FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 mei 2022

Random Pics van de Dag #632

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rusland intensiveert offensief in Oost-Oekraïne

Drie maanden na het begin van hun invasie in Oekraïne proberen Russische troepen met een breed offensief delen van het oosten in handen te krijgen. Het gebied rond de zustersteden Sievjerodonetsk en Lysychansk in de Donbass is opnieuw het middelpunt van de oorlog.

Russische troepen rukten op vanuit drie richtingen om de steden te omsingelen. "We observeren nu de meest actieve fase van de totale agressie die Rusland tegen ons land heeft losgelaten", zei een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie. De situatie aan het front is buitengewoon zwaar omdat daar het lot van het land kan worden beslist.

Hongarije roept noodtoestand uit

De Hongaarse regering heeft vanaf woensdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat heeft premier Viktor Orban aangekondigd.

Hij zei dat zijn kabinet de manoeuvreerruimte onder de noodtoestand nodig had om snel te kunnen reageren op de uitdagingen van de oorlog. Onder de noodtoestand kan de regering per decreet regeren.

Orban had vanwege de coronapandemie al eerder de noodtoestand uitgeroepen, maar dit bevel loopt volgende week dinsdag af. 

De klantenschoffering van de NS

Ik ben een redelijk doorgewinterde reiziger al zeg ik het zelf. En ik weet het vaak ook beter dan het personeel op het station zoals ook vandaag. Ik had mijn tante op bezoek gehad, en besloot om haar tot Utrecht weg te brengen. De reisplanner gaf haar een overstap van 17 minuten voor de trein naar Rotterdam en mij genoeg tijd om binnen 35 minuten even snel drinken te halen bij de AH op het stationsplein en een sigaret te roken.

Openingsdatum Avengers Campus bekendgemaakt

Vandaag is bekendgemaakt wanneer Marvel-fans hun eigen avontuur met Avengers kunnen gaan beleven. Marvel Avengers Campus in Disneyland Paris zal op 20 juli haar deuren openen. 

Fans kunnen hier hun hart ophalen in de vorm van twee nieuwe attracties, twee restaurants die ook volledig in het Marvel-thema zullen zijn en ook nog voldoende mogelijkheid om exclusieve merchandise te kopen. Daarnaast zullen er mogelijkheden zijn om superhelden te spotten en zelfs met ze te trainen. 

Al eerder werden de eerste beelden vrijgegeven, waarin duidelijk werd wat de fans konden verwachten. Een achtbaan, Avengers Assemble: Flight Force, zal gasten van het pretpark opleiden tot superhelden, samen met onder anderen Iron Man en Captain Marvel. Daarnaast kan de dag gered worden met Spider-Man in zijn attractie Spider-Man W.E.B. Adventure. Binnen deze attractie moet het publiek de superheld helpen voordat de uit de hand gelopen technologie, de Spider-Bots, de Campus overnemen. Van beide attracties hebben we wat beelden hieronder toegevoegd. 

Naast de avonturen in de attracties kan er worden bijgetankt in twee unieke Marvel-restaurants. In PYM Kitchen kan, net zoals in de Ant-Man-films, genoten worden van alles wat in het innovatieve Pym wetenschapslab gegroeid en gekrompen kan worden. Daarnaast zal Stark Factory haar deuren openen met een kookshow van zelfgemaakte pizza's. Ook zal hier een levensecht Hulk Buster harnas te zien zijn. 

Het is zeker niet de eerste Marvel-toevoeging aan het pretpark. We mochten eerder al langsgaan bij het nieuwe Hotel New York - The Art of Marvel, waar je hier meer over onze ervaring kunt lezen. 

Avengers Assemble: Flight Force
Avengers Assemble: Flight Force

Spider-Man W.E.B. Adventure
Spider-Man W.E.B. Adventure

PYM Kitchen
PYM Kitchen

Stark Factory
Stark Factory

Vrouw (19) langdurig aangerand in trein, politie geeft signalement vrij

Een 19-jarige vrouw is gisteren veertig minuten lang betast en aangerand door een man in een trein van Amsterdam naar Alkmaar. Pas in Alkmaar kon zij de trein verlaten en om hulp vragen. Zo meldt AT5

Update 19.00 uur: De politie heeft een signalement vrijgegeven. Het zou gaan om een man met een lichte huidskleur van ca. 1,70m lang en zo' n 40 jaar oud. De man zou een tatoeage in zijn gezicht hebben en blond haar hebben maar kalend zijn. 

Dat meldt de politie. Nadat de vrouw de trein was ingestapt op Amsterdam Centraal kwam de man meteen tegen haar aan zitten in een verder lege coupé. De gehele rit naar Alkmaar kon zij geen alarm slaan, aldus de politie.

Pas toen de trein arriveerde op Alkmaar Centraal kon de 19-jarige de trein verlaten en kreeg zij hulp van het veiligheidsteam van de NS dat de politie belde. De politie heeft camerabeelden veiliggesteld en heeft de zaak in onderzoek.

Over een signalement van de dader doet de politie nog geen uitspraken. "Dit is nog onderdeel van het onderzoek", aldus een woordvoerder tegen NH/AT5. Ook de woonplaats van het slachtoffer wordt 'in haar belang' (nog) niet bekendgemaakt. 

De politie adviseert mensen die reizen met de trein of via het station om het telefoonnummer van NS meldpunt onveilige situaties +31 6 13 18 13 18 in hun telefoon te zetten. Mocht je je onveilig voelen, kan je een WhatsApp of SMSje sturen naar dat nummer.

Call of Duty: Modern Warfare II release date bekendgemaakt

Activision Blizzard maakt de release date bekend van Call of Duty: Modern Warfare II (niet te verwarren met Call of Duty: Modern Warfare 2). De game komt uit op 28 oktober van dit jaar.

