FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 maart 2022

VS: dromedaris doodt twee mensen op kinderboerderij in Tennessee

Een uit zijn verblijf ontsnapte dromedaris heeft twee mannen gedood op een Amerikaanse kinderboerderij. Het dier viel de twee mannen aan op boerderij Shirley Farms in Obion. Toen de politie ter plaatse kwam waren de twee mannen buiten bewustzijn, terwijl de dromedaris nog in de rondte liep. 

Hulpverleners probeerden de bewusteloze mannen te verplaatsen. Op dat moment kwam de dromedaris weer tevoorschijn en viel de politieauto aan. Daarna rende het dier op twee agenten af, die hem doodschoten. "Het is voor het eerst dat agenten voor ieders veiligheid een dromedaris hebben moeten neerschieten", zegt de politie.

De slachtoffers overleden ter plaatse. Ze waren 42 en 67 jaar oud. Volgens de media ontbrak er toezicht op de kinderboerderij en liet de verzorging van de aanwezige dieren te wensen over. 

Pathé schrapt première documentaire van FvD'er Gideon van Meijeren na ophef over Holocaust

Bioscoopexploitant Pathé heeft besloten om de première van de documentaire van Forum voor Democratie Kamerlid Gideon van Meijeren niet door te laten gaan. De première kwam in ophef omdat Van Meijeren opmerkingen maakte over de Holocaust en oprichter Abraham Tuschinski een Joods Holocaustslachtoffer is. 

De documentaire van Van Meijeren genaamd 'GIDEON' zou maandag 14 maart besloten in première gaan en gaat over het Kamerlid en zijn zoektocht naar antwoorden op vragen over het coronabeleid, waar hij in de Kamer naar eigen zeggen geen antwoord op krijgt. 

Van Meijeren huurde de zaal af voor 14 maart en Pathé ging daarmee akkoord. Maar eerder deze week kwam het Kamerlid in opspraak nadat hij zei dat een debat over de omvang van de Holocaust mogelijk moet zijn in de Kamer. 

De première van zijn documentaire in de bioscoop die vernoemd is naar zijn Joodse oprichter Abraham Tuschinski kwam daardoor ook in opspraak. Veel mensen op het internet vonden dat de première niet door mocht gaan omdat Tuschinski zelf om het leven kwam tijdens de Holocaust. 

"We hebben achteraf onvoldoende doorgevraagd over de inhoud van de documentaire", laat de bioscoop weten via Twitter. "In het licht van de nagedachtenis van Abraham Tuschinski, die zelf tijdens de Holocaust is vermoord, vinden we het niet passend de première van deze documentaire te vertonen. We hebben de organisator van dit evenement daarom verzocht op zoek te gaan naar een andere locatie."

Zelensky: Rusland is klaar voor een dialoog

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet de eerste veranderingen in de houding van Rusland. "Nu zijn ze bereid om ergens anders over te praten dan ultimatums stellen", zei hij tegen internationale journalisten in Kiev.

De 44-jarige zegt er blij mee te zijn, want het is de eerste keer in ruim twee jaar dat Moskou bereid is de dialoog aan te gaan.

Vrijdag sprak de Russische president Vladimir Poetin al over beweging in de onderhandelingen. De Russische onderhandelaars hadden hem geïnformeerd over "bepaalde positieve veranderingen" in de "praktisch dagelijkse" besprekingen.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vertelde het Interfax-agentschap dat de besprekingen nu online plaats zouden vinden. Oekraïne bevestigde dit.

Volgens het Unian-agentschap achtte Zelenskyy de betrokkenheid van de westerse partners van Oekraïne bij de onderhandelingen onvoldoende. Onder verwijzing naar veiligheidsgaranties voor zijn land, zei hij dat Oekraïne "Rusland niet kan vertrouwen na zo'n bloedige oorlog"

Uitslag FC Groningen - NEC

FC Groningen heeft in een vooral boeiende eerste helft NEC verslagen. De Groningers zegevierden met 4-3.

Groningen kwam in de tweede minuut op voorsprong. Na een goede voorzet van Suslov kopte De Leeuw de 1-0 binnen. Tien minuten later maakte NEC gelijk nadat Akman de bal snoeihard in de bovenhoek ramde. De Nijmegenaren moesten in de achttiende minuut met een man minder verder nadat middenvelder met rood van het veld werd gestuurd na een lichte kopstoot. De thuisploeg profiteerde van de man meer situatie door in de 22e minuut weer op voorsprong te komen nadat Strand Larsen raak kopte. NEC liet zich echter niet uit het veld slaan en zeven minuten later stond het weer gelijk. Schöne krulde een vrije trap over de muur in de korte hoek. Even daarna kwamen de Nijmegenaren zelfs op voorsprong doordat Mattsson ongehinderd door het strafschopgebied dribbelde en vervolgens afrondde. Vijf minuten voor rust was het bijna weer gelijk na een omhaal van Strand Larsen, maar doelman Branderhorst wist net te redden.

NEC hield ondanks een man minder ook in de tweede helft stand tegen Groningen, ze waren zelfs sterker in de tweede helft. Via Mattsson en Verdonk kreeg NEC kansen op de score uit te breiden. Tien minuten voor tijd kwam Groningen toch weer op gelijke hoogte. Invaller Postema stond nog maar twee minuten op het veld toen hij de 2-2 binnen kopte op aangeven van Dankerlui. Het was ook Postema die in blessuretijd alsnog de drie punten in Groningen hield.

FC Groningen

4 - 3

N.E.C. Nijmegen

 2' De Leeuw
 22' Larsen
 80' Postema
 90+2' Postema
   32' Akman
 29' Schöne
 32' Mattsson
 
 Gele kaart: Larsen, El Hankouri, Duarte, Irandust, (FC Groningen),
 Rode kaart: , El Karouani (18) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.600
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
Te Wierik
Kasanwirjo
v.Hintum (Irandust/46)
El Hankouri (Sverko/88)
Suslov (Dankerlui/78)
Duarte
Meijer
De Leeuw (Postema/78)
Larsen
Abraham (Ngonge/66)
  Branderhorst
v.Rooij
Guth
Odenthal
Verdonk
Okita
Barreto
Mattsson (Bronkhorst/88)
Schöne
El Karouani
Akman (Márquez/82)

Uitslag Sparta Rotterdam - Go Ahead Eagles

Sparta Rotterdam staat niet meer laatste in de Eredivisie. Sparta versloeg zojuist Go Ahead Eagles met 1-0.

