FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 november 2021

Duitse rodelaars vergooien World Cup-winst, olympische baan grondig getest

De World Cup rodelen is in het weekeinde ook van start gegaan en men streek gelijk neer in Yanqing in China, waar over minder dan drie maanden gestreden wordt om olympisch eremetaal. Het waren de eerste grote internationale wedstrijden op de nieuwe baan, waar al enige tijd testwedstrijdjes gehouden worden.

Mannendubbels
De Duitsers waren niet dominant in run één, maar met Toni Eggert en Sascha Benecken stond er wel een Duitse slee bovenaan. Ze werden op 0,086 seconden gevolgd door de Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller, met de Letse broers Andris en Juris Sics op 0,198 seconden ook nog in de buurt.

Yannick Müller/Armin Frauscher uit Oostenrijk (+0,317) en Martins Bots/Roberts Plume uit Letland (+0,485) kregen het al moeilijk, de Duitse duo's Robin Geueke/David Gamm (+0,502) en zelfs Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0,544) vielen flink tegen.

Wendl en Arlt vielen in run twee nog eens twee plekken terug, Geueke en Gamm namen met 0,152 seconden de leiding over. Bots en Plume waren nog eens 0,248 seconden sneller, waarna Müller en Frauscher er met 0,165 seconden onderdoor doken.

De Sics-broers pakten met 0,274 seconden de leiding en daarmee een zekere podiumplaats, maar Steu en Koller waren met 0,220 seconden wel een klap sneller. Alleen Eggert en Benecken stonden nog boven en de Duitsers deden wat er van ze verwacht werd: ze wonnen met 0,209 seconden voorsprong op Steu/Koller, met Sics/Sics op plek drie.

Mannen
Na één run was het een Duits-Oostenrijks onderonsje, hoewel de Duitser Johannes Ludwig met kop en schouders boven de rest uit stak. Hij pakte maar liefst 0,280 seconden op de Oostenrijker David Gleirscher, met achter hen de Duitser Max Langenhan (+0,435) en de Oostenrijker Reinhard Egger (+0,494).

De van een blessure teruggekeerde Let Kristers Aparjods liet ook zien weer in orde te zijn door met 0,525 seconden de vijfde tijd te noteren, voor de Duitse grootheid Felix Loch (+0,570).

Loch nam in run twee overtuigend de leiding in handen, waarna Aparjods één bocht voor het einde van een indrukwekkende afdaling van zijn slee stuiterde. Egger gaf 0,216 seconden toe op Loch, Langenhan kwam vier duizendsten tekort om zijn landgenoot voor te blijven.

Olympisch kampioen Gleirscher was na een foutje in het onderste deel 0,051 seconden langzamer dan Loch, met alleen Ludwig te gaan. Op de 35-jarige veteraan stond geen maat, hij vergrootte zijn voorsprong op Loch zelfs naar een bizarre 0,854 seconden, ongekend in de rodelsport.

Vrouwen
Het was razendspannend na één run, waar de Oostenrijkse Madeleine Egle de snelste tijd noteerde en Julia Taubitz uit Duitsland slechts zeven duizendsten van een seconde langzamer was. Het gat naar plek drie was groot, maar de Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,403) had op haar beurt maar één duizendste voorsprong op de Duitse Anna Berreiter (+0,404).

Eliza Tiruma uit Letland (+0,474) streed ook nog mee om de prijzen, net als de Russische Tatyana Ivanova (+0,515) en de derde Duitse, Dajana Eitberger (+0,575) - de Duitse grand dame van het rodelen, Natalie Geisenberger, crashte in haar run.

Eitberger verdedigde haar positie in run twee, ging met 0,057 seconden voorbij Ivanova en zag Tiruma 0,079 seconden toegeven. Berreiter knalde met 0,186 onder de tijd van Eitberger door, Schulte was echter maar liefst 0,244 seconden sneller en verzekerde zich van haar eerste World Cup-podium ooit.

Taubitz was ruim sneller, ging flink in de fout, maar hield alsnog 0,422 seconden over, waarmee de weg wel vrij was voor Egle. De Oostenrijkse gaf haar voorsprong aanvankelijk weg, maar maakte onderin níet de fout die Taubitz maakte en won met 0,106 seconden voorsprong op de Duitse.

Estafette
Duitsland kwam als laatste naar beneden en na Taubitz en Ludwig had de ploeg een seconde voorsprong. Geen probleem voor Eggert en Benecken...tot het wel een probleem bleek: het topduo crashte een bocht voor het einde en Duitsland werd slechts zevende.

De tijd van Egle, Gleirscher en Steu/Koller bleek zo toch goed voor de winst, het Amerikaanse team van Ashley Farquharson, Tucker West en Jayson Terdiman/Chris Mazdzer (+0,375) werd tweede - Mazdzer deed dat met een nog niet geheelde breuk in zijn been. Verena Hofer, Dominik Fischnaller en Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner hielpen Italië op drie duizendsten van de VS naar plek drie.

Random Pics van de Dag #473

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Solskjaer ontslagen als trainer van Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer is ontslagen als trainer van Manchester United. De prestaties waren al langer teleurstellend maar de 4-1 nederlaag tegen Watford was de genadeklap.

Uit de laatste zeven duels haalde United slechts vier punten en het staat daardoor slechts zevende in de Premier League. Een paar weken geleden was er al een pijnlijke 0-5 nederlaag tegen Liverpool maar toen mocht Solskjaer nog aanblijven. Nu is voor de Noor alsnog het doek gevallen.

Onder Solskjaer won Manchester United de afgelopen seizoenen geen prijzen. In de Premier League eindigde het achtereenvolgens als zesde, derde en tweede. In de Britse media wordt Zinedine Zidane genoemd als de meest waarschijnlijke kandidaat, maar ook de namen van Brendan Rodgers (Leicester City) en Mauricio Pochettino (Paris Saint-Germain) vallen.

Hamilton: "Het was echt een sterke race van het team vandaag"

Er stond geen maat op Lewis Hamilton vandaag op het circuit van Losail. De Britse wereldkampioen won de Grand Prix van Qatar afgetekend voor Max Verstappen en Fernando Alonso. Hamilton liep verder in op de Nederlander in de WK-stand en heeft nu een achterstand van 8 punten. Met nog twee races te gaan is de strijd om de wereldtitel ongemeen spannend.

