FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 mei 2022

Random Pics van de Dag #621

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Pro-Russische demonstranten in Bulgarije roepen op tot nieuwe verkiezingen

In Bulgarije hebben pro-Russische demonstranten het ontslag van de regering van premier Kiril Petkov geëist. 'Petkov sleept Bulgarije mee in de Amerikaanse oorlog tegen Rusland die in Oekraïne gevoerd wordt' volgens honderden aanhangers van de Vazrazhdane-partij voor het parlement in Sofia. De regering maakt zich meer zorgen om Oekraïne dan om de economische problemen van Bulgarije.

De organisatoren van de demonstratie eisten dat Bulgarije zou bemiddelen in het conflict in plaats van partij te kiezen voor Oekraïne en daardoor de oorlog aan te wakkeren. Ze riepen ook op tot nieuwe verkiezingen, zodat hun partij kon regeren in het nationale belang van het land. Vazrazhdane bezit momenteel 13 van de 240 zetels in het parlement.

Later ontstond er een aanvaring met de politie toen de demonstranten probeerden de Oekraïense vlag van het stadhuis te verwijderen.

Rusland: 'VS verspreidt propaganda op de wijze zoals Goebbels deed'

Het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst (SWR) beschuldigt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van het verspreiden van propaganda in nazi-stijl.

Sergei Naryshkin zei op de website van SWR dat de Verenigde Staten de verspreiding van valse informatie op de berichtendienst Telegram aanmoedigen om het politieke en militaire leiderschap in Rusland in diskrediet te brengen en te ontmenselijken.

"Hun aanpak heeft veel gemeen met de tradities van het (Rijks)ministerie voor Openbare Verlichting en Propaganda in het Derde Rijk en zijn hoofd Joseph Goebbels". Naryshkin levert geen enkel bewijs voor zijn uitspraak.

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beschuldigingen "ongelooflijk ironisch" en beschuldigde Rusland van het verspreiden van desinformatie en propaganda.

Oekraïne helpt EU van Russisch gas af

Oekraïne is zo vriendelijk om de EU alvast wat minder Russisch gas te doen toekomen. Deze klimaat-hulpvaardige actie is mogelijk dankzij de verovering van een stukje Luhansk door het Oekraïnese leger. Oekraïne spreekt van een noodzakelijke actie over het dichtdraaien van deze gaskraan die een kwart van het voor de EU benodigde gas verzorgt, meldt Reuters.

Oekraïne weet ook te vertellen dat er niets aan de hand is omdat dit Russisch gas via andere leidingen alsnog naar de EU komt. Gazprom beweert dat dit technisch onmogelijk is. Er gaat nog wel gas naar de EU maar Gazprom weet niet te zeggen hoeveel dat is. Oekraïne op zijn beurt zegt weer niets te weten over de technische onmogelijkheid.

De Duitsers hebben wel waargenomen dat er nu een kwart minder geleverd wordt. Echter is dat geen probleem omdat het tekort uit Nederland en Noorwegen weggehaald wordt.

Uitslagen Eredivisie - Strijd om P4

FC Twente gaat voor het eerst in acht jaar weer Europa in. Door een overwinning op FC Groningen en puntverlies van AZ tegen FC Utrecht is het zeker van de vierde plek en daarmee de voorronde van de Conference League. AZ moet via de play-offs de strijd om het laatste Europese ticket aangaan.

FC Twente kwam na een paar goede kansen voor Limnios uiteindelijk op voorsprong dankzij Cerny. In de tweede helft profiteerde Limnios van geschutter in de verdediging en maakte de 2-0. Diezelfde Limnios bepaalde de eindstand op 3-0.

AZ kende een prima start van de wedstrijd. Binnen een kwartier stond het al 0-2 voor dankzij twee goals van Pavlidis. Daarna verdween de scherpte en Utrecht kwam terug dankzij van de Streek. In de tweede helft was het een paar keer dicht bij de gelijkmaker maar een punt leek er niet meer in te zitten. In de blessuretijd kreeg de afscheid nemende Janssen een publiekswissel, waarna een minuut later alsnog de gelijkmaker gescoord werd door Douvikas.

FC Utrecht

2 - 2

AZ

 37' v.d.Streek
 90+4' Douvikas
   12' Pavlidis
 15' Pavlidis
 
 Gele kaart: v.Overeem, (FC Utrecht), De Wit, (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.085
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Ter Avest
v.d.Hoorn
Janssen (Kluivert/90 4)
v.d.Kust
v.Overeem (Almqvist/57)
Maher (Mahi/74)
Gustafson
Timber (Veerman/ 74)
Douvikas
v.d.Streek
  Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Reijnders (Witry/65)
Evjen (Aboukhlal/79)
Pavlidis
Karlsson (Beukema/79)

FC Twente

3 - 0

FC Groningen

 29' Cerný
 68' Limnios
 81' Limnios
   
 
 Gele kaart: , Te Wierik, (FC Groningen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.100
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Brenet
Pröpper
Hilgers (Bruns/84)
Smal
Zerrouki
Vlap (Bosch/73)
Sadílek (Pleguezuelo/78)
Cerný (Misidjan/73)
v.Wolfswinkel
Limnios (Cleonise/84)
  Leeuwenburgh
Kasanwirjo
Te Wierik
Sverko
El Hankouri
Irandust (Abraham/65)
Duarte (Dankerlui/83)
Meijer
Ngonge (Mortensen/83)
De Leeuw (Suslov/64)
Postema (Matuta/83)

Uitslag PSV - NEC, Go Ahead Eagles - Feyenoord

PSV en Feyenoord hebben hun voorlaatste wedstrijd van het seizoen gewonnen. PSV won thuis met 3-2 van NEC, terwijl Feyenoord in Deventer met 0-1 won van Go Ahead Eagles.

PSV wist van te voren dat het moest winnen om nog enige kans te hebben op de landstitel mocht Ajax thuis een fout maken tegen Heerenveen. PSV begon goed aan de wedstrijd en bij rust stond het met 2-0 voor dankzij onder meer een prachtig doelpunt Erick Gutiérrez. Na rust zorgde Eran Zahavi voor de 3-0, waarna NEC nog terugkwam tot 3-2. Verder kwam NEC niet, waardoor de drie punten in Eindhoven bleef.

Feyenoord stelde de derde plaats veilig in Deventer. Tegen Go Ahead Eagles maakte Bryan Linssen op aangeven van Alireza Jahanbakhsh de enige treffer van de avond. Verder viel er weinig te genieten tussen de beide ploegen.

Arne Slot gaf een aantal basisspelers rust met het oog op de finale over twee weken tegen AS Roma. Luis Sinisterra, Reiss Nelson, Orkun Kökçü, Guus Til, Tyrell Malacia, Marcos Senesi en Cyriel Dessers kwamen niet in actie.

PSV

3 - 2

N.E.C. Nijmegen

 26' Doan
 36' Gutiérrez
 61' Zahavi
   66' Duelund
 72' Okita (pen)
 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.274
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Mauro Júnior
Teze
Gutiérrez
Max
Doan (Ledezma/88)
Götze
Sangaré
Madueke (Bruma/46)
Zahavi (Romero/70)
Gakpo (Bakayoko/90 4)
  Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Guth
El Karouani
Schöne
Bruijn (Duelund/55)
Proper (Vet/55)
Tavsan (Bronkhorst/67)
Akman (Cissoko/55)
Okita

Go Ahead Eagles

0 - 1

Feyenoord

     71' Linssen
 
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 9.802
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
Lucassen
Nauber (J.Bakker/59)
Idzes
Kuipers (Aventisian/88)
Deijl (Heil/78)
Rommens (Mulenga/88)
Brouwers
Oratmangoen
Lidberg (Cardona/78)
Cordoba
  Marciano
Pedersen
Trauner (Sandler/46
Senesi/84)
Geertruida (Hall/46)
Hendriks
Aursnes (Bassett/ 46)
Toornstra (Dermane/84)
Hendrix
Wålemark
Linssen
Jahanbakhsh

Ajax voor de 36e keer landskampioen

Ajax is woensdag voor de 36ste keer kampioen geworden van de eredivisie. De ploeg van Erik ten Hag won thuis met 5-0 van sc Heerenveen.

De kampioenswedstrijd tegen Heerenveen was geen moment spannend. Nicolás Tagliafico opende in de negentiende minuut de scoren na een vlot lopende aanval, waarna de Argentijnse linksback in de lange hoek raak schoot. In het vervolg van de eerste helft liepen de Amsterdammers uit naar 3-0 dankzij goals van Steven Berghuis en Sebastian Haller.

Ook in de tweede helft kwam Ajax niet in de problemen en vlak voor tijd liep Ajax nog uit naar een 5-0 zege via Brian Brobbey en Edson Álvarez.

Trainer Erik ten Hag nam met het kampioenschap afscheid in stijl. De 52-jarige trainer, die na dit seizoen naar Manchester United vertrekt, werd voor de derde keer op rij kampioen. Hij trad daarmee in de voetsporen van Rinus Michels en Louis van Gaal. Alleen Frank de Boer pakte meer titels op rij (4).