Al na vijf minuten moest Tom Beugelsdijk geblesseerd het veld verlaten. Hij kwam na een kopduel verkeerd terecht en liep een hersenschudding op en werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.Go Ahead had in de eerste helft meer balbezit maar amper kansen. Bij de Rotterdammers ging alles daarentegen mis.

In de 68e minuut kwam Sparta op voorsprong. Het was aanvoerder Auassar die raak kopte na een vrije trap. Engels dacht in de 72 minuut de 2-0 te maken maar de goal wordt afgekeurd vanwege buitenspel. Vlak voor tijd was Jans dicht bij een treffer maar doelman Noppert stond op zijn plek.

Sparta Rotterdam

1 - 0

Go Ahead Eagles

 68' Auassar    
 
 Gele kaart: , Idzes, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Beugelsdijk (Vriends/5)
Auassar
Durmisi
Namli (Mijnans/82)
v.Mullem
De Kamps
v.Crooy (Jans/82)
Engels (Masouras/90 2)
Dalmau (Thy/46)
  Noppert
Deijl (Martina/81)
Idzes (Botos/70)
Nauber
Kramer
Kuipers (Mulenga/85)
Rommens
Brouwers
Oratmangoen (Heil/81)
Cordoba
Lidberg (Cardona/81)

Tong's voetbalverhalen # 124

Is er een mooiere spelersnaam dan Socrates? Misschien Pitbull Erasmus. En dan gaat het niet over Edgar Davids (De pitbull). Voluit is de volledige naam van Socrates nog mooier; Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira. Daar zou zelfs Evert ten Napel zijn tong over breken. De Braziliaan Socrates was een mooie, elegante, sierlijke majestueuze middenvelder. Begonnen bij Botafogo. Later o.a. Flamengo en Fiorentina in Italië.

Pogacar heerst ook in Tirreno-Adriatico

Tadej Pogacar heeft nog maar eens duidelijk gemaakt wie de beste wielrenner is op dit moment. In de zesde etappe van de Tirreno-Adriatico won hij met overmacht de koninginnenrit in de Italiaanse rittenkoers. Als zondag geen ongelukken gebeuren schrijft hij Tirreno-Adriatico op zijn naam.

De koninginnenrit in deze Tirreno-Adriatico bracht het peloton van Apecchio naar Carpegna, de trainingsklim van Marco Pantani. Vanuit de start werd er direct hard gekoerst en uiteindelijk zou er een kopgroep van negen ontstaan, met daarbij wereldkampioen Julian Alaphilippe.

Op de eerste beklimming van de Monte Carpegna was de kopgroep al bijna ingelopen, alleen Quinn Simmons had nog een kleine voorsprong. Hij zou in de afdaling snel worden bijgehaald. Op dat moment zat Remco Evenepoel al niet meer bij de voorwacht van het peloton. Het Belgische talent moest op de eerste beklimming van de Carpenga al lossen.

In de technische afdaling zorgde het team van Mikel Landa voor stevig tempo, waardoor het peloton in meerdere stukken bracht. Tadej Pogacar zat altijd uitstekend in positie en op de laatste klim van de Carpengna reed hij iedereen uit het wiel. Niemand kon de beste wielrenner van dit moment volgen en reed alweer naar zijn zesde seizoenszege.

Pogacar won met meer dan één minuut voorsprong op Jonas Vingegaard en Mikel Landa. Dat is ook direct het algemeen klassement na zes etappes. Zondag staat nog een vlakke rit op het programma in Italië. Thymen Arensman hield knap stand in de bergrit en staat op een knappe zesde plaats. 

Grote manifestatie voor Oekraïne op de Dam

Amsterdam roept iedereen op om zaterdag 12 maart om 18 uur naar de Dam te komen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne. Amsterdam sluit hiermee aan bij een groot aantal Europese steden dat vergelijkbare bijeenkomsten organiseert uit solidariteit met de Oekraïners. De manifestatie met muziek, zang en verschillende sprekers vindt plaats van 18.00 tot 19.00 uur. Burgemeester Halsema opent de bijeenkomst met een toespraak.

Op het programma staan onder meer:

  • Het Nederlands Philharmonisch Orkest
  • Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels
  • Het Amsterdams Andalusisch Orkest
  • Sprekers als de gevluchte studente Taisiia Kosenok, Emiel de Sévrèn Jacquet, Honorair Consul voor Oekraïne in Nederland, uitgever Derk Sauer en de Amsterdamse stadsdichter Marjolijn van Heemstra.

Katja Schuurman verzorgt de presentatie. We sluiten de bijeenkomst af met 2 minuten stilte, gevolgd door het Oekraïense volkslied.

#AmsterdamWithUkraine #CitiesWithUkraine
Meer dan twee miljoen mensen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne. Honderden van hen zijn inmiddels in Amsterdam aangekomen, op zoek naar een veilig onderkomen. Om stil te staan bij de vele slachtoffers van de oorlog en solidariteit te betuigen met Oekraïne en haar bevolking sluit Amsterdam zich aan bij de oproep van EuroCities om zaterdag om 18 .00 uur in alle steden samen te komen. EuroCities is het netwerk van Europese steden.

Initiatief
De steunbetuiging is een initiatief van Dario Nardella, voorzitter van het samenwerkingsverband Eurocities en burgemeester van Florence. Vele Europese steden doen mee, waaronder Amsterdam, Bologna, Brussel, Edinburgh, Florence, Frankfurt, Genua, Gent, Den Haag, Leipzig, Marseille, Milaan, Nice, Parijs, Palermo, Riga, Rome, Rotterdam, ‘s Hertogenbosch, Sevilla, Stuttgart, Stockholm, Tallinn, Tirana, Turijn, Riga en Zagreb.

Aanmelden voor het evenement is mogeijk via het Facebook-evenement.

Indie-games in overvloed tijdens nieuwe ID@Xbox showcase

Xbox en Twitch slaan de handen ineen voor de tweede editie van de Xbox Indie Twitch Showcase, een indie-game evenement dat volgende week woensdag plaatsvindt. Tijdens de livestream kunnen we enkele uren aan trailers, nieuws en onthullingen verwachten van indie-games voor Xbox en PC.