"Het was vrij rechtdoorzee. Het was best eenzaam vooraan. Ik geniet echt van die races waar je je naar voren moet vechten, maar vandaag hadden we gewoon die punten nodig. Het was echt een sterke race van het team vandaag, zowel met de pitstops als de snelheid van de auto", aldus Hamilton na de race, zo lezen we op Motorsport.com.

Nu Mercedes en Hamilton de laatste twee races hebben gewonnen lijken ze nog alle uitzicht op de wereldtitel te hebben. Ondanks de 8 punten achterstand op Verstappen heeft Hamilton de titel in eigen hand. "Ik ben echt heel erg dankbaar voor deze punten. Het is echt een hell of a year geweest, dus om op dit punt in het seizoen twee opeenvolgende overwinningen te scoren voelt echt geweldig. Het stelt ons in een goede positie voor de komende twee races", zo vertelde Hamilton.

Verstappen: "Het zal een spannend gevecht worden tot het einde"

Max Verstappen eindigde vanmiddag als tweede bij de Grand Prix van Qatar, ook de plek waarop hij zich kwalificeerde maar dat ging niet zomaar. Door een een gridstraf moest de Nederland vanaf de zevende startplek vertrekken. Verstappen wist echter in een paar ronden orde op zaken te stellen en reed al snel weer op de tweede plek, het maximaal haalbare achter Lewis Hamilton, zo werd al snel duidelijk.

"Onze startpositie was een beetje gecompromitteerd. Door de straf was ik natuurlijk gemotiveerd, maar mij krijgen ze sowieso nooit klein. De eerste ronde was heel belangrijk en gelukkig had ik een goede start. Daarna lag ik ook heel snel weer tweede, maar toen zag je ook dat we wat snelheid tekort kwamen. Ik probeerde het gat met Hamilton klein te houden zodat ze niet een extra stop konden maken. Dat pakte goed uit en ik ben blij om uiteindelijk nog de snelste rondetijd te pakken", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De wedstrijd in Qatar stond voor het eerst op de Formule 1-kalender en de baan kan de goedkeuring van Verstappen wegdragen. "Deze baan is erg leuk om op te rijden. Het is een erg snel circuit en ook op het gebied van bandenslijtage hielden de banden het goed vol, dus het was cool. Ik moest natuurlijk wel trappen op het einde. Vooral de laatste paar rondjes toen ik voor de snelste rondetijd ging, dat voel je wel heel even, maar dat maakt het ook leuk."

Met nog twee races te gaan is de strijd om de wereldtitel ongemeen spannend. Verstappen heeft nog 8 punten voorsprong op Hamilton maar Mercedes lijkt de snelheid de laatste wedstrijden goed gevonden te hebben. "Over de hele race waren we nog steeds te langzaam. Maar, ik geef nooit op en dat gaan we ook niet doen tot het einde van het seizoen en dan zien we wel waar we eindigen. Tot nu toe staan we nog altijd op kop en hopelijk kunnen we dat vasthouden. Het zal een spannend gevecht worden tot het einde en we gaan alles geven."

Verstappen: "Het zal een spannend gevecht worden tot het einde" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Het zal een spannend gevecht worden tot het einde" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

20 rechercheurs op rellen Rotterdam: 'zo snel mogelijk mensen berechten'

Een groot onderzoeksteam van de politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie begonnen met het onderzoek naar de rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdag 19 november. 

Er zijn op de avond van de rellen in totaal 49 personen aangehouden. Op dit moment zitten er nog acht vast. Deze acht personen worden van verschillende feiten verdacht waaronder openlijke geweldpleging, vernieling en het hinderen of belagen van hulpverleners. Deze verdachten worden komende week waar mogelijk voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het onderzoek is intensief en tijdrovend. De politie moet uren aan beeldmateriaal van camera’s analyseren en er moeten veel getuigen worden gehoord. Ook kost het tijd al de verdachten te verhoren. Daarnaast komen er nog altijd beelden binnen van burgers die bijvoorbeeld met hun mobiele telefoon opnames hebben gemaakt van de ongeregeldheden. 

Gedragsaanwijzing
Het grootste deel van de tot nu toe 49 aangehouden verdachten komt uit de directe omgeving van Rotterdam. Maar er zijn ook enkele verdachten uit Brabant en Noord-Holland aangehouden. Onder hen zijn zes minderjarigen. Het grootste deel van de aangehouden personen is jongvolwassen. De meeste verdachten zijn met een zogenoemde gedragsaanwijzing heengezonden. In deze gedragsaanwijzing staat dat zij zich tot en met 2 januari 2022 niet op bepaalde plekken in het Rotterdamse centrum en Rotterdam-Zuid mogen ophouden. Het niet houden aan een gedragsaanwijzing is strafbaar. Deze groep wordt verdacht van het niet opvolgen van bevelen van de politie en zijn dus niet betrokken bij het plegen van geweld. Op een later moment zullen deze personen zich nog wel voor de rechter moeten verantwoorden.

Supersnelrecht
Op dit moment kijkt het OM welke zaken in aanmerking komen voor behandeling tijdens een supersnelrechtzitting. Dit moeten afgeronde dossiers zijn waarbij daarnaast rekening gehouden is met bijvoorbeeld de slachtofferrechten en de mogelijkheid tot schadeverhaal. De verwachting is dat de eerste verdachten zich deze week al voor de rechter zullen moeten verantwoorden.

Rijksrecherche
Naast het onderzoek naar de rellen is de Rijksrecherche bezig met het onderzoek naar het afvuren van schoten door politieagenten. Hiervoor worden getuigen gehoord, waaronder de agenten die geschoten hebben. Ook worden camerabeelden bekeken en wordt onderzocht uit welk wapen de afgevuurde kogels afkomstig zijn.

Gewonden door politiegeweld
Er is enige tijd onduidelijkheid geweest over het aantal gewonden. Het medisch beroepsgeheim van ziekenhuizen speelt het onderzoeksteam daarbij parten. Artsen mogen alleen onder strenge voorwaarden gegevens over patiënten en hun verwondingen delen met opsporingsinstanties. Inmiddels lijkt het dat vier mensen zijn geraakt door kogels.

