FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 juni 2021

EK: Engeland als groepswinnaar door na magere winst tegen Tsjechië

Engeland heeft zich als groepswinnaar gekwalificeerd voor de achtste finales op het EK. Dankzij een vroege treffer van Raheem Sterling wonnen de Engelsen met 1-0 van Tsjechië.

Vooraf was duidelijk dat Engeland en Tsjechië al zeker waren van de volgende ronde, alleen was de vraag op welke plek de ploegen zouden eindigen in hun groep.

Engeland begon uitstekend aan de wedstrijd. Raheem Sterling kreeg al vroeg de kans om de score te openen. Hij wipte de bal voorbij Tomáš Vaclík, de doelman van Tsjechië, alleen stond de paal in de weg voor Engeland. Niet snel daarbij maakte Sterling alsnog de openingstreffer. Na twaalf minuten kopte hij een voorzet van Jack Grealish binnen.

Tsjechië moest op zoek naar de gelijkmaker en was via Tomas Soucek twee keer dicht bij. Alleen wist de speler van West Ham United net niet te scoren, waardoor het bij rust 1-0 in het voordeel van Engeland stond. De tweede helft was niet hoogstaand van beide kanten en bleef het 1-0 in het voordeel van Engeland, waardoor de Engelse zich als groepswinnaar plaatsen voor de achtste finales.

Daarin neemt Engeland het op tegen de nummer van Groep F, de poule des doodsvan Frankrijk, Duitsland en Portugal. Tsjechië is een mogelijke tegenstander van Nederland, maar dat is wel afhankelijk wat Polen en Spanje woensdag doen.

EK: Kroatië alsnog via voordeur naar achtste finales

Kroatië heeft alsnog de tweede plaats in Groep D weten te behalen na een 3-1 overwinning op Schotland. Het spel van de Kroaten was opnieuw weinig bijzonder, maar er werd in ieder geval drie keer gescord in Schotland. Met de rust stond het nog 1-1, maar in de tweede helft waren de Kroaten iets sterker en vooral effectief.

De Schotten hadden er meteen al meer zin in en probeerden vroeg naar de openingsgoal te zoeken via gevaarlijke voorzetten. Kroatië was echter de ploeg die na een kwartier op voorsprong kwam. Nikola Vlasic rondde af nadat Perisic een voorzet panklaar legde. Schotland gaf zich echter niet meteen gewonnen en kreeg een paar goede kansen, maar zoals wel vaker was de afronding vrij zwak. Kroatië had moeite met voetballen. Naarmate de eerste helft vorderde werd Kroatië echter sterker en wisten de Schotten weinig meer te maken. Juist toen werd het toch weer 1-1. Callum McGregor wist van net buiten de 16 na een afgeslagen aanval binnen te schieten. Dit was ook meteen de ruststand.

In de tweede helft waren er verrassend weinig kansen voor het feit dat beide ploegen moesten winnen om door te gaan. McGinn kreeg een goede kans uit een voorzet, maar hij werkte de bal aan de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant bij Kroatië lukte weinig, maar dan is er altijd nog Luka Modric. Hij maakte na 60 minuten de 2-1, ook al van net buiten het strafschopgebied. Schotland probeerde het nog wel, maar kwam niet echt tot grote kansen. Daarentegen maakte Kroatië uit een corner tien minuten voor tijd de 3-1. Modric wist een corner op het hoofd van Ivan Perisic te leggen en deze wist raak te koppen voor de 3-1. Schotland kreeg nog een kansje in de blessuretijd, maar een goal viel er niet meer.

Hiermee was het wel beslist en wist Kroatië zich na twee moeilijke wedstrijden alsnog te plaatsen voor de achtste finales. Door de uitslag op Wembley zijn de Kroaten tweede geworden in de groep. De tegenstander wordt morgen omstreeks 8 uur bekend, als de wedstrijden in Groep E zijn afgelopen. Hier zal ook voor Nederland duidelijk worden welke tegenstander er in de achtste finale komt, dit zal Tsjechië of één van dde landen uit Groep F worden.