Waarschijnlijk zullen veel titels die getoond worden ook naar Game Pass komen, dus vooral voor abonnementhouders kan het potentieel interessant zijn. Om het evenement bij te wonen kun je volgende week woensdag om 19:00 kijken op de Twitch-kanalen Twitch Gaming en Xbox.

Dead Space remake verschijnt volgend jaar

De remake van de klassieke survival-horrorgame Dead Space staat gepland voor release in 2023. Dat werd bekendgemaakt tijdens een livestream van Motive Studios, de makers van de remake.

Tijdens de livestream werd een vroeg kijkje gegeven in de audio-systemen van de remake, een onderdeel waar bijzonder veel aandacht aan wordt besteed. De remake van Dead Space brengt verbeteringen in allerlei facetten van de game, uiteraard het geluid en de graphics maar ook de gameplay en het verhaal gaan op de schop.

De remake van Dead Space wordt ontwikkeld voor PS5, Xbox Series X|S en PC. 

Roglic sprint op Col de Turini naar etappewinst in koninginnenrit en verstevigt leiding

Primo¸ Roglič heeft de zevende etappe van Parijs-Nice gewonnen. Op de Col de Turini was de Sloveen van Jumbo-Visma de beste. In een sprintje won hij voor Daniel Felipe Martínez en Simon Yates. Door de zege verstevigde Roglic de leiding in het algemeen klassement.

De zevende etappe in Parijs-Nice was de koningginnenetappe met aankomst op de Col de Turini, een klim van maar liefst 15,2 kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 7,2%. Vanuit de start ontstond er een kopgroep van maar liefst achttien renners en namen snel één minuut voorsprong. Al snel werd duidelijk dat de kopgroep van achttien niet de ruimte zou krijgen van het peloton nadat Ineos Grenadiers zich op kop had gezet.

De voorsprong van de kopgroep in aanloop naar de Col de Turini bleef steeds rond de minuut schommelen, waarna de vluchters op de slotklim werden ingelopen. Uiteindelijk bleef alleen Georg Mühlberger alleen van voren over, terwijl Jumbo-Visma Rohan Dennis op kop van het peloton zette. Onder het tempo van de Australiër dunde het peloton hard uit en bleef er geen groot groepje over.

Op zeven kilometer van de finish opende Adam Yates de aanval. Hij kreeg even de ruimte, maar snel daarna zou Roglic de aansluiting vinden samen met Martínez, Nairo Quintana en Simon Yates. Vervolgens trok Roglic zelf in aanval en alleen de Colombiaan Martínez kon de Sloveen van Jumbo-Visma volgen. Simon Yates en Quintana zouden op vijf kilometer van de streep een kleine achterstand hebben, maar in het vervolg van de klim zouden ze weer de aansluiting vinden. Voor adam Yates ging het te snel en zou terugzakken naar de eerste achtervolgende groep.

Roglic had heel de slotklim de controle en demonstreerde op 200 meter van de meet zijn klasse. De kopman van Jumbo-Visma sprintte iedereen uit het wiel en won in de gele leiderstrui vrij gemakkelijk de koninginnenrit in Parijs-Nice. Zondag volgt nog één etappe in Parijs-Nice, waarbij Roglic een voorsprong van 47 seconden te verdedigen heeft op Simon Yates. De rest volgt al op meer dan één minuut van de Sloveen.

Random Pics van de Dag #569

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Amsterdamse priesters Russisch-Orthodoxe Kerk splitsen zich af van Moskou

De priesters en diakenen van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Amsterdam splitsen zich af van het  patriarchaat in Moskou, het Vaticaan voor de Russisch-Orthodoxen. De kerk besloot unaniem voor de scheiding met de Russen.

De geestelijken van de kerk hadden vorige week een petitie ondertekend die patriarch Kirill, de baas van het patriarchaat in Moskou, vroeg om zich uit te spreken tegen de inval in Oekraïne. Nadat de patriarch precies het tegenovergestelde deed en zijn volledige steun voor de inval uitsprak, besloot de kerk dat het niet meer mogelijk was om samen door te gaan. 

Naar aanleiding van de petitie en het besluit om te scheiden met Moskou, kwam de aartsbisschop die gaat over de Russisch-Orthodoxe kerk in Nederland langs. Hij wil dat de kerk excuses aanbiedt voor hun uitspraken. "Wij komen niet terug op ons besluit om afstand te nemen van Patriarch Kirill. Ons geweten staat dit niet toe", laat de kerk via een verklaring weten. 

De Russische-Orthodoxe Kerk Amsterdam heeft gevraagd aan het patriarchaat van Constantinopel of zij mogen aansluiten onder hun bisdom, wat valt onder de Oost-Orthodoxe Kerken. In een algemene ledenvergadering over twee weken zal ook de kerkgemeenschap besluiten of zij de geestelijken en hun afsplitsing volgen. 

De kerk blijft tot die tijd gesloten vanwege de veiligheid en de gespannen situatie. Eerder deze week werd de kerk aan de Lijnbaansgracht beklad met het omstreden Z-symbool

Poetin: 'Oekraïne schendt het internationaal humanitair recht'

De Russische president Vladimir Poetin heeft het Oekraïense leger beschuldigd van "flagrante schendingen" van het internationaal humanitair recht. In een telefoongesprek informeerde Poetin de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron over "de werkelijke situatie" in Oekraïne, aldus het Kremlin.

Poetin beschuldigde het Oekraïense leger van "buitengerechtelijke executies van dissidenten", "gijzelaars nemen en burgers als schild gebruiken". Poetin beschuldigde Oekraïense troepen van het aanleggen van voorraden zware wapens in de buurt van ziekenhuizen, scholen en kleuterscholen.

Ook zou Poetin kritiek hebben geuit op het feit dat Oekraïense strijders ("strijders van nationalistische bataljons") systematisch Russische operaties om de bevolking te redden tegenwerkten. Ze zouden burgers hebben geïntimideerd terwijl Rusland probeerde de burgers te evacueren. Poetin vroeg aan Scholz en Macron om de regering in Kiev te beïnvloeden om "deze criminele activiteiten" te stoppen.