Geen doden
Op social media gaan hardnekkige geruchten dat er ook een dode zou zijn gevallen tijdens de ongeregeldheden. Dit is pertinent onjuist.

Meer arrestaties
De verwachting is dat de komende tijd meer aanhoudingen zullen volgen. Het onderzoek richt zich niet alleen op deelnemers aan de rellen, maar ook op de mogelijke organisatoren ervan die hebben opgeroepen tot geweld, plunderingen en vernielingen.

Zie ook: Rotterdam likt zijn wonden na 2G-rellen: 7 gewonden, meer dan 20 aanhoudingen

Razgatlioglu wereldkampioen Superbikes, Rea na zes jaar onttroond

Op het gloednieuwe Mandalika Street Circuit in Indonesië is zondag het wereldkampioenschap Superbikes beslist. Zaterdag zou de eerste race verreden worden, maar die werd door hevige regenval uitgesteld naar de zondagochtend. De superpolerace kwam daardoor te vallen, waardoor er op zondag twee reguliere races verreden werden, met WK-leider Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea als titelkandidaten.

Race één
De race werd weer uitgesteld wegens regenval, hoewel het dit keer niet al te hevig was. Uiteindelijk kom men van start met Razgatlioglu op poleposition, Rea op plek twee en Scott Redding op de derde plek - een Yamaha, Kawasaki en Ducati voorop. Razgatlioglu zou overigens zeker zijn van de titel bij een eerste of tweede plek, verder was het afhankelijk van Rea's positie of de beslissing wel of niet in de laatste race zou moeten vallen.

Rea kende een ijzersterke start en ook Redding reed even langs Razgatlioglu, hoewel de Turk hem snel terug kon pakken. De chaos werd gelijk opgevoerd, want na een paar bochten begon er weer regen te vallen, niet voor het eerst op Lombok. Een goede ronde later ging Razgatlioglu voorbij Rea, terwijl Redding Axel Bassani achter zich aan kreeg. Bassani nam Redding te grazen, maar ging vervolgens ook voorbij aan Rea, waarna hij de aanval op Razgatlioglu opende - de BMW's van Tom Sykes en Michael van der Mark sloten ondertussen ook aan.

Bassani zette zijn Ducati snel langs Razgatlioglu en nam de leiding over, waarna Rea ook langs de Yamaha reed én Bassani inhaalde. Razgatlioglu pakte de leiding richting de helft weer terug en Bassani zakte weg naar plek vier. De volgende wisseling duurde weer niet lang: Razgatlioglu maakte een foutje en Redding kwam langszij naar de leiding, met Rea in zijn kielzog. Voor de Turk was dat overigens nog altijd genoeg: als hij als derde zou eindigen, moest Rea de race winnen om de titelstrijd in leven te houden.

Vijf ronden voor het einde drukte Rea zijn Kawasaki binnendoor bij Redding, die bíjna onderuit ging bij een tegenaanval. Razgatlioglu kwam weer terug bij de Brit en passeerde Redding, waardoor de titel virtueel weer binnen was. Rea hield stand en pakte de racewinst, maar Razgatlioglu hield Redding achter zich en kroonde zich als eerste Turk ooit tot wereldkampioen Superbikes. Andrea Locatelli werd vierde, voor Bassani en Van der Mark.

Race twee
De titel was inmiddels beslist en dus was het gewoon een strijd om de racewinst, klip en klaar. De weergoden hadden er wel wat minder zin in en zorgden weer eens voor een flink pak uitstel, maar uiteindelijk kon men toch nog één keer van start in 2021, wel voor een ingekorte race van twaalf ronden. Kersvers wereldkampioen Razgatlioglu had de beste start, maar Rea sloot de openingsronde als eerste af, voor Razgatlioglu, Redding, Bassani en Van der Mark.

Na een paar ronden was Van der Mark aangesloten bij de kopgroep, waar het net even fout ging: de Nederlander raakte in duel met Bassani en die ging daarbij onderuit. De Nederlander zette zijn BMW naast wereldkampioen Razgatlioglu en nam de Turk te grazen. Voorin nam Redding de leiding over van Rea, terwijl Razgatlioglu de aanval weer opende op Van der Mark in de strijd om plek drie.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Redding de leiding, maar Rea zat er nog bovenop, terwijl Van der Mark en Razgatlioglu nog altijd knokten om plek drie. Rea verschalkte Redding toch nog en de onttroonde kampioen sloot het seizoen af met een dubbele zege, voor Redding en Van der Mark, die Razgatlioglu van zich af wist te schudden en zijn seizoen afsloot met een uitstekende zesde plek in het wereldkampioenschap.

Veel geweld en vernielingen bij protest tegen coronapas in Brussel

In Brussel heeft de politie zondag het waterkanon en traangas ingezet om demonstranten uit elkaar te drijven. Zo’n 35.000 coronabeleid-critici liepen mee in een mars tegen de huidige coronamaatregelen, in het bijzonder de coronapas.

De optocht vertrok rond 14 uur aan het Noordstation en moest eindigen aan het Berlaymontgebouw, nabij het Jubelpark. Omstreeks 14.30 uur werd de sfeer grimmig en werden er  flessen en vuurwerk naar de agenten gegooid en probeerde men voorbij de opgestelde barricades te komen. Daarop heeft de politie het waterkanon ingezet en met traangas de betogers weggedreven.

Het bleef echter onrustig, een aantal demonstranten beklom stellingen en containers van bouwwerven, of wierp ze omver. Op beelden is te zien hoe ramen werden ingeslagen en auto's werden vernield met verkeersborden. De relschoppers haalden ook kleding uit een politievoertuig. Een postkantoor aan de Regentlaan werd zo goed als volledig vernield. Stellingen werden gebruikt om straten te blokkeren. In de Jozef II-straat werd een groot vuur gemaakt met bouwmaterialen en afval.

