FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 februari 2022

Uitslag Vitesse - PSV

PSV heeft eenvoudig afgerekend met Vitesse. In Arnhem werd het maar liefst 0-5 voor de ploeg van Roger Schimdt.

Op papier stond voor PSV een lastige uitwedstrijd op het programma. Maar vanaf de eerste minuten was duidelijk dat PSV de betere ploeg was. Al in de vierde minuut kwam PSV op voorsprong dankzij Eran Zahavi. De spits tikte van dichtbij een rebound binnen. Mauro Júnior zorgde halverwege de eerste helft voor de 0-2. De linksback schoot laag binnen, al ging bij dat doelpunt de keeper van Vitesse in de fout.

Vier minuten na de 0-2 maakte Cody Gakpo de 0-3. De aanvoerder van PSV maakte het af na een assist van Noni Madueke. Dat was ook de ruststand en in de tweede helft liepen Eindhovenaren nog uit naar 0-4. Carlos Vinícius zorgde daarvoor nadat hij de bal perfect klaargelegd kreeg door Ibrahim Sangaré, waarna de Braziliaanse spits raak schoot. Vlak voor het einde van de wedstrijd maakte invaller Ritsu Doan nog de 0-5 op aangeven van een andere invaller Joey Veerman.

Vitesse

0 - 5

PSV

     4' Zahavi
 24' Mauro Júnior
 28' Gakpo
 62' Vinícius
 88' Doan
 
 Gele kaart: Bazoer,Oroz, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 9.177
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Doekhi
Bazoer (Oroz/ 46)
Rasmussen
Dasa
Tronstad (Vroegh/ 79)
Bero
Wittek
Grbic (Buitink/74)
Frederiksen (Domgjoni/46)
Openda
  Drommel
Mwene
Teze
Boscagli
Mauro Júnior
Sangaré
Götze (Veerman/ 72)
Gutiérrez (v.Ginkel/89)
Madueke (Doan/59)
Zahavi (Vinícius/60)
Gakpo (Bruma/73)

Uitslag sc Cambuur - PEC Zwolle

PEC Zwolle staat na winst op sc Cambuur vanavond niet meer op de laatste plaats in de Eredivisie. In Friesland won PEC met 3-4.

PEC kende een bliksemstart met twee snelle treffers van Darfalou en De Wit. Even later werd het 1-2 nadat Kallon werd gehaakt door Van der Werff en Maulun vanaf de stip wist te scoren. Op slag van rust stond het weer gelijk toen Lamprou de bal in zijn eigen doel werkte na een pegel van Kallon.

PEC bleef ook in de tweede helft goed spelen en kwam via Redan en Van Polen op 2-4. De 2-5 werd vervolgens afgekeurd nadat de VAR ingreep. Even daarna kwam Cambuur op 3-4 na een voorzet van Sambissa. Zeven minuten voor tijd ging de bal op de stip na hands bij Zwolle. De VAR annuleerde echter de strafschop waardoor PEC alsnog met drie punten terug naar huis keert.

sc Cambuur Leeuwarden

3 - 4

PEC Zwolle

 9' Maulun(pen)
 43' Lamprou e.d.
 78' Sambissa
   3' Darfalou
 6' De Wit
 56' Redan
 66' v.Polen
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 3.300
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Schmidt (Sambissa/ 76)
Mac-Intosch
Schouten (Tol/32)
Bangura
Jacobs (Paulissen/67)
Hoedemakers
Maulun (Breij/76)
Kallon
Boere
Joosten
  Lamprou
Reijnders
v.Polen
Nakayama
v.d.Werff (D.Anderson/57)
De Wit
Huiberts (v.d.Berg/62)
Saymak (Strieder/57)
Clement
Redan
Darfalou (De Waal/76)

Uitslag FC Groningen - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft goede zaken in de strijd tegen degradatie gedaan. De Limburgers wonnen met 0-1 bij FC Groningen.

In de eerste helft was het Groningen met het meeste balbezit en ze zorgde ook voor de meeste dreiging. Doelman Van Osch redde echter bekwaam bij de paar kansen die de Groningers kregen.

Ook de tweede helft leverde niet veel vertier op. Fortuna leek tevreden met een punt maar acht minuten voor tijd waren het er zelfs drie toen Siovas na geklungel van Ngonge voor de enige treffer van de wedstrijd zorgde.

FC Groningen

0 - 1

Fortuna Sittard

     82' Siovas
 
 Gele kaart: Suslov, Kasanwirjo, (FC Groningen), Janssen, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 7200
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
Dankerlui (Postema/83)
Te Wierik (Irandust/89)
v.Hintum
Meijer
Suslov
Kasanwirjo
Duarte
Abraham (El Hankouri/74)
De Leeuw (Ngonge/74)
Larsen
  v.Osch
Angha
Samaris
Siovas
Tirpan
Duarte
Flemming
Rienstra
Janssen (Lonwijk/79)
Benschop (Semedo/ 68)
Seuntjens (Gladon/90 2)

IJsdansers Papadakis/Cizeron maken comeback met wereldrecord op Spelen

Op de Olympische Spelen in Beijng is zaterdag in het kunstschaatsen de wedstrijd voor de ijsdansers van start gegaan. Eerst stond de ritmische dans op het programma, maandag volgt de vrije dans, waarin de medailles vergeven gaan worden.

Na zo'n twee jaar afwezigheid maakten Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron uit Frankrijk hun comeback op het wedstrijdcircuit en dat deden de viervoudig wereldkampioenen op indrukwekkende wijze: met 90,83 punten dansten ze zichzelf naar een wereldrecord en de leidende positie.

Op plek twee volgen wereldkampioenen Victoria Sinitsina en Nikita Katsalapov uit Rusland, die 88,85 punten kregen voor hun dans. Met Madison Hubbell/Zachary Donohue (87,13) en Madison Chock/Evan Bates (84,14) staan twee Amerikaanse duo's op de derde en vierde plek.

Overzicht uitslagen Beijing dag 8

Vandaag was de achtstee dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor het Nederlandse succes van vandaag moeten we naar het skeleton waar er een historische bronzen medaille was voor Kimberly Bos. Dankzij tweede goede runs klom ze vandaag van de zesde naar de derde plek en won zo de tweede Nederlandse niet schaatsmedaille ooit op de Winterspelen.

Bij het schaatsen was er minder succes. op de 500 meter speelden de Nederlanders geen rol van betekenis, Merijn Scheperkamp deed het met een twaalfde plek nog het beste. Het goud ging naar de Chinees Gao Tingyu. Op de ploegenachtervolging bereikten de Nederlandse dames de halve finale maar de tijd, ruim achter Japan en Canada, viel tegen.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Biatlon Mannen 10 km sprint Johannes Thingnes Bo (Noo) Quentin Fillon Maillet (Fra) Tarjei Bo (Noo)
crosscountry Vrouwen 4x5 kilometer Rusland Duitsland Zweden
Schaatsen 500 meter mannen Gao Tingyu (Chi) Cha Min-kyu (ZKo) Wataru Morishige (Jap)
Skeleton Dames Hannah Neise (Dui) Jaclyn Narracott (Aus) Kimberly Bos (Ned)
Schansspringen Grote schans mannen Marius Lindvik (Noo) Ryoyu Kobayashi (Jap) Karl Geiger (Dui)
Snowboarden Gemengde snowboardcross Verenigde Staten Italië Canada

Medailles:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Duitsland 8 5 1 14
2 Noorwegen 8 3 6 17
3 Verenigde Staten 5 5 1 11
4 Nederland 5 4 2 11
5 Zweden 5 2 3 10
6 Oostenrijk 4 6 4 14
7 China 4 3 1 8
8 Rusland 3 4 6 13
9 Italie 2 5 4 11
10 Japan 2 3 5 10

IJshockeysters Zwitserland verrassen Rusland in kwartfinales Spelen

Ook de derde en vierde kwartfinales in het olympisch ijshockeytoernooi bij de vrouwen zijn achter de rug. Nadat topfavorieten Canada en de VS zich al voor de halve finales plaatsten, was het zaterdag de beurt aan de vier overgebleven kwartfinalisten.