AFC Ajax

5 - 0

sc Heerenveen

 19' Tagliafico
 33' Berghuis
 38' Haller(pen)
 85' Brobbey
 90' Álvarez
   
 
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Mazraoui (Rensch/ 57)
Timber
Blind
Tagliafico
Berghuis
Álvarez
Klaassen (Kudus/68)
Taylor (Regeer/82)
Haller (Brobbey/57)
Tadic (Daramy/82)
  Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg
Kaib
Haye (Madsen/ 74)
Halilovic (De Jong/74)
Tahiri (Al Hajj/81)
v.Hooijdonk (Musaba/46)
Sarr (v.d.Heide/74)

Rode Kruis naar Ter Apel voor crisisnoodopvang

Een absoluut dieptepunt is vandaag bereikt. Mensen die veiligheid zoeken in Nederland konden niet meer worden opgevangen in Ter Apel. Asielzoekers hebben in onzekerheid op het gras moeten liggen met alleen een dekentje. De situatie is beneden elk humanitair peil en ronduit onacceptabel. Het Rode Kruis ziet zich vanavond genoodzaakt om naar Ter Apel te gaan om zorg te dragen voor crisisnoodopvang. VluchtelingenWerk Nederland en UNICEF Nederland steunen het Rode Kruis hierin.

“Het schrijnende is dat er veel lege bedden voor vluchtelingen beschikbaar zijn. Gemeenten die dat nog niet doen, moeten nú hun verantwoordelijkheid nemen. Het is tijd dat gemeenten beschikbare opvangplekken openstellen voor vluchtelingen, waar ze ook vandaan komen. Wie asiel vraagt in Nederland moet menswaardig worden behandeld”, stelt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Hulporganisaties bezorgd
Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en Unicef spreken al langer hun zorgen uit over de opvangcrisis in Nederland. Ook trekken de hulporganisaties bij overheden op diverse niveaus aan de bel. De opvang voor asielzoekers is al maanden onacceptabel. Ook is de capaciteit niet op orde. De oproepen hebben tot nu toe niet geleid tot een oplossing. Wel tot het huidige dieptepunt.

Tijdelijk onderdak
Het Rode Kruis is vanavond aanwezig in Ter Apel met materiaal voor crisisnoodopvang. De hulporganisatie biedt de mensen een tijdelijk dak boven het hoofd en mentale eerste hulp. Daarnaast staat het Rode Kruis klaar met tenten. Ook vervoert de hulporganisatie zo’n honderd mensen naar een noodopvanglocatie in Friesland.

Uitslagen degradatie/ nacompetitie eredivisie

PEC Zwolle speelt volgend seizoen een divisie lager. Met nog een speelronde te gaan in de Eredivisie zijn de Zwollenaren gedegradeerd. Vanavond verloren ze in Rotterdam  met 2-0 van directe concurrent Sparta waardoor degradatie niet meer te ontlopen is.

Sparta bereikte de eindstand al na 45 minuten spelen. Auassar maakte de 1-0 nadat hij de bal langs Lamprou tikte en Van Crooij zorgde na een mooie aanval voor de 2-0. Na rust moesten de Zwollenaren driemaal scoren en dat zorgde niet voor een verlamming bij de ploeg. De ploeg streed tot de laatste minuut maar creëerde nauwelijks kansen.

Sparta is overigens nog niet veilig. In de laatste speelronde hebben de Rotterdammers aan een punt genoeg voor lijfsbehoud.

-----------------------------------------------------------------------------

Willem II speelde met 1-1 gelijk tegen sc Cambuur. Als het zondag wint van FC utrecht en Fortuna verliest van NEC dan spelen ze ook volgend seizoen Eredivisie.

Cambuur hoefde niet echt, terwijl de Tilburgers geen vuist konden maken. Vlak voor rust was het Sylla die de Friezen op voorsprong zette na een knal in de bovenhoek van het Tilburgse doel. Tien minuten in de tweede helft kwam Willem II weer op gelijke hoogte. Köhn scoorde na een mooie passeeractie voor de 1-1. Willem II ging nu meer naar voren, al moest het oppassen voor de counter. Uldrikis was namens Cambuur nog dichtbij de 2-1 maar gescoord werd er niet meer.

------------------------------------------------------------------------------

Fortuna Sittard verloor thuis met 1-2 van Vitesse. Fortuna begon nerveus aan het duel en de bezoekers konden eigenlijk doen wat ze wilden, al verprutsten ze veel kansen. De thuisploeg kreeg echter uit het niets een strafschop en die benutte Gladon. Vitesse kwam niet lang daarna weer gelijk. Manhoef scoorde de gelijkmaker na ee overstapje van Domgjoni.

Na rust was Fortuna gevaarlijker, maar het was Vitesse die op voorsprong kwam nadat Openda raakte kopte. Dat bleek ook de doodsteek voor de Limburgse club.

Fortuna bezet nu plek zestien, twee punten meer dan Sparta dat zeventiende staat, en zit dus nog in de gevarenzone.

---------------------------------------------------------------------

Voor RKC Waalwijk was er goed nieuws. Door de 2-0 overwinning op Heracles Almelo spelen zij ook volgend seizoen in de Eredivisie. Heracles daarentegen heeft een kans om nacompetitie te moeten spelen.

Heracles begon sterk aan het duel en scoorde bijna via Bakis. Daarna was het echter de thuisploeg die de regie in handen nam. Het zocht de aanval en nu geklungel in de defensie van Heracles was het Kramer die de 1-0 maakte.

RKC leek vleugels te krijgen door de voorsprong en het zorgde voor meer flair in hun spel. De goal van Van der Venne was een beauty; met een lob maakte hij de 2-0. Heracles probeerde nog wat te forceren in het slot van de wedstrijd, maar kwam niet verder dan wat kleine kansjes.

Nederlandse vrijwillige soldaat Ron Vogelaar (55) overleden in Oekraïne

Een Nederlands lid van het 'Internationaal Legioen' in Oekraïne is gesneuveld in de buurt van Charkov. Ron Vogelaar kwam om door Russisch artillerievuur. 

Vogelaar is de eerste Nederlander die overleden is bij de gevechten in Oekraïne. Naar schatting zijn een veertigtal Nederlanders naar Oekraïne zijn vertrokken om zich aan te sluiten bij het 'Internationaal Legioen'. Hij sneuvelde al vorige week woensdag, maar de Oekraïense autoriteiten konden dit niet bevestigen. 

Tot 9 jaar gevangenisstraf in de zaak van de 'martelcontainers'

De rechtbank Amsterdam heeft in de zaak van de zogenoemde martelcontainers in Wouwse Plantage 10 van de 11 verdachten veroordeeld.

Zij kregen gevangenisstraffen opgelegd van 1 tot 9 jaar. Van één verdachte is zijn betrokkenheid onvoldoende vast komen te staan. Hij werd vrijgesproken.

Particuliere gevangenis en martelkamer
De politie viel in juni 2020 twee loodsen binnen in Rotterdam en in het Brabantse Wouwse Plantage. In Rotterdam werden onder meer voertuigen, wapens en politie-uniformen aangetroffen. De loods in Wouwse Plantage was ingericht als particuliere gevangenis met meerdere containers die waren omgebouwd tot geluidsdichte cellen en een container die was ingericht om mensen te martelen, met een ‘behandelstoel’ en een keur aan gereedschappen voor dat doel.

PGP-berichten vormden start van het onderzoek
De politie kwam de zaak onder andere op het spoor door de hack van een EncroChat-server, die werd gebruikt voor onderling berichtenverkeer (PGP-berichten) tussen de personen die bij de loodsen betrokken waren. Toen duidelijk was waar de containers zich bevonden, plaatste de politie camera’s in en rond de beide loodsen. In de maanden daarna werden op die manier opnames gemaakt van alle werkzaamheden en overige activiteiten. Op basis van die opnames en de PGP-berichten werden uiteindelijk 11 personen aangehouden. De zaak van een van de verdachten werd tijdens de inhoudelijke behandeling gestaakt omdat hij terminaal ziek is en niet meer in staat was naar de rechtbank te komen.

Schokkende plannen
Ten aanzien van 10 van de 11 overige verdachten oordeelt de rechtbank dat zij allen een bijdrage hebben geleverd aan het plan om criminele tegenstanders, dan wel familie daarvan, van hun vrijheid te beroven, te gijzelen, af te persen en daarbij zo nodig (zwaar) te mishandelen en te doden. De mannen vormden een groep die in het kader van een conflict over geld in het criminele milieu op niets ontziende wijze van plan is geweest het recht in eigen hand te nemen. Het gebrek aan respect dat daarbij getoond is voor de vrijheid en de lichamelijke integriteit van anderen is schokkend. Dat het uiteindelijk niet tot de uitvoering van het plan is gekomen, is op geen enkele wijze te danken aan de verdachten, maar is uitsluitend het gevolg van het adequate handelen van de politie.

PGP-berichten zijn wettig bewijs
De rechtbank concludeert dat de EncroChat-data als bewijs kunnen worden gebruikt. Volgens de verdediging waren de PGP-berichten onrechtmatig verkregen en gebruikt en mochten ze daarom niet als bewijs worden gebruikt. De rechtbank is het hier niet mee eens en oordeelt dat bij de EncroChat-hack geen sprake is geweest van algemene en ongedifferentieerde dataverzameling. Ook heeft het gebruik van de EncroChat-data in Nederland rechtmatig plaatsgevonden.

33 maanden cel voor de hoofdverdachte
De 50-jarige hoofdverdachte was de aanstichter en absolute leider van de criminele organisatie. Uit het onderschepte berichtenverkeer blijkt duidelijk dat de gehele operatie voortvloeide uit zijn wens zich te wreken op tegenstanders in het criminele milieu. Daarbij werd zijn wens om hen te martelen expliciet uitgesproken. Voor zijn rol zou een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 jaar op zijn plaats zijn. Omdat hij echter recent in een andere zaak al is veroordeeld tot 15 jaar cel, legt de rechtbank hem in deze zaak de maximale straf op van 33 maanden onvoorwaardelijk.