Omstreeks 18 uur liep de betoging op z’n einde. De meeste actievoerders zijn huiswaarts gegaan.  De Brusselse politie liet weten dat er zo'n 40 relschoppers zijn aangehouden, drie agenten gewond zijn geraakt. De aangerichte schade is aanzienlijk.

Uitslag RKC - Ajax

Ajax heeft eenvoudig de uitwedstrijd bij RKC gewonnen. In Waalwijk wonnen de Amsterdammers met 0-5 en nemen de koppositie in de eredivisie weer over van PSV.

Ajax kwam na iets meer dan een kwartier op voorsprong via Sébastien Haller. De spits knopte knap raak uit een voorzet van aanvoerder Dusan Tadic. Na het openingsdoelpunt kreeg RKC een grote kans via Michiel Kramer, alleen dankzij een uitstekende redding van Remko Pasveer bleef het 0-1. Vijf minuten voor rust verdubbelde Steven Berghuis de score en was de wedstrijd wel gespeeld.

Na rust liep Ajax nog uit naar een 0-5 overwinning. Eerst werd nog een doelpunt van Antony afgekeurd vanwege buitenspel, maar daarna maakte Berghuis nog zijn tweede van de avond. Jurriën Timber maakte de vierde van Ajax, waarna Haller op aangeven van Neres de 0-5 maakte. Vlak voor tijd kreeg de spits nog de kans op zijn derde doelpunt van de dag, alleen ditmaal was de Ivoriaanse spits niet scherp genoeg voor het doel.

RKC Waalwijk

0 - 5

AFC Ajax

     17' Haller
 42' Berghuis
 57' Berghuis
 74' Timber
 83' Haller
 
 Gele kaart: Gaari, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Adewoye
Meulensteen
Touba
Gaari
Anita
Augustijns
Wouters (Daneels/76)
Odgaard
Kramer (Stokkers/76)
Bakari (Bel Hassani/60)
  Pasveer
Mazraoui
Timber (Schuurs/ 79)
Martínez
Blind
Álvarez
Berghuis (Labyad/79)
Gravenberch (Klaassen/60)
Antony (Neres/70)
Haller
Tadic (Daramy/ 70)

Vierde goud Schulting met aflossing

De Nederlandse vrouwen hebben de aflossing bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Debrecen gewonnen. Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof waren vandaag wederom de beste. Velzeboer nam twaalf ronden voor het einde de leiding en die eerste plek werd niet meer verspeeld. Canada pakte het zilver, brons was voor China

Voor Schulting is het dit weekend haar vierde gouden medaille. Ze won alle individuele afstanden, de 500, 1.000 meter en de 1.500 meter.

Bij de mannen ging de winst op de aflossing naar Canada. De Canadese heren kwamen acht ronden voor het einde aan de leiding pakten een gaatje en schaatsten vervolgens onbedreigd naar de winst. Korea pakte het zilver, het brons was voor Hongarije.

Volgende week, van 25 tot en met 28 november, vinden de vierde en laatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen plaats in Dordrecht.

Skiester Vlhova slalomt naar twee nieuwe rendieren in World Cup boven poolcirkel

De World Cup alpineskiën streek dit weekeinde neer in het Finse Levi, waar gestreden werd om de winst van de wedstrijd én de rendieren als prijzen - die blijven overigens wel gewoon in Lapland. De mannen kwamen niet in actie, de vrouwen werkten twee keer een slalom af.

Zaterdag
In run één was het inmiddels bekende tweetal Petra Vlhova/Mikaela Shiffrin te sterk voor de rest: de Slowaakse noteerde de snelste tijd, haar Amerikaanse concurrente gaf 0,11 seconden toe.

De verrassende Andreja Slokar uit Slovenië bleef met 0,48 seconden prima in de buurt, voor Anna Swenn Larsson uit Zweden (+0,55), de Zwitserse Michelle Gisin (+0,70) en de beiden op 0,72 seconden staande Katharina Liensberger uit Oostenrijk en Lena Dürr uit Duitsland - verder bleef alleen de Zwitserse Wendy Holdener binnen een seconde van Vlhova (+0,93).

Met Sara Hector aan de leiding opende Holdener de top-8 in run twee, waarin ze haar plek behield. Dürr knalde er 0,66 seconden onderdoor, waarop Liensberger 0,44 toe moest geven. Gisin zakte een paar posities terug en Swenn Larsson gaf 0,29 seconden toe op Dürr. Slokar was één honderdste sneller dan de Zweedse en kwam dus achter Dürr terecht, die daarmee zeker was van haar eerste World Cup-podium ooit - de eerste Duitse op een slalompodium sinds Maria Höfl-Riesch in 2013.

Zo stonden alleen Shiffrin en Vlhova nog bovenaan de piste en de Amerikaanse was met 0,53 seconden gelijk een klap sneller dan Dürr. Vlhova was echter nog eens sneller en pakte met 0,31 seconden voorsprong de winst én het rendier dat bij een overwinning in het boven de poolcirkel gelegen Levi hoort - haar vierde rendier alweer, net zoveel als Shiffrin er al heeft.

Zondag
Weer ging het tussen Vlhova en Shiffrin en ook dit keer was de Slowaakse in run één de snelste, nu 0,18 seconden voor Shiffrin. Gisin volgde op 0,36 seconden, Swenn Larsson stond daar één honderdste achter en op plek vijf stond de verrassende Noorse Maria Therese Tviberg (+0,52).

Dürr stond nu op 0,66 seconden, de Tsjechische Martina Dubovska op 0,73 tellen en ook de Oostenrijkse Katharina Huber (+0,81), Holdener (+0,84) en Liensberger (+0,94) bleven nog binnen ene seconde, Hector stond op plek elf exact op één seconde van Vlhova.

Hector leverde in run twee wat posities in en ook Liensberger kwam niet aan de tijd van leidster Ana Bucik uit Slovenië. Holdener pakte met 0,49 seconden de leiding over, waar Huber lang niet aan kwam. Dubovska gaf 0,43 seconden toe op Holdener, die Dürr 0,19 seconden onder haar tijd door zag duiken en zag hoe Tviberg stevig onderuit ging.