Het Russische team nam het in de eerste wedstrijd van de dag op tegen Zwitserland, dat dankzij Phoebe Stänz na een dik half uur ietwat verrassend op voorsprong kwam. Anna Savonina bracht de Russinnen een paar minuten later langszij, maar Dominique Rüegg was met twaalf minuten te gaan trefzeker. Via Polina Luchnikova werd het opnieuw gelijk, tot Zwitserland het in de slotminuten tóch af wist te maken: een halve minuut na Luchnikova's gelijkmaker zette Alina Müller Zwitserland op voorsprong, twee minuten later tikte ze in open doel de 4-2 eindstand op het bord.

Finland was favoriet tegen Japan en in de eerste minuten bleek dat al wel terecht: Petra Nieminen en Viivi Vainikka tekenden voor 2-0 binnen vijf minuten. Via Akane Shiga deed Japan iets terug, maar tien minuten later maakte Finland het eigenlijk al af dankzij Michelle Karvinen en Nieminen, die tien minuten later ook de 5-1 maakte. Dankzij Suski Tapani en Sanni Hakala werd het zelfs nog 7-1 voor Finland, dat vier jaar geleden brons pakte, net als op het gros van de WK's in de laatste dertig jaar.

Zwitserland speelt maandag om 05.10 uur Nederlandse tijd in de halve finales tegen Canada, Finland neemt het op 14.10 uur op tegen de VS.

Kaag en Klaver sluiten FvD en PVV uit bij gemeenteraadsverkiezingen

Politieke partijen moeten na de gemeenteraadsverkiezingen niet in een college stappen met Forum voor Democratie en de PVV. Dat zeggen D66-leider Sigrid Kaag en GroenLinks-leider Jesse Klaver vandaag op bijeenkomsten van hun partijen.

"Het extremisme draagt op straat foute vlaggen of een fakkel. In de Tweede Kamer draagt het een das", aldus de leider van D66 Sigrid Kaag die daarnaast ook zegt "Met een luttel zetelaantal verlamt het vaak de parlementaire orde. En nu klopt het op de deuren van raadszalen in alle delen van Nederland". Daarmee doelt ze overduidelijk op FvD. 

Ze roept de andere partijen op om FvD en PVV op lokaal niveau uit te sluiten voor politieke samenwerking. 

Volgens de D66 leider staan de gemeenteraadsverkiezingen in het teken van de strijd tegen ’extreemrechts’. 

GroenLinks leider Jesse Klaver spreekt zich op het partijcongres van GroenLinks in soortgelijke woorden uit en heeft het over een ’systemische aanval op de democratische rechtsstaat’ vanuit FvD.

PVV -leider Geert Wilders heeft via Twitter laten weten er het zijne van te denken.

Tongs Olympisch restaurant

Ristorante/Pizzeria Perla di Cairo

Het moest er een keer van komen. Bij de buren van Perla di Cairo aan tafel schuiven.Had er al vaak een pizzaatje gehaald, maar nog nooit in de pizzeria zelf gegeten. Als ik uit het raam van m'n flatje kijk zie ik de dampende walmen uit de rookpijp van het restaurant opstijgen. Met een beetje fantasie kun je er de Olympische vlam in herkennen. Bij aflandse wind uit het midden-oosten snuif ik de geur op van gebraden gehakt, geroosterd varkensvlees en gesnipperde uien.

Den Haag: truckersprotest ontbonden, politie heeft ingegrepen

Zo'n 20 vrachtwagens en verschillende personenauto's hebben de weg tussen het Binnenhof en Malieveld in Den Haag geblokkeerd waardoor de binnenstad potdicht zit. Freedom Convoy Nederland protesteert tegen de coronamaatregelen. Truckers uit heel Nederland worden door de organisatie opgeroepen om zaterdag in de hofstad te demonstreren. De Haagse politie roept op: 'Mijd zoveel mogelijk het centrum als je daar niet per se hoeft te zijn'.

Regio15 meldt: De groep is geïnspireerd door de truckerprotesten in Canada, waar ook steden en bruggen geblokkeerd worden met trucks als protest. Daar gaat het o.a. om de vaccinatieplicht voor truckers; hier in Den Haag gaat het meer om de coronamaatregelen in het algemeen (zoals de QR code). Ook wordt onder andere geëist dat er bindende referenda komen.

Het openbaar vervoer ondervindt hinder; verschillende tram- en buslijnen zijn gestremd, en er gelden omleidingen.

Ook een aantal sympathisanten heeft zich met hun personenauto aangesloten bij de demonstratie. Er wordt landelijk opgeroepen om met nog meer voertuigen naar Den Haag te komen. Morgen vindt daar trouwens ook een grote demonstratie plaats tegen de corona-maatregelen.

De gemeente Den Haag heeft opgeroepen om de voertuigen te parkeren bij het stadion van ADO, juist omdat de binnenstad onbereikbaar is. Het is geen verrassing dat aan die oproep geen gehoor wordt gegeven.

De politie neemt tot nu toe een afwachtende houding aan. Een aantal demonstranten zegt 'wekenlang' te willen blijven staan, en heeft proviand en slaapspullen bij zich om de actie lang vol te kunnen houden. De sfeer is gemoedelijk.

De winkelstraten (Grote Marktstraat, Spui etc) zijn niet geblokkeerd. Een deel van het winkelend publiek zal mogelijk niet eens doorhebben dat er even verderop een actie gaande is. Wel is het moeilijker om de binnenstad te bereiken, door de files, afsluitingen en omleidingen.

De demonstratie werd om 13.45 uur officieel ontbonden door burgemeester Jan van Zanen (VVD). 'Mensen die hieraan geen gehoor geven, riskeren aanhoudingen en boetes', kondigt de gemeente aan. Demonstranten krijgen tot 15.30 uur tijd om met hun voertuig Den Haag te verlaten. Het waterkanon is gearriveerd en de eerste aanhouding is een feit.

Update 16.15 uur: De politie is vanaf 15.30 uur gestart met het wegsturen van de vrachtwagens, maar demonstranten proberen het vertrek van de trucks tegen te houden. Een aantal demonstranten geeft gehoor aan de oproep en is uit het centrum van Den Haag vertrokken. In de omgeving van het Binnenhof zijn veegacties gestart. Bergers hebben opdracht gekregen om trucks, vrachtwagens of tractors weg te slepen voor rekening van de eigenaar. De demonstranten lijken eieren voor hun geld te kiezen en verlaten Den Haag. Morgen staat er weer een demonstratie tegen de coronamaatregelen gepland in Den Haag.

