. Delfina Merino, die sinds haar debuut 2009 meer dan 300 interlands heeft gespeeld en de afgelopen jaren de aanvoerdersband droeg, is door bondscoach Fernando Ferrara buiten de ploeg gelaten. Hij zal haar niet selecteren voor het wereldkampioenschap. ‘Delfi is een spectaculaire speler, maar voor mij beleeft ze vandaag niet haar beste moment en ik denk dat er andere spelers zijn die, in haar positie, beter presteren,’ vertelde Ferrara vorige week aan de Argentijnse pers.

Argentinië raakt de lat
Hoe dan ook: Nederland begon niet goed aan de wedstrijd. Het meeste balbezit was voor Argentinië. Na negen minuten hockeyen beloonde Argentinië het veldoverwicht met de eerste kans van de wedstrijd. Vanaf de rechterflank gaf Eugenia Trinchinetti de bal met een harde klap voor. Hij raakte het been van Yibbi Jansen. Nederland vond dat Trinchinetti te hoog had gespeeld en stapte naar de videoscheidsrechter. Die kende Argentinië echter toch een strafcorner toe, de eerste van de wedstrijd.

Op de cirkelrand meldde specialist Agustina Gorzelany zich, het sleepfenomeen van Las Leonas. Steenhard pushte zij de bal tegen de lat. Het zorgde voor een schrikreactie bij het publiek, dat voor het eerst geluid maakte. Nederland kwam goed weg. Even later legde Maria Granatto de bal op de voet van verdediger Sanne Koolen en mocht Gorzelany met dynamiet in haar stick opnieuw een strafcorner afvuren. Maar haar sleeppush eindigde in de stick van uitloopster Lidewij Welten.

Aan het begin van het tweede kwart schakelde Nederland een versnelling omhoog. Freeke Moes versierde een strafcorner, de eerste voor Oranje. Frédérique Matla stond niet binnen de lijnen. Yibbi Jansen wel. Zij koos voor een lage sleeppush aan de stickkant van Belen Succi, de 36-jarige keepster van Argentinië. Succi zorgde er met een redding voor dat de bal langs de buitenkant van de paal over de achterlijn rolde, waardoor het 0-0 bleef.

Doelpunt Frédérique Matla
Maar ook Argentinië liet van zich horen. Victoria Granatto kwam centimeters te kort om een harde voorzet van Sofia Toccalino binnen te tippen. Dat had zomaar de 0-1 kunnen zijn. Even later hield het publiek de adem in dat Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen een bal van Julietta Jankunas via haar eigen stick hard in het gezicht kreeg. Plönissen moest naar de kant voor een blessurebehandeling en keerde in het derde kwart terug. Het voorval leverde Argentinië een strafcorner op. De variant ging naar de inlopende Rocio Sanchez, maar haar tip-in vloog over het doel heen van Josine Koning, die de hele wedstrijd keepte.

Op slag van rust was daar dan toch het moment voor Nederland. Matla versierde een strafcorner, de tweede van Oranje. Ze mocht hem zelf nemen. Haar sleeppush was steenhard, aan de stickkant van keepster Succi. 1-0 voor het Nederlands elftal.

De wedstrijd kantelde steeds meer in de richting van Oranje. Het derde kwart was voor een groot deel in handen van Nederland. Een strafcorner van Matla werd uitgelopen. Ook aanvaller Freeke Moes had kunnen scoren, maar zij pushte van dichtbij naast. Veel meer dan de 1-1 hing de 2-0 in de lucht.

Gelijkmaker Argentinië
Maar Argentinië kwam wonderbaarlijk toch terug in de wedstrijd. Met nog zeven minuten op de klok werd Victoria Granatto op haar stick geslagen. Het leverde de Argentijnen hun vierde strafcorner op. Via de rebound drukte Argentinië een backhandschot af. Maar de bal ging via de handschoen van Koning naast.

Er was nog 2 minuut 30 te spelen, toen de gelijkmaker toch viel. Opnieuw haalde Argentinië een strafcorner. De gedachten gingen uit naar een rechtstreekse sleeppush van Gorzelany. Maar ze koos voor een variant. Maria Granatto, die komend seizoen voor Bloemendaal speelt, maakte met een tip-in knap de 1-1.

Shoot-outs moesten bepalen welk land het bonuspunt kreeg. Na twee missers van Argentinië besliste Xan de Waard de confrontatie met de nummer twee van de wereld in het voordeel van het Nederlands elftal. Zondag wacht de volgende ontmoeting met Argentinië.