Van der Poel snelste op 5.000m, bijrol Nederlanders

Nils van der Poel heeft bij de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Heerenveen de 5.000 meter gewonnen. De olympisch kampioen was met 6.08,81 een klasse apart en pakte ook de eindzege in de wereldbeker 5.000/10.000 meter.

Bart Swings schaatste in 6.15,12 naar plek twee terwijl de Italiaan Davide Ghiotto in 6.19,38 over de finish kwam.

De Nederlanders konden geen rol van betekenis spelen. Patrick Roest ontbrak vanwege een positieve coronatest. Jorrit Bergsma was de beste van vier Nederlanders in 6.21,41 waarmee hij zesde werd. Marwin Talsma schaatste naar 6,24,67, Marcel Bosker kwam in 6.25,24 over de streep. De vierde Nederlander was Karst Jansman die in 6.30,83 over de finish kwam.

Nuis Krol te snel af op 1.000m, eindwinst WB voor Krol

Op de eerste dag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Heerenveen heeft Kjeld Nuis de 1.000 meter voor mannen gewonnen. Nuis schaatste naar 1.08,05.

Olympisch kampioen Thomas Krol moest genoegen nemen met het zilver in 1.08,24 maar dat was wel genoeg voor de eindzege van de wereldbeker 1.500 meter. Het hele podium was Oranje want Hein Otterspeer veroverde de bronzen plak.

Kai Verbij werd vijfde in 1.08,80 en Merijn Scheperkamp tenslotte eindigde als tiende in 1.09,09.

Takagi wint 1.500m, Wüst 4e in haar laatste race

Op de eerste dag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Thialf in Heerenveen heeft Miho Takagi de 1.500 meter gewonnen. De Japanse zegevierde in 1.53,32 en pakte ook de eindzege in de wereldbeker.

Antoinette de Jong werd tweede in 1.54,33. De wereldkampioen van vorig jaar, Ragne Wiklund, schaatste met 1.54,75 naar het brons. Ireen Wüst schaatste vandaag haar laatste race. Ze werd vierde in 1.54,77. Later vandaag, rond 5 uur, wordt ze samen met de al gestopte Sven Kramer in Thialf gehuldigd voor hun lange en imposante loopbaan.

Ten Hag over Ihattaren: "Als je niet kan rennen dan houdt alles op"

Ajax-trainer Erik ten Hag zit een rentree van Mohamed Ihattaren in de Eredivisie voorlopig niet gebeuren. De oefenmeester van de Amsterdammers zou de aanvaller graag toevoegen aan zijn selectie maar Ihattaren is nog altijd fysiek niet klaar voor topvoetbal.

Ten Hag gaf in een interview met ESPN aan dolgraag de oud-PSV'er op te willen stellen maar dat hij lichamelijk nog lang niet op niveau is. "Hoe tevreden ik ben? Nou, ik wil hem bij het eerste hebben, maar dat moet hij zelf doen. Als je niet kan rennen, dan houdt alles op. Daarmee bedoel ik rennen op Eredivisie- of op Champions League-niveau. Dan wordt gevraagd dat je meters op hoge snelheid en intensiteit kunt maken. Als je dat niet kunt, houdt alles op. Het hangt van hem af hoe snel dat gaat."

"Hij moet nog opgetraind worden bij Jong Ajax. Hij is fysiek nog niet dusdanig dat hij al kan aansluiten bij de groep. En mentaal? Het is zwaar voor zo'n jongen, maar hij komt ergens vandaan", zo lichtte Ten Hag toe.

De Ajax-trainer is duidelijk dat Ihattaren zelf de knop om moet zetten om weer aan top voetbal te kunnen denken. "Mo is door een bepaalde levensstijl zelf in deze situatie terecht gekomen en zal zich daar nu zelf moeten uit knokken. Wij helpen hem allemaal, maar uiteindelijk moet hij het zelf doen."

Shinhama wint 500m, bijrol Nederlanders

Tatsuya Shinhama heeft bij de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Thialf in Heerenveen de eerste 500 meter voor mannen van dit weekend gewonnen. De Japanner zegevierde in 34,38 en pakte zijn negende wereldbekerwedstrijdzege op de 500 meter.

Laurent Dubreuil, die vanmorgen pas was ingevlogen na net hersteld te zijn van corona, eindigde samen met Wataru Morishige als tweede in 34,53. Dubreuil moest bij het WK sprint nog afhaken na de eerste dag toen hij besmet bleek te zijn met corona.

Kai Verbij was de beste Nederlander. Hij werd zevende in 34,97. Net daarachter werd Merijn Scheperkamp achtste in 35,01. Hein Otterspeer (35,36) en Dai Dai Ntab (35,43) eindigden buiten de top tien.

Rusland dreigt met aanvallen op westerse wapenleveranties

Rusland heeft gedreigd met aanvallen op westerse wapenleveranties in Oekraïne. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Ryabkov, benadrukte dat zijn regering de VS reeds had gewaarschuwd voor het "georkestreerd binnenpompen van wapens door een aantal staten" als een "gevaarlijke stap". Dergelijke konvooien zijn "legitieme doelen" voor het Russische leger.

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog hebben verschillende landen wapens geleverd aan Oekraïne. De EU had kort na de invasie al besloten tot militaire hulp van 500 miljoen euro voor Oekraïne en overweegt het bedrag nu te verdubbelen.

Duitse landbouwminister: 'Poetin zet honger in als oorlogswapen'

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir beschuldigt de Russische president Vladimir Poetin ervan honger als oorlogswapen te gebruiken. Het is een duidelijke strategie dat hij bewust prijsstijgingen en tekorten op de agrarische markten uitlokt, zegt de politicus op Deutschlandfunk.

"Het feit dat in de 21e eeuw opzettelijk graanopslagplaatsen in brand worden gestoken, productie-installaties, vervoersinfrastructuur, om honger te gebruiken als middel om Oekraïne in de eerste plaats, maar natuurlijk uiteindelijk ook ons allemaal, op de knieën te krijgen, zou misschien het denken moeten bepalen van al diegenen die nog steeds geloven dat je autoritaire heersers naar de mond moet praten om hen vervolgens goedgezind te maken".