Overige opgelegde straffen
De 40-jarige rechterhand van de hoofverdachte krijgt 8 jaar gevangenisstraf. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het verzamelen van informatie over de beoogde slachtoffers. Zijn 34-jarige medeverdachte die belast was met het opsporen van de slachtoffers, krijgt eveneens 8 jaar. De 44-jarige man die leidinggaf aan de groep die zou zorgen voor de daadwerkelijke vrijheidsbeneming van beoogde slachtoffers krijgt voor zijn rol een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd.

De 46-jarige man die onder meer de werkzaamheden in de loodsen aanstuurde krijgt eveneens 9 jaar gevangenisstraf. Een 41-jarige man die de loods in Wouwse Plantage beheerde en er een groot deel van de werkzaamheden uitvoerde, krijgt een straf van 6 jaar. Twee andere mannen (55 en 68 jaar) die de loodsen hebben verbouwd en ingericht moeten respectievelijk 4 en 3 jaar de cel in.

De personen die zich bezighielden met het regelen van de financiën worden voor hun aandeel eveneens veroordeeld: een 46-jarige man kreeg 4 jaar gevangenisstraf opgelegd en een beroeps- en bestuursverbod van 9 jaar. Zijn 37-jarige medeverdachte krijgt 1 jaar cel.

Vrijspraak
Een 38-jarige man wordt vrijgesproken. Hoewel het bewijsmateriaal veel vragen over zijn rol oproept, is niet komen vast te staan dat hij wist van het plan om de loodsen te gebruiken voor criminele doeleinden.

Grote zorgen over 'messentrekkende jeugdbende' in Leidschendam

In de Leidschendamse wijk Prinsenhof zegt een groep tieners zich te verdedigen met messen en andere wapens. De politie geeft aan individuen in beeld te hebben. 'Maar een groep? Daar hebben we eigenlijk geen informatie over.'

De Leidschendamse jongeren claimen loyaliteit aan jeugdbendes in Den Haag. Ze verstoppen messen in hun omgeving, zodat er altijd een wapen paraat is wanneer 'de vijand' komt. De politie zegt geen signalen te hebben van confrontaties van groepen in de eigen gemeente, maar noemt de toename van messenincidenten verontrustend. Meer hierover bij Omroep West.

Tsjechië geeft 103 burgers toestemming om deel te nemen aan oorlog in Oekraïne

De Tsjechische Republiek heeft zo'n 100 burgers groen licht gegeven om deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne. Volgens zijn woordvoerder heeft president Milos Zeman een besluit ondertekend waardoor 103 vrijwillige strijders zich bij de Oekraïense troepen kunnen voegen.

Zeman was ooit een nauwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Nadat Russische troepen Oekraïne waren binnengevallen, noemde hij het staatshoofd in Moskou echter een "gek". Na een hulpvraag van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy hadden vrijwilligers uit Polen, Wit-Rusland, Canada, de VS en Groot-Brittannië zich al eerder aangesloten bij de Oekraïense strijdkrachten.

Een Tsjechische wet verbiedt de Tsjechen eigenlijk om deel te nemen aan oorlogsoperaties in het buitenland. Zeman en de Tsjechische premier Petr Fiala besloten echter in maart om Tsjechen die ten strijde trekken met Oekraïense troepen niet te straffen.

Oekraïne: 'terrein Mariupol heroveren zou vele levens kosten'

De Oekraïense militaire leiding tempert de hoop dat een offensief de strijders uit Azovstal zal bevrijden. "Een dergelijke reddingsoperatie zal de inzet van een aanzienlijk aantal troepen vereisen, en de Oekraïense strijdkrachten  zijn momenteel zo'n 150 tot 200 kilometer van Mariupol verwijderd", zei plaatsvervangend stafchef Oleksiy Hromov.

Omdat de Russische troepen in de tussentijd krachtige verdedigingswerken hebben gebouwd rond de staalfabriek, zal zo'n operatie veel levens gaan kosten. De havenstad Mariupol in het zuidoosten van Oekraïne wordt al meer dan twee maanden belegerd door Russische troepen. De laatste Oekraïense strijders, naast mariniers en eenheden van het nationalistische Azov-regiment, hebben zich in de staalfabriek van Azovstal verschanst. 

1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst sinds 2015

Begin dit jaar waren nog 555 kinderen van ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook in 2021 zijn er kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst, aldus het CBS. Vorig jaar meldde het CBS dat tussen begin 2015 en eind 2020 in totaal 1115 kinderen van toeslagenouders uit huis waren geplaatst. Dat aantal is in 2021 verder opgelopen naar 1675 terwijl al algemeen bekend was dat de Belastingdienst grove fouten had gemaakt en de wet met handen en voeten had overtreden.

 

Démare sprint naar zege in vijfde rit Giro d'Italia

Arnaud Démare heeft de vijfde rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Fransman van Groupama - FDJ was in de straten van Messina de snelste in de massasprint, voor Fernando Gaviria en Giacomo Nizzolo. Juan Pedro Lopez blijft leider in de Giro. 

De vijfde etappe was na de bergrit van dinsdag weer een sprintersrit, al lag er onderweg nog wel een beklimming van de tweede categorie, een klim van negentien kilometer met een gemiddelde van 4%. Op die klim namen de ploegen van Mathieu van der Poel en Biniam Girmay het voortouw in het peloton en dat zorgde ervoor dat Mark Cavendish en Caleb Ewan het peloton moesten laten gaan, ook Arnaud Démare moest lossen in het peloton. Alleen de Fransman kon in de afdaling terugkeren in het peloton.

De ploegen van Ewan en Cavendish probeerde hun sprinters terug te laten keren, maar die poging mislukte. Naast Démare, Van der Poel en Girmay waren er met Bauhaus, Gaviria en Nizzolo nog genoeg snelle mannen over en kon er gesprint worden in Messina. In die sprint werd de sprint perfect aangetrokken voor Demare, waarna de Fransman het werk van zijn ploeggenoten afmaakte. Voor Démare was het pas zijn eerste seizoenszege.

OM eist 8 jaar tegen IS-vrouw

Tegen de eerste IS-vrouw die de Nederlandse regering terughaalde uit een gevangenkamp in Syrië is woensdag door het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 8 jaar geëist voor deelneming aan een terroristische organisatie.

De officier van justitie hield de rechtbank voor dat de 28-jarige vrouw heeft deelgenomen aan twee terroristische organisaties, die verantwoordelijk zijn voor zeer veel gruwelijkheden. “Voor beide organisaties waren mensonterende misdrijven als onthoofdingen doodnormaal. Ze zijn verantwoordelijk voor dood en verderf in Syrië en Irak”, aldus de officier van justitie.

De vrouw uit Gouda reisde in 2013 met haar man naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. De vrouw ondersteunde niet alleen haar man als IS-strijder, maar had ook zelf een belangrijke rol in een vrouwenbataljon in Raqqa. Daarin werden vrouwen getraind om te vechten en leerden zij hoe met wapens om te gaan.

Volop overtuigd
Vooraf aan haar vertrek heeft de vrouw volgens het OM zich het jihadistisch gedachtengoed eigen gemaakt. Zij wist heel goed wat er in Syrië aan de hand was toen zij er naar toe ging. Uit chats in een WhatsApp groep valt op te maken dat de vrouw volop overtuigd was van de gewelddadige jihad ideologie en jonge vouwen opriep ook naar het strijdgebied te komen.

Tot eind mei 2014 sloten de vrouw en haar man zich aan bij Jabhat- al-Nusra. Daarna verbleven zij op verschillende plaatsen in Syrië waar IS de dienst uitmaakte. Zij beschikten ook over vuurwapens. De vouw maakte via social media enthousiast propaganda voor het leven bij IS. Haar man werkte als politieagent voor de terroristische organisatie.

Het stel werd in augustus 2017 bij de val van Raqqa gevangen genomen, waarna de vrouw werd opgesloten in een Koerdisch kamp. Haar man is in Irak ter dood veroordeeld vanwege het gebruik van chemische wapens. Hij is in afwachting van de uitvoering van dit vonnis. In juni 2021 is de vrouw met drie kinderen door een Nederlandse delegatie opgehaald uit Syrië.

Het OM heeft de rechtbank ook gevraagd aan de vouw een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen.

De rechtbank Rotterdam doet op 1 juni uitspraak.

Bij winst Feyenoord zal huldiging in De Kuip plaatsvinden

Als Feyenoord de finale van de Conference League wint, zal de huldiging niet plaats vinden op de Coolsingel maar in De Kuip. Rotterdam kan net als Amsterdam niet genoeg beveiligers inhuren om een huldiging in de binnenstad in goede banen te kunnen leiden. De driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie, politie) is in samenspraak met de directie van Feyenoord tot deze beslissing gekomen. De finale wordt op 25 mei gespeeld in de Albanese hoofdstad Tirana.

Rotterdam heeft naar eigen zeggen onderzocht of een huldiging in de binnenstad mogelijk zou kunnen zijn. "Er is een uitvraag gedaan bij verschillende productiebedrijven om een dergelijk grootschalig evenement veilig te kunnen organiseren. Al snel werd duidelijk dat deze bedrijven allen te kampen hebben met een tekort aan materiaal en beveilingspersoneel", staat in de verklaring.