Eerdere berichtgeving:

Historisch olympisch brons voor skeletonster Bos

Op het Yanqing National Sliding Centre in China is de laatste dag van het olympisch skeleton alweer begonnen. Nadat de mannen vrijdag om goud streden is het zaterdag de beurt aan de vrouwen, die een dag eerder runs één en twee afwerkten. Zaterdag volgen de derde en daarna de beslissende vierde run.

De beslissende dag begon met de leiding in handen van de Australische Jaclyn Narracott, die 0,21 seconden voorsprong had op de Duitse Hannah Neise. Diens landgenote Tina Hermann volgde op 0,23 seconden, voor de wel en tegelijkertijd niet verrassende Chinese Zhao Dan (+0,32), de derde Duitse Jacqueline Lölling (+0,38) en de Nederlandse Kimberley Bos (+0,39). Verder leken met name Anna Fernstädt uit Tsjechië (+0,45) en de Amerikaanse veterane Katie Uhlaender (+0,53) nog kans te maken op de medailles, de Canadese Mimi Rahneva (+0,83) stond in principe te ver weg.

Narracott deed het prima, maar ze behield de leiding niet: Neise legde een fenomenale run op het ijs en ging met 0,14 seconden voorsprong de beslissende vierde run in. Hermann zag de achterstand verdubbelen naar 0,48 seconden, terwijl Bos het bijzonder goed deed: met nog een sterke run schoof de Nederlandse op naar plek vier op 0,60 seconden van Neise en dus met een medaille nog binnen de mogelijkheden. Rahneva schoof op 0,90 seconden door naar plek vijf, voor Lölling (+0,95), Uhlaender (+1,03), Fernstädt (+1,07) en de toch wat tegenvallende Zhao (+1,20).

Vanaf 14.55 uur is de vierde run te volgen, waarin men vanaf de nummer twintig in het klassement opwerkt naar Neise, die de wedstrijd af zal sluiten.

Update 16.00 uur
In de beslissende vierde run schoof Uhlaender een plekje op, want Lölling viel zoals het hele seizoen al tegen en zakte weg. Rahneva behield haar positie, waarna Bos het ijs betrad. De Nederlandse verloor bovenin een beetje, maar vloog over het onderste gedeelte van de 'Chinese draak' en pakte met 0,69 seconden de leiding.

Hermann was de volgende en de Duitse kreeg het niet voor elkaar: ze was 0,27 seconden te langzaam om Bos te kloppen en dus was een historische Nederlandse medaille een feit. Narracott dook 0,22 seconden onder Bos' tijd door, waarna Neise het af mocht maken. De juniorenwereldkampioene deed wat er van haar verwacht werd en met 0,62 seconden kroonde ze zich tot olympisch kampioene, voor Narracott en Bos.

Lindvik springt naar olympisch goud op grote schans Beijing

Schansspringer Marius Lindvik heeft zich laten kronen tot olympisch kampioen op de grote schans. Tijdens de Olympische Spelen in de bergen van China was de Noor de beste, nadat er in de Noorse ploeg de afgelopen tijd veel paniek was rondom positieve COVID-19-tests.

Ryoyu Kobayashi won het goud op de kleine schans en ook op de grote schans begon de Japanner bijzonder lekker. Hij bouwde een kleine voorsprong op ten opzichte van de Noor Marius Lindvik, die Timi Zajc uit Slovenië en de Pool Kamil Stoch vlak achter zich had. Met Manuel Fettner en Karl Geiger volgden een Oostenrijker en een Duitser, net als achter hen: Jan Hörl en Markus Eisenbichler, respectievelijk.

In de finaleronde verdedigde Eisenbichler met een sterke sprong in elk geval zijn positie, waarna Hörl twee plekken inleverde. Geiger bleef zijn landgenoot voor en pakte met vijf man te gaan de leiding, Fettner kwam er niet aan en verloor twee plekken. Stoch leverde een plek in bij Geiger, Zajc verloor er drie en viel buiten het podium - Geiger's medaille was dus in elk geval binnen met nog twee man te gaan.

Lindvik wist er nog eens een indrukwekkende sprong uit te halen, de Noor nam daarmee de leiding over. Kobayashi sprong voor de gouden dubbel, maar dat lukte niet: de Japanner moest genoegen nemen met zilver en Lindvik kon de champagne ontkurken als kersvers olympisch kampioen - het brons was voor Geiger.

Man aangehouden met 3D geprint semiautomatisch vuurwapen

Woensdagochtend hield de politie een man aan voor het bezit van onder andere een 3D geprint semiautomatisch vuurwapen en rechts-extremistisch materiaal. De man wordt ook verdacht van het aanzetten tot haat.

Rechercheurs van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid ontvingen informatie over deze man en startten daarna een onderzoek. In verband met dit onderzoek viel het arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies woensdagochtend zijn woning in Schouwen-Duiveland binnen.

De 33-jarige man is bij de inval direct aangehouden voor het bezit van een 3D geprint semiautomatisch vuurwapen met scherpe munitie, een 3D-printer, verschillende 3D geprinte vuurwapenonderdelen en airsoftwapens. Ook vond de politie rechtsextremistisch materiaal, waaronder vlaggen met een hakenkruis. De 33-jarige man is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.

Auto niet verzekerd en voor de 14e keer betrapt zonder rijbewijs

Surveillerende agenten zagen vrijdagavond rond 18.30 uur een personenauto rijden door de Ten Hovestraat in Bergen op Zoom. De bestuurder van de auto was een man waarvan bij de politie bekend is dat hij geen rijbewijs heeft. Hij werd al dertien keer eerder voor dit feit bestraft.

In de Prinses Beatrixlaan in Bergen op Zoom hielden agenten de man staande. Hij ging direct op een grove manier tekeer tegen de agenten. Hij schold hen uit. Omdat hij zo schreeuwde ontstond er een oploopje van buurtbewoners. De agenten vertelden de man dat hij was aangehouden vanwege het feit dat hij nu voor de veertiende keer betrapt was op het rijden zonder rijbewijs. De man bleef schelden tegen de agenten, onder het gehoor van de buurtbewoners, en noemde de actie van de agenten ‘racistisch’.

De 29-jarige Bergenaar is overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar werd hij ingesloten en heeft hij de nacht doorgebracht. Zaterdag is een verklaring van de man afgenomen. Hij ontkent dat hij in de auto heeft gereden. De auto is, na overleg met de officier van justitie in beslag genomen. Uit onderzoek bleek dat de auto eveneens niet verzekerd was. Twee agenten deden aangifte van belediging.

Nadat de man een verklaring had afgelegd is hij tegen de middag in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brommer start niet, man gooit helm naar agenten

Een 51-jarige man uit Bergen op Zoom is vrijdagavond rond 22.10 uur aangehouden door de politie. Hij beledigde politiemensen en gooide zijn brommerhelm met kracht naar hen toe.

Bij het sluiten van de horecagelegenheden op de Grote Markt in Bergen op Zoom probeerde de man zijn brommer te starten. Dat lukte niet en de Bergenaar werd steeds kwader. Omstanders die hun fiets pakten probeerden hem te helpen, maar het was niet mogelijk om de brommer aan de praat te krijgen. De mensen die zo aardig waren om de man te helpen werden vervolgens steeds uitgescholden en bedreigd door de man. Sommigen kwamen hun beklag doen bij de aanwezige agenten over zijn agressieve gedrag.