'Ajax meldt zich officieel voor Feyenoorder Berghuis'

Ajax heeft zich officieel bij Feyenoord gemeld voor Steven Berghuis. Dat melden alle Nederlandse media. De aanvoerder van Feyenoord heeft een gelimiteerde transfersom van vier miljoen euro in zijn contract staan.

Het huidige contract van Berghuis bij Feyenoord loopt medio 2022 af en bevat een gelimiteerde afkoopsom van 4 miljoen euro. Ook PSV en VfL Wolfsburg, de nieuwe club van trainer Mark van Bommel, zouden de aanvoerder van Feyenoord graag aan hun selectie willen toevoegen.

Berghuis liet onlangs weten dat hij zich voorlopig met Oranje op het EK wil concentreren. In de eerste twee duels bleef de rechtsbuiten op de bank zitten, maar in de derde groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië viel de aanvaller van Feyenoord in.

Berghuis speelt sinds het seizoen 2016-2017 voor Feyenoord. Eerder kwam hij uit voor FC Twente, VVV-Venlo, AZ en Watford. In het afgelopen seizoen maakte hij in de Eredivisie achttien doelpunten voor Feyenoord.

Berghuis zou bij Ajax moeten concurreren met Antony en David Neres, die bij een goed bod mag vertrekken. Arne Slot, de nieuwe trainer van Feyenoord, hoopt dat hij komend seizoen nog een beroep kan doen op de aanvaller, die het afgelopen seizoen bij 32 doelpunten betrokken was voor de Rotterdammers.

Hoe koppige wetenschappers van de WHO voor meer covid19 doden zorgden

De WHO was een beetje heel erg veel te laat met het accepteren dat SARS-COV-2 zich ook middels aerosolen verspreidt. De oorzaak is een rigide definitie die zijn oorsprong ergens in de medische geschiedenis heeft, en koppige wetenschappers die de dezelfde natuurkundige krachten wel accepteren op de ene afdeling (fijnstof) maar dus niet op de andere...

Tiel: Man laat voorbijgangers pik zien

Een man is zondagmiddag opgepakt in Tiel, omdat hij aan verschillende voorbijgangers zijn geslachtsdeel heeft laten zien. Wijkagent Erwin van Dalen laat op sociale media weten dat de man zich rond 16.30 uur ‘hinderlijk gedroeg’ vlakbij het hondenveldje aan de Leliestraat. Om duidelijk te krijgen hoe lang de man daar heeft gestaan en of meer mensen door hem zijn aangesproken, vraagt de politie aan eventuele getuigen zich te melden. Zo meldt de Gelderlander.

Filippijnse president Rodrigo Duterte: 'Vaccineren of de gevangenis'

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft gedreigd om mensen die zich weigeren te laten vaccineren tegen het coronavirus op te sluiten in de gevangenis. Het land land worstelt momenteel met een van de ergste uitbraken in Azië, met meer dan 1,3 miljoen gevallen en 23.000 doden.

"Je kiest, vaccin of ik sluit je op", zei Duterte maandag in een televisietoespraak na berichten over een lage opkomst bij verschillende vaccinatiesites in de hoofdstad Manilla.

Deze opmerking van Duterte is in tegenspraak met die van zijn gezondheidsfunctionarissen, die hebben gezegd dat hoewel mensen worden aangespoord om het Covid-19-vaccin te ontvangen, dit op vrijwillige basis zou zijn.

"Begrijp me niet verkeerd, er is een crisis in dit land", zei Duterte. "Ik erger me er gewoon aan dat Filippino's maling hebben aan dit verzoek van de regering."

Op 20 juni hadden de Filippijnse autoriteiten 2,1 miljoen mensen volledig gevaccineerd, waardoor ze langzaam vooruitgang boekten in de richting van het doel van de regering om dit jaar tot 70 miljoen mensen in het land van 110 miljoen inwoners te vaccineren. Duterte, die al eerder is bekritiseerd vanwege zijn harde aanpak om het virus in te dammen, houdt ook de scholen nog gesloten.