Nederland* – Argentinië 1-1 (1-0)
33. Frédérique Matla 1-0 (sc)
67. Maria Granatto 1-1 (sc)

*wint na shoot-outs

Perez bovenaan in laatste training, Leclerc als enige in de buurt

De derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Monaco is zaterdagmiddag afgewerkt in de straten van het prinsdom. Nadat thuisfavoriet Charles Leclerc op vrijdag twee keer de snelste was, nam Sergio Perez het stokje op zaterdag over.

Het was bovenin meerdere malen een kwestie van stuivertje wisselen, vooral tussen Red Bull-coureur Perez en de Ferrari's van Leclerc en Carlos Sainz. De Spanjaard haakte uiteindelijk een beetje af, Perez noteerde de rapste tijd en Leclerc bleef met 0,041 seconden dicht in de buurt.

Voor Sainz was er op 0,370 seconden wel een derde plek weggelegd, voor Perez' teamgenoot Max Verstappen (+0,405). Achter de wereldkampioen noteerde Pierre Gasly op bijna driekwart seconde knap de vijfde tijd, voor Lando Norris en een keurige zevende plek van Lewis Hamilton.

De volledige uitslag van training drie is hier te vinden, om 16.00 uur begint de kwalificatie in Monaco.

Biden keurt de levering van controversiële superwapens aan Oekraïne goed

De Amerikaanse overheid gaat een geavanceerd raketsysteem leveren aan Oekraïne. Het zogenaamde Multiple Launch Rocket System (MLRS) kan tot twaalf raketten tegelijkertijd afvuren, en dat maakt het een superwapen in de oorlog met Rusland.

Volgens een bericht in de 'New York Times' heeft de regering van de Amerikaanse president Joe Biden de levering van meerdere van deze raketwerpers aan Oekraïne goedgekeurd.

De levering wordt waarschijnlijk volgende week bekend gemaakt. Deze moderne artilleriewapens hebben een bereik van honderden kilometers. Eerder had Washington het standpunt dat wapens met een groter bereik een escalatie zouden kunnen betekenen als Oekraïne ze zou gebruiken om doelen diep in Rusland aan te vallen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov waarschuwde dat elke wapenlevering die Russisch grondgebied zou kunnen bereiken "een serieuze stap zou zijn in de richting van een onaanvaardbare escalatie".

Roland Garros: Slagveld in damestoernooi blijft doorgaan

In het damesenkelspeltoernooi op Roland Garros zijn er nog 24 speelsters over, maar het slagveld in de top van de wereld is nog lang niet voorbij: slechts acht van de 24 overgebleven speelsters staan in de top-20 van de plaatsingslijst.

Van de top-10 waren er nog maar drie over, maar ook in de subtop is het niet al te best gesteld. Voor de als veertiende geplaatste Belinda Bencic uit Zwitserland eindigde het toernooi in de derde ronde, nadat de als zeventiende geplaatste Canadese tiener Leylah Fernandez met 7-5, 3-6, 7-5 te sterk was.

Ook Victoria Azarenka (15) kon inpakken: de Wit-Russische veterane was niet opgewassen tegen Jil Teichmann uit Zwitserland (23), die in een fraai duel met 4-6, 7-5, 7-6 (5) zegevierde. Angelique Kerber probeerde haar collectie Grand Slams te completeren, maar de als 21e geplaatste Duitse sneuvelde met 6-4, 7-6 (5) tegen Aliaksandra Sasnovich uit Wit-Rusland.

Roland Garros: Djokovic, Zverev en Alcaraz in drie sets naar achtste finales

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder problemen geplaatst voor de achtste finales op Roland Garros. Op het Franse gravel was de wereldranglijstaanvoerder uit Servië met 6-3, 6-3, 6-2 simpelweg een maatje te groot voor de Sloveen Aljaz Bedene.

Ook de nummer drie van de plaatsingslijst, de Duitser Alexander Zverev, voegde zich bij de laatste zestien. Zverev nam het op tegen Brandon Nakashima, die hij met wat moeite wel in drie sets aan de kant wist te schuiven: 7-6 (2), 6-3, 7-6 (5).

Met Carlos Alcaraz is ook de volgende van de titelfavorieten een ronde verder. De als zesde geplaatste jonge Spanjaard stuurde Sebastian Korda met 6-4, 6-4, 6-2 naar huis. Hij neemt het hierna op tegen de Rus Karen Khachanov (21), die de Brit Cameron Norrie (10) met 6-2, 7-5, 5-7, 6-4 de baas was.