Ook is onderstaande teaser vrijgegeven, die traditiegetrouw vrij weinig laat zien. De verwachte onthulling vindt vermoedelijk plaats op 8 juni, een datum die geteased wordt in de genoemde teaser. We gaan het allemaal meemaken.

The Lord of the Rings: Gollum komt uit in september

Daedelic Entertainment maakt bekend dat we binnenkort eindelijk aan de slag kunnen met The Lord of the Rings: Gollum. De game heeft namelijk een release date gekregen: 1 september.

In de game ga je als Gollum op reis door Middle-Earth, nadat je 'jouw precious' bent verloren aan Bilbo Baggins. De game plaatst je dan ook in het hoofd van Gollum en plaatst je in diverse stealth-scenario's, waarin je ook bekende personages tegen het lijf loopt.

De game komt op 1 september uit op pc, PlayStation en Xbox. Later volgt ook een versie voor Nintendo Switch.

Hirt net te sterk voor Arensman in zestiende etappe Giro d'Italia

Jan Hirt heeft de zestiende etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. In een spannend gevecht was de Tsjech net iets te sterk voor Thymen Arensman. In het algemeen klassement behield Richard Carapaz de leiding in het algemeen klassement, al zag hij wel Jai Hindley tot drie seconden naderen.

De 202 kilometer lange etappe met bijna vijfduizend hoogtemeters was er een voor de klimmers. Na een vroege aanvalspoging van Mathieu van der Poel ontstond er een kopgroep van sterke renners, met onder meer daarbij Wout Poels, Wilco Kelderman Koen Bouwman en Tymen Arensman. Daarnaast ook nog Lennard Kämna, Guillaume Martin, Alejandro Valverde, Simon Yates, Giulio Ciccone en Jan Hirt.

Op de eerste klim van de dag was Ciccone te sterk voor Bouwman, maar op de volgende klim zou Bouwman wel als eerste boven komen en verstevigde daarmee de leiding in het bergklassement. Op de loodzware Mortirolo werd de kopgroep uitgedund en zou er een kopgroep ontstaan met Bouwman, Arensman, Poels, Valverde, Hirt, Kämna en Hugh Carthy. In het peloton zette Nibali zijn concurrenten in de afzink onder druk probeerde te zetten. Maar meer dan vijf seconden voorsprong pakte hij niet. Met dank aan de knechten van leider Richard Carapaz kwam de rust in het peloton weer terug.

Alle achtervolgers werden vervolgens onder aanvoering van Bahrain-Victorious weer gegrepen. Ook Bouwman, die op een niet-gecategoriseerde klim naar Teglio de rest van de kopgroep moest laten gaan werd ingelopen door het peloton. Op de lastige slotklim Kämna begon vervolgens met een voorsprong van 50 seconden aan de laatste klim van de dag, de 12,7 kilometer lange Santa Cristina. Op die klim liet Poels zich inlopen om in dienst te rijden van kopman Mikel Landa.

Kämna begon met een mooie voorsprong aan de klim, maar zou later nog worden bijgehaald door Arensman en Hirt. Nadat de twee aansloten bij de Duitser opende Arensman direct de aanval om de ritzege te pakken, maar Hirt parreerde de aanval van de Nederlander en liet hem vervolgens niet snel daarna achter. Op de top had de Tsjech vijftien seconden voorsprong en zou die in de afdaling niet meer afgeven.

Bij de favorieten opende Landa de aanval op de slotklim. Alleen Carapaz en Jai Hindley konden de Bask volgen en het drietal bleef richting de slotkilometer samen, waardoor er gesprint werd voor vier bonificatieseconden en daarin was Hindley net iets te snel voor Carapaz, waardoor de Australiër op drie seconden kwam van Carapaz, de leider in het algemeen klassement.

Hongarije blijft olie-embargo tegen Rusland blokkeren

De Hongaarse premier Viktor Orban blijft de plannen voor een EU-olie-embargo tegen Rusland blokkeren. Het is "zeer onwaarschijnlijk dat er vóór de speciale top van de Europese Raad op 30 en 31 mei een alomvattende oplossing kan worden gevonden", schreef Orban in een brief aan de voorzitter van de EU-raad, Charles Michel, die beschikbaar is voor het persbureau AFP.

Orban waarschuwde in de brief dat de sancties die door de Europese Commissie zijn voorgesteld, zouden leiden tot "ernstige verstoringen van de energievoorziening" in Hongarije en een verdere enorme stijging van de energieprijzen. Tegelijkertijd noemde de Hongaarse regeringsleider het "contraproductief" om het zesde pakket sancties tegen Rusland op de top van staatshoofden en regeringsleiders te bespreken zolang er geen consensus bereikt is. 

Destiny 2: Season of the Haunted begint vandaag

Destiny 2 krijgt jaarlijks grote uitbreidingen, maar tussendoor werkt het ook met een seizoen-systeem dat ook nieuwe verhaalmissies, wapens en andere nieuwigheden met zich meebrengt. Vandaag gaat 'Season of the Haunted' van start, dit seizoen gaat tot 23 augustus lopen.

In Season of the Haunted komt Leviathan, het beroemde ruimteship van Calus, terug. Verder gaat in dit seizoen de Solar-subklasse op de schop. Het wordt net als Void overgebracht naar het '3.0' design. Ten slotte lanceert Bungie op vrijdag een nieuwe dungeon, maar die wordt apart verkocht (het is ook onderdeel van The Witch Queen Deluxe Edition).

Peskov: 'ex-diplomaat Bondarev is tegen Rusland'

Boris Bondarev, een ervaren Russische diplomaat bij de Verenigde Naties in Genève heeft ontslag genomen vanwege de schaamte voor de 'agressieve oorlog' en de gedragingen van zijn land in Oekraïne.

Update 24 mei 15.00 uur:
Het Kremlin heeft afstand genomen van de VN-diplomaat Boris Bondarev, de Russische nadat hij zijn ontslag de Verenigde Naties in Genève had ingediend. "We kunnen alleen maar zeggen dat de heer Bondarev ons niet meer vertegenwoordigt- eerder dat hij tegen ons is", aldus Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov, volgens het persbureau Interfax.