Nibud is tegen 'boete' bij meer dan 12.000 euro pinnen per jaar bij geldautomaat

Na de Consumentenbond heeft nu ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zich uitgesproken tegen de ’boete’ die ABN Amro en mogelijk ook andere banken gaan heffen op pinnen boven een bepaalde limiet. Banken zouden geen kosten in rekening mogen brengen voor het opnemen van contant geld bij een geldautomaat, vindt het Nibud. Meer hierover bij het DvhN.

ABN Amro brengt binnenkort kosten in rekening voor het pinnen bij een geldautomaat. Wanneer een klant meer dan 12.000 euro op jaarbasis opneemt, rekent de bank straks 5 euro plus 0,5 procent per transactie over het opgenomen bedrag. Dat zou de klant bij een bedrag van 10 euro dan 5,01 euro kosten en bij een opname van 1000 euro 5,50 euro.

COVID-19: 724 positief getesten en 3 doden, in totaal 1.680.288 en 17.730

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 724 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.680.228 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 19 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 277 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 4 patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 185 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.730 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

UEFA: Allianz Arena mag niet in regenboogkleuren

De UEFA moet opnieuw beslissen over de 'regenboog'. Na de kwestie van de regenboogkleurige band van keeper Manuel Neuer te hebben goedgekeurd, willen de lokale politici van München een in regenboog kleuren verlicht EURO 2020 voetbalstadion. In de wedstrijd tegen het homofobe Hongarije zou dit een sterk signaal afgeven.

Vindt de UEFA  het 'te bont' worden om het stadion te gebruiken om een politiek statement te maken - of geeft de bond een kleurrijk signaal  af voor diversiteit: kort voor de laatste voorrondewedstrijd van het Duitse nationale voetbalelftal tegen Hongarije (woensdag 21.00 uur) moet de Europese voetbalunie een antwoord geven op de 'regenboogvraag'. De stad München heeft officieel haar eis geformuleerd voor een arena die in zes kleuren wordt verlicht.

Het gaat om "een symbool in de zin van kosmopolitisme en tolerantie" maar ook om "een breed zichtbaar signaal voor ons gemeenschappelijk begrip van waarden", zo staat in de brief van burgemeester Dieter Reiter aan UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin en Rainer Koch van de DFB, die namens alle fracties in de gemeenteraad is geschreven.

Volgens burgervater Reiter ligt de focus op "de beperkingen die in Hongarije gelden voor de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBTIQ)". Hij doet daarom een beroep op de UEFA, "vooral ter gelegenheid van EURO 2020, met zijn media-aandacht, om een nadrukkelijke en zichtbare inzet voor tolerantie en gelijkheid te maken."

Terwijl premier Markus Söder van Beieren achter het idee staat, reageerde Hongarije boos op het initiatief. "Het is extreem schadelijk en gevaarlijk om sport en politiek te vermengen", zegt de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto volgens persbureau MTI. "De historische ervaring leert dat dit een slechte zaak is en dat weten vooral de Duitsers heel goed."

De Hongaarse verdediger waardeert regenboogkleuren
De Hongaarse verdediger Willi Orban zou een felgekleurde arena verwelkomen. "Persoonlijk zou ik het leuk vinden als het stadion kleurrijk is verlicht", zei de verdediger van RB Leipzig in het Hongaarse EM-kwartier in Telki bij Boedapest: "Tot nu toe heb ik het alleen blauw gezien in de tweede divisie tegen 1860 München en rood tegen FC Bavaria. Dus ik zou het leuk vinden als de lampen kleurrijk zijn."

Nu moet de voetbalbond, als gastheer van het toernooi, een besluit nemen. Het is nog onduidelijk tot welke beslissing de UEFA zal komen.

Enerzijds doet de UEFA onderzoek naar meldingen van discriminatie op de EURO-locatie Boedapest. Daarentegen deed de bond onderzoek naar het dragen van een regenboogkleurige band van de Duitse aanvoerder Manuel Neuer. Neuer zal ondanks de ophef zijn regenboogarmband mogen dragen tegen Hongarije.

