FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 januari 2022

Random Pics van de Dag #528

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag RKC Waalwijk - Fortuna Sittard

RKC Waalwijk heeft in de Eredivisie zege geboekt op Fortuna Sittard. In eigen huis werd het 2-1.

RKC kende een droomstart door al na twee minuten op voorsprong te komen. Na een assist van Stokkers kon Gaari scoren. Even later was het opnieuw Stokkers, nu vanaf de andere flank, die kon voorgeven, nu was Kramer de doelpuntenmaker. Fortuna was machteloos en mocht van geluk spreken dat bij rust slechts bij 2-0 bleef.

In de tweede helft werd het meer een wedstrijd en Seuntjes bracht de spanning terug door vanaf de stip de 2-1 te maken. Het ging daarna op jacht op de gelijkmaker en RKC wankelde maar gescoord werd er niet meer.

RKC Waalwijk

2 - 1

Fortuna Sittard

 2' Gaari
 19' Kramer
   65' Seuntjens (pen)
 
 Gele kaart: Adewoye, Kramer, (RKC Waalwijk), Janssen, Tirpan, Pinto, Rienstra, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Meulensteen
Adewoye
v.d.Buijs
Gaari
Azhil (v.d.Venne/83)
Anita (Nieuwpoort/83)
Büttner (Wouters/83)
Odgaard (Kuijpers/ 87)
Kramer (Oukili/70)
Stokkers
  Verrips
Tirpan (Noslin/88)
Angha
Lonwijk (Pinto/46)
Janssen (Johansson/83)
Cox
Samaris (Ferati/46)
Duarte
Rienstra
Seuntjens
Flemming

Brussel likt zijn wonden, 70 aanhoudingen, 15 gewonden en veel schade na massale demo

Een Europese manifestatie tegen de coronamaatregelen is vanmorgen om 11 uur van start gegaan in Brussel, met “vreedzame intenties”. Duitse, Franse, Nederlandse, Amerikaanse, Poolse en Roemeense vlaggen duiken op in de grote menigte die door de Brusselse straten wandelt. De organisator Europeans for United pleit voor een breed maatschappelijk debat over de coronamaatregelen.

Update 20.30 uur: Tegen 18.00 uur keerde de rust terug en om 18.30 uur konden de schoonmaakploegen beginnen met puin te ruimen. De politie heeft bij de rellen tijdens de coronabetoging een 70-tal mensen opgepakt. 15 mensen, onder wie 3 agenten, raakten gewond tijdens de rellen. In totaal waren er zo'n 50.000 mensen op de coronabetoging aanwezig. De demonstratie begon rustig, maar tijdens verschillende toespraken begon een groep van enkele honderden aan het rellen en vernielen. De 400 à 500 relschoppers stichtten ook brandjes en gooiden met boomstronken, parkeermeters en veel meer. Door de vernielingen liepen heel wat gebouwen in de Europese wijk liepen aanzienlijke schade op. Ramen sneuvelden en de klinkers en stenen op de stoep raakten beschadigd.

Hieronder wat opvallende tweets, deze zijn niet op juistheid geverifieerd. 

Eerdere berichtgeving:
Even na 14.00 uur werd de sfeer een stuk grimmiger en gingen gemaskerde demonstranten de confrontatie aan met de politie, die daarop traangas inzette. Er is heel wat schade aangericht door demonstranten aan het gebouw van de European External Action Service van de Europese Unie.

Tegen 15.00 uur heeft de politie twee waterkanonnen ingezet om de relschoppers te 'verplaatsen' het Jubelpark in. Veel demonstranten roepen 'liberté'. De rellen blijven voortduren in het Jubelpark, de politie heeft het zwaar te verduren.

Volgens het KRONCRV programma Pointer is de demonstratie opgezet door een internationaal netwerk van antivaxers om hun standpunt te promoten. Al weken is initiatiefnemer Europeans United bezig om deze demonstratie te organiseren, er zijn veel oproepen gedaan op diverse social media en flyers gedrukt om deelnemers naar Brussel te lokken. Influencers binnen de coronabeweging worden ingezet om zoveel mogelijk mensen naar de demonstratie te krijgen. De antivaxxerij is voornamelijk een megaverdienmodel van enkele grote, voornamelijk Amerikaanse complotfabrieken. Kennedy jr, Joseph Mercola, de Bollingertjes, Sherri Tenpenny etc. Ook wel bekend als de 'Disinformation Dozen'. Volgens dit rapport: 'zijn zij verantwoordelijk voor 65% van alle desinformatie over covid19 en vaccins op Twitter en Facebook'.

Mazraoui loopt eind van het seizoen gratis de ArenA uit

Noussair Mazraoui is vrijwel zeker bezig aan zijn laatste maanden als speler van Ajax. De matchwinner in de topper tegen PSV (1-2) heeft een aflopend contract in Amsterdam en heeft laten weten dat hij spreeks met andere clubs.

"Ik ben transfervrij, dus het is moeilijk om te zeggen waar mijn toekomst ligt. Dat weet ik nog steeds niet”, houdt hij zich aanvankelijk op de vlakte. "Maar ik wil niet iedereen voor de gek houden. Als je een half jaar voordat je contract afloopt nog geen nieuwe verbintenis hebt getekend, kan je het zelf wel een beetje invullen."

Mazraoui debuteerde in 2018 in het eerste van Ajax. Hij kwam tot 84 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij zes keer scoorde. Vijf van die zes doelpunten maakte hij in het lopende seizoen, waaronder dus de winnende tegen PSV.

Zaalvoetballers kunnen niet stunten tegen wereldkampioen Portugal; kwartfinales nog in eigen hand

De Nederlandse zaalvoetballers hebben zondag niet nog eens voor een verrassing kunnen zorgen in de groepsfase van het Europees kampioenschap in eigen land. Portugal was met 4-1 te sterk voor Oranje.

Oranje, dat er voor het eerst sinds 2014 bij is op het EK, moest vanaf minuut één aan de bak. Vooral Zicky zorgde er voorin voor dat de Nederlanders hun handen vol hadden. Het was dan ook geen verrassing dat hij bij beide goals in de eerste helft betrokken was. In de zesde minuut werd Zicky's inzet ongelukkig getoucheerd door Oalid Saadouni, die zijn eigen keeper Manuel Kuijk daarmee kansloos liet. Even later werd het zelfs 2-0 door Pany Varela. 

In de tweede helft maakte Varela er 3-0 van. Kuijk zag er daarbij niet goed uit. In de slotfase kon dankzij de eretreffer van Bouyouzan toch nog gejuicht worden. Afonso Jesus strafte in de slotseconden een defensieve fout af en zorgde voor de 4-1 eindstand. 

De top twee uit de vier poules gaat door naar de kwartfinales, waarbij onderling resultaat de doorslag geeft bij een gelijk puntenaantal. Mocht Nederland niet van Servië winnen, dan kan een gelijkspel genoeg zijn als Portugal van Oekraïne wint. 