Giro: Etappe 20 - Monsterlijke laatste bergrit

De negentiende etappe van de Giro d'Italia werd geen geweldig spektakelstuk, behalve voor Koen Bouwman en consorten. Hij verzekerde zich zo goed als definitief van de bergtrui én pakte zijn tweede etappezege, hij rijd de koers van zijn leven.

Vandaag staat de laatste rit-in-lijn op het programma, alvorens we zondag de afsluitende tijdrit krijgen. Een bijzonder zware rit: men begint in Belluno op zo'n 350 meter hoogte en finisht 168 kilometer later boven op de Passo Fedaia, een monsterlijke klim naar ruim 2050 meter hoogte - áls 'ie niet, zoals vorig jaar, wegens slecht weer geschrapt wordt.

We beginnen met een licht heuvelachtige aanloop, vervolgens wacht de lange klim over de Passo San Pellegrino: 18,5 kilometer aan ruim zes procent, met aan het eind een paar kilometer boven de tien procent. Er gaat een stuk gedaald worden om vervolgens de Passo Pordoi te bedwingen: bijna twaalf kilometer, bijna zeven procent, vooral lastig omdat men hier het hoogste punt van de Giro bereikt - de Cima Coppi, 2239 meter hoogte.

In meerdere treden wordt er dan weer een flink stuk afgedaald tot minder dan 1000 meter hoogte, om vervolgens te beginnen aan de Fedaia - mits die niet, net als vorig jaar, op het laatste moment geschrapt wordt. Veertien kilometer aan 7,6 procent gemiddeld, maar met dik boven de tien procent is vooral de tweede helft beangstigend zwaar - grote kans dat de klassementstoppers lang gaan wachten.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, vanaf kwart over twaalf kunnen we gaan kijken naar wat vermoedelijk een natte en mogelijk heroïsche dag gaat worden. Finish tussen vijf en half zes, maar dan dient de TV toch echt al een flinke tijd aan te staan.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

37-jarige man overleden bij steekincident Almere

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 mei vond op de Klokkeluiderstraat in Almere een steekincident plaats. Het slachtoffer, een 37-jarige inwoner van Almere, is daarbij overleden.

Rond 01.10 uur kreeg de politie een melding van een ernstig incident in een woning. Ter plaatse troffen de agenten een zwaargewonde man aan die ondanks een direct gestarte reanimatie overleed. De verdachte, een 33-jarige inwoner van Almere, werd in de woning gearresteerd en ingesloten.

De politie zet het onderzoek naar de toedracht en de omstandigheden rond het dodelijk steekincident voort.

Roland Garros: Rojer naar achtste finales, Schuurs onderuit

Voor tennisster Demi Schuurs zit het vrouwendubbeltoernooi op Roland Garros er na twee wedstrijden op. Samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk was Schuurs als vijfde geplaatst, maar in de tweede ronde bleek het Belgische duo Maryna Zanevska/Kimberley Zimmermann met 6-7 (4), 4-6 te sterk.

Jean-Julien Rojer gaat in het mannendubbeltoernooi wel nog even door. Samen met Marcelo Arevalo uit El Salvador is de Nederlander als twaalfde geplaatst. In de tweede ronde namen ze het op tegen het Franse wildcardduo Enzo Couacaud/Manuel Guinard, een duel dat Rojer en zijn kompaan met 3-6, 7-5, 6-4 wisten te winnen.

Man gezocht na incident overleden vrouw Arnhem

De politie is donderdagavond een onderzoek gestart nadat er een vrouw werd aangetroffen aan de Cuijkstraat in Arnhem. Ze bleek te zijn overleden. Naar aanleiding van dit incident is de politie dringend op zoek naar de man op de foto. Benader de man niet zelf, maar bel direct 112.

De man wordt gezocht omdat hij mogelijk betrokken is bij het incident. Daarnaast maakt de politie zich zorgen omdat hij een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving kan zijn. De man draagt mogelijk de volgende kleding: een licht kaki shirt, een donkere broek en sportschoenen.

Er is een Team Grootschalige Opsporing (TGO) ingericht dat dit incident onderzoekt. Hoe de vrouw precies gewond is geraakt en uiteindelijk is overleden, maakt onderdeel uit van het politieonderzoek. Ook kunnen ze nog geen informatie geven over de identiteit van de vrouw.