Gisteren sprak hij telefonisch met zijn Oekraïense collega-minister Roman Leshchenko, Özdemir zei: "Hij zit verscholen achter zandzakken, moet permanent van ambtswoning veranderen, omdat hij er op rekent dat een deel van de Russische strategie bestaat uit mensen zoals hem te doden zodat honger in Oekraïne als oorlogsinstrument kan worden ingezet".

Moskou wil wel gesprek met VS, waarschuwt voor NAVO versterking Baltische Staten

Rusland is klaar om de wapenbeheersingsbesprekingen met de Verenigde Staten te hervatten als de Amerikaanse regering bereid is, zo citeerde het Russische persbureau RIA de vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov.

Rusland en de VS staan voortdurend in contact. Vanuit het standpunt van het Kremlin zijn er echter geen tekenen dat de Amerikaanse regering de dialoog over Oekraïne wil voortzetten. Het Russische bureau Tass meldt, daarbij verwijzend naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou, dat de Russische voorstellen voor veiligheidsgaranties die aan de Verenigde Staten en de NAVO zijn gestuurd voordat Rusland Oekraïne binnenviel, door de totaal gewijzigde situatie niet langer geldig zijn. 

Tegelijkertijd waarschuwt Rusland voor een verdere versterking van de NAVO-aanwezigheid in de Baltische staten. "De opbouw van NAVO-troepen en infrastructuur direct aan onze grenzen, evenals plannen voor hun verdere inzet, zijn eerlijk gezegd een provocatie en leiden tot een aanzienlijke toename van de confrontatie in de Baltische staten", zei Sergei Belyajev, directeur van de Europese Beleid bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Interfax. Het voorwendsel is een "vergezochte" Russische dreiging. "We observeren dit en trekken de nodige conclusies."


Coulanceregeling voor schade wateroverlast Limburg en Noord-Brabant

De ministerraad heeft op voorstel van minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid ingestemd met een coulanceregeling voor schade waarvoor gedupeerden niet verzekerd waren tijdens de wateroverlast in Limburg en Noord-Brabant in juli 2021.

Vanwege de grote wateroverlast in Limburg en delen van Noord-Brabant besloot het kabinet vorige jaar de Wet tegemoetkoming schade (Wts) bij rampen toe te passen. De regeling tegemoetkoming waterschade geeft een tegemoetkoming in materiële schade die niet verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar is. Dit betekent dat een tegemoetkoming alleen geldt voor schade waar redelijkerwijs geen verzekering voor valt af te sluiten. Bij de behandeling van de ontvangen meldingen is geconstateerd dat in ongeveer 800 tot 900 gevallen schade is veroorzaakt door extreem zware regenval of door overlopende beken en geulen. Deze schade is in principe redelijkerwijs verzekerbaar, wat zou betekenen dat deze gedupeerden niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in hun schade.

Vanwege de uitzonderlijke situatie, de vele schade en het grote leed dat de wateroverlast heeft veroorzaakt onder de gedupeerden, heeft het kabinet besloten om eenmalig een tegemoetkoming te verstrekken voor schade die in principe redelijkerwijs verzekerbaar was.

Schade in het kader van de regeling tegemoetkoming waterschade kon tot uiterlijk 16 december 2021 worden gemeld bij RVO. Tot nu toe is er door RVO in totaal €15,6 miljoen uitbetaald aan 663 gedupeerden. Na de inwerkingtreding van de coulanceregeling kan RVO de meldingen afhandelen die betrekking hebben op schade die in principe redelijkerwijs verzekerbaar was.

Hugo de Jonge: Meer regie om woonimpasse te doorbreken

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, heeft de Nationale Woon- en Bouwagenda en het programma Woningbouw gepresenteerd. Deze plannen zorgen voor meer regie en meer tempo en daarmee tot een betere beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het woningaanbod in Nederland.

Minister de Jonge: “Het woningtekort is groot, te groot. En huizen zijn duur, mensen met een laag of middeninkomen vallen nu te vaak buiten de boot. Als we wonen overlaten aan het vrije spel der krachten, geldt het recht van de sterkste en raken mensen in de knel. Een plek om te wonen is een grondrecht, maar de laatste jaren voor te veel mensen een nauwelijks bereikbaar voorrecht geworden. Daar moet met deze brede woon- en bouwagenda verandering in komen. Volkshuisvesting is terug van weggeweest.”

De Nationale Woon- en Bouwagenda bevat zes programma’s die de komende tijd verder worden uitgewerkt. Voor de zomer worden ze gepresenteerd.

Meer regie
De overheid neemt de regie op de volkshuisvesting. Het Rijk maakt afdwingbare prestatieafspraken met provincies, gemeenten, corporaties en marktpartijen over het opvoeren van het tempo, nieuwbouw en betaalbare woningen. Nationale doelen worden omgezet in provinciale taakstellingen, regionale woondeals en lokale prestatieafspraken. Deze zijn niet vrijblijvend. Op basis van indicatieve aantallen voor de zomer vinden de eerste gesprekken plaats en zal na overleg met betrokken partijen eind 2022 voor iedere regio duidelijk zijn hoeveel woningen er de komende tien jaar jaarlijks bij komen. Inclusief afspraken wat voor type woningen, in welk segment en op welke locaties.

Ook het juridisch instrumentarium wordt aangescherpt. De huidige wetgeving geeft al verschillende mogelijkheden om te sturen, maar aanvullend wordt wetgeving voorbereid om de regie op volkshuisvesting verder te versterken.

Woningbouw
Van de 900.000 woningen die tot en met 2030 gebouwd worden, moeten 600.000 woningen betaalbaar zijn. Hiervan zijn 350.000 woningen middenhuur en betaalbare koop en 250.000 sociale huurwoningen. Naar verwachting worden vanaf 2024 jaarlijks 100.000 woningen gebouwd, waarvan (op termijn) jaarlijks 15.000 flexwoningen en 15.000 tot woning getransformeerde winkels en kantoren.

Het realiseren van een woning moet efficiënter en sneller: het bouwtempo moet worden opgevoerd. Daarvoor versnellen we de doorlooptijd van het proces: van plan tot realisatie. Daarnaast benutten we de mogelijkheden voor het verkorten van het planproces en is aandacht voor de capaciteit. Innovatieve technieken worden bevorderd, zoals conceptueel en industrieel bouwen.