Peskov zei: "Bondarev veroordeelde de acties van de Russische leiding terwijl deze acties worden gesteund door vrijwel de gehele bevolking van ons land. Dit betekent dat deze man zich heeft uitgesproken tegen de algemeen heersende mening van Rusland". 

Eerdere berichtgeving:
In de 20 jaar van zijn diplomatieke carrière heeft hij verschillende wendingen in het Russische buitenlands beleid meegemaakt, legt Boris Bondarev uit, die onlangs de rol van Rusland behandelde op de ontwapeningsconferentie in Genève. "Maar ik heb me nog nooit zo geschaamd voor mijn land als op 24 februari van dit jaar", schreef hij. Op deze dag begon de Russische invasie van Oekraïne. "Als ambtenaar moet ik hier een deel van de verantwoordelijkheid voor dragen. En dat wil ik niet", vervolgde Bondarev.

Huntelaar en Hamstra blijven verantwoordelijk voor Ajax-transfers

Klaas Jan Huntelaar en Gerry Hamstra blijven met z'n tweeën verantwoordelijk voor het technisch beleid bij Ajax. Huntelaar bevestigde dat vanavond zelf in voetbaltalkshow Rondo. Eerder liet algemeen directeur Edwin van der Sar al doorschemeren dat het duo mocht blijven. Daarmee zijn Huntelaar en Hamstra komende zomer verantwoordelijk voor het aan- en verkopen van spelers tijdens de transferperiode, zo lezen we op AT5.nl.

Het duo begon in februari met de opvolging van Mark Overmars, die plotseling vertrok wegens grensoverschrijdend gedrag. Huntelaar, die tot januari 2021 speler van Ajax was en een half jaar later stopte met voetballen, had toen nog geen ervaring als technisch directeur.

Volgens de oud-spits gaat de samenwerking met Hamstra, die tussen 2016 en 2021 technisch manager bij sc Heerenveen was, 'heel natuurlijk': "We zijn met z'n tweeën lekker bezig en vullen elkaar goed aan."

Brobbey
Eén van de eerste spelers die Huntelaar wil strikken, is Brian Brobbey. De 20-jarige spits vertrok een jaar geleden nog gratis naar het Duitse RB Leipzig, maar keerde in de winter alweer op huurbasis terug bij Ajax.

In het tweede deel van het seizoen maakte Brobbey indruk door in 11 wedstrijden 7 keer te scoren. "Brobbey heeft het fantastisch gedaan", in Rondo. "Hij is in de kampioensrace belangrijk geweest met zijn goals."

De huurovereenkomst loopt deze zomer af, maar zowel Ajax als Brobbey willen eigenlijk langer met elkaar door. De Telegraaf weet te melden dat aan een definitieve terugkeer alleen wel een prijskaartje van 10 miljoen euro hangt.

Dat Brobbey Ajax een jaar geleden nog transfervrij verliet "nemen we niet mee", zegt Huntelaar. "Het gaat om kwaliteit, maar uiteindelijk moet het wel met elkaar te rijmen zijn." Volgens Huntelaar is Brobbey te vroeg naar het buitenland vertrokken: "Maar ik denk dat hij dat zelf indirect ook zegt omdat hij weer terug is gekomen."

J. Verstappen: "Red Bull heeft het waanzinnig goed opgelost"

In zijn column op Verstappen.nl is Jos Verstappen lovend over de strategie die Red Bull Racing koos tijdens de Grand Prix van Spanje nadat zijn zoon Max buiten de baan beland was. Door het uitstapje in de grindbak moest het eerder bedachte tactische plan over boord en werd er een nieuwe strategie gekozen.

"Ik moet wel zeggen dat ik vind dat Red Bull het waanzinnig goed heeft opgelost. De strategie werd omgegooid. De keuze om Max voor de tweede keer op de zachtste band te laten rijden – in de derde stint – gaf hem de kans om te pushen. Op die manier heeft hij zijn voorsprong gepakt", aldus vader Verstappen.

De voormalig F1-coureur die ook altijd zijn hart op zijn tong heeft snapt als geen ander van Max wat gefrustreerd was. "Ik snapte zijn frustratie aan het begin van de race overigens helemaal. Als het niet gaat zoals hij wil door een probleem, dan is hij wel iemand die zijn onvrede uit. Daar is wat mij betreft ook niets mis mee. Hij vraagt het uiterste van het team, maar andersom is dat ook het geval. Daarom zijn ze samen zo succesvol."

Jos heeft er alle vertrouwen dat Red Bull de technische problemen met DRS weet op te lossen. "Ik denk wel dat Red Bull een idee heeft waar het probleem met het DRS-systeem vandaan komt. Het is ook niet de eerste keer. Ik vertrouw erop dat ze er een oplossing voor vinden. Het blijft een mechanische sport, er kan van alles gebeuren. En niet alleen bij ons, dat hebben we dit weekeinde maar weer gezien."

Voor de Grand Prix van Monaco van komend weekend verwacht vader Verstappen dat Ferrari goed voor de dag zal komen. Ook loofde hij in zijn column de stap voorwaarts die Mercedes heeft gemaakt. "Ook in Monaco verwacht ik dat Ferrari sterk zal zijn. Het wordt weer een heel interessant weekeinde. In Barcelona werd ook duidelijk dat Mercedes absoluut een flinke stap vooruit heeft gezet. Tegelijkertijd was het verschil in de race in vergelijking met ons nog wel vier tienden van een seconde. Ze hebben daar nog wel wat werk te verrichten, maar wij zitten ook niet stil."