Agenten liepen naar de man toe om hem te waarschuwen dat hij zich wat netter moest gedragen. De man schold hen de huid vol en daagde de politiemensen uit om met hem te komen vechten. Op een gegeven moment gooide hij zijn brommerhelm hard naar een van de agenten toe. Vervolgens wilde hij niet meewerken aan het vaststellen van zijn identiteit, maar probeerde hij een agent met zijn gebalde vuist te slaan.

De man is hierop naar de grond gewerkt en, met verzet, aangehouden voor poging zware mishandeling, belediging, wederspannigheid en het verstoren van de openbare orde. De agenten gebruikten pepperspray om te man onder controle te krijgen. Uiteindelijk lukte dat en hij is overgebracht naar een politiecellencomplex. Ook daar bleef hij zich agressief gedragen. De man was onder invloed van alcohol, zo bleek uit een ademanalyse die hij later moest doen. Hij zit nog vast en mag zaterdag een verklaring afleggen over zijn gedrag.

Celstraf voor bedreigen van ouderen in hun woning in Helmond

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 22-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij ging 's nachts een woning binnen, bedreigde de bewoners met een mes en ging er met hun auto vandoor. Op een andere plek bleef het bij een poging tot inbraak.

De verdachte ging in mei 2021 samen met twee anderen op pad om in te breken bij een ouder stel. Ze vernielden de ruit van de woning en gingen vervolgens naar binnen. In de woonkamer bedreigden ze de bewoners met een mes en riepen daarbij: 'autosleutels, autosleutels'. De verdachte en de mededaders gingen er uiteindelijk met de auto van de bewoners vandoor.

Eerder die nacht probeerde de verdachte samen met een ander in te breken bij een andere woning in Helmond. Ze klommen over de schutting de tuin in en forceerden daarna een raam. In dit geval bleef het bij een poging tot inbraak, omdat ze gestoord werden en op de vlucht sloegen.

In april 2021 vernielde de verdachte een desinfectiezuil en een deur van de woongroep waar hij verbleef.

Grote onrust
De bedreiging en afpersing maakte grote indruk op de slachtoffers. Het gaat om oudere en kwetsbare personen. Daarbij veroorzaakt dit soort delicten grote onrust in de samenleving. De verdachte was tijdens de bedreiging en poging tot inbraak onder invloed van alcohol en drugs en wist van de negatieve werking op zijn gedrag. Desondanks gebruikte hij die middelen en ging hij met anderen doelbewust op pad om ergens in te breken. De rechtbank weegt ook mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor soortgelijke delicten.

Anderzijds is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Uit een psychologisch onderzoek blijkt dat er sprake is van psychische- en verslavingsproblemen. Toch legt de rechtbank een aanzienlijk hogere straf op dan de officier van justitie heeft geëist. Om herhaling te voorkomen, krijgt de verdachte een deels voorwaardelijke celstraf en een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich laten opnemen in een zorginstelling en meewerken aan een ambulante behandeling. Ook krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering.

Tot slot moet de verdachte aan het slachtoffers van de afpersing en bedreiging een schadevergoeding betalen van in totaal 7.380 euro.

Boostervaccinatie voor jongeren van 12 t/m 17 jaar mogelijk na goedkeuring EMA

Een boostervaccinatie wordt mogelijk voor jongeren van 12 t/m 17 jaar nadat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dit heeft goedgekeurd. Daarmee kan een eigen afweging worden gemaakt. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer. De Gezondheidsraad liet eerder al weten dat er geen medische redenen zijn om alle jongeren van deze leeftijd programmatisch een booster aan te bieden. Naar verwachting komt het EMA begin maart met een beoordeling.

Als jongeren na een afgeronde basisvaccinatieserie tegen COVID-19 besmet raken, dan hebben zij meestal milde klachten. Dit geldt ook voor jongeren uit medische risicogroepen. Hoewel de Gezondheidsraad geen medische reden ziet om alle jongeren een booster aan te bieden, willen sommige jongeren wel een booster. Zij willen bijvoorbeeld iemand uit hun gezin beter beschermen. Als het EMA de booster voor jongeren goedkeurt, dan zal minister Kuipers het besluit nemen dat zij die dat willen een booster krijgen.

Aanbieden zonder goedkeuring EMA
De optie om de boostervaccinatie voor jongeren aan te bieden zonder goedkeuring van het EMA, het zogeheten ‘off label’ aanbieden, is goed bekeken. Er is gebleken dat hier teveel inhoudelijke en juridische onzekerheden voor zijn. Daarom wordt er gewacht op de uitgebreide onderzoeken van instanties als het EMA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Jongeren met een ernstige afweerstoornis
Jongeren met een ernstige afweerstoornis kunnen al wel een derde prik krijgen als onderdeel van de basisserie. Een extra prik bovenop de basisvaccinaties kan hen soms helpen. De behandelend kinderarts neemt hierover een besluit.

Voorbereiding
Minister Kuipers heeft het RIVM gevraagd het bieden van de mogelijkheid voor een boostervaccin voor jongeren van 12 t/m 17 jaar voor te bereiden. Zo kan er snel na de eventuele goedkeuring van het EMA worden gestart.

Oproep Hoekstra: vertrek uit Oekraïne

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken roept alle Nederlanders op te vertrekken uit Oekraïne. "De veiligheidssituatie was al zorgelijk, en is de afgelopen dagen steeds verder verslechterd. In overleg met de verschillende bondgenoten neem ik nu deze stap en roep alle Nederlanders op Oekraïne te verlaten." Lees hier het reisadvies voor Oekraïne.

Ook het meeste ambassadepersoneel zal Oekraïne verlaten. Er blijft een minimale bezetting aanwezig. Vanuit het trefpunt in Lviv kan de ambassade noodhulp bieden, zoals noodvisa en laissez-passers. Het reisadvies voor Oekraïne is vandaag naar rood gegaan: dat betekent dat het te gevaarlijk is om naar het land te reizen. Alle reizen worden afgeraden, en Nederlanders wordt aangeraden te vertrekken nu er nog commerciële vluchten beschikbaar zijn. Het advies is verder dat Nederlanders die nog in Oekraïne zijn zich registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Kabinet wil experiment om toegankelijkheid pabo te vergroten

Mbo-studenten en havo-leerlingen die zich willen inschrijven aan de pabo krijgen meer tijd om te voldoen aan de vooropleidingseisen. Met deze maatregel wil het kabinet de toegankelijkheid van de pabo vergroten. Het experimenteerbesluit dat dit mogelijk maakt stuurt het kabinet aan het parlement. Het gaat om een proef van drie jaar.

Om aan de pabo te mogen starten, moeten aspirant-studenten afkomstig van de havo en het mbo voldoen aan toelatingseisen. Het gaat om eisen rond kennis over aardrijkskunde, geschiedenis en natuur&techniek. Deze vakken zitten niet of niet altijd in de vooropleiding van de aankomende studenten. Op dit moment wordt een kwart van de toelatingstoetsen niet gehaald. Dit resulteert vooral in minder studenten met een mbo-vooropleiding die instromen in de pabo.