Diversiteit of nabijheid van Orban?
Het lijkt erop dat de UEFA ernstige problemen heeft met het offensief van München, dat ondubbelzinnig is gericht tegen het beleid van de rechtse nationale regering van Hongarije onder premier Viktor Orban. Enerzijds kan de vereniging zich niet echt verzetten tegen de actie na haar massale campagnes voor diversiteit. Tegelijkertijd zou de UEFA echter dicht bij Orban staan.

De Hongaarse regering heeft onlangs een wet aangenomen tegen "reclame" voor homoseksualiteit door het parlement, wat tot felle kritiek leidde. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is Hongarije 'bedreigend' door de nieuwe wet. De Vereniging voor Lesbiennes en Homo's in Duitsland (LSVD) ziet de wet als het "nieuwe hoogtepunt van de onzichtbaarheid en ontneming van het stemrecht van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LGBTI)". Met haar standpunten vindt de LSVD open oren bij de Duitse nationale spelers. "Als voetbalwereld zie je momenteel heel goed dat we met diversiteit racisme en homofobie willen tegengaan", aldus Leon Goretzka: "Manu droeg de regenboogvlag namens ons allemaal en er zijn plannen dat de Allianz Arena in Munchen in de regenboog kleuren gaat schitteren, wat ik een geweldig idee vind."

Met de kwestie van racisme wat door Goretzka aan de orde is gesteld, heeft Hongarije de afgelopen dagen op EURO 2020 weer de aandacht getrokken. In de vorige wedstrijden van de Hongaren in Boedapest (0:3 tegen Portugal en 1:1 tegen Frankrijk) verscheen de beruchte "Karpatenbrigade" in het stadion. De in het zwart geklede menigte wordt door experts beschouwd als een paramilitaire groep bestaande uit neonazi's. Volgens verschillende berichten zouden de leden van de brigade de aandacht hebben getrokken door homofobe en racistische opmerkingen en werd ook de Hitlergroet getoond. Mochten deze "probleemfans" hun weg naar München vinden, dan staat de Beierse hoofdstad woensdag voor een enorm veiligheidsprobleem - ondanks de 1000 politieagenten die dan dienst zullen hebben.

Update 22-06, 14:11
De UEFA staat niet toe dat de Allianz Arena woensdag tijdens het EK-duel van Duitsland met Hongarije de regenboogkleuren heeft. Dat heeft de Europese voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. Het besluit stuit op onbegrip in Duitsland. 

De UEFA zegt het verzoek te hebben afgewezen vanwege de "politieke context". Het heeft in plaats daarvan alternatieve data voorgesteld om het stadion te verlichten.

In een verklaring zei het bestuursorgaan van het Europese voetbal:
"De UEFA begrijpt dat het ook de bedoeling is om een boodschap uit te zenden om diversiteit en inclusie te bevorderen - een zaak die de UEFA al vele jaren ondersteunt - door de krachten te bundelen met Europese clubs, nationale teams en hun spelers, het lanceren van campagnes en tal van activiteiten in heel Europa om het ethos te promoten dat voetbal voor iedereen open moet staan. 
Daarom heeft de UEFA alternatieve data voor de verlichting voorgesteld die beter aansluiten bij bestaande evenementen. Racisme, homofobie, seksisme en alle vormen van discriminatie zijn een smet op onze samenlevingen - en vormen een van de grootste problemen waarmee het spel tegenwoordig wordt geconfronteerd. Discriminerend gedrag heeft zowel de wedstrijden zelf ontsierd als buiten de stadions het online discours rond de sporten waar we van houden." Zo is te lezen op BBC Sport.

De Duitse doelman Manuel Neuer mag tijdens de wedstrijd wel zijn regenboog aanvoerdersband dragen.

Het nutteloze feitje van de dag: Enorm windscherm voor schepen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Windschermen kennen we wel, maar zo groot als in de Rotterdamse Haven zie je ze maar zelden. Want wist je dat daar speciaal voor de schepen een windscherm staat dat tot de grootste van de wereld behoort? Aan het einde van het Calandkanaal ligt de Brittanniëhaven waar jaarlijks 250 autoschepen aankomen. Omdat deze schepen hoog op het water liggen hadden ze boven windkracht vijf vaak last van de wind waardoor onder andere het passeren van de Calandbrug lastig werd. Speciaal daarom is er in 1983 een windscherm gebouwd van 1750 meter lang en 25 meter hoog. In 2018 werd een deel van het scherm aangepast om ruimte te maken voor een nieuwe spoorlijn door de haven.