Swenn Larsson ging flink in de fout en was kansloos, Gisin kwam 0,46 achter Dürr terecht. Ook Shiffrin maakte een foutje, maar was toch 0,31 seconden sneller, waarna Vlhova het weer af mocht maken. De Slowaakse deed het weer keurig en won met 0,47 seconden voorsprong op Shiffrin, met Dürr weer op plek drie.

M. Takagi wint 1.500m, zilver Wüst

Miho Takagi heeft de 1.500 meter voor vrouwen, de laatste afstand van de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Noorse Stavanger gewonnen. De Japanse, die vorig weekend ook al de snelste was, klokte een winnende tijd van 1.55,67.

Ireen Wüst veroverde het zilver in 1.56,25, het brons ging naar een andere Japanse, Ayano Sato, in 1.56,51. Antoinette de Jong werd vierde in een tijd van 1.56,73. Irene Schouten werd net als in Polen achtste nu in 1.57,46.

Nana Takagi, het zusje van Miho, won de 1.500 meter in de B groep in een tijd van 1.57,95.

Ning wint 1.500m, Krol vijfde

Zhongyan Ning heeft op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in Stavanger de 1.500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Chinees schaatste naar een winnende tijd van 1.45,16.

Net als vorige week in Polen waren de Nederlanders niet op het podium te vinden. De Amerikaan Joey Mantia werd tweede in 1.45,52, plek drie was voor de Koreaan Min Seok Kim die naar 1.45,63 schaatste.

Wereldkampioen Thomas Krol werd vijfde in 1.46,16. Olympische kampioen Kjeld Nuis schaatste naar de zevende tijd in 1.46,21. Patrick Roest, die al een tijdje op zoek is naar zijn vorm, werd vijftiende. (1.47,12) en Jan Blokhuijsen tenslotte eindigde op de achttiende plaats in 1.47,96.

De winst in de B groep ging naar Daniil Aldoshkin. De Rus schaatste met 1.46,85 een nieuw persoonlijk record.

F1: Uitslag Grand Prix van Qatar

Lewis Hamilton heeft de eerste Formule 1 Grand Prix van Qatar op zijn naam geschreven. De Brit zegevierde voor zijn titelrivaal Max Verstappen en verkleinde hiermee het gat in het kampioenschap tot acht punten met twee races te gaan. Fernando Alonso pakte verrassend de derde plaats na een ijzersterke race.

Voorafgaand aan de race was er veel te doen om de gele vlaggen die na de kwalificatie gezwaaid werden vanwege een stilgevallen Pierre Gasly op het rechte stuk van start/finish. Het leverde Verstappen vijf plaatsen straf op vanwege het negeren van een dubbele gele vlag en Valtteri Bottas drie plekken vanwege een enkele gele vlag. Carlos Sainz werd vrijgesproken door de stewards.

Hamilton vertrok van poleposition en was prima vertrokken. Hij kreeg het nog wel even aan de stok met de als tweede vertrokken Pierre Gasly, maar de Fransman moest zich gewonnen geven en verloor een plek aan Alonso. Daarachter sloot Verstappen aan, waarbij de Nederlander even in moest houden voor de Spanjaard. Bottas was slecht weg en zakte van plek zes terug naar elf.

Gasly maakte bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish na drie ronden een foutje waardoor Verstappen snel naar de derde positie op kon schuiven. Een ronde later volgde Alonso, waarna Verstappen zijn gridstraf van vijf posities goed had gemaakt. Daarachter pakte Sergio Perez de achtste plek van Yuki Tsunoda af.

Vooraan reden Hamilton en Verstappen ver weg bij Alonso, waarbij de Mercedes net iets sneller was dan de Red Bull. Daarachter wist Alonso een gaatje te slaan met Perez die op zijn beurt Lando Norris en Bottas achter zich aan had. De Fin had moeite om zijn slechte start goed te maken.

Van de toppers stopte Verstappen in ronde achttien als eerste, snel gevolgd door Hamilton. Daarachter ging Alonso veel langer door, waarna de Spanjaard na zijn stop terugviel tot plek zes, vlak voor Perez. Sainz en Leclerc gingen veel langer door en stopten pas halverwege de wedstrijd. Perez vocht een harde strijd uit met Alonso en won deze uiteindelijk voor plek vier, twintig seconden achter de nog niet gestopte Bottas. De Fin reed zodanig lang door dat hij na 34 ronden een lekke linker voorband opliep en door het grind heen ging. Hij verloor veel tijd en kwam als veertiende terug op het asfalt, met een ronde achterstand op de leider.

Verstappen maakte na 42 ronden zijn tweede stop, waarna Perez en Hamilton volgden. Dit gaf de derde plek aan Alonso, voor Norris, Ocon en Stroll. Dit werd voor Perez na enkele inhaalacties al snel plek vier, terwijl Bottas uiteindelijk zelfs met schade op moest geven en zo de eerste uitvaller van de dag werd. Williams-coureurs George Russell en Nicholas Latifi verloren veel tijd en posities doordat ze op vijf ronden voor het einde linksvoor lek reden en heel langzaam terug moesten naar de pits, waarbij Latifi dat niet haalde. Een virtuele safety car volgde om de Williams weg te halen.

Na 57 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd voor Verstappen en Alonso. Perez pakte plek vier, voor Ocon, Stroll, Sainz, Leclerc, Norris en Vettel.

Uitslag sc Heerenveen - Willem II

Heerenveen heeft voor het eerst sinds 2 oktober weer eens gewonnen. Ondanks een vroege rode kaart wonnen de Friezen met 2-1 van Willem II.

Na iets meer dan twintig minuten moest Heerenveen met tien man verder na twee keer geel voor Anthony Musaba. Toch waren de beste kansen voor de thuisploeg, maar bij rust gingen de ploegen met 0-0 de rust in.