Dat betekent dat Nederland tegen Servië aan een punt genoeg heeft als Portugal van Oekraïne wint. Bij een zege zijn de kwartfinales hoe dan ook bereikt. Het halen van de volgende ronde zou een zeer knappe prestatie zijn, want Oranje is als nummer 36 van de wereld de underdog in de poule. De Serviërs staan vijftiende op de mondiale ranglijst en ook Portugal (vierde) en Oekraïne (twaalfde) staan aanmerkelijk hoger. Nederland begon dit EK op papier als het slechtste team van de zestien deelnemers. 

Noorse biatleten oppermachtig, Wierer wint massastart

In het Italiaanse Antholz is zondag de laatste pre-olympische World Cup in het biatlon afgewerkt. Dat gebeurde met een estafette bij de mannen en vervolgens een massastart bij de vrouwen, met hier en daar niet alle toppers die aan de start stonden.

Estafette mannen
Noorwegen begon met Sturla Holm Lægreid prima, hij gaf als tweede het stokje over, acht seconden na de Franse ploeg. Tarjei Bø hielp Noorwegen naar de leiding, met een paar teams binnen 25 seconden, maar daarna namen de Noren afstand: Johannes Thingnes Bø schoot foutloos en breidde de voorsprong uit naar een goede minuut, Vetle Sjåstad Christiansen had één extra patroon nodig en wist de voorsprong zelfs bijna te verdubbelen naar winst met bijna twee minuten.

Rusland, Duitsland en Frankrijk streden om de overige podiumplaatsen, waarbij Fabiel Claude, Antonin Guigonnat en Simon Desthieux de Fransen - zonder hun twee beste atleten - aan de beste positie hielpen. De jonge Eric Perrot kon dat echter niet vasthouden: hij was in de slotronde volledig leeg en werd gepasseerd door Eduard Latypov en Lucas Fratzscher namens Rusland en Duitsland. Op 1:57 van de Noren pakte Rusland de tweede plek, Duitsland werd met eveneens een B-ploeg keurig derde.

Massastart vrouwen
Na de liggende schietbeurten had Julia Simon de leiding in handen, maar de foutloze Française werd op de voet gevolgd door de eveneens foutloze Noorse Tiril Eckhoff. Ook Dzinara Alimbekava uit Wit-Rusland en de tweede Noorse, Ingrid Landmark Tandrevold, troffen de eerste tien schijven allemaal en zij vormden al snel een kopgroep, waar de Française Justine Braisaz-Bouchet - goed voor één misser - zich bij kwam voegen.

De eerste staande schietbeurt leverde hier en daar de nodige fouten op, maar niet voor Anaïs Chevalier-Bouchet: de Française pakte de leiding, Eckhoff volgde met nog eens vijf treffers. Dorothea Wierer uit Italië zat er vijftien seconden achter na twee liggende missers, Simon en Braisaz-Bouchet volgden. Op weg naar de laatste schietbeurt voerde Eckhoff het tempo op, maar Chevalier-Bouchet, Braisaz-Bouchet en Wierer konden nog net volgen.

Eckhoff en Braisaz-Bouchet eindigden met twee missers, Chevalier-Bouchet en Wierer doken als leiders de slotronde in. Alimbekava volgde op tien seconden, Kristina Reztsova uit Rusland voerde op 35 seconden de strijd om plek vier aan, voor de Duitse Vanessa Voigt. Chevalier-Bouchet had het tempo niet echt meer, Wierer nam het heft in handen en sloeg een laatste poging van Alimbekava af: Wierer won, voor Alimbekava en Chevalier-Bouchet.

Schansspringer Geiger wint voorlaatste pre-olympische World Cup

Ook in het schansspringen werkt men toe richting de Olympische Spelen in Beijing, hoewel daar volgende week nog een World Cup op het programma staat. De voorlaatste pre-olympische World Cup werd ook in Duitsland afgewerkt en wel in Titisee-Neustadt, met zondag de tweede wedstrijd.

De Japanner Ryoyu Kobayashi was de beste in de eerste ronde, maar de verschillen waren klein. Hij werd op de voet gevolgd door de Duitser Markus Eisenbichler, de Oostenrijker Jan Hörl en Karl Geiger, nog een Duitser. De Slovenen Anze Lanisek en Lovro Kos stonden er ook prima bij, voor Halvor Egner Granerud uit Noorwegen en de derde Duitser, Stephan Leyhe.

Leyhe verloor in de finaleronde drie plekken, de Sloveen Timi Zajc had op dat moment de leiding en ging ook voorbij aan Granerud. Kos verloor zes plekken met zijn tweede sprong, maar Lanisek haalde flink uit en nam ruim de eerste plek over. Geiger sprong daar dan weer overheen, Hörl kwam achter de Duitser en Lanisek terecht. Eisenbichler nestelde zich op de derde plek, met alleen Kobayashi nog te gaan. Dat bleek goed genoeg voor het podium, want Kobayashi viel terug naar plek vier: Geiger won, Lanisek werd tweede en Eisenbichler derde.

NK sprint: Snel pakt eerste sprinttitel

Tijmen Snel is de nieuwe Nederlandse kampioen sprint. Snel, die gisteren de 1.000 meter won en eerder vandaag de 500 meter, had vanmiddag in Heerenveen aan 1,09,34 genoeg op de 1.000 meter om voor het eerst de Nederlandse titel te pakken.

De 1.000 meter werd gewonnen door Serge Yoro die in 1.09,09 zegevierde. Wesly Dijs werd tweede in 1.09,29. Snel eindigde als derde.

In het eindklassement pakte Janno Botman zilver en Yoro veroverde de bronzen plak.

Snel mag nu samen met de al eerder geplaatsten Kai Verbij en Thomas Krol naar het WK sprint in maart in Hamar.

NK sprint: M. de Jong pakt eerste sprinttitel

Michelle de Jong heeft voor het eerst in haar loopbaan de Nederlandse titel sprint gepakt. Het jongere zusje van Antoinette had genoeg aan de 1,16,01 op de kilometer om Nederlandse kampioene  te worden.

In haar laatste race als schaatsster schaatste Jorien ter Mors naar 1.15,84 waarmee ze de 1.000 meter won. Ireen Wüst werd gediskwalificeerd omdat ze haar directe opponente De Jong hinderde op de kruizing.

Het zilver in het eindklassement was voor Marrit Fledderus, brons ging naar Helga Drost.

Feuz wint afdaling op majestueuze Streif, Curtoni wint super-G; topfavoriete geblesseerd

De World Cup alpineskiën heeft weer een dag met twee mooie wedstrijden achter de rug. De vrouwen werkten een super-G af op de Olympia delle Tofane in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, de mannen kregen een tweede afdaling voor de kiezen op de Streif in Kitzbühel.

Super-G vrouwen, Cortina d'Ampezzo
Tessa Worley zette een snelle tijd neer, maar gelijk na de Française kwam Tamara Tippler naar beneden en de Oostenrijkse was nog eens 0,45 seconden sneller. Niet veel later stortte Elena Curtoni zich de piste af en voor eigen 'publiek' deed de Italiaanse het bijzonder goed: ze dook negen honderdsten onder Tippler's tijd door en pakte de leiding.