J. Verstappen: "Red Bull heeft het waanzinnig goed opgelost" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
J. Verstappen: "Red Bull heeft het waanzinnig goed opgelost" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Verdachte 'abortusmoord' Diemen voor de rechter

De 50-jarige Dennis van E. uit Diemen staat vandaag voor de rechter op verdenking van het doden van zijn vriendin en ongeboren of net geboren kind, zo meldt AT5. 

Het gaat om de inhoudelijke behandeling, die een of twee dagen duurt. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van E. de moeder ergens tussen 16 oktober en 18 oktober 2019 een grote hoeveelheid alcohol, cocaïne, MDMA en ketamine laten innemen terwijl ze 32 tot 37 weken zwanger was. Ook gaf hij haar zo'n vijf abortuspillen.

Het kind bevond zich toen in het geboortekanaal of was net geboren. Ondanks dat er sprake was van veel bloedverlies, zou van E. hebben verzuimd om hulpdiensten in te schakelen. De twee overleefden het niet. Beide lichamen werden op 18 oktober aangetroffen. Die dag meldde van E. zich zelf bij de politie, waarna hij werd opgepakt.

De verdachte en de overleden vrouw (32) hadden een relatie. Hij was volgens het OM de vader van het kind.

Roland Garros: Nadal en Djokovic beginnen zonder setverlies

Na de jonge sensatie Carlos Alcaraz zijn ook de volgende twee titelfavorieten bij de mannen op Roland Garros zonder grote problemen doorgestoten naar de tweede ronde: Novak Djokovic en tigvoudig winnaar Rafael Nadal zijn een ronde verder.

Djokovic jaagt op zijn derde career Grand Slam, wat een unicum zou zijn, en opende als wereldranglijstaanvoerder tegen Yoshihito Nishioka. Dat begon niet geweldig soepel, maar uiteindelijk was er toch weinig aan de hand en won de Serviër met 6-3, 6-1, 6-0.

Nadal is op zijn beurt op zoek naar zijn veertiende Roland Garros-titel, uiteraard ook een unicum. Hij begon tegen de Australiër Jordan Thompson, die hem niet echt partij kon bieden: na een opwarmpartijtje stoomde Nadal met drie keer 6-2 verder.

De Spanjaard neemt het in de tweede ronde op tegen wildcardspeler Corentin Moutet, die oud-winnaar Stan Wawrinka met 2-6, 6-3, 7-6 (2), 6-3 naar huis stuurde.

Roland Garros: Titelverdedigster onderuit, Swiatek simpel door

Het vrouwenenkelspel op Roland Garros is haar titelverdedigster kwijt. De Tsjechische Barbora Krajcikova, als tweede geplaatst, begon soepel tegen Diane Parry, maar de 19-jarige Franse nummer 96 van de wereld draaide het op indrukwekkende wijze om: 1-6, 6-2, 6-3.

Wereldranglijstaanvoerdster en topfavoriete Iga Swiatek kwam niet in de problemen: de Poolse rekende met 6-2, 6-0 binnen een uur af met de Oekraïnse qualifier Lesia Tsurenko. Met Anett Kontaveit sneuvelde wel een andere topper: de Estse was als vijfde geplaatst, maar de Australische Ajla Tomljanovic was met 7-6 (5), 7-5 te sterk in een felbevochten duel.

De uiterst verrassende US Open-winnares Emma Raducanu, nu als twaalfde geplaatst, moest diep gaan in haar openingsronde. Het Tsjechische toptalent Linda Niskova, vorig jaar goed voor de juniorentitel, won set één van de ook nog jonge Britse, maar die draaide het toch om: 6-7 (4), 7-5, 6-1.

Downhillers storten zich van drijfnat World Cup-parcours in Schotland

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want in de Schotse Hooglanden werd er gestreden in de World Cup mountainbiken en wel op de downhill. Men keerde na drie jaar terug in het drijfnatte Fort William en dat werd een lekkere modderboel.

Vrouwen
Nina Hoffmann mocht relatief vroeg naar beneden, maar de Duitse liet zien totaal geen angst te kennen voor het modderige en glibberige parcours. Ze stortte zich de lange afdaling in en kwam met een dikke voorsprong aan de finish. Er kwam er maar één een beetje in de buurt: Camille Balanche, die in 2020 in de bagger van Leogang wereldkampioene werd, werd op 3,615 seconden tweede, voor de Française Myriam Nicole (+7,172).

Mannen
Met nog een flinke lijst toppers te gaan gooide Thibaut Daprela zich naar beneden en dat deed de jonge Fransman op zijn kenmerkende, spectaculaire wijze. Het leverde hem een geweldige tijd op, waar iedereen zich lange tijd op stuk zou bijten. Er was er toch één die sneller ging: land- en teamgenoot Amaury Pierron dook nog eens 0,469 seconden onder Daprela's tijd door en pakte wederom de winst, de Britse favoriet Laurie Greenland moest op 0,916 seconden genoegen nemen met plek drie, twee honderdsten van een seconde voor Benoit Coulanges uit Frankrijk.

Giro: Etappe 16 - De koninginnerit met drie zware bergen

De slotweek van de Giro d'Italia gaat beginnen en met Richard Carapaz in het roze wordt het gelijk een stevige rit. Vanuit de rustdag krijgt men de koninginnerit voorgeschoteld, iedereen die zich níet even warm gaat rijden is dom en komt in de problemen.

De heren renners vertrekken al om 11.00 uur vanuit Salò, waar men begint aan een 202 kilometer lange tocht naar Aprica. Daar ligt veel wielerhistorie te wachten, zoals we in de hier te vinden uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen.

Drie zware beklimmingen onderweg: eerst bijna vanuit de start de Goletti di Cadino, negentien kilometer à 6,2 procent. Na de afdaling volgt dan de angstaanjagende Passo del Mortirolo: 12,8 kilometer à 7,5 procent, met een slopend slotstuk.