College voor de Rechten van de Mens: OLVG discrimineerde transgender man

Ziekenhuis OLVG discrimineerde een transgender man met vrouwelijke lichaamskenmerken door hem, nadat hij om verwijdering van de baarmoeder vroeg, naar de psycholoog te sturen. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens. Zo meldt AT5

De man kwam bij het OLVG terecht omdat hij klachten had die verband houden met zijn baarmoeder en eierstokken, zoals hoofdpijn, misselijkheid, somberheid en buikpijn. In het ziekenhuis werd hij aanvankelijk behandeld met medicatie. Na enige tijd vroeg hij de gynaecoloog of het mogelijk was om zijn baarmoeder en eierstokken te verwijderen.

Daarvoor zou de man eerst voor evaluatie naar de psycholoog moeten, antwoordde de gynaecoloog. De man voelt zich hierdoor gediscrimineerd.

Bij transgenderzorg is het normaal gesproken de gang van zaken om iemand die in een transitie zit eerst naar een psycholoog door te verwijzen. Maar de zorgvraag van de man valt daar helemaal niet onder, aldus het College voor de Rechten van de Mens. De man wilde zijn eierstokken verwijderen omdat hij daar last van had, niet omdat hij transgender is.

Door de man eerst naar de psycholoog te sturen, discrimineert het OLVG dus, zegt het college. Volgens het OLVG, dat inmiddels met een reactie naar buiten is gekomen, is de uitspraak duidelijk: "Wij hadden in deze situatie anders moeten handelen."

"Iedereen heeft recht op de best mogelijke (medische) zorg die er is en iedere patiënt moet zich serieus genomen voelen", aldus het OLVG. "Onze zorgverleners zetten zich hier iedere dag met hart en ziel voor in. Wij nemen de klacht en de uitspraak van de rechter dan ook zeer serieus en gaan hierover met elkaar in gesprek om er zo van te leren en te verbeteren."

Pro-Russische autoriteiten in Cherson willen annexatie door Rusland

Volgens een bericht in de media willen de pro-Russische autoriteiten in het bezette Cherson vragen dat de regio van Zuid-Oekraïne wordt opgenomen in Rusland. Dat meldt het Russische persbureau TASS, daarbij verwijzend naar een functionaris van de regering-Kherson.

In april zei Rusland dat het de volledige controle had over de regio Cherson. Het is strategisch belangrijk omdat het een landverbinding vormt tussen het in 2014 geannexeerde Krim-schiereiland en de door Rusland gesteunde separatistische gebieden van Donbass in het oosten van Oekraïne.

Slowakije en Polen eisen EU-kandidaatstatus voor Oekraïne

Slowakije en Polen willen ervoor zorgen dat Oekraïne zo snel mogelijk de status van kandidaat-lidstaat van de EU krijgt. Dat maakten de Slowaakse president Zuzana Caputova en haar Poolse ambtgenoot Andrzej Duda in Bratislava bekend.

Beiden kondigden aan dat ze samen collega's gaan bezoeken in die EU-landen die sceptisch staan tegenover de status van kandidaat-lidstaat van Oekraïne. "Het is belangrijk voor de toekomst van Europa en voor de vrede in Europa dat we in gesprek gaan over de toekomstige status van Oekraïne", zei Caputova.

Luhansk en Donetsk kondigen blokkering van Facebook en Instagram aan

De pro-Russische zelfverklaarde Volksrepublieken Luhansk en Donetsk in het oosten van Oekraïne zeggen dat ze de toegang tot Facebook en Instagram gaan blokkeren. Rusland heeft deze stap al eerder genomen.

"De toegang tot de informatiebronnen van het Amerikaanse bedrijf Meta, dat het aanzetten tot geweld tegen Russisch sprekende gebruikers op zijn sociale netwerken mogelijk maakt, is al geblokkeerd", aldus de regering-Donetsk. Een soortgelijk bericht werd gepubliceerd door de regering-Luhansk. Rusland verbood Facebook en Instagram in maart nadat een rechtbank Meta schuldig had bevonden aan 'extremistische activiteiten'.

Rusland lijkt gestolen Oekraïens graan te leveren aan Syrië

Een Russisch schip met graan dat naar alle waarschijnlijkheid in Oekraïne is gestolen, is aangekomen in Syrië, blijkt uit onderzoek van het persbureau AP. Planet Labs PBC-satellietbeelden die dinsdag door het AP zijn geanalyseerd, toonden de onder Russische vlag varende Matros Pozynich in de haven van Latakia aan de Middellandse Zeekust.

Samir Madani, mede-oprichter van het onlinebedrijf TankerTrackers.com, zei dat hij ook gelooft dat het schip dat in Latakia is aangemeerd de Matros Pozynich is, gebaseerd op haar afmetingen en laatst bekende positie. Het schip zette bijna een week geleden zijn transponders uit voor het mediterrane eiland Cyprus.

De geregistreerde eigenaar van het schip, Crane Marine Contractor LLC uit Rusland, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Oekraïne zei dat het schip 27.000 ton door Rusland gestolen graan had geladen. Rusland probeerde aanvankelijk het graan naar Egypte te verschepen, maar dat land weigerde de lading te accepteren. Oekraïense diplomaten hadden landen over de hele wereld gevraagd het graan niet te accepteren.

'Maandag Vandaag Inside weer te zien bij SBS6' is volgens Talpa voorbarig bericht

Vandaag Inside keert sneller dan verwacht weer terug bij SBS6. Na een afwezigheid van ruim twee weken zal de dagelijkse show van Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen vanaf maandag weer op de buis te zien zijn. Dat heeft Johan Derksen bevestigt aan het AD.

Update 14.35 uur: Talpa Network heeft inmiddels laten weten dat er nog geen sprake is van een terugkeer van het programma. "De berichtgeving met betrekking tot een terugkeer van het programma Vandaag Inside op SBS6 is voorbarig. We hebben afgelopen zondag een goed gesprek gehad met de mannen om in alle rust terug te kijken op de afgelopen weken en hetgeen gebeurd is. Zodra er meer nieuws te melden is, komen we hier vanuit SBS6 op terug."

Eerdere berichtgeving: 
Johan Derksen geeft aan niet te zijn opgestapt vanwege de mediaophef over de 'kaarsenrel', maar omdat het presentatietrio zich niet gesteund voelde door de Talpa-directie. Dit is nu uitgesproken. Derksen stapte vervolgens op en Genee en Van der Gijp verklaarden zich solidair met hem. Ondertussen werd er achter de schermen hard gewerkt aan een terugkeer van het populaire programma, omdat het één van de kijkcijferhits van SBS 6 is.

Grootgrondbezitters willen wolven kunnen afschieten, is dat een goed idee?

Een groep van 24 'grootgrondbezitters' wil dat het in Nederland mogelijk wordt om wolven dood te schieten om zo de wolvenpopulatie gecontroleerd te kunnen 'beheren'. Ze vragen hiervoor aandacht bij de minister van Natuur en Stikstof. De wolf heeft al dertig jaar een beschermde status in ons land, maar de sinds 2019 groeiende populatie valt vee en dieren aan. Vind jij het mogen afschieten van de wolf een goed idee?

Is de wolf in Nederland ongewenst? ( Pixabay)
Is de wolf in Nederland ongewenst? ( Pixabay)

'EU dwingt platformen om mee te lezen met chats van gebruikers'

Om de verspreiding van kinderporno te beteugelen moeten wetshandhavers toegang krijgen tot de inhoud van gesprekken op bijvoorbeeld WhatsApp, vindt de Europese Unie. Privacy-experts vrezen de gevolgen. Zo meldt de Volkskrant.

Waag en Bits of Freedom reageren met ontsteltenis op een vergaand voorstel dat de Europese Commissie vandaag zal presenteren, maar dat eerder al lekte via nieuwswebsite Politico.

De plannen moeten het verspreiden van beelden van kindermisbruik bestrijden. Deze plannen zou volgens de organisaties het einde betekenen van vertrouwelijke en veilige online communicatie. Met het voorstel worden bedrijven gedwongen om mee te kijken met wat internetgebruikers bijvoorbeeld via een chat-app als WhatsApp of Instagram met elkaar delen. Zo nodig moeten platformen zelfs informatie verwijderen of rapporteren aan autoriteiten. Internetproviders worden verplicht het internetverkeer van hun gebruikers in de gaten te houden.

"De Europese Commissie wil via dit voorstel onder meer spyware laten installeren op iedereens telefoon. Dat is onacceptabel," zegt Rejo Zenger, beleidsadviseur bij Bits of Freedom. Hij benadrukt dat de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen ontzettend belangrijk is. "Daarom is het cruciaal om in te zetten op effectieve en duurzame maatregelen. Dat zijn deze plannen niet. De vertrouwelijkheid van communicatie is onmisbaar voor iedereen, óók voor kinderen en slachtoffers van seksueel misbruik."

Met de technologie 'client-side device scanning' is het mogelijk de potentieel kwalijke inhoud op het toestel (van de ontvanger) te scannen. Dat is immers de plek waar de end-to-end versleutelde berichtjes ontcijferd zijn. Bij het opsporen van foto’s waarop misbruik is afgebeeld, werken instanties met databases waarin bekende misbruikfoto’s staan. De verschillende afbeeldingen worden indien nodig (geheel geautomatiseerd) met elkaar worden vergeleken. Als er een match is, gaat er een alarm af. Bij teksten kan er gekeken worden naar bepaalde woorden of woordcombinaties. En bij een alarmbel worden de verdachte berichten, foto’s of video’s rechtstreeks doorgestuurd naar de politie.