Federica Brignone deed de Italiaanse sfeer nog meer verbeteren, door op 0,32 seconden de derde plek in te nemen. Die sfeer verdween nadat Sofia Goggia, grote hoop op de Spelen, een nare val maakte, hoewel ze wel naar beneden kon skiën. Toch bleek ze mogelijk een knieblessure opgelopen te hebben en is het maar de vraag of ze de Olympische Spelen haalt, waar ze de Italiaanse vlag zou dragen bij de openingsceremonie.

Een dubbel Italiaans podium kwam er ook niet: Curtoni won en Tippler werd tweede, maar Brignone werd met acht honderdsten van plek drie verdrongen door de Zwitserse Michelle Gisin.

Afdaling mannen, Kitzbühel
Daniel Hemetsberger opende het bal op de indrukwekkende Streif en dat deed hij op het oog bijzonder goed - Johan Clarey, vrijdag nog goed voor plek twee, bleef 0,27 seconden van zijn tijd verwijderd. Als zevende kwam Marco Odermatt naar beneden en de Zwitserse World Cup-leider, bezig aan een superseizoen, liet een dijk van een run zien. Hij maakte onderin wel een forse fout en ging bijna onderuit, waardoor hij 'slechts' 0,69 seconden sneller was dan Hemetsberger.

Een paar minuten na Odermatt kwam zijn tien jaar oudere landgenoot Beat Feuz naar beneden en Kugelblitz maakte op de Hausbergkante, onderin de piste, níet de fout die de jongeling maakte: Feuz was 0,21 seconden sneller. De Zwitsers behielden hun 1-2'tje, Matthias Mayer bedreigde Hemetsberger nog even, maar kwam vier honderdsten tekort om zijn landgenoot van diens eerste World Cup-podium af te houden.

Uitslag PSV - Ajax

Ajax heeft in de eredivisie de koppositie overgenomen van PSV. In de topper tussen de beide ploegen wonnen de Amsterdammers met 1-2. De winnende goal van Noussair Mazraoui zal nog veel nabesproken worden, want vooraf leek de bal over de zijlijn te zijn.

PSV begon de wedstrijd met een tactische variant door zonder echte spits te spelen. Daardoor kreeg nieuwe aanwinst Joey Veerman een kans op het middenveld en de middenvelder zorgde voor de eerste doelpoging. Ajax had daarvoor en daarna het overwicht, maar tot grote kansen kwamen de Amsterdammers niet.

Een standaardsituatie zorgde voor het eerste gevaar voor Ajax. Een indraaiende vrije trap van Steven Berghuis zorgde bijna voor de openingstreffer, maar de bal ging er via de binnenkant van de lat eruit. Zeven minuten later was het wel raak. Uit voorzet van Dusan Tadic kopte Brian Brobbey raak. Het was ook direct zijn laatste actie van de spits, want even daarvoor was Brobbey geblesseerd geraakt.

PSV, dat voor rust via Olivier Boscagli nog wel dicht bij de gelijkmaker was geweest, kwam de Eindhovense club snel in de tweede helft gelijk. Na een foute aanname van Jurriën Timber profiteerde PSV optimaal via gelegenheidspits Mario Götze.

Na de 1-1 kregen we meer een open wedstrijd en kreeg beide ploegen enkele mogelijkheden. Een kwartier voor tijd zorgde Mazraoui voor de prachtige 1-2. De rechtsback schoot met zijn mindere linkerbeen fantastisch raak. Maar voordat de bal kwam bij Mazraoui leek de bal aan de zijlijn bij Daley Blind over de zijlijn te zijn. Na het bekijken van de beelden kon de VAR geen definitief uitsluitsel geven en bleef de 1-2 staan.

PSV probeerde het in het laatste kwartier nog wel en ondanks aanvallende wissels kon de thuisploeg geen kans meer creëren en bleef Ajax zonder grote problemen overeind in Eindhoven. Door de zege is Ajax de nieuwe nummer één, en heeft nu twee punten voorsprong op PSV.

PSV

1 - 2

AFC Ajax

 53' Götze    34' Brobbey
 74' Mazraoui
 
 Gele kaart: Obispo, Mauro Júnior, Gutiérrez, (PSV), Álvarez, (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: -
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Teze
Boscagli
Obispo
Mauro Júnior
v.Ginkel (Mwene/63)
Gutiérrez (Vertessen/87)
Veerman (Zahavi/87)
Doan (Bruma/87)
Götze
Gakpo
  Pasveer
Mazraoui (Rensch/90 1)
Timber
Martínez
Blind
Álvarez
Berghuis
Gravenberch (Klaassen/70)
Antony
Brobbey (Danilo/36)
Tadic

Uitslag Heracles - Go Ahead Eagles

Heracles Almelo en Go Ahead Eagles hebben vanmiddag gelijkgespeeld. In Almelo werd het 1-1.

Heracles was iets sterker in de eerste helft maar het waren vooral de twee keepers die zich wisten te onderscheiden. Blaswich hield Lidberg van scoren af. Aan de andere kant was het Noppert die De La Torre en Sierhuis van scoren wist af te houden. Na 30 minuten spelen was het Sierhuis die wederom een grote kans had en nu moest Noppert passen.

Vlak na rust was Noppert Sierhuis wederom de baas. Go Ahead joeg vervolgens op de gelijkmaker en die kwam er ook. Blaswich kreeg de bal niet klem waarna Lidberg trefzeker was. In de slotfase was Cordoba nog dicht bij de drie punten maar hij liet de kans onbenut.

Heracles Almelo

1 - 1

Go Ahead Eagles

 32' Sierhuis    73' Lidberg
 
 Gele kaart: Bakboord, Fadiga, (Heracles Almelo), Brouwers, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d. Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Bakboord (Fadiga/81)
Rente
Knoester
Quagliata
Kiomourtzoglou
De La Torre
Schoofs (Bakis/82)
Laursen (Sierra/87)
Sierhuis
Basacikoglu (Burgzorg/46)
  Noppert
C.Martina (Kuipers/66)
Idzes
Kramer
Lucassen (Heil/66)
Rommens
Brouwers
Deijl
Oratmangoen
Lidberg
Cordoba

NK sprint: Snel snel op 500m

De tweede 500 meter voor mannen van dit weekend bij het Nederlands kampioenschap sprint is zojuist gewonnen door Tijmen Snel. Snel, die zijn voorsprong in het algemeen klassement verstevigde, schaatste met 34,88 als enige onder de 35 seconden.

Jarno Botman eindigde in een nieuw pr van 35,03 als tweede. Ronald Mulder werd derde in 35,12.

Dai Dai Ntab, die gisteren de 500 meter won en op de kilometer ten val kwam, ging vandaag niet meer van start.

Op de 1.000 meter straks heeft Snel 1,4 seconden voorsprong op Botman en bijna twee seconden op de nummer drie Lennart Velema.