De Mortirolo wordt weer afgedaald, dan volgt een kort edoch niet makkelijk klimmetje, om daarna te beginnen aan de slotklim naar Santa Cristina: 12,7 kilomete raan 8,1 procent, waarbij het alsmaar steiler wordt. Dan nog een korte afdaling om aan het eind van de middag te finishen.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Politie constateert toename 3D-geprinte wapens

Steeds vaker worden er in binnen- en buitenland 3D-geprinte vuurwapens aangetroffen. Om dit fenomeen in kaart te brengen, is de Landelijke Eenheid medio 2021 gestart met een onderzoek naar 3D-geprinte vuurwapens: naar de gevaarzetting en de omvang van het probleem in Nederland. Hieruit blijkt er sinds 2021 een forse toename van inbeslagnames van deze geprinte vuurwapens of onderdelen. Ook blijkt dat een van de meest aangetroffen varianten niet betrouwbaar is.

3D-geprint wapen
Het team, onderdeel van de Dienst Landelijke Recherche (DLR) onderzocht hoe goed de vuurwapens functioneren om vervolgens de gevaarzetting te kunnen bepalen. Ook werden verschillende types onderzocht. Dit soort wapens kan volledig 3D-geprint zijn, maar de meeste modellen bestaan deels uit metalen onderdelen. Het begon met eenvoudige handvuurwapens, maar tegenwoordig zijn er zelfs 3D-geprinte vuurwapens beschikbaar die semi-automatisch vuren.

Duidelijk toename 3D-geprinte vuurwapens
Langere tijd waren er signalen dat 3D-geprinte vuurwapens in opkomst zouden zijn. Het aanbod van gebruiksklare 3D-geprinte vuurwapens is momenteel klein ten opzichte van het aanbod conventionele vuurwapens. Wel ziet de politie een duidelijke toename van Nederlandse inbeslagnames. Vorig jaar werden in 14 onderzoeken in Nederland 3D-geprinte vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen en ook dit jaar zijn er al diverse van deze vuurwapens aangetroffen.

Ook werd een aantal werkplaatsen aangetroffen, bestemd voor het op grotere schaal printen van vuurwapens. In de voorgaande jaren werden er nagenoeg geen 3D-geprinte vuurwapens of onderdelen inbeslaggenomen in Nederland. In andere landen zijn 3D-geprinte vuurwapens aangetroffen bij terroristische aanslagen, zoals bij de aanslag op een synagoge in Halle (Duitsland). De politie houdt de ontwikkelingen rondom 3D-geprinte vuurwapens daarom nauwlettend in de gaten.

Gevaarlijk
De meest aangetroffen variant van een 3D-geprint vuurwapen is niet betrouwbaar. Dit hebben zelfbouw van een aantal wapens en diverse schietproeven met in beslag genomen vuurwapens aangetoond. Er traden meerdere storingen en mankementen op. De voornaamste redenen zijn de productiefouten en het falende materiaal. Bij 3D-geprinte vuurwapens onderkent de politie dat niet alleen criminele netwerken, maar ook andere groepen interesse kunnen vormen vanwege de toegankelijkheid van deze vuurwapens. In vergelijking tot conventionele vuurwapens hoeft er bij deze vuurwapens geen sprake te zijn van tussenkomst van handelaren die vuurwapens uit het buitenland halen. Daarom is het noodzakelijk om de toegang tot deze wapens zoveel mogelijk tegen te gaan.

Strafbaar
Het team heeft zich ook gericht op het huidige juridisch kader. Het bezitten, vervaardigen en verhandelen van een vuurwapen of essentiële onderdelen is strafbaar volgens de Wet Wapens en Munitie. Dat geldt ook voor een 3D-geprint vuurwapen. Het publiceren of bezitten van de ontwerpen van 3D-geprinte vuurwapens (de zogenaamde blauwdrukken) is niet strafbaar. Echter, het verspreiden van deze blauwdrukken kan grote gevolgen hebben. Betrokkenheid kan strafbare voorbereiding of medeplichtigheid opleveren, waardoor diegenen die hieraan bijdragen gestraft kunnen worden. Politie en justitie willen dat de huidige wetgeving ter discussie wordt gesteld.

Nationale en internationale aanpak
De Landelijke Eenheid werkte voor het onderzoek onder meer samen met het Openbaar Ministerie, Europol, de Koninklijke Marechaussee, het NFI en verschillende regionale eenheden van de politie. Van de Landelijke Eenheid was naast de Dienst Landelijke Recherche, ook de Dienst Specialistische Operaties betrokken.

De resultaten van het fenomeenonderzoek worden op 24 en 25 mei besproken op een internationaal congres voor publieke en private partijen. Twintig landen zijn vertegenwoordigd op dit congres. Tijdens dit congres worden afspraken gemaakt om te komen tot een gezamenlijke aanpak, om in te spelen op de verwachte dreigingen en om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Politie en justitie zijn en blijven alert op signalen, creëren bewustwording bij andere opsporingsdiensten in binnen- en buitenland en zetten zowel preventieve als repressieve interventies in. Daarnaast worden de ontwikkelingen op het gebied van 3D-geprinte vuurwapens nauwgezet gevolgd en deelt de politie ook internationaal informatie om de aard en de omvang van het fenomeen te blijven monitoren.

FOK! Wat een weer!: koel en enkele buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!  

De weerkaarten zien er niet goed uit. Althans niet voor de mensen die van een zonnetje en warme temperaturen houden. Er komt weer een noordelijke stroming te staan die continue frisse lucht naar ons land doet stromen. Morgen vallen er daarbij nog een aantal buien, maar daarna wordt er voorlopig geen neerslag meer verwacht. Er komt wel wat meer zon, maar zeker geen stralende dagen. 

Bij schrijven regent het op vrij veel plaatsen en landinwaarts kan daarbij ook nog onweer voorkomen. Plaatselijk valt er vrij veel neerslag, maar echt heftige verschijnselen verwacht ik niet meer. Terwijl ik dit weerbericht een uur later bijwerk, is er in die tijd ruim 11 mm gevallen hier.  