Ook in de tweede helft was Heerenveen de betere ploeg, maar het was Willem II dat met twintig minuten te spelen op voorsprong kwam. Ché Nunnely maakte eerste goede kans af voor de Tilburgers, maar lang kan Willem II niet genieten van de voorsprong. Want binnen de minuut maakte Filip Stevanovic knap gelijk en zes minuten later was het opnieuw raak voor Heerenveen, ditmaal via Nick Bakker. Vlak na de 2-1 van Heerenveen kreeg Wilem II nog een tegenvaller te verwerken na een tweede gele kaart van Miquel Nelom met rood van het veld gestuurd. Het laatste kwartier speelde Heerenveen met tien tegen tien de wedstrijd rustig uit.

sc Heerenveen

2 - 1

Willem II

 70' F.Stevanovic
 76' Bakker
   69' Nunnely
 
 Gele kaart: Kaib, F.Stevanovic, Dresevic, (sc Heerenveen),
 Rode kaart: Musaba (21/2xg) (sc Heerenveen), Nelom (78/2xg) (Willem II)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Ewijk
Dresevic
Bakker
Kaib (Woudenberg/46)
Madsen (Kongolo/66)
Halilovic
J.Veerman
Musaba H.Veerman
F.Stevanovic (Al Hajj/85)
  Wellenreuther
Owusu
Michelis
Jenssen (Kampetsis/88)
Köhn (Nelom/64)
Saddiki (Saglam/83)
M.Svensson (Meerveld/64)
Roemeratoe
Nunnely (Yeboah/84)
Wriedt
Köhlert

Uitslag Feyenoord - PEC Zwolle

Feyenoord heeft vanmiddag de wedstrijd tegen PEC Zwolle eenvoudig gewonnen. In De Kuip werd het 4-0 en die stand was al na de eerste helft bereikt.

PEC kende een zeer slechte eerste helft. De vijfmansdefensie bleek zo lek als een mandje en voor rust scoorden Linssen (tweemaal), Sinisterra en Til voor de Rotterdammers.

In de tweede helft nam Feyenoord, met het oog op de wedstrijd donderdag in Praag, gas terug. PEC kreeg zelfs een kans maar het schot van Saymak miste scherpte. Aan de andere kant had Feyenoord de score nog kunnen opvoeren via Sinisterra, Kökçu en Teixeira maar er werd niet meer gescoord.

Feyenoord

4 - 0

PEC Zwolle

 6' Linssen
 9' Sinisterra
 31' Linssen
 35' Til
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen (Geertruida/ 67)
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til (Teixeira/82)
Kökçü
Toornstra (Jahanbakhsh/67)
Linssen (Dessers/66)
Sinisterra (Nelson/67)
  Lamprou
v.d.Berg
Kersten
Nakayama
M.de Wit
Saymak (v.d.Belt/61)
Strieder
Huiberts (Pabai/46)
Paal
Tedic (Reijnders/46)
Adzic (Kastaneer/ 61)

Shorttrackster Schulting ook de beste op 1.000m

Er is geen maat te slaan op Suzanne Schulting. Gisteren won de Nederlandse shorttrackster al de 1.500 en 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Debrecen en vandaag was ze ook de beste op de 1.000 meter. Dit betekende tevens dat ze een ticket heeft bemachtigd voor de Olympische Spelen.

De olympisch en wereldkampioene op de 1.000 m won eerder dit seizoen goud en zilver op deze afstand. Vandaag pakte ze net als in de kwartfinales en halve eindstrijd op vier ronden van het einde de kop en stond deze niet meer af ondanks het aandringen van Sarault en Maliszewska. De tweede Nederlandse in de finale, Xandra Velzeboer, werd vierde.

Bij de mannen pakte Itzhak de Laat een ticket voor de Spelen komend jaar. In de finale van de 1.000 meter eindigde de Nederlander als derde.

Schulting en De Laat bemachtigden het olympische ticket omdat het voor beiden hun tweede medaille is op deze afstand dit seizoen.

Kodaira nu wel Jackson de baas op 500m, Leerdam vierde

Nao Kodaira heeft op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Stavanger de tweede 500 meter voor vrouwen gewonnen. De Japanse klokte een winnende tijd van 37,52.

Erin Jackson, die gisteren won en vorig weekend, moest nu genoegen nemen met het zilver in 37,67. Het brons was voor de Russin Angelina Golikova die in 37,71 over de streep kwam.

Jutta Leerdam was de beste Nederlandse. Met een tijd van 37,94 kwam ze net naast het podium terecht. Leerdam werd vierde. Michelle de Jong eindigde als achtste in 38,07 net voor Femke Kok. (38,12) Dione Voskamp (38,58) tenslotte eindigde als achttiende.

Vanmorgen werd de 500 meter in de B groep gewonnen door de Canadese Brooklyn McDougall. Ze kwam tot 38,87.

Shinhama wint 500m, Ntab zesde

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Noorse Stavanger heeft Tatsuya Shinhama de tweede 500 meter van dit weekend voor mannen gewonnen. De Japanner, die vorig weekend in Polen ook al de tweede 500 meter won, was vandaag met 34,57 de snelste.

De Canadees Laurent Dubreuil eindigde als tweede in 34,61. Het brons was voor de Rus Artem Arefyev in 34,67.

De Nederlanders konden ook vandaag niet meedoen om de medailles. Dai Dai Ntab was met een tijd van 34,72 de beste van de vierde en werd zesde. Merijn Scheperkamp schaatste met 34.75 een nieuw persoonlijk record en werd daarmee zevende. Hein Otterspeer (34,98) en Kai Verbij (35,02) konden geen potten breken en werden respectievelijk vijftiende en zestiende.

In de B groep werd de 500 meter gewonnen door Pavel Kulizhnikov. De Russische wereldrecordhouder, die dit seizoen vooralsnog geen potten weet te breken, zegevierde in 35,08.

Baasjes van konijn Alfredo slaags met KLM-personeel op vliegveld Brazilië

Een misverstand over een konijn leidde op het vliegveld van het Braziliaanse São Paulo tot een vechtpartij tussen KLM-medewerkers en een passagier. KLM heeft aangegeven het ‘ten zeerste te betreuren’ dat personeel van de vliegmaatschappij klappen uitdeelde. "Dat keuren wij af.” Meer hierover bij de Gelderlander.

De trotse eigenaren van konijn Alfredo hadden hun vlucht naar Dublin goed voorbereid en toestemming van een Braziliaanse rechtbank om met hun konijn in het vliegtuig te mogen stappen. Het KLM-personeel was niet op de hoogte van de verleende ontheffing en ging in discussie met de baasjes van Alfredo. De gemoederen liepen al snel op waarbij er over en weer klappen werden uitgedeeld.