COVID-19: nieuw dagrecord 65.393 positief getesten, omikron 2.0 komt eraan

Opnieuw zorgt omikron het afgelopen etmaal voor een recordaantal besmettingen. Ondanks een onderrapportage is het aantal Sars-COV-2 positief geteste personen uitgekomen op 65.393. Het percentage positief is gestegen naar 44%.

Het aantal COVID-19 patiënten wat in het ziekenhuis wordt opgenomen blijft gelukkig achter, waarmee bevestigd lijkt te worden dat omikron een milder ziekteverloop kent dan voorgaande coronavarianten.

Data uit het buitenland geeft echter een wisselend beeld, sommige landen rapporteren nu een stijgend aantal ziekenhuisopnames onder omikron. De WHO roept dan ook op omikron niet als mild te beschouwen.

Daarnaast zou omikron BA.1 zich verder hebben gemuteerd tot een nog besmettelijker variant BA.2.

NK sprint: De Jong rap op 500 meter

Op de tweede dag van het NK sprint in Heerenveen heeft Michelle de Jong de tweede 500 meter van dit weekend voor vrouwen op haar naam geschreven. Met 37,85 bleef ze als enige onder de 38 seconden en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement.

Dione Voskamp eindigde als tweede in 38,10. Marrit Fledderus werd derde in 38,24. Jorien Ter Mors, die eerder vandaag bekendmaakte dat ze na vandaag een punt zet achter haar loopbaan, schaatste op haar laatste 500 meter naar 38,31.

Op de afsluitende 1.000 meter heeft De Jong 1,2 seconden voorsprong op Fledderus en 1,4 seconden op Ireen Wüst.

NK allround: Tweede allroundtitel Bosker

Voor de tweede maal in zijn loopbaan heeft Marcel Bosker de Nederlandse titel allround gepakt. In Heerenveen had Bosker aan de derde plaats op de afsluitende 10 kilometer genoeg om de titel te pakken.

De 10.000 meter werd gewonnen door Beau Snellink. Snellink zegevierde in 12.58,29 en bleef als enige onder de 13 minuten. Bosker schaatste naar 13.13,38.  Kars Jansman eindigde op plek twee in 13.10,49.

Bosker was samen met Patrick Roest al zeker van deelname aan het WK allround in maart. Daarom gaat het overgebleven WK-ticket waarschijnlijk naar de nummer twee in het eindklassement Snellink. Kars Jansman eindigde als derde in het eindklassement.

VVD-fractievoorzitter Hermans over Soumaya Sahla: 'Ongemakkelijk gevoel bij'

Fractievoorzitter van de VVD Sophie Hermans heeft een “ongemakkelijk gevoel” bij het debat dat gaande is over de positie van ex-lid van De Hofstadgroep Soumaya Sahla binnen haar partij. “Ik zit hiermee in mijn maag”, zei Hermans in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO1.

Bij het debat over de regeringsverklaring maakte Geert Wilders het Rutte zeer duidelijk het kwalijk te vinden dat de VVD de veroordeelde terroriste Soumaya Sahla als adviseur inhuurt: "Maar ik wil iets anders zeggen. Weet u wanneer u de grens bent overgegaan? En weet u wanneer het u zou sieren — en ik had dat verwacht — dat u excuses aan mij aan zou bieden? Dat is als u zou zeggen: ik heb een adviseur, Soumaya Sahla. Zij is een adviseur, en u bent partijleider. Zij is de adviseur van uw partij, de VVD. Soumaya Sahla is een veroordeelde terrorist, iemand die drie jaar in de gevangenis heeft gezeten, omdat zij nota bene lid was van de Hofstadgroep, die Theo van Gogh heeft vermoord en mij wilde vermoorden. Ze is ook nog gearresteerd met een machinegeweer of -pistool in haar bezit. Zij adviseert nu de VVD. Ik had verwacht dat u, meneer Rutte, want zo ken ik u, het debat zou beginnen met excuses aan mij aanbieden, en zou zeggen: 'Beste Geert, wat ik ook politiek van je vind, ik zeg sorry. Wij hadden nooit een terrorist aan moeten nemen als VVD-partij in onze partijcommissie. Want dat kan natuurlijk niet, dat ik als VVD'er strijd tegen terreur, en een adviseur aanneem die jou wilde vermoorden.' Want dat heeft u gedaan. Het zou u sieren om mij niet over een telefoontje aan te pakken, maar voor het als VVD-partij aannemen van een terrorist uw excuses aan te bieden. Schaam u, dat u dat niet doet."

Uitslag NEC - Feyenoord

 Feyenoord heeft vanmiddag in Nijmegen van NEC gewonnen. De Rotterdammers zegevierden met 1-4. 

Feyenoord kreeg al snel een kans om op voorsprong te komen. Linssen kon alleen op doelman Branderhorst afgaan maar die weet de inzet te pareren en de bal rolde net naast het doel. Even daarna kregen de Nijmegenaren hun eerste kans. Jahanbakhsh verloor de bal en Natsson schot vervolgens hard en laag op het Rotterdamse doel maar Bijlow wist het schot te keren. Het was Feyenoord dat hoog druk zette op de verdediging van NEC. Kokcu zag zijn lage schot net gekeerd worden door Branderhorst. In de zeventiende minuut was het echter NEC dat op voorsprong kwam. Door een fout van Geertruida kwam de bal voor de voeten van Schöne en die schoot de bal in de korte hoek binnen. In de 30e minuut kreeg Feyenoord een strafschop omdat Jahanbaks onderuit wordt gehaald door Matsson. Kökçü zorgde voor zijn tweede doelpunt in de Eredivisie van dit seizoen. In het vervolg van de eerste helft was het een boeiende wedstrijd met kansen voor beide ploegen.

Feyenoord kwam sterk uit de rust en in de 53e minuut was het Kökçü die raak schoot vanaf 30 meter. Tien minuten later werd het 1-3 via Jahanbakhsh op aangeven van Linssen. In de 76e minuut kreeg Kökcu een kans om zijn derde van de middag te maken, maar zijn schot werd geblokt. NEC daarentegen was geen schim meer van het spel van de ploeg in de eerste helft. Vlak voor tijd moest NEC met tien man verder nadat Márquez Dessers omver duwde. In blessuretijd zorgde Til voor de 1-4 eindstand.

N.E.C. Nijmegen

1 - 4

Feyenoord

 17' Schöne    32' Kökçü (pen)
 53' Kökçü
 64' Jahanbakhsh
 90+1' Til
 
 Rode kaart: Márquez (87) (N.E.C. Nijmegen),
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Guth (Duelund/75)
Márquez
Odenthal
Verdonk (Bronkhorst/84)
Schöne
Proper (Bruijn/ 68)
Tavsan
Akman (Romeny/68)
Mattsson
  Bijlow
Geertruida (Toornstra/71)
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til
Kökçü
Jahanbakhsh (Dessers/ 84)
Linssen (Hall/84)
Nelson (Sinisterra/67)

Het nutteloze feitje van de dag: Hazes op 1

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Albums staan soms jarenlang in de hitlijsten maar wist je dat het record op meer dan 400 weken staat? De 'Hazes 100' van André Hazes stond totaal al 437 weken in de Nederlandse Album Top 100. Overigens wordt de plaat van Hazes op de hielen gezeten door Adele die met '21' al 434 weken in de albumlijst verbleef.