Verdachte Arnhem (Afbeelding: Politie)
Verdachte Arnhem (Afbeelding: Politie)

Ruzie eindigt met steekwonden en gat in hoofd

Vrijdagavond vond in een woning aan de Marthalaan in Hoogliet  een ruzie tussen twee mannen plaats. De ene man eindigde met een of meerdere steekwonden, de andere met een gat in zijn hoofd. Beide mannen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De man met het gat in zijn hoofd is aangehouden en na behandeling overgebracht naar het politiebureau.

Een 41-jarige Rotterdammer was op bezoek bij een 48-jarige man uit Hoogvliet in zijn huis op de Marthalaan. De twee mannen kregen ruzie. De aanleiding hiervan is nog onbekend. Deze ruzie liep uit op een confrontatie waarbij de 48-jarige man gestoken is met een mes. De 41-jarige man liep een flinke hoofdwond op.

Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De 41-jarige Rotterdammer, die werd aangehouden, kon na het hechten van zijn hoofdwond mee naar politiebureau. De politie doet nader onderzoek naar de toedracht.

Woning in Poortugaal beschoten, bewoonster ongedeerd

Zaterdagochtend om 2.40 uur is een woning aan de Sleedoorn in Poortugaal meerdere keren beschoten. De 37-jarige bewoonster raakte niet gewond. De politie startte een onderzoek en komt graag in contact met getuigen.

De bewoonster lag te slapen toen zij om 2.40 uur wakker schrok van twee harde knallen. Toen ze ging kijken, bleek er twee keer geschoten te zijn in haar voordeur. Daarop belde zij de politie.

De Forensische Opsporing heeft sporen veilig gesteld en de politie doet onderzoek naar beschikbare camerabeelden. Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: af en toe zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag overdag is het wisselend bewolkt met vooral in het noorden en oosten een enkele lichte bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noorden tot 17°C in het zuiden. De noordwestenwind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

De nacht naar zondag overheerst de bewolking en trekken er enkele buien van noord naar zuid over het land. De minima liggen tussen 10°C aan de kust tot lokaal 6°C in het zuidoosten. De west- tot noordwestenwind is matig, boven de Wadden en het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Zondag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Vooral in het midden en zuiden komen enkele buien voor. In de avond wordt het overwegend droog. Met maxima van 12°C langs de noord(west)kust tot lokaal 16°C in het zuiden en oosten is het koel voor de tijd van het jaar. De noordelijke wind is overwegend matig en neemt in de avond sterk af. 

Het was prima vertoeven rondom Austerlitz (Foto: DJMO)

Het was prima vertoeven rondom Austerlitz (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Tijdlijn van schietpartij Uvalde, laat duidelijk het falen van plaatselijke politie zien

Terwijl een gebroken gemeenschap nog veel vragen heeft over het gebrek aan daadkrachtig optreden door de politie hebben de autoriteiten een nieuwe uitgebreide tijdlijn gegeven over wat er vooraf en tijdens de verschrikkelijke schietpartij in de school in Uvalde, Texas, is gebeurd.

Op vrijdag heeft Steven McCraw, directeur van het Texaanse Departement van Openbare Veiligheid, de  tot nu toe meest gedetailleerde beschrijving gegeven over de gruwelijke gebeurtenissen in de Robb Basisschool op 24 mei. Hierbij heeft hij geprobeerd antwoorden te geven over de manier waarop de autoriteiten hebben gereageerd tijdens de schietpartij.

CNN heeft een tijdlijn van gebeurtenissen opgesteld met de informatie van McCraw, berichten op sociale media en andere berichtgeving die inzicht geven wat er voorafging aan de schietpartij en een minuut-voor-minuut uitsplitsing van de aanval -- en hoe de autoriteiten erop reageerden.

In de maanden vooraf
In september 2021 vroeg de schutter, Salvador Ramos (18), zijn zus om hem te helpen een pistool te kopen en ze "weigerde botweg," zei McCraw.
De schutter zat in een groepschat op Instagram en daarin werd op 28 februari besproken dat de verdachte een "schoolschutter" was, zei McCraw.

Op 1 maart had de schutter een Instagram-chat met verschillende anderen waarin hij besprak een pistool te kopen, zei McCraw. Twee dagen later was er een andere groepschat waarin iemand zei, "dat gezegd werd" dat de verdachte een pistool aan het kopen was. De schutter antwoordde, "net iets gekocht rn."