Er wordt ingezet op 7 verstedelijkingsregio’s, waarbinnen onder meer op grootschalige woningbouwlocaties tot en met 2030 zo’n 600.000 van de 900.000 woningen gebouwd moeten worden. Naast voldoende woningen op de juiste plek, is er ook expliciete aandacht voor de betaalbaarheid en de kwaliteit. Hierbij moeten ook voldoende woningen gebouwd worden voor aandachtsgroepen en ouderen.

Voor de inzet op woningbouw is 1,75 miljard euro beschikbaar voor de woningbouwimpuls en grootschalige woningbouwlocaties en 388 miljoen euro voor het aanpakken van knelpunten en de inzet op aandachtsgroepen en ouderenhuisvesting. Daarnaast is er 7,5 miljard euro beschikbaar voor infrastructuur voor het ontsluiten van woningbouwlocaties en wordt de verhuurderheffing afgeschaft.

Betaalbaar
Mensen moeten kunnen wonen in een huis dat past bij hun wensen en financiële mogelijkheden. Naast de inzet op twee derde betaalbare nieuwbouw, moet iedere gemeente zijn eerlijke aandeel nemen in sociale huisvesting. Het streven is om ten minste 30 procent van de woningvoorraad te laten bestaan uit sociale huurwoningen. Daarnaast zet het kabinet zich in om het aantal mensen met te hoge woonlasten te verminderen, onder meer door gericht de middenhuur te reguleren. Corporaties krijgen meer ruimte voor het bouwen van middenhuurwoningen en om te investeren in de leefbaarheid.

Programma woningbouw 2022-2030
Nationale Woon en Bouwagenda en het Programma woningbouw 2022-2030

Big Tobacco blijft zakendoen in Rusland

De grote tabaksfabrikanten hebben hun vestigingen in Oekraïne gesloten sinds er in dit land een oorlog woedt. Maar in aanvalsland Rusland doen ze nog volop zaken; hun belastinggeld verdwijnt vanzelf in de oorlogskas. De waarde van de aandelen heeft wel een flinke knauw gekregen. Zo meldt TabakNee.

De vestigingen van Philip Morris International (PMI) in het Russische Krasnodar en Sint-Petersburg, met in totaal zo’n 4.100 medewerkers, draaien ondanks de oorlog nog door, al maakte het bedrijf op 9 maart bekend de productie te verminderen en geplande investeringen in Rusland uit te stellen. Het bedrijf probeerde op 23 februari investeerders gerust te stellen door te zeggen dat het niet verwachtte veel schade te ondervinden van de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Dit in reactie op de aandelenkoers, die een dag ervoor met 2,7 procent was gedaald nadat de sancties waren aangekondigd.

Het bedrijf zei op vragen van ongeruste investeerders dat Rusland en Oekraïne in 2021 goed waren voor ongeveer 12 procent van het totale verzendvolume van sigaretten en IQOS, en ongeveer 8 procent van de totale netto-omzet. Overigens nemen de Russische vestigingen het leeuwendeel hiervan voor hun rekening; Rusland is na Indonesië het belangrijkste afzetland voor PMI. “Onze eerste zorg is de veiligheid en beveiliging van onze collega’s en hun families, en we houden de situatie nauwlettend in de gaten. (…) Op dit moment verwachten we geen materiële impact op ons bedrijf in verband met de aangekondigde sancties.” Twee dagen later sloot PMI zijn vestiging in het Oekraïense Charkov, ook omdat het voor de 1.300 werknemers niet meer te doen was om door te werken. De stad is een van de Oekraïense steden die sinds vorige week doelwit zijn van zeer zware bombardementen.

Verliezen en commitment
Verliezen door de uitgebroken oorlog worden ook gevoeld door British American Tobacco (BAT), die nu al 110 miljard roebel aan marktwaarde heeft verloren. Het tabaksbedrijf heeft een marktaandeel van bijna 24 procent op de Russische markt, maar heeft nu dus ruim 7 procent daarvan verloren. De vestiging in het Russische Sint-Petersburg blijft actief, maar die in Oekraïne is voorlopig gesloten. Het hoofdkantoor zit in het zwaar gebombardeerde Kiev en een productievestiging staat in Pryluky, ten oosten van de hoofdstad. Samen zijn ze goed voor ruim duizend werknemers. BAT liet The Guardian weten wel zijn investeringen in Rusland op te schorten en marketingactiviteiten te reduceren.

Japan Tobacco Inc (JTI), dat een belang van 37 procent in de Russische markt heeft, blijft eveneens actief in Rusland maar zegt tegelijkertijd zich “volledig te committeren” aan de nationale en internationale sancties. Het bedrijf heeft 4.500 werknemers in heel Rusland, verspreid over zeventig kantoren en vijf fabrieken. De aandelen van JTI zijn inmiddels met bijna 3 procent gedaald. Zijn vestiging in het Oekraïense Kremenchuk, goed voor zo’n 900 werknemers, is uit veiligheid gesloten.

Ook Imperial Brands verkoopt nog steeds in Rusland en zei dat het “de situatie in Rusland zeer nauwkeurig onderzoekt”. Het heeft zo’n duizend Russische werknemers en één fabriek.

Oorlog meefinancieren
Veel bedrijven hebben inmiddels hun deuren gesloten in Rusland: Shell, Ikea, Heineken, McDonalds, KFC, onlinebedrijven als Google en YouTube, Volkswagen, Lego, Nike, Intel, Nokia, de lijst is lang. Volgens Ruslandkenner Hubert Smeets is de belangrijkste reden daarvoor dat de Russische economie op omvallen staat. De bedrijven zijn feitelijk bang om geld te verliezen, omdat de Russische regering maatregelen neemt die ervoor zorgen dat zij niet meer bij hun geld kunnen. Ze kunnen hun aandeelhouders niet meer bedienen en ook zijn er logistieke problemen.