KLM geeft na het incident aan: "Alle vormen van geweld af te keuren, door zowel personeel als passagiers. Momenteel wordt uitgezocht hoe de situatie op deze manier heeft kunnen escaleren." De passagiers en het konijn hebben hun reis een dag later alsnog kunnen vervolgen. De KLM-woordvoerder legt uit dat niet alle dieren om redenen van veiligheid en dierenwelzijn mee mogen in de cabine. 

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Groningen

FC Groningen heeft met moeite de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles gewonnen. In Deventer werd het 0-1.

Groningen begon sterk en domineerde en kreeg ook kansen. Zo kreeg Suslov een kans maar Hahn wist de bal knap te pareren. De Leeuw was ook dichtbij een doelpunt nadat hij van dichtbij op het doel kopte, maar weer was het Hahn die de bal over het doel wist te tikken. Ook in de rest van de eerste helft was het Groningen dat de wedstrijd bepaalde maar gescoord werd er niet.

In de 50e minuut kwamen de Groningers dan toch op voorsprong. Dammers kopte de bal voor het doel en Strand Larsen kon hem vervolgens binnentikken. Go Ahead kreeg zeven minuten later een kans mede door gepruts in de Groningse defensie. Cordoba kon alleen op de doelman afgaan maar de speelde de bal net iets te ver voor zich uit. Go Ahead werd wat sterker en in 74e minuut was er een kans voor Berden. Hij dook alleen op voor doelman Leeuwenburgh maar de bal werd voldoende afgeremd door hem waardoor een ploeggenoot de bal van de lijn kon halen.

Even daarna moest de thuisploeg met een man minder verder nadat Cordoba zijn tweede geel van de wedstrijd kreeg. Een paar minuten voor tijd was Berden opnieuw dicht bij de gelijkmaker maar hij vond wederom de Groningse keeper op zijn weg. In de blessuretijd moest Go Ahead met negen man verder nadat ook Kramer ook zijn tweede geel van de wedstrijd kreeg. 

Go Ahead Eagles

0 - 1

FC Groningen

     50' Larsen
 
 Gele kaart: P.Rommens, Mulenga, (Go Ahead Eagles), Suslov, (FC Groningen)
 Rode kaart: Cordoba (76/2xg)Kramer (90 3/2xg) (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Lucassen
Nauber
Kramer
Deijl
Cordoba
Brouwers
Botos (Berden/62)
P.Rommens (J.Bakker/79)
Oratmangoen
Lidberg (Mulenga/79)
  Leeuwenburgh
Kasanwirjo
Dammers
Sverko
v.Hintum
El Hankouri
Duarte (Te Wierik/84)
Irandust (Joosten/84)
Suslov
De Leeuw
Larsen

Bruls: 'Als alles zo blijft koersen we af op lockdown hele winter'

Als mensen de huidige coronamaatregelen niet beter gaan naleven en het aantal besmettingen deze week niet fundamenteel daalt, koersen we af op een lockdown die de hele winter gaat duren. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vanmiddag in "Buitenhof". Zo meldt de Gelderlander.

Israël: meerdere slachtoffers bij aanslag in oude stad Jeruzalem

In de oude stad van Jeruzalem heeft een Palestijnse aanvaller één persoon gedood en drie anderen verwond.

Volgens de Israëlische politie opende de man het vuur in de buurt van de Tempelberg. De man werd uitgeschakeld door de politie. Naast een geweer had de aanvaller ook een mes bij zich. 

Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Het nutteloze feitje van de dag: Post sorteren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het postbedrijf Sandd kennen vast velen onder ons maar wist je dat de naam een afkorting is van de core business van het bedrijf? De naam staat namelijk voor Sort and Deliver, oftewel sorteren en bezorgen.

Rusland wil samen met de Verenigde Staten op verkenningstocht naar Venus

Rusland wil samen met de VS de planeet Venus verkennen.

"We zijn met de Amerikanen een gezamenlijke missie naar Venus overeengekomen", zei het hoofd van het Russische ruimteagentschap Roskosmos, Rogozin, in een interview. Samen is het gemakkelijker deze opdracht vanuit economisch en technisch oogpunt aan te pakken, gaf Rogozin aan. "Zulke problemen zijn samen gemakkelijker op te lossen, door de talenten van onze wetenschappers te bundelen", stelde Rogozin. Ook de Verenigde Staten zijn daarin volgens hem geïnteresseerd. Een tijdsplan noemde hij niet.

De naburige planeet Venus is qua grootte vergelijkbaar met de aarde, maar is gehuld in een dicht wolkendek. Door een sterk broeikaseffect is de temperatuur er enkele honderden graden Celsius aan het oppervlak.

Rusland had vorig jaar al een missie naar Venus aangekondigd, een sonde zou in de jaren 2027 tot 2029 gelanceerd kunnen worden. Onlangs hebben ook de Verenigde Arabische Emiraten aangekondigd dat ze de planeet willen verkennen.



Rellen in meerdere plaatsen, tientallen aanhoudingen verricht

Op verschillende plaatsen in Nederland  is de politie druk geweest met jongeren die zich gehoor hadden gegeven aan oproepen via sociale media om samen te komen. Dit veroorzaakte vooral in Den Haag veel overlast maar ook in Urk, Eindhoven en in Stein zijn aanhoudingen gedaan. Er is zwaar vuurwerk naar agenten gegooid. In Den Haag is een ruit van een rijdende ambulance ingegooid, hierbij raakte niemand gewond. Zo meldt het AD.

Tijdens de wanoordelijkheden in de Haagse Schilderswijk zijn vijf agenten gewond geraakt en negentien aanhoudingen verricht. Rond 22:50 uur greep de ME in, door de burgemeester werd een noodbevel afgegeven dat het mogelijk maakte om in te grijpen en mensen aan te houden.   

Een personenauto is op politiemensen ingereden. De auto is op de Vaillantlaan door een groep politiebikers stilgezet, en de inzittenden zijn aangehouden. Meer (beelden) hierover op Regio15.