Er zijn volgens Waag en Bits of Freedom al genoeg problemen bij de bestrijding van verspreiding van beelden van kindermisbruik, zoals een overbelaste zedenpolitie en gebrekkige internationale samenwerking. Zenger: "Dit voorstel lost die problemen niet op. Het schaadt vooral onschuldige burgers, terwijl er andere oplossingen beschikbaar zijn." Er is geen betrouwbaar bewijs van de betrouwbaarheid of van de effectiviteit van de technologieën die voor dit doel worden ingezet. "De technologie die hiervoor gebruikt wordt is niet onfeilbaar, en dat kan grote consequenties voor onterecht beschuldigde mensen hebben."

"Het is belangrijk dat we in Europa een vrij en open internet garanderen." zegt Sander van der Waal, Research Director bij Waag. "Maar dit zet de deur open naar censuur en ondermijnt internetvrijheid. Wat hier voorgesteld wordt maakt niet alleen iedere internetgebruiker bij voorbaat verdacht, maar is ook technisch onhaalbaar."

Bovendien zou dit voorstel het einde van vertrouwelijke digitale communicatie betekenen. Wanneer bedrijven het verkeer van internetgebruiker moeten monitoren, is er van vertrouwelijkheid geen sprake meer. Zenger: "De afgelopen jaren heeft de technologiesector juist broodnodige stappen gezet om de vertrouwelijkheid van onze communicatie te verbeteren, met name door de veel vaker end-to-end encryptie toe te passen. De voorgestelde maatregelen druisen in tegen die ontwikkeling." Van der Waal sluit zich daar bij aan: "Deze plannen zijn zeer zorgwekkend en we roepen op om alternatieve plannen te ontwikkelen waarbij kindermisbruik online effectief wordt aangepakt zonder ondermijning van internetvrijheid."

Ruim 1 op de 5 jongeren had suïcidale gedachten tijdens laatste lockdown

Ruim 1 op de 5 jongeren tussen 12 en 25 jaar (22%) dacht er in de periode december 2021 tot en met februari 2022 serieus over na om een einde aan het leven te maken. In deze periode - er gold een lockdown in Nederland - ging het met volwassenen juist beter. Dit en meer blijkt uit het derde kwartaalonderzoek door Netwerk GOR, een samenwerking van het RIVM, het Nivel, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en GGD GHOR Nederland.

Het doel van gezondheidsmonitor is om te zorgen voor goede informatie over de gevolgen van COVID-19 voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking. Hiermee kan het Netwerk GOR beleidsmakers adviseren en ondersteunen om een passend aanbod van zorg en ondersteuning op te zetten, zodat negatieve gezondheidseffecten beperkt kunnen worden. Ook geven de resultaten inzicht in bestaande risico’s en kwetsbaarheden die ook los van deze crisis aandacht verdienen.

Groepen jongeren met meer kans op suïcidale gedachten
Naast panelonderzoek met jongeren zijn huisartsengegevens geanalyseerd. Huisartsen registreerden in de onderzochte periode 37% vaker ‘suïcide’ – een categorie waar ook suïcidale gedachten en pogingen tot suïcide onder vallen – bij jongeren dan in dezelfde periode in 2019, vóór de coronamaatregelen. Ook werd onderzocht bij welke groepen jongeren de kans groter is dat zij serieus over zelfdoding nadenken. Het bleek vooral te gaan om jongeren die ook kampten met eenzaamheid, verminderde mentale gezondheid en meer PTSS-klachten. Daarnaast hadden jongeren die een ingrijpende gebeurtenis hadden meegemaakt die te maken had met corona, vaker suïcidale gedachten. Denk hierbij aan het doormaken van een ziekenhuisopname en het meemaken van het overlijden van een dierbare aan corona.

Praten over zelfdoding helpt, dit kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Veel jongeren met psychische klachten
Uit de meting blijkt dat veel jongeren last hadden van klachten: veel jongeren (43%) gaven aan psychische klachten te hebben; ook werd stress genoemd (55%) en lichamelijke klachten die mogelijk kwamen door stress (58%), zoals vermoeidheid (36%), prikkelbaarheid (22%) en problemen met het geheugen en/of de concentratie (22%).

Met de meeste volwassenen ging het juist beter
Over het algemeen ging het tijdens de laatste lockdown met volwassenen psychisch beter dan met jongeren. Wel blijkt dat ook bij volwassenen de groep jongere volwassenen (26 t/m 35 jaar) het vaakst psychische klachten (36%) had. Bij volwassenen tussen de 36 en 75 jaar nam het deel met psychische klachten met de leeftijd steeds verder af. Mensen van 76 jaar en ouder hadden wel weer iets vaker last van psychische klachten. Denk hierbij aan eenzaamheid, stress en suïcidale gedachten. Lees er meer over in de twee publicaties bij deze meting, een over jongeren en een over volwassenen.

Beleid en hulpverlening: aandacht voor kwetsbare jongeren is belangrijk
Het is heel belangrijk om, wat er ook gebeurt, in contact te blijven met jongeren. In Nederland zijn verschillende hulplijnen waar jongeren met psychische problemen terecht kunnen. De websites Jongeren Hulp Online en Brainwiki bijvoorbeeld geven een goed overzicht van alle mogelijkheden. Daarnaast is er de Landelijke Agenda Suïcidepreventie, een van de pijlers van het landelijk preventiebeleid op het gebied van suïcide. Een van de projecten die hiertoe behoren en op jongeren is gericht, is STORM. Dit programma draait al op meerdere scholen in Nederland en helpt om de mentale gezondheid van leerlingen te verbeteren en de kans op suïcide te verkleinen.

Onder jongeren was in de meetperiode sprake van een verhoogd risico op problemen betreffende de geestelijke gezondheid. Het is belangrijk om de verdere ontwikkeling goed te blijven volgen en extra alert te zijn bij de risicogroepen. Met het oog op de toekomst is het belangrijk om mentale gezondheidsrisico’s bewust mee te nemen bij het opstellen van eventuele nieuwe maatregelen.

Onderzoeksprogramma naar gevolgen langlopende crisis
De corona-epidemie veroorzaakt een crisis die lang duurt. Over de gevolgen van korte crises, bijvoorbeeld een groot ongeluk of een natuurramp, op de gezondheid en het welzijn van mensen is al veel kennis opgedaan. Over de gevolgen van langzame, langlopende crises op de lichamelijke en mentale gezondheid van mensen is nog weinig bekend. Het Netwerk GOR verzamelt hier gedurende vijf jaar meer kennis over met de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19, een onderdeel van het vijfjarige, brede gezondheidsonderzoeksprogramma COVID-19 van ZonMw en het ministerie van VWS. In de monitor wordt informatie per kwartaal en ook per jaar verzameld. De informatie dient beleidsmakers tot steun bij het nemen van effectieve maatregelen bij deze en volgende, soortgelijke crises.

Coronalockdown (Pixabay)
Coronalockdown (Pixabay)

ILT legt boetes op aan KLM, CPA en SA voor slechte naleving passagiersrechten

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt aan KLM, Cathay Pacific Airways en Singapore Airlines boetes op van respectievelijk € 40.100,-, € 11.800,- en 22.400,-. Deze luchtvaartmaatschappijen betalen geannuleerde tickets niet terug aan gedupeerde passagiers die via het inmiddels failliete D-reizen hadden geboekt. Ze weigeren dat omdat de maatschappijen eerder de tickets al aan D-reizen hebben terugbetaald. Volgens de Europese Verordening passagiersrechten hebben passagiers recht op terugbetaling of omboeking als luchtvaartmaatschappijen een vlucht annuleert. Ook wanneer dat ticket is gekocht via een reisagent of tussenpersoon.

De ILT legt ook een last onder dwangsom op aan KLM. Omdat KLM passagiers, die via tussenpersonen hebben geboekt, niet rechtstreeks de keuze aanbiedt tussen terugbetaling binnen 7 dagen of een omboeking. KLM moet daarvoor haar website aanpassen en mag niet meer terugverwijzen naar de reisbemiddelaar. Het maakt namelijk niet uit waar de passagier het vliegticket kocht: bij de luchtvaartmaatschappij zelf of via een reisbemiddelaar. De luchtvaartmaatschappij blijft verantwoordelijk voor de terugbetaling.

KLM heeft een maand de tijd om aan de last te voldoen en moet de ILT daarna wekelijks informeren over de voortgang. Elke keer dat ILT constateert dat KLM niet voldoet, verbeurt een dwangsom die in totaal kan oplopen tot € 500.000,-.

Tijdens de coronapandemie is grote reisbemiddelaar D-reizen failliet gegaan. Vanwege het faillissement ontstond de situatie dat passagiers het geld voor een los ticket dat ze via D-reizen kochten, niet terugkregen. Op basis van de Europese verordening heeft de ILT aan de luchtvaartmaatschappijen aangegeven dat zij verantwoordelijk blijven voor de terugbetaling aan de passagier.

De ILT voerde in het najaar van 2021 inspecties uit en constateerde dat de terugbetaling van tickets beter verloopt wanneer de passagier rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij heeft geboekt, tegenover boekingen via een reisagent. Als een passagier een los vliegticket via een reisagent koopt, moet de passagier ook bij de luchtvaartmaatschappij terecht kunnen voor terugbetaling of omboeking wanneer hij daar op grond van de passagiersrechtenverordening recht op heeft. Maatschappijen mogen hiervoor niet verwijzen naar de reisagent. In het rapport constateert de ILT dat een aantal maatschappijen stelselmatig deze regels overtreedt.

De ILT treedt handhavend op tegen luchtvaartmaatschappijen die niet voldoen aan de Europese verordening. Vorig jaar heeft de ILT betrokken luchtvaartmaatschappijen gemeld dat zij verantwoordelijk blijven voor de terugbetaling aan de passagier. In december 2021 is de Tweede Kamer gemeld dat de ILT voornemens tot boeteoplegging heeft verstuurd in het kader van het faillissement bij D-reizen. Aan KLM, Cathay Pacific Airways en Singapore Airlines heeft de ILT nu de definitieve boetebesluiten verzonden.