Op 14 maart schreef de schutter in een Instagram-post: "Nog 10 dagen." Een andere gebruiker antwoordde: "'ga je een school overhoop schieten of zo?' De schutter antwoordde, 'nee en stop met domme vragen stellen en je ziet het vanzelf,'" zei McCraw.

Op 17 en 20 mei kocht de schutter legaal twee AR-geweren bij een lokale federale wapenvergunninghouder, zei senator John Whitmire van de staat Texas. 

De schutter kocht 375 patronen op 18 mei, zei Whitmire, die de wetshandhaving citeerde.
Staatssenator Roland Gutierrez zei dat de aankopen waren gedaan voor de 18e verjaardag van de verdachte.

Hij schoot zijn grootmoeder neer en verliet het huis
Voordat hij naar de school ging en een bloedbad aanrichtte, stuurde de schutter een reeks huiveringwekkende sms-berichten naar een meisje dat hij online had ontmoet. Het meisje (15), dat in Duitsland woont, zei dat ze eerder deze maand met de schutter begon te chatten op een social media-app. De schutter vertelde haar dat hij op maandag een pakket munitie had ontvangen, zei ze.

Op dinsdagochtend belde Ramos haar en vertelde haar dat hij van haar hield, zei ze.

Hij klaagde over zijn oma die aan de telefoon was met AT&T over "mijn telefoon."
"Het is vervelend," sms'te hij.

Zes minuten later, om 11.21 uur, sms'te hij: "Ik heb net mijn oma in haar hoofd geschoten."
Enkele seconden later, schreef hij: "Ik ga nu een basisschool overhoop schieten."

Verdachte begon te schieten buiten de school
Op dinsdag 24 mei om 11.27 uur: Op videobeelden is te zien dat een buitendeur van basisschool Robb, waar de schutter vermoedelijk ook op heeft gezeten, door een leraar werd geopend, zei McCraw tijdens een vrijdag gehouden persconferentie.

11:28 uur: Het voertuig van de schutter crasht in een greppel vlakbij de school. Een leraar rent een kamer in om een telefoon te pakken en keert terug naar de uitgangsdeur, die open blijft, zei McCraw. De verdachte springt uit de passagierskant van de truck met een geweer en een tas, waarvan de ambtenaren later ontdekten dat het munitie was, zei DPS-directeur Victor Escalon op een donderdagse persconferentie.

Twee getuigen, die bij een uitvaartcentrum aan de overkant van de school aanwezig waren, hoorden de crash en gingen kijken wat er gebeurde. De verdachte begint op hen te schieten, zei McCraw. Beiden renden weg.

11:30 uur: Een leraar komt paniekerig tevoorschijn, hij heeft "blijkbaar" 112 gebeld, zei McCraw. In een aparte verklaring zei de US Marshals Service dat het om 11.30 uur een oproep voor assistentie kreeg van een agent van het Uvalde Police Department.

11:31 uur: De verdachte bereikt de laatste rij voertuigen op de parkeerplaats van de school en begint te schieten op de school, zei McCraw. Patrouille voertuigen kwamen aanrijden bij het uitvaartcentrum.
Er was geen schoolagent die de verdachte buiten de school aansprak, zoals ambtenaren eerder hadden beschreven, zei McCraw. Een schoolagent was niet ter plaatse, maar hoorde de 911 oproep over een man met een pistool, reed naar het gebied en spurtte naar de achterkant van de school, naar een persoon waarvan hij dacht dat het de verdachte was, maar het was een leraar, zei McCraw.

"Terwijl hij dat deed, reed (de schoolagent) vlak langs de verdachte, die zich achter een voertuig had verstopt, waar hij op de school begon te schieten," zei McCraw. Meerdere schoten werden afgevuurd door de verdachte, voegde hij eraan toe.

Agenten waren al 47 minuten in de school aanwezig voordat de schutter werd gedood
11:33 uur: De schutter komt de school binnen en begint te schieten in een klaslokaal, dat verbonden is met een tweede klas. Hij schoot "minstens" 100 kogels af, zei McCraw.

11.35 uur: Drie agenten van de politie van Uvalde komen door dezelfde deur binnen als de verdachte. Nog eens drie Uvalde politieagenten en een county sheriff volgen, zei McCraw, voor een totaal van zeven agenten ter plaatse.
De drie eerste agenten gingen direct naar de klasdeur, die gesloten was, en twee liepen schampwonden van de schutter op, volgens McCraw.

11:37 uur: Nog eens 16 kogels worden afgevuurd in de volgende minuten.