Het nutteloze feitje van de dag: Enorm windscherm voor schepen (WikiCommons/https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)
Het nutteloze feitje van de dag: Enorm windscherm voor schepen (WikiCommons/https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)


Vrouw (60) heeft veel profijt van haar onderhuidse microchips; ' super gemakkelijk'

Als ze in de supermarkt iets betaalt, heeft Juliane von der Ohe geen pinpas nodig, als ze de deur opent heeft ze geen sleutel nodig. Een snelle aanraking met de hand is voldoende. De chip in haar pols maakt haar dagelijks leven gemakkelijker, zegt de boer. Experts waarschuwen echter voor de risico's.

Boerin en CDU-politica Juliane von der Ohe heeft geen bezwaren voor onderhuidse implantaten om het dagelijks leven gemakkelijker te maken. De 60-jarige boerin uit Haarstorf opent de voordeur met een chip ter grootte van een rijstkorrel in haar pols, ontgrendelt met de andere hand haar computer en betaalt in de supermarkt met een derde gegevensdrager.

"Een boer houdt van techniek en deze chip ken ik van mijn huisdieren. Ik heb er nog nooit een zien sterven, dus ik ben helemaal niet bang voor de gevolgen", zegt von der Ohe. 

Ze is niet bang voor gegevensdiefstal. "We chippen al 30 jaar huisdieren", zegt Patrick Kramer. Maar ook de kleine dataopslagapparaten worden veel door mensen gebruikt. Volgens Kramer is er geen technisch product waarmee men meer ervaring heeft in het menselijk lichaam. Hij en zijn Hamburgse bedrijf Digiwell worden beschouwd als pioniers in deze industrie in Duitsland en injecteerden de implantaten onder de huid bij von der Ohe.

Kramer vertelt over voorbeelden voor mensen met een handicap, zoals een meisje dat zonder armen geboren is en nu sloten kan openen met behulp van de nieuwe 'hulp' in haar voeten. Of de epilepticus die er zijn medisch dossier op bewaart voor noodgevallen. "Dat kan levens redden", zegt Kramer en verzekert dat de gegevens veilig zijn. Om ze te scannen heb je huidcontact nodig.

Biohacking is het onderwerp van het proefschrift van cultuurwetenschapper Laura Hille aan de Leuphana University in Lüneburg. Ze houdt zich bezig met het samensmelten van mens en machine en kent veel bedenkingen niet. "Waarom worden bepaalde technologieën zoals pacemakers of koperspiraaltjes erkend voor anticonceptie en waarom is de angst voor chips zo groot?", vraagt de 34-jarige zich af. "Zogenaamde RFID-chips bestaan al tientallen jaren op pakketten, containers en in kledinglabels voor trackingdoeleinden."

Zoals de Faz meldt, waarschuwen experts echter voor een aanzienlijk datarisico: hackers zijn er al in geslaagd om de chips terloops te kraken en toegang te krijgen tot de gegevens erop. Andreas Sjostrom, hoofd technologie bij IT-dienstverlener Capgemini, gebruikte ooit een microchip. Maar hij heeft de chip weer laten verwijderen. Hij vindt de relatie tussen voordeel en gezondheidsrisico bijzonder onevenredig. Al in 2017 schreef hij op zijn blog: "Microchips zijn een slecht idee".

Varta gaat batterijen leveren aan Porsche

Met de zogenaamde V4Drive-accu produceert Varta een ultra high-performance auto-accu die binnen enkele minuten kan worden opgeladen. De ronde accu gaat worden gebruikt in Porsche-modellen.