Het kabinet wil havo-leerlingen en mbo-studenten nu als proef de mogelijkheid geven om aan een opleiding tot leraar basisonderwijs te beginnen - ook wanneer zij nog niet voldoen aan één of meer van de vooropleidingseisen. Zij kunnen in het eerste jaar aantonen dat zij aan deze eisen voldoen. De instellingen gaan hen hierin ondersteunen. Het is de bedoeling dat het experiment op 1 september 2022 start, na goedkeuring door het parlement. Het besluit is gebaseerd op een actieplan van de pabo’s zelf.

Met deze maatregel wil het kabinet de toegankelijkheid van de pabo vergroten. Dit zou kunnen bijdragen aan de aanpak van het lerarentekort met behoud van kwaliteit van leraren. Alle leraren moeten immers de pabo hebben afgerond. Het kabinet werkt daarnaast aan de uitwerking van voorstellen uit het coalitieakkoord om het lerarentekort aan te pakken. De komende drie jaar wordt de effectiviteit van de maatregel onderzocht. Ook wordt bekeken welke effecten de maatregel heeft op onder andere de belasting van studenten en deelnemende instellingen.

Sorry, kon het niet laten;

Snowboardcrossers Baumgartner en Jacobellis pakken goud bij olympische première

Op het crossparcours in het Chinese Genting Snow Park bij Zhangjiakou is zaterdag een olympische première afgewerkt. Voor het eerst stond er een gemengde landenwedstrijd op het programma in het snowboardcross, met teams van één man en één vrouw: eerst gingen de mannen naar beneden, vervolgens de vrouwen met de door de mannen opgelopen tijdsverschillen.

Italië deed het bijzonder lekker, want met Omar Visintin/Michela Moioli én met Lorenzo Sommariva/Caterina Carpano stonden Italië 1 en 2 beiden in de eindstrijd. Ook Eliot Grondin en Meryeta O'Dine stonden er namens Canada in, waarbij de finale werd aangevuld door de Amerikaanse veteranen Nick Baumgartner en Lindsey Jacobellis.

Baumgartner en Visintin duelleerden om de winst bij de mannen, die ging naar de Amerikaan. Visintin volgde op 0,04 seconden en ook Grondin zat er met 0,23 seconden vlak bij, terwijl Sommariva met 0,88 seconden ook niet ver weg was. Bij de vrouwen streden Jacobellis en Moioli om de leiding, zeker na een val achter hen: Carpano sprong te ver en landde op de rug van O'Dine, die wel op kon staan en als derde finishte.

Het goud ging na een geweldige strijd tussen de olympisch kampioenen van 2018 (Moioli) en 2022 (Jacobellis) naar het Amerikaanse team, waardoor de 40-jarige Baumgartner zijn allerlaatste wedstrijd afsloot met olympisch goud. Italië-1 pakte zo het zilver, voor Canada.

Biatleet Bø met overtuiging naar olympisch goud op de sprint

In het Zhangjiakou National Biathlon Centre in de Chinese bergen is zaterdag de olympische sprint bij de mannen afgewerkt. Dat werd uiteindelijk niet heel spannend, maar leverde wel een podium vol vedetten op.

Maxim Tsvetkov uit Rusland kwam vroeg in actie en schoot alle tien schijven om, wat hem op dat moment de snelste tijd aan de finish opleverde. De Rus zag echter ook dat Johannes Thingnes Bø ondanks zijn ene misser sneller onderweg was en niet zo'n beetje ook: bij de finish was de Noor 40,6 seconden rapper.

Quentin Fillon Maillet was een minuut na Bø gestart en hield het bij één misser in het liggend schieten. De tijd van Bø kon hij niet aanvallen, maar met 25,5 seconden achterstand nam de Fransman wel de tweede positie in beslag.

Nadat Tarjei Bø, broer van Johannes, het bij één staande misser hield zag Tsvetkov de bui al hangen en die vrees bleek gegrond: Tarjei finishte 38,9 seconden achter zijn broer en dus 1,7 seconden voor Tsvetkov, die zo net als in de individuele wedstrijd met plek vier wéér net naast een medaille greep.

Latere starters wisten niet echt meer voor een bedreiging te zorgen. Sebastian Samuelsson kwam het dichtst in de buurt, maar met één misser strandde hij op 52,0 seconden op plek vijf, vlak voor landgenoot Martin Ponsiluoma (+53,7) en diens twee missers.

OWS: Gao zorgt voor Chinees goud op 500m

Tingyu Gao heeft bij het olympisch schaatstoernooi in Beijing de titel veroverd op de 500 meter. Gao, die vier jaar geleden olympisch brons won op de 500 meter, schaatste met 34,32 een nieuw olympisch record.

De Koreaan Cha Min-kyu, die vier jaar geleden zilver won, moest ook nu genoegen nemen met plek twee in 34,39. De Japanner Wataru Morishige veroverde het brons met 34,49.

Merijn Scheperkamp, die dit seizoen echt doorbrak, was de beste Nederlander met 34,73 waarmee hij twaalfde werd. Kai Verbij schaatste naar 34,87, goed voor plek 14. Thomas Krol, die als een van de favorieten geldt voor de 1.000 meter die nog op het programma staat, werd met 35,06 achttiende.

Kan Cardano koers de Ethereum koers overtreffen?

Veel analisten wijzen erop dat Cardano, het platform dat de ADA-cryptocurrency host, de meest waardevolle in deze markt zou kunnen worden. Maar zou het de Ethereum koers kunnen overtreffen? Dat is onwaarschijnlijk, maar het zou ETH omver kunnen werpen in termen van totale marktkapitalisatie.

De Cardano koers is met bijna 1000% gestegen in het jaar 2021. Daarom wijzen velen erop dat het de meest prominente digitale valuta ter wereld zou kunnen worden.

Cardano's prijs in de kijker

Tijdens de laatste weken van augustus steeg de prijs van Cardano met bijna 40%. Met deze stijging overtrof het de marktkapitalisatie van Binance Coin en positioneerde het zichzelf als een van de meest waardevolle cryptocurrencies op de markt.

Op 6 september bereikte Cardano een waarde van 2,8 dollar. Dat gebeurt omdat fans van blockchain-technologie op zoek zijn naar snellere en efficiëntere opties dan Ethereum. Dat is ook te zien aan de sterk gestegen Solana koers, een andere Ethereum concurrent. De oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, heeft erop gewezen dat zijn technologie minder energie verbruikt dan 0,01% van het Bitcoin-netwerk.

Bovendien is de technologie die Cardano voorstelt niet afhankelijk van grote processors om ADA-transacties te beveiligen.

Wat is Cardano en waarom is het belangrijk?

Cardano is een blockchain netwerk met een eigen cryptocurrency, bekend als ADA. De naam verwijst naar de Britse gravin Augusta "Ada King", bekend om haar theoretische rekenwerk.

Deze cryptocurrency is in 2015 gemaakt en in 2017 gelanceerd door een van de oprichters van Ethereum, de eerder genoemde, Charles Hoskinson.

Recent bereikte Cardano voor het eerst $3. Het deed dit in een golf die bekend staat als "altseason", met de stijgende populariteit van alternatieve cryptocurrencies.