11:42 uur: Een kennis van een leraar ontvangt een sms waarin staat dat er een actieve schutter op de campus was. CNN zag het sms-bericht en bevestigd de tijdstippen.

11:43 uur: Robb Elementary laat op Facebook weten dat de campus is afgesloten "vanwege geweerschoten in de omgeving," en voegt eraan toe dat "de leerlingen en het personeel veilig zijn in het gebouw."

Ruwweg 11:44 uur: Agenten vragen om extra middelen, uitrusting, kogelvrije vesten, onderhandelaars en evacueren leerlingen en leraren, zei Escalon donderdag.

11:51 uur: Meer agenten komen ter plaatse, zei McCraw.

12:03 uur: Agenten blijven arriveren in de gang van de school. "Er zijn 19 agenten op dat moment in die gang," zei McCraw
.
12:03 uur: Een jong meisje uit een van de aangrenzende klaslokalen belt 911, identificeert zichzelf en fluistert in welk klaslokaal ze zit. Het gesprek duurde een minuut en 23 seconden. Ze belt enkele minuten later terug en zegt dat meerdere mensen dood zijn.

12:10 uur: Eerste groep US Marshals arriveert ter plaatse om "federale, staats- en lokale ordehandhavers die al ter plaatse zijn te assisteren", aldus de Marshals Service in haar verklaring.

12:13 uur: Het meisje belt opnieuw 911, zei McCraw.

12:15 uur: Leden van de tactische eenheid van de Border Patrol, BORTAC, komen ter plaatse, zei McCraw.

(Toen de agenten van de grenspatrouille arriveerden, had de officier die de leiding over de situatie had, al vastgesteld dat het om een situatie met een gebarricadeerd subject ging, zei een bron die bekend was met de situatie. Het team wachtte vervolgens, volgens de opdracht - niet binnendringen in het klaslokaal waar de schutter zich verschanste - tot bijna 40 minuten later.

McCraw zei dat de persoon die deze beslissing nam, het hoofd van de politie van het stadsdistrict was. Hij noemde het de "verkeerde beslissing" om niet eerder de confrontatie met de schutter aan te gaan).

12:17 p.m.: Robb Elementary laat op Facebook weten dat er een actieve schutter op de school is en dat de autoriteiten ter plaatse zijn.

12:16 uur: Het meisje belt opnieuw 911 en vertelt de centralisten dat er nog acht tot negen leerlingen in leven zijn, aldus McCraw.

12:19 uur: Een andere persoon belt 911 vanuit een van de twee klaslokalen en hangt op wanneer een andere student haar dat zegt te doen, zei McCraw.

12:21 uur: De verdachte vuurt opnieuw. Hij werd verondersteld bij de deur te staan, zei McCraw.

De politie begeeft zich naar de gang.

12:21 uur: Drie schoten zijn gehoord tijdens een andere 911 oproep die gedaan is.

12:36 uur: De eerste student die 911 belde belt opnieuw, en wordt verteld om heel stil te zijn en vertelt de centralisten vervolgens "hij schoot op de deur," zei McCraw. Het gesprek duurde 21 seconden.

12:43 uur: Het jonge meisje vraagt de centralisten om "alsjeblieft nu de politie te sturen."

12:47 uur: De leerlinge vraagt opnieuw om politie, zei McCraw. Een minuut eerder, had ze gezegd dat ze de politie naast de deur kon horen.

12:50 uur: De agenten breken door de gesloten deur van het klaslokaal met behulp van sleutels van een conciërge, zei McCraw. Ze schieten de verdachte neer en doden hem.

12:51 uur: Via het 112 telefoontje van het jonge meisje, zijn er luide geluiden en kan gehoord worden hoe agenten kinderen uit het lokaal halen, zei McCraw. Het kind gaat naar buiten en het gesprek wordt afgebroken.

De verdachte kocht en bezat totaal van 1.657 kogels, McCraw zei - ten minste 315 van werden teruggevonden in de school. En 142 daarvan waren gebruikte hulzen.

UAP-beelden vrijgegeven, in 2018 vastgelegd door Amerikaanse Apache

Op 6 november 2018 waren de piloten van een AH-64 Apache gevechtshelikopter van het Amerikaanse leger op een trainingsvlucht in Arizona toen ze drie ongeïdentificeerde luchtverschijnselen, of UAP, zagen die wilde manoeuvres maakten in de lucht, niet al te ver weg en niet erg hoog in de lucht.

