FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 september 2021

Hoeveel kan een mens op een dag hebben?

Hoi!

Hoeveel slecht nieuws kan een mens hebben op een dag? Sigrid Kaag die opstapt als demissionair minister, waarbij ze uiteraard goed geadviseerd is door onze demissionaire premier Rutte. Ja, dat raakt ons land diep in het hart.  

Helaas was het zuur nog niet op voor deze dag. Je denkt dat het niet erger kan, maar blijkbaar dus wel. Ik durf het jullie het haast niet te vertellen en ik zit daarom ook echt met een brok in de keel.

André Hazes Jr heeft zijn concerten uit moeten stellen tot ergens in 2022. Ik weet het, dit wil absoluut niemand horen, maar ik voelde me als oprechte FOK-fan mijn plicht om dit met jullie te delen.

Gelukkig weet ik de ware reden en ik heb goede hoop dat dit waarheid zal worden.

Het geheim is: Hij is een duet aan het opnemen met dat andere ongelofelijke talent dat ons land voort aan het brengen is: Mart Hoogkamer. Het vergt nogal wat tijd natuurlijk om een dergelijk project te maken. Dus ik denk dat ze daar wel een jaar of 40 mee bezig zullen zijn. Helaas is er dan in de tussentijd GEEN gelegenheid om 'mooie' muziek uit te brengen. En waarschijnlijk is over 40 jaar mijn tijd wel geweest in dit aardse bestaan. Tja, je kan niet alles hebben in het leven. Ik zal blijven hopen dat het eerder zal zijn, maar of ik iets zal missen dan....

Eigenlijk hoop je stiekem in je hart dat ze een duet zoals onderstaand zullen uitbrengen. Ik denk echter dat dat een stille droom is. 

PSV speelt in leuke wedstrijd met Sociedad gelijk in eerste EL-wedstrijd

PSV heeft aan de eerste wedstrijd in de Europa League een gelijkspel overgehouden. In een zeer leuke wedstrijd tegen Real Sociedad werd het 2-2.

PSV kwam via Mario Götze na ruim een half uur op voorsprong. Na een fout van de doelman van de Baskische ploeg zette de Duitser op voorsprong, al konden de Eindhovenaren niet lang genieten en keek tien minuten na de openingstreffer al tegen een achterstand aan. Eerst maakte de Adnan Januzaj de gelijkmaker en daarna zorgde Alexander Isak voor de 1-2.

In de tweede helft kwam PSV sterk terug. Na een prachtige actie en steekbal van Götze maakte Cody Gakpo de 2-2. Ondanks de nodige kansen voor zowel PSV als Real Sociedad kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, al was invaller Jordan Teze nog dichtbij met een hard afstandsschot.

In de andere wedstijd in deze groep won Monaco met 1-0 van Sturm Graz, over twee weken in Oostenrijk de volgende tegenstander van PSV.

AZ begint met teleurstellend gelijkspel aan poulefase Conference League

AZ is de groepsfase van de Conference League gestart met een teleurstellend gelijkspel bij Randers FC: 2-2. Twee keer kwamen de Alkmaarders op voorsprong, maar lieten de Denen steeds terugkomen.

Jordy Clasie opende na een half uur de score voor AZ. Albert Gudmundsson legde de bal terug op de middenvelder, die vervolgens van net buiten de zestien hard raak schoot. Lang kon AZ niet genieten van de voorsprong, want Randers FC kwam uit een standaardsituatie in de eerste helft nog op gelijke hoogte via Simon Piesinger.

Toch ging AZ met een voorsprong de rust in. Evangelos Pavlidis zorgde daarvoor. De Griekse spits zag zijn eerste inzet nog gekeerd worden door de doelman, maar in de rebound was hij alsnog trefzeker. In de tweede helft was AZ duidelijk de betere ploeg, maar ondanks de nodige kansen maakte AZ de wedstrijd niet af en liet de Deense ploeg in leven.

Randers FC profiteerde daar optimaal van en opnieuw vanuit een standaardsituatie maakte de thuisploeg opnieuw gelijk, ditmaal via Simon Graves. In de resterende tijd ging AZ nog op zoek naar de winnende treffer, maar het zou 2-2 blijven. De andere wedstrijd in groep D, tussen Jablonec en CFR Cluj, eindigde in 1-0.

Random Pics van de Dag #417

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zinderende downhill levert Wilson eerste World Cup-zege op

In het Amerikaanse Snowshoe in West Virginia is de World Cup-finale in het mountainbiken begonnen. Als eerste was het de beurt aan de downhillers, die hun eerste van twee wedstrijden afwerkten.

Mannen
Thibaut Daprela begon als koploper in het World Cup-klassement en de jonge Fransman ging weer geweldig naar beneden, maar met een snelle tussentijd ging het fout: zijn voorwiel brak doormidden en hij maakte een nare smak, hoewel hij gelukkig wel snel weer op de been was. Even later werd de snelste tijd neergezet door zijn landgenoot Loïc Bruni, die grote indruk maakte op vooral het bovenste stuk.