Amsterdam wijst Arena, Leidseplein en Rembrandtplein aan als veiligheidsrisicogebied

In verband met de kampioenswedstrijd die Ajax vanavond thuis tegen Heerenveen speelt, heeft de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie, OM) besloten om een aantal locaties in de stad als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Dat betekent dat mensen in die gebieden preventief gefouilleerd kunnen worden.

Het gaat om het gebied rondom de Johan Cruijff Arena, het Leidseplein en het Rembrandtplein. De aanwijzing begint vanmiddag om 14.00 uur en gaat tot 2.00 uur 's nachts door.

"Gezien de ervaringen van vele jaren en recente informatie acht de driehoek de kans zeer reëel dat groepen supporters naar de binnenstad en het Arenagebied zullen gaan, waarbij de kans bestaat op openbare ordeverstoringen", meldt de driehoek in een statement.

De driehoek laat verder weten dat de politie is voorbereid op verschillende situaties.

Vrouw uit Rwanda krijgt Nederlanderschap terug, man uit Rwanda niet

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mocht de Nederlandse nationaliteit van een vrouw uit Rwanda niet intrekken. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat onvoldoende is komen vast te staan dat er “ernstige redenen zijn om te veronderstellen dat de vrouw zich schuldig heeft gemaakt aan het plegen van ernstige misdrijven voor en tijdens de Rwandese genocide in 1994.” De staatssecretaris mocht het Nederlanderschap van een man wegens zijn rol tijdens de Rwandese genocide wél intrekken. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak in twee uitspraken van vandaag (11 mei 2022).

Achtergrond van beide zaken
De uitspraken gaan over een vrouw en een man die oorspronkelijk uit Rwanda komen en jaren geleden de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen. De staatssecretaris heeft uit de zogenoemde individuele ambtsberichten afgeleid dat er ernstige redenen bestaan om te veronderstellen dat zij betrokken zijn geweest bij de Rwandese genocide en dat zij zich toen schuldig hebben gemaakt aan zeer ernstige misdrijven. De staatssecretaris heeft vervolgens hun Nederlanderschap ingetrokken.

Aanscherping van het kader voor inzien onderliggende stukken
Een individueel ambtsbericht is een deskundigenadvies van de minister van Buitenlandse Zaken aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Informatie die ten grondslag ligt aan individuele ambtsberichten kunnen door betrokkenen zelf niet worden ingezien, omdat een individueel ambtsbericht vaak is gebaseerd op verklaringen van anonieme bronnen. Dit is nodig om de veiligheid van de bronnen te waarborgen. De rechter mag in een rechtszaak de onderliggende stukken wel inzien als de partijen die bij de procedure betrokken zijn, daarvoor toestemming geven. De Afdeling bestuursrechtspraak erkent dat de bewijspositie van betrokkenen hierdoor moeilijk is. Daarom moet de rechter extra zorgvuldig kennisnemen van deze stukken en erop toezien dat de informatie uit een individueel ambtsbericht wordt gedragen door die stukken. Ook moet de rechter nagaan of de “onderliggende stukken voldoen aan algemene betrouwbaarheidseisen”. Dat betekent dat de rechter nagaat of verklaringen consistent zijn, informatiebronnen zijn vermeld en of er aanwijzingen zijn dat die bronnen mogelijk bevooroordeeld of beïnvloed zijn.

In deze concrete rechtszaken
De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt na het inzien van de onderliggende stukken van het individueel ambtsbericht dat de staatssecretaris het Nederlanderschap van de man mocht intrekken. Maar in het geval van de vrouw mocht de staatssecretaris dat niet. Bij het opstellen van het individueel ambtsbericht in haar zaak is niet voldaan aan de algemene betrouwbaarheidseisen. Zo geven de stukken geen inzicht in de onderzoeksmethode. Ook twijfelt de Afdeling bestuursrechtspraak aan de juistheid van de informatie in het individueel ambtsbericht. De betrokkenheid van de vrouw bij de genocide in Rwanda in 1994 blijkt hieruit niet.

Afdeling bestuursrechtspraak geeft zelf Nederlanderschap aan vrouw terug
De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt dat nader onderzoek geen nieuwe informatie zal opleveren op basis waarvan de staatssecretaris het Nederlanderschap van de vrouw wel kan intrekken. Het onderzoek naar haar rol voor en tijdens de Rwandese genocide heeft lang geduurd en de staatssecretaris is er verschillende keren niet in geslaagd de betrokkenheid van de vrouw aan te tonen. Daarom geeft de Afdeling bestuursrechtspraak in de uitspraak van vandaag zelf het Nederlanderschap aan de vrouw terug. Hiermee komt er een definitief einde aan deze zaak.

Noodhulpverlening centraal tijdens Tradewinds

In het Mexicaanse Cozumel is de internationale rampenbestrijdingsoefening Tradewinds 2022 van start gegaan. Aan deze training onder Amerikaanse leiding nemen 20 landen deel. Defensie doet onder meer mee met mariniers en het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan. De oefening in Mexico en Belize geldt als voorbereiding op het orkaanseizoen.

De focus ligt op snel en effectief humanitaire noodhulp verlenen na de passage van een orkaan. De kans op dit natuurverschijnsel is de laatste jaren toegenomen in het Caribisch gebied. Vorig jaar werden 21 zware stormen geteld, waarmee 2021 op de 3e plaats van meest actieve orkaanseizoenen staat. Gelukkig hadden deze uitbarstingen van moeder natuur weinig effect op de eilanden van Caribisch Nederland. Ook 2022 dreigt een actief orkaanseizoen te worden, zo voorspellen experts.

3 weken
Tradewinds 2022 trapt af met een planningsconferentie. Daarin staat de samenwerking tussen militaire en civiele hulpverleningsinstanties centraal. ”Wat we tijdens deze oefening ook doen, is focussen op het lenigen van de ergste nood”, vertelt luitenant ter zee der tweede klasse Paul Vogelaar. “Militaire noodhulp duurt nooit langer dan hoogstens 3 weken. Civiele hulporganisaties hebben die tijd nodig om zich voor te bereiden op het overnemen van de hulpverlening.”

Eerste levensbehoeften
Zr.Ms. Pelikaan levert tijdens de 2 oefenweken logistieke ondersteuning en neemt deel aan het maritieme deel van de oefening. Daarin staat de samenwerking met eenheden uit onder meer Mexico, Canada en de Verenigde Staten centraal. Tijdens een grootscheepse amfibische landing wordt onder meer het aan land brengen van eerste levensbehoeften beoefend. “Bij calamiteiten in het Caribisch gebied is de Pelikaan een belangrijke speler”, zegt commandant luitenant ter zee der eerste klasse Marc Jereskes. “Met onze watermakers kunnen we in korte tijd 60.000 liter drinkwater afleveren. Die capaciteit is van levensbelang na de passage van een verwoestende orkaan.“

Tradewinds beperkt zich niet tot Mexico. Ook in het aangrenzende Belize wordt geoefend. In de jungle is het Korps Mariniers actief. Samen met Amerikaanse mariniers leggen de zeesoldaten zich toe op zogenoemde riverine operaties en het verplaatsen in de jungle. Nadruk hierbij ligt op het patrouilleren en beveiligen van vaarroutes die voor de aanvoer van hulpgoederen zeer belangrijk zijn.

Het Amerikaanse hoofdkwartier levert het overgrote deel van de 1.500 deelnemende militairen. Naast co-hosts Mexico en Belize doen ook landen mee als het Verenigd Koninkrijk, Jamaica, Brazilië, Grenada, Suriname en Trinidad en Tobago.

Rechts ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan (foto: Ministerie van Defensie)
Rechts ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan (foto: Ministerie van Defensie)

Bewaken en beveiligen wordt hoofdtaak politie

Het aantal personen en objecten dat langdurig en intensief bewaakt en beveiligd wordt, is de afgelopen jaren flink toegenomen en zal naar verwachting blijven stijgen. Daarom wordt bewaken en beveiligen een hoofdtaak van de politie, net als noodhulp en opsporing. Dat moet onder meer voor lucht zorgen bij alle collega’s uit de basisteams die het nu als neventaak doen.

De afgelopen twintig jaar is door de politie en andere organisaties flink geïnvesteerd in het stelsel Bewaken en Beveiligen. ‘Maar de laatste drie tot vier jaar is de politie ingehaald door een nieuwe werkelijkheid, die niemand voor mogelijk hield’, ziet directeur Bewaken en Beveiligen Willem Woelders. ‘Voorheen ging de politie uit van voorspelbaarheid. We namen actie op basis van concrete dreigingsinformatie. Nu is ook voorstelbaarheid een factor. En voorstelbaar is vrijwel alles gebleken. Denk aan de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries.’

Het aantal personen en objecten dat langdurig en intensief wordt bewaakt en beveiligd, is toegenomen en zal naar verwachting blijven stijgen. Voor de politie betekent deze nieuwe werkelijkheid dat het stelsel Bewaken & Beveiligen fors versterkt moet worden.