De opkomst van alternatieve cryptocurrencies verovert de markten in september 2021 en wordt geleid door Cardano. Na een aantal dagen op rij kracht te hebben getoond, doorbrak het eindelijk de barrière van $ 3, waardoor iedereen enthousiast werd.

Op het moment van schrijven is Cardano weer gedaald tot $ 2,16, wat betekent dat ADA/USD niet langer boven $ 3 staat, dus de opwinding is gestabiliseerd.

Tot dusverre deze maand, benaderden de wekelijkse altcoin-winsten 20%, Cardano had een unieke glans in deze dynamiek.

Ethereum blijft van zijn kant stijgen, maar blijft ver verwijderd van zijn hoogste punt ooit van medio mei op $ 4.400. Het staat nu ruim $ 1.000 lager.

De bull run van cryptocurrencies

Deze bullish trend van altcoins wordt ook ondersteund door de belangrijkste cryptocurrencies, zoals Ethereum en Bitcoin. Alle ogen zijn echter gericht op deze nieuwe cryptocurrencies. De redenen kunnen verschillende zijn:

1. Hun blockchain-technologie is efficiënter en up-to-date dan degene die aan Bitcoin ten grondslag ligt.

2. De brute stijging van de prijs van Bitcoin maakt het niet langer zo aantrekkelijk in de ogen van marktspeculanten, die op korte termijn op zoek zijn naar een hoog rendement op investeringen.

3. De lage prijs in vergelijking met andere cryptocurrencies stelt de belegger in staat om meerdere eenheden te bemachtigen door heel weinig geld te investeren.

Alles wijst erop dat we de tweede fase van een bullish cyclus ingaan, niet alleen voor altcoins, maar voor de cryptocurrency-markt in het algemeen.

Dat is om meerdere redenen een goed teken. Ten eerste is de prijsstijging in de belangrijkste cryptocurrencies een sterke aantrekkingskracht voor de rest, en dit zal, samen met de aanhoudende trend in altcoins, een exponentiële groei betekenen.

Misschien zal Cardano Ethereum nooit in prijs kunnen overtreffen, maar op middellange termijn is het niet vergezocht om een vergelijkbare evolutie te hebben als Ethereum.

Cryptocurrency

Bitcoin (BTC) versus Ripple (XRP)

Vaak worden verschillende cryptocurrencies vergeleken om te bepalen welke de beste is of beter gezegd welke de beste investeringsmogelijkheden biedt. In dit artikel zetten we Ripple (XRP) naast Bitcoin (BTC). Ook zullen we kijken naar de ontwikkeling van de Bitcoin koers en deze vergelijken met hoe de Ripple koers zich de afgelopen tijd heeft ontwikkeld.

Ripple en Bitcoin brengen beide een revolutie teweeg in de gedecentraliseerde sfeer. Aan de ene kant is Bitcoin een op blockchain gebaseerde valuta als middel om traditionele betalingen om te wisselen in digitale en wordt het wereldwijd geadopteerd als de pionierscryptocurrency. Aan de andere kant is Ripple een gecentraliseerd systeem voor grenzeloze transacties wereldwijd. Beide zijn alternatieven voor ouderwetse, door de overheid uitgegeven geldsystemen.

Bitcoin, opgericht in 2009 door Satoshi Nakamoto, is niet alleen de eerste succesvolle gedecentraliseerde cryptocurrency van zijn generatie, maar ook de eerste die een op blockchain gebaseerd gedistribueerd grootboek gebruikt. De valuta wordt gecreëerd door "mining" en mijnwerkers in het Bitcoin-ecosysteem bevestigen transacties en geven tokens vrij op de markt door beloningen te verdienen. De Bitcoin koers is de meest gevolgde van alle cryptocurrencies wereldwijd

Wat Ripple betreft, het wordt gebruikt om grenzeloze gedecentraliseerde betalingen te doen tussen banken over de hele wereld. Het werd in 2011 gelanceerd door David Schwartz als alternatief voor Bitcoin. Dit alternatief zou minder energie kosten om te produceren en gemakkelijker te gebruiken zijn om betalingen te doen. Ripple heeft XRP als native token. De XRP koers is achtergebleven bij de andere grote cryptocurrencies in de huidige bull-cyclus

BTC- en XRP-overzicht

Bitcoin werd de eerste real-world implementatie van blockchain-technologie en creëerde een hele grenzeloze marktplaats. Deze infrastructuur was gebaseerd op een netwerk van onafhankelijke node-operators en miners over de hele wereld. De whitepaper "Bitcoin: een peer-to-peer elektronisch geldsysteem", presenteerde het idee van een gedecentraliseerd systeem en gaf het grote publiek macht over hun geld.

Dan XRP. XRP is de native munt van het Ripple-grootboek geïnspireerd door BTC, maar gericht op het instellen van grensoverschrijdende betalingen voor bedrijven en particulieren. Het werkt samen met verschillende financiële instellingen om betalingscorridors in te zetten in samenwerking met lokale jurisdicties. De XRP Ledger dient als een blockchain waarop partijen transacties kunnen uitvoeren en geld kunnen overmaken zonder afhankelijk te zijn van het traditionele financiële systeem.

Bitcoin: een revolutie

In de blockchain van Bitcoin worden records van transacties toegevoegd in blokken informatie die met elkaar zijn verenigd als in een vorm van een ketting. Elk van hen is gekoppeld en bevat codes die ze aan de vorige koppelen. Het blockchain-grootboek van Bitcoin is gebaseerd op meerdere deelnemers in zijn ecosysteem die allemaal toegang hebben tot de exacte informatie. Dit raamwerk helpt de beveiliging van het grootboek te behouden en houdt het gedecentraliseerd zonder afhankelijk te zijn van enige autoriteit of overheid. In de loop der jaren zijn er vele Bitcoin-klonen gecreëerd, die allemaal ongeveer hetzelfde werken. Een bekende is Dogecoin, de meme-coin die de laatste tijd veel in het nieuws kwam door het oppompen van de Dogecoin koers door Tesla-baas Elon Musk.

Ripple: Transacties transformeren

Ripple transformeert wat een moeilijk proces was voordat het werd gecreëerd. Geld overmaken zonder hoge kosten en zonder enige controle. Het presenteert innovatieve manieren om het banksysteem en de gebruikerservaringen te verbeteren. Het maakt snellere en veiligere betalingen mogelijk, allemaal tegen veel lagere kosten. Ripple maakte geldoverboekingen goedkoper, sneller en handiger voor instellingen zoals banken en bedrijven en hun klanten over de hele wereld.

Bitcoin versus Ripple

Hier zijn enkele van de onderscheidende kenmerken van beide cryptocurrencies:

Aanbod
Het aanbod van Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen, waarvan 18 miljoen of meer al in omloop zijn, terwijl de rest in een steeds langzamer tempo wordt uitgegeven. Bij de lancering werd Ripple's volledige voorraad van 100 miljard XRP geslagen en er is momenteel meer dan 45 miljard in omloop. Terwijl de Bitcoin-uitgifte daalt, is er geen vast schema voor XRP.

Controle over muntregulering
Bitcoin wordt gedolven door complexe rekenkundige wiskundige problemen op high-end computers met extreem veel energie op te lossen en de levering en regulering worden door geen enkele organisatie gecontroleerd. Daarentegen controleert de Ripple Foundation het totale aanbod van XRP en verkoopt op volgorde bepaalde hoeveelheden op de markt. Naast het feit dat er 45 miljard XRP in omloop is, staat momenteel ongeveer 55% van alle XRP-tokens opgeslagen.