De batterijfabrikant Varta gaat in de toekomst de sportwagenfabrikant Porsche van high-performance batterijen voorzien. Dat meldt het Handelsblatt. Volgens de krant vertelde Porsche dat de VW-dochteronderneming zou kunnen samenwerken met twee of meer batterijleveranciers, afhankelijk van de kenmerken van verschillende voertuigen of ontwikkelingsprojecten. Er zou worden gekeken van welke partner de beste expertise heeft voor een bepaald project. Met welke partners welke projecten gerealiseerd zouden worden, zou Porsche tijdig bekend maken.

Volgens "Handelsblatt" zou de zogenaamde V4Drive-batterij van Varta gebruikt kunnen worden in het Taycan-model of de iconische 911-sportwagen. Varta maakte in het voorjaar bekend cellen voor elektromobiliteit te willen gaan produceren. Het nieuwe product met de naam V4Drive zou tegen het einde van het jaar op een proeflijn moeten worden geproduceerd op het hoofdkantoor van het bedrijf in Ellwangen. De lithium-ion ronde cel kan in slechts zes minuten volledig worden opgeladen en zou zelfs bij extreem lage temperaturen efficiënt moeten zijn

Porsche maakte zondag bekend dat het hoogwaardige batterijcellen voor elektrische auto's zou gaan ontwikkelen en produceren. De sportwagenfabrikant gaat een joint venture aan met de celspecialist Customcells uit Itzehoe en Tübingen. Volgens eigen verklaringen investeert de VW-dochter een hoog dubbelcijferig miljoenbedrag in de nieuwe Cellforce Group voor een meerderheidsbelang van ruim 80 procent.

'Bestrijdingsmiddelen in rode wijn van AH, Jumbo en Lidl'

Rode bordeauxwijn van drie supermarkten bevat een bestrijdingsmiddel. Het gaat om glyfosaat, dat ook blijkt voor te komen op fruitsoorten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma EenVandaag. Volgens de supermarkten zelf voldoen de wijnen aan de regels. Ook zijn vier soorten fruit en 4 soorten groente onderzocht op 31 bestrijdingsmiddelen. In de groenten werd niets aangetroffen, in een deel van de aardbeien en tafeldruiven werden pesticiden aangetroffen. Lees verder bij de Gelderlander.

RIVM: COVID-19 kan in vliegtuig tot 3 rijen verder verspreiden

Als iemand die corona onder de leden heeft in een vliegtuig zit, zouden de mensen in de drie rijen ervoor en erachter het virus kunnen oplopen. Meer hierover bij het DvhN.

De virusdeeltjes kunnen zich waarschijnlijk niet verder verspreiden door het toestel, denken de onderzoekers. Mensen lopen volgens hen meer risico in ongeventileerde ruimtes die even groot zijn. Het RIVM en onderzoeksinstituut Koninklijke NLR hebben metingen gedaan met poppen in vliegtuigen. Het risico op besmetting neemt toe wanneer de besmettelijke passagier meer virusdeeltjes verspreidt dan gemiddeld. Men schat dat in elke 11 tot 33 vluchten een besmettelijke passagier aan boord  zou kunnen zijn.

Wordt 1 juli een nationale feestdag voor afschaffing van de slavernij?

Op de vraag of 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij, een nationale feestdag moet worden, wordt door veel mensen positief gereageerd. Vereniging Ons Suriname en NiNsee, het kennis-en onderzoekscentrum over het Nederlandse slavernijverleden, die al jaren pleiten voor een nationale herdenkingsdag op 1 juli, zijn blij dat de vier grote steden een verzoek hebben ingediend bij het nieuwe kabinet. Zo meldt AT5.

Een vrije dag op 1 juli voor iedereen om het slavernijverleden te herdenken. Dat vragen de vier grote steden in een brief aan het nieuwe kabinet. Ze willen ook een landelijk onderzoek naar het koloniale- en slavernijverleden en een bureau dat racisme en discriminatie bestrijdt. "Het is belangrijk, voor de hele wereld", zegt een Amsterdamse in winkelcentrum De Amsterdamse Poort in Zuidoost.

Breed gedragen
Een vrouw van Afro-Surinaamse afkomst verwoordt het zo: "Het moet breed gedragen worden, het is niet alleen van de Afro- Surinamers, het is jullie voorouders ook overkomen, dus jullie zitten er ook mee wat zij hebben gedaan. Erken het, dan kunnen we verder."