Weer meer incidenten met verwarde personen

De politie ziet dat de stijgende lijn van het aantal incidenten rond mensen met verward gedrag zich doorzette. Vorig jaar kreeg zij te maken met 130.177 voorvallen; 11 procent meer dan in 2020. ‘Het verhaal achter deze cijfers vraagt lang niet altijd om onze bemoeienis. Voor deze mensen is de juiste hulp het belangrijkst’, reageert Martin Sitalsing, de nieuwe portefeuillehouder Zorg en Veiligheid.

De cijfers gaan over het aantal geregistreerde incidenten. Dit zegt niets over het aantal personen, want één persoon kan meerdere incidenten veroorzaken. ‘Het gaat in elk geval over menselijk leed en maatschappelijke onrust. Ik heb het over psychoses, dementie, suïcidaliteit, verslaving en andere zorgwekkende situaties’, vertelt Sitalsing. ‘Meestal is er een zorgprobleem. De politie wordt vaak gebeld, terwijl veel mensen met verward gedrag die wij tegenkomen, nauwelijks overlast geven of crimineel of gevaarlijk zijn. De meeste meldingen horen niet bij de politie thuis, maar we zijn er wel veel tijd aan kwijt. Tijd die we niet kunnen inzetten bij veiligheidsproblemen. De mensen waar het om gaat, zijn gebaat bij de juiste hulp.’

Lokale aanpak
Om die juiste hulp te geven zijn al verschillende initiatieven genomen door de politie en haar ketenpartners. Vaak gebeurde dit lokaal. Sitalsing verwijst daarbij onder meer naar de komst van meldpunten bij gemeenten en het landelijk meldnummer (0800-1205). ‘Daar kunnen signalen van verward gedrag vroegtijdig worden gemeld. Op die manier kan snel gerichte hulp worden geboden. Daarnaast neemt het druk weg bij de politie. Snelle en juiste hulp is belangrijk, want zonder die helpende hand kan er wel een veiligheidsprobleem ontstaan. Voorkomen moet worden dat mensen met mentale problemen een gevaar worden voor anderen en zichzelf. Vaak zijn zorgpartners in staat om de situatie te normaliseren. In geval van agressie kan de politie zo nodig mee ter bescherming van hulpverleners en anderen.’

Veldhoven
Een voorbeeld waar een lokale aanpak zijn vruchten afwerpt, is Veldhoven. Daar hebben de gemeente, politie, GGD en GGZ een paar jaar geleden de handen ineengeslagen. Eerst kwam er de wijk-GGD en sinds afgelopen zomer is het Meldpunt Zorg en Veiligheid in de lucht. ‘De incidenten namen niet af, maar de juiste zorg kon wel sneller worden ingezet. En het betekende ook dat er minder meldingen bij de politie kwamen, waardoor we meer lucht kregen voor andere taken’, vertelt Anja Verberne. Zij trekt namens de politie het project wijk GGD in Veldhoven.

Als er zorgen om iemand zijn, dan wordt gebeld met het meldpunt. Dat kan iedereen doen; van burger tot huisarts tot de wijkagent. Anja: ‘Het meldpunt bekijkt welke zorgpartner de casus moet oppakken en gaat daar vervolgens achteraan. De lijntjes zijn kort, waardoor er snel geschakeld kan worden en er vlug de goede partner in actie komt. Dat kan dan de wijk GGD zijn, die op laagdrempelige manier contact legt. Maar het kan ook de gemeente zijn of een huisarts of een combinatie van zorgverleners.’

Volgens de portefeuillehouder is het echter niet zo dat de Veldhovense werkwijze een-op-een is te kopiëren voor andere plaatsen. Sitalsing: ‘Elke gemeente heeft zijn eigen problemen en organisaties. Je moet gezamenlijk kijken wat werkt. Maar welke aanpak het ook is, het uitgaanspunt is hetzelfde. Kom aan de voorkant van de problemen, zodat het voor mensen – verwarden en niet-verwarden – veilig is en blijft.’ Behalve Veldhoven zijn er soortgelijke initiatieven in diverse gemeenten.

 Verward persoon onvangt hulp van politieagenten ( Bron-Politie)
Verward persoon onvangt hulp van politieagenten ( Bron-Politie)

Verstekeling overleeft tocht in neuswiel van vrachtvliegtuig uit Zuid-Afrika

Een verstekeling heeft op wonderbaarlijke wijze een vlucht van Zuid-Afrika naar Nederland overleefd. De Koninklijke Marechaussee trof de man aan in het neuswiel van een vrachtvliegtuig op Schiphol.

De man maakt het naar omstandigheden goed en is naar een ziekenhuis gebracht, zo stelt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. De Marechaussee stelt een nader onderzoek in.

NK allround: Conijn pakt titel met winst 5.000m

Voor het eerst in haar loopbaan heeft Merel Conijn de Nederlandse titel allround gepakt. Conijn, die na de 1.500 meter al aan de leiding ging, won zojuist de afsluitende 5.000 meter in Heerenveen en bleef met 6.58,36 als enige onder de zeven minuten.

Joy Beune eindigde als tweede in 7.03,97. Plek drie was voor Reina Anema die naar 7.09,49 schaatste. Elisa Dul, de nummer vier na drie afstanden, meldde zich af voor de 5.000 meter.

In het eindklassement werd Beune tweede, Melissa Wijfje eindigde op de derde plaats.

Conijn mag samen met de al eerder geplaatsten Irene Schouten en Antoinette de Jong ook naar het WK allround.

Drievoudig olympisch kampioene Ter Mors bergt schaatsen op

Jorien ter Mors gaat na dit schaatsseizoen stoppen met professioneel schaatsen. De 32-jarige geboren Enschedese heeft dat laten weten op de tweede dag van het Nederlands kampioenschap sprint.  

"Het echte vuur is er niet meer. En dat heb je wel nodig wil je hard kunnen schaatsen en mee kunnen doen om de winst. En dat is waarom ik altijd schaatste en waarom ik zou willen blijven schaatsen. En dus wil ik met opgeheven hoofd afscheid nemen", aldus Ter Mors tegenover de NOS. 

Vijftien jaar lang bepaalde Ter Mors het aangezicht van de schaatssport, eerst als shorttrackster en later als langebaanschaatster. Tijdens de Olympische Spelen in 2014 in Sochi deed deed ze zowel aan het shorttrack als aan de langebaan. Na een teleurstellende vierde plaats op de 1.500 meter op de shorttrackbaan, greep ze een dag later de gouden medaille op de 1.500 meter op de langebaan. Ook op de ploegenachtervolging was Ter Mors met de Nederlandse ploeg succesvol in Rusland. In een olympisch record pakte Nederland de olympische titel.