Dat is althans het verhaal dat hoort bij de beelden van wat vroeger UFO-beelden werden genoemd,  die vrijdagochtend op YouTube gepubliceerd werden door 'The Debrief', in samenhang met de opening van een UFO Disclosure Symposium dat dit weekend plaatsvindt in Vernal, Utah.

De onderstaande korte video is opgenomen vanaf het uitkijkpunt van een landingsbaan op de woestijnbodem, waar drie objecten te zien zijn die zich in een snel tempo door de lucht bewegen.

"Zijn dat drie echt snel vliegende jets daarboven?" zegt een piloot over de radio.

"Waarschijnlijk een paar A-10's of een paar F-16's," antwoordt een ander.

Terwijl ze bewegen, lijken de drie lichtpunten om elkaar heen te dansen op een manier die de bekende natuurkunde voor een mechanisch vliegtuig lijkt te tarten.

Voormalig U.S. Air Force F-16 gevechtspiloot Chris Lehto analyseerde de beelden en concludeerde: "Het is zonder twijfel abnormaal." Volgens Lehto, "De volgsnelheid is uitzonderlijk snel. Zelfs als ze maar een mijl weg zijn, bereken ik dat ze ongeveer 1.28M gaan. Ver voorbij de geluidssnelheid."

"De cirkeldansmanoeuvre is gewoon niet mogelijk," voegt Lehto toe. "Ze maken een volledige draai van 360 graden in minder dan 3 seconden!"

Naar Lehto's mening is geen enkele F-16 - noch enige drone of ander vliegtuig in de huidige bekende inventaris van het Amerikaanse leger - in staat tot wat de objecten in de video te zien zijn doen. Hij oordeelt dat ze "een draaisnelheid vertonen die een orde van grootte sneller is dan een van de snelst draaiende gevechtsvliegtuigen op aarde," die hij schat op meer dan 70 Gs.

De bekende UFO-scepticus Mick West kijkt kritischer naar de beelden. "Je hebt hier niet eens een analyse nodig. Kijk gewoon naar de originele video. Het lijkt gewoon op vogels," schreef West op Twitter.

Johnson stelt Zelenskyy voor om 'Europees Gemenebest' op te richten

De Britse premier Boris Johnson zou de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy hebben voorgesteld om een nieuwe "politieke, economische en militaire alliantie" te stichten. Zo meldt de Italiaanse nieuwssite Corriere della Sera. 

Boris Johnson stelt een nieuw systeem voor van politieke, economische en militaire allianties - een alternatief voor de Europese Unie - dat landen samenbrengt die een wantrouwen delen ten opzichte van Brussel en ook ten opzichte van het antwoord van Duitsland op de Russische militaire agressie.

De Britse premier is al een maand bezig met zijn plannen. Johnson presenteerde zijn idee voor het eerst aan Volodymyr Zelenskyy toen hij de Oekraïense president op 9 april in Kyiv bezocht.

Het model van het Europese Gemenebest dat Boris Johnson voor ogen heeft, zou Groot-Brittannië als leider hebben en zou naast Oekraïne ook Polen, Estland, Letland en Litouwen omvatten, en in een later stadium eventueel ook Turkije. Sedert het bezoek van de Londense premier aan Kyiv zouden de besprekingen worden voortgezet en zou de Britse hofmakerij van Oekraïne steeds dwingender worden.

Volgens de weinige buiten Londen geïnformeerde personen stelt Johnson een alliantie voor van staten die economisch ruimdenkend zijn en vastberaden in hun weerstand tegen de militaire dreiging van Moskou. De regering in Kyiv heeft nog geen standpunt ingenomen over het Britse initiatief, maar heeft het voorlopig ook niet afgewezen. 

De Oekraïense partijtop hebben zich ervan overtuigd dat in de Duitse en Franse regeringen slechts weinigen hopen op een nederlaag van Vladimir Poetin: de vertragingen bij de invoer van de sancties en de te zenden wapens hebben nu een politieke kloof gegraven.

Zelenskyy wacht daarom op de Europese top van 23 juni, wanneer de leiders van de zevenentwintig landen zullen moeten beslissen of zij de status van "kandidaat-lidstaat" van Oekraïne erkennen om formeel toetredingsonderhandelingen met de EU te beginnen. Het is echter niet zeker dat het besluit op 23 juni het besluit zal zijn waarop Oekraïne hoopt, niet in de laatste plaats omdat dit protesten zou uitlokken van Albanië en Noord-Macedonië, die al jaren wachten op de status van "kandidaat-lidstaat".