Transactiesnelheid
Bitcoin-transactiebevestigingen duren gemiddeld ongeveer 10 minuten. Dit komt omdat het meer gericht is op decentralisatie en beveiliging dan op snelheid. Maar als het op Ripple aankomt, biedt het binnen enkele seconden snelle en goedkope transacties. Het biedt minder kosten, snelle valutawissels, betalingsregelingen en geldovermakingen. Dit tegen een prijs van strenge centralisatie en controle.

Prijsvergelijking
Zowel Bitcoin als XRP zijn gemaakt om het traditionele financiële systeem uit te dagen en om de betekenis van geld opnieuw te definiëren, ze hebben allebei verschillende waarden vastgesteld in de crypto-sfeer. BTC staat momenteel bekend als de meest winstgevende waardeopslag voor beleggers. Nadat Bitcoin naar nieuwe hoogten was gestegen, wendden veel ondernemers en traditionele investeerders zich tot deze cryptovaluta en stelden hun vertrouwen er in.

XRP daarentegen speelde zijn rol als brug om valuta beter over te dragen dan een huidig systeem kan in termen van snelheid en kosten. Het is toonaangevend op het gebied van grensoverschrijdende transacties, allemaal vanwege de uitgebreide samenwerkingen van Ripple met bankreuzen over de hele wereld. Het ecosysteem richt zich voornamelijk op het verhogen van de acceptatiegraad in de massa door verschillende toepassingen te bedienen op het gebied van traditionele betalingen. Beide zijn redelijk populaire valuta's en kunnen worden verhandeld op alle grote crypto-exchanges wereldwijd en worden ook ondersteund door bijna elke crypto-wallets.

De Bitcoin koers is flink gestegen, met een stijging van 72% dit jaar tot begin september 2021. Aan de andere kant heeft XRP iedereen verbaasd met een groei van 468%, maar toch een fractie van de prijs van BTC ($ 0,93 in vergelijking met $ 43.000).

Cryptocurrency

McLaren toont nieuwe bolide voor 2022

Het team van McLaren presenteerde gisteren haar nieuwe MCL36. Met de radicaal veranderde 2022-wagen hopen Lando Norris en Daniel Ricciardo komend seizoen structureel mee te doen om overwinningen.

Hoewel het papaya-oranje nog steeds duidelijk aanwezig is, is de nieuwe kleurstelling opvallend. Met een lichtere blauwtint baseert McLaren zich op de Gulf-livery waarmee het team afgelopen seizoen tijdens de Grand Prix van Monaco reed. Daarnaast lijkt de renstal te hebben gekozen voor een minder slanke vormgeving rond de Mercedes-krachtbon dan Aston Martin.

De doelstelling van het team uit Woking is duidelijk. Teambaas Andreas Seidl verklaarde dat ze met de nieuwe bolide vaker willen meestrijden om overwinningen en op termijn een gooi willen doen naar de titel. De Duitser blijft echter realistisch en erkent dat het project een meerjarenplan betreft.

Na moeizame jaren met motorleverancier Honda kende het Britse team een succesvol 2021-seizoen. De coureurs van McLaren beklommen afgelopen seizoen meerdere malen het podium met als hoogtepunt een zege tijdens de Grand Prix van Italië.

Russische langlaufsters pakken goud, Duitsland stunt

Op de Olympische Spelen in Beijing is het estafettegoud bij de vrouwen in het langlaufen vergeven. Zoals altijd was het aantal favorieten beperkt, maar ook dit keer leverde het toch weer een mooie wedstrijd op.

Yulia Stupak begon namens Rusland indrukwekkend goed en opende gelijk een gat naar de rest, maar Katherine Sauerbrey uit Duitsland kwam verrassend terug. De twee gaven het stokje door aan Natalia Nepryaeva en Katharina Hennig, gevolgd door de verrassende Japanse Masako Ishida.

Verder zaten ook Anne Kyllönen en Maja Dahlqvist er voor Finland en Zweden nog goed bij, opgevolgd door Johanna Matintalo en Ebba Andersson en met de VS (Hailey Swirbul --> Rosie Brennan) achter zich. De Noorse Tiril Udnes Weng ging onderuit en volgde op plek zes, met Therese Johaug als volgende loopster.

Hennig en Nepryaeva hielden keurig stand, de door Johaug aangevoerde achtervolgende groep maakte nauwelijks iets goed. Hennig viel Nepryaeva zelfs aan en gaf het stokje halverwege door aan Victoria Carl, op een paar seconden gevolgd door Rusland met Tatiana Sorina. Johaug had vijf seconden ingehaald en gaf het door aan Helene Marie Fossesholm, gevolgd door Andersson en Matintalo, die teamgenotes Frida Karlsson en Kerttu Niskanen op gang stuurden voor de eerste vijf kilometer in de vrije stijl.

Carl werd even gelost door Sorina, maar de Duitse kwam terug, deed dat nog een keer en sloeg nota bene nog een gat van vijf seconden naar de wissel op slotloopster Sofie Krehl. Sorina gaf het stokje door aan de jonge Veronika Stepanova, op vijftien seconden volgde Fossesholm met Ragnhild Haga als slotloopster voor Noorwegen. Niskanen stuurde namens Finland Krista Pärmäkoski op pad, een paar tellen na Haga, terwijl Karlsson totaal uitgepierd als vijfde wisselde op sprintkampioene Jonna Sundling, maar wel al twintig seconden buiten de medailles.

Krehl wist even aan te haken bij Stepanova, maar de Russische bleek toch een maatje te groot in de slotfase. Krehl leek gebroken, Stepanova ging er vandoor en hielp Rusland naar het goud. Ondertussen kwamen Sundling, Pärmäkoski en de knokkende Haga in de buurt, maar Krehl wist ze met haar laatste beetjes energie tóch af te houden en werd ontvangen door de dolgelukkige en zilveren Duitse ploeg. Sundling sprintte nét iets beter dan Pärmäkoski en hielp Zweden naar ietwat teleurstellend brons, Noorwegen werd vijfde.

OWS: Nederlandse achtervolgingsploeg naar halve finales

Bij het olympisch schaatstoernooi in Beijing hebben de Nederlandse schaatssters de halve finales van de achtervolging bereikt. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten schaatste in de kwartfinales naar 2.57,26, de derde tijd.

Dinsdag staan de halve finales op het programma en dan schaatst Nederland, de regerend wereld- en Europees kampioen, tegen Canada, de winnaar van de wereldbeker.

FOK! Wat een weer: de vorst komt!

winterbanner

Mogge!

Uw weerman van dienst zat precies goed met zijn verwachting. Wat voelde het toch fris aan gisteren, het kwik kwam alhier niet verder dan 6.6 graden en op het moment van schrijven is de temperatuur 0.2 graden positief verwijderd van het vriespunt. Nabij Woensdrecht is de temperatuur al onder de 0 graden, net als in Wijk aan Zee.

De zon laat zich vandaag flink zien, al kan er ook wat hoge, onschuldige bewolking voorkomen. In de loop van de middag wordt de bewolking dikker maar blijft het wel droog. De maximumtemperatuur ligt rond de 6 graden Celcius bij een zuidelijke matige wind, aan de kust en het Ijsselmeer is deze vrij krachtig.