Nu zijn dagelijks heel veel politiemensen bezig met bewaken en beveiligen. De DKDB (Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging) zorgt voor persoonsbeveiliging, de Bewakingseenheid verricht persoonsbegeleiding en beveiligt strafprocessen zoals Marengo en Eris. Hierbij wordt intensief samengewerkt met medewerkers van Defensie, Dienst Vervoer & Ondersteuning, Rechtbankbeveiliging, NCTV en Openbaar Ministerie. Teams Bewaken en Beveiligen en cameratoezicht beveiligen objecten. Daarnaast verzamelen medewerkers van de intell-organisaties binnen de eenheden en de Landelijke Eenheid informatie, om te duiden en dreigingsinschattingen te maken. Binnen de opsporing gaat veel capaciteit naar het opsporen van personen die verantwoordelijk zijn voor (strafbare) dreigingen en voorbereidingshandelingen voor de uitvoering daarvan.

De Koninklijke Marechaussee werkt met de DKDB inmiddels op een aantal terreinen samen en Willem Woelders wil die samenwerking verder intensiveren. Maar een aanzienlijk deel van de werkzaamheden op het gebied van bewaken en beveiligen wordt binnen de politie gedaan als neventaak, door de Bewakingseenheid. Deze eenheid telt momenteel 450 politiemedewerkers uit basisteams. Door de inzet van deze medewerkers staat de operationele sterkte van de politie onder grote druk. Door hun afwezigheid in de basisteams vallen daar immers gaten in de roosters die door anderen moeten worden opgevuld.

‘We zien dat de werkzaamheden van de Bewakingseenheid de laatste jaren een structureel karakter hebben gekregen. En daar komt naar verwachting de komende jaren geen verandering in’, zegt Woelders. ‘Mede om de druk op de basisteams te verlichten, gaat de politie van bewaken en beveiligen een hoofdtaak maken, net als bijvoorbeeld noodhulp en opsporing.’

Om het stelsel Bewaken en Beveiligen toekomstbestendig te maken, gaat de politie een nieuw organisatieonderdeel bouwen dat zich uitsluitend richt op bewaken en beveiligen. Wat gaat er onder meer gebeuren:

  • Uitbreiding hoogste segment (DKDB, Persoonsbeveiliging en Iris-team);
  • Inrichting van een nieuw organisatieonderdeel voor het middensegment, dat de BE vervangt. Daarvoor zijn minimaal 200 tot 250 mensen nodig;
  • Voor opsporingshandelingen die voortkomen uit dreigingen wordt overwogen om een aparte opsporingseenheid op te richten;
  • Er is een nationale ‘intell-tafel’, die versterkt en uitgebreid wordt, waar alle informatie uit het land samenkomt en wordt gedeeld in het stelsel
  • Het stelsel is en blijft decentraal in de eenheden, net zoals het nationale domein bij de DKDB blijft, maar centrale coördinatie gaat ervoor zorgen dat informatie door eenheden op dezelfde manier wordt vertaald in maatregelen en er keuzes kunnen worden gemaakt bij schaarste.
  • Voor het nieuwe organisatieonderdeel, dat bij de Landelijke Eenheid wordt ondergebracht en valt binnen de portefeuille Crisis en Conflict Beheersing, is de komende jaren zo’n 100 miljoen euro nodig. De regering buigt zich in de voorjaarsnota over het gevraagde bedrag.

‘Onder meer door het werven en opleiden van nieuwe politiemensen, gaat het bouwen van het nieuwe domein desondanks jaren duren’, verwacht Woelders. ‘Ondertussen gaat het werk gewoon door. De druk op de politie op het gebied van bewaken en beveiligen zal de komende jaren dus onverminderd groot blijven. Waarbij ik wel de kanttekening wil maken dat de samenleving moet accepteren dat dreigingsrisico’s niet tot nul terug te brengen zijn. Als je dat wil, moet je mensen in zwaar bewaakte kazernes onderbrengen.’

Onbekende man bijt agent in arm

Dinsdagavond zagen surveillerende agenten rond 21.50 uur een auto op de A4, ter hoogte van Halsteren, staan. De auto met Tsjechische kentekenplaat stond half in de berm en half op de vluchtstrook en had geen verlichting aan. Omdat het voertuig op een gevaarlijke plek stond en niet goed zichtbaar was voor overige weggebruikers besloten de agenten poolshoogte te nemen.

De politiemannen zagen een man op de achterbank van de auto liggen. Op kloppen en roepen reageerde de man niet. De agenten openden het portier en maakten de man wakker. Na enige ogenblikken kwam hij uit de auto en riep hij naar de agenten in een voor hen onbekende taal. De agenten zagen dat de man een mes bij zich droeg en pakten dit af. De man was het hier niet mee eens en er ontstond een worsteling tussen hem en de agenten. Bij die worsteling beet de man een van de agenten flink in zijn arm.

Uiteindelijk is de man geboeid en door een andere politie-eenheid overgebracht naar een politiecellencomplex. Hij is daar ingesloten en zit nog vast voor verhoor. De agent stelde zich onder doktersbehandeling, hij liep een behoorlijke bijtwond op.

De identiteit van de automobilist is nog niet bekend, die wordt onderzocht. Van hem werd een speekseltest afgenomen, omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed was van drugs. De test bleek negatief.

Giro: Etappe 5 - Sprinten op Sicilië?

Tom Dumoulin gaat de Giro d'Italia niet winnen, dat kunnen we na zijn vroege afhaken op de Etna toch wel stellen. Ook door Vincenzo Nibali kan een streepje, terwijl Miguel Angel Lopez na een valpartij zelfs helemaal uit koers is.

Vandaag een etappe met een minder zwaar slot en met halverwege één vrij lange klim. Het is nagenoeg een exacte kopie van de vierde rit van twee jaar geleden, destijds ook na de Etna-etappe, alleen gaan we nu nog enkele tientallen kilometers door na de finish van destijds.

In principe wordt het gewoon een sprint, of er moeten hele rare dingen gebeuren op de klim in de eerste helft van de rit. Biniam Girmay nu dan met zijn eerste zege? Kan Mathieu van der Poel iets moois laten zien, nu hij sprintkopman Jakub Marezcko niet meer wanhopig op positie hoeft te houden? Caleb Ewan, Arnaud Demare, Fernando Gaviria, ook allemaal kanshebbers vandaag.

De heren starten om 11.45 uur, Eurosport is er uiteraard gewoon weer live bij. De finish staat vrij vroeg op de planning, zo tussen kwart voor en kwart over vier. Een wat uitgebreidere voorbeschouwing, toch van Rellende_Rotscholier, is hier te vinden.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

In de provincie Utrecht worden verwilderde katten niet meer gedood, maar gevangen

Verwilderde katten in de provincie Utrecht worden niet meer gedood, maar gevangen. Tot voor kort werden nog toestemmingsbesluiten verleend om verwilderde katten te doden, maar volgens de provincie is dat niet meer van deze tijd en kan de overlast van de verwilderde katten op een diervriendelijkere manier teruggedrongen worden.

Verwilderde katten zijn katten die niet gesocialiseerd zijn op mensen, buiten het zicht en zonder hulp van mensen in (beschermde) natuurgebieden leven. Doordat deze katten jagen op beschermde en bedreigde diersoorten, vormen ze een bedreiging voor inheemse flora en fauna en hebben ze een negatieve invloed op de biodiversiteit. Het is daarom noodzakelijk het aantal verwilderde katten terug te dringen.

TNRC-methode
In Zeeland, Zuid-Holland en Texel is al veel succes geboekt in het terugdringen van verwilderde katten met de zogenaamde TNRC-methode. TNRC staat voor trap (vangen), neuter (castreren/steriliseren), return/relocate (herplaatsen of terugplaatsen bij eigenaar) en care (structureel monitoren en nazorg verlenen). De provincie Utrecht gaat vanaf nu ook volgens deze methode te werk.

De uitvoering wordt gefinancierd door de provincie, de Faunabeheereenheid coördineert het project en het daadwerkelijk vangen, verzorgen en herplaatsen wordt gedaan door Stichting Zwerfkatten Nederland.

Diervriendelijk alternatief
Mirjam Sterk: "Hoewel verwilderde katten voor overlast zorgen, begrijpen wij natuurlijk goed dat het doden van deze dieren op weerstand stuit. Maar als provincie moeten wij wel maatregelen nemen om vogels, dieren en planten die in het wild leven te beschermen. Ik ben dan ook blij dat we nu een diervriendelijk alternatief hebben gevonden om de overlast van verwilderde katten terug te dringen".

Pilot
Om het vangen van verwilderde katten zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt allereerst met een pilot in Polsbroekerdam gestart. De komende maanden worden daar schuurkatten op boerenerven gevangen. Na het broedseizoen zullen ook verwilderde katten in het weidevogelgebied gevangen worden. in de overige gebieden van de provincie worden de verwilderde katten gevangen nadat er een melding is gedaan. Tijdens het project wordt bijgehouden hoeveel katten worden gevangen en vindt er breder onderzoek plaats. Zo wordt aangesloten bij het landelijk onderzoek naar de rol van de verwilderde kat als predator en wordt met DNA-onderzoek van de keutels geanalyseerd welke dieren door de katten gegeten worden. Ook wordt met cameravallen gekeken of het aantal verwilderde katten in het gebied afneemt nadat er intensief gevangen is. Het project duurt voorlopig drie jaar. Na het gebied Polsbroekerdam zal het project worden uitgebreid naar andere delen van de provincie.

Chippen
Stichting Zwerfkatten Nederland roept katteneigenaren op om hun kat te laten chippen. Hierdoor kunnen katten sneller met hun eigenaar herenigd worden en kan voorkomen worden dat de dieren honger lijden, ziek worden en schade aanbrengen aan de inheemse flora en fauna. Hoeveel verwilderde katten er in de provincie Utrecht rondlopen is niet bekend. Tot voor kort werden er zo'n 400 verwilderde katten per jaar gedood.