Vannacht klaarde het langzaam op en werd het droger.  De minima lagen rond de 10 graden. 

Vandaag schijnt de zon regelmatig en vallen er verspreid in het land nog enkele buien. Onweer verwacht ik daarbij niet. De noordelijke wind is matig tot vrij krachtig. Het kwik loopt hierbij op tot maximaal 17 graden in het binnenland. 

Tot ziens!  

Jagersplas (Foto: DJMO)

Dit is de Jagersplas nabij Zaandam. Een prachtige en rustieke foto tijdens de voorlopig laatste aangename ochtend. (Foto: DJMO) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Lichaam vermiste Jihad Jafo (33) gevonden in kanaal

Op zondagmiddag 22 mei zagen voorbijgangers een onbekend voorwerp in het kanaal Almelo – De Haandrik in de omgeving van ’t Lijntje in Bruchterveld drijven. Omdat niet duidelijk was wat het voorwerp was, werd de politie er bij geroepen. Bij nader onderzoek bleek het om een lichaam van een overleden man te gaan. Het stoffelijk overschot is vervolgens naar het NFI gebracht voor onderzoek naar de identiteit.

Uit de sectie is maandag gebleken dat het gaat om het lichaam van de sinds 6 december vorig jaar vermiste 33-jarige Jihad Jafo uit Enschede. De politie beschikt over aanwijzingen dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen. De politie is op zoek naar mensen die meer weten. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Zelenskyy: 'Rusland wil maximale vernietiging in Oekraïne'

Bijna drie maanden na het begin van de Russische invasie van Oekraïne beschuldigde president Volodymyr Zelenskyy de Russische troepen van 'blinde vernielzucht'. 

Rusland voert een "totale oorlog" tegen ons land, verklaarde Zelenskyy maandagavond in zijn videotoespraak tot het volk.

Het doel van Moskou is zoveel mogelijk mensen in Oekraïne te doden en zoveel mogelijk van onze infrastructuur te vernietigen. Sinds het begin van zijn aanvalsoorlog op 24 februari heeft het Russische leger 1474 raketaanvallen op Oekraïne uitgevoerd, waarbij 2275 verschillende raketten zijn gebruikt. De meeste van hen troffen burgerdoelen. In deze periode heeft Rusland meer dan 3.000 luchtaanvallen uitgevoerd. Bij een aanval op de stad Desna, 55 kilometer ten noorden van Kiev, vielen 87 doden, voegde Zelenskyy eraan toe. "In feite is er in 77 jaar niet zo'n oorlog geweest op het Europese continent."

Lavrov: 'Rusland ziet groei met handelspartners in Eurazië'

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken groeit door de "dictatorische positie" van het Westen ten opzichte van Rusland de ontwikkeling van de economische betrekkingen van zijn land met China.

Moskou kan alleen op zichzelf vertrouwen en op die staten die "hun betrouwbaarheid hebben bewezen", zei Sergei Lavrov, volgens de staatsagentschappen Ria en TASS.

Volgens Lavrov ligt de toekomst in de regio Eurazië. Naast China noemde hij ook India en Iran als belangrijke partners. Naar zijn mening moet Rusland niet langer afhankelijk zijn van bevoorrading door het Westen. Rusland zal eerder "serieus gaan nadenken" of het de betrekkingen wel moet hervatten als het Westen iets aanbiedt.

Kuiken en Klaver: 'samenwerken is nu belangrijk, fuseren kan later ook'

GroenLinks voorman Jesse Klaver en zijn PvdA-collega Attje Kuiken hopen dat hun leden beseffen dat ze door samenwerking meer kunnen bereiken dan als twee partijen los van elkaar. Of het een fusie moet worden beslissen we later wel, maakten ze vanavond duidelijk op een bijeenkomst in Arnhem.

Het was voor het eerst dat de twee partijen bij elkaar kwamen om over samenwerking te praten. In de zaal zaten leden van zowel PvdA als GroenLinks.

"Ik geloof in de linkse samenwerking, we moeten een front vormen. Hoe dan? Daar wil ik met jullie het gesprek over aangaan", zei Kuiken, die sinds drie weken de scepter zwaait in de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

Partijleiders Klaver en Kuiken tonen zich warm pleitbezorger om meer samen te werken. "Ik ben er klaar mee dat we elke keer toch weer door rechts worden ingehaald", zegt Kuiken. "Ik wil dat niet."

Kuiken is van mening dat 'een progressieve bundeling van krachten' nodig is om een vuist te kunnen maken. Dat is Klaver met haar eens. Hij noemt het 'een strategie van rechts' om de linkse partijen tegen elkaar op te zetten. "Alsof het een strijd is tussen groen en links. Dat is het niet." 

Meer hierover bij de NOS en RTLNieuws.

BioNTech-Pfizer: kinderen van 0,5 tot 5 jaar goed beschermd door 3 vaccinaties

Een vaccin met drie doses voor kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar biedt volgens de vaccinmaker "een hoog niveau van bescherming". De leeftijdsgroep komt in de meeste landen niet in aanmerking voor vaccinatie tegen COVID-19.

Volgens een verklaring van de bedrijven gaven drie doses vaccin van drie microgram, toegediend in een klinische proef, een sterke immuunrespons.

Volgens de voorlopige resultaten bleek de werkzaamheid van het vaccin 80,3% te zijn.

"We zijn verheugd dat onze formulering voor de jongste kinderen, die we zorgvuldig hebben geselecteerd om een tiende van de dosissterkte voor volwassenen te zijn, goed werd verdragen en een sterke immuunrespons produceerde", zei Pfizer-CEO Albert Bourla in een verklaring.

"De studie suggereert dat een lage dosis van 3 ug van ons vaccin, zorgvuldig geselecteerd op basis van verdraagbaarheidsgegevens, jonge kinderen een hoog niveau van bescherming biedt tegen de recente COVID-19-stammen", zegt Ugur Sahin, CEO en mede-oprichter van BioNTech.