Ook vier jaar later in Pyeongchang deed ze de combo van beide sporten. Ze werd toen vijfde op de 1.500 meter shorttrack, maar pakte wel brons met de aflossing. Oranje won met Ter Mors, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven de B-finale, maar door diskwalificaties in de A-finale was er alsnog brons voor Nederland. Op de langebaan won ze de kilometer meter.  Daarmee werd ze de eerste vrouwelijke atleet die twee medailles in verschillende sporten won tijdens één editie van de Winterspelen.

Ter Mors wilde nog één keer naar de Olympische Spelen, maar die missie mislukte. Op de 1.000 en 1.500 meter was ze niet snel genoeg voor een olympisch startbewijs. Het missen van de Spelen bleek voor Ter Mors het laatste dat ze nodig had om een punt achter haar carrière als langebaanschaatsster te zetten. Het shorttrack was ze na Pyeongchang al mee gestopt. 

"Bij het OKT had ik het al heel erg moeilijk. Het liep niet zoals verwacht. Mijn enige doel was nog om iets moois te doen op de Spelen. Dat kan ik helaas niet meer doen. Ik merk dat ik niet echt meer een doel heb in het schaatsen. En dat zorgt dat het moeilijk is om me honderd procent te geven. En ik wil alleen topsport bedrijven als ik dat met de volle overtuiging kan doen. Dat kan ik niet meer. Dan moet ik mezelf recht in de ogen kijken. Ik ben ook toe aan de volgende stap in mijn carrière en wil op een goede manier afsluiten."

Naast de drie olympische titels is ze ook drie keer wereldkampioen geworden. Tijdens de WK afstanden in 2016 won ze de 1.000 en 1.500 meter. Ook tijdens de WK sprint van 2018 was ze de beste. In het shortrack was ze één keer individueel tweede van de wereld en in 2014 individueel de beste van Europa. Op de aflossing is ze vijf keer Europees kampioen geworden.  

Generaal Eichelsheim: Is Europa tot actie in staat?

Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim moeten de Europese strijdkrachten op het ergste voorbereid zijn. Welke militaire capaciteiten zou Europa op de korte en lange termijn moeten hebben? Dit kwam aan de orde tijdens een discussie van Eichelsheim met onder anderen defensieanalist Daniel Fiott van het EU institute for Security Studies en Dick Zandee van Clingendael.

“Is Europa, zij het in een NAVO- of een EU-kader, tot actie in staat?”, vroeg Eichelsheim. “En hebben we de nodige capaciteiten om onze belangen te verdedigen? Het algemene antwoord is: nee, dat doen we niet.”

Volgens de CDS zijn de Europese leiders zich hiervan bewust en hebben de ambitie het voortouw te nemen en meer te investeren in defensie. “Op Europees niveau is de uitdaging om niet alleen een stap in de goede richting te zetten, maar in het verlengde van elkaar te lopen. Want op dit moment zijn we verdeeld over hoe we meer samenhang kunnen bereiken en onze tekorten kunnen verkleinen.”

Troepenbescherming
De generaal zei het belangrijk te vinden capaciteiten te hebben waarvoor Europa nu teveel afhankelijk is van de Amerikanen. “Concreet heb ik het over afhankelijkheden op het gebied van strategische transportcapaciteiten, inlichtingencapaciteiten, CIS/C2-systemen en troepenbescherming. Vanuit militair perspectief wil ik de aandacht vestigen op verschillende factoren, essentieel voor het succes van toekomstige Europese militaire vermogens.”

Eichelsheim noemde dat mogelijkheden interoperabel moeten zijn. Hij gaf als voorbeeld dat EU-landen beschikken over 15 verschillende soorten tanks, vaak niet uitgerust met dezelfde communicatiesystemen. Iets wat de Amerikanen wel voor elkaar hebben met 1 type tank.

Out-of-stock
Eichelsheim pleitte voor bruikbaarheid van capaciteiten bij alle internationale samenwerking en door alle allianties. “Kijk naar onze Multi-Role Tanker Transport Capability. We zijn niet de enige eigenaar en delen vlieguren met een aantal Europese partners. Dat is de weg vooruit."

Ook vroeg Eichelsheim deze manier van denken toe te passen op zowel de korte als de lange termijn en te zorgen dat dubbel werk wordt vermeden. “We willen niet te maken krijgen met vermijdbare kosten. Maar duplicatie mag niet ten koste van alles worden vermeden. Niemand wil out-of-stock zijn tijdens een crisis.”

Veel op het spel
Eichelsheim benadrukte dat er veel op het spel staat. “Onze eigen veiligheid, een groot goed dat we willen doorgeven aan onze kinderen en hun kinderen, een garantie voor een veilig thuis in deze wereld. Voor deze veiligheid vertrouwen we op onze allianties. De EU, de VN, de NAVO – we zijn maar zo sterk als deze allianties. Omdat eenheid ons grootste wapen is tegen elke dreiging."

Peiling TK zetelverdeling 23 januari: VVD -11, D66 -6, CDA- 9 en CU+1

Bij de laatste peiling door Maurice de Hond gaan de huidige regeringspartijen op de ChristenUnie na hard onderuit. 
De verloren zetels lijken naar nieuwkomers Ja21, Volt en BBB te gaan. Ook de PvdD, GroenLinks en SGP doen er hun voordeel mee.

NK allround: Bosker verstevigt leiding met winst 1.500m

Op de tweede dag van het Nederlands kampioenschap allround in Heerenveen heeft Marcel Bosker de 1.500 meter voor mannen gewonnen. Bosker kwam tot 1.46,60 en verstevigde zijn leiding in het algemeen klassement.

Tjerk de Boer werd tweede in 1.46,87. Jordy van Workum eindigde als derde in 1.47,78. Louis Hollaar,de nummer twee in het klassement na de eerste dag, meldde zich vanmorgen ziek af. Lex Dijkstra en Jan Blokhuijsen meldde zich gisteravond al af na de eerste dag.

Op de afsluitend 10 kilometer vanmiddag heeft Bosker 19 seconden op de nummer twee De Boer. Beau Snellink, de nummer drie, moet bijna 25 seconden goedmaken op Bosker.

NK allround: Beune wint 1.500m, Conijn behoudt leiding

Joy Beune heeft de derde afstand bij het Nederlands kampioenschap allround voor vrouwen, de 1.500 meter, gewonnen. Beune kwam in Thialf in Heerenveen tot 1.55,90.

Merel Conijn, die haar leiding in het algemeen klassement behield, werd tweede in 1.56,28. Melissa Wijfje eindigde als derde in 1.56,44.

Later vandaag volgt de afsluitende 5.000 meter. Conijn heeft daarin vier seconden voorsprong op de nummer twee Beune en bijna vijf tellen op de nummer drie Wijfje.