Een op drie Nederlanders heeft fileschaamte

Maar liefst 32 procent van de werkende Nederlanders voelt zich schuldig richting collega’s als hij of zij in de file staat. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.097 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Niet iedereen heeft last van zogenoemde ‘fileschaamte’, zo gebruikt een kwart van de ondervraagden een drukke ochtendspits weleens als smoesje om te laat te komen.

Opvallend genoeg schamen vrouwen (36 procent) zich het meest voor een ochtendje filerijden. Met 48 procent vinden vooral jonge vrouwen het lastig om hun collega’s na een verkeersopstopping onder ogen te komen. “Ik sta ervan te kijken dat zoveel werkenden zich schuldig voelen na een drukke ochtendspits”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Niets is zo stressvol als bumper-aan-bumper vaststaan op de snelweg. Als je jezelf dan ook nog eens druk maakt over wat ze er op het werk wel allemaal niet van denken, begin je de werkdag meteen verkeerd.”

Carpool en chill
Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden de ochtendspits als excuus gebruikt om later op kantoor te komen, zijn er ook voldoende manieren om deze te vermijden. Zo staat maar liefst 56 procent van de werkende Nederlanders ervoor open om met collega’s die in de buurt wonen, dagelijks te carpoolen. Inwoners van Overijssel zijn met 66 procent het meest bereid om bij een collega in de auto te stappen. Utrechters en Noord-Hollanders zijn hierover het minst enthousiast (slechts 50 procent). Uit het onderzoek blijkt verder dat een file niet alleen maar slecht nieuws hoeft te zijn. Zo probeert maar liefst 24 procent van de ondervraagden zoveel mogelijk werk te verzetten wanneer ze in de file staan. Opvallend genoeg zijn het vooral mannen (27 procent) die van de gelegenheid gebruikmaken om bijvoorbeeld zakelijke telefoontjes te plegen. Onder vrouwen bedraagt dit slechts achttien procent. Franke: “Op de meest drukke dagen, zoals dinsdag en donderdag, kan ik er vergif op innemen dat ik ’s avonds in de file sta. Juist op die dagen probeer ik zoveel mogelijk zakelijke telefoontjes op te sparen, zodat ik de hele weg naar huis lekker kan telefoneren. Niet alleen krijg ik zo gedurende de dag meer gedaan, ik erger me ook minder aan de uiteindelijke vertraging.”

Fileprobleem
Regelmatig filerijden roept niet alleen schuldgevoelens op, het zorgt ook voor veel irritatie. Zo noemt maar liefst 53 procent van de respondenten ‘in de file staan’ het meest vervelende onderdeel van hun werkdag. Voor twee derde is regelmatig filerijden zelfs een reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Franke: “Zeker tijdens de eerste maanden van de coronacrisis kwam het nog weleens voor dat ik op een bijna lege snelweg reed. Hoe anders is dat nu. Ondanks de opkomst van hybride werken, is het voor mijn gevoel drukker dan ooit op de weg. Mede hierdoor probeer ik op de drukste dagen juist thuis te werken of ga ik een paar uur eerder naar huis om vanuit daar verder te werken; puur en alleen om de file te ontwijken.”

Principeakkoord over nieuwe cao voor postbezorgers

PostNL en vakorganisaties Bond van Post Personeel en CNV hebben dinsdag een principeakkoord getekend over een nieuwe cao voor bijna 16.500 postbezorgers. Met FNV is PostNL tot een onderhandelingsresultaat gekomen. Afgesproken is dat het salaris tijdens de looptijd van de cao in twee stappen van 4 procent omhoog gaat met in totaal ruim 8 procent. De vakorganisaties leggen de afspraken nu voor aan hun leden.

Loonsverhoging en vergoedingen
Het principeakkoord bevat een structurele loonsverhoging van 4 procent per 1 januari 2022 en een verhoging van 4 procent per 1 januari 2023. Daarmee komt het loon voor startende postbezorgers nu boven het wettelijke minimumloon.

Bob van Ierland, Directeur Mail NL: ‘De lonen voor onze postbezorgers gaan de komende tijd flink omhoog. De stijgende prijzen raken ook onze collega's in de portemonnee en daarom vinden we dit passend onder de huidige omstandigheden. Ook zorgen we zo dat, met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, de keuze voor een baan als postbezorger aantrekkelijk blijft.’

De loonsverhoging wordt met terugwerkende kracht ingevoerd over de eerste maanden van 2022 zodra er een definitief akkoord is. Ook zijn er afspraken gemaakt over de vergoedingen voor de fiets, reiskosten en oplaadvergoedingen voor elektrische vervoermiddelen. De oplaadvergoeding wordt vanwege de ontwikkeling van de stijgende energieprijzen tweemaal per jaar opnieuw bekeken en indien nodig, aangepast.

Ontwikkelingen in de postmarkt
Tijdens de coronacrisis bezorgde PostNL veel post, zoals de uitnodigingen voor vaccinaties, extra mailingen voor bedrijven en persoonlijke post zoals kaartjes. Veel van die extra post is echter gerelateerd aan corona en dus eenmalig. De verwachting is dat de daling van het aantal poststukken 8-10 procent zal zijn ten opzichte van vorig jaar. Ook de jaren erna zal de structurele daling van het aantal poststukken doorgaan. Om de post ondanks die krimp bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar houden in heel Nederland werkt PostNL voortdurend aan een toekomstbestendige organisatie, die zich tijdig en duurzaam kan blijven aanpassen.

Ledenraadplegingen
De verwachting is dat de uitkomsten van de ledenraadplegingen van de vakorganisaties op 25 mei 2022 bekend zijn. De cao voor postbezorgers heeft een looptijd van 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2023 en geldt voor bijna 16.500 medewerkers.

FOK! Wat een weer!: intens geluk voor weerman

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Sommige mensen winnen 100.000 Euro in de loterij, weer anderen zijn vandaag ten huwelijk gevraagd, een andere groep viert hun 25-jarig huwelijksfeest, dan zijn er ook mensen die geslaagd zijn voor zijn of haar rijbewijs, dan moeten we ook niet vergeten dat er ook weer heel wat mensen nét op tijd de brug over waren voordat die open zou gaan en tot slot wisten diverse mensen danzij hun TomTom nét voor de file de afslag te nemen.

Wat is de overeenkomst tussen al deze gebeurtenissen? Het zijn inmens gelukkige momenten voor diegene die dit overkomt. En ook ik had zo'n moment vandaag. Er viel namelijk 0,1 mm regen. WAT zegt u? Is er in Haarlem 0,1 mm regen gevallen? Ja, dat zeg ik toch.  

Ik wist ook echt niet wat mij overkwam. Het duurde alles bij elkaar een minuut of 10, maar het ultieme geluk dat ik toen ervoer duurt nog steeds voort. Dit vraagt om uitleg.  

We wisten al dat er meer bewolking zou zijn en dat het in het binnenland behoorlijk warm zou gaan worden. Doordat de wind langs de kust al snel toenam kwam het kwik daar om 10.00 net even aan de 20 graden, maar daarna ging de weg vrij snel en stijl naar beneden toe. Deze koele lucht wist het binnenland echter niet of nauwelijks te bereiken. Dat gaat pas de komende uren gebeuren na de passage van het 'regengebied'.

Mijn collega DJMO wist vanuit Vught te vertellen dat het daar vochtig en benauwd was. Collega Ferdy wist vanuit de Achterhoek dat zeker te bevestigen. In een groot deel van het land kwamen de maxima boven de 25 graden uit. Zeker in Brabant, Limburg en delen van Gelderland ging het richting de 27 graden. 

Doordat de luchtvochtigheid vrij hoog was, was het dus tamelijk benauwd. Ook de bewolking was een factor en dat vertelde ik gisteren dat de zon toch een bepaalde manier van straling doorlaat.  Ook de wind was trouwens zeer nadrukkelijk van de partij. Tot diep in het binnenland stond er een dikke kracht 4 tot 5. In het westen zelfs tot 6 Bft en tipte zelfs aan de 7 Bft.

Na dit ultieme geluksmoment ga ik eens een bakkie thee zetten. Ook mijn tranen zijn inmiddels gedroogd.

Tot later!  

* Terug*

Inmiddels is het alweer aan het opklaren, uiteraard weer droog, en vanaf nu zal de koele lucht ook wat tempo gaan maken. Momenteel is het nu zo'n 12 graden aan zee tot nog boven de 20 in het zuidoosten. De neerslag neemt nu ook in activiteit af, zodat de meeste plekken in het land geen druppel gaan zien.

Vannacht is er weinig aan de hand.

Vandaag zien we eigenlijk een vergelijkbaar beeld. De meeste bewolking in het noorden en westen, terwijl de zon in het midden, oosten en zuiden wat meer kans krijgt dan vandaag. Uiteindelijk zal er in de avond opnieuw wat regen kunnen vallen, en misschien nog wel iets méér dan 0,1 mm. Ook nu lijkt de zuidoostelijke helft van het land vrijwel geen druppel te krijgen. 

De wind is minder nadrukkelijk aanwezig en komt nog steeds uit een westelijke richting, maar kracht 3 tot 5 is toch nog wel duidelijk voelbaar. Bij dit alles zal het noordwesten het opnieuw met vrij lage maxima moeten doen, terwijl het zuiden opnieuw richting de 25 graden gaat. Op Texel lijkt 15 graden het absolute maximum.

Fijne dag!  

Vochtig en benauwd (Foto: DJMO)
Een warme en benauwde dag in de omgeving van Vught. (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.