Grijze lucht boven het Schollebos in Capelle a/d Ijssel. (Foto: DJMO)
Grijze lucht boven het Schollebos in Capelle a/d Ijssel. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Langlaufster Bruna blij na het overleven van ernstig ongeluk op weg naar Bejing

Ondanks haar zware letsel na een ernstig ongeluk wil langlaufster Bruna Moura nog steeds dolgraag naar de Olympische Spelen. In 2026 hoopt ze alsnog aan de start te kunnen staan.

Enkele weken geleden botste Bruna frontaal op een vrachtwagen met het busje waarin zij werd opgehaald om naar de Olympische Spelen in Bejing te vliegen. Ze was onderweg vanuit Italië naar het vliegveld in München. De bestuurder van het busje kwam bij de botsing om het leven. Achteraf bekeken heeft Bruna ontzettend veel geluk gehad dat ze vanwege COVID-19 afstand van de chauffeur wilde houden en achterin de bus is gaan zitten. Ze is blij dat ze het verhaal kan navertellen.

Politie verwijdert antisemitisch spandoek in Haaksbergen op verzoek OM

De politie in Haaksbergen heeft een aantal spandoeken weggehaald van een balkon. De bewoner had de spandoeken uit protest tegen het coronabeleid van de regering opgehangen. Een van de spandoeken riep veel ophef op doordat er een veelgebruikte antisemitische karikatuur op was afgebeeld: de 'gelukkige koopman', die online op extreemrechtse fora gebruikt wordt.

De politie meldt op Twitter dat de spandoeken zijn verwijderd op verzoek van het Openbaar Ministerie, "omdat er mogelijk sprake is van strafbare uitingen." Daar wordt binnenkort ook aangifte van gedaan, meldt de politie. Het CIDI hal al bezwaar gemaakt bij de gemeente Haaksbergen, maar de burgemeester was van mening dat het spandoek met de karikatuur inderdaad smakeloos en ongepast was, maar wist niet zeker of het ook de wet overtrad.

Fransen in konvooi naar Parijs uit protest tegen coronamaatregelen en brandstofprijzen

Duizenden mensen uit heel Frankrijk reizen in konvooien naar Parijs om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De politie zal 'stevig'optreden tegen iedereen die wegen blokkeert.

Duizenden demonstranten in Frankrijk zijn vrijdag in zogenoemde vrijheidskonvooien vertrokken om te protesteren tegen de COVID-19-beperkingen in Parijs, ondanks een verbod door de autoriteiten.

De deelnemers zijn vanuit het hele land gereisd in auto's, campers en vrachtwagens en zijn grotendeels geïnspireerd door de konvooien die Ottawa tot 'stilstand' hebben gebracht .

Sommigen van degenen die zich bij de protesten aansluiten demonstreren tegen de stijging van de brandstofprijzen.

Politie zal 'stevig' optreden bij pogingen om wegen te blokkeren
Voorafgaand aan het protest zijn duizenden politieagenten stand-by gezet. Agenten hebben controles uitgevoerd bij tolstations en langs belangrijke routes. Sommigen van de auto's die naar Parijs reizen hebben opsporing vermeden door via stillere, lokale wegen te reizen.

De politie heeft instructies gekregen om 'stevig' op te treden bij pogingen om wegen te blokkeren.

"Als mensen normaal willen demonstreren, kan dat", zei minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin. "Als ze het verkeer willen blokkeren, zullen we ingrijpen."

De organisatoren van het protest hangt gevangenisstraffen en hoge boetes boven het hoofd als de betoging uit de hand loopt.

Op sociale media zijn video's gepost van blauwe gepantserde personeelswagens van de gendarmerie die in de straten van Parijs staan opgesteld.

Waarom vinden de protesten plaats?
Inwoners van Frankrijk zijn verplicht om gezondheidspassen te tonen als bewijs van COVID-19-vaccinatie om restaurants en bioscopen te bezoeken of met de trein te kunnen reizen.

De protesten beginnen nu Frankrijk is begonnen met het versoepelen van de COVID-19-beperkingen. Het dragen van maskers binnenshuis wordt eind deze maand afgeschaft, en volgens regeringswoordvoerder Gabriel Attal zouden vaccinpassen eind maart kunnen worden afgeschaft, op voorwaarde dat er geen gevaarlijke coronavirus-varianten verschijnen.

NASA publiceert eerste beelden nieuwe ruimtetelescoop

NASA heeft de eerste beelden die zijn gemaakt door de James Webb-ruimtetelescoop vrijgegeven. Op de beelden zijn meerdere kanten van een ster te zien. De kwaliteit is niet optimaal doordat de spiegels op de in eind december gelanceerde James Webb nog niet zijn uitgelijnd.

De beelden laten achttien hoeken zien van HD 84406, een ster uit de Grote Beer. Er is voor deze ster gekozen omdat hij zich in de buurt van de telescoop bevindt en bovendien vrij fel is.

Ondanks de onduidelijke beelden is NASA blij met het eerste concrete wapenfeit van de James Webb-telescoop. Het is een startpunt om de spiegelsegmenten uit te lijnen, zegt de ruimtevaartorganisatie. De hoop is dat volgende maand de eerste enkele foto van de ster kan worden genomen.

De James Webb is de opvolger van de bekende ruimtetelescoop Hubble en bevindt zich inmiddels op zo'n 1,6 miljoen kilometer van de aarde. De telescoop moet onder meer gaan speuren naar verre sterrenstelsels en naar mogelijke tekenen van leven in de ruimte.

Uitslag Heracles - FC Utrecht

Heracles Almelo heeft vrijdag dankzij een late goal van Kaj Sierhuis de eerste overwinning in 2022 geboekt. Tien minuten voor tijd maakte de spits het enige doelpunt van de wedstrijd en won Heracles het thuisduel tegen FC Utrecht met 1-0.

Heracles had dit jaar nog niet kunnen winnen en ook tegen FC Utrecht leek het erop dat de ploeg van Frank Wormuth genoegen moest nemen met een gelijkspel, maar met nog tien minuten te spelen zorgde Sierhuis voor het enige doelpunt van de wedstrijd. De 23-jarige spits was het eindpunt van een mooie aanval van Heracles en bezorgde hij de drie punten voor de thuisploeg.

Door de zege stijgt Heracles naar de vijftiende plaats. De club uit Almelo staat nu vijftiende, met vier punten voorsprong op nummer zestien Fortuna Sittard. Utrecht staat op een teleurstellende zevende plaats.

Heracles Almelo

1 - 0

FC Utrecht

 82' Sierhuis    
 
 Gele kaart: Quagliata, Basacikoglu, (Heracles Almelo), v.d.Maarel, (FC Utrecht)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 4.058
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester
Quagliata
Schoofs (Sierra/46 -Hoogma/88)
De La Torre
Kiomourtzoglou
Laursen
Sierhuis (Szöke/90 3)
Basacikoglu (Hansson/88)
  De Keijzer
v.d.Maarel (Ter Avest/67)
v.d.Hoorn
Janssen (Balk/ 85)
v.d.Kust
Boussaid (Ramselaar/60)
Maher
Timber
Mahi (Sylla/60)
Douvikas (v.d.Streek/67)
Veerman
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.