De definitieve gegevens over de werkzaamheid van het vaccin zullen worden gedeeld zodra deze beschikbaar zijn.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft in de komende weken voorlopige vergaderingen gepland om te overwegen of COVID-19-vaccins voor de jongste kinderen worden goedgekeurd.

Ernstige ziekte door COVID-19 bij kinderen onder de 5 jaar is zeer zeldzaam, maar het kan voorkomen. 

Celstraf en tbs voor verkrachting meisje op GGZ-terrein in Eindhoven

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man veroordeeld voor verkrachting van een 17-jarig meisje. Hij krijgt een gevangenisstraf van 20 maanden en terbeschikkingstelling met dwangverpleging.

Het meisje was in september 2021 aan het wandelen op het terrein van een GGZ-instelling in Eindhoven waar zij op dat moment verbleef.

De verdachte benaderde haar van achteren en pakte haar bij haar borsten vast. Toen het meisje wilde weglopen, zette de verdachte de achtervolging in en greep haar opnieuw vast; hij betastte haar borsten en geslachtsdeel. Op dat moment wist het meisje de noodknop van haar mobiele telefoon in te drukken en zo het alarmnummer te bellen. Toen de verdachte dit doorkreeg, pakte hij de telefoon af, verbrak de verbinding en gooide de telefoon weg. Vervolgens sleurde de verdachte het meisje mee de struiken in, duwde haar op de grond en heeft hij haar verkracht.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij een kwetsbaar meisje aanviel op een terrein waar zij zich veilig diende te voelen en waar zij haar zelfstandigheid en zelfredzaamheid aan het opbouwen was. De verdachte had enkel oog voor zijn eigen frustraties en lustgevoelens en bekommerde zich op geen enkel moment om het slachtoffer. Ook weegt mee dat hij weliswaar niet eerder voor zedendelicten, maar al wel eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld en daarvoor onder meer tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd.

Volgens deskundigen die de verdachte onderzochten, is er bij hem sprake van onder meer schizofrenie met paranoïde wanen en een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Om de maatschappij tegen de verdachte te beschermen, legt de rechtbank – naast een celstraf – opnieuw tbs met dwangverpleging op. Ook moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 7.300 euro.

Cel geëist voor jarenlange mishandeling gezin

Het Openbaar Ministerie eist 20 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk tegen een 38-jarige man uit Zoetermeer. Volgens de officier van justitie heeft hij jarenlang stelselmatig zijn vrouw en kinderen lichamelijk en psychisch mishandeld.

De vrouw zou sinds het begin van de relatie worden mishandeld. "Met elk voorwerp, op elke plek," stelde de officier van justitie. "Verdachte had nooit een reden nodig om haar te slaan. Hij deed het gewoon. Als hij boos was, dan was zij de klos."

Ook de kinderen moesten het ontgelden. Drie werden er door hem geslagen en ook psychisch mishandeld, doordat ze moesten ondergaan hoe moeder werd aangepakt of met de dood bedreigd. Een van de kinderen drukte hij een keer een lepel onder de voeten die hij had verhit.

Totale afhankelijkheid
Het Openbaar Ministerie meent dat er sprake was van zogenoemd intiem terrorisme, een ingrijpende vorm van partnergeweld. Daarbij domineert de ene partner systematisch de ander. Er was sprake van totale afhankelijkheid van verdachte, die binnen het gezin de macht uitoefende. "Zijn wil was wet. Hij gebruikte zijn kinderen om de moeder te straffen, en mishandelde de moeder om zijn kinderen te straffen."

Verdachte heeft op zitting een deel van de feiten de bekend en zijn spijt betuigd. Dat noemde de officier van justitie het begin van een positieve ontwikkeling, maar er is nog een lange weg te gaan. Ze eiste 20 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk. In de voorwaardelijke periode zou verdachte nog niet naar huis mogen en contact met de gezinsleden alleen zijn toegestaan in bijzijn van hulpverlening.

Op vrijdag 3 juni doet de rechtbank uitspraak.

135 miljoen extra voor herstel, vernieuwing en groei van kunst en cultuur

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media presenteert vandaag haar herstelplan voor de culturele sector. Herstel, vernieuwing en groei staan centraal. Dit jaar gaat het structureel om € 135 miljoen en daarna loopt het op naar € 170 miljoen extra per jaar voor cultuur. De toekomst van het culturele en creatieve veld heeft door de coronacrisis onder grote druk gestaan en staat nog steeds voor grote uitdagingen. De extra middelen voor cultuur zijn een belangrijke steun in de rug, zo laat de staatssecretaris weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De extra investeringen gaan naar makers in de culturele en creatieve sector. Producties en projecten kwamen tijdens de coronacrisis stil te liggen. Met € 20 miljoen aan startsubsidies krijgen vrije producenten de kans om nieuwe producties op te zetten. Hiermee groeit de werkgelegenheid voor makers, technici en decorbouwers. Om de opdrachtenstroom weer op gang te brengen is € 12,5 miljoen beschikbaar om te investeren in grote Nederlandse drama-, documentaire- en animatieseries. Specifieke aandacht is er voor startende makers die door de sluiting van de cultuursector een moeilijk start hadden. Voor startende cultuurmakers en erfgoedprofessionals wordt € 9,9 miljoen uitgetrokken om hen alsnog een kans te bieden een podium of werkplek te vinden en een carrière op te bouwen.

Om ondernemerschap te stimuleren komt er via Cultuur+Ondernemen € 15 miljoen beschikbaar om via een lening tegen een lage rente te investeren in producties en projecten. Dit draagt er ook aan bij dat mensen achter de schermen, zoals productieleiders, geluidsmensen en podiumbouwers kunnen terugkeren naar de culturele sector.