In de Verenigde Staten is 19 juni deze week aangemerkt als officiële feestdag om de afschaffing van de slavernij te vieren. Het NiNsee hoopt dat in Nederland 1 juli als officiële herdenkingsdag zo snel mogelijk wordt erkend. LInda Nooitmeer, voorzitter NiNsee: "Het beste is om als land je geschiedenis te omarmen. Op 1 juli moet de nadruk liggen op herdenking. Minder op een feestdag. Bij herdenken gaat het om respect. Dat zou een goede eerste stap zijn naar verwerking. Ik zou elk jaar op 1 juli twee minuten stilte willen in het hele land."

Ook Vincent Soekra, van Vereniging Ons Suriname vindt dat het tijd is voor herdenken op landelijk niveau. Soekra: "Het kwartje is gevallen lijkt het, het is erg belangrijk dat het van de grote steden uitkomt, omdat het rijk het nu zal moeten overnemen. Dat het mensen verplicht om na te denken waarom ze eigenlijk vrij zijn. Bewustzijn en beter begrip maakt een betere samenleving." Soekra ziet het dan ook als een tweede bevrijdingsdag, één op 5 mei en één op 1 juli.

Landelijk onderzoek
Een nieuw landelijk onderzoek naar het koloniale- en slavernijverleden, zoals de vier grote steden willen, lijkt hem overbodig. "Er is pas een uitgebreid onderzoek geweest over de betrokkenheid van Amsterdam bij de slavernij in de Oost en de West, dat boek biedt genoeg handvatten om maatregelen te nemen voor een herstelprogramma. En ik hoop dat er dit jaar oprechte excuses komen van de overheid. De pijn is nog steeds voelbaar bij heel veel mensen."

Argentinië boekt zuinige zege, Peru pakt Colombia

De derde speelronde in de groepsfase van de Copa América zit er weer op, er zijn er nog twee te gaan alvorens op 2 juli de knockoutfase begint. Elk land heeft nog kans om door te gaan, maar drie landen zijn daar in elk geval al zeker van.

In groep A nam Argentinië het op tegen Paraguay en dat werd bepaald geen spektakelstuk. Na tien minuten was het raak voor Papu Gómez en bijna anderhalf uur voetbal bracht geen enkele verandering meer teweeg in de stand. Na de net zo zuinige 1-0 tegen Uruguay en de 1-1 tegen Chili is Argentinië wel zeker van de kwartfinales.

Chili kwam dankzij Eduardo Vargas na 26 minuten op voorsprong tegen Uruguay, maar grote ster Arturo Vidal werd de grote schlemiel van de avond: na een dik uur werkte hij de bal in eigen doel, waarmee hij de 1-1 eindstand op de borden bracht. Toch was het voor Chili genoeg om de kwartfinales te bereiken, nadat Bolivia eerder geklopt werd.

In groep twee werd er wat beter op los gescoord, te beginnen met Colombia - Peru. FC Emmen-speler Sergio Peña, wie anders, opende na een goed kwartier namens Peru de score, kort na rust tekende Miguel Borja voor de gelijkmaker. Tien minuten later werkte de Colombiaanse WK-held Yerry Mina de bal in het Peruviaanse doel: 1-2 en daar bleef het bij.

Ecuador kwam dankzij Ayrton Preciado kort voor rust op voorsprong tegen Venezuela, dat de stand vijf minuten na de onderbreking dankzij Edson Castillo op 1-1 zette. De jonge Gonzalo Plata tekende in de 71e minuut voor de 1-2, maar ook dit keer kwam Venezuela terug: in de 91e minuut bracht Ronald Hernandez zijn land het tweede punt van het toernooi.

Brazilië is met twee zeges al door naar de kwartfinales, Colombia staat er met vier punten ook niet slecht voor. Peru volgt met drie punten, voor de twee van Venezuela en één van Ecuador.