Westerkerk Amsterdam

Nadat ik de avond daarvoor de hoogmis van de faustische cultuur had bezocht (d.i. Awakenings met Joris Voorn in Gashouder Westerpark), ging ik in de ochtend richting de Westerkerk. Het voordeel van festivals die om 0.00 afgelopen moeten zijn is dat je de volgende dag toch weer redelijk fris erbij zit. Het kostte me dus weinig moeite om op te staan en naar de kerk te gaan, al heb ik het deze keer wel veilig gespeeld en koos ik voor de PKN. Ik had de vorige keer al geconstateerd dat ik meer protestant dan katholiek ben, dus PKN geniet bij mij de voorkeur.

FOK! Wat een weer: afwisselend

herfstbanner

Dag dames en peren!  

Weer van vandaag: xxx.

Afgelopen nacht kwam er dan wat beweging in de atmosfeer. Een koufront trok van noordwest naar zuidoost over het land. Dit ging gepaard met enige tijd regen, al verwacht ik niet meer dan een mm of 5. Het blijft nog wel zacht tot aan de passage van het front.

Uiteindelijk klaart het vanochtend vanuit het noordwesten op, en dan zien we gelukkig weer wat zon. In het zuiden zal dat rond een uur of 2 gaan gebeuren. Droog blijft het echter niet, want er komen ook nog wat buien opdraven. Onweer en hagel sluit ik in de kustprovincies niet helemaal uit, maar niet op uitgebreide schaal. De onstabiliteit is daar niet diep genoeg voor. De maxima liggen rond de 9 graden en de westelijke wind draait via noordwest uiteindelijk naar noord. Ook neemt deze in kracht toe. Aan de kust tot windkracht 6 en in het binnenland tot kracht 4.

Maandag lijkt een mooie, maar koude dag te gaan worden met temperaturen rond de 6 graden. Daarna is er voor de zoveelste keer weer een wolkendek dat ons gaat toedekken en loopt het kwik weer iets op. 

Fijn weekend!  


Amersfoorto (Foto: Charged)
Een mooi vriendelijk plaatje uit Amersfoort. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bobsleester Sleper vrijwel zeker van Spelen, Friedrich oppermachtig

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is na het World Cup-seizoen van de skeletonners op vrijdag ook dat van de bobsleeërs geopend. Op zaterdag kwamen de eerste mannen en vrouwen in actie, zondag is het de beurt aan de mannen in de viermansbobs en de vrouwen in de tweemansbobs.

Monobob vrouwen
Officieel geen World Cup-wedstrijd, dat is er in de nu al olympische monobob nog altijd niet, maar een wedstrijd in de Monobob World Series. Het was wel bijzonder spannend: de Duitse Laura Nolte noteerde in run één de snelste tijd, samen met de Amerikaanse Elana Meyers Taylor.

Diens landgenote Kaillie Humphries was twee honderdsten van een seconde langzamer en ook het Canadese duo Cynthia Appiah (+0,07) en Christine de Bruin (+0,11) zat er dicht bij, net als de Australische Breeana Walker (+0,13) en de derde Canadese, Melissa Lotholz (+0,15). De Nederlandse Karlien Sleper opende met een keurige dertiende tijd op 0,49 seconden.

Sleper ging in run twee voorbij aan het Duitse toptalent Kim Kalicki en verzekerde zich daarmee van een plek in de top-12, wat in principe goed genoeg is voor deelname aan de Olympische Spelen in Beijing. Lotholz behield haar positie, ging Walker met één honderdste voorbij en zag ook De Bruin achter haar eindigen.

Appiah pakte met één honderdste de leiding, maar Humphries was één tiende sneller. Meyers Taylor was geweldig en pakte met 0,13 seconden de leiding, met alleen Nolte nog bovenaan. De Duitse gaf echter 0,14 seconden toe en werd derde, achter winnares Meyers Taylor en ook achter Humphries - Slepers finishte uiteindelijk keurig als tiende.

Tweemansbob mannen
Run één was alsof het vorige seizoen nooit geëindigd was: Francesco Friedrich en Alexander Schüller waren in hun Duitse slee met afstand de besten. De Amerikaan Cody Bascue wist met remmer Carlo Valdes te verrassen met plek twee na één run (+0,34), terwijl verder alleen de Britten Brad Hall/Greg Cackett (+0,42), de Duitsers Johannes Lochner/Florian Bauer (+0,42) en Justin Kripps/Cam Stones uit Canada (+0,43) binnen een halve seconde van het oppermachtige duo bleven.

Kripps en Stones openden de top-5 in de tweede run door in elk geval hun positie te behouden, waarna Lochner en Bauer 0,17 seconden sneller naar beneden kwamen. Hall en Cacket gaven één plek weg en bleven één honderdste voor de Canadese slee, Bascue en Valdes leverden na een matige run drie plekken in. Op de dominante Friedrich en Schüller stond geen maat, ze wonnen met 0,47 seconden - een enorm verschil, zeker op de kortste baan van het World Cup-circus.

Shorttrackster Schulting ook de beste op 500 meter

Voor shorttrackster Suzanne Schulting was het zaterdag een topdag tijdens de World Cup in Debrecen. Op het Hongaarse ijs was de Nederlandse de beste op de 1500 meter en vervolgens was ze ook onaantastbaar op de 500 meter.

In de finale stond er geen maat op Schulting, die even achter Kim Boutin plaats nam. Met de slotronden in zicht passeerde ze de Canadese en reed ze overtuigend naar de winst, voor de Italiaanse Arianna Fontana, Boutin, en diens landgenote Florence Brunelle. Selma Poutsma sneuvelde in de halve finales met een straf, Yara van Kerkhof ging er één ronde eerder uit.

Bij de mannen werd het een onderonsje tussen de Hongaarse broers Shaolin Sandor Liu en Shaoang Liu, tot vreugde van de thuisfans. Shaolin Sandor won, één honderdste voor zijn broer, terwijl de Chinees Ren Ziwei als derde eindigde. Melle van 't Wout en Itzhak de Laat gingen er in de kwartfinales uit, Dylan Hoogerwerf sneuvelde donderdag al in de heats.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.