Ex-lachgaskoning Deniz wil de gemeenteraad in: "Amsterdam moet weer lachen"

Waar hij zichzelf een paar jaar geleden nog de lachgaskoning van de stad noemde, heeft Deniz Üresin het roer helemaal omgegooid. Na zich tegen lachgas te keren, wil hij nu de politiek in. Als lijsttrekker van de nieuwe partij 'De Feestpartij' doet hij op 16 maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam zo meldt AT5.

"Ik riep altijd al dat ik burgemeester zou worden", zegt Üresin. Maar zijn geschiedenis is niet zo politiek als dat doet lijken. Een paar jaar geleden bezat hij het bedrijf Ufogas dat lachgas verkocht op straat. In 2019 werd de directe verkoop van lachgas op straat verboden in Amsterdam, maar Üresin ging door. Althans, zelf zei hij enkel op bezorging te verkopen en niet aan 'venten' te doen, het verkopen op straat zonder vaste verkoopplek.

De gemeente legde hem verschillende boetes op. Later kreeg hij een dwangsom van een miljoen euro opgelegd. In 2019 stopte Üresin met lachgas en gebruikte zijn positie om voorlichting te geven aan jongeren: "Ik zag wat het met de gezondheid van mezelf en de vrienden om mij heen deed", zegt hij. "Lachgas is niet goed voor je, maar nog steeds blijf ik erbij dat mijn boetes onterecht zijn."

De punten van zijn Feestpartij zijn duidelijk: gratis openbaar vervoer voor iedereen, gratis kinderopvang, onbeperkt voedsel voor voedselbanken en het verlagen van parkeerboetes. "In bijvoorbeeld Duitsland kan het ook, dus ook hier in Nederland moeten we zorgen dat belastinggeld écht naar de burger toegaat." Hoe hij dat wil gaan betalen, wordt nog niet heel concreet. "Amsterdam is een wereldstad, een van de rijkste steden in de wereld. Er wordt zoveel belasting geïnd, ik denk dat het tijd is om geld aan burgers uit te keren in plaats van alleen maar te innen."

Üresin hoopt drie zetels te behalen: "Ik heb alle Amsterdamse jongeren achter mij en ik denk dat heel veel politieke partijen daarvoor vrezen." Hij wil ervoor zorgen dat mensen die normaal niet stemmen, nu op hem stemmen: "I'm coming for you. Ik pak die troon!"

Man met zwarte jas en rode hoodie overvalt supermarkt

Zaterdagavond moest een supermarkt aan de Groenendaal in Rotterdam het ontgelden. Een overvaller trok een vuurwapen en overviel de winkel. Niemand raakte gewond. Met een geldbedrag rende hij richting het Oostplein. De politie zoekt getuigen.

Rond 19.20 uur kwam de man de supermarkt binnen en bedreigde het personeel met een vuurwapen. Hij eiste geld en ging er met een onbekend bedrag vandoor. Hij rende richting het Oostplein. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar de schrik zit er goed in bij het personeel.

Signalement
De man droeg zwarte kleding, zijn jas was een soort bubblejack. Hij droeg een rode hoodie en witte gympen en was dus te voet. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Vogelgriep vastgesteld bij leghennenbedrijf in Lelystad

In Lelystad (provincie Flevoland) is bij kippen op een leghennenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 24.000 dieren op het betreffende bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Lelystad liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 4 andere pluimveebedrijven, die de komende dagen door de NVWA worden gescreend. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen nog eens 20 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Zie ook de toelichting van de regeling voor meer informatie.

De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten en loopvogels, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Schoten gelost, verdachte aangehouden

De politie kreeg zaterdagavond rond 18.45 de melding dat een man met een vuurwapen zou hebben geschoten in de Kloosterstraat in Beverwijk. De politie is direct ter plaatse gegaan en heeft de man opgespoord en aangehouden. Hij zit vast.

Uit de meldingen van omstanders bleek dat een man met een vuurwapen door de Kloosterstraat zou rennen in de richting van de Breestraat en dat hij had geschoten. De politie is direct met meerdere eenheden naar de Kloosterstraat gegaan en heeft de omgeving afgezet. Op het wegdek van de Kloosterstraat werden hulzen aangetroffen. De Kloosterstraat werd enige tijd afgesloten voor onderzoek.

Belangrijke getuigen wisten de politie op het spoor van de schutter te brengen. De verdachte, een 38-jarige Beverwijker, werd door de politie opgespoord en aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Ook het vuurwapen werd aangetroffen en dat is door de politie in beslag genomen.

De recherche doet onderzoek en gaat uit van een conflict in de relationele sfeer.

Illegaal pokertoernooi opgerold in Waalwijk

Naar aanleiding van signalen dat er in een pand aan de Grotestraat in Waalwijk verdachte situaties zouden plaatsvinden, zijn agenten zondagnacht binnengevallen. Er bleek een illegaal pokertoernooi aan de gang te zijn. Er is niemand aangehouden.

Agenten gingen even na middernacht een pand aan de Grotestraat binnen en troffen bijna 40 personen aan. Ook troffen zij 4 pokertafels aan, waar illegale toernooien werden gespeeld. De aanwezigen werden allen gecontroleerd en kregen een boete voor het overtreden van de coronamaatregelen. Het aanwezige geld, bijna 7500 euro, werd in beslag genomen. Daarnaast zal er dossier worden opgemaakt voor het Openbaar Ministerie. Die zal gaan bekijken hoe de zaak verder wordt afgehandeld. De politie maakt tevens een bestuurlijke rapportage op ten behoeve van de gemeente.

Illegaal gokken
Illegaal gokken is oncontroleerbaar, gokkers hebben geen garantie op een eerlijk spel. Zij lopen bovendien het risico op een boete. Door gebrek aan toezicht is er een hoger risico op gokverslaving of gokken door minderjarigen. Ook is er geen zicht op geldstromen, die vaak aanzienlijk zijn. Mensen die geld inzetten kunnen dat ongeregistreerd doen. Illegaal gokken wordt dan ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

Fun met Funda #229 - 'Kom uit de bedstee m'n liefste'

In het dorpje Marken, gemeente Waterland, vinden we dit kleine museumhuisje met vrij uitzicht over weilanden en het Markermeer. Zoals de makelaar het op Funda omschrijft: "Het is alsof de vorige eigenaar van dit Rijksmonument zojuist de koffie van het vuur gezet heeft en naar zee ging om te vissen. Het huis heeft geen aansluiten op nutsvoorzieningen. Er is geen keuken maar slechts de stoof, geen toilet, geen badkamer, geen riolering, geen luxe. Maar wat u wel zult aantreffen is een adembenemende sfeer. Originele Marker kleuren, een riet onderschoten kap met Oud-Hollandsche pannen en een adembenemend uitzicht." 

Dit Rijksmonument dient grondig gerestaureerd te worden. De verkoper heeft het pand zelf nooit bewoond en bedingt derhalve in de koopovereenkomst de "Ouderdomsclausule" en de "Niet zelf bewoond verklaring". Verkoop geschiedt "voetstoots" en verkoper sluit elke aansprakelijkheid voor het verkochte uit. Quanta costa? Slechts 150.000 euro. 