Er is nog een andere hypothese, volgens sommige onderhandelaars: de leiders van de Zevenentwintig kunnen zich beperken tot een vage verklaring dat Kiev een "Europees perspectief" heeft (de zogenaamde "formule van Thessaloniki").

Artsen op de Krim mogen alleen nog Russen behandelen

De commissaris voor mensenrechten in Oekraïne, Lyudmila Denisova, heeft een bevel gepubliceerd van het ministerie van Volksgezondheid van de Krim. Daardoor zullen alle artsen op het eiland zich moeten concentreren op de behandeling van de Russische bezetters.

Alle gratis hulp voor gewone burgers komen hierdoor te vervallen. "Bovendien sturen de bezetters medisch personeel van het schiereiland naar de tijdelijk bezette gebieden van het vasteland van Oekraïne", schrijft Denisova op Telegram.

Er zijn berichten dat een groep van 30 medici, waaronder orthopedisch chirurgen, traumatologen, neurochirurgen en anesthesiologen, door de Russen naar de bezette gebieden van de regio's Donetsk en Luhansk zijn gestuurd.

Tesla hangt al acht weken aan laadpaal: "Bizarre vertoning dit"

Daniëlle Smit uit Amsterdam is helemaal klaar met de Tesla die al acht weken aan de laadpaal voor haar deur hangt. Smit deed haar beklag bij de gemeente en hoorde tot haar verbazing dat de eigenaar op vakantie is. Zo meldt AT5

"En dan laat je auto acht weken hier staan", zegt Smit verbaasd. Dat de auto er al een tijdje staat, is te zien aan de spinnenwebben rondom de auto. "Ik vind dit echt een bizarre vertoning". 

De eigenaar van de Tesla kan 'm nog wel even laten staan. In Amsterdam bestaat er namelijk geen tijdslimiet voor het parkeren aan een laadpaal. Dan moet je natuurlijk wel gewoon je parkeergeld betalen, maar dat is hier op de Kemperlaan precies 0 euro. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente in het zogenoemde 'laadpaalkleven' ook geen probleem ziet. "We hebben in Amsterdam een groot netwerk van laadpalen."

En daar snapt Daniëlle Smit dus helemaal niets van. "Als je hier op de stoep parkeert krijg je een boete van 150 euro, maar je mag wel een laadpaal toe-eigenen". 

Opmerkelijk is dat het elders in het land wel boetes zijn uitgedeeld aan automobilisten die te lang aan een laadpaal bleven hangen. In Arnhem oordeelde een rechter dan een man een boete van 95 euro moest betalen omdat zijn auto al twee uur vol was, maar nog niet van de lader was gehaald.

Landelijke regelgeving of eenduidig beleid over het gebruik van publieke laadpalen is er nog niet. Smit snapt dat het voor verwarring kan zorgen, maar niet als het gaat om de auto voor haar deur. "Deze kwestie gaat wel een paar perkjes verder."

De gemeente zegt met de eigenaar contact te zullen opnemen zodra hij weer terug is van vakantie. 

Leclerc twee keer de snelste in Monaco, Red Bull enige uitdager Ferrari

Voor het eerst zijn de vrije trainingen voor de Grand Prix van Monaco op vrijdag afgewerkt in plaats van traditiegetrouw op donderdag. Voor de thuisfans ging het in elk geval prima: Charles Leclerc, die nog in geen enkele klasse zijn thuisrace uit wist te rijden, noteerde twee keer de snelste tijd.

In training één was het een spannend 'gevecht' tussen het Ferrari van Leclerc en Carlos Sainz en het Red Bull van Max Verstappen en Sergio Perez. Leclerc was de snelste, maar Perez zat hem op de hielen (+0,039 seconden). Ook Sainz was met 0,070 seconden bepaald niet ver weg, terwijl Verstappen op 0,181 seconden stond - Lando Norris voerde op een dikke halve seconde de rest van het veld aan.

In de tweede training, waarin Daniel Ricciardo zijn McLaren stevig tegen de muur parkeerde, was Leclerc wederom de snelste. Dit keer bleef met 0,044 seconden alleen Sainz echt in de buurt, terwijl Perez wederom sneller was dan Verstappen: derde op 0,379 seconden, voor de Nederlander (+0,447). Norris was wederom de nummer vijf, dit keer op ruim zes tienden.

De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.