Staatssecretaris Uslu: “Cultuur heeft een verbindende kracht voor iedereen. Het geeft kleur en zin aan ons leven. Dit is het moment om de culturele sector weer te laten bloeien en groeien. De sector heeft zware klappen gehad en met dit plan en deze investeringen wil ik makers en anderen werkzaam in cultuur er weer bovenop helpen. Cultuur is van wezenlijk belang en verrijkt onze samenleving. Het daagt uit, biedt nieuwe perspectieven en brengt ons bij elkaar.”

Versterken arbeidsmarktpositie
Het structureel hervormen en versterken van de arbeidsmarktpositie gebeurt in nauwe samenwerking met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is belangrijk de positie van werkenden in de culturele en creatieve sector te versterken. De coronacrisis legde de zwakke arbeidsmarktpositie van deze mensen bloot. Veel van hen werken als zzp’er, hebben verschillende opdrachten tegelijk of combineren dit met een kleine dienstbetrekking. Ze verdienen onvoldoende om zelf inkomensschommelingen op te vangen en hebben daardoor hun spaargeld moeten aanspreken. Daarom komt er € 10 miljoen beschikbaar voor een pilot die werkgevers faciliteert om gezamenlijk freelancers in dienst te nemen waardoor ze meer sociale zekerheid hebben. Er komt ook een pilot met een financiële tegemoetkoming in de kosten van een arbeidsongeschiktheids- of pensioenverzekering.

Terugkeer publiek
De bezoekersaantallen zijn nog niet zo hoog als ze waren. Publiekscampagnes moeten mensen weer aanmoedigen een bezoek te brengen aan al die culturele instellingen die Nederland rijk is, maar ook om cultuur te beoefenen. Amateurs worden extra gestimuleerd om mee te doen aan culturele lessen en activiteiten. Hiervoor is € 4 miljoen beschikbaar. Voor extra culturele programmering bij de publieke omroep is € 5 miljoen te besteden om zo makers te ondersteunen en tegelijkertijd een breder publiek naar theaters, musea en bioscopen te trekken.

Cultuuraanbod jongeren
Een ander speerpunt voor staatssecretaris Uslu zijn de jongeren. De coronacrisis heeft veel impact op hen gehad: sociaal, economisch en mentaal. Festivals, poppodia en het nachtleven lagen stil. Met een impuls jongerencultuur van € 19,6 miljoen komt er extra ondersteuning aan lokale plekken en initiatieven voor jongeren om zich creatief te ontwikkelen en cultuur te beoefenen. Bijvoorbeeld oefenruimtes voor bandjes, of plekken waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en experimenteren op het gebied van theater, dans, muziek en spoken word. Daarnaast wordt het met € 2,5 miljoen voor alle mbo-scholen en studenten makkelijker tijd te besteden aan kunst- en cultuur. Net als op de Cultuurkaart in het voorgezet onderwijs komt op de MBO Card een budget per student.

Verdere investeringen
Tot slot gaat staatssecretaris Uslu in haar brief in op aandacht voor innovatie en digitalisering, een trend die tijdens corona is versneld. Daarnaast investeert ze in erfgoed, de collectie Nederland en de bibliotheken, te beginnen in Bonaire. Ook komt er extra geld vrij voor de online bibliotheek die sinds de coronacrisis verder gegroeid is. Deze steun gaat volledig naar schrijvers en hun uitgevers. De uitwerking van de € 170 miljoen per jaar vanaf 2023 volgt in een brief na Prinsjesdag.

Urenlang in de rij op Schiphol: agressieve reizigers en flauw gevallen beveiliger

De urenlange wachtrijen op Schiphol eisen hun tol bij zowel reizigers als beveiligers. Op twitter is te zien hoe beveiligers een andere beveiliger en een passagier te hulp schieten, nadat ze zijn flauwgevallen. De Koninklijke Marechaussee moest gisteravond ook ingrijpen toen een woedende menigte de beveiligingscontrole wilde bestormen.

Een woordvoerder van de marechaussee laat NH Nieuws weten dat zondagavond rond 19.00 uur een groep reizigers agressief werd, toen ondanks de grote drukte meerdere controlepunten werden gesloten. Dat gebeurde omdat de diensten van een deel van het beveiligingspersoneel erop zat.

Op de rolluiken rammen
De reizigers pikten de sluiting niet en keerde zich tegen de beveiligers. Het personeel voelde zich bedreigd en sloot daarop alle rolluiken, waarna de agressieve menigte op de luiken ging rammen. De Koninklijke Marechaussee werd ingeschakeld om op luide toon de groep tot bedaren te brengen. Volgens de woordvoerder is er niemand aangehouden.

Zeer gevaarlijke situatie
In een interne email aan het personeel de directeur Adan Morik van beveiligingsbedrijf CTSN weten dat het om een "zeer gevaarlijke situatie ging en er het risico bestond dat de reizigers massaal ongecontroleerd zouden doorlopen naar het beveiligde gebied van Schiphol". De email is in bezit van NH Nieuws. Omdat de email alleen voor het personeel was bedoeld, wil Morik er niet op reageren.

De marechaussee grijpt in
Op twitter regent het foto's en video's van de drukte op Schiphol. De wachtrijen zouden vandaag oplopen tot zeker vijf uur. Dat leidt niet alleen tot agressie: op beelden die op twitter gedeeld zijn is te zien dat zowel een beveiliger als een reiziger van hun stokje zijn gegaan. Een woordvoerder van Schiphol heeft bevestigd dat het om beelden van maandagochtend gaat en dat het personeel "het zwaar heeft".

Minder vluchten
Volgens Joost van Doesburg van vakbond FNV is de enige acute oplossing om te schrappen in het aantal vluchten: "Dit is het gevolg van het personeelstekort, werknemers op Schiphol vallen om door de werkdruk. Snel moet het werk op Schiphol aantrekkelijker worden, maar dit helpt niet mee om meer beveiligers aan te trekken. Tot die tijd moet het aantal vluchten omlaag."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.