Kom uit de bedstee m'n liefste  (Foto: Funda)
Kom uit de bedstee m'n liefste (Foto: Funda)

Rodelaar Kindl boekt knappe zege, Duitse dubbels domineren in St Moritz

De World Cup rodelen wordt dit weekeinde afgesloten in het mekka van de glijsporten, St Moritz-Celerina in Zwitserland. Daar maakten de dubbels en mannen al een einde aan hun World Cup-seizoen, zondag komen de vrouwen in actie en wordt de estafette afgewerkt.

Dubbels
Drie teams staken boven de rest uit na één run, 'uiteraard' aangevoerd door de twee Duitse duo's Toni Eggert/Sascha Benecken en Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0,067). Het derde team was bepaald niet verwacht: Tristan Walker en Justin Snith uit Canada zetten een geweldige run neer en pakten op 0,095 seconden plek drie, de Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner voerden op 0,199 seconden de rest van het veld aan.

In de tweede run leverden Rieder en Kainzwaldner hun plekje met 0,031 seconden in bij de Letten Martins Bots en Roberts Plume, waarna Walker en Snith in mogelijk hun laatste World Cup-run ooit vijf plekken verloren. Wendl en Arlt pakten met 0,136 seconden de leiding, met alleen hun landgenoten Eggert en Benecken te gaan. Die hielden hun positie vast en pakten met 0,113 seconden voorsprong de winst, de Europese titel én het eindklassement.

Mannen
Dominik Fischnaller kwam als eerste van de favorieten naar beneden in run één en de Italiaan profiteerde optimaal door de snelste tijd te noteren. De Duitse World Cup-leider Johannes Ludwig kwam met 0,018 seconden dicht in de buurt, daarachter werden de gaten vrij groot: Wolfgang Kindl uit Oostenrijk stond op 0,110 seconden, voor de Let Kristers Aparjods (+0,130) en diens jonge landgenoot Gints Berzins, die al op 0,240 seconden stond.

Berzins was goed onderweg in de tweede run, tot hij onderin een flinke fout maakte en zeven plekken verloor. Aparjods hield zijn plek op indrukwekkende wijze vast en pakte met meer dan een kwart seconde de leiding, met nog drie man te gaan. Kindl was met 0,021 seconden net iets sneller, Ludwig maakte halverwege een fout, verloor snelheid en leverde negen plekken in. Fischnaller hield het ook niet vol na een fout bovenin: hij raakte zeven plekken kwijt. Kindl pakte zo de overwinning, voor Aparjods en Nico Gleirscher.

FOK! Wat een weer: we doen het er maar mee

winterbanner

Welkom!  

Ja, ja of toch maar nee? Wat zal ik eens gaan vertellen? Niet veel denk ik. Ik en mijn collega's kondigden het de afgelopen week al aan. Het zou weer grijs gaan worden en ook weer lange tijd blijven. Voila.

We moeten het hebben van een paar zeer spontane momenten dat het even kan opklaren. Vandaag is dat mogelijk in het zuiden of westen, maar heel veel hoeven we daar beslist niet van te verwachten. En het vriest niet

De koudere lucht is overigens niet heel ver weg. In het oosten van Europa is het koud, zonder echt te overdrijven. Verder valt er in de Alpen en dan met name in Oostenrijk de komende dagen geregeld verse sneeuw. Ook in Turkije kan men een pak sneeuw tegemoet zien. In het Middellandse zeegebied valt er een enkele bui, maar over het algemeen is het vrij zonnig. In de meeste streken is het daar rond de 16 graden. Dus we zitten nu wel in de koudste periode van het jaar over heel Europa gezien. In Scandinavie vriest het vooral in het noorden, maar zo koud als een week geleden alsmede in december is het ook daar niet. In het zuiden is het uiteraard milder.

Verder is het meest rustig in Europa. Er zijn grote gebieden met nevel en mist, of de bewolking is hardnekkig. 

Dit was het wel eventjes.  

Eens zien wat we vanavond weer uit de hoge hoed kunnen toveren.

Fijn weekend!  

Mooi Oos (Foto: Storm666)
Inmiddels is er al weer verse sneeuw bijgekomen. Prachtig plaatje van deze week uit Oostenrijk. (Foto: Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Schansspringer Geiger wint in eigen huis

De World Cup schansspringen is dit weekeinde neergestreken in Duitsland, waar in Titisee-Neustadt de voorlaatste pre-olympische World Cup afgewerkt wordt. Zaterdag stond de eerste wedstrijd op het programma, zondag volgt een tweede.

Na één ronde stond de Sloveen Anze Lanisek ietwat verrassend aan de leiding, voor thuisfaavoriet Karl Geiger en Vierschansenverrassing Lovro Kos, nog een Sloveen. World Cup-leider Ryoyu Kobayashi uit Japan nam de vierde plek in beslag, voor Markus Eisenbichler uit Duitsland en nog eens drie Slovenen: Timi Zajc, Cene Prevc en diens oudere broer Peter Prevc.

Peter Prevc verloor in de finaleronde vijf plekken, broertje Cene leverde er één in bij leider Halvor Egner Granerud uit Noorwegen en Zajc verloor zelfs twaalf posities. Eisenbichler behield wél zijn positie en wipte - net als Granerud - over Kobayashi heen. Kos viel vier plekken terug en kon het podium vergeten, Geiger pakte ruim de leiding over en zo stond alleen Lanisek nog boven. De winst zat er niet in, maar de Sloveen werd wel tweede, achter winnaar Geiger en voor Eisenbichler.

Skicrosser Regez wint in Idre Fjäll, Näslund oppermachtig in eigen land

De World Cup skicross komt voorafgaand aan de Olympische Spelen in Beijing nog één keer in actie: dit weekeinde is men aanwezig in het Zweedse Idre Fjäll. Daar werden zaterdag de eerste wedstrijden gehouden, zondag staat er nog een dag vol skicross op het programma.

Vrouwen
Sandra Näslund staat overal in de finale, uiteraard ook voor eigen publiek. Landgenote Alexandra Edebo voegde zich bij haar, net als de Française Jade Grillet Aubert en de Italiaanse Jole Galli. De beste start was uiteraard voor Näslund, die gelijk een enorm gat sloeg. Edebo pakte plek twee, voor Grillet Aubert en Galli, maar bij Näslund kwam niemand meer in de buurt. Ver achter haar landgenote werd Edebo tweede, voor Grillet Aubert en Galli.

Mannen
De Fransen stonden met twee man in de finale: Terence Tchiknavorian en Morgan Guipponi Barfety kregen gezelschap van de Oostenrijker Adam Kappacher en Ryan Regez uit Zwitserland. Regez ging er als snelste vandoor, voor Tchiknavorian, Guipponi Barfety en Kappacher. Regez liet zich niet meer passeren en pakte een fraaie overwinning, voor Tchiknavorian en Kappacher, die Guipponi Barfety nog te grazen nam.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.