Niet voor alle bedrijven is dit genoeg reden om weg te gaan uit het land. Zo zetten – net als bovengenoemde tabaksfabrikanten – onder meer ING en Philips hun activiteiten in Rusland voort. Blijkbaar nemen zij het verlies voor lief en, hoezeer ze zich ook betrokken tonen met het Oekraïense volk, blijft de Russische markt voor hen aantrekkelijk. Dat ze daarmee via het betalen van belastingen de Russische invasie meefinancieren, is kennelijk geen bezwaar. Het gaat om grote bedragen. De belastingbetalingen in 2020 van JTI waren bijvoorbeeld goed voor 1,4 procent van de staatsbegroting van de Russische Federatie. PMI en BAT zullen eveneens een fors percentage aan de Federatie-begroting bijdragen, gezien hun aandeel op de Russische sigarettenmarkt. Het betuigde medeleven met het Oekraïense volk blijkt weer een wassen neus.

Man mishandelt vriendin en rijdt op agent in

Een 46-jarige man uit Sprundel is vrijdag 11 maart aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn vriendin. De man mishandelde zijn vriendin omstreeks 17.15 uur op een parkeerplaats aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord. Omstanders schoten te hulp en de man reageerde agressief naar deze mensen. Tevens dreigde hij dat hij een vuurwapen zou hebben.

Agenten zagen de man op de parkeerplaats aan rijden en gaven hem een stopteken. Dit negeerde de man en reed richting de agenten. Een agent kon net op tijd wegspringen. De verdachte is er van door gegaan en later op de avond heeft een arrestatieteam hem gearresteerd. De politie heeft een vuurwapen aangetroffen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

'Zo ziet een Nederlandse atoombunker er van binnen uit'

Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan wanneer je de atoombunker in Rijswijk binnenstapt. In de bunker bevindt zich een commandopost die zijn oorsprong vindt in de Tweede Wereldoorlog en ook tijdens de Koude Oorlog is gebruikt.

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de nucleaire dreiging de afgelopen tijd is toegenomen. Dat betekent echter niet dat de atoombunker weer in gebruik zal worden genomen, want volgens locatiemanager Riko van der Stap zijn de installaties al decennialang niet onderhouden.

Snelwegheld krijgt hoge onderscheiding voor heroïsche actie op A28

Een inwoner van Nunspeet, Henry Temmermans, heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn heldhaftige optreden op 19 november afgelopen jaar. Op de A28 wist hij die dag een groot ongeluk te voorkomen door de auto van een onwel geworden vrouw achterop zijn eigen auto te laten botsen. Zo meldt de Gelderlander.

Temmermans is vrijdagmiddag door burgemeester Breunis van de Weerd onderscheiden met de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon.

In de frontlinie: "Als Kharkiv valt, dan volgt Oekraïne"

Gedurende de eerste dagen van de Russische invasie vocht Kharkiv in Oost-Oekraïne tegen een Russische pantsercolonne. Sindsdien is de stad 's nachts het slachtoffer van Russische luchtaanvallen en beschietingen, waarbij tientallen burgers zijn gedood en honderden gewond geraakt.

Quentin Sommerville en cameraman Darren Conway van de BBC hebben de afgelopen week doorgebracht bij de Oekraïense strijdkrachten in hun strijd om een verdere Russische opmars te stoppen.

Vrouw (35) neergeschoten in woning, intensieve zoektocht naar dader

Een 35-jarige vrouw is vrijdagavond in haar woning zwaargewond geraakt toen er in haar woning is geschoten. De politie is nog op zoek naar de dader. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.

Iets voor half twaalf vrijdagavond is een man de woning van de vrouw aan de Van Vredenburchlaan in Bergschenhoek binnengedrongen en heeft hij de vrouw beschoten. De aanleiding ligt in de relationele sfeer.

In de woning was ook een kind aanwezig. Dit is in veiligheid gebracht. 

Naar de dader loopt sinds de schietpartij een grootschalige zoekactie. Vooralsnog is hij niet gevonden. Alle informatie die het onderzoek kan helpen, is zeer welkom. Heeft u iets gezien of gehoord of informatie over de vluchtroute of verblijfplaats van de man, dan wordt u verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

FOK! Wat een weer: bewolking bestaat nog!

winterbanner

Hallo!  

Ik keek de laatste uren naar buiten en zag een verschijnsel dat ik lang niet meer had gezien: bewolking. Als je gewoon zonder kennis over straat zou lopen, dan zou je zeggen dat het op korte termijn gaat regenen. Helaas weet ik beter. Ik laat mijzelf niet kennen door de atmosfeer.

Ik denk dat veel van ons ook wel weten dat je soms even afgewisseld moet worden na een lange dienst, en dat er in die tussentijd  even wat mis kan gaan zonder grote gevolgen. Zo is dat nu ook het geval met de hogedruk. 

De zon neemt even een korte pauze, zonder verstek te laten gaan. Het vorige hogedrukgebied heeft inmiddels haar dochter gebaard als haar opvolgster. Tussen moeder en dochter probeert een vreemd, uiteraard een mannelijk front, om de regenliefhebbers tegemoet te komen, echter deze poging is gedoemd te mislukken. Twéé tegen één is lastig.  

Meer dan wat bewolkte uren zit er denk ik niet in. In het oosten- en noordoosten is moeders de baas, maar onze mannelijke vriend zal toch zorgen voor een grotendeels bewolkte dag in het zuidwesten. Echter, moeders maakt plaats voor haar dochter, en dochter zal er voor zorgen dat er niet of nauwelijks neerslag zal gaan vallen.

Een trotse man probeert zich niet zo snel over te geven, echter, dochter heeft de plannen door van het mannelijke systeem om een combinatie te vormen met vader, wat een diep lagedrukgebied is in het noordwesten van Europa om vanuit die richting zijn invloed probeert te laten gelden. 

De samenvatting is dat het komende weekend niet zo zonnig zal zijn, maar van neerslag is nauwelijks sprake, al hou ik een kleine slag om de arm voor zondagnacht. 

Ook is het beslist niet koud met overdag ruim boven de 10 graden. In de nachten vriest het voorlopig ook niet meer. Alleen komende nacht kan nog fris verlopen. 

De wind komt uit een zuidelijke richting en stelt morgen nauwelijks wat voor.

Regen? Heel misschien dat er dinsdag iets kan vallen van betekenis, maar dan alleen in het zuiden. Voor de rest zien de weerkaarten er uitermate droog uit.

Sowieso hebben we al zonrecords te pakken. Enfin, kom ik nog over te spreken, want nu is het tijd voor een lekker drankje.  

Fijn weekend!  