NASCAR-coureur Larson ongenaakbaar, vierde zege op rij

De NASCAR Cup Series streek dit weekeinde voor het eerst in de historie neer op de Nashville Superspeedway, waar sowieso voor het eerst sinds 2011 een NASCAR-evenement gehouden werd. Het werd geen al te spectaculaire race, maar dat mocht de pret niet drukken in de muziekstad.

Met Aric Almirola en Kyle Busch voorop en Joey Logano en William Byron op rij twee kon het groen gezwaaid worden, maar na amper een halve ronde veranderde dat al in geel: Quinn Houff stond met drie banden tegen de muur, één band minder dan doorgaans als ideaal wordt gezien.

Vervolgens ging het enige tijd goed, tot Tyler Reddick bij het uitkomen van de pitstraat door het gras spinde: caution. Kyle Larson had de touwtjes stevig in handen tot die tijd, Kyle Busch passeerde hem tijdens de pitstops. Kort daarop knalde Ryan Blaney met mogelijk een uit elkaar geklapte remschijf de muur in, weer een caution.

Chris Buescher en Justin Haley waren de volgenden die kort na de caution de muur van te dichtbij bekeken: caution nummer vier was een feit. Larson kende geen geweldige pitstop en viel wat terug, terwijl de stage gewonnen werd door Chase Elliott, voor Kurt Busch en de iets naar voren gekomen Larson.

In de tweede stage gebeurde beduidend minder, op een korte caution wegens een lekke band van Cole Custer na, en Larson domineerde de stage: hij won voor Chase Briscoe en Austin Dillon, die tijdens de caution naar voren waren gekomen door voor twee in plaats van vier nieuwe banden te kiezen.

Vroeg in de laatste stage ging Ryan Preece in de rondte: caution, iets wat Bubba Wallace niet veel later ook veroorzaakte met een flinke spin. Het was zeker niet de laatste neutralisatie, want na de herstart duurde het niet lang voor Briscoe zijn auto tegen de muur aan schraapte; geen harde tik, maar genoeg voor een gele vlag.

Larson domineerde ook de slotfase van de race, hoewel het af en toe even knijpen was of hij het wat brandstof betreft zou halen. Dat lukte echter gewoon en de vierde opeenvolgende zege - inclusief de All-Star Race - was een feit, voor de sterk naar voren gekomen Ross Chastain.

200 miljoenste post op FOK!forum 'gekomen'

Het is maandag 21 juni 2021. Het is 17 seconden na 21:47 en in het FOK! coronaforum plaatst user Roos94 de 200 miljoenste post, sinds het ontstaan van het forum in 1999. 

De vorige mijlpaal, die van 100 miljoen, werd op 27 juli 2011 geplaatst. De inhoud van die post is nog steeds een veelgebezigde kreet op het forum. "Vis een optie?"

Post nummer 200.000.000 is minstens zo legendarisch. Met de veelzeggende tekst 'Gekomen.' bereikt Roos94 een nieuwe mijlpaal voor Neerlands grootste forum. En nu op naar de 300.000.000!

FOK! Wat een weer: bewolkt

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vannacht zijn er wolkenvelden, vooral in het noorden ook opklaringen. Het blijft vrijwel overal droog bij minimumtemperaturen tussen 11°C en 14°C. De wind komt uit het noorden tot noordoosten en is zwak tot matig, langs de westkust mogelijk vrij krachtig.

Overdag zijn er perioden met zon, in het zuid(oost)en is er meer bewolking en kan er af en toe regen vallen. Met ongeveer 15°C in de kustgebieden tot 19°C in het oosten is het vrij koel. De wind is noordoost en matig van kracht, langs de zuidwestkust vrij krachtig.

In de nacht naar woensdag zijn er wolkenvelden en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur varieert tussen 8°C en 12°C. De zwakke wind komt uit noordelijke richtingen, op het IJsselmeer en aan de kust is de wind matig.

Woensdag overdag blijft het droog en zijn er zonnige perioden. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C aan de kust tot lokaal 21°C landinwaarts. De wind komt uit het noorden en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Pukeko zag de atmosfeer ontploffen (Foto: Pukeko)
Pukeko zag de atmosfeer ontploffen (Foto: Pukeko) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.