Reece Wilson kwam vervolgens naar beneden in de eerste wedstrijd nadat hij zijn wereldtitel van vorig jaar niet wist te verdedigen. De Schot raasde als een dolle naar beneden, was vooral onderin zeer snel en klopte Bruni's tijd met 0,032 seconden. Alleen Loris Vergier uit Frankrijk (+0,580) bleef verder binnen een seconde en nadat de Canadees Finn Iles, de snelste in de kwalificaties, de vierde tijd noteerde was Wilson's eerste World Cup-zege een feit.

Daprela staat overigens nog aan de leiding in het klassement met alleen de beslissende wedstrijd van zaterdag nog te gaan, Vergier en Bruni kunnen hun jonge landgenoot nog van de titel houden.

Vrouwen
De Française Marine Cabirou was de eerste die een echt snelle tijd noteerde, maar die werd rap aan gort gereden: de jonge Oostenrijkse Valentina Höll was vorig jaar dé sensatie, maar crashte op het WK in eigen land en raakte geblesseerd. Dit jaar leek ze de druk niet helemaal aan te kunnen, maar in Snowshoe vloog ze naar beneden, maar liefst 5,695 seconden sneller dan Cabirou. De Zwitserse Camille Balanche kwam er vervolgens tussen en noteerde op 4,617 seconden de tweede tijd.

Myriam Nicole was de laatste die naar beneden kwam, de wereldkampioene was in de kwalificatie veruit de snelste en in de wedstrijd dook ze ook ruim onder Höll's tussentijden. Richting het slotstuk had ze maar liefst 3,672 seconden voorsprong...maar toen ging de Française onderuit. Ze stond wel op en kon gewoon de finish bereiken, maar de eerste zege van de jonge Höll was 'eindelijk' een feit, voor Balanche en Cabirou - Nicole werd nog wel vierde.

Uitslag N¦ Mura - Vitesse

Vitesse heeft zijn eerste groepswedstrijd in de Conference League gewonnen. De uitwedstrijd tegen NŠ Mura in Maribor werd met 0-2 gewonnen.

In de beginfase tasten de twee ploegen elkaar af. Vitesse begon langzaam wel sterker te worden en kreeg kansjes via Wittek en Tannane. In de 30e minuut kwam Vitesse op voorsprong. Het was Tronstad die de bal voor zijn voeten kreeg en de 0-1 binnen schoot. Tegen het einde van de eerste helft waren de Arnhemmers dicht bij een grotere voorsprong. Eerst stopte Obradovic een schot van Tannane, en daarna ging een van richting veranderd schot van Bazoer maar net naast.

Vitesse kreeg vlak na rust wederom een kans op de 0-2 nadat Frederiksen kon inkoppen uit een hoekschop van Wittek. Doelman Obradovic keerde de bal echter op de lijn. Een paar minuten later was het Tannane die een kans had, maar zijn schot kwam tegen de bovenkant van de lat terecht. Mura kreeg in de 64e minuut een kansje via een scherpe voorzet van Karnicnik maar er kon geen ploeggenoot bij. In de 69e minuut werd het alsnog 0-2 nadat Doekhi de bal binnenkopte uit een corner. Vijf minuten voor tijd had Darfalou de kans op de 0-3. De Algerijn kon alleen op het doel af maar hij verzuimde om de bal mee te nemen.

De andere wedstrijd in de groep van Vitesse ging tussen Stade Rennes en Tottenham Hotspur. Die wedstrijd eindigde in 2-2.

Breek: Kaag stapt op als minister BuZa wegens evacuatiebeleid Afghanistan

Na een verhit debat gisteren en vannacht over de chaotische evacuatieoperatie in Afghanistan, zitten ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) nog in onzekerheid. Steunt de Kamer moties van afkeuring tegen hen? De Nederlandse ambassade in Kabul vroeg al in het voorjaar 2020 om lokaal ambassadepersoneel, van wie een aantal al 20 jaar voor Nederland werkten te evacueren. Meer hierover bij AD Politiek.

Update 19.55 uur: Sigrid Kaag stapt op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken vanwege haar rol in de evacuatie van voor Nederland werkzaam Afghaans personeel. Dat deed ze vlak nadat er een motie van afkeuring was aangenomen door de Kamer.

Update 15.50 uur: Op Twitter is door politiek verslaggever RTL Fons Lambie getwitterd dat Christen Unie de motie van afkeuring tegen Sigrid Kaag steunt. Hierdoor ontstaat een kamermeerderheid voor deze motie van afkeuring. Zou Kaag vertrekken? Ook stemt de CU voor de motie van afkeur tegen Bijleveld.

Eerdere tweets:

Meerderheid Tweede Kamer keert zich tegen coronapas voor terras

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er geen coronatoegangsbewijs komt voor buitenterrassen. Een motie daarover van CDA en PvdA wordt gesteund door onder meer VVD en D66. De coronapas wordt waarschijnlijk wel verplicht voor alle overige horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden. Zo meldt het AD.

Het coronadebat is nog aan de gang dus volgt later meer berichtgeving.

Duurzame stroom en duurzaam koken voor 145 miljoen allerarmsten

Met het NL Energy Compact slaan meer dan 25 Nederlandse partijen de handen ineen om de overgang naar duurzame energie in ontwikkelingslanden te versnellen en zo klimaatverandering en armoede te bestrijden. In de periode tot 2030 wil de coalitie bijvoorbeeld een schone manier van koken realiseren voor 45 miljoen mensen, en elektriciteit op basis van duurzame energie voor 100 miljoen mensen.

Wereldwijd hebben ongeveer 800 miljoen mensen geen elektriciteit, vooral in Afrika. Zo’n 2,6 miljard mensen koken hun voedsel met traditionele methoden zoals houtvuur en gedroogde mest. Door luchtvervuiling in huis vallen volgens de WHO naar schatting 3,4 miljoen doden per jaar.

In Nederland werken overheid en private partijen al nauw samen aan de overgang naar duurzame energie in het Klimaatakkoord. De initiatiefnemers van het NL Energy Compact - bedrijven, overheid, financiers, NGO’s en kennisinstellingen – lanceerden hun samenwerking op woensdag 15 september. Meer dan 25 partijen willen nu ook internationaal intensiever gaan optrekken in de steun aan ontwikkelingslanden, en samenwerken aan het bereiken van de duurzame energiedoelen van de VN (SDG7).

Zo wil de coalitie in de periode tot 2030 een schone manier van koken realiseren voor 45 miljoen mensen, en elektriciteit op basis van duurzame energie voor 100 miljoen mensen. Ook willen de partijen het gebruik van duurzame energie in humanitaire hulp bevorderen. Bij dit alles willen de partijen de banenkansen voor vrouwen en jongeren verdubbelen.

Presentatie op VN-Energietop
Minister Tom de Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal het initiatief op 24 september presenteren tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op de eerste VN-energietop in veertig jaar. De energietop moet bijdragen aan de ambitie om in 2050 wereldwijd een CO2-neutrale energievoorziening te bereiken. De Nederlandse overheid speelt bij deze VN-top een voortrekkersrol op het gebied van schone en duurzame energie voor al diegenen die nog geen moderne energievoorziening hebben.

De Bruijn: ‘De allerarmsten worden het hardst getroffen door klimaatverandering en hebben daarnaast geen moderne energie. Op weg naar een wereld zonder CO2-uitstoot mogen wij hen daarom niet vergeten. Hierin staan overheid, bedrijven, ngo’s en kennisinstellingen voor uitdagingen waar geen enkele partij alleen de oplossing voor heeft. Denk bijvoorbeeld aan financiering. Daarom is de samenwerking van NL Energy Compact niet alleen uniek in de wereld, maar ook belangrijk. Dat is mijn boodschap aan de aankomende VN-energietop.’

Geen duurzame energie om te koken
Geen duurzame energie om te koken


Frankrijk schorst meer dan 3000 zorgverleners onbetaald door geen C19-vaccinatie

Vanaf deze week geldt er in Frankrijk een verplichte C19-vaccinatie voor verplegend en gezondheidspersoneel. Wie nog niet is gevaccineerd krijgt een schorsing aan zijn broek.

Een dag nadat de verplichte vaccinatie voor verplegend en reddingswerkers van kracht is geworden zijn er ongeveer 3.000 niet-gevaccineerde mensen in Frankrijk onbetaald op non-actief gezet. Minister van Volksgezondheid Olivier Véran gaf als reden aan dat de betrokken personen woensdag nog geen bewijs van een eerste vaccinatie tegen het coronavirus hebben kunnen overhandigen. "Iedereen die met zieke en zwakke mensen in klinieken of tehuizen werkt, wordt nu gevaccineerd", benadrukte de minister in een tv-interview.

Enkele tientallen werknemers in de zorg hebben zelf ontslag genomen, aldus minister van Volksgezondheid Véran. "Maar velen willen zich nu toch laten vaccineren, omdat zij beseffen dat vaccinatie echt verplicht is", legde hij uit. Patiënten zullen er niets van merken, de zorg gaat gewoon door, volgens de minister.

In totaal moeten 2,7 miljoen mensen zich nog verplicht laten vaccineren tegen COVID-19, aldus Véran. Hieronder bevinden zich ziekenhuispersoneel, verpleeghuispersoneel en brandweerlieden. Ze moeten sinds woensdag 15 september zich tenminste één keer hebben laten inenten en vanaf half oktober twee keer. Zo niet, dan worden hun contracten opgeschort en hun salarissen niet uitbetaald.

In feite zouden de cijfers hoger kunnen liggen dan Véran nu vermeldt. In ongeveer 15 openbare ziekenhuizen alleen al zijn 1500 personeelsleden geschorst, zei hij. De huidige getroffenen zijn vooral werkzaam in ondersteunende functies, er is zeer weinig medisch personeel onder de niet-gevaccineerden, aldus de minister.

Wat de pandemie betreft, is er ook goed nieuws voor de Fransen. De situatie is "aanzienlijk verbeterd" als gevolg van de massale vaccinaties en de naleving van de 'afstand houden' regel. Momenteel zijn er gemiddeld ongeveer 10.000 nieuwe positief getesten per dag, dat is 30% minder dan in de voorgaande week, aldus Véran. Ook het aantal patiënten op de intensive care is dalende.

COVID-19: 2.130 positief getesten en 7 doden, totaal 1.979.114 en 18.097

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.130 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.979.114 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 49 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 378 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 15 patiënten opgenomen, er liggen nu 202 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.097 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 37

De langverwachte nieuwe verfilming van Dune is met afstand de grootste release van deze week, maar wie niet zo'n vertrouwen heeft in Denis Villeneuves verfilming van Frank Herberts boek, kan natuurlijk ook gewoon een andere film gaan zien. Zoals de nieuwe van Céline Sciamma of het waargebeurde Queenpins.

Dune

De voor een Oscar genomineerde Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) regisseert Dune, naar de gelijknamige bestseller van Frank Herbert. Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

Petite Maman

Na Portrait de la jeune fille en feu komt Céline Sciamma terug met Petite Maman. Een film waarin de regisseur terugkeert naar haar roots voor een coming-of-age verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen. Na het overlijden van haar oma verkent de achtjarige Nelly het huis en de omgeving waar haar moeder opgroeide. In het bos ontmoet ze een ander jong meisje. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze het meisje kent, maar wie is ze? Nelly ontdekt dat haar moeder ook jong is geweest en dat helpt haar te begrijpen wie haar moeder is. Sciamma maakte Petite Maman tijdens de lockdown van 2020. Dat levert een intiem en intrigerend verhaal op. 

Queenpins

Connie en JoJo zijn beste vriendinnen en ware coupon queens: ze proberen hun torenhoge rekeningen weg te werken door met kortingsvouchers geld te besparen op boodschappen. Om de inkomsten in een hogere versnelling te krijgen, zetten ze een ingenieus coupon-kartel op en slagen ze erin supermarktketens voor ruim 40 miljoen dollar op te lichten. Maar terwijl de bankrekeningen van de BFFs volstromen en hun club intussen uit miljoenen leden bestaat, raken ze in het vizier van twee agenten die ingezet worden om de oorsprong van de frauduleuze coupons op te sporen... Queenpins, met Kirsten Bell (Bad Moms), Kirby Howell-Baptiste (The Good Place), Paul Walter Hauser (Richard Jewell) en Vince Vaughn (Wedding Crashers), is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de grootste namaak-coupon oplichtingszaak in de Amerikaanse geschiedenis.

Surge

Joseph (Ben Whishaw) zit vast in een leven van routine, verstoken van emotie of betekenis. Zijn isolement en frustratie maken hem kwetsbaar en eenzaam. Een impulsieve daad van verzet leidt tot een rigoureuze gedaanteverandering en een razende versie van Joseph is ontketend. Hij begint aan een roekeloze zwerftocht door Londen, een pad van chaos en verwarring achterlatend. Surge volgt van zeer nabij de aangrijpende metamorfose van een ongelukkige jonge man die zijn eigen geest niet meer de baas is.

The Night House

The Night House volgt het verhaal van een weduwe (Rebecca Hall) die verontrustende geheimen van haar onlangs overleden echtgenoot begint te ontdekken.

The Quest for Tonewood

In de bossen van de Balkan zou je esdoorns kunnen vinden die hun gewicht in goud waard zijn. Van dit magische hout zou je een muziekinstrument van onschatbare waarde kunnen maken: een viool zo prestigieus als een originele Stradivarius. Vioolbouwer Gaspar Borchardt heeft deze missie sinds hij als twintiger door Bosnië fietste en toen de meest perfecte boom vond die hij ooit gezien had. Hij kon het hout destijds niet meenemen, maar is vastbesloten het weer te vinden en er een viool van te maken voor de wereldberoemde violiste Janine Jansen. Gaat het Gaspar lukken die ultieme viool te maken? The Quest for Tonewood is een avontuurlijke zoektocht in de wereld van de klassieke muziek.

China bekritiseert AUKUS-defensiepact tussen Australië, VS en Groot-Brittannië

Het Chinese leiderschap heeft flinke fritiek op het nieuwe AUKUS-defensiepact tussen Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dit beinvloedt de wapenwedloop in de Indo-Pacifische regio.

Volgens Chinese leiders ondermijnen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de vrede en stabiliteit in de regio. Regeringswoordvoerder Zhao Lijian zei dat het "uiterst onverantwoordelijk" was van het VK en de VS om nucleaire onderzeeërtechnologie naar Australië te exporteren. Hij beschuldigde de drie regeringen van handelen in de stijl van de Koude Oorlog.

Zhao uitte bijzonder scherpe kritiek op de regering in Canberra. De overeenkomst geeft China reden om te twijfelen aan het serieus naleven van het Nucleaire Non-proliferatieverdrag door Australië.

De geplande AUKUS-veiligheidsalliantie zorgt er onder meer voor dat Australië voor het eerst nucleair aangedreven onderzeeërs tot zijn beschikking krijgt. De technologie hiervoor zou door de VS en Groot-Brittannië worden aangeleverd. De nucleair aangedreven onderzeeërs voor Australië worden niet uitgerust met kernwapens, het zijn onderzeeërs die worden aangedreven door een kernreactor. Deze zijn stiller dan conventionele onderzeeboten en kunnen langer ononderbroken varen. Ze maken deel uit van het AUKUS-veiligheidspact - genoemd naar de Engelse afkortingen van de deelnemende landen wat vandaag is aangekondigd door de VS, Groot-Brittannië en Australië. 

Het Chinese leger heeft al tientallen jaren een vloot van nucleaire onderzeeërs in gebruik.

De herbewapening van China tegengaan
Australië, Groot-Brittannië en de VS hebben aangegeven met hun nieuwe pact de veiligheid en militaire afschrikking in de Indo-Pacifische regio te willen versterken. "Hand in hand voor meer veiligheid in de Stille Oceaan", zo verklaarden de drie regeringsleiders: de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Boris Johnson en zijn Australische ambtgenoot Scott Morrison.

De overeenkomst is officieel niet gericht tegen China. De facto is het echter duidelijk dat het pact bedoeld is om het bewapeningsbeleid van de communistische staatsleiding tegen te gaan. Het staats- en partijleiderschap van China claimt talrijke zeegebieden in de regio Azië-Pacific die door de internationale gemeenschap als internationale wateren worden beschouwd.

"De relatief vriendelijke veiligheidsomgeving die Australië al tientallen jaren in deze regio heeft, ligt achter ons", aldus Morrison. "We zijn een nieuw tijdperk ingegaan. Met nieuwe uitdagingen voor Australië, voor onze partners en onze vrienden in de hele regio."

Beëindiging van het verdrag met Frankrijk
Volgens Morrison zullen de nucleair aangedreven onderzeeërs in Adelaide worden gebouwd. Zo moet Australië een miljardencontract opzeggen met Frankrijk, dat vanaf 2030 twaalf nieuwe onderzeeërs zou leveren. De aankondiging leidde tot een verhitte discussie in Australië.

De Australische Groene Leider Adam Bandt sprak over drijvende Tsjernobyls in de grootste steden van Australië: "De spanningen in onze regio zullen ook toenemen in een tijd waarin Australië, als middenmacht, een onafhankelijke koers moet varen en al het mogelijke moet doen om in de regio te de-escaleren".

Afwijzing door Nieuw-Zeeland
In tegenstelling tot Groot-Brittannië is Australië geen NAVO-lid - maar heeft het herhaaldelijk deelgenomen aan militaire operaties van de westerse defensiealliantie, zoals bijvoorbeeld in Afghanistan en Irak. Australië maakt deel uit van het Five Eyes-partnerschap van de geheime diensten, samen met de VS, Canada, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

De regeringsleider van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft zich al duidelijk gepositioneerd over de aanschaf van kernonderzeeërs door hun buurland. "Het is duidelijk dat dergelijke schepen niet in de territoriale wateren van Nieuw-Zeeland mogen varen. Daar zijn alle partijen in ons land het over eens", aldus Ardern.

Franse soldaten doden IS leider in de Sahel

Een afsplitsing van de terroristische militie Islamitische Staat zorgt voor veel ellende de Sahel-regio. Duizenden Franse militairen worden daar ingezet in de strijd tegen deze jihadisten. Volgens de Franse president Macron hebben de troepen nu de ISGS getroffen: hun leider is "uitgeschakeld".

Franse strijdkrachten hebben de leider van de jihadistische militie van de Islamitische Staat in de Grote Sahara (ISGS) vermoord. Zoals de Franse president Emmanuel Macron op Twitter schreef, is Adnan Abu Walid al-Sahrawi "uitgeschakeld". De meeste aanslagen die in de regio worden gepleegd tussen Mali, Niger en Burkina Faso worden toegeschreven aan de ISGS.

"Dit is opnieuw een geweldig resultaat in onze strijd tegen terroristische groeperingen in de Sahel", voegde Macron eraan toe. Het presidentiële paleis bevestigde de dood van de militieleider. Aanvallen door de ISGS en andere milities op burgers in de regio zijn de laatste tijd toegenomen.

Vanwege het toenemende geweld in de Sahelregio roept de Franse president al jaren andere Europese landen op hem te steunen. Frankrijk heeft momenteel 5.100 soldaten gestationeerd in de Sahel als onderdeel van de Barkhane-gevechtsmissie, maar wil dit aantal tegen begin 2022 tot ongeveer de helft verminderen en de gevechtsmissie beëindigen. Zowel in Frankrijk als in de Sahelstaten wordt de missie de laatste tijd steeds meer bekritiseerd vanwege het gebrek aan succes.

De militairen ondersteunen de troepen van de zogenaamde G5 Sahel-landen Mali, Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad in hun strijd tegen extremistische groeperingen. Sinds vorig jaar is er onder druk van Frankrijk ook een Europese taskforce actief in deze regio genaamd Takuba.

Brabantse artsen geven winst op coronatesten terug aan GGD

Twee artsen die veel geld hebben verdiend aan coronatesten zijn van plan om de GGD West-Brabant een schenking te doen van 300.000 tot 500.000 euro. Dat meldt, meldt BN De Stem. Een van hen is de bekende Bredase arts-microbioloog én OMT-lid Jan Kluytmans.

Kluytmans en zijn collega maken deel uit van de elfkoppige maatschap MAMBZ, die zich verhuurt aan de vier ziekenhuizen in Breda, Roosendaal, Tilburg en Terneuzen. De ziekenhuizen zijn gezamenlijk eigenaar van Microvida, een commercieel laboratorium dat coronatesten onderzoekt voor de GGD. Lees verder bij Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: Ons eerste fietspad

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Fietspaden zijn de normaalste zaak van de wereld in Nederland, maar wist je dat het eerste fietspad 136 jaar geleden voor fietsers werd opengesteld? In september 1885 verzocht de Utrechtse student Antoon Oudemans het college van B en W de wandelstroken langs de Maliebaan in Utrecht open te stellen voor fietsers. De openstelling gold in eerste instantie alleen nog maar voor de ondertekenaars van het ingediende verzoekschrift zo lezen we op verkeerskunde.nl. Vanaf 1887 mochten ook andere fietsers gebruik maken van het fiets- en wandelpad. Het eerste fietspad voor alleen fietsers werd in 1896 aangelegd van station Nuenen naar Eeneind.

Het nutteloze feitje van de dag: Ons eerste fietspad (Catalogusnummer221786/collectie Het Utrechts Archief)
Het nutteloze feitje van de dag: Ons eerste fietspad (Catalogusnummer221786/collectie Het Utrechts Archief)

Big Rumble Boxing: Creed Champions

Rocky Balboa is een boks verhaal wat de meeste mensen wel kennen van de films. Het dramatische verhaal van de Italiaan uit de achterbuurt die de beste bokser ter wereld wordt. Deze eeuw is de franchise verder gegaan met Creed. De zoon van Apollo die samen met Rocky de nieuwe boksster wordt. Nu is er met Big Rumble Boxing: Creed Champions een leuke over de top arcade game gekomen over de filmserie. Een trip down memory lane langs deze boks franchise.


 

China roept op tot vrijgave 'bevroren tegoeden' Afghanistan

China heeft opgeroepen om de in het buitenland bevroren staatstegoeden van Afghanistan vrij te geven.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zei dat het geld wat van Afghanistan is, moet worden vrijgegeven en aan de Taliban moet worden overgedragen om het land weer op te bouwen. China had onlangs interesse getoond in economische samenwerking en bood steun aan hun buurland wat rijk aan grondstoffen is.

Ondertussen maakten de Taliban bekend dat er in de kantoren en woningen van oud-leden van de regering en veiligheidsdiensten meer dan tien miljoen euro en meerdere goudstaven zijn aangetroffen. De informatie kan niet worden geverifieerd door een onafhankelijke partij.

Na de internationale terugtrekking van de troepen richtten de militante islamisten een zelfbenoemde interim-regering op die internationaal grotendeels niet wordt erkend. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Bachelet, beschuldigde hen van ernstige misdaden en bekritiseerde ook het feit dat de rechten van meisjes en vrouwen niet worden gerespecteerd.

EU: strengere antibioticaregels voor dieren afgewezen

Groene Europarlementariër Häusling heeft in Brussel gefaald om strengere regels af te dwingen voor de behandeling van dieren met antibiotica.

Zijn bezwaar tegen de plannen van de Europese Commissie vond geen meerderheid in het Europees Parlement. Häusling en de Milieucommissie van het Europees Parlement hadden geëist dat vijf groepen antibiotica alleen in uitzonderlijke gevallen op dieren zouden worden gebruikt. Dit moet een einde maken aan het veelvuldig gebruik van antibiotica in de mesterij en hierdoor het risico op resistentievorming verminderen.

De Vereniging van Praktiserende Dierenartsen had gewaarschuwd dat de plannen ook de behandeling van huisdieren in gevaar kunnen brengen. Häusling heeft massaal kritiek en zelfs doodsbedreigingen ontvangen naar aanleiding van zijn anti-bioticaplannen.

in hoger beroep celstraf voor bedreiger Pieter Omtzigt

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep een 27-jarige man uit Limburg veroordeeld voor bedreiging van het Tweede Kamerlid Omtzigt op 20 augustus 2020 op het Plein in Den Haag.

De man nam die dag in Den Haag deel aan een demonstratie op het Plein. Later die dag zag hij Omtzigt lopen. De man liep daarop met een aantal anderen naar Omtzigt toe. De veroordeelde man sprak Omtzigt met luide stem aan, ging vlak voor hem lopen en blokkeerde hem de vrije doorgang, waardoor Omtzigt stil moest gaan staan. Toen Omtzigt doorliep schold de man hem uit en uitte hij een doodsbedreiging.

Het hof heeft de man voor de bedreiging veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man heeft het hof een iets groter deel van de straf voorwaardelijk opgelegd dan het Openbaar Ministerie vorderde.

Automobilist(28) rijdt op politie in, agenten schieten in reactie bestuurder dood.

In de nacht van woensdag 15 op donderdag 16 september heeft er op De Fjouwer Roeden in Boelenslaan een schietincident met dodelijke afloop plaatsgevonden. De politie heeft hier op een automobilist geschoten, nadat deze op hen was ingereden. De automobilist is ter plekke overleden, de politieagenten zijn niet gewond geraakt.

De politie wilde afgelopen nacht een automobilist controleren ter hoogte van Quatrebras. De 28-jarige man uit de gemeente Achtkarspelen stopte niet, maar ging er vandoor.

Achtervolging
Na een achtervolging stopte de automobilist op de Fjouwer Roeden in Boelenslaan. Toen agenten hem wilden benaderen reed de man op hen in. In reactie daarop is er op de man geschoten. De man raakte ernstig gewond en overleed ter plekke.

Rijksrecherche
De betrokken agenten raakten niet gewond. Zij zijn opgevangen op het politiebureau en team collegiale ondersteuning is ingeschakeld. Op de plaats delict is uitgebreid onderzoek gedaan. Omdat er is geschoten door de politie, is de Rijksrecherche in kennis gesteld. Zij zullen het incident onderzoeken. In alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg doet de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie, onderzoek.

Goud en geld onderschept op Schiphol

De recherche van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft in de afgelopen weken meerdere aanhoudingen verricht in verband met witwassen. In verschillende zaken werd in totaal ongeveer 56 kilogram goud en 150.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Op vrijdag 3 september trof personeel van de Douane negen goudstaven aan met een totaal gewicht van circa 25 kilogram en een geldbedrag van ruim 8.500 euro aan in de bagage van een Nederlandse man. Hij stond op het punt uit te reizen naar Dubai en kon geen goede verklaring geven over de herkomst van het goud en geld. Hierop is hij door rechercheurs van de Marechaussee aangehouden als verdachte van witwassen.
Bij een doorzoeking in een bedrijfspand in Enschede werd nog eens 29 kilogram goud en een geldbedrag van ruim 42.000 euro aangetroffen. De 54 kilo aan goud (met een geschatte waarde van circa twee miljoen euro) en het geld zijn in beslag genomen. Naar de verdachte is onderzoek ingesteld.

Op maandag 6 september troffen medewerkers van de Douane ongeveer 2 kilogram goud (waarde circa 78.000 euro) aan in de bagage van een Italiaanse man en vrouw. Zij waren op doorreis vanuit Dubai naar Italië. Omdat zij geen verifieerbare verklaring konden geven over de herkomst van het goud werden ook zij door rechercheurs van de Marechaussee aangehouden als verdachten van witwassen. Naar beide personen is onderzoek ingesteld, het goud is in beslag genomen.

Op woensdag 8 september werd in de bagage van een Turkse man ruim 100.000 euro aan contant geld aangetroffen. Hij was op doorreis vanuit Chili naar Turkije en kon geen goede verklaring geven over de herkomst van het geld en is eveneens door de recherche aangehouden als verdachte van witwassen. Het geld is in beslag genomen. Ook naar hem wordt onderzoek gedaan.

Rechercheurs van de Marechaussee doen onderzoek naar geldkoeriers op de luchthaven Schiphol. Dit gebeurt onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. Het doel hiervan is illegale activiteiten tegen te gaan zoals bijvoorbeeld het witwassen van geld, ondermijning of het financieren van terroristische activiteiten.

Deltarune Chapter 2 komt overmorgen uit

Toby Fox maakt tijdens een livestream bekend dat Deltarune Chapter 2 op 18 september beschikbaar komt. Fans hebben geduld moeten hebben, want Deltarune Chapter 1 kwam alweer uit op 31 oktober 2018.

Het eerste hoofdstuk was gratis, maar Chapter 2 gaat waarschijnlijk wel geld kosten. Hoeveel is nog niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat Fox' zijn plannen om de rest van de game in één keer uit te brengen van tafel is. De rest van de game lijkt episodisch uitgebracht te worden.

Deltarune Chapter 2 komt eerst naar pc, waarna andere platforms ongetwijfeld volgen.

Giel Beelen cancelt theatertour door 'coronapas'

De theatertour van Giel Beelen gaat niet door. De 'dj' heeft laten weten geen zin te hebben om mensen buiten te sluiten, nu de zogeheten 'coronapas' ingevoerd gaat worden.

De COVID-19-maatregel is een manier om aan te tonen dat je gewoon gevaccineerd bent of gewoon negatief bent getest op COVID-19. Weinig bijzonders in de huidige tijd dus, maar voor Giel Beelen een heel ding.

Wie onverhoopt wel zin heeft in gepraat over zijn ontdekkingsreis in de wereld van zelfontwikkeling en spiritualiteit en het luisteren naar zijn boodschap - spoiler: "Jij bent de goeroe en je bezit de kracht nu al!" - kan misschien ooit alsnog bij de tour terecht, de bedoeling is wel om het later nog eens te proberen.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Giel Beelen (@giels)

ACM: Arriva mag met drie nieuwe treindiensten rijden

Arriva krijgt van de ACM op basis van Europese wetgeving groen licht voor drie nieuwe treindiensten waar de vervoerder vanaf 2023 mee wil gaan rijden. Het gaat om wekelijkse nachttreinen tussen Groningen en Schiphol en tussen Maastricht en Schiphol en een dienst tussen Apeldoorn en Amersfoort die vijfmaal per dag rijdt.

Deze diensten vallen niet onder een door de overheid gegunde spoorconcessie. Zulke diensten mogen op basis van Europese wetgeving sinds 2021 als zogenoemde opentoegangsdienst worden aangeboden, mits zij geen aanzienlijke negatieve impact hebben op een bestaande concessie. De ACM concludeert na onderzoek dat daarvan geen sprake is: de maximale negatieve impact op de winstmarge van de hoofdrailnetconcessie, die wordt geëxploiteerd door de NS, is 0,03 procentpunt. Arriva mag van de ACM dus met zijn nieuwe treindiensten gaan rijden.

Eerste keer
Het is de eerste keer dat de ACM zo’n toets uitvoert. Spoorvervoerders kunnen sinds januari 2021 opentoegangsdiensten aanbieden. Die moeten ze wel eerst melden bij de ACM, waarna houders van bestaande spoorconcessies en de verleners van die concessies de gelegenheid krijgen de ACM te vragen om te onderzoeken of er sprake is van een aanzienlijke negatieve impact op de concessie.

Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de verlener van de hoofdrailnetconcessie.

FOK! Wat een weer: censuur van de atmosfeer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Geachte,

Hedendaags is mij het bericht toegekomen dat Dhr. Stephan5 het weerbericht niet zal uitzetten jegens zijn lezers wegens censuur van de atmosfeer. Zijne collegea _UserName_ zal u tekst en uitleg geven.

Zo, daar ben ik dan!
Bij mij was het kletsnat vanochtend. Bij Stephan5 niet, dus aan mij de eer.

Een regengebied trok over het noorden en oosten naar het noordoosten waar zo'n 18mm uit is gevallen in de Achterhoek. Elders in het land was Limburg natter met 27mm aan regen. In het westen is weinig tot niets gevallen. In de loop van de middag werd het dan droog en kwam af en toe het zonnetje erbij kijken, inmiddels is het regengebied vertrokken.

Maar wat gaan we nu krijgen? Een laag drukgebied ligt op de noordzee dat, net als dat regengebied overwegend noordoost trekt. Het wordt weer wat saaier de komende dagen, vanavond is het droog, in het noorden kan komende nacht een bui vallen. De minimumtemperatuur zijn een stuk lager dan afgelopen etmaal, tussen de 12 en 14 graden.

De ochtend begint bewolkt, terwijl er in het noordoosten nog wat regen kan vallen. In de middag is net als gister, zo nu en dan de zon te zien met een matige wind vanuit het westen en een maximumtemperatuur rond de 20 graden. De komende dagen zijn naar waarschijnlijkheid wat droger waarin af en toe de zon te zien is. Na het weekend ben ik bang dat we de 20 graden niet meer gaan zien. Wellicht volgende maand nog een uitschieter.

Maar dat, dat is voor later.

 
Is het de toekomst? Nee, het is een prachtplaatje van Sanicole, waar ook bloemkolen zijn te zien. (Foto: Charged)
Is het de toekomst? Nee, het is een prachtplaatje van Sanicole, waar ook bloemkolen zijn te zien. (Foto: Charged)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kanonnen na 81 jaar terug in Nederland

Duitsland heeft gisteren 2 kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog teruggegeven aan Nederland. Met een 10-tonner haalde 43 Herstelcompagnie de stukken op in het Duitse Emden en bracht ze naar de Legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde. Tijdens de mobilisatie op 7 mei 1940 kwamen de Nederlandse kanonnen ook uit een depot op die legerplaats. Van daar gingen ze naar Delfzijl. Hiermee moest de stad worden verdedigd toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen.

Oorlogstrofee
De inzet van het geschut duurde naar verluidt slechts 5 minuten, want al heel snel kwam de opdracht om terug te trekken. 2 dagen later bleek dat de kanonnen als oorlogsbuit naar Emden waren gebracht. De Duitsers hebben ze daarna alleen nog als decoratiestukken gebruikt: eerst als oorlogstrofee en later als ornament op de Karl-Von-Müller-Kazerne.

Voor echt gebruik waren ze veel te verouderd. Dat gold ook al voor Nederland. Het Duitse Friedrich Krupp in Essen vervaardigde de veldkanonnen in 1881 en 1882. Als ‘kanon 8 cm staal’ nam de Nederlandse landmacht ze in gebruik. Met de mobilisatie waren ze eigenlijk al 6 jaar uit de bewapening, maar bij gebrek aan beter werden ze toch afgestoft in ingezet. Nu, 81 jaar later, geeft de stad Emden de kanonnen terug.

Naar musea
1 van de kanonnen wordt na restauratie ondergebracht bij de Historische collectie Korps Veldartillerie, ook bekend als het Nederlands Artilleriemuseum. De ander gaat in eerste instantie naar het Nationaal Militair Museum (NMM). De kans is echter groot dat deze op termijn naar het historisch museum van Delfzijl gaat. Het NMM heeft namelijk al een ander stuk geschut van dit type.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.