 Cas3 (Foto: DJMO)
Marbella? Je zou het haast zeggen. Nee hoor, gewoon in ons eigen land. (Foto:DJMO) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Vlhova wint reuzenslalom Åre en blijft in strijd om World Cup-titel

De vrouwen in de World Cup alpineskiën zijn dit weekeinde in Zweden, waar in Åre gestreden wordt op de technische onderdelen. Vrijdag stond de reuzenslalom op het programma, zaterdag volgt de slalom.

In run één noteerde Petra Vlhova de snelste tijd, maar de Slowaakse werd op de voet gevolgd door Marta Bassino uit Italië: 0,03 seconden was het verschil. Olympisch kampioene Sara Hector uit Zweden stond op 0,29 seconden van Vlhova, met verder ook nog de Zwitserse Michelle Gisin (+0,58), Tessa Worley uit Frankrijk (+0,60) en de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,79) binnen een seconde van de Slowaakse.

Shiffrin wist in de tweede run haar plek te verdedigen en met 0,21 seconden voorbij Worley te gaan. Gisin liet een prima manche zien, tot ze een foutje maakte en zes plekken in moest leveren. Hector ging al snel onderuit en greep gelijk naar haar knie, maar kon gelukkig zelf opstaan. Bassino hield het wél vol en pakte met 0,46 seconden de leiding over, met alleen Vlhova nog te gaan. De Slowaakse was vooral onderin ongenaakbaar en met 1,24 seconden verschil pakte ze de winst én maakte ze punten goed ten opzichte van Shiffrin in de World Cup-strijd.

Adriana Jelinkova bleef in de eerste run steken op de 33e plek, waar de top-30 zich kwalificeerde voor de tweede run.

Deel haven Vlissingen Tijdelijk Militair Object

Het overslagterrein in de haven van Vlissingen is vanaf vandaag een Tijdelijke Militair Object (TMO). Dat heeft alles te maken met een omvangrijke verplaatsing van een Amerikaanse landmachtbrigade naar Oost-Europa voor een oefening. Defensie levert hiervoor gastlandsteun, het zogenoemde Host Nation Support. Dat gebeurt met de inzet van 75 militairen.

De landmacht bewaakt het terrein dag en nacht, terwijl eenheden van de marine voor veiligheid op en in het water zorgen. De luchtmacht ondersteunt de bewaking en beveiliging en de marechaussee voert de militaire politietaak uit. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie zorgt voor het transport van Amerikaans personeel. Voor deze operatie maakte de MIVD een veiligheidsanalyse.

Het Amerikaanse materieel komt in de laatste week van maart aan in de Zeeuwse haven. Het marineschip Cape Washington en het civiele transportschip Arc Endurance verzorgen de oversteek. Amerikaans personeel zorgt zelf voor de afhandeling van het materieel. Dat wordt in de haven overgeladen voor transport over het spoor en de weg, waarover het merendeel gaat.

Zodra al het materieel bij Venlo de grens over is, eindigt de Nederlandse gastlandsteun. Het eindstation van de doorvoeroperatie is een oefenterrein in Oost-Europa.

Geen link met Oekraïne
De Amerikanen vroegen Nederland al enige tijd geleden om Host Nation Support om het militair materieel vanuit Vlissingen richting Oost-Europa te verplaatsen. Daar neemt de Amerikaanse 3rd Armored Brigade Combat Team van de 4th Infantry Division uit Fort Carson (Colorado) dit voorjaar deel aan oefening Defender 22. Deze oefening staat al lange tijd op de kalender en heeft geen relatie met de huidige ontwikkelingen in Oost-Europa.

De voorbereidingen voor de doorvoeroperatie liepen al voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Het gaat dus niet om een activiteit in het kader van de verhoogde paraatheid en activiteit van NAVO-troepen. Host Nation Support is een bondgenootschappelijke taak voor NAVO-landen. Door deze steun te leveren, toont Nederland zich een betrouwbare partner.

Rusland verbiedt Instagram vanaf 14 maart

Rusland wil Instagram verbieden vanaf 14 maart. Dat maakte de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor 's avonds bekend. Achtergrond hiervan is het besluit van Instagram-moeder Meta om oproepen tot geweld tegen Rusland tijdelijk toe te laten in landen als Armenië, Georgië, Hongarije, Polen, Rusland en Oekraïne. Deze omvatten bijvoorbeeld oproepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin of Russische soldaten.

Meta is ook het moederbedrijf van Facebook en Whatsapp. Rusland blokkeerde vorige week de toegang tot Facebook. Het is onduidelijk of Rusland plannen heeft om WhatsApp te blokkeren. 

Zelenskyy bedankt Polen voor al hun steun

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy bedankte de Polen voor hun steun sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. "Poolse broeders en zusters, ik heb het gevoel dat we een zeer sterke band hebben gevormd. U accepteert onze mensen in uw families met Poolse tederheid, met broederlijke vriendelijkheid", schreef Zelenskyy in een brief aan zijn Poolse collega Andrzej Duda.

Volgens de VN zijn meer dan 2,5 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht sinds de Russische invasie op 24 februari begon, meer dan de helft van hen is naar Polen gevlucht

De regering in Warschau zorgde deze week voor opschudding met het aanbod voor leveringen van straaljagers aan de Oekraïense strijdkrachten. Ze stelde voor haar Mig-29-straaljagers met de VS te ruilen, zodat Washington de vliegtuigen aan Oekraïne kon overdragen. De Amerikaanse regering verwierp dit voorstel echter als niet 'duurzaam'. De uitvoer van het plan zou grote veiligheidsproblemen opleveren voor de hele NAVO.

Russische toegang tot Interpol-netwerk beperkt wegens vermeende fraude

Interpol geeft Rusland minder speelruimte. De mogelijkheden voor Rusland om informatie rechtstreeks in het uitgebreide netwerk van de internationale politieorganisatie in te voeren, zal worden beperkt, zei het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voortaan moet de gegevensinvoer eerst worden gecontroleerd door het secretariaat-generaal van Interpol in Lyon. De gedwongen veiligheidsmaatregelen volgden de afgelopen dagen op 'verschillende vermoedelijke gevallen van poging tot frauduleus gebruik' van het systeem van Interpol. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